Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

V mydlovej kolíske

Inšallah

Do Aleppa v severnej Sýrii sme prišli z východného Turecka uťahaní a špinaví. Lonely Planet odporúčal hostel so sprchami s teplou vodou pri stredovekej citadele. Izba mala naozaj vlastnú kúpeľnu. A v kúpeľni aleppské mydlo z olív a bobkových listov ako pripomienku, že sa pocestní nachádzajú priamo v kolíske mydla - na území mesta s najdlhšou nepretržitou tradíciou výroby mydiel, ktoré sa doteraz produkujú v manufaktúrach v Starom meste podľa pôvodných receptúr.

Spolucestujúci sa rozpŕchli do mesta, ja do kúpeľne. Sprcha s horúcou vodou, koľký luxus. Svet sa vo vodnom opare javil nekomplikovaný a hádam aj krásny, kým človek nesiahol mokrou rukou na sprchovaciu batériu. Bola to moja prvá skúsenosť so zásahom elektrickým prúdom. Neviem ako dlho trvalo, kým som sa prebrala. Čo to, sakra ... všetko sa zdalo byť v poriadku. Pozrela som na strop a aleppské mydlo mi vypadlo z ruky. Bola tam veľká diera s výhľadom na spleť drôtov, okolo ktorých stúpala vodná para. Elektrické vedenie budovy. Takto ja mám zhynúť, v sprchovacej kobke exotického hostela? Je to síce jedno z najstarších miest sveta, ale aj tak. Nasrala som sa. Bez ohľadu na dobré arabské mravy som vybehla narýchlo omotaná v osuške na recepciu, vytiahla chlapíka spoza pultu a zavliekla rovno do vodnej pary v kobke. Ten dobrý muž siahol na batériu a vodu zastavil. Že kde je problém. Zahrala som mu pantomímu, čo sa udialo a on sa začal uchechtávať a ukazovať na trekingové topánky pred dverami kúpeľne. Ako to, že som sa sprchovala bosá. Čo je to za idiotský zvyk, chodiť do kúpeľne bez obuvi. Čo sa potom čudujem. Ako vzor predviedol svoje čínske šlapky a urobil priateľské gesto, že mi ich požičia. Stála som tam ešte stále rozklepaná z cca 220 voltov, z vlasov mi kvapkala voda a pena zo šampónu a hovorila som si, že ešte chvíľu ... ale vytušil, že tentokrát ide o život jemu a zmizol.  Dosprchovala som sa vo vedľajšej kúpeľni s kompaktným stropom, ktorú mi zapožičali empatickí švédski backpackeri.

Ponaučenie: v krajine, kde namiesto základných bezpečnostných pravidiel používajú fatalistické Inšallah, nepozná človek dňa ani hodiny.

Ale inak je Aleppo pekné mesto. Vzniklo voľakedy v 2. tisícročí pred naším letopočtom a jeho stredoveká citadela vraj stojí na mieste, kde praotec Abrahám počas svojich ciest hore-dolu krajinou dojil kravu. Preto sa volá Halab al-Šahba. Pôvodne bolo mesto hititské, spomína sa aj v archívoch ríše Mari, neskôr ho obývali morské národy, patrilo do Perzskej ríše, za čias gréckej nadvlády sa volalo Beroea, potom bolo súčasťou ríší rímskej a bizantskej a teraz tvorí súčasť Osi zla. Počas arménskej genocídy sa stalo útočiskom šťastlivcov, ktorí unikli pochodu smrti cez sýrsku púšť a dnes je Aleppo druhým blízkovýchodným mestom s najpočetnejšou kresťanskou minoritou.

  

Staré Aleppo so súkmi - krytými trhoviskami, tak ako vyzerá pri pohľade zo stredovekej citadely. Súky sú na ploche niekoľkých kilometrov štvorcových a pripomínajú časy, kedy bolo toto mesto významnou obchodnou zastávkou medzi Eufratom a Antiochiou.

 

Karavanseraj (len pre zaujímavosť, ako znie taký orientálny Karavanseraj) - časť aleppského trhoviska, ktorá slúžila ako rozľahlá ubytovňa pre obchodníkov a skladisko tovaru. Súky - trhoviská, karavanseraj a stredoveká citadela (na zábere je vstup do citadely, ktorým vtedy vláčili robotníci mramorové bloky na opravu dalžby) sú zapísané vo Svetovom dedičstve UNESCO.

Zvlnený terén nad mestom, výška cca 500 m n.m. Pestujú sa tam olivy a bobkové listy na aleppské mydlá a a tiež tam rastú pistáciovníky. 

Aleppské mydlá som síce nejaké priniesla, ale pri sťahovaní pošli do smetí. Vyzerali takto. Ako dôstojnú náhradu som odfotografovala európske, darček z Provence. Provensálske mydlové manufaktúry prevzali voľakedy v 18. storočí know-how s koreňmi v Aleppe. V Európe sa mydlá v stredoveku na osobnú hygienu príliš nepoužívali. Súkromné kúpeľne ľudia nemali a tradícia verejných rímskych kúpelov sa kvôli morovým epidémiám neudržala. Boli len komunitné mikve, rituálne židovské kúpele. Stredovekému obdobiu temna hygieny však vďačíme za rafinované francúzske parfumy, ktorým hlavne dámy prerážali nepríjemné telesné pachy. Hovorí sa, že Francúzky si ležérny prístup k osobnej hygiene zachovali dodnes, ale možno je to len ohováračka zlomyseľníkov, ktorí z nejakých, možno aj osobných dôvodov nemajú Francúzky paušálne v obľube.

S exportom aleppských mydiel do Európy má Sýria problémy, pretože EÚ dovoz kozmetických prípravkov s extraktom z bobkových listov, čo je špecialita aleppských mydiel, kvôli údajnej alergénnosti zakazuje. Nakoniec, kto už dnes v Európe používa klasické mydlá, navyše pochybného vzhľadu. Snáď len "hustě alternatívní smažky", ktoré to s hygienou tak či tak nepreháňajú (a to je ja rozdiel od plkov o Francúzkach očividný fakt) a potom rôzni tí zástancovia návratov k prírode, ktorých snom je ľanová halena, petrolejová lampa a pranie na rumpáli.

---------------------

Pozn. Obrázky sú dosť vyblité, lepšie sa mi tú fotodokumentáciu zoscannovať nepodarilo.

                    

Fotografie odtiaľto aj odhentiaľ | stály odkaz

Komentáre

  1. já se moc nemeju tak poesii o mýdle neumím napsat
    Tak napíšu jenom vo jedný technický poruše.

    Jednou jsem přišel z hospody domů brzo,
    protože se porouchal kompresor
    a nemohli točit pívo.
    Jarmila byla celá ráda,
    Bohouši sem, Bohouši tam a ptala se
    jestli má udělat svíčkovou nebo kordonblů.
    Mámo, mámo a vokurčičky by nebyli?
    Nééé.
    No, a nebyli.
    Soused byl schovaný v podvlíkačkách ve spíži a když to slyšel, tak se lekntím trhnul a rozbil pětilitrovou láhev s kvašákama.
    Navíc se pořezal na střepech.
    Těd oba soudíme hospodskýho Píchala za psychickou a fyzickou
    zhoubu co nám spůsobil jeho porouchanou pípou.
    Jarmila mi koupila mobil, abych příště když
    půjdu hladovej z hospody domů zavolal,
    a ona udělala kordonblů.
    publikované: 08.06.2006 20:28:15 | autor: Bohouši (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. jasne, ze do sprchy sa nechodi
    bez cinskych slapiek. Ja som si vzdy myslela, ze oni to robia, aby nedostali plesne na nohach, alebo nieco podobne. Obrazky su ako vzdy pekne.
    publikované: 08.06.2006 20:54:32 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. ištem bizoň
    Allepo bolo súčasťou ríše skôr bYzantskej...;)
    Ale inak uerigút!
    publikované: 08.06.2006 21:08:10 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. to su povery
    aj od cinskej slapky sa da chytit plesen.
    publikované: 08.06.2006 21:11:31 | autor: He-Who-Must-Not-Be-Named (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. pán HE
    :-)) V com teda narvhujete chodit do sprchy? V kozackach, kristovkach alebo snehuliach?
    publikované: 08.06.2006 21:21:11 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. sahrezad
    pan He asi nevedel, ze v sprche s cinskymi slapkami potrebuje dalsi gumeny izolacny prvok.
    Teraz to uz vie.
    publikované: 08.06.2006 21:38:59 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. re: slapky
    sahrezad: podla clanku ani svedski empatici nie su zli

    syska: syska, syska, ...
    publikované: 08.06.2006 21:54:15 | autor: He-Who-Must-Not-Be-Named (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. pozor
    lebo si zacnem domyslat, ze si to myslel dvojzmyselne. Ema je slusne dievca, vsetci jej kamarati to mozu potvrdit.
    publikované: 08.06.2006 22:00:41 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. pozor
    lebo si zacnem domyslat ze si to myslel dvojzmyselne.
    publikované: 08.06.2006 22:02:18 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. šahrezád, tí švédski
    backpackeri neboli moji kamaráti.
    publikované: 08.06.2006 22:21:42 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. smazky
    No ved ja som netvrdila, ze tvoju slusnost maju potvrdzovat oni. To co D-fens nazýva Smazky, to my so sestrou uz davno volame "karmáci". Aj do Indie sa hanbíme íst práve preto, aby si nás potom ludia nespájali s mastnovlasými, meditujúcimi hulicmi trávy.
    publikované: 08.06.2006 22:41:33 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. samica od karmáka je karimatka?
    Šahrezád, to je zvláštny postoj, neísť do Indie kvôli tomu, aby si Ťa nespájali s karmákmi. To by človek potom nemal chodiť do Bruselu, aby ho nepovažovali za byrokrata, do Moskvy aby ho nepovažovali za komunistu a alkoholika, do Neapola, Palerma, Senca, Dunajskej Stredy aby ho nepovažovali za mafiána, do Pezinka... Alebo karmáci sú mimoriadne negatívny druh, horší ako tie, čo som vymenoval? Podľa mňa je to skôr celkom normálna vývojová fáza mladého človeka, že skúša aj polohu maximálnej exotiky. Len málo smažiek prekročí v tom stave 25-ku, a to už potom sú diagnózy typu že 50-ročný roker a podobne.
    publikované: 08.06.2006 23:27:02 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. 50-rocny rocker
    hi hi hi:-) Oni mi to ti karmaci tak trochu sprotivili. Asi ako ked Jozo Ráz s Rezesom odporúcaju Jacka Keroaca. To sa potom tiez clovek hanbi cítat. Viem je to detské.
    A teraz seriozne. Pravda je z casti taká, ze ja na Indiu v zivote nenasporím a nechcem si to priznat, tak to zhadzujem na karmákov.
    publikované: 08.06.2006 23:36:17 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. pées
    Samica od karmáka je karmácka. Výraz pochádza z doby ked moja sestra chodila na VSMU. Vela spoluziakov sa radilo práve k spomínanému druhu. Okrem iného tam boli dvaja hipíci, ktorí mali babätko práve s menom Karma.
    publikované: 08.06.2006 23:39:47 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. to beriem
    keď si predstavím Joža Ráža s Rezešom... fuj, plánoval som niekedy si prečítať kus Kerouaca, ale rozmyslel som si to.

    No vidíš, a karmáci so smažkami chodia po Indii aj bez peňazí :-) V Teheráne sadneš na autobus a o tri dni si v Dílí. Mimochodom, stretol som pred pár dňami kamaráta, ktorý v minulých rokoch chodil stále do Iránu, bol tým posadnutý. Potom som ho dlho nevidel. A teraz povedal, že Irán sa veľmi zmenil, je to vraj už úplný západ a teda pre neho nuda. Teraz chodí do Pakistanu, Kašmír, Ladakh...
    publikované: 08.06.2006 23:48:57 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. pées
    ten karmarát nie je karmák, ale je dosť lakomý a jedna cesta ho nestojí viac ako 10000 Sk.
    publikované: 08.06.2006 23:51:42 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. povedz
    ako sa ja zena úbohá do cudzieho sveta sama vyberiem? Ziaden Iránec by tam so mnou nesiel, oni majú o Pakistane také predstavy ako my, Slováci, o Albánsku.
    A navyse som leniva a pohodlna. Neviem si predstavit teperit sa niekam s ruksakom a chodit spat neosprchovana. To chce decentny hotel.

    Poznamka: ten tvoj kamarat je ale krutas:-) Ludia v Irane su celi stastni ze napreduju v pokroku. Za hlinenymi domcekami, co pri 6 stupnoch richterovej stupnice pochovavaju tisice mrtvych, im rozhodne smutno nie je.
    Inak, mojim najväcsim snom, uz od ranneho detstva, je vidiet centrálnu Aziu.
    publikované: 09.06.2006 00:07:20 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. čím to je
    že väčšina ľudí túži zo všetkého najviac vidieť centrálnu Áziu, Tibet, Indiu... to bol už od detstva aj môj prípad.

    Ten kamarát je klasický konzumný cestovateľ či turista - potrebuje exotiku. Najväčšia exotika je, keď sú ľudia na úrovni praveku a bojujú o holý život s krokodílom. Super zážitok je, keď vyhrá lovec nad krokodílom, ale aj opačne je to celkom fajn zážitok, hlavne keď sa to dá nafotiť alebo nafilmovať. To je jedno, že si to nafotené a nafilmované už potom nikto nikdy nepozrie. Pripomína mi to lordov z 19. storočia, čo chodili loviť tie tisíce slonov a žiráf. My sme predsa len trochu lepší.

    Jeden fakt veľký cestovateľ povedal: cestovanie je dobré na to, aby sa potom človek vedel tešiť z toho, že je doma. No tak sa tešme, že sme doma a ešte sme aj ušetrili.

    publikované: 09.06.2006 00:41:19 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. centralnu Aziu?
    Doteraz som si myslela, ze tu nikto okrem mna vidiet nechce. U mna je to sposobene tym, ze mam z detstva zafixovane sovietske filmy. Zakazdym ked ukazovali Samarkand a Bukharu, sa mi od vzrusenia jezili chlpy na tele. Smutne je, ze vela dievcat prave z centralnej Azie, vdaka neschopnosti ich politikov, postihol osud cínskych slapiek v Dubaji. Ale darmo nad tym o jednej v noci rozmyslat.

    Za peniaze co som usetrila na cestovani si kupim v Hennes and Maurtiz tricka made in Banglades, a v IKEA uteraky co tkali etiopske ruky.
    publikované: 09.06.2006 00:57:39 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. buheh
    Je známy prípad japonského turistu na ostrove Flores, ktorý pri stretnutí s varanom nemal k dispozícii domorodca a nielenže s ním sám bojoval, ale to aj natáčal na videokameru a zúročil tak tréning multitaskingu. Záznam pozostalí prihlásili na medzinárodný cestovateľský filmový festival organizovaný vydavateľstvom JetLag, ktoré vydalo Molvaniu (pripomeňme si ešte raz toto hodnotné dielo
    http://www.molvania.com.au/molvania/index.html
    vrátane hrdej hymny)
    kde získal Grand Prix.
    Krv samurajov a kamikadzev sa nezaprie.
    publikované: 09.06.2006 10:01:50 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Molvánska hymna patrí do hitparády
    Aký osud stihol dievčatá z centrálnej Ázie? Dostali pleseň?

    Ja si za peniaze, čo som ušetril na cestovaní, kúpim môj prvý legálny softvér... už čoskoro, hehe.

    Japonský turista iste neunikol pozornosti komisie, ktorá udeľuje Darwinovu cenu. Pripomeňme si, že "Darwinova cena může být od roku 1993 udělena každému, kdo se prokáže tak ohromnou vlastní hloupostí, že se sám vyčlení z řad lidstva. Dočtete se o automechanikovi, který zvedl auto na heveru, jenž si před tím postavil na autobaterii, o pumpaři, který ve tmě se sirkou testoval hladinu benzínu v nádrži, o farmáři, který se udusil igelitovým pytlíkem, který si omotal kolem hlavy, aby ho nepoštípaly včely... více na www.darwinawards.com"

    publikované: 09.06.2006 16:30:54 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. buheh
    Postihlo ich to, ze stovky z nich odcestovali do Dubaja robit prostitutky a zhodou okolnosti sa im tam hovori Cínanky. To pre tie sikme oci.
    publikované: 09.06.2006 17:54:27 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. šahrezád, off topic
    Pekný článok máš tam u teba, k+. A zaujímavú diskusiu.
    Si to ty, na tej malej fotografii? Či sa mi to len zdá.
    publikované: 09.06.2006 17:59:36 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. To sa ti len zdá! Ja mám mensi nos
    som bruneta a nefajcim. Mile, ze sa ti clánok pácil i ked zdaleka nedosiahol rovnako závratnú karmu ako jeden co mal názov ze: Svine jedny zlodejské marokánske, a ked som ho otvorila tak sa - na moje velke prekvapenie - nejednalo o recesiu:-))
    Zaujmavsie diskusie mas Ty. Aj preto to u mna vypla a som tu. Zase som si pozerala fotky Sunkesa medzi mníchmi. Je rozpravkovo rozkosny.
    publikované: 09.06.2006 18:11:25 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. Šunkes medzi mníchmi
    alebo mnísi medzi Šunkesom? To je otázka. Keď slečny odcestovali robiť prostitútky, tak je to ich vec. Im sa to možno páči, mne sa to zdá horšie ako keby ich postihla tá pleseň.

    Šahrezád, ten Tvoj článok je naozaj pekný. I keď v tej diskusii sa stotožňujem skôr s postojom pana Artona. Ja si myslím, že človek k človeku má byť láskavý a pozitívny a krajina má prichýliť cudzincov, a súčasne si má a musí strážiť svoju identitu národnú, náboženskú, kultúrnu. Je to celé práve o tej rovnováhe - menšina môže existovať, ale musí ostať menšinou. V tej chvíli, keď začne ohrozovať väčšinu, je správne povedať: "stop. vy tam u vás to máte tak a my u nás takto." Tu jednoducho už nemôže platiť, že keď sa niekto v tej krajine narodil, je rovnaký občan - ak sa cíti byť Turkom, správa sa ako Turek, všetko čo robí, robí nie pre Švédsko ale iba pre prospech tureckej menšiny, tak je vo Švédsku cudzincom, aj keby tam žil už tretiu generáciu.

    Keď neexistujú v dnešnej demokracii mechanizmy na obranu západnej civilizácie a lokálnych kultúr, ich úlohu preberajú asociáli (skinhedi, mafiáni, krčmoví bitkári, extrémne strany, diktátori), čo síce nie je pekné, ale je to logické a z určitého uhla pohľadu aj oprávnené. To všetko si myslím a opäť zdôrazňujem, že platí čo som napísal ako prvé, že človek k človeku má byť láskavý a dobrý. Možno sa Ti zdá, že si to odporuje, ale nie je to tak. Problémom dnešného sveta je, že neexistujú pravidlá, ktoré by veci spolužitia rozdielnych komunít dokázali uvádzať na správnu mieru. Majitelia sveta riešia výlučne svoje mocenské záujmy, čo pre komunity znamená, že šíria iba nespravodlivosť, ktorá sa vzápätí mení na hnev a konflikty, o čo vlastne ide - je to dobrý biznis. To že neexistujú férové pravidlá hry je škoda, lebo problémy sa hromadia a o pár rokov to celé možno vyústi do ťažkého krviprelievania.
    publikované: 09.06.2006 19:13:16 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Sunkes, ako vzdy hovoris velmi mudro
    a ja som to zrejme napisala nezretelne, ale mojim postolstvom bolo, ze pristahovalci sa delia na tych co spynuli s prostredim a ziju po svedsky a tych, ktori svedov nenavidia uz len preto ze musia byt v ich krajine, lebo v 85-tom roku Kanada pristahovalcov nebrala a na viza do Ameriky bolo treba dva roky cakat. Hranica medzi nami nie je len teoreticka. Medzi nasimi dvoma sidliskami je jeden podchod, ktory ked prejdes, si v inom svete. Mojmu spoluziakovi z pravnickej, Hoomanovi, drzim palce, lebo malokto je tu tak asimilovany (asi milovany?) ako on. Cela jeho familia bola velmi politicky aktivna a on nielenze v Irane nikdy nebol, on sa tam zrejme ani nikdy v zivote nedostane. A tak ma hneva, ze ludia ako on, su vyhadzovani spred dveri kazdeho jedneho baru (neprehanam), zatial co jeho original svedskych spoluziakov vpustia dnu bez problemov. Vsetko len preto, ze blondavym zakaznikom vadi pohlad na cierne vlasy. Keby som bola na ich strane, tak by som si srala do vlastneho hniezda. No nie? No ano!
    publikované: 09.06.2006 20:09:36 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. Šahrezád, mala by som to
    napísať priamo do diskusie k tvojmu článku, ale niet témy, kvôli ktorej by som porušila embargo, takže sa spýtam tu:
    Sú tie krčmy súkromné? Ak áno, to sú na tom švédski krčmári tak dobre, že im stačia vlastní klienti? (I keď o mohutnosti švédskeho chlastania nepochybujem).
    Alebo je dôvod vyhadzovania počerných iný? Aký? Šahrezád, NEJAKÝ dôvod musí byť. Nič sa nedeje bez motívu.
    publikované: 09.06.2006 20:31:24 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. Šahrezád, ešte jedna vážna otázka
    Je tam reč o znásilneniach. Nebudeme si tu nádzať piesok politickje korektnosti do očí a povieme si rovno, že násilie voči ženám inej rasy/kultúry býva obvykle brutálnejšie, pretože ide o "cudzie" ženy. A tak sa pýtam, či sa znásilnenie - a špeciál brutálne pouličné znásilnenie - Švédky imigrantom hodnotí ako rasové násilie. Ak nie, tak prečo.
    publikované: 09.06.2006 20:55:34 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. ty si uvalila na sme embargo?!
    Pristahovalctvo je tu este stale fenomen novy a mnohi Svedi sa, prirodzene, vsetkych tmavych stitia. Ak si uz mala moznost zazit opitych Svedov v akcii, tak pochopis, ze to nie je o tom, ze pristahovalci robia v krcmach väcsi bordel, alebo obtazuju baby.

    S tymi krcmami je to trochu ako so skolkami v nasej idilickej stvrti. Zije tu viac ako 50 % Svedov, ale v synovej triede su svedske deti len dve. Svedi nechcu aby ich deti chodili do skolky s malymi pristahovalcami. Oni ani nechcu skusit ake to je. Co ak skrabeme, alebo mame blchy? Pritom nasa skolka vyhrala prve miesto co sa tyka spokojnych rodicov. Uplne ich chapem, maju na to pravo. Ale az tu som pochopila, ze kazdy zijeme za seba a ziadna druzba sa nekona.

    Chalani z nasej skoly sa minuly rok nastvali. Rozdelili sa do dvoch skupin. Prvi isli slusne vyzerajuci tmavi. Zakazdym im bolo povedane ze members only, alebo sorry, mame plno. O 5 minut na to isli blondaci a bez problemov sa dostali dnu. Vsetko nahravali na diktafon a potom sa vyhadzovacov pytali, ze o co ide. Islo o to, ze tmave hlavy posobia nepriaznivo na ostatnych zakaznikov. A vraj malo piju. V najfajnovejsich baroch maju vyhadzovaci prikaz nevpustat ani tucnych a zle vyzerajucich ludi.

    Bary nie su statne, ale neslo ani o privatne podniky, ktore si za predpokladu, ze platia vyssiu dan, mozu vyberat koho vpustia dnu.
    publikované: 09.06.2006 20:55:37 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. ty si uvalila na sme embargo?!
    Pristahovalctvo je tu este stale fenomen novy a mnohi Svedi sa, prirodzene, vsetkych tmavych stitia. Ak si uz mala moznost zazit opitych Svedov v akcii, tak pochopis, ze to nie je o tom, ze pristahovalci robia v krcmach väcsi bordel, alebo obtazuju baby.

    S tymi krcmami je to trochu ako so skolkami v nasej idilickej stvrti. Zije tu viac ako 50 % Svedov, ale v synovej triede su svedske deti len dve. Svedi nechcu aby ich deti chodili do skolky s malymi pristahovalcami. Oni ani nechcu skusit ake to je. Co ak skrabeme, alebo mame blchy? Pritom nasa skolka vyhrala prve miesto co sa tyka spokojnych rodicov. Uplne ich chapem, maju na to pravo. Ale az tu som pochopila, ze kazdy zijeme za seba a ziadna druzba sa nekona.

    Chalani z nasej skoly sa minuly rok nastvali. Rozdelili sa do dvoch skupin. Prvi isli slusne vyzerajuci tmavi. Zakazdym im bolo povedane ze members only, alebo sorry, mame plno. O 5 minut na to isli blondaci a bez problemov sa dostali dnu. Vsetko nahravali na diktafon a potom sa vyhadzovacov pytali, ze o co ide. Islo o to, ze tmave hlavy posobia nepriaznivo na ostatnych zakaznikov. A vraj malo piju. V najfajnovejsich baroch maju vyhadzovaci prikaz nevpustat ani tucnych a zle vyzerajucich ludi.

    Bary nie su statne, ale neslo ani o privatne podniky, ktore si za predpokladu, ze platia vyssiu dan, mozu vyberat koho vpustia dnu.
    publikované: 09.06.2006 20:56:34 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. .
    Pristahovalctvo je tu este stale fenomen novy a mnohi Svedi sa, prirodzene, vsetkych tmavych stitia. Ak si uz mala moznost zazit opitych Svedov v akcii, tak pochopis, ze to nie je o tom, ze pristahovalci robia v krcmach väcsi bordel, alebo obtazuju baby.

    S tymi krcmami je to trochu ako so skolkami v nasej idilickej stvrti. Zije tu viac ako 50 % Svedov, ale v synovej triede su svedske deti len dve. Svedi nechcu aby ich deti chodili do skolky s malymi pristahovalcami. Oni ani nechcu skusit ake to je. Co ak skrabeme, alebo mame blchy? Pritom nasa skolka vyhrala prve miesto co sa tyka spokojnych rodicov. Uplne ich chapem, maju na to pravo. Ale az tu som pochopila, ze kazdy zijeme za seba a ziadna druzba sa nekona.

    Chalani z nasej skoly sa minuly rok nastvali. Rozdelili sa do dvoch skupin. Prvi isli slusne vyzerajuci tmavi. Zakazdym im bolo povedane ze members only, alebo sorry, mame plno. O 5 minut na to isli blondaci a bez problemov sa dostali dnu. Vsetko nahravali na diktafon a potom sa vyhadzovacov pytali, ze o co ide. Islo o to, ze tmave hlavy posobia nepriaznivo na ostatnych zakaznikov. A vraj malo piju. V najfajnovejsich baroch maju vyhadzovaci prikaz nevpustat ani tucnych a zle vyzerajucich ludi.

    Bary nie su statne, ale neslo ani o privatne podniky, ktore si za predpokladu, ze platia vyssiu dan, mozu vyberat koho vpustia dnu.
    publikované: 09.06.2006 20:57:03 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. ty si uvalila na sme embargo?!
    Pristahovalctvo je tu este stale fenomen novy a mnohi Svedi sa, prirodzene, vsetkych tmavych stitia. Ak si uz mala moznost zazit opitych Svedov v akcii, tak pochopis, ze to nie je o tom, ze pristahovalci robia v krcmach väcsi bordel, alebo obtazuju baby.

    S tymi krcmami je to trochu ako so skolkami v nasej idilickej stvrti. Zije tu viac ako 50 % Svedov, ale v synovej triede su svedske deti len dve. Svedi nechcu aby ich deti chodili do skolky s malymi pristahovalcami. Oni ani nechcu skusit ake to je. Uplne ich chapem, maju na to pravo. Ale az tu som pochopila, ze kazdy zijeme za seba a ziadna druzba sa nekona.

    Chalani z nasej skoly sa minuly rok rozdelili do dvoch skupin. Prvi isli slusne vyzerajuci tmavi. Zakazdym im bolo povedane ze members only a- mame plno. O 5 minut na to isli blondaci a bez problemov sa dostali dnu. Vsetko nahravali na diktafon a potom sa vyhadzovacov pytali, ze o co ide. Islo o to, ze tmave hlavy posobia nepriaznivo na ostatnych zakaznikov. A vraj malo piju. V najfajnovejsich baroch maju vyhadzovaci prikaz nevpustat ani tucnych a zle vyzerajucich ludi.

    Bary nie su statne, ale neslo ani o privatne podniky, ktore si za predpokladu, ze platia vyssiu dan, mozu vyberat koho vpustia dnu.
    publikované: 09.06.2006 20:58:29 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. a ešte tretia otázka,
    vlastne konštatovanie. Ty sama delíš ľudí, napriek proklamovanej rovnosti, na lepších a horších, na túto štvrť a tamtú štvrť:) Je to pochopiteľné a je to normálne, nedá sa tomu vyhnúť. Každý máme nejaké hodnoty a na základe nich niečo akceptujeme a niečo odsudzujeme. Prečo to upierať Švédom. Len preto, že sú domáci?
    publikované: 09.06.2006 20:59:43 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. joj ema
    prepac mi to, ja neviem preco mi to tu castokrat blbne a dlho nemozem odoslat spravu, az mi ju nakoniec odosle dvakrat.

    V ramci politickej korektnosti tu vyraz rasove znasilnenie nepouzivame. Ved hovorim, ze pristahovalcvo sa tu este natolko nerozbehlo, aby sme mohli hovorit o ozajsnych gangoch. Ale aj to bude. Prvou lastovickou je syrianske geto, v ktorom sa zhromazdilo dostatocne vela ludi spolocneho povodu na to, aby si dokazali vytvorit vlastnu subkulturu. Tam to zacinaju mat Svedky sakramentsky tazke.
    publikované: 09.06.2006 21:03:42 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. Svedi
    ziju v socialnom state, vstci dostali rovnake vzdelanie, vsetci su middleclass, nikdy medzi nimi nebudu take dramaticke rozdiely ako medzi pastierom z vychodneho Iranu a lekarom z Tehranu. Len oni su tu naozaj doma a ja plne akceptujem ich pravo byt nahnevany uz len preto, ze sme tu. Co akceptujem? Ja to chapem a sucitim s nimi. Zaroven si ale vyhradzujem pravo zit tu bez vycitkov svedomia a neprijmat pokorne facky len preto, ze som sa tu nenarodila.
    publikované: 09.06.2006 21:10:18 | autor: Sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. Dôvod, prečo už v Sme nebudem
    diskutovať je kdesi na začiatku spisovania tohto blogu. Je to pre mňa principiálna záležitosť.

    Šahrezád, prečo by so mali Švédi zvykať na nový fenomén? Je to ich povinnosť? Kto im ju uložil? Istý etický dlh voči černochom majú napríklad Američania, ktorí ich tam zvážali ako dobytok, aby na nich makali - a oni tam v USA podstate stále majú apartheid, napriek žvástom o rovnosti - ale Švédsko?

    V každom regióne žijú ľudia, ktorých tamojšie pomery vyselektovali. Vytvorili svoju kultúru. Ak zisťujú - objektívne, nemá zmysel vyťahovať štatistiky, ty aj ja vieme, kde je pravda - že nadmerné množstvo imigrantov túto kultúru ... no, dajme tomu mení, je úplne prirodzené, že sú znepokojení. Nemala by sa tá toľko proklamovaná tolerancia a empatia nemá vzťahovať aj na toho ufrfľaného starého Švéda, čo si spomenula. Ak na neho nie, ide o rasizmus.
    publikované: 09.06.2006 21:21:08 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. jo jo
    Ema, nic ine ani netvrdim. Od Svedov nepozadujem, aby si na mna zvykali, aby svoje deti nechali hrat s mojim mojim. Nikdy by ma to nenapadlo. Inteligentni ludia si najdu cestu k svete tak ci tak, bez ohladu na povod a ti ostatni nech sa schovavaju po sukromnych skolach a skolkach.

    Ak by mi ale vo vsetkych baroch povedali, ze nemozem nasledovat mojich spoluziakov dnu, tak by som sa fackat nedala.

    Multi kulti dobre nedopadne, to obe vieme. Aj väcsina ludi z nasej stvrte len caka na lepsi zajtrajsok vo svojich krajinach, aby sa mohli vratit spät. Kto by tu zil, keby nemusel?
    publikované: 09.06.2006 21:35:39 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. ja ťa chápem
    a určite ťa nenabádam nastavovať kresťansky druhé líce a už vôbec nie na výčitka svedomia. Ale každá menšina - viem, o čom hovorím - ak chce byť akceptovaná, musí na to vynaložiť oveľa viac námahy ako domáci. Treba s tým proste počítať. Preto sú menšiny v lepšom prípade ambicióznejšie, v horšom prípade mafiánske. Taká je realita.
    Keby si mala susedu, no, nazvime to kultúrne nekompatibilnú, bývajúcu o dve poschodia vyššie, ktorá pravidelne, napriek upozorneniam na dôsledky, hádže do hajzla pampersky a raz aj kýbel zhnitej mrkvy a tebe vždy vyrazí v byte žumpa z celého baraku, ako sa stalo mne v jednom podnájme, zrejme by tvoja empatia a tolerancia mala isté medze.
    publikované: 09.06.2006 21:36:20 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. keď sa prisťahuje jeden cudzinec
    do krajiny kde žije iný národ, vtedy ide o jednotlivca. Akonáhle ide o masové sťahovanie, nejde o nič iné ako o evolučnú biológiu v praxi, kde jeden kmeň vedie v podstate genocídu voči druhému. Genocídu preto, lebo zaberá priestor, potravu, reprodukčné možnosti. Demokracia nepozná odpoveď na tento problém, pretože nepozná kategórie ako "my" a "oni". Zato každý Ind, Arab, Róm, aj taký, čo nevie čítať, tieto kategórie vníma priveľmi dobre, lepšie než čokoľvek iné.
    Dnešná demokracia teda nedáva komunite šancu sa brániť pred genocídou. Mnohé spoločenstvá sú preto postavené pred voľbu: buď akceptovať legálne možnosti a nechať sa likvidovať, alebo hrať inú hru. Toto je odpoveď na otázku, prečo je vo svete toľko skinhedov, fašistov a kadejakých iných naivných hlupáčikov, ktorí len nejasne rozumejú tomu, že spravodlivosť musia vziať do vlastných rúk. Ale jedna vec je istá: komunity musia mať možnosť sa brániť pred votrelcami - ak nebude existovať spravodlivý a funkčný systém, tak vojna bude prebiehať živelne. Tak treba rozumieť tomu ufrfľanému starčekovi na balkóne aj vyhadzovačom v bare.
    publikované: 09.06.2006 21:40:39 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. uf
    tak take susedy nebyvali ani v tom druhom gete. Zato ked sme byvali v cisto svedskej stvrti, tam nam carbali hluposti po dverach a prepichli pneumatiky, plus spustu inych veci. Tam moja empatia skoncila. Tu sa stazovat nemozem.
    publikované: 09.06.2006 21:42:34 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. buheh
    Rozumiet ano, ale sebecke pudy mi hovoria, ze fackat sa i tak nedam. Kazdy v tejto evolucnej vojne ideme sam za seba. Na odpoved, ktora farba vyhra, sa spytajte vedcov z oddelenia genetiky.
    publikované: 09.06.2006 22:04:50 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. hm. to museli byť riadne hovada
    tí, čo vám hentak otravovali život. Niečo ako fašistická domobrana.
    Nie je mi jasné, ako si mohli ľudia ako vaši švédski susedia zvoliť reprezentantov, ktorí zaviedli imigračnú politiku prakticky bez obmedzení.
    publikované: 09.06.2006 22:07:21 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. peniaze alebo ciste Svedsko?
    imigracia dosial nebola az takym naliehavym problemom, aby miesto serioznych Moderaterna s pravicovym ekonomickym programom, volili neonacistickych Sverige Demokraterna, ktorych viedol producent druhotriednych popularnych priesni Bert Karlsson.
    Pées, netreba dodavat, ze v pripade nasich susedov sa jednalo o troch-styroch hlupakov, kym zvysok bytovky tvorili mili ludia. Ale zacinalo to byt ekonomicky narocne, neustale reparovat dvere i auto.
    publikované: 09.06.2006 22:19:06 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  44. Šahrezád,
    ja som sa iba snažil teoreticky opísať objektívny jav, jeho príčiny a dôsledky. To neznamená, že sa mi celá záležitosť páči. Som absolútne na Tvojej strane a myslím si - zacitujem sám seba :-) - že ľudia by sa mali predovšetkým k sebe správať slušne, láskavo a priateľsky. Fackať sa nesmieš nechať nikdy a nikým a pevne dúfam, že to tak aj bude.
    Celé je to o kultúre: príroda v ľuďoch to môže zariadiť tak, že sa budú hlušiť motykami a nakoniec ich zostane toľko, aby im stačila potrava a životný priestor. To je tradičné riešenie, zatiaľ vždy fungovalo, pričom tiekla kopa krvi. Ale veď sme ľudia a máme aj rozum - tak prečo tú selekciu neposunúť kamsi do fázy plánovania rodičovstva alebo čo ja viem... skrátka, tak ako každý iný prírodný proces, aj tento sa iste dá pochopiť a rozumom usmerniť ako každý iný. Vlastne západná civilizácia to už zvládla, lenže nebola pripravená na tých, ktorí nehrajú podľa jej pravidiel. Lenže Západ tiež nehrá so zvyškom sveta fér hru...
    Skrátka, vždy najhoršie dopadnú malí a slabí, ktorých môže každý fackať.
    publikované: 09.06.2006 22:27:24 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. aha
    to si pisal Ty? Ja som myslela ze to o fackovani mi pisala Ema:-)
    publikované: 09.06.2006 22:33:22 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. asi že som si dovolil
    spomenúť evolučnú biológiu, na ktorú má copyright Ema? :-))
    publikované: 09.06.2006 22:40:16 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  47. he he
    To bude tym!

    Ukoncujem tuto deprimujucu debatu, ktora zacala mojou oslavovu pohodoveho zivota na predmesti:-)
    publikované: 09.06.2006 22:57:58 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  48. nechcela som ťa tým deprimovať
    Každý si tu riešime nejaké svoje problémy, ja napríklad otázku, či bolo správne nevyužiť možnosti na odchod do zahraničia kvôli blbému fenoménu vykorenenosti. Iný zase, či bolo dobré vrátiť sa zo zahraničia domov a ďalší, či je dobré zostávať v cudzine.
    Ospravedlňujem sa za preklepy a niektoré divné vety, ktoré som odflákla pri skracovaní textu. Na rozdiel od Japonca na ostrove Flores sa mi multitasking akosi nedarí.
    Brú noc.
    publikované: 09.06.2006 23:18:26 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  49. za všetko môžem len ja
    to ja som písal tak depresívne. Tak mi to prepáčte. Do odvolania budem písať iba samé veselé veci. Napríklad môj najobľúbenejší dnešný vtip: ”Mám kúpiť zeleného alebo červeného papagája, pane?” ”Červeného, James, zelený je ešte nezrelý.”
    publikované: 10.06.2006 00:50:13 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  50. nie nie
    tema je sama od seba depresivna, vy na tom nemate podiel! Mna ten pocit vykorenenia prestal vadit az ked som sa prestahovala do tohto mikro-UNICEFu:-) Na sidlisku kde je vela pristahovalcov ziska clovek novu identitu a opät pocit, ze niekam naozaj patri. Medzi samimi Svedmi clovek ten pocit nenadobudne, bez ohladu na to kolko ma vysokoskolskych titulov. Tak vznika segregacia. Ale nemyslim si ze sa situacia v dohladnej dobe zhorsi. A co pride po nas, to ma nezaujma. Ja planujem penziu v sub-tropoch:-)
    publikované: 10.06.2006 11:35:51 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  51. plesne (a ine)
    doporucena podporna liecba na akekolvek ochorenia a bolacky nielen pre pana
    he: he, he, he...

    heš
    Harry Potter ti potvrdi, ze som slusne dievca
    publikované: 10.06.2006 17:15:12 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  52. syska
    ja sa sprchujem od detsva spolu s mojim gumenym kacerom. samozrejme by som ho zobral aj do sprchy s cinankami. je slusny a vie sa spravat. bravurne zvladne situaciu, ak aj ony pridu so svojimi kacickami. ale nie je to ziadny "gumeny izolacny prvok". prave naopak pomaha nadvazovat druzbu a priatelstva.
    publikované: 10.06.2006 17:48:45 | autor: He-Who-Must-Not-Be-Named (e-mail, web, neautorizovaný)
  53. pan he
    s vtakmi sa nesprchujte. Dobre vam radim. Uvedena liecba je proti vtacej chripke neucinna. Mimochodom, azijska hydina je najrizikovejsia.
    A vobec, musite predstavovanim svojho kacera rusit serioznu diskusiu? Nik nan nie je zvedavy.
    HUS, ehm.. HUŠ!
    publikované: 10.06.2006 18:49:12 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014