Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

V každej zabitej raji

hlupáci zabíjajú Irwina

Nie je mi jasné, prečo Steva Irwina, priateľa krokodílov, ktorý nedávno nešťastnou náhodou zahynul pri natáčaní dokumentárneho filmu, nazývajú média lovcom. Lovec predsa znamená uloviť, zabiť, zožrať ... a čo už bolo vzdialenejšie Irwinovej povahe.

Irwin sa nebál, a preto nebol agresívny. Milióny ľudí na celom svete cez dokumentárne filmy človeka, ktorý vyzeral obyčajne, nehrdinsky, ako ktokoľvek z vás,  videli, že správanie zvierat je vyspytateľné, predvídateľné a vy máte rozum, aby ste to dokázali a neubližovali im. To bolo nakoniec jeho posolstvo ľuďom: nebojte sa. Pri tomto pápežskom odkaze nemôžem nespomenúť, ako nás, mačky, prenasledovala, mučila a zabíjala inkvizícia - ľudia posadnutí atavistickým strachom, ktorí svoju neschopnosť ovládnuť krutosť z nevedomosti povýšili na kmeňové náboženstvo.

Irwinova smrť spôsobená rajou bola záležitosť pravdepodobnosti. V lese je vyššia šanca, že na človeka spadne strom. Vyrúbať všetky stromy? Aký nezmysel, povie si normálny, príčetný človek. A predsa sa nájdu kreatúry, ktoré sa riadia takýmto primitívnym reflexom pomstychtivosti. "Raja nám zabila Irwina, my zabijeme raje." A najhlbší motív barbarstva  - zajtra môžu raje zabiť nás. Videli sme zo záznamu Irwinovej smoliarskej smrti, čo tie svine dokážu.

(Paradoxne aj z prehnane dramatického, bulvárneho agentúrneho článku je zrejmé, ako hlboko máte vy, ľudia, vžitý model zovšeobecňovania. "Austrálčania sa mstia ..." Vztiahnuť primitivizmus a hlúposť niekoľkých ľudí na milióny Austrálčanov - keby to boli americké raje, už krúžia nad Sydney bombardéry, aby mstivých Austrálčanov poľudštili.)

Fotografia môjho malého bratranca je z web stránky BBC News, In pictures: Steve Irwin

                        

Kocúr Šunkes, bystrý žiak školy milétskej | stály odkaz

Komentáre

  1. koho chlieb ješ, toho pieseň spievaš, Šunkes
    nečudujem sa preto, že si do tohto inak pekného článku napchal americké bombardéry
    publikované: 13.09.2006 10:25:35 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. šak môžem zmeniť
    za izraelské.
    Viac možností nemám. Nikto iný nebojuje "proti zlu" bombardovaním celých štátov.
    publikované: 13.09.2006 10:40:13 | autor: Šunkes (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. tento typ správ
    by som bral asi tak vážne ako správy z Nového času. Ako som za pár desaťročí môjho krátkeho života stačil spoznať etológiu bulvárnych žurnalistov, povedal by som, že toto je typický príklad ako urobiť z ničoho senzačný článok. Dnes už nikto nezistí, či naozaj nejaké raje na pláži boli, možno boli len tri, tak ako ich priemerne každý deň vyvrhne príliv na pláž... ale nápad to bol dobrý, no nezdvihlo vám to adrenalín, keď ste si to prečítali?

    kriq, bombardérov nikdy nie je dosť. Ako by povedal báťuška Lenin, bombardovať, bombardovať, bombardovať.

    Tá mačička je na zjedenie. Škoda, že o pár mesiacov si to isté pomyslí ona o nás.
    publikované: 13.09.2006 11:02:10 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Čau Šunkes
    v hollywoode majú ďalší námet. Ak už náhodou smrtiace raje neboli.
    Mimochodom, krik tuším nechápe, že je tu medzi nami, zvieratami, v zlej spoločnosti. Tu aj šelmy (no dobre - ochočené) prejavujú viac ..ehm.. ľudskosti.. ako priemerné kry, vrátane najvyššieho. Asi nie je to žrádlom. Neviem, ako u teba, ale v našej domácnosti sa s tým najlepším so psom nepodelia.
    publikované: 13.09.2006 11:41:00 | autor: Mikymauz (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. U nás považujú
    za najlepší pečený baklažán a ten nech si zožerú sami.
    publikované: 13.09.2006 12:37:13 | autor: Šunkes (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014