Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rozvoj a rozpad

Tí, čo sa zaujímajú o sociálne vedy, nemajú šajnu o matematike a tí, čo sa zaujímajú o matematiku, vyhýbajú sa chaosu sociálu.

Profesor teoretickej fyziky na univerzite v Amsterdame Sander Bais považoval za potrebné zaradiť do svojej neveľkej knihy Rovnice - symboly poznania aj belgického matematika Pierra Verhulsta, ktorý - súc inšpirovaný Malthusom - navrhol rovnicu popisujúcu obmedzený rast. Jeho príspevok k poznaniu populačnej dynamiky má podobu dvoch jednoduchých rovníc o exponenciálnom raste. Elegantnú ukážku takéhoto exponeciálneho rastu vidíme hneď v úvode tejto stránky BBC. Pričom nezaškodí pozrieť si tam aj časť s nadpisom Energy.

 "Zarastanie nádrže leknínmi, nárast kultúry baktérií, populácia krýs alebo ľudi, šírenie nákazlivých chorôb či reťazových dopisov - toto všetko sú príklady exponenciálneho rastu. Hrozivé na ňom je, ako je nesmierne prudký. Exponenciálny nárast je vždy odsúdený k zániku, pretože rýchlo vyčerpá čokoľvek, z čoho žije, či už je to priestor, potrava alebo peniaze. Opakom nárastu je rozpad. Matematicky vzaté, nie je medzi nimi taký veľký rozdiel: stačí nám v rovnici zmeniť len jediné plus za mínus. Pretože počet jedincov populácie závisí vždy len na jednej premennej - na čase t, popisujú taký dej obyčajné diferenciálne rovnice obsahujúce derivácie len podľa jednej premennej, v tomto prípade podľa času."

Sander Bais si ako príklad vybral exponenciálne rastúcu populáciu myší v továrni na syr, ktorá sa k medznej hodnote najskôr priblíži zdola, aby sa k nej po vyžratí všetkého syra priblížila zhora.

"Možnú hrozbu plynúcu z neobmedzeného nárastu ľudstva vyslovil po prvý raz Thomas Robert Malthus, ktorý sa stal známy svojim pesimistickým pohľadom na budúcnosť ľudstva. Jeho najvýznamnejším príspevkom k ekonomickému uvažovaniu bola esej The Principle of Population. Malthus ju napísal ako reakciu na utopické vízie utilitaristov, ktorí predpovedali neobmedzený rast obyvateľstva, Podľa Malthusa je nevyhnutné, že dopyt po potravinách prerastie možnosti jej produkcie. Tento predpoklad vyplýval z predstavy exponenciálneho nárastu obyvateľstva v čase, pričom nárast potravy mal byť daný len mocninovou funkciou, a teda omnoho pomalší. Svet sa našťastie vďaka zlepšeným výrobným a zúrodňovacím technikám vyvíjal inak. Napriek tomu problém celosvetového nárastu obyvateľstva nie je zďaleka vyriešený a stáva sa dnes snáď ešte naliehavejším ako v dobách Malthusových," píše Bais.

Neviem, prečo tam musel vložiť korektné slovko našťastie, keď hneď v nasledujúcej vete poctivo konštatuje, že problém sa len zhoršil. Napriek tomu sa nedostáva do verejného diskurzu. Média ochotne poskytujú priestor článkom typu v roku 2012 bude koniec sveta, ale zmieniť sa o preľudnenosti je zakázané. Situácia pripomína skupinku bláznov padajúcich z mrakodrapu, ktorí sa niekde okolo 50. poschodia navzájom ubezpečujú, že niektorí síce hovoria, že dopad bude tvrdý, ale nič tomu nenasvedčuje. Pre týchto odborníkov na sociálno je matematika iba stredoškolským strašiakom. Jej odpudivosť ich viedla k výberu humanitného odboru, kde by matematika bola prítomná len ako čísla na stránkach tučných ukecaných kníh. Tí, čo sa o matematiku zaujímajú, sa zas od sociálu s jeho chaosom odvracajú, pretože nemajú chuť nechať sa za výsledky matematickej biológie ocajchovať ako náckovia alebo fašouni.

  

Prírodným zákonitostiam sa ľudská populácia nevyšmykne. A tak sa dnes môžem pokojne staviť o hocičo, že ak sa vláda modrých boľševikov dovtedy nedohryzie navzájom k rozpadu, do roka a do dňa bude mať pani premiérka také husté nacionalistické reči, že slotovská rétorika bude pri nich pôsobiť zvädnuto.

Je to proste neodvratné.

A že prečo? Aj tá skupinka padajúca z mrakodrapu sa pýta, prečo by mali platiť zákony kauzality.


Peri fyseos anthropu - O ľudskej prirodzenosti | stály odkaz

Komentáre

  1. Alien vs Predator!
    Ema, nerad by som sa pasoval za matematika. V case (t) moje znalosti tejto kralovskej discipliny klesaju k 0 a ich miesto zaplnaju uz skor len pekne pocity, spomienky a povzdychy, ze som pri tom nezostal. Vo svojom zivotnom maxime som z nej nieco vedel, mnohe tusil a o velkej vacsine nic nevedel. Diferencialne rovnice som skor tusil ako vedel, uprimne priznavam. Bezohladu na to su to vsak rovnice kde nezname su derivacie funkcii akehokolvek radu.

    V pripade Verhulstovho modelu (a nielen) dynamiky biologickeho systemu je teda pocet prislusnikov populacie v case t funkciou, ktora je riesenim rovnice a preto na velkost populacie v case t ma vplyv samotna rovnica, predpoklady modelu ako aj rozne okrajove podmienky.

    Uvedme si priklad ineho Lotka–Volterrovho modelu dynamiky biologickeho systemu znameho aj ako system lovec-korist
    http://sk.wikipedia.org/wiki/Syst%C3%A9m_lovec-koris%C5%A5
    Moznym riesenim su dve periodicke funkcie populacie predatorov a ich koristi, ktore na wiki-grafe vyzeraju byt exponencialne i ked podla prislusnej periody to nemusi byt pre danu populaciu zrovna stastne obdobie.
    -
    Preco o tom rozpravam? Nuz, ludstvo je casopriestorovo obmedzene iba svojimi poznatkami a dnes vieme, ze priestor expanduje v case exponencialne a ak nic pozorovatelne nedosvedci opak, aj to tak zostane. Nasa Zem ma sice obmedzenu plochu ale ludska populaciu ju presahuje a jeden z moznych faktorov, ktory by mohol zastavit jej exponencialny rast je aj napr. predator. Ale skor si myslim, ze to bude jej vlastna hlupost. Co ty nato?
    publikované: 18.07.2010 16:16:46 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Po prečítaní tvojho príspevku
    som presvedčená, že keď bude labka v labke s exponenciálnou expanziou vesmíru exponenciálne rásť aj počet ľudí s mentálnymi výkonmi na tvojej úrovni, uhynie ľudská populácia bezosporu na vlastnú hlúposť.

    Že ťa to, človeče, ešte baví, také bláboly.
    publikované: 18.07.2010 19:03:47 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Emca,
    veru ma to prestava bavit. Ved je to skoro akoby clovek hrach o stenu hadzal...
    publikované: 18.07.2010 19:24:22 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. po precitani vasich prispevkov
    som vas zacal podozrievat, ci sa nahodou nepoznate osobne :-)
    publikované: 18.07.2010 20:17:42 | autor: mnkr (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. ale zabudol som dodat
    ze martin naozaj "placa nesmysly"
    publikované: 18.07.2010 20:19:04 | autor: mnkr (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. ale zabudol som dodat
    ze Martin naozaj "placa nesmysly"
    publikované: 18.07.2010 20:19:50 | autor: mnkr (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. prezitie
    pardon, moj predchadzajuci prispevok som odoslal 2x, nevedel som ze to tam uz je...ale ine som chcel. Europania populacne nerastu, skor deklinuju ( ak si odmyslime neziaduci jav imigracie roznej chamrade ). Naopak, exponencialne rastie obyvatelstvo chudobnych regionov. Z logiky veci - vyplyva, ze podporou rozmnozovania resp. zabranovanim decimovania tychto ludi navzajom resp. pomahanim ich prezitia si pilime pod sebou konar. Viem ze to znie dost otrlo, ale...
    publikované: 18.07.2010 20:36:17 | autor: mnkr (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Mnkr slnka máš dosť? Tak sa prevetraj, aby si nescvokatel úplne.
    Európania sú kto?
    Príšerné, že sa dostatočne nemnožia škraty ako Šarko, Barroso, Vona, Bugár ale mali by ich vyslať k vám, aby „bieli“ prečíslili ázijskú hrozbu.
    Bielym v Austrálii je zrejme každý kto ešte nenabieha na nerozoznanie k negrom a nemá zašikmené oči.
    Semitskí Gréci, Taliani a Španieli sú Európania? Alebo žeby mnohopočetní turkickí Srbi? Alebo feferónky zo židofeferónskej gardy?
    Európa je mýtus. Jediné čo platí je jazykové, rasové alebo dochované jazykovo–rasové spoločenstvo.
    Árijská aj neárijská burina by mala podochnúť, to by bolo žiadúcim, ale to nie je o sociálnej chudobe, ako o tom vrieskajú eugenici, ale o morálnosti.
    Že nie chudobu, ale zlo treba vyklčovať, vyhubiť, nesmie sa šíriť ďalej, ste zlí, nemáte nárok mať potomkov, a keď vás prevalcujú negry, mne chýbať nebudete.
    Trepať o solidarite Európanov, aby niekto obhájil vlastné skupánstvo a ešte kvôli tomu aj vraždiť je pod úroveň.
    Židia vraždia aby prežila ich sebecká zloba, kto ich napodobňuje musí vymrieť, to je axióma. Ty si egoista, ja ti pomáhať nemienim, obráť sa radšej na pochybné požidovštené „biele“ hnutia a smoklite nad nespravodlivosťou osudu spolu.
    publikované: 18.07.2010 22:47:14 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Fon
    zjavne mas upal Ty. Zjavne si nepochopil kontext. Ja si praveze myslim - a z Eminho clanku to viac-menej aj vyplyva - ze sa tie skraty co spominas nemusia viac mnozit, lebo cim viac sa mnozia, tym urychluju pad. Nikde som nenavrhoval nikoho vrazdit, len nechat veciam volny priebeh. V istom bode zlomu pride k obratu, k premene znamienka - vid clanok. Inac, Tebe nik nebrani predat vsetko co mas a rozdat to povedzme negrom, ked sa Ti tak paci. Ja radsej uprednostnim vlastny genofond, volaj to ako chces, hoci aj skupanstvom
    publikované: 18.07.2010 23:28:01 | autor: mnkr (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Mr.BiFon
    ..asi by si mal viacej chodiť na európske slnko medzi plebs, burinu ako nazývaš, zlo-dobro sú fajnové slová, určite nie si egoista, tak pozvi suseda na kafe a okukni ho Európana, prečo je taký amorálny..
    -
    ..a v Londýne, roku pána 1763, riešili koľko hovien bude v meste v nasledujúcom storočí pri exponenciálnom raste koňských povozov, potom prišiel malý škót Watt a vylepšil parný stroj..
    poeticky napísané na korektnej wiki:
    http://sk.wikipedia.org/wiki/Priemyseln%C3%A1_revol%C3%BAcia
    -
    tým nechcem povedať, že nepadáme z mrakodrapu hehe
    publikované: 19.07.2010 12:45:54 | autor: 14/88 (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Ergo, je to jasne.
    Podla rovnic klesne populacia na desatinu, dvadsiatinu, a bude spotrebuvat iba obnovitelnu energiu. To znaci tiez aspon desatnasobne menej, ako dnes.

    Ovsem - kultura sa zrejme v panike, chaose a vulgarnom nasili rozpadne podobne tragicky, ako sa znicila klasicka anticka (rimska) civilizacia, ktorej uroven sme doteraz znova nedosiahli.

    Pochybujem, ze by to sucasna populacia fetakov, prachozrutov a hydrocefalickych primitivne emocne-reakcnych biosystemov druhotnej kvality ustala tento proces lepsie ,ako napriklad spolocnost vojnu v Afganistane.

    Nie je to celkom iste, ale treba sa pripravit na splasene stado.
    :-)
    publikované: 19.07.2010 19:49:49 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Abrahamovske nabozenstva
    nesu v sebe memy klamstva, rozkladu, nasilia a iracionality a tak stahuju do chaosu aj ludi so svedomim, ako Fon, ak im naozaj prepadnu.
    A je takmer jedno, ktorej verzii sa venuju, ci nejakej sekte zidovstva, katolictva, pravoslavia, islamu alebo protestantstva.


    Aby bolo jasne, tieto dekadencie su sucastou kazdeho zdegenerovaneho ideologickeho systemu (presne tak, ako kazde skazene maso smrdi a produkuje toxiny).

    Nic v zlom, Fon, ale kritizovat sionizmus a rozne pojmy neobolsevizmu a byt pritom priviazany na tej istej retazi...
    Co napriklad ten tvoj negativny reflex voci uslachtilosti v ludstve?
    publikované: 19.07.2010 20:16:33 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Mikloš O:
    Podľa Mikloša je riešenie gréckej dlhovej krízy chybné, keďže ide v podstate o záchranu bánk, ktoré "nič nezaplatia, ani euro.
    http://aktualne.centrum.sk/ekonomika/slovensko-a-ekonomika/clanek.phtml?id=1212403
    Mikloš radí: Banky musíme zachraňovať.
    http://afinabul.blog.cz/1006/miklos-radi-banky-musime-zachranovat
    publikované: 20.07.2010 07:29:08 | autor: sxg (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. nuž, priatelia, je opäť demokracia, zvykajme si
    len je toho všetkého naraz akosi veľa - človek sa nestíha zo všetkého radovať súčasne.

    Svätopluk na hrad nepatrí, Orbán má konečne v Bratislave vládu, ktorá poslúcha, MMF nám dobre radí zvýšiť dane, Vašáryová chce šéfovať Bratislave (to bude dokonca ešte väčší slepačí úlet než pani premiérka), bezmozgý Sulík (who the fuck is Sulík?), ktorý sa pre krátkosť času nestihol zhovadiť pred voľbami, to teraz veľkolepo dobieha... a hlavného sabotéra ešte stále neobesili za velezradu a namiesto toho je zas najdôležitejším ministrom. Skrátka, všetci agenti sú opäť na svojich miestach, dokonca aj zajacovci a šebejovci. Tomu všetkému spolu sa v americkej termitológii hovorí konsolidácia, alebo tiež stabilizácia pomerov. Tak teda, radujme sa, bratia a sestry, Shalom!
    publikované: 21.07.2010 00:07:23 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Tešíme sa, že rúcači sôch,
    ktorí vidia aj v slovanskom dvojkríži hákenkrojc, sú na správnej strane.

    Tak ako ich mentálni predchodcovia z 30. rokov, ktorí sa grupovali do boľševických teroristických buniek, aj oni si vybrali to najlepšie. Sú na strane veľmoci, ktorá oceľovou čižmou drví nebezpečných nepriateľov, v tomto prípade obyvateľov Gazy.

    Operácia Cast Lead naživo
    http://toshootanelephant.com/
    Nie je to holyvúdsky doják pro služebné z dielne holokaust industry. Je to dokumentárny film.
    Nezabudnime, že židovský paštát bez hraníc, ktorý (nielen) toto urobil, má mať (okrem iného) prístup k všetkým údajom o občanoch EÚ.

    Špeciál odporúčam Martinovi. Lebo neznalosť neospravedlňuje.

    (Nie, menkaure, toho ksindla osobne nepoznám. Miesto vypisovania po pitvore by som mu vyťala pár výchovných faciek).
    publikované: 21.07.2010 03:42:36 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Prednosta stanice Vrchné Boľševíkovce už prerába
    ministerstvo zahraničia na svoj obraz. Šéfkou kabinetu sa stala poslankyňa za SDKÚ v mestskej časti Ružinov
    http://spravy.pravda.sk/dzurinda-farbi-diplomaciu-na-modro-dt0-/sk_domace.asp?c=A100719_215238_sk_domace_p09

    Aj tento zmrdko si myslí, že dejiny sa skončili vybľakovaním na námestiach Sľúbälezmesi lááásku a nezostane v nich menovite zapísané, kto zatiahol Slovensko do okupačných vojen a urobil z neho riťlízača militaristickej veľmoci s centrálou v Jew Yorku a pobočkou v kolonizovanej Palestíne.
    Do akej vojny nás zatiahne teraz?
    publikované: 21.07.2010 04:06:26 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. čočke,
    keby sa nepisal rok 2010 myslel by som si, ze je rok 1933 a toto je werkstatt SA. To videjko, ktore mi odporucas ukazuje mrtve deti sposobom ako sa ukazuje pekne bravcove pliecko v masiarni stalemu zakaznikovi. Priznam, ze chvilu som rozmyslal ci ti pani zdravotnici a ich pomocnici v svetroch nie su masiari.
    publikované: 21.07.2010 10:19:06 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Ema,
    podobné videá predsa nepatria na net, zabudla si ...
    persóny Martin-Hríb radšej
    http://www.youtube.com/watch?v=6YGJO0tacwM
    tá pohodová hudba, kvalitné zbrane, tss a hentíí eee mäsiari akí nemoderní a necivilizovaní, ani nevedia ako ich deti majú zomierať
    (neviem to ani ja, ale som rád, že sú medzi nami Martinovia, ktorí vedia, akú má mať vražda detí kóšer fazónu)
    publikované: 21.07.2010 10:54:52 | autor: 14/88 (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. Tam, kde sa nevyselektoval súcit,
    zostal primitívny kanibalizmus.
    Keby si držal hubu, Martin, zostala by tvoja podstata len latentne prítomná v prvom príspevku.
    Ale ty sa ako typický neurotik necháš vyprovokovať, aby si nám ukázal, kto naozaj si. A ku komu - k akej primitívnej pravekej kultúre, ktorá nevynechá žiadnu príležitosť drviť s pasiou psychopata slabých - tým patríš.
    publikované: 21.07.2010 18:59:16 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. mimochodom
    keby to náhodou niekto prehliadol - zmrd najväčší medzi zmrdmi, vlastizradca a judáš, bohorovný klamár a cynický zločinec, ktorý už dávno mal sedieť a ktorý pred voľbami tvrdil, že dane sa zvyšovať nebudú, dnes už spieva inú pesničku. Vyhovára sa, prepytujem, na MMF, čo je aj ako výhovorka trápne a úbohé. Ale tak akosi tuším, že sa v tejtokrajine táto vec prejde nežným mlčaním.

    Ja len aby sa nezabudlo.
    publikované: 22.07.2010 10:03:14 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. o mesiac to bude 60%
    publikované: 22.07.2010 15:50:42 | autor: pozorovatel modrej plesne (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Pränezme Tatry do Húnska
    Buhehe, keby Mikloš operoval v Číne, tak by už dávno visel. Pretože tam ľudské práva zločincov nedodržiavajú.
    Keby vyčíňal v Rusku, už by bol doživotne preradený do tresteneckej kolónie a keby v Západnej Európe, bol by aspoň mimo politiky.
    Na Slovensku ale riadi štát. Pretože my v našej banánovej tejtokrajine máme rozvinutý tretí sektor a vyspelého voliča, čo dokážu spoločnými silami aj hory prenášať. Jedná sa tu o svetový unikát.
    publikované: 22.07.2010 16:16:16 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. male pripomenutie
    z diskusie 6.6.2006

    autor> snake_eater

    kto je to ten Mikloš?
    je to ten istý čo nedostal víza do USA pre podozrivé finančné transakcie? Je to ten istý, o ktorom sa šuškalo že má na účte v Delaware pol miliardy USD za úspešnú privatizáciu SR? Je to ten istý čo v jednom rozhovore povie, že rovnou daňou sa dosiahlo zvýšenie príjmov a v inom rozhovore, že znížením DPH alebo spotrebných daní za benzín by došlo k strate? Je to ten istý, čo je v MESA10 a objednáva si u nich prieskumy? Je to ten istý, čo má zabezpečené teplé miestečko v SB, ak dodržiava manuály z SB zaplatené daňovými poplatníkmi? Je to ten istý, čo nemá peniaze na školy a nemocnice, ale obratom ruky nájde miliardy na podporu zahraničných investorov alebo odpúšťanie pokút Slovnaftu? Je to ten istý, čo nevie vypočítať príjmy štátneho rozpočtu alebo platí miliardy za poradcov v privatizácii? Ak je to vždy ten istý Mikloš, tak páni, je geniálny a nenahraditeľný. Zaslúži si sedieť vo vláde ešte sto rokov. Ale v Patagónii.
    publikované: 22.07.2010 21:22:39 | autor: N (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. to snake eater
    áno, zaslúži si sedieť 100 rokov, ale nie vo vláde.
    publikované: 22.07.2010 21:29:40 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. medzinárodná popravčia čata rozhodla
    áno, medzinárodný zločinecký tribunál v tých istých Najsamvyššíchh Hágoch, v tých istých, kde zavraždili Miloševiča, aby im nemohol vykričať pravdu do ich nadutých panských ksichtov rozhodol, že nezávislé Kosovo vzniklo legálne, lebo "medzinárodné právo neobsahuje žiaden zákaz vyhlásenia nezávislosti".

    Je demokracia, zvykajme si. Bratia a sestry, mám pre Srbov nápad ako legálne riešiť situáciu v duchu tohto najnovšieho tzv. "medzinárodného práva". Koľko Srbov bolo vysťahovaných alebo museli ujsť z Kosova? Milión, dva? Stačí, keď sa všetci sústredia, povedzme, v Mníchove a vyhlásia ho aj s okolím sa nezávislé Kosovo 2. Potom už len treba pár rokov hádzať Nemcom granáty do okien, znásilňovať, rabovať a vraždiť, veď oni odídu aj sami. Nový štát bude na svete, shalom.
    publikované: 22.07.2010 21:59:19 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. teda aby bolo jasné
    ...nemám nič proti Nemcom. Nové Kosovo (tak ako vznikol Nový York a pod.) by mohlo byť aj inde, napríklad priamo v Hágu, Bruseli či Budapešti.
    publikované: 23.07.2010 00:59:05 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. Radičovej mentálna sra*ka:
    publikované: 23.07.2010 03:02:29 | autor: sxg (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. Nemecko je dobrý tip, buheh
    Ako odmena za úlohu, ktorú zohrali v kosovarskom cirkuse.

    Frau Merkel síce môže robiť naivný kukuč luteránskej farárskej nány, ale všetci vieme, že hlavnými spojencami v americkom ťažení za blaho Balkánu boli ona a jej sionpartajníci.
    publikované: 23.07.2010 03:34:41 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. Ten súdny verdikt sa očakával
    Treba ho na zvýšenie miery chaosu.
    K rozvratu finančnému a sociálnemu pribudne v Európe aj rozvrat územný.

    Dilema, ako zničiť Európu bez použitia živej munície, je vyriešená.
    Hoci nemožno vylúčiť, že časom dôjde aj na ňu. Zbrojné sklady sú plné a korporátny vojensko-priemyselný komplex nespokojne dupoce a funí.
    publikované: 23.07.2010 03:40:21 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. N, také múdrosti
    som tu kedysi napísal? To som ešte veril, že sa niečo zlepší. Potom som našiel stránky o Miklošoch - psychopatoch. Je ich už dnes jak sra...k, ako povedali svojho času Jasánkovi .
    publikované: 23.07.2010 12:04:57 | autor: sneke_eater (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. ema,
    precitaj si Izraelsky zapisnik od Jany Shemesh.
    Ona na rozdiel od teba v Izraeli zije. Len tak mi napadlo, co keby si sa tam isla pozriet? Ked ta to tak zaujima, ze uz roky o tom pises, mohla by to byt zaujimava skusenost.
    Dufam, ze tento blog pises bez naroku na financny honorar, aj ked tomu tazko uverit. S podobnymi aktivistami mam svoje skusenosti a vzdy za tym boli peniaze. Z jednej aj z druhej strany. tazko totiz uverit, ze niekto moze tak nenavidiet.
    publikované: 24.07.2010 00:21:32 | autor: somebody, maybe your body (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. somebody...
    Jana Shemesh v Izraeli zije, to ale neznamena, ze jej videnie sveta je objektivne. Pamatas si na tie nadsene sudruzky co kedysi mudrovali aky je ZSSR fantasticky, lebo tam boli? Okrem toho semisova Jana asi nezije s Palestincom z pasma Gazy
    publikované: 24.07.2010 00:55:58 | autor: mnkr (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. no jo,ale
    ake videnie sveta je vlastne objektivne? Nie je to vsetko relativne? Ku Gaze ma urcite iny vztah niekto, komu na hlavu lietaju rakety a ohrozuju zivoty celej rodiny oproti niekomu, kto si svoj vztah ku Gaze urobi na zaklade clankov z novin a sledovanim udalosti z viac ako 5000 km vzdialenosti a zase celkom iny vztah ku Gaze maju plateni aktivisti, ktori su schopni vykrikovat kdeco, len ked im za to zaplatis. Snad sa da najviac verit tym, ktori tam ziju, co myslis?
    A sumasumarum, ak ludia si maju robit poriadok doma. D O M A. Nie za hranicami akehokolvek statu. To plati samozrejme aj pre Izrael.
    publikované: 24.07.2010 02:05:08 | autor: sb (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. dobre sb,
    snad sa zhodneme aspon na tom, ze Palestina nie je Izrael a ze Izrael nezakonne okupuje cudzie uzemia. Lebo to je objektivna realita
    publikované: 24.07.2010 02:31:37 | autor: mnkr (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. Nahrávaš tu Semišovej body?
    Aj tento raz jej v diskusii plnokrvné košické židovky vyčítajú, že je sprostá gójka? Zrovna dnes sa tam nemám chuť pozrieť.

    Načo tu fabuluješ o neznalosti, trte. Izrael (a jeho beštiálne okupačné maniere) poznám tak dobre, ako ho Semišová nikdy nespozná. Má to zakázané.
    Aj tvoj ďaší argument je skvelý. "Sudca, prečo nenávidíte toho vraha a staviate sa na stranu obete?" A navyše, taký sudca nenávidí vrahov za peniaze, všakáno.

    Ale tvoje myslenie je takpovediac izraelský štandard. Aj psychopat Pearlman, ktorý považuje vraždenie Palestínčanov za príkaz od boha, má právnika, ktorý vreští o fyzickom a psychickom zneužívaní svojho klienta. U neho vieme, kto ho za takéto kecy platí. Vrah.
    http://www.haaretz.com/news/national/lawyer-for-alleged-jewish-terrorist-horrified-by-the-physical-and-mental-abuse-1.303669

    Predvčerom okupanti Palestíny zas zabili Palestínčana. Zastrelili ho ako psa. Keď sa zistilo, že bol neozbrojený, tak povedali, že nejakí jeho údajní komplici, ktorí ušli, boli určite ozbrojení. Hej, takto si túto odpudivú stepnú nomádsku chátru pamätá aj Európa. Cez šokujúce zločiny a ešte šokujúcejšie klamstvá na ich obhajobu.

    Ty, mohol by si mi prezradiť, kto by bol ochotný platiť niekomu za písanie na bezvýznamnom blogu na úplnom okraji slovenskej blogovacej džungle?
    A môžeš mi sem tiež napísať, kto platí Vanunua, Finkelsteina, Pappého...? Aby som mohla dorásť do ich veľkosti a mať sa tak dobre ako oni.
    publikované: 24.07.2010 06:04:50 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. A kde je Izrael "doma"?
    Tam, kde padajú hrdzavé tomahawky z Gazy? Ale to sú predsa dediny, kde sú doma ľudia, ktorí tie tomahawky hádžu - a ktorí majú zakázané vrátiť sa domov. Napriek rezolúcii OSN, ktorú okupantský Izrael samozrejme desaťročia ignoruje.

    Nesnaž sa tu vydierať vyplakávaním o "raketách", s tým odpáľ do smetiarne. Navyše, ľudia z oblastí, kam zvykne občas doletieť zúfalý gazanský tomahawk, sa s Palestínčanmi z Gazy ešte pred 10 rokmi kamarátili. Ale beštiálna nacistická politika Izraela im pretrhala všetky kontakty.
    Ty vieš, sb, o Izraeli fakt veľké gulové.

    Ku Gaze sa nedávno vyjadrili Lekári bez hraníc - dokonca si to dovolili veľmi ďaleko. Až v Kongu.
    Tento článok, samozrejme, nevystihuje realitu. Je len izraelským ublíženeckým bľačaním
    http://www.haaretz.com/news/features/israeli-doctors-in-congo-to-aid-burn-victims-get-slammed-for-occupation-1.302585
    Nebudeme tu rozoberať, že rovnako ako na Haiti dobehla výprava z Izraela bez hraníc na miesto veľkej tragécie okamžite. O motivácii takejto izraelskej humánnosti (hen, aký oxymoron) vieme svoje. V článku sa o nej, pochopiteľne, nepíše.
    Veď aj haitská misia, z ktorej musel izraelský tím - s veľmi zvláštnym prístrojovým vybavením nezodpovedajúcim zásahu v teréne s množstvom zranených ľudí - zmiznúť náhle ako smrad, zostala zakopnutá pod koberec. Ale je tam - a raz bude koberec strhnutý.

    Pravdu neošáliš, sb. Vždy sa nakoniec prederie na povrch.
    publikované: 24.07.2010 06:17:48 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. Oplatí sa v tom článku o Kongu
    pozorne si prečítať jednu časť, kamuflovanú táraním o kanadskej anesteziologičke.
    Tuto je podstata:
    "Still, some MSF volunteers were not too pleased about the musical selection that the Israeli team brought with them, to play on their iPod during the operation. Asked what she though about the Israeli singer Gidi Gov, Julie, an MSF anesthesiologist from Canada, said: “I’d rather have some quiet so I can hear myself think.”

    Lekári z MSF trvali na tom, že izraelskí lekári nesmú operovať na separátnych sálach, do ktorých nemá nikto iný prístup. A tak im to Winklerov tím osladzoval ako sa dalo. Aj revaním muziky.
    Jo, tam si židia nemohli dovoliť to, čo na Haiti - americkom zadnom dvorku, kde do ich zóny nesmel vkročiť nikto nepovolaný.
    A to ich v Kongu napaprčilo.

    Ešte chceš, sb, nejaké správy o Izraeli?
    publikované: 24.07.2010 06:47:02 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. Jsou to takový bláboly, že se mi ani nechce moc.
    Když nechápete matematiku a fyziku, tak jí neřešte.Řešte si svoje scestný itineráře vývoje světa.
    Vy ho ničíte každým dnem a produkujete tu svoje zhovadilosti.
    Příroda vám to vrátí, budete žrát vlastní střeva.
    publikované: 24.07.2010 13:30:12 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  39. Radičovej mentálna sra*ka:
    publikované: 24.07.2010 13:40:30 | autor: sxg (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. Poriadok DOMA?
    Nie ze by diktator v dalekej Zimbabwe nemal byt dovod starat sa o utrpenie roznych ludi tam, ale povedzme, naozaj, na toto zlo v Afrike nemam prostriedky ani energiu.

    Keby sa mi Sion, vydrbany SION, nesral DOMOV kazdy den vsetkymi moznymi cestami, tak mi je tiez relativne lahostajny.

    Ale on sa pcha, utoci na sucasnu Europsku spolocnost (nehovoriac o Americkej a Blizkovychodnej) vsetkymi moznymi cestami a vsetkymi spinavymi prostriedkami.

    Ze vy sionisti, ktori sa pchate do zivota miliard ludi, zacnete hned klamat a kvikat, za sa ma kazdy starat o seba, hned, ako sa ukaze, aki ste nechutni.


    publikované: 25.07.2010 08:53:33 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. Ozaj, Haiti,
    uz sa ukazalo, ako eorie o rasovej predurcenosti neplatia? Uz tam vybudvali kapitalizmus?

    Nie?

    Ze cesta je dobra, ale lide delaj chyby?


    Aby ma nik nechapal zle, mojim cielom nie je ukazat na nejake degenerativne vlastnosti cernoskych etnik. Naopak, mojim cielom je ukazat na degenerativne vlastnosti belosskych etnik.
    Pretoze lahostajny pohlad na vlastny zanik sa inak, ako degenerativna vlastnost, nazvat neda.
    publikované: 25.07.2010 08:59:34 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. Aby kritika nebola jednostrana.
    Niekto by mohol nadobudnut dojem, ze sa tu ci niekde inde jednostranne kritizuje Izrael, pripadne sion, pripadne židia ako taki.
    Ale nie je to tak, kritizuje sa vsetko - len napriklad kritika islamu ci arabov je rozsirena beztak, uz je to vec mainstreamu a jej symbolom sa stali prokonfromni tlsti barbari a la Pistanek a podobne prasce.
    Kto uz by sa takym chcel priblizit.

    Ale ja myslim, ze treba explicitne skritizovat aj Palestincanov.

    Nebudem rozoberat cas pred desatrociami, ked boli politicky neskoncentrovani a neschopni - za to nik nemoze. Ale zoberme si sucasnost.

    Aby to pochopili aj tupi citatelia odchovani na Talmude a jeho verziach, zhrnme to do jednej vety:

    Palestincania nevedia komunikovat !

    Ked Palestincanov zavru do koncentraku, obklucia ich maschiengewehrmi a strielaju po nich, palestincania nenajdu spravnu rec ale hadzu naspat kamene. To je uplne smiesna odpoved, nepochopitelna, neprimerana.
    Ked Palestincanom zbombarduju domy ci dialkovo riadenymi modernymi raketami odpaluju auta s ich vodcami, zaroven s ich celymi rodinami ako aj nahodnymi detmi, Palestincania vrhaju do vzdialenosti par kilometrov absolutne naslepo hrdzave tyce.
    To je absolutne neprimerana komunikacia, ktora neprinesie zelany semanticky obsajh, takze je nepochopitelne, preco to robia (ked si odmyslime, ze je to cinnost provokovana a casto aj osobne vykonavana explicitnymi agentami Mossadu).

    Takze preco su stale Palestincania taki, preco robia take chyby?
    Naozaj sa este nik nenarodil, co by Palestincanom vysvetlil, ze tak, ako je neprimerane unasat lietadla, co uz pochopili, tak je neprimerane vykrikovat vulgarne nadavky? Naco je to dobre?
    Preco nepridu za svojimi susedmi ako ludia bez zabran a predsudkov? Preco nepridu blizsie a preco sa svojim susedom neprihovoria ICH VLASTNYM JAZYKOM?
    Jeden musi ustupit, vraj mudrejsi, a Palestincania, kedze maju ovela horsie karty, musia byt mudrejsi, prist blizsie, velmi blizko a mali by spoznat svojeho suseda, vsetky jeho zle ale aj dobre vlastnosti, mali by ho zanalyzovat a rozlozit, rozlozit ho na hromadku drobnych vychodoeuropskych sedliakov (aby som nepouzil nekorektne a urazajuce slovko chazar, fuj).

    Nech Palestincan niky viac nezobere do ruky zbran
    (azda okrem kratkej dyky, na osobnu sebaobranu)
    Nech sa Palestincania nenechaju zviest roznymi fasistickymi tendenciami, pre ktore bolo typicke nosenie uniforiem, demonstracie moci na ulici a verejne deklarovanie svojich cielov a prostriedkov. Nie, Palestincania, toto nie je cesta pre vas, vy nie ste nacisti, aby ste isli do boja. Zbratajte sa so svojimi bratrancami, vezmite ich do svojeho narucia, majte ich radi, kazdeho jedneho.

    ---
    Toto im treba povedat, Palestincanom. Ach, je takmer zrejme, ze Palestincania nie su potomkami blizkovychdnych etnik, su to asi naozaj zvacsa potomci tzv. morskych narodov, inac sa neda vysvetlit, ze im chyba co len semienko typickej blizkovychodnej perfidnosti.

    Pokoj vsetkym v tento den Slnka (tak ho volaju od Atlantiku po dalekovychodne pobrezie Pacifiku)
    publikované: 25.07.2010 09:30:02 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. keď som tak cestoval po svete,
    tak som videl, že sa tam majú všetci radi a ľúbia sa. Nikoho som na ulici ani v hoteli nevidel zastreleného, nikoho mi nezabili pred očami, ba ani neolúpili. To je všetko, čo sa mi žiada povedať k slepačej argumentácii a kvalitným informáciám Jany Shemesh.

    Mito, ty fyzik, svoje črevá si zožer sám. Ale si ich najprv zrátaj a zderivuj, aby ti nejaké v mozgu nechýbalo.
    publikované: 25.07.2010 12:19:50 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  44. Len nesmelo ...
    lebo niekto tam hore pisal o eme - blbosti, mne dost zmenila pohlad na rozne veci okolo mna. Netvrdim, ze som ho nemal, len bol akoby som to , nejaky zastrety . Som dost vdacny a moj nazor je asi takyto, len to zial nebudem nikdy presne definovat ... i ked never say never :) . Tot som myslel - http://afinabul.blog.cz/1007/ci-krev-je-cennejsi
    publikované: 25.07.2010 14:00:05 | autor: Jojo (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. 3
    Pustia ma
    na jeden nadych
    vonu mora, rias
    zvuk cajk?
    Tieklo zo mna
    dole v horku
    nezpocetnekrat.
    publikované: 25.07.2010 18:14:46 | autor: citrus (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. kazdy, kto chce naozaj seriozne o niecom pisat,
    by si to mal skusit na vlastnej kozi. Inak to tu ostane len spolkom idiotov, ktori su plni komplexov z realneho zivota Mam na mysli tu pritomnych stalych diskutujucich ale aj tichych citatelov, ktori nemaju ani tolko odvahy, aby sa prejavili).
    TSE TSE, CO JE TOTO ZA SVOLOC.
    publikované: 25.07.2010 22:20:50 | autor: veru tak (e-mail, web, neautorizovaný)
  47. "Verutak", do realneho sveta
    zasiahneme vtedy, ked to bude vyhovat nam, a ked SVOLOC tvojeho typu bude bez sance. Znakom mudrosti totiz urcite nie je minat svoje sily na zapas so vsetkymi moznymi kreaturami v im vyhovujucom prostredi a v podmienkach, ktore vyhovuju im, ale naopak, elegantne vymietnutie chlieva nezastavitelnym chladnym prilivom vody.
    Bez velkej namahy, v spravny moment, ked situacia dozreje.
    A ona dozreje.

    Zatial ste odsudeni na slepotu a na to, aby ste boli coraz viac nervozni. Cakajte - na akukolvek obhajobu vasej strany je totiz nie len neskoro, ale jej ani nie ste schopni. Preto ste to VY, kto mlcite a len obcas vulgarne a neadresne pribehnete a skusate urazat a provokovat.
    Pche.

    publikované: 25.07.2010 23:30:59 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  48. veru
    Reálnym životom myslíš zdanlivé pristátie človeka na Mesiaci? Prestaň čumieť na bedňu lebo z toho úplne zošalieš, nepočúvaj zločincov, novinárske kurvy, klamú a budú vždy klamať, sú to špiny z povolania, obetujú ťa kedykoľvek, zarežú aj na námestí a prehlásia ťa za teroristu, tá chamraď ti v ničom nepomôže, len im napomáhaš aj to zadarmo v propagande pretože ti úplne premyli mozog, systémový otrok iniciatívne za svojich pánov aj zdochne, len aby tie svine nikto neohrozil, ale aj v tom sa mýliš.
    V tvojom predstieranom svete je zdanlivo všetko v poriadku, okrem všade prítomných nepriateľov vlády a strany a s nimi sa treba vysporiadať.
    Ale potom povraždia aj teba.
    publikované: 26.07.2010 00:01:41 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  49. patetické.
    stretli ste v poslednej dobe mestských policajtov? Sú zúfalí. Šašovia. Staré matere ich zvládnu, kokotkov. Tá úbohosť sa dá zničiiť.
    publikované: 26.07.2010 03:32:53 | autor: nevažno (e-mail, web, neautorizovaný)
  50. Sedí verutak na strome a angažovane pod sebou píli konár
    I hovorí mu okoloidúci.
    - Nepodpiluj ten konár, lebo spadneš jak kabela.
    Verutak začne vyzurovať.
    - Čo, ty svoloč! Ja sedím na konári, ja poznám konárovú realitu! Vylez si sem a potom môžeš seriózne hovoriť.
    A ďalej píli, píli.
    Konár náhle urobí rup a verutak drbne na zem. S dolámanými hnátmi kričí na okoloidúceho:
    - Hej, ty! Vyvešti mi ešte niečo.

    Toľko by som k poznaniu reality u verutakov.

    Až na to, že táto verutakácka blbá chrapač vyvracia z koreňov strom, na ktorom žijeme všetci.

    Sionistická čvarga nepozná ani kontinenty. Čo je učivo približne štvrtej triedy základnej školy.
    http://www.normanfinkelstein.com/israelis-follow-helen-thomass-advice-and-move-back-to-europe/
    publikované: 26.07.2010 04:04:47 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  51. Postavili Palestincanovi dom zburany zidovskymi teroristami?
    Na Západnom brehu sa pobili Palestínčania so židovskými osadníkmi

    K stretu medzi židovskými osadníkmi a Palestínčanmi došlo dnes v dedine Burin na Západnom brehu Jordánu.

    Najmenej šesť ľudí utrpelo zranenia pri pästných súbojoch a hádzaní kameňov, uviedla agentúra Reuters. Zranenými sú dvaja Palestínčania a štyria židovskí osadníci, jeden z nich vážne. K násilnostiam došlo po tom, čo izraelské úrady zbúrali príbytok postavený židovskými osadníkmi bez stavebného povolenia.

    V súlade s odvetnou politikou zvyknú židovskí osadníci recipročne útočiť na Palestínčanov, keď im izraelské úrady zbúrajú nepovolené stavby.

    Podľa miestneho obyvateľa prišlo do dediny približne 70 osadníkov, ktorí zničili novopostavený dom. Palestínsky majiteľ stavby a jeho synovia sa s Izraelčanmi pobili. Do potýčky sa zapojili ďalší dedinčania. Poriadok nastolili až izraelskí vojaci.

    Poriadok???
    Postavili Palestincanovi dom zburany zidovskymi teroristami a ospravedlnili sa mu?

    Ej zide, zide.....
    publikované: 26.07.2010 17:12:38 | autor: arkan (e-mail, web, neautorizovaný)
  52. Hehe
    http://www.sme.sk/c/5480453/nacionalisti-pripravuju-narodnu-put-k-soche-svatopluka.html

    Erb nekonzultovali s heraldikom.
    Koňa nekonzultovali so zoológom.
    Sedlo nekonzultovali s odborníkom na staré sedlá.
    Uzdu nekonzultovali s uzdárom.
    Ostrohy nekonzultovali s ostrohárom.
    Meč nekonzultovali s kováčom ... taký meč, to nie je len tak!

    No, hlavne nekonzultovali s Deletom, ktoré znaky sú na Slovensku povolené, a ktoré nie.

    Zriadiť komisiu, hehe.
    Držať balónik, potom do parlamentu a potom hurá na sochu. No ale od človeka, ktorý sám sebe predáva pozemky, môžeme očakávať hocičo.

    Boj za odstránenie sochy. Nech si k tomu dajú nápis Mein Kampf.
    publikované: 26.07.2010 18:35:38 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  53. Zmrdka Haywarda idú upratať do Ruska
    a na jeho miesto nainštalujú Američana Deadlyho. Ako náplasť na ropnú škvrnu.
    Deadly predtým pôsobil v ruskej TNK-BP a má na konte toľko špinavostí, že BP si ani nemohla vybrať vhodnejšiu kreatúru.
    http://www.rian.ru/world/20100726/258686657.html
    publikované: 26.07.2010 20:17:53 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  54. Len varovanie:
    Keby sa mečiar dozvedel, že niekto konzultoval meč s kováčom a nie s ním, tak má dotyčný po chlebe, po meči aj po praslici.
    publikované: 28.07.2010 19:35:28 | autor: lebleu (e-mail, web, neautorizovaný)
  55. wsdjh
    Erb nekonzultovali s heraldikom.
    Koňa nekonzultovali so zoológom.
    http://www.panbeadsstore.com/
    http://www.elinksoflondonsale.com/
    http://www.onlinepandorabeads.com/
    http://www.elinkslondonsale.com/
    Sedlo nekonzultovali s odborníkom na staré sedlá.
    Uzdu nekonzultovali s uzdárom.
    Ostrohy nekonzultovali s ostrohárom.
    Meč nekonzultovali s kováčom ... taký meč, to nie je len tak!
    publikované: 03.08.2010 07:13:49 | autor: wsdjh (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014