Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

3D učebnica geológie

Irán, pohorie Elborz

  Pre lepší prehľad, kam to vlastne ideme: takto vyzerá zo satelitu Kaukazsko-kaspický región. Zelená hradba v spodnej časti Kaspického mora je horské pásmo  Elborz (Alborz, Elburz). Kopíruje pobrežie Kaspiku v dĺžke asi 900 kilometrov a oddeľuje daždivú prímorskú časť Iránu od arídneho vnútrozemia. Práve tu, v Elborze, sú tri najvyššie kopce Iránu - stratovulkán Damavand (5670 m), Alam Kuh (4822 m) a Takht-e Sulejman (4659 m).

Bývali sme v chate kdesi uprostred zeleného pásu priamo na pobreží Kaspiku. Stačilo prejsť tri metre cez záhradu, vyliezť na betónový múrik a za ním sa o skaly trieštilo divé more. Táto časť pobrežia je celá obsypaná luxusnými chatami Teheránčanov, ktorí tam chodia na prázdniny asi ako my k Seneckému jazeru a zároveň je centrom pašerákov, ktorí tam vozia vodku a predávajú ju za nekresťanské, ergo islamské peniaze. Teheránčania majú radi príkaspickú oblasť kvôli šťavnatému podnebiu. Na severných svahoch v tesnej blízkosti mora je totiž hyrkánska zóna lesov, ktoré vyzerajú takto, takto a tiež takpodobne. Vlastné fotografie nemám, lebo v kuse chčialo. Typická miestna zimná sezóna.

Keď sa vysokohorská diaľnica od kaspického pobrežia do vnútrozemia prehupne cez niekoľko vysokých sediel, objaví sa za nimi diametrálne odlišný ráz krajiny. Všetka voda sa vyprší na severných svahoch.

Diaľnica Karaj - Chalos. V prípade záujmu je podrobnejšia fotodokumentácia terénu tu - Selection 4. Fotografie zo západnej časti Elborzu sú v Selection 6. A zalesnená časť Elborzu je v Selection 5.

Diaľnica je to krkolomná, ale na rozdiel od Balkáncov, ktorí na horskej diaľnici Srbsko - Čierna hora popri kaňone rieky Morača jazdia ako idioti a nebalkánski vodiči, ktorým trochu záleží na živote vlastnom i spolujazdcov, sa môžu posrať od strachu, Iránci jazdia rozvážne a disciplinovane.

Krajina je ako 3D učebnica geológie. Len zbežne a laicky: sú to prevažne paleo- a mezozoické sedimentárne horniny - vápence, pieskovce a íly.

 

Jedno z údolí rieky Karaj.

Kaňon Varaj. Jazero je súčasťou priehrady na rieke Karaj pomenovanej po perzskom intelektuálovi - modernizátorovi a reformátorovi Amirovi Kabirovi (súčasníkovi prvej perzskej intelektuálky a feministky Fatmeh Qarra´t el-Ein) a zásobuje Teherán vodou a elektrickou energiou. Priehrada s výškou 180 m patrí medzi päť desiatok najvyšších na svete. 

Rieka Karaj a pôsobivá formácia hornín ešte raz a naposledy.


Fotografie odtiaľto aj odhentiaľ | stály odkaz

Komentáre

  1. offtopic - odkaz pre Petra
    zo zákulisných správ:
    Publikovanie je zablokované vtedy, ak si nevybral nič z menu "Téma" v prvom riadku, lebo blbec systém nevie, kam to uložiť. Prípadne si nenapísal titulok.
    Inak je "Editovaný" nastavené defaultne, tam netreba robiť nič, len odťuknúť Uložiť. Potom stačí vyznačiť "Publikovaný" a znovu potvrdiť, že Uložiť.
    (nenechal si kontakt, tak som to vybavila tu)
    publikované: 12.07.2006 10:31:06 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. biele okraje na brehoch priehrady
    naznačujú náhly pokles vodnej hladiny?
    Teheránčanov musí riadne sušiť po tej pašovanej vodke za "islamské peniaze" ;)
    publikované: 12.07.2006 10:45:42 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Oznam
    publikované: 12.07.2006 16:48:35 | autor: Alica (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Alica
    ten "vyrtuálny tábor", ktorý nám na svojej stránke ponúkaš, to my tu u Emy už dávno máme, a ešte oveľa viac. My trávime nielen prázdniny v Eminom vyrtuálnom svete kdekoľvek na svete, ale aj v meditácii japonských záhrad či tibetských kláštorov, či hlbokých filozofických debatách s učeným kocúrom Šunkesom.

    Iránci jazdia rozvážne a disciplinovane? Ema, zažila si aj dopravu v Teheráne? :-)))
    publikované: 12.07.2006 17:01:55 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. buheh
    Reč bola len o horskej diaľnici.
    Vybehnúť z vysokohorskej cesty s tvrdým dopadom na dno rokliny alebo zraziť v Teheráne mäkkého pešiaka - vnímaš ten rozdiel okamžite alebo treba obšírne vysvetľovať?
    publikované: 12.07.2006 17:17:02 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. kriq
    To je značenie cesty pre lode, aby nevybiehali mimo trasu.
    publikované: 12.07.2006 17:22:44 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Ema, to by si nebola Ty
    keby si sa nevynašla. No dobre, v horách jazdia seriózne a skromne. Ale teheránska doprava je známym zdrojom zábavy: http://www.iranian.com/Features/2002/April/Chaos/index.html
    publikované: 12.07.2006 18:24:55 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. ema, ty nás vodíš za nos
    Iránci predsa v horách jazdia na lodiach oveľa opatrnejšie ako v Teheráne - tvrdo naraziť na stenu rokliny, alebo zraziť v Teheráne mäkkého pešiaka - vnímaš ten rozdiel okamžite alebo treba obšírne vysvetľovať? :)
    publikované: 12.07.2006 19:59:41 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. jazdia síce opatrne
    ale okraj koryta majú vyznačený rovnako ako pozemné komunikácie.
    Dávam do pozornosti poslednú fotografiu.
    publikované: 12.07.2006 21:15:58 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. vľavo dole
    medzi okrajom koryta a cestou sú voláke zvyšky ne/opatrnej jazdy... a možno je to len padnuvšie vranie hniezdo
    publikované: 12.07.2006 23:18:09 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Ema
    a stretla si v Iráne aj tú osu zla? Podľa toho, čo hovorili do TA3 prezident Buš, by mala byť mimoriadne nebezpečná. Predstavujem si ju ako strašného čmeliaka v turbane, čo má aj dva metre a veľký bodliak, na ktorý nabodáva mäkkých pešiakov, hlavne turistov, a to najmä z demokratických krajín.
    publikované: 13.07.2006 00:33:40 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. buheh
    a o iránskom jadrovom krmive Buš nebzučal?

    Tí v turbanoch dbajú, aby sa turisti z najdemokratickejšej krajiny vyhli zlým štátom.
    Napríklad US neohipisácka partička, ktorú sýrski colníci nepustili za hranice. Oni možno ani Buša nevolili, ale mohli akurát tak fakovať a dať si odchod. Podľa voľného prekladu z arabčiny sa colníci vyjadrili v tom zmysle, že keď majú Amíci prezidenta agresívneho opičáka, nech si pendlujú po Yosemitoch.
    publikované: 13.07.2006 08:07:26 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Jó semity
    ty já mám nejraděj. Ale Ema, tí hipíci im tam okrem mariše viezli aj kus demokracie, a to dnes nikto nevidí. Ľudia v ostatných rokoch ostali akísi osprostení. Ako keby nechceli vidieť, že tí mladí americkí chlapci tam v Iraku a Afghanistane zomierajú aj za nás, za našu slobodu. Ale či sa to niekomu páči alebo nie, oni tam iba bránia svoju vlasť, ale zároveň aj našu. Veď to vidno aj zo samotného názvu vojny v Iraku: Defend America.
    publikované: 13.07.2006 15:30:01 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Yo, od predvčerajšku
    ich má nejraděj kopa ďalších ľudí. Môžu potom vrešťať o antisemitizme.
    V Iraku deti už tri roky nechodia do školy. Sloboda jak sviňa.
    USA a Izrael sa zjavne chystajú rozjebať celý Blízky Východ. Politikou týchto štátov a všetkými, ktorí sú zástancami ich spôsobu riešenia kríz, hlboko a definitívne opovrhujem.
    publikované: 14.07.2006 06:48:02 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Emicka, krasne je v Alborze
    ale aj tak neviem, preco si s tymto tu davas tolko prace.
    Teba raz tvoj poctivy pristup ku vsetkemu co robis zabije:-)
    publikované: 15.07.2006 13:53:00 | autor: AA (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014