Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kŕdeľ vrabcov nevedomosti

Tibet, Sera

"V kláštore Sera sekty (cirkvi) žltých čapíc Gelugpa, ktorej hlavnými predstaviteľmi sú dalajlámovia, si ľudia kupujú „omodlené“ ochranné talizmany. Čiže nie také obyčajné, suvenírové, ale rituálne používané. A potom fotografujú atrakciu, ktorú je inde veľmi ťažké uvidieť: pravidelnú hodinu diskusií a slovných súbojov medzi mníchmi v kláštornej záhrade pod veľkými stromami. Vôbec im nevadilo, že boli obkľúčení takmer rovnako početnou svorkou besne fotografujúcich turistov. Sústredili sa iba na svoje debaty prebiehajúce podľa presných pravidiel: jeden mních položí zákernú otázku, pričom vykročí pravou nohou vpred a tleskne. Tlesknutie dodá otázke dôraz a zaháňa démonov nevedomosti. Druhý musí odpovedať. Podľa ďalšej krokovej kreácie pýtajúceho sa je zrejmé, či otázka bola zodpovedaná dobre alebo nie. Je to vlastne určitý tanec, ale zároveň to má aj úplne neformálnu rovinu, mnísi sa často rehocú či priateľsky klbčia."

Toľko z cestovateľských poznámok potenciálneho spolutvorcu tohto blogu Ivana L., ktorý sa stále nechopil editačných práv a necháva ma v pozícii orákula sprostredkúvajúceho jeho zápisky a hlavne fotografie. Nebudem tu vypisovať, že podobným spôsobom - tlesknutím, utíšil Pacho hybský zbojník celý strom čvirikajúcich vrabcov, čiže zasa až taká exotika to nie je, ani nebudem špekulovať, v čom sa debaty v kláštornej záhrade (ne)podobajú na internetové a nechám radšej miesto pre Ivanove fotgrafie.

Vstup do diskusnej záhrady kláštora Sera.

 

 

 

 Ako hovorí profesor Bazna, hlavní je se nestydět.

        

Fotografie odtiaľto aj odhentiaľ | stály odkaz

Komentáre

  1. keď Ty to robíš tak dobre, Ema
    že ja nemám odvahu (napriek tomu, čo hovorí profesor Bazna) ani dôvod Ti do toho zasahovať. Budem rád, keď budeš aj naďalej mojím orákulom :-)

    Mimochodom, práve neďaleko kláštora Sera je jedna z najbizarnejších tibetských inštitúcií: sídlo štátneho orákula. Číňania ho síce viac-menej zrušili, ale kedysi to bolo niečo ako prognostický ústav s právomocami ústavného súdu či prezidenta: hlavný predpovedač musel schváliť každé dôležité rozhodnutie.
    publikované: 27.05.2006 12:04:10 | autor: ivan (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. jedna známa
    veriaca numerológii, mi vravela, že v Číne sa ani manželstvo nesmie uzavrieť skôr, kým sa nastávajúci neporadia s numerológom. Myslela som si, že je to haluz.
    Ona aj meno svojmu vnúčatku vyberala asi mesiac - museli ho "vypočítať"
    publikované: 29.05.2006 20:48:56 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014