Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mesiáš Koreš

Starý otec mal z mesiášov najradšej Koreša. Pomenoval po ňom vlčiaka. Bol by aj syna, ale žiadneho nemal.

 - Prečo Koreš, pýtali sme sa a on vtedy nalistoval príslušnú kapitolu Ezdráša a čítal o perzskom kráľovi Kýrovi - Korešovi, čo umožnil Židom návrat z exilu, do ktorého ich uvrhol Nabuchodonozor. Čítal o Kýrovej výzve domácim, nech podporia ľudí idúcich z exilu domov darmi a oni tak učinili. A tiež o tom, ako sa vyplienené poklady vrátili do Judska.

- To bol mesiáš, nie nejaký Šabtaj Cvi, hromžil a nám s bratom padli sánky, lebo sme nevedeli, kto je Ezdráš, mesiáš ani Šabtaj Cvi, len Koreša na dvore sme poznali.

Potom sme s o Kýrovi, ktorý bol Slnkupodobný a Vazraka - veľký, niečo podozvedali v škole a ja som sa šla pozrieť aj priamo do iránskej Pasragady - Pasargadae, kde sú ruiny prvého hlavného mesta zjednotenej Perzskej ríše a Kýrova hrobka. Brat nešiel. Nemá rád výpravy do krajín, kde nefunguje spoľahlivá sieť bankomatov a splachovacích záchodov.

Pasragada je dnes pustá krajina pri riečke Pulvar. To je údel silných ríší, že husté osídlenie krajinu vypľundruje. Takmer celý Blízky východ s jeho veľkolepými starými civilizáciami je dôkazom ako generácie a generácie ľudí vedia vybývať krajinu. To nie je žiadna ekologická agitka, príroda je tiež riadna ludra - nech si jej zbožňovatelia hovoria čo chcú - žiadna starostlivá matička to nie je a nakoniec, veď aj my, vrátane našich najhorších sklonov, sme jej súčasťou. Ale tiež to nie je výzva na odstrel prírody.  

Hrobku Kýra pred 2500 rokmi obklopovali kráľovské záhrady so stromami, kvetmi a potokmi. Teraz ju obklopilo lešenie. 

Hrobka chronicky známeho tvaru - pričom sa v odborných kruhoch stále diskutuje, či sa Peržania inšpirovali u Lýdčanov alebo naopak, ako keby to nebolo z pohľadu 2500 rokov, ktoré odvtedy uplynuli, úplne jedno - pôsobí smutným dojmom. Predstavovala som si, ako z nej vybieha náš natešený, chvostom vrtiaci vlčiak Koreš, ale na fotografii to, samozrejme, nevidno. A tiež som tým nechcela povedať, že sa hrobka podobá na psiu búdu.

Nabalzamované telo Kýra, ktorého pri potýčkach zabil ktosi z akéhosi skýtskeho kmeňa, tam, samozrejme, nie je. Nikto nevie, kde mu je koniec, ale vraj keď tam bol nakuknúť Alexander Veľký, videl sarkofág a naparádený interiér.

Toto je zvyšok z jedného paláca, jeho vstupná časť s basreliéfom. Pasragada mala viacero palácov, aj zoroastriánsku svätyňu, ale zo všetkého zostali len úlomky.

Pohľad z Tall-e Takht, Trónneho vrchu, ktorý je údajne najstaršou časťou starobylého komplexu. Sú tam ovce sa voľne pasúce, vydupaný kruh je ich nocľaháreň s búdkou pastiera. Vďaka ovciam nie je na tejto strane areálu  úplné ticho. 

O čo viac sa vie o Kýrovych hrdinstvách, o to menej sa vie o jeho rodinnom živote. Ako bolo zvykom, mal viacero žien, pričom najobľúbenejšia bola Cassandane, s ktorou mal synov Kambýsa, Bardiyu a dcéru Atossu a ešte nejaké ďalšie deti. Z nich je najznámejší šibnutý Kambýses, ktorý bol fascinovaný egyptskou kultúrou a podľa Herodota zmenil v krajine zákony, aby sa mohol po vzore faraónov oženiť so sestrou Atossou. Údajne sa oženil aj s ďalšou, ale zavraždil ju. Pri svojej neúspešnej výprave do Egypta sa správal ako hovädo a o nič lepšie to nebolo ani po návrate do Perzie. Zomrel zavrhnutý všetkými kvôli svojej nechutnej povahe.

Atossa ho o veľa rokov prežila a neskôr sa podľa niektorých historických zdrojov stala manželkou Dáreia a matkou Xerxa. Každopádne to bola zaujímavá dáma, na vtedajšie pomery spoločensky aj politicky veľmi vplyvná.

O čom sme to? Aha, o vlčiakovi Korešovi. Zomrel na starobu, mal vtedy osemnásť rokov. Podľa môjho skromného názoru by mesiáši zomierať nemali. Na nových treba čakať niekedy celé veky.

            

Fotografie odtiaľto aj odhentiaľ | stály odkaz

Komentáre

  1. kýho výra?
    a o 2500 rokov neskôr potomkovia šabtaja cvi, mesiáša a remiáša sa chystajú hodiť na hrobku svojho osloboditeľa atómovú bombu, lebo sa cítia ale ozaj veľmo ohrození. Kam ten svet speje...

    ... veľmo pekne si to napísala, Ema. Až mi je to divnô.
    publikované: 03.05.2006 08:49:54 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. toto bolo naozaj pekne

    az zastavuje dych. nieto este reakcie na clanok.
    publikované: 05.05.2006 17:45:59 | autor: emele (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014