Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Samá voda

A všimli si ľudia, že evolúcia nervového systému im dala schopnosť rozmýšľať aj o svojom mozgu? Ako hovorí klasik z vidieka, jak kerí.

Nemám dôkazy, ale moji prapredkovia boli súčasníci Thaléta milétskeho. Proste to tak cítim. V čase, ked sa kde-kto odvoláva na prchavé pocity ako najvyššiu inštanciu, prosím, aby to bolo brané vážne.

Vyhrievali sa moji prapredkovia na anatólskom slnku na skalnej podstienke domu a pozorovali Thaléta, ako sa vracia zo svojich vychádzok v záhyboch rieky Meandros alebo výletov do vŕškov. Občas aj zmokol. "Samá voda, samá voda," počuli ho hundrať. A to vôbec nevedel, aké vysoké percento nášho, mačacieho, aj vášho tela tvorí voda. Že sme vlastne vodné vaky. Ale určite vedel, že keď je človek dlho smädný, dehydratácia mu spôsobí poškodenie mozgu a smrť. A mysleniu je koniec. Plop - a prázdnota, ako v tantrickom rituáli gtchöd. Žiadna posmrtná skúsenosť, všetko vyvanulo.

Viedol Tháles dlhé úvahy o rozmanitosti sveta a bez strachu z akéhosi boha - lebo jeho Pantheón boli hašteriace sa smiešne postavičky - či ľudí - inkvizícia na svoj čas iba čakala - si položil otázku Prečo sa veci dejú tak, ako sa dejú. Namiesto odpovede, ktorá sa objavovala v mnohých potom_kresťanských storočiach "Lebo tak chce boh" začal hľadať odpovede v realite. Kvantifikoval. Jeho čelné laloky - krehký kus mozgu, ktorý vás robí ľuďmi - boli sídlom tvorivosti, usudzovania aj zodpovednosti. Intelektuálnej poctivosti.

Je to už 2500 rokov. Ani neviem, koľko mačacích generácií si ma posúvalo pred sebou, až som sa zjavil tu. A poviem vám otvorene, žasnem. 

Viete, už voľakedy v polovici 60. rokov dvaja vedci - Portmann a Bolk - napísali, že v porovnaní s primátmi, z ktorých ste vzišli, sa u vás prejavujú rysy permanentnej juvenilizácie, neotenie. Vraj je to kvôli tomu, aby ste si udržali zvedavosť, hravosť a nevyhranenosť, ktorá je vraj spolutvorcom civilizačného vzostupu. Lenže nie sú práve tie detinské módy uvažovania príčinou, že vás podnes deň zotročuje cirkev, najmaterialistickejšia organizácia, aká tu kedy bola, kombinovaná so štátom - tatíčkom? Ach, to posvätné duo - pánbožko skrzevá cirkev starajúci sa o vaše duchovno a štát skrzevá dane starajúci sa o vaše telesno. Nie sú práve tie ad absurdum dovedené juvenilné módy dôvodom, že prenášate hlúpe mémy, že máte pamäť tak krátku ako malé deti, že ste tak ľahko manipulovateľní, zastrašiteľní, že si všetko beriete ako malé deti hračky? Zunujú sa, zahodia sa. Aj by som sa zasmial, keby som to vedel. Hej, aj Tháles bol zvedavý, ale ... ale nebol detinský. 

Vraj máte všetci zdraví sapienti funkčné mozgové laloky, vytvárajúce účelné chovanie vyššieho rádu. Vraj vám tam sídli identifikácia ťažiska problémov, formulovania a realizácie cieľov, monitoringu dôsledkov svojho konania a dokonca posudzovania jeho dôsledkov či schopnosť inovácií.

Ja teda neviem, lebo mám len mačací mozog, či používajú ľudia svoj mozog aj na uvažovanie o svojom mozgu.  Alebo radšej nie.


Kocúr Šunkes, bystrý žiak školy milétskej | stály odkaz

Komentáre

  1. fuha
    ty si aky myslitel, ja lozmyslam len nad takymi plozaickymi vecami!
    Pekna macicka, mam lada macicky!
    publikované: 11.04.2006 07:13:29 | autor: Malakit (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Je to
    jeden z najväčších filozofov našej domácnosti, má lichôtky rrrád, zásadne za ne neďakuje (lebo šak normálka, ne?) a pozdravuje malú Kit.
    publikované: 11.04.2006 08:00:37 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. ze dakujem
    chces lybicku? Mam doma lybicky!
    publikované: 11.04.2006 21:37:07 | autor: malakit (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Daj, daj
    všetky.
    publikované: 11.04.2006 21:53:32 | autor: Šimon Šunkes (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Cirkev
    Tak ma mierne dosť štve tvoj názor na cirkev, pretože normálny mysliteľ póchopí že nič nefokáže vzniknúť samo od seba a teda ani vesmír nie (nezavrhujem teória veľkého tresku.) A čo cirkev získava tým že ľuďom hovorí a eticky správnom spôsobe života? Keď mi niekto odpovie, môžeme o tom polemizovať, ale názorz vám neberiem.
    publikované: 12.12.2006 22:29:09 | autor: Spisoš (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014