Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Boh chladný, nadaný úžasnou inteligenciou

Sny po Freudovi a Jungovi.

Nám, zvieratám, ľudia priznávali schopnosť spánku, pretože tento fyziologický dej bol neodškriepiteľný. Ale sny - tie nám mnohí upierali. Našťastie si nás všimli v MIT a už pred piatimi rokmi vedecky potvrdili, že sa nám sníva. Kto býva so zvieratkom, ani nemusel čakať na verdikt vedcov, pretože vidieť spiaceho psa, ako sa vo sne niekam ponáhľa, je bežné.

Naše sny ľudí príliš netrápia, pretože si nevedia poradiť ani so svojimi. Keď zaspia - odpoja senzorický input, mozog im začne generovať vlastné "vnútorné" príbehy, ale nikto presne nevie, na čo je to dobré. Našli sa aj takí, čo tvrdili, že snívanie musí byť evolučne výhodné a snívajúci tvor si počas sna upevňuje stratégie na prežitie. Je pravda, že keď sa zobudím, mám veľa sviežich nápadov, ako sa dostať do chladničky.  

Sú ľudia, u ktorých je po prebudení prvým sviežim nápadom siahnuť po snári  a zistiť, že napríklad Chasníka viděti - spoléhej na sebe, čo je rada veľmi praktická bez ohľadu na sen. Iní sa náhlia do laboratória kognitívnych vied a ďalší len tak, naľahko, skočia do papučí a odšubrú sa k písaciemu stolu snívať ďalej. Napríklad Hillman o Snoch a podsvetí. On sníva inak ako snívali Freud, ktorý stále ako malý chlapec len o tom istom, aj ako Jung, ktorý zrejme spával málo, lebo počas svojho plodného života toho vysrstil až-až, ani do jednej dlhej police sa jeho súborné dielo nevojde.

On, ten Hillman, veľmi pekne píše, že snový podsvetný Hádés je "bohem chladným, nadaným úžasnou střízlivou inteligencí." No hej, je zrejmé, že kto nespí - nezájde si za ním po rozum - je prakticky nepoužiteľný. Z toho aj vzniklo ľudové príslovie, že ráno múdrejšie večera. Ja si síce myslím, že triezvu inteligenciu Hádés povzbudzuje tak, že umorí prebujnelé, pre inteligentného tvora kontraproduktívne emócie - stačí si všimnúť, akí sú nevyspatí ľudia emočne rozhodení - a niektorým ľuďom umožňuje vytriezvieť doslova, ale aj tak si radšej počkám, čo budú postupne objavovať moji zvieratám_sny_priznávajúci kamaráti v MIT.

Každopádne sa dnes ľuďom spí fajn, pretože na rozdiel od neolitu je mizivá šanca, že sa im grécke príslovie Spánok a smrť sú bratia naplní neolitickou trepanáciou lebky doslova. Myslím si, že to je práve potreba spánku ruka v ruke s nevyspytateľným správaním sa spolusapientov, čo viedla ľudí k budovaniu si separátnych obydlí. Niektorí ľudia, akože rodina, majú oddelené spálne, čo je za istých okolností veľmi rozumné. 

Ten váš mozog, to je niečo fascinujúce.

    

Kocúr Šunkes, bystrý žiak školy milétskej | stály odkaz

Komentáre

  1. aj kvoli snom
    mam toho mojho skolkara este stale v nasej spalni. Najradsej spominam na to ako mi raz zo spanku oznamoval, ze "ja uz idem k pokladni". Urcite bol zas v hrackarstve, aj ked rano si na nic nepamätal. Siamsky kocur niektorym svojim snom veri tak velmi, ze ked bol stredoskolak, rozhodol sa cestovat k hrobke Daniela len preto ze mu to kazal jeho mrtvy dedko.
    publikované: 16.05.2006 13:02:50 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. no jasneeeee
    aj mne sa sniva... a zo sna stekam!
    publikované: 16.05.2006 22:30:31 | autor: Malakit (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Malakit, mokre sny?
    Čo znamenajú? Ak máte mokré sny, znamená to, že sexuálne dozrievate, čo je krok k dospelosti.

    podla Snára: http://nocasny.blogspot.com/2004/10/mokr-sny.html
    publikované: 17.05.2006 04:47:09 | autor: emele (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. ake mokle sny?
    nenavidim moklu vodu, aj lano som mala mokle labky.
    Zo sna stekam na skaledych psov a koculov...
    publikované: 17.05.2006 07:04:31 | autor: Malakit (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. ahaaaaaaa!!
    uz sa mi rozsvietilo. To je ako s tou babkou, co sa raz v noci zobudila na piskoty a suchoty. Z piskotov urobila puding, ale na suchoty umrela.
    publikované: 17.05.2006 08:05:04 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. z piskotov puding???
    nie nahodou puding s piskotami? Ty si skadek?
    Ale jasnee, to by sa nerymovalo...hm, potom sa len zamyslim s majstrom pera v predchadzajucej diskusii, ze...co clovek vsetko neurobi aby zabavil seba a inych...:o)
    publikované: 17.05.2006 17:41:06 | autor: wow buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. autorom predchadzajuceho prispevku som bola ja
    hehe
    publikované: 17.05.2006 17:42:15 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. pôvodne v tom vtipe vystupovala piškótová roláda
    no v tej rýchlosti... ale Tebe Iris asi nešlo teraz o piškóty, však? Ja viem, načal som si to u Teba už tými ponožkami, a teraz ešte neúcta k cirkvi svätej...
    publikované: 17.05.2006 20:35:18 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014