Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ježiš zostúpi

po minarete Veľkej mešity najstaršieho hlavného mesta na svete

    Tak sa aspoň povráva po starom meste v Damašku, kde stojí Umajjovská, čiže Veľká mešita, nádherné dielo ranoislamskej architektúry. Hociktorý predavač arabského chleba s kvalitou dobre opracovanej jelenice porozkladanej po zemi to potvrdí. "Zíde po tamtom," ukáže prstom na jednen z trojice minaretov trčiacich z mešity. "Preto sa aj volá Ježišov minaret." Človek od prekvapenia zabudne špekulovať, či zaprášenou jelenicou, ktorú hladne drží v rukách, predavač vytrel len chodník pod nohami alebo aj pekáreň. Nakoniec, prach si a v prach sa obrátiš, váž si chlieb svoj každodenný atď.

Gigantická mešita, ktorej hlavná časť pojme sedem tisíc ľudí, bola na vzdialenosť zjedenia jedného priemerného arabského chleba. S jedlom sa tam aj tak nemá vstupovať, aby sa návštevníci od úžasu nepridrhli. Lebo kalifovi Al Validovi, ktorý ju dal začiatkom roku 700 postaviť v eklektickom koptsko-arménsko-perzsko-gréckom štýle (islam vtedy ešte nemal vlastnú vyhranenú architektúru) sa podarilo veľkolepé dielo. Oni boli celkovo tí Umajjovci, čo vládli na Blízkom Východe od roku 661 do roku 750 a potom sa presunuli do španielskej Kordóby, zdatní stavitelia. Aj jeruzalemský Skalný chrám, Kubbal as-Sachra ide na ich vrub.

Damašská Umajjovská mešita, jedna z najväčších a najstarších na svete, má veľmi uvoľnenú, ekumenickú atmosféru. Aj pápež JP II ju navštívil počas svojho turné po Blízkom Východe, aby pomeditoval pri zeleno žiariacej schránke, kde je údajne hlava dekapitovaného Jána Krstiteľa - Jahju Ibn Zakariju. Toho, čo je spolu s Ježišom prorokom islamu.

Ekuména zrejme súvisí s históriou. Mešita nevznikla na zelenej lúke, je pokračovaním miestnej svätostánkovej tradície pod kopcom Kasiun. Podľa archeologických nálezov sa tam za čias Asýrčanov vyskytovala svätyňa boha Addada, božstva dažďa a búrok, ktorý sa transformoval na semitského - aramejského Hadada, Bála. Čiže toho, čo Anatólčania nazývali Tešub, Egypťania Set, Gréci Zeus a Rimania Jupiter. Veď to aj potom, počas rímskej nadvlády, bol Jupiterov chrám. Okolo roku 300, keď sa kresťanstvo stalo rímskym štátnym náboženstvom, dal Theodosius Flavius Jupiterov chrám preonačiť na kresťanský Chrám Jána Krstiteľa.

Neskôr Damasčania úpeli pod jarmom Byzancie a uvítali arabský nájazd. Udial sa tak, že samotní domáci vypudili krutých Byzantíncov, aby otvorili brány islamu. I modlili sa v tých časoch kresťania aj moslimovia na jednom plácku spoločne, ale keď moslimovia nabrali na sile a stali sa väčšinovými, odkúpili od kresťanov ich flek a Al Valíd vybudoval Veľkú mešitu - Džami´Baní Umajja. Tú, čo je tam napriek niekoľkým požiarom a celkovému zubu času podnes deň. 

Mramorové nádvorie s bežným prevádzkovým ruchom.

Fotografia na pamiatku.  "Mohammad s maminkou v Umajjovskej mešite v Damasku." Meste, ktoré sa tak vraj volá podľa aramejského Šumenia vody, ale Mohammad asi šumenie vody v umývacej fontáne za ním nepočul, lebo na nádvorí bol riadny kravál. Ani z neho veľa nerozumel, lebo to bol kravál arabský, kým Mohammad je Peržan. Jeden z členov masívnej výpravy iránskych návštevníkov od najmladších ...

... po najstarších.

Aj dievčatko v sviatočných ružových (!) šatách bolo členkou perzskej výpravy ...

... ale nachádzali sa tam aj nejakí domáci. 

Ďalšie fotografie z Umajjovskej mešity niežeby som nemala, ale neviem ich nájsť. Asi sa stratili pri sťahovaní. Viac o mešite, vrátane fotografie zeleného domčeka s hlavou Jána Krstiteľa je tu.

Keď som sa tam tak pretŕčala hore-dolu po areáli, zastavila ma skupinka ľudí, že esli som zo Sudánu. Preboha. Vyzerám tak? A oni, že ani nie, len že mám presne takej farby hidžáb. Fakt by mi nedošlo, čo všetko sa dá dedukovať z handry na hlave, nositeľky zásadnej informácie.

                    

Fotografie odtiaľto aj odhentiaľ | stály odkaz

Komentáre

  1. domáci vypudili krutých Byzantíncov, aby otvorili brány islamu...
    Väríme, väríme pretože vieme, že históriu píšu víťazi ;)
    publikované: 13.12.2006 14:53:58 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Ano kriqu,
    hlavne tu historiu Byzancie, tu isto iste pisali vitazi. Ktori to boli?
    publikované: 13.12.2006 15:07:24 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Všade
    kde sa ocitnem, som prinucovaný navštevovať rôzne baziliky a katedrály. Však prečo nie, veď tá sakrálna architektúra uľahodí aj oku aj srdcu. Len keď už je toho priveľa, tak obvykle začnem srstiť plytké žartíky na adresu všetkých svätých. A to je mi za to potom len nadávané a je sa za mňa hanbené. Ná nech. A prídem sem, že oddýchnuť si... a zase to isté kristušát! Nejaké technické pamiatky by sa nenašli ;)?

    Inak tomu Jankovi Ponornému, čili Ježiškovmu rotweilerovi, sú v písme venované veľmi poučné verše: Ján Krstiteľ pokrstil Ježiša, Duch Svätý sa vylial priamo z neba a zaznel tam hlas Boha Otca. Vtedy Duch Svätý viedol Ježiša na púšť. Zrejme mu tam nebolo celkom dobre - cez deň teplo v noci zima, nemal čo jesť ... Ale on vytrval. Je pozoruhodné, že v tých najťažších chvíľach odolal zvodom diabla. Najslabší sme vlastne vtedy keď je nám dobre, keď sme zabezpečení, keď sa nám darí. Amen.

    Ale aj tá islamská mytológia sa mi páči, bo je taká názorná. Jedni postavia Ježišovi minaret, aby mal po čom zliesť, druhí nosia široké vzdušné gate, aby sa tam Mohamed zmestil, keby sa najust vykotil akurát z ich riti...
    publikované: 13.12.2006 16:13:48 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Nejaké technické pamiatky by sa nenašli?
    Na blízko-strednom východe? Technické múzeá sú výsadou západnej civilizácie.
    U nich len mešity a prípadné archeologické náleziská - ak možno vytrieskať niečo z turistického ruchu...
    publikované: 13.12.2006 17:14:12 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Jakto?
    Veď len tohľa minule sme mali badgíry.
    publikované: 13.12.2006 18:09:51 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Kriq, tá mešita
    nie je žiadna pridrbaná muzeálna konzerva, žiadne Múzeum kolovrátkov alebo Múzeum plechových bicyglových crngátok, je to živé miesto, kde sa schádzajú ľudia, debatujú tam alebo pospávajú v chládku, má to ľudskú atmosféru.
    Nebudem ti tu robiť distančnú lektorku a upozorňovať ťa, že 500! rokov, kým sa Európa topila v stredovekých kresťanských sračkách, držali nad vodou matematiku aj chémiu výlučne Arabi. Je mi úplne jedno, že nepoznáš mená ako Džábir Ibn Hajján, Al-Rází či Ibn Síná - tvoja vec, ale nemal by si za týchto okolností moc vyskakovať. Že potom došlo k úpadku, je úplne normálne a nevyhne sa mu ani Západ. Úpadok už je tu a štafetu preberajú Kórejci zdatní v logike a matematike, nezadubení kmeňovým monoteizmom a prepytujem judeokresťanský a moslimský svet si môže trhnúť a sa zožrať navzájom vo svojom mýtickom clashi of civilisations. V rozklade.
    publikované: 13.12.2006 18:38:08 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. idar, tí všelijakí
    ježišovia proste nemali čo poriadne na práci, tak sa poflakovali z nudy, zevlovali po púšti, trajdali sa hore-dolu po krajine a boli akože mystici. Trúdy.
    publikované: 13.12.2006 18:43:46 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Nebol by som
    taký optimistický ema. Poznám jedného Kórejca, ktorý mi pred časom ustavične vykladal, že on, t.j. hlavne jeho žena, by radi prestúpili na kresťanstvo. Že by to pre nich bolo ako o.k. a aký je na to teda ako môj názor. Keďže som ho nemal moc v láske kvôli jeho osobnostno-charakterovému profilu, vyslovene som mu to odporučil. Druhý - Číňan, konvertovaný evanjelik - sa nakazil už niekde v Amerike a permanentne ma obťažoval s biliou v čínštine, vykúpením skrz Pána Ježiška, Božej bezhraničnej láske atď. Mal som ho rád, ale zachrániť sa už nedal napriek krvopotnému presviedčaniu. A to sú len dva príklady za všetky, poneváč to kresťanstvo je veľmo nákazlivé. Obidvaja dotiční sú hlavičky učené a asi pred rokom sa vrátili do funkcií do rodných hniezd. A teraz sú z nich BAD SEEDS... (podľa najnovších radostných správ od Číňanka kresťanská mafia už úspešne rozťahuje chápadlá aj u nich, no zbohom!).
    publikované: 13.12.2006 19:14:08 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Tak z toho ja
    idar, obavu nemám, z kresťanskej Číny. To je úplne iný kultúrny background, ten sa nedá preorať jednou, dvoma, desiatimi generáciami horlivých kresťanov, aj keby Čína rovno vyhlásila kresťanstvo za štátnu ideológiu, čo teda sotva, pretože posledné, čo tá krajina potrebuje, je ísť a množiť sa. Už teraz to tam majú prehmyzené.
    To len hentým návštevníkom udrel Západ dočasne na mozog, asi ako Gánhímu, keď dotrielil do Británie a stal sa mäsožravcom, lebo si myslel, že v tom tkvie sila Západu, v skrmovaní steakov, a nie vo vyciciavacej koloniálnej politike. A veď sa aj rýchlo spamätal.
    publikované: 13.12.2006 19:33:57 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Kriqu
    ale aspoň Al-Ráziho by si mohol uznať, pretože práve tento veľký empirik objavil destiláciu alkoholu ;). Poučenie pre praktický život znie: keď si robíš varené víno, nezohrievaj dlho!
    publikované: 13.12.2006 19:44:13 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Avicena,
    (abú ali al husajn ibn siná) je mi, ofkóz, známy ;)
    Aj´v džast erájvd - z vianočných trhov a na nádvorí starej radnice som si švacol 2 deci (mizerného) vareného vína - asi ho varili dlho! Ešte že tie dievčence boli k svetu. Napravil som si chuť punčom v stánku C25, vraj jeho sortiment zákazníci chvália...
    publikované: 13.12.2006 21:09:23 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. ema
    to hadam nie, vychrlit v jednej vete slovo arabsky a Abu Sina. Tu sa musim ozvat uz i ja, vas tichy pozorovatel.
    Krig, ak nevies co je Jantar Mantar a podla akeho vzoru bol postaveny tak si gadzo. Ale aby si si nemyslel ze si v tom sam - ani ja som to nevedela, kym som tam pred dvomi tyzdnami nestravila prijemne popoludnie. Ak si si pri svojej nemiestnej poznamke nespomenul na meno Omar Khayyam, tak si vies co, na druhu.
    publikované: 13.12.2006 21:40:59 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Ahojky
    zajimave clanky a hezky blocek tu mas
    publikované: 13.12.2006 22:34:54 | autor: Martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. shrzd
    nematuroval som z moslimskej kultúry a vedy, to naoaj nie - som preto gadžo?
    AQ je to pre tvoje žitie dôležité, som ochotný si tie mená vygúúgliť, pretože mi záleží na európsko-orientálnej harmónii, ktorú prezentuješ.
    Ale Avicennu som trafil, aihoup ;)
    publikované: 13.12.2006 22:48:44 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. „Mal by si toho vína slopať menej!"
    „Mal by si toho vína slopať menej!“
    Čím to chceš ospravedlniť?“ ma tlačia k stene.
    „Mávam vždy smäd po rannom milovaní --
    môže byť lepšie ospravedlnenie?“

    publikované: 13.12.2006 23:01:46 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Už sa toľko nedurdi
    kriqu, buď rád že si čo si:
    http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2005061101

    Jeden moj kamarát, čerstvý ženáč, zvykol hovorievať: "Ja sa milujem vždy hneď ráno, aby som si mohol byť jakž-takž istý, že som v ten deň prvý".

    Toto je taký politicky nekorektný príspevok z mojej strany ;). A nech...
    publikované: 13.12.2006 23:25:47 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. ked si nematuroval
    tak stylizuj svoje pripomienky skromne/vahavo a nie tak z hurta, ze Omar neexistuje lebo ja som o nom nepocul. Bo o 30 rokov sa moze stat, ze cierne hlavy budu v prevahe a za tvoje spochybnovanie ich zaslej slavy ta rovno zabásnu.
    publikované: 13.12.2006 23:36:36 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. netvrdím, že moslimovia nemali básnikov, učencov
    enem to, že nemajú technické múzeá - pretože ich sľubne sa rozvíjajúca civilizácia (oproti našemu rannému stredoveku) zamrzla vo vývoji.
    BTW, stredoveké observatórium v Indii tromfneme zas starovekým Stonehenge ;)
    publikované: 13.12.2006 23:58:44 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. ani som dnbes nechcel nic pisat, chcel som si len tak
    vychutnat atmosku tohto blogu, ale nada mi a musim reagovat!
    Krig! Si zjavne opity. A este sa vychvalujes, ze si utrafil Avicenu. Rec nad tvojim prispevkom bola ovsem o Al-Razim. Vlastnym menom In al Judari-wa al-Hasba(h)alias Al-Razi alias Rhazes 864-930. Bol to chlapik. ktory si dovolil narusit galenovske dogmy (dokonca na zaklade vlastnych pozorovani). Bol tak vyznamny, ze so, ho dokonca prave dnes spomenul vo svojej dopoludnajsej kazni.
    Avicena, vlastnym menom Abu Ali al-Husain ibn Abdallah ibn Sina 981-1037 bol rodeny Tadzik.Vo svojej dnesnej kazni som spomenul jeho dielo Kitab al-Qanun. A kazen som uprostred prisolil aj zmienkou o predchodcovi dnesnych sionistov, znamom ibm Maymunovi (alias Maimonides vulgo Rambam :-).
    Ale o inom som chcel predtym, nez ma krigel takto vytocil. Ema, ty si bola akoze Sudanka podla Tvojej vystrojnej suciastky. Ale raz som si v normalom tuctovom europskom odeve sadol do taxika v nemenovanej krajine a viezol ma (akoze inak) Pakistanec. Pytal sa ma medzi recou, odkial som. Povedal som mu, ze sa mu prihovorim mojou rodnou recou a dam mu 5 bugsikov, ak to uhadne na tri pokusy. Prihovaral som sa mu, on gulal ocami, vykrucal hlavu, trhal volantom, az sa auta za nami stavali na zadne kolesa a potom na mna vitazoslavne vyrazil: Jasne, si z Libanonu !!!! :-))) Taze ked Ty si Sudanka, ja som Libanonec.
    publikované: 14.12.2006 00:05:31 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. co ste to za ludia?
    Ja mozem mat na hlave aj ciapku, aj kapucnu, aj satku, aj cador aj tak budem stale len "Russia?"
    Len 2 krat som bola v IRI typovana za Turkinu s odvovodnenim "lebo mate modre oci".
    publikované: 14.12.2006 00:16:09 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Jak. v jednej vete
    šhrezád. Dve sú. Pôvodne bola medzi nimi tretia, s pojmom moslimovia, ale potom som ju vyhodila, pretože bola ostrá ako britva a na poslednú chvíľu som kriqa obetavo zachránila, aby neskončil ako Jahja Ibn Zakaríja a vyšla potom z toho hentaká blbosť.
    Pé es, aby sme nezabudli: ani slovkom si sa v súvislosti s pobytom v Indii nezmienila o Šáh Ruchchánovi a celá naša domácnosť už niekoľko dní dumá, že prečo.
    publikované: 14.12.2006 00:23:37 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. no ale
    teraz to chýbajúce a v šahrezád dodatočne doplním, zas až tak úsporný režim tu netreba prevádzkovať.
    publikované: 14.12.2006 00:25:58 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Hm, idar
    tvoj zmienený kamarát vyrezá takto zvonka na chorobne súťaživý typ. Prvý, prvý ... čo z toho má? Medajli?
    publikované: 14.12.2006 00:32:14 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. SHK
    Bude to tym, ze moje nadsenie som dostatocne prezentovala sirokemu okruhu pribuznych a priatelov telefonicky, uz pocas mojho pobytu v Indii. Uz pocas prveho dna som nadsene volala, ze TOTO je moja zaslubena zem. Len tu sa na mna Shahrukh usmieva z kadej reklamy, ci uz ide o znackove hodinky alebo menej pompezne rodinne balenie sosovice. Bol na kazdom druhom televiznom kanali! Co si budeme hovorit, citila som sa ako v raji. Ked som ale odpriamila svoj pohlad od reklamnych billboardov, dostalo sa mi takej studenej sprchy, ze ma to laskovanie okamzite preslo. A to sa mi prosim nestalo este nikdy pred tym. Aj pohreb oblubeneho deda Herberta som odbavila slovami ze "omsa sa uz zacina, farar sa uz zapina". Ale India bola nad moje sily. Preto veskere komentare obmedzujem na pokec o paradajkovom dzuse. Po pripade som ochotna pristupit i na diskusiu o ginseng.
    publikované: 14.12.2006 00:38:55 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. siňu het
    reagoval som na emino:
    "nepoznáš mená ako Džábir Ibn Hajján, Al-Rází či Ibn Síná" - teda inb Siná - Avicenna je mi známy, na ZDŠ-ke sme mali jeho obrážťok, spolu s inými vedcami zavesený na chodbe.
    Alrázího a alkohol tam zamontoval idar, a ty si si to spojil so mnou, lebo som spomenul varené víno, neva.
    BTW, v ešte dnešnom článku zdes je zaujímavé pojednanie o arabských učencoch:
    http://www.scienceworld.cz/sw.nsf/ID/54E77C85D7942EACC12572200037C572?OpenDocument&cast=1
    publikované: 14.12.2006 00:39:40 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Čoveče tu je frmol!
    A ema ty čo ešte robíš hore v túto neskorú hodinu pre kristove rany? To chceš byť dnes stojčostoj úplne posledná ;)?
    publikované: 14.12.2006 01:01:13 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. tak si to asi zahovoril
    Idare, co je skoda, bo sme sa tu este mohli priatelsky pozhovarat. Teraz neostava nic ine nez ist spat. D.N.
    publikované: 14.12.2006 01:36:20 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. No šo si myslíš,
    ja chcem byt tiež silou-mocou najsamposledný...a ešte si aj niečo prečítať na dobú nuocku. Nashledanou zítra ribjata!
    publikované: 14.12.2006 01:46:18 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. arabi
    Je pravda, ze Arabi prebrali stafetu vo vede po antike, ale potom niekedy pred tisic rokmi zrazu osprosteli a zostalo im to az dodnes.
    publikované: 14.12.2006 09:24:26 | autor: stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. Ďakujeme
    miestnemu idiotovi stankovi za stanovisko a vyslovme mu uznanie, že tentokrát pri tvorbe referátu neobcoval s genetikou a evolučnou biológiou ako takou.
    publikované: 14.12.2006 09:47:34 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. Veru tak, šahrezád
    Indiu prežije bez šoku len budhista alebo mizantrop.
    publikované: 14.12.2006 09:52:58 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. Prečo len dnes
    idar. To je moja významná méta. Posledná zhrabne dedičstvo:p
    publikované: 14.12.2006 09:58:17 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. Jaj ozaj
    ten môj kamarát už pochopil, že to nemá význam sa toľko nadrapovať. To keď som mu škodoradostne prezradil po vykuklení sa jeho prvorodeného, hnedookého, že modrá farba oči je vlohou recesívnou, takže... Bolo by ináčky zaujímavé sa v tomto smere povypytovať aj šahrezádinho mužíčka, že ako sa vlastne veci majú. A nastávajúcej oligarchke eme už dopredku srdečné blahoželanie a úprimnú sústrasť v jednom. Len aby to celé nakoniec nezhrabol šunkes, kocúr je to nadmieru prešibaný, ako dobre vieme.
    publikované: 14.12.2006 11:21:28 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. vedecke vysvetlenie
    presne pred 1000 rokmi to bolo vtedy, ked sa nestastnou nahodou genetickym driftom v rozpore s darwinovou evolucnou biologiou rozsirila po celej populacii Arabov jedna nevyhodna mutacia genu jedneho ukrivdeneho uplakaneho leniveho, ale za to neustale vyhrazajuceho sa Aliho.
    publikované: 14.12.2006 11:37:40 | autor: stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. Pri téme
    pohrebov si vždy spomeniem na blbý vtip zo socialistickej ZŠ, ako policajti hádžu kolegovi na rakvu v jame kytice, len jeden tam mrdne bonboniéru, lebo kvety nemali.
    Ja dúfam, že Šunkes spácha namiesto mňa na spôsob indických vdof satí.
    Dosť bolo romantického snenia, z neho si mocné ropné impérium nevybudujem.
    publikované: 14.12.2006 11:38:33 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. Vyslovme miestnemu
    idiotovi stankovi poľutovanie, že neodolal a si predsa len na svojej idiotickej úrovni s genetikou a evolučnou biológiou zaobcoval.
    publikované: 14.12.2006 11:43:00 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. nuz Idare,
    ak maju obaja s manzelkou modre oci, tak potom tvoj priatel dobre robi, ze si rano privstane.
    publikované: 14.12.2006 11:50:55 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. Nezahováraj
    šahrezád. Akú farbu očú majú tvoje deti a manžel. Sem s tým!
    publikované: 14.12.2006 11:57:00 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. No tak to mu
    teda fakt vyslovme ema. Genetický drift na celej populácii arabov zpred 1000 rokov, čo tých Arabov bolo vtedy 5 a pol?! Ach jaj...
    publikované: 14.12.2006 12:02:42 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. Mna sa ti nepodari ociernit
    Dobre vies, ze len dvaja modrooki musia zakonite splodit modrooke dieta. Dvaja hnedooki mozu mat tiez dieta s modrymi ocami, co je casty pripad napr. v nasej rodine, aj ked nie konkretne u mna doma. Moje dieta na prvy pohlad vyzera, ze som ho ukradla kym ho fotografovali na reklamnu kampan pre UNICEF. Je to totalna kopia svojho otca, takze obvinovat ma z nicoho nemozete.
    publikované: 14.12.2006 12:06:15 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. ze sa vam kvoli tomu chcelo drat klavesnicu
    pritom sa nam tu niekto snazi nahovorit, ze civilizacia na lavo a na pravo od Eufratu a Tigrisu je to iste co beduini spoza druhej strany mora. A este sa pri tom nehnabi napisat slovo "genetika". Myslela som, ze sme sa tu zisli aby sme si seriozne podiskutovali.
    publikované: 14.12.2006 12:13:47 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. --> ema
    Preco? Ty mas nejake lepsie vysvetlenie, co sa stalo Arabom pred tisic rokmi?
    publikované: 14.12.2006 12:14:11 | autor: stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. Uz se perou?
    Jeste ne? Tak to ja si pockam.
    publikované: 14.12.2006 12:17:15 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  44. Ty nám
    radšej stanko vysvetli, čo sa ti stalo v detstve. Pre vývoj debaty to bude užitočnejšie.
    publikované: 14.12.2006 12:30:16 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. Zato u teba
    v diskusii, Cyrano, je už vypraté
    http://jaron.blog.sme.sk/c/73110/Ako-urobit-z-komara-parnokopytnika.html
    a veriko sa dokonca snaží žehliť.
    publikované: 14.12.2006 12:33:14 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. Tak teda
    aspoň vieme, čo ste to za famíliu šahrezád ;). Ale né, máš samozrejme pravdu s tými hnedookými. S tou pleťou je to problematické, to mohol byť hocikto. Radšej nám povedz, či nie ste vy dvaja s mužom ľaváci a potomok pravák.
    publikované: 14.12.2006 12:36:20 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  47. jo, my mame
    uz vymalovano. Prekvapujici zivost diskuse, na tak uzkoprofilovou temu.
    publikované: 14.12.2006 12:37:03 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  48. lavacka som len ja
    ale uz mi zacinas byt podozrivy. Nie si ty nejaky specialny vyslanec jednej z mojich domovskych krajin, ktory ma za ulohu vysnorit moju identitu?
    publikované: 14.12.2006 12:44:50 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  49. vymalováno je zde taky:
    publikované: 14.12.2006 12:47:34 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  50. Je to
    vážna téma, Cyrano. Veľa ľudom sa protiví, a to úplne inštinktívne, že im vláda namočila ruky do krvi.
    Zaujímavé je tiež toto:
    http://www.sme.sk/c/3051964/Izraelsky-sud-rozhodol-ze-atentaty-armady-nie-su-protipravne.html
    Ďalší dôkaz hlbokej krízy izraelského apartheidu. S potenciálom atakovať svetové právne štandardy, ktoré sa vyvíjajú k nenásiliu.
    publikované: 14.12.2006 12:49:32 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  51. Tak aspoň
    vieme, že ema a kriq sú pravdepodobne dve rozdielne osoby, čo bolo predtým veľmi ťažké determinovať. I keď s podobnými čitateľskými záujmami. Ešte dobre, že short-term memory mi funguje spoľahlivo zatál a nemusel som čítať 2 krát. Ale kto je šahrezád do prdele?
    publikované: 14.12.2006 13:02:52 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  52. co na to potomok Aliho?
    Izraelsky sud schvalil zabijanie ludi, ktori pripravuju masove vrazdy civilistov, strasne. Podme si poplakat nad tolkou nespravodlivostou a povyhrazajme sa zmazanim Izraela z mapy.
    publikované: 14.12.2006 13:04:49 | autor: stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  53. ozaj,
    som mal taky pocit, ze Ahmadinedzad si dava velky pozor na jazyk, a posledne zasveholil len nieco o tom, ze Sionisticky rezim, na sposob sovietskeho, bude zruseny. Nejako to potom tie americke noviny praskli do titulkou, ze sa opat podpisal pod to, ze Izrael musi byt vymazany. No, ak je Izrael nutne sionistickym rezimom, tak sa to da spravit, ale ak nie? Hm?
    publikované: 14.12.2006 13:18:49 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  54. ahojte
    dlho som Vás nevidel, aj mi bolo smutno. Ale už mi je veselo, keď si pozriem predchádzajúce príspevky. Radosť čítať.

    Stanko, odstreľovať ľudí len tak bez súdu, pre podozrenie zo sympatizovania s nepriateľom, vrátane collateral dameges, to ti príde akože o.k.? Tak to aby ťa čím skôr zase vzali na oddelenie, najlepšie do karantény.

    Ináč aj toto je celkom zaujímavé: http://www.sme.sk/c/3051964/Izraelsky-sud-rozhodol-ze-atentaty-armady-nie-su-protipravne.html
    publikované: 14.12.2006 13:19:10 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  55. idare, dík za odlíšenie identít
    V tvojej poslednej vete by som nepoužil slovo šahrezád spolu s istou časťou tela. Rozhodne by som aplikoval aspoň čiarku ","! ;)
    publikované: 14.12.2006 13:25:13 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  56. Felipe Gonzales
    si uz podal ziadost o izraelske obcianstvo.
    publikované: 14.12.2006 13:26:53 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  57. Aké vymazávať
    Ostrakizovať tú stredovekú spoločnosť. Embargo, odstaviť od US peňazí, od nemeckých peňazí, od dodávok zbraní, od kolaborácie s európskymi vládami, nech sa ukáže vlastný potenciál tej krajiny.
    Dobre, keď môže Izrael odjebať koho chce, potom treba izraelské štátne akčné násilie nazvať pravým menom. Fašizmus. Horší ako bol európsky po WWI, lebo ani ten neumožnoval zabiť kohokoľvek, koho štát označil za škodnú.
    Stanko, Izrael ťahá na Blízkom Východe za kratší koniec. Ak doslova vojnovými krokmi situáciu úmyselne vyostruje - jeho vec. Na jeho vlastnú škodu. Nič viac k tomu nemožno napísať, len že je to krátkozraké, samovražedné a tešiť sa z toho môžu len jelitá, ktoré si prajú, aby Izrael zanikol úplne. Také jelitá ako ty.
    publikované: 14.12.2006 13:27:14 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  58. tak na tento moment som netrpezlivo cakala
    konecne ta opät vidim, buheh.
    publikované: 14.12.2006 13:27:42 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  59. Houellebecq
    kedysi napisal taky bestseller: Extension du domaine de lutte. Text nema s danym takmer nic spolocne, ale titul je priliehavy na ten rozvrat ludskej spolocnosti, ktory sa tu chysta. Tu som naozaj zvedavy na komentare nasich "mienkotvorcov", ak teda vobec nejake budu...
    publikované: 14.12.2006 13:29:01 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  60. Cyrano, a tú
    pikošku si už čítal?
    http://www.haaretz.com/hasen/spages/800870.html
    Muhehe.
    A kúsok z diskusie k tomu článku. Príspevok s názvom A big jawwwwwwwn
    Netanyahu says Israel must get the Americans to take action, not just with words but through an act of Congress.

    That`s easy to do, but someone needs to inform Netanyahoo that AIPAC, the occupational power in Washington, seems to be busy fighting it`s own battles now that two of their top executives are facing espionage charges and facing a challenge by the awakening of the American people who don`t want to fight anymore wars for Israel. On top of that, AIPAC faces a challenge from acadamia and scholars like Walt and Mershimeir. Throw a former President spilling the beans on Apartheid Israel, another war for Israel is not on the menu.. I`m sure Netanayahoo can make a few phone calls to Zionist agents in Congress and have the Israeli occupied puppets declare war on Iran tomorrow but the reality is America is bogged down in Iraq. Despite Fox News and all the Zionist warmongering networks and propaganda, people are not as easily brainwashed as before the Iraq fiasco. This speech by Netanyahoo, making the Hitler analogy to ad naseaum, is tired act which people now RIGHTLY LAUGH OFF AND DISMISS. Speaking of international courts, what has Israel done in response to ICC decision declaring the fence path illegal? Ahh yes, gotta luv the mindset of Jewish supremacists who ignore UN and ICC decisions against Israel but demand others abide them. Or demand Iran can`t have nukes but the next day flaunt the fact Israel is a "nuclear power". Gotta luv the show, now that`s entertainment!
    .
    No, asi tak nejako:)
    publikované: 14.12.2006 13:32:34 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  61. --> ema
    ema place a vyhraza sa Izraelu. Ty mas uz tiez ten gen? Kam sa len to ludstvo predriftovalo.
    publikované: 14.12.2006 13:33:54 | autor: stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  62. stanko,
    tak si ten bryndziar, plachy priznat si gay lasku k "novinarovi" stanovi, alebo nie si? lebo keby si bol, tak by to bolo velmo zaujimave. Fakt by vyvstala otazka, co sa Ti v tom seminari v detstve prihodilo...
    publikované: 14.12.2006 13:38:30 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  63. A máme
    to tu, takto nedbanlivo a priehladne si sa prezradila šahrezád! A ja že prečo ste posledné tri týždne s Buhehom absentovali takpovediac pospolito. Jakáže to India... Som si myslel, že si rafinovanejšia. Buhehu, akéj farby máš oči?
    publikované: 14.12.2006 14:19:00 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  64. Tiež sa mi nedá
    na to nemecké priznávanie kolektívnej viny pozerať ema. To čo malo byť minule s tými dumpingovými Dolphin ponorkami, vari len nie podpora exportu?
    http://www.antikriegsforum-heidelberg.de/palest/deutschland_israel_abschussrampen.htm

    Len pred nedávnom zastavili export zopár tankov Tiger do Turecka. Že vraj sa tam nedodržiavajú ľudské práva ;)))!
    publikované: 14.12.2006 14:28:12 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  65. Vraj sú Nemci
    povinní byť Izraelu "zaviazaní" a vyzbrojovať ho. Posledná zásielka - najmodernejšia ponorka s jadrovými nosičmi, údajne nedetekovateľná, bola podpísaná v júli t.r. V čase, keď Izrael (zase raz) krágloval libanonské deti a chystal sa rozhadzovať milióny amerických clusterov po južnom Libanone, z čoho je, samozrejme, šéf IDF Haluz "veľmi sklamaný".
    Asi pred mesiacom pripravili Izraelom porozhadzované clustery v Južnom Libanone jedného britského a jedného černohorského odmínovávača z misie OSN o nohy. Koľko o ne prišlo a príde detí, sa pravdepodobne nikdy nedozvieme. Nakoniec, koho by to už zaujímalo, že. Nejakí Arabi.
    publikované: 14.12.2006 14:44:57 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  66. Idar, to si nemusel takto verejne
    co ak to cita buhehova manzelka?
    Uz-uz som mala ten Taj Mahal namontovany vo photoshope do zaberu z vlanajsej dovolenky pri zemplinskej Sirave. Ale ty si ma predbehol.
    publikované: 14.12.2006 14:46:54 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  67. Sa vám
    nechcem pliesť do diskusie diskreditujúcimi detailami, ale buheh sa ešte nestihol oženiť. To viem pozitívne.
    publikované: 14.12.2006 14:58:09 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  68. no toto
    Akokeby to nestacilo, tak este aj Nemci predavaju Izraelcanom zbrane. Podme si vsetci poplakat a este hlasnejsie. Nemci by si mali vstupit do svedomia a mali by radsej zacat predavat chudakom Arabom samovrazedne opasky.
    publikované: 14.12.2006 15:04:47 | autor: stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  69. teraz vobec nechcem zahovarat, ale
    moja suseda oproti prave vysla na balkon fajcit. Ma sice tricko a uterak na hlave, ale inak celkovo postrada spodne pradlo. Postavy je skor neforemnej a tucnej. Tolko kratka odbocka a teraz spät k teme.
    publikované: 14.12.2006 15:05:39 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  70. cafte vospolok
    mna by zas z uchytkom prepranej temy zaujimalo, ci sa v praxi eliminuje krvny konflikt A/0 podobne, ako sa to robi pri konflikte Rh faktorov a ci taktiez titer protilatok s kazdym dalsim nekompaktibilnym potomkom rastie.
    a este akeho parnokopytnika mal cyrano na mysli.
    paa
    publikované: 14.12.2006 15:14:26 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  71. Ozaj,
    Skopec nie je parnokopytnik?
    publikované: 14.12.2006 15:32:10 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  72. Nemci nepredávajú
    Izraelu zbrane, ale im ich DÁVAJÚ, prípadne vymieňajú za trenírky! A to všetko napriek svojim prísnym exportným predpisom. Holocaust je stále platiaca výnimka na všetko. A následne si svoje komplexy vykompenzovávajú na (neuškriekaných) východoeurópskych susedoch, ktorým PREDOVŠETKÝM by sa vlastne mali ospravedlniť za to "hľadanie nového životného priestoru" v WWII. Pred pár rokmi bola v SRN porovnateľne maličká výstava, teda žiadny pompézny pamätník holocaustu v centre Berlína +++, o nemeckých svinstvách vo východnej Európe. Čoskoro ju zrušili, pretože vraj to nebolo objektívne. 30 miliónov vyvraždených Rusov, Srbov, Poliakov atď (väčšina civily ale to je egál) asi nie je dostatočný dôvod na pokoru a nejaké extra zaobchádzanie.

    Ráč čítať linky stanko, tu je extrakt: "Seitdem werden über eine israelische "Handelsmission" Rüstungsgeschäfte abgewickelt, von denen beide Staaten profitieren: Während Israel bei den Deutschen Spürpanzer, Sikorsky-Hubschrauber, Flugabwehrraketen und Gasmasken kaufte, deckte sich die Bundeswehr bei den nahöstlichen Partnern mit Uzis, Granatwerfern und einem für Soldaten unentbehrlichen Artefakt ein: Turnhosen. 1962 bezog das deutsche Heer eine halbe Million Sportbeinkleider von einer israelischen Textil-Firma, die auch schon Uniformhemden und Krankenschwestertrachten für die Bundeswehr geschneidert hatte."
    publikované: 14.12.2006 15:35:45 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  73. Cyrano
    ale áno, je.
    publikované: 14.12.2006 15:37:50 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  74. Tak to som si vydychol,
    uz som sa obaval, ze som si to predsalen mal preverit v tej cibulkovej zoologickej encyklopedii.
    publikované: 14.12.2006 15:47:26 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  75. No a čo
    šahrezád, moja suseda oproti trtká bežne nie že na okennej parapete a vyzerá pritom na jedničku s hviezdičku ;). A to odkiaľ vieš ema s buhehom, z prepytujem priameho styku čičo? Lebo tu sa o tom nikdy otvorene nezmienil. Až na tú jednu prípomienku o priateľke, čo môže znamenať všeličo a čo mu mosimé, ááále aj nemosíme veriť. Požadujeme jasné dôkazy. Hlavne syska ofšemže.
    publikované: 14.12.2006 15:47:56 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  76. To ako podľa
    tých nevyBERANých spôsobov honelníka Kuka?
    publikované: 14.12.2006 15:52:48 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  77. houbeles,
    syska sa este spamatava z toho predchadzajuceho pokecu, ked priznala, ze sa nechcela dotknut mojej erektilnej funkcie (co znamena, ze bola presvedcena o tom, ze sa jej dotkla :-)
    publikované: 14.12.2006 15:52:55 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  78. Pýtal som sa
    ináčky šahrezád môjho indického pobočníka, alebo mojej ľavej ruky ako ho rád volám, ma Mantar Jantar. Odpoveď tentoraz nebola obšírna ale zato jednoznačná: "Indian people are very good in astronomy". A že tam s obľubou vyrývajú do stien svoje mená, aneb "jména hloupých na všech sloupích".
    publikované: 14.12.2006 16:15:38 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  79. Idare
    záleží na akých Indiánov narazíš. Trebárs Aztékovia boli v astronómii vynikajúci, ale o Apačoch by som v tomto smere pochyboval ;)
    publikované: 14.12.2006 17:03:29 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  80. Idar, on mi
    o tom písal súkromne. Osamělý inteligent, 42/183 ... hledá nevšední brunetku do 35 let., katol. atď, veď to poznáš. On mi také podrobnosti o trudnom živote osamelého inteligenta popísal, až som si povedala, Ema, toto si nemohol vymyslieť, toto musel zažiť. A som sa tri dni rehotala.
    publikované: 14.12.2006 17:08:43 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  81. hm
    17:15, čiže 16:15 seč Head of Jewish Agency Zeev Bielski checked for fear of radioactive poisoning (Ch. 10)
    Interesantné.
    publikované: 14.12.2006 17:35:58 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  82. Tak nám len zostáva
    dúfať, že buheh si medzičasom nejaké to nevšedné mladé mäsko už našiel;). A keď nie, ja by som si mu dovolil ponúknuť tú sexicu z proťajšieho okna. Hoci pod 35 už asi nie je, nevšedná brunetka je to na každý pád.

    Ja neviem čo sioníci stále majú s tým zastaralým a ľahko odhaliteľným radioaktívnym trávením. Dnes už sú predsa oveľa pokrokovejšie metódy. Navrhoval by som ňáké dobre vybavené inaktivované vírusíky, o konkrétnej klase a výbave však na tomto mieste radšej pomlčím. Spadá to totiž tiež pod oné povestné intelectual property issues. Radšej sa priamo obrátim na zodpovedných...
    publikované: 14.12.2006 19:20:05 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  83. Cyrano
    to mam z toho, ze som si do nazvu dosadila, co sa tam ziadalo, bez otvorenia Tvojho textu - casovy stres. A somara som nedavno videla na vlastne oci - parnokopytnik to veru nie je.
    A vies co, ani ovcu som tam nenasla. Kde je?

    Z toho stresu sa mi pritrafila este jedna nepozornost, ktora sposobila dalsi nepokoj. A sice, ze dvaja hnedooki nemozu mat modroocko. My, psickari sice vieme, ze modrooky potomok znamena jedine. Ze ani jeden z rodicov nie je homozygot, ale co ak by po precitani tak zavazneho tvrdenia od tak doveryhodnych osob prevladla v mojom manzelovi, hoc tiez psickarovi, jeho desatina gruzinskej krvi a ... dosledky nechcem ani domyslat.
    Aj tak vzdy na otazku, po kom to dieta ma belase oci, pravdivo odpovedam - po otcovi.

    Buhehu, ozvi sa, mozem pomoct s hladanim.
    publikované: 14.12.2006 19:48:38 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  84. syska,
    fakt je pre Teba ta narazka nepriehladna?
    publikované: 14.12.2006 21:12:49 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  85. ad: buhehova zenba
    Idar, ja neviem naco chodit az za susedou, ked sa riesenie naskytuje priamo tuná.
    Ema, ak sa hanbis, mozem sa s nim otvorene porozpravat ja. Boze, kolko ludi som uz ja dala do kopy, aj listy pre cudzich frajerov som musela vymyslat a pisat celu strednu skolu...
    publikované: 14.12.2006 22:25:12 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  86. fakt
    Cyrano.
    rano mudrejsie... - uvidime. dnes som uuplne grogy.

    ad. buheh - zenske, nemozme tak zhurta, lebo nadobro zuteka. a prihovarala by som sa za jeho pravo odhalovat sa sam.
    Dobru noc.
    publikované: 14.12.2006 23:18:26 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  87. Tak ťoťo si
    veľmi rád prečítam šahrezád. Len by som poprosil, aby sa to odohralo pekne tu verejne a nie poza búčky či chrbty prísediacich, nech môžeme povzbudzovať prípadne vypiskovať;).

    Mám ešte v živej pamäti, ako som sa v škôlke chcel oženiť s tamojšou krásavicou, tuším sa volala Janka alebo Ivanka. Lenže ma nechcela. A keďže kamoša Ernesta som zase nechcel ja, lebo strašne hrešil, tak mi neostalo nič iné ako sa doma oženiť so sestrou. Odvtedy ma už podobné výstrelky našťastie prešli.
    publikované: 14.12.2006 23:35:59 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  88. Idare,
    i ked nerada, budem Ti musiet vyhoviet a riesit to oficialnou cestou, kedze na buheha nemam ziaden sukromny kontakt.
    Prave som si naliala stamperlik Becherovky a teraz uz len cakam, kym sa tu objavi. Ak by sa mi nahodou dovtedy podarilo zadriemat, pobuchaj ma po pleci, dobre?
    publikované: 14.12.2006 23:43:53 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  89. Jasné
    a keby si sa náhodou nechcela zobudiť, tak ťa aj trošku pooblapkávam, dobre? To funguje zaručene, mám to vyskúšané.

    Len či nezaspím skôr ja, lebo tiež popíjam šampanské čo mi dnes priniesol jeden slizký obchodní zástupce v nádeji na ďalšie státisícové objednávky. Tak ti teda oficiálne udeľujem povolenie ma poošahávať, keby k tomu došlo.
    publikované: 15.12.2006 00:03:46 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  90. tak moment, JA
    TI taketo povolenie nedavam, vsetci tu su mi svedkom. Maximalne ma mozes vytahat za moj dlhy vrkoc. Ja ta tahat za nic nebudem, nastavim si na mobile snooze. Vyjde to lacnejsie ako sudenie ohladom sexuall harasment, ktore na mna hodlas po pripade vytiahnut prave vtedy ked si budem mysliet, ze je vsetko zabudnute. Takych sme uz videli.
    publikované: 15.12.2006 00:10:03 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  91. No ako chceš
    ja som to myslel dobre a predovšetkým funkcionalisticky. A hlavne si neviem spomenúť z mojej doterajšej histórie, že by som si niekedy od niekoho takéto povolenie pýtal;). Až mi to prichodí divnô s tým harášmentom. Na snooze zabudni, to nefunguje. Mám to oskúšané, každé božie ráno. Tak teda navrhi niečo priechodné.
    publikované: 15.12.2006 00:30:04 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  92. tak teda dobre
    vyhral si. Volaj na
    + 46-070-48761111
    ale az po dvanastej. Vtedy uz spi tak tuho, ze sa nepreberie na zvonenie.
    publikované: 15.12.2006 00:35:23 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  93. Pardon
    mali sme besiedku firemnú predvianočnú.
    Šahrezád, ale ten list od buheha "Osamělý inteligent, 42/183" atď. si nepísala ty, povecženie! Ty si krehký a pekne vychovaný človek.
    publikované: 15.12.2006 00:40:45 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  94. Aha ema!
    Načapala nás na hruškách šahrezád. Čo čil?

    Bez tej nuly pred sedmičkou, nie? A ten vrkoč si už rozpusti. To tak dievčence robia a prejdú si rukou cez vlasy pričom sa mierne myknú dozadu. Je to integrálna súčasť neverbálnej komunikácie.
    publikované: 15.12.2006 00:52:16 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  95. A máš
    aj vypité ema? Nie že by som to chcel zajtra pred kriqom zneužiť. Len by ma zaujímalo, či aj geológovia príležitostne chlastajú (niečo iné ako prebytočnú ropu).
    publikované: 15.12.2006 00:59:08 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  96. Mali sme
    onakvejšie destiláty ako stredné ropné frakcie a na záver aj veľa prípitkov projektleitera prekvapujúco v ruštine.
    Ale kde je buheh? Hádam nám to dnes, keď sa rozvidnie, vysvetlí.
    publikované: 15.12.2006 01:08:27 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  97. Som si prečítal túto
    diskúziu ešče raz a vidím, že tuprítomní alebo blicujúci doktori neodpovedali syske na tie krvné skupiny. Tak sa pokúsim ja tak laicky. Syska, buď bez obaf. Protilátky A&B sa u deciek vyvíjajú až po treťom mesiaci postnatálu a síce proti príbuzným antigénom na črevných baktériách Escherichia coli. Takže pri pôrode sa nemôže nič prihodiť. Tá trocha materskej krve čo tam prenikne má zrejme príliš malý titer a aviditu, aby to mohlo aglutinovať detské erytrocyty. To slovo aglutinovať sme tu už raz mali, ale kde len kde ištenem?
    publikované: 15.12.2006 01:29:01 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  98. ježííííš
    to čo tu je dnes? Moje nervy.

    Ďakujem Ema. Mal som ja čo napísať... Teraz už nielen moja katolícka rodina ma bude ohovárať že som budhista a kurevník čo sa ani na staré kolená nechce oženiť, ale aj celý pitvor.

    Syska, Šahrezád, ste milé, ďakujem za ponuku. Ale ja som bol v minulých životoch dobrý, a preto v tomto živote nemusím trpieť, len si užívam.

    Tento pitvor je taká virtuálna krčma. Ľudia sa zídu, zapolitizujú, poklebetia, čo to popijú, hoci v tomto prípade každý doma, že Idare a Kriqu... Občas je nuda, občas je veselo, občas niekto dostane po papuli, občas niekto vrhá lačné pohľady na miestne slečny, či naopak. Nuž, a ja som len taký starý mládenec, ktorý si príde do kútika vypiť svoju desinu a zas sa poberie proti noci. Kam ide, to vedia len tí bílí sloni, ktorí bežia okolo. Tak majte prosím zľutovanie...
    publikované: 15.12.2006 01:46:41 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  99. Však teraz
    keď už je to takýmto podrazáckym príčinom a pod vplyvom onakvejších destilátov vonku, tak by sa to mohlo aj zverejniť, he? Pod citlivým a ohľaduplným dozorom cenzora ofšemže. Alebo to zametieme pod koberec a zaradíme do prepážky prísne tajné?
    publikované: 15.12.2006 02:48:32 | autor: langošúr (e-mail, web, neautorizovaný)
  100. Jak, ohovárať
    buheh. Som len poznamenala, že ti žiadna ostrá raketa nenakúka do monitoru, mobilu a pracovného diára a nekontroluje ti účty z hotelov a o veselej korešpondencii som sa zmienila, kde si síce naznačoval, že spolužitie s nevšední brunetkou do 35 let, katol., môže mať isté praktické výhody (menované), ale na druhej strane má toľké praktické nevýhody (menované), že profesionálny starý mládenec fixné párovanie nechce. Čo ja teda chápem, lebo výber nie je bohvieaký, lepšie kusy si dávno rozobrali šikovnejší a na to, aby si spolužil s nejakou čudáčkou, tak na to si toľké roky nečakal, ne?
    No ale všetko je to konfidental, nebudeme tu predsa verejne pretriasať súkromie, aj tak ktovie ako to naozaj je.
    publikované: 15.12.2006 09:31:38 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  101. --> buheh
    nic si z toho nerob buheh, aspon mozes s idarom ocenit Fellinyho filmy.
    publikované: 15.12.2006 09:50:37 | autor: stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  102. V skutocnosti to je zrejme tak,
    ze mrtvak stan je nam znamy bryndziar, ktory hori zakazanou laskou k nejakemu stanovi natolko, ze sa s nim vo virtualnom svete na sposob Hitchcockovho Psycho stotoznuje...
    publikované: 15.12.2006 10:45:17 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  103. chhrrrrrrrrr
    chhhhrrrrrr-fffffffff-chchchchchhhhh-----------

    co? co?!?! Kde som to? Uz je rano?!?!?
    Dofrasa, tak som ho zmeskala:-(
    publikované: 15.12.2006 11:00:26 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  104. To máš tak
    šahrezád, keď sa spoľahneš na idara:p
    publikované: 15.12.2006 11:16:53 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  105. dalsi chlap
    co nasluboval hory-doly a potom ma ani za ten vrkoc nevedel potiahnut:-(

    Ema, ten inzerat som samozrejme nepisala ja. Ja by som si z katolikov nikdy neutahovala. To musela byt Syska.
    publikované: 15.12.2006 11:22:20 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  106. Jakto?!
    A koho som to potom budil, to si nebola ty šahrezád? Čože?

    Zablahoželajme rekordmanke eme k tej stofke, ktorú po zásluhe a už v stave triezvom teraz sfúkla ona.
    publikované: 15.12.2006 11:27:21 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  107. no ja som to rozhodne nebola
    ja som si tesne po tom co som ti odovzdala moj kontakt na seba, vymenila pri pocitaci miesto s mojim druhom lebo potreboval pracovat.
    Ty pocuvaj, Idar, nemalo to co si oblabkaval silene male prsia a chlpatu hrud?
    publikované: 15.12.2006 11:36:02 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  108. Ta ako šunkes?
    Né. Malo to také pekné symetrické Céčka, dlhý vrkoč, modré oči a aj chlpatú onú. A počúvalo to na meno rusalka tatranská. Tak som si reku myslel... Ale čo už, aj tak dobre bolo.
    publikované: 15.12.2006 12:04:17 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  109. kdepak ja
    ja mam alibi. Celu noc som bola u susedov.
    publikované: 15.12.2006 12:18:58 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  110. Chcela si asi napísať
    u suseda, nie? Toho hnedookého z Angoly, esli se nepletu...
    publikované: 15.12.2006 12:31:45 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  111. ja nemam ziadneho suseda z Angoly
    tu Angolu praveze vybral preto, lebo tam bude so svojim arijskym ksichtom akoze inkognito.

    A teraz koniec srandickam. Do druhej v noci som pocuvala v posteli muziku z mojho mp3 plejera.
    publikované: 15.12.2006 12:35:50 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  112. mozem potvrdit
    sahrezad bola celu noc u mna.
    publikované: 15.12.2006 12:42:22 | autor: ten odnaproti (e-mail, web, neautorizovaný)
  113. mozem potvrdit
    sahrezad bola celu noc u mna.
    publikované: 15.12.2006 12:42:46 | autor: ten odnaproti (e-mail, web, neautorizovaný)
  114. Potvrdenie je neplatné
    naproti šahrezáde býva fajčiaca ľadová medvedica.
    publikované: 15.12.2006 12:52:12 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  115. šahrezád, ty si
    tu asi nebola, ale ten inzerát je z horského dramatu Bohouš, čo sem dal nedávno Bohouši.
    http://filmovezvuky.fdb.cz/bohous/
    (je tam mp3 na stiahnutie)
    Je to lepšie ako Pakárna s doc. Baznom.
    publikované: 15.12.2006 12:55:03 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  116. ocuvaj, Ty odnaproti
    vsimla som si, ze uz po mne dlhsiu dobu poskulujes, ale staraj sa radsej o tu svoju medvedicu. Ja o blondakov nemam zaujem.

    Emicka, idem si to hned vypocut. Na obrazkoch vidim mojho oblubeneho Mensika.
    publikované: 15.12.2006 13:02:18 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  117. ha ha haa
    Votevři pusinku, no, pusinku votevři. Votevři tu držku, blbče!
    To ako keby som sama seba pocula pri veceri.
    publikované: 15.12.2006 13:05:57 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  118. sahrezadka mila
    co to mas za kamosku, co ti ruca alibi?
    publikované: 15.12.2006 13:06:08 | autor: ten isty (e-mail, web, neautorizovaný)
  119. jak ze ruca?
    Ved ja byvam na sidlisku. My tu mame susedov...hajajaaaaj
    publikované: 15.12.2006 13:09:03 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  120. Čo by sa
    hodilo skôr kriqovi ako šahrezád, že áno. A vedľa kriqa býva ako na potvoru nefajčiar mravčiar veľký, čo by dozaista privítala zase šahrezád. Ale čo už, taký je tento život jepičí.
    publikované: 15.12.2006 13:12:27 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  121. myslim, ze moja suseda je
    pod kriqovu uroven. Taka mlada a taka zanedbana. Tam nebude vsetko celkom koser.
    publikované: 15.12.2006 13:17:35 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  122. Ja jej tu
    obhajujem povesť poctivej devy rúcanú nejakým cudzincom odnaproti.
    publikované: 15.12.2006 13:23:10 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  123. mala si ma nechat
    zazat aspon sviecu.
    mne nevadia tvoje dalsie susedske navstevy,no po 6:30 ti musia poskytnut alibi oni.
    kludne sa zase stav,vzdy rad potvrdim pravdivost tvojich slov. nezabudni prehravac.
    publikované: 15.12.2006 13:23:21 | autor: ten najkrajsi tmavy (e-mail, web, neautorizovaný)
  124. a ty zas konecne napln chladnicku
    nie ze zas nebude do coho kusnut.
    Ludia, nebyva u vas v okoli niekto takyto?
    http://www.arpapic.com/Images/w8j0.jpeg
    vymenim za trojizbovy byt 10 minut od centra, minuly rok renovovany.
    publikované: 15.12.2006 13:27:13 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  125. ake nebolo?
    ked som cely dohryzeny.
    tuto vypoved nemozem potvrdit
    publikované: 15.12.2006 13:34:13 | autor: ten, ved vies (e-mail, web, neautorizovaný)
  126. ak si to naozaj ty, z oproti
    z druheho poschodia, tak potom hadzem tycku:-P
    publikované: 15.12.2006 13:42:21 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  127. vedla kriq-a
    býva mladá rodina s dvomi urevanými dievčatami v hlboko predškolskom veku, čo by neuvítal asi nik...
    publikované: 15.12.2006 13:53:22 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  128. aj pan manzel
    ma z tvojej bulimie zmiesane pocity. neoplati sa jedlo kupovat, spominal.
    publikované: 15.12.2006 13:56:55 | autor: ten (e-mail, web, neautorizovaný)
  129. Kriq, konečne
    je tu súvislosť s výrokom o trojročnom palestínskom dievčatku.
    publikované: 15.12.2006 13:58:28 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  130. Henten odnaproti
    čo sa tu nanucuje šahrezáde za potravu, je aj s jeho pánom manželom ňáky úchyl? Alebo sa tu len tak štylizuje. Akože pre zaujímavosť.
    publikované: 15.12.2006 14:11:23 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  131. ale no tak, Ema
    uchyl? To si myslela v suvislosti s tym, ze sa zaujma o mna? ;-)
    publikované: 15.12.2006 14:14:50 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  132. v čase výroku
    ešte vedľa nebývali.
    A aj teraz sú celkom slušné - pozdravia a inak kričia len do 20,00 - teda zatiaľ...
    publikované: 15.12.2006 14:18:27 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  133. Tebe nevadí
    šahrezád, chlap z chladničky?
    Hm. Tak ja teda neviem, tak ja rači du:p
    publikované: 15.12.2006 14:21:27 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  134. kamoska
    iste chcela poukazat na tvoj mladistvy vzhlad.
    potvrdzujem. bez preukazania plnoletosti by som ju poslal domov
    publikované: 15.12.2006 14:28:44 | autor: ten (e-mail, web, neautorizovaný)
  135. vidis kamalat
    akurat vcera mi nechceli predat vino (Shiraz, bin 555), pokial im neukazem obciansky preukaz. Takymto problemom som sa mohla vyhnut, ak by si aspon to blbe pitivo bol zaobstaral Ty.

    Ema, chladeni chlapi mi nevadia. Takí totiz nezvyknu otravovat ked si chcem v klude pozriet film.
    publikované: 15.12.2006 14:38:23 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  136. syska,
    precital so msi idarov prispevok a potom este raz diskusiu a nasiel som tam Tvoju otazku svedciacu o tomn, ze toto forum vyuzivas ako poradnu ... :-) Dovolim si k idarovmu vysvetleniu pripojit este par poznamok. Problem s inkompatibilitou v systeme ABO moze byt len v pripade matky s krvnou skupinou 0 a plodom s krvnou skupinou A alebo B. Pri fetomaternalnej hemoragii moze nastat senzibilizacia a v krvi matky sa objavia imunoglobuliny typu IgG, ktore prenikaju placentou. Nastastie, struktury, ktore su determoinantami krvnej skupiny A alebo B nie su len na erytrocytoch, ale ponuka ich spusta inach buniek, takze plod ma kapacitu, aby prisun takychto imunoglobulinov "neutralizoval" - aj preto je izoimunizacia v systeme ABO s naslednymi komplikaciami v podobe hemolytickej choroby novorodenca neporovnatelne zriedkavejsia, ako v systeme Rh. Neviem o tom, ze by pri opakovanych tehotenstvach sa stupnovalo riziko ABO izoimunizacie (tak ako je to pri Rh izoimunizacii v pripadoch, kedy by sa matke nepodala profylaxia antiD). Ale ber to s rezervou, neviem toho dost ... :-) P.S. Pozrel som si to v mudrej knizke a je to tak: opakovane gravidity nezvysuju riziko ABO izoiminizacie :-)
    publikované: 15.12.2006 22:14:55 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  137. no teda
    sahrezád! Ema sa tak snazila vytvorit Ti povest poctivej devy... :-)
    publikované: 16.12.2006 17:15:56 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  138. Sinuhet
    preco nevyuzit taku koncentraciu mudrych hlav? :)
    Nik z oslovenych lekarov mi zatial na to jasne neodpovedal. Zaujima ma to teoreticky, lebo u nas tento zriedkavy konflikt nastal a podla vsetkeho (aj logiky) sa problemy stupnuju. Nezaujima ma to vsak az tak, aby som teoriu potvrdila v praxi. Musim sa zmierit s tym, ze sa uz do supisu najkrutejsich zien sveta nedostanem, ostanem len pri troch potomkoch a otec toho babinca si nebude mat s kym pustat vlaciky :)
    Ale inak dik. Aj idarovi.
    publikované: 16.12.2006 17:19:16 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  139. Tak hento
    sa mi fakt nechce veriť syska. A ani to, prečo by to nemohlo vzniknúť aj u matky A a plodu B al. naopak napríklad. To by musel byť veľmi častý problém a vedelo by sa o tom vela. Nikdy som o tom nepočul a ani zrovna teraz nemám v akčnom rádii žiadnych imunológov, tak to nemám s kým konzultovať. V knižkách, čo mám doma, sa o tomto partikulárnom probléme tiež nepíše ništ. Ale nejedná sa náhodou o nejaké protilátky Kell-Cellanovho alebo Bombay-typu? To sú síce zriedkavé, ale dobre popísané komplikácie. Ja neviem, obráť sa na profesora Mira Ferenčíka, ten je od toho fachman. Rob s tým niečo, problém je to vážny. Chlapi so samými dcérami zle končievajú.
    publikované: 16.12.2006 19:44:30 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  140. Idar
    Chlapi si synmi koncievaju lepsie?
    publikované: 16.12.2006 20:55:43 | autor: rypak (e-mail, web, neautorizovaný)
  141. ahoj Syska

    co konkretne mas na mysli? Ved som sa tu statocne branila. Proti Idarovi i tomu odnaproti. Ci ne?
    publikované: 16.12.2006 21:41:14 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  142. sahrezad
    ved Ty si toho chudaka odnaproti opila a este mu vytykas, ze v takom stave nemohol ist kupit dalsie vino. Ako mohol dopredu vediet, ze vypijes tak vela a nezostane v Tebe z neho nic? V takej situacii bolo jedinou moznostou, aby siel nakupit ten, kto vie poratat vydavok.
    publikované: 17.12.2006 00:00:16 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  143. a jeje
    som to zahovorila, bo po toho suseda oproti aj s vekou medvedicou a ich dvomi deckami dnes prisiel stahovak. Ale sak nevadi. Mne uplne staci ze mi v noci spieva v posteli do uska Reza Sadeghi.
    publikované: 17.12.2006 00:18:57 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  144. P.S.
    Moj syn ich stahovanie ohodnotil so slovami "ooooh uz jej nikdy neuvidime pisulu!:-("
    publikované: 17.12.2006 00:22:12 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  145. Idar, nazdar!
    nuz precitaol som si tvoj ostany (ale dufam nie posledny :-) prispevok, a hlboko som sa tňzamyslel. Vzhladom na hladinu krvi skupiny 0 Rh+ v Cabernet Sauvignon (r. 2004, a cudujsasvete, "vinohradnicky region" Sala, vino je skvele, takze dorazam flasu) neviem kompetentne reagovat na Tvoje pochybonosti typu - preco sa to nemoze stat u matky A s plodom B ... Ja to mam tam nejako naucene a s tym promilke, co teraz mam, sa odborne knihy radsej otvorit neodvazim, aby som tu nevyrukoval s nejakymi prevratnymi teoriami :-) Ale potesi ma, ak se das na tuto temu nieco poucne. Vies, ja som z generacie, ktora ked sa vyskatol problem s hemolytickou chorobou novorodenca, tak som jednoducho realizoval vymennu transfuziu a to nebola ziadna makacka na bednu ... to bola pri vtedajsom self-made ekvipmente (a hadam aj dnesnom :-))) tazka manualna makacka :-)
    Kokso, a zase mozem odoslat prispevok, leboi uloha je lahka:. 64-5...
    P.S. Keby si vedel, kolko mojich vysokohodnotnych prispevkov nepreslo kvoli tymto uloham ... :-P
    publikované: 17.12.2006 00:22:34 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  146. Zdrastvuj Sinuhe!
    teraz sa čaká na iris s najnovšími poznatkami z USA. Bez nej sa v tejto téme, ako aj v mnohých iných že áno, ďalej nepohneme...
    publikované: 17.12.2006 04:17:41 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  147. tak pockaj pockaj,
    teraz mi povedz, ze v ktorych inych este...

    a potom mi povedz kde sme prestali.
    publikované: 17.12.2006 18:02:00 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  148. No predovšetkým
    ide o rôzne témy z genetického súdka. Tie nás tu obvzlášť zaujímajú. Už sme prestali. Syska sa len unáhlila. Veď ona toho vytúženého synátora chce mať aj napriek všetkým imunitným prekážkam. Tak je to.
    publikované: 17.12.2006 20:37:02 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  149. Jednoduchou otazkou
    som odklonila temu, zahltila diskusiu a napokon vyvolala pochybnosti, ci len neblafujem. Povodne som dufala, ze niektora z tupritomnych hlav by o probleme mohla vediet viac, pripadne hodi link. Odmlcala som sa preto, ze ked to tak nie je, nie je dovod dalej to tu eme zapratavat a rypakovi kazit citanie (vlastne ma pravdu, nepatri to sem)

    No aby sa mi Iris nesmiala, este sa k tejto fetalnej teme na chvilu vratim. Potom ju mozte nechat zakapat. Iris ma odhalila, skutocne netuzim po dalsom potomkovi - ved som tam aj smajlik dala. Ale ako spravne podotkla, ... aj motyka vystreli. Alebo nahoda je blbec a je lepsie dopredu poznat sance a rizika, ved chapete, nie? a nestojim o piplanie dalsieho drobca s poskodenym mozgom.
    Viem o probleme v podstate to, co napisal Sinuhe + zo vzrastu problemov u mojich deti sa da vyvodit, ze so zvysujucou hladinou protilatok je kazdy dalsi plod na tom horsie. U nepodchytenej nekompatibility Rh faktorov (teda ked nepodali antiD a hladina protilatok je vysoka) sa hned, ako je to mozne, plod vybera (predtym ho nadopuju surfaktantom, ci ako sa vola ten hormon na dozretie pluc). Nik z lekarov mi nepotvrdil, ci je podobne stupnovanie problemov aj v AB0 systeme, ale predpokladaju, ze ano.
    Sinuhe, aj dnes sa hemolyticka choroba riesi vymenou krvi. A chcel si nieco naznacit odhalenim svojej krvnej skupiny ;)
    publikované: 18.12.2006 02:30:01 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  150. syska,
    vo svojich uvahach pri prilezitosti odhalenia mojej krvnej skupiny si zasla dalej, ako som si dovolil ja vo svojich najsmelsich uvahach. Ale samozrejme, Tvoje splnenie Tvojho pripadneho priania by som povazoval za velmi prijemny zavazok ... :-)
    P.S. Hemolyticka choroba novorodenca je pri dnesnych profylaktickych opatreniach (anti D pri Rh inkompatibilite) mimoriadne zriedkava a teda aj vymenna transfuzia - kedysi nas takmer kazdosluzbovy zakrok - sa stala zriedkavostou. V literature pisu, ze inkompatibilita v ABO systeme nemava za nasledok zvysovanie rizika u dalsich potomkov (dovody som uviedol tu pri inom clanku).
    publikované: 18.12.2006 12:52:27 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  151. Preboha Sinuhe
    nikam som nezasla, ani nechcem zajst, len ma to pobavilo v suvislostiach, o ktorych sme debatili. Ziaden podobny zavazok, ani predsavzatie do noveho roku neplanujem.
    publikované: 18.12.2006 16:17:34 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014