Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bohatstvom sa svet neovládne

"Ak ponechali niektorým mestám slobodu, hneď v nich povolili založenie dvoch strán, jedna bránila domáce zákony a slobodu a druhá obhajovala stanovisko, že niet iných zákonov ako vôľa Rimanov. Je jasné, že o slobode nemohlo byť ani reči." (Montesquieu: O veľkosti a úpadku Rimanov)

 Miera je metrom pomerne spravodlivým, ak meraná vec už náležite zostarla. V čase jej vzniku meter neexistoval. Tak či onak, účtenka s veku primeranou útratou zostala, napísal Miloš Ferko na záver svojho Pokusu o mieru alebo eseji umiernených, ktorým ukončil knihu O veľkosti a úpadku Rimanov. Autor knihy Charles de Secondat de Montesquieu sa v nej pokúsil o analýzu postupného úpadku Rímskej ríše a zovšeobecnenie javov, ktoré spôsobili jej zánik. Dnes, keď je uvažovanie v súvislostiach prakticky zakázané, stávajú sa takéto diela pripomienkou, že Európa nebola vždy hodnotovo vyplieneným kontinentom, ktorého tzv. filozofi generujú heslá pre politické kampane.

Montesquieovým fundamentom boli prírodné vedy. Na túto formu potom napasoval históriu a filozofiu a urobil z nich vedu. Ako prírodovedec si všimol aj takú - súčasnými mainstreanovými politikmi a politológmi vulgárne ignorovanú - skutočnosť, že na národy a kultúry vplývajú podnebie a prírodné podmienky. A ich gény, samozrejme. I keď toto Montesquieu vtedy napísať nemohol, a teraz by nesmel.

V roku 1726 sa Montesquieu vydáva na cestu po Európe, aby viac videl a viac vedel. Následne sformuloval princíp vyvažovania zákonodarnej, súdnej a výkonnej moci. Starú známu strednú cestu.

V ten istý rok sa na opačnom konci sveta stáva farárom kongregácie v Northamptone istý reverend Jonathan Edwards. Šokovaný miestnymi skazenými mravmi konštatuje, že "... kresťania sa príliš zaoberajú zarábaním a utrácaním peňazí a náboženstvo sa stalo príliš intelektuálne a stratilo inšpiračnú silu." William Tennet v Neshamine v Pensylvánii zakladá kláštor na prípravu náboženských fanatikov a George Whitefeld prichádza s víziou obnovenia žiaru náboženskej vášne. Na vzostup sa pripravuje ďalšie z impérií, aby na chvíľu vytvorilo kuhy na pokojnej hladine času.

"Krása ako jeden z najdôležitejších princípov Montesquieuovho svetonázoru celkom prirodzene vedie k uplatňovaniu vkusu v posudzovaní všetkého, pričom ide o vkus klasicistický, vystríhajúci sa extrémov. Dobré potom vďaka umiernenosti nie je ani priveľmi veľké, ani priveľmi malé. A tak aj Rímska ríša marí svoju nádej na šťastie prekročením miery - a rozliatím do ťažko ubrániteľného, neestetického chápadlovitého útvaru, ktorý sa rozpína všetkými smermi a ktorého časti odpadávajú ako údy malomocného organizmu." (M. Ferko, Pokus o mieru alebo esej pre umiernených)

- Senát bol už sám od seba naklonený k vojnám a unavený ustavičnými ponosami či požiadavkami ľudu, usiloval sa ho odviesť od nespokojnosti a zamestnať navonok. Ľud však väčšinou prijímal vojnu ako príjemnú zvesť, pretože múdrym rozdelením koristi sa vždy našiel spôsob, ako ľudu dokázať užitočnosť vojny.

- Rím sa zmietal vo večných a násilných vojnách: nuž národ, ktorému sa boj stáva vládnym princípom, musel nevyhnutne buď zahynúť, alebo premôcť všetky ostatné národy, ktoré nikdy neboli schopné zaútočiť, pretože žili raz vo vojne a raz v mieri. Ďalším dôsledkom zásady nepretržitej vojny bolo, že Rimania uzavierali mier len ako víťazi. Načo vlastne uzavierať potupný mier s jedným národom, keď sa už chystá vojna s iným?

- Všetky spriatelené alebo spojenecké národy vyšli na mizinu pre ohromné dary, ktoré dávali Rímu, aby si udržali jeho priateľstvo a získali jeho náklonosť, polovica peňazí, ktoré z tohto dôvodu Rimanom poslali, by bola stačila na to, aby Rimanov porazili.

Rím mal jedného človeka, ktorý sa pokúsil o integritu - cisára Augusta. Bol zdržanlivý pri udeľovaní rímskeho občianskeho práva a vyzýval na ďalšie nerozširovanie území pomocou vojen.

- V časoch, keď Rím viedol nepretržité vojny, musel stále dopĺňať počet svojich obyvateľov. V začiatkoch si priviedli časť obyvateľov z porazeného mesta, neskôr prišli do Ríma viacerí občania zo susedných miest, aby mali účasť na volebnom práve, usadili sa tam vo veľkom množstve, že ich museli na sťažnosť spojencov poslať späť, nakoniec do Ríma húfne prichádzali ľudia z provincií. ... V Ríme sa pohybovali ľudia z celého sveta. Mesto ich prijímalo ako otrokov a prepúšťalo ako rímskych občanov.

- Táto strašná (Caligulova) tyrania vyvierala zo všeobecného charakteru Rimanov. Keďže sa náhle ocitli pod vládou ľubovôle a takmer nemali čas rozoznať obdobia, kedy vládli a kedy poslúchali, neboli pripravení na tento prechod jemnejšími mravmi: zostala v nich divá nátura, panovník zaobchádzal s občanmi tak, ako zaobchádzali oni kedysi s porazenými nepriateľmi a vládol nad nimi rovnakým spôsobom. Sulla sa správal tak isto, či vstúpil do Ríma alebo do Atén, používal to isté medzinárodné právo.

Hej. Je to kauzalita identických mentálnych procesov. Preto sa americkí občania dočakajú od vlastných vládcov jednania, akému sú dnes od nich vystavené porazené národy.

 

 Mapa Rímskej ríše je odtiaľto. O niekoľko mesiacov by mala vyjsť strategická hra Imperium Romanum II, v ktorej bude príležitosť zahrať sa na príslušníka starovekého bushovského klanu.

- Všetky barbarské národy vnikali do ríše odrazu, a preto si navzájom prekážali: celá politika Rimanov sa v tých časoch zakladala na tom, že ozbrojovali jedných barbarov proti druhým.

Sýrska Palmyra - Tadmor bola východnou súčasťou Rímskeho impéria. Je málo pravdepodobné, že budovy McDonaldov vydržia toľké storočia.

Nie je to síce podstatné, ale Montesquieu navštívil v máji 1728 zasadnutie Uhorského snemu v Bratislave a bol znechutený šľachtou, ktorá bránila modernizačným reformám - ktorá odmietala každú spätnú väzbu. Navštívil tiež slovenské banské mestá a zaujala ho úroveň vtedajšieho baníctva. O tejto návšteve neexistuje veľa dokladov, ale v Bratislavských novinách píšu, že Montesquieu chľastal s Nádašdym. Iste, to bolo pre osvieteného Montesquieua príznačné, pripíjať na zdravie panovníkom. 

(Texty oddelené odrážkami sú z knihy Charles de Secondat Montesquieu: O veľkosti a úpadku Rimanov)

Ako bodku za Rímskou ríšou si cez dojímavý biblický príbeh o návrate strateného syna pripomeňme istého Konštantína, ktorý zanešváril Európu judeokresťanstvom.


Peri fyseos anthropu - O ľudskej prirodzenosti | stály odkaz

Komentáre

  1. Dozvedeli sme sa, že Káčer má
    Kissingerov autogram

    http://www.sme.sk/c/4164392/kacer-s-amerikou-si-nerozumieme.html

    To musí byť ukážkový idiot, kto si nevšimol, že Európa je dnes najzjednotenejšia vo svojej histórii.

    Ale najlepšie je konštatovnie, že za Obamom sú tie isté korporácie ako za Bushom (a preto si nebude môcť dovoliť žiadne neodsúhlasené zmeny).
    Jeden by sa aj spýtal, načo im je potom nákladná šaškáreň s voľbami a celkové rečnenie o demokracii.

    Jo, aj Rímska ríša mala obrovský kredit.
    publikované: 08.11.2008 21:14:38 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. umiernenost.
    Ano, umiernenost. Vynikajuci sovietsky (ci ako to napisat :-) psychiater Vladimir Lvovic Levi (v r. 1978 až 1985 mu vysli aj v slovencine tri skvele knihy: Formula osobnosti, Ja a my, Umenie byt samym sebou) kladol ako najvyssiu schopnost cloveka zmysel pre mieru.
    V literarnej podobe zmysel pre mieru sformuloval Hilton vo svojom romane Strateny horizont, kde ludia zijuci v idealizovanom udoli Sangri La sa riadili filozofiou absolutnej umiernenosti. Absolutna umiernenost znamena, ze som umierneny vo vsetkom, t.j. aj v samotnej umiernenosti. Poviete si pri povrchom pohlade na takto sformulovanu vec, ze taky umierneny zivot musi byt naramna nuda. Ale nie je to tak: To, ze som umierneny vo vsetkom, znamena, ze som umierneny aj v umiernenosti samotnej a to mi dava isty priestor k obcasnym uletom, ale umiernenost ma nabada, aby som v taketo ulety (ozvlastnujuce zivot) neprestrelil, ale vratil sa vcas k strednej ceste, k normalu, k podla moznosti spoolcensky aj individualne uzitocnemu zivotu.
    Politici, najmy vodcovia velkych risi, korporacii, cirkvi a pod. vsak umiernenost (az na vynimky ako napr. v clanku spominany Augustus) nepoznaju a preto su nachylni vhanat ludi do zhubnych cinnosti - a tak ludstvo namiesto tvoriveho rozvoja je na ceste k doteraz najvacsiemu a najmasovejsiemu zotrocovaniu v historii.
    publikované: 08.11.2008 23:23:53 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. ja to tvrdim uz davnejsie
    situacia nielen SSA, ale celeho tzv. zapadneho sveta je az zarazajuco podobna obdobiu neskoreho cisarstva, alebo padu Rimskej rise. Dovody, procesy, sprievodne javy...aj v pripade Rima sa tak nestalo za noc, ani za rok ci 10 rokov, ale pomalou degradaciou a agoniou. pravda, svet sa odvtedy akosi zrychlil, neviem, ci sa budem mat na stare kolena na co tesit
    publikované: 09.11.2008 00:05:09 | autor: mnkr (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Obama
    heh, neviem ci sa mi to zda, ema, ale vyzera to, ze si jeho fanusickou ( ble, zenskym fanusikom, ako sa to vlastne povie? ). Viac menej si myslim, ze za nim stoja priblizne rovnake korporacie ako za Bushom a spol. Inymi slovami, ze su to figurky, jedna biela, druha cierna, ovladane nitkami z miest, ktore nepozname ( mozno niektori ano, ini tusia ). Nakladna saskaren sluzi na vytvorenie zdania demokracie - vlady ludu. Co sa Obamu tyka, ma stastie, ze cokolvek urobi, nemoze to byt uz asi horsie od GWB, aj ked - slovami Iana Smitha, posledneho bieleho prezidenta Rhodezie - cierni su neschopni poriadne vladnut krajine. Samozrejme, Rhodezia nie je USA a ako som uz napisal, aj Obama bude skakat len potial, pokial mu dovolia, takze "no big deal"...
    publikované: 09.11.2008 00:17:24 | autor: mnkr (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. mnkr
    Najprv pozhadzuj sionistické pijavice a rozgniav ich ciciaky a až následne ty ako otrok bľač na negrov, ak ti pochopiteľne pri tvojom štátnom puči židia neroztlčú hlavu.
    Už je dovolené nadávať na negrov? Alebo iba na nich?
    Kardinálna otázka je zamerať sa na najväčšieho škodcu a 11200000 % inflácia je len kýchanie, ale ako odpútavanie gójov je to téma vhodná. Len neplašiť svetovládcu, mohol ba sa nahnevať.
    publikované: 09.11.2008 02:10:07 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Škrká výdavky, nevie koľko štátov má EÚ,
    trieska jednu sprostosť za druhou, jedným slovom typický veľvyslanec v USA. Ďalší z tejto sorty, bratislavský žid a mimochodom nie celkom prvý manželíček dcérenky komunistického papaláša, sa včera vyjadril takto:
    http://spravy.pravda.sk/sk-komentare.asp?c=A081107_144353_sk_kresba_p23
    Áno, "A tak ako v minulosti, ani teraz nemožno vylúčiť, že proces zmierovania narušia sily, ktoré si ho neželajú", za všetko samozrejme môžu Palestínčania.
    Priamejší je iný bývalý veľvyslanec: "No len pomaly!":
    http://spravy.pravda.sk/sk_svet.asp?c=A081108_162704_sk_svet_p23
    Takže sa na doterajšom teátri nič meniť nebude. Aby sa jeden mohol stať veľvyslancom v USA, musí byť hlavne čo? Jasnou odpoveďou je otázka jedného môjho bývalého amerického študenta: "Prečo je v USA tak strašne veľa kokotov?"

    Rím vs. USA? Ani jedni ani druhí neprispeli civilizácii ničím, čo by ani zďaleka zodpovedalo ich veľkosti (v ktorej si ako inak vždy voľkali) a hlavne obidve ríše boli vždy na predaj. Tak ako Didius Julianus 28. marca roku 193 n. l. vydražil celý Rím, tak dnes vydražila celé USA tzv. Wall Street. Čím väčsie impérium, tým menej jedincov, ktorí ho nakoniec ovládnu. Tupý zákon smečky, konkurencie o veľký žvanec, civilizačný moment musí ustúpiť. Žiadna komunita, nech si káčer gága čo chce, skrátka no control.
    Tak teda aký je vlastne rozdieľ medzi Rímom a USA? Hlavne geografický. Zatiaľčo Rím bol kontinentálna mocnosť, a preto vždy musel čeliť vnútrozemským atakom - na čo aj nakoniec pošiel - USA sú prakticky ostrov. Nikto ich nemôže ohroziť, bo voda je stále velice zradný element a Latinov predsa nikto neberie vážne, tak sú tu zatiaľ iba tie balistické raketky. No a presne o to dnes práve ide.
    http://www.blisty.cz/2008/11/7/art43707.html
    http://www.blisty.cz/2008/10/30/art43550.html
    Aké triviálne. Ale aj tak to, presne ako pri erózii Ríma, neodspieva hlavné sólo. To je len také nákladné křoví.
    publikované: 09.11.2008 02:22:56 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. A som celkom zabudol, Sinuhe,
    udeľujem ti za tvoje najnovšie príspevky jedničku s hviezdičku. Ber to ako tunák velice zriedkavý pozitívny fídbek, bo si nás skutočne obohatil o minimálne Ľvoviča Léviho, kerý ako taký mojej pozornosti celkom unikol. Asi to bude tým, že sa on v našej staromódnej neumiernenej bolševickej knižnici nikdy nevyskytoval a asi sa tak skoro ani nebude.
    Čo je iste veľká škoda.
    publikované: 09.11.2008 03:48:38 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Pamatáš na staroveký Egypt, Menkaure?
    Dokonca aj pozostatky jeho slávy sú estetickým zážitkom. Staroveký Egypt bol krásny.
    Čím to je, že dnes vyzerá ako špinavý ukričaný trh a keď si odtiaľ turisti prinášajú "pravé egyptské papyrusy", nie sú tí súčasní Egypťania ktorí majú s pôvodnými len spoločné meno, ale aj to je priam výsmech starovekému Egyptu - schopní ani len poriadne ODKRESLIŤ hieroglyfické písmo? Čo sa zmenilo? Geografická poloha? No to snáď nie. Prírodné podmienky? Iste. Trochu. Nie zásadne.
    Zmenili sa gény. Prišli ľudia, ktorí neboli schopní niesť ďalej pôvodnú kultúru. Výsledok je, dúfam, evidentný.

    Ty by si mal, Menkaure, trochu poznať bibliu. Nájdi si tam mýtus o Jozefovi. Často je prehliadaný, alebo účelovo zle interpretovaný. Lenže on nie je bezvýznamný, je kľúčový.
    Stačí sa ti pozrieť na významné posty dnešnej západnej prepytujem judeokresťanskej kultúry. Takmer samý Joško a ďalší príbúdajú. Infiltrovať, chopiť sa moci, rozvrátiť. To je biblický joškovský multikulti mém.
    Čo myslíš, prečo korporácie dosadzujú na lokálne posty, kde potrebujú urobiť "zmenu kultúry", všelijakých managorských žoldnierov? Domáci by to neurobili.

    Obama je vyššie štádium biblického Jozefa. Joškovia sa zriedka pretŕčajú celkom otvorene až na úplne najvyšších postoch, a tak majú tento raz mocichtiví joškovia-emanuelovia murínsku tváričku určenú pre nadšením pištiace davy. Privandrovalec bude ešte lepším materiálom na tvárnenie než bol bigotný biely šimpanz z miestnej elity.
    Toľko by som k obdivu k Obamovi, ktorý si mi pripísal.

    Jo, som si spomenula na svoju prvú návštevu Britského múzea, ktoré chvastavo otŕča britské imperiálne lúpežníctvo. Bolo omračujúce vidieť aj v egyptskej sekcii rozsah britskej zlodejiny. Britské impérium - to tiež bola sila. A kde je dnes? Ich americkí kamarátikovia, tzv. spojenci im po WWII stiahli aj posledné gate. Obrali ich o zlato a vplyv vo svete.

    Vieš, Menkaure, ako vyzerali USA pred WWII? Zaostalá bigotná krajina. V čom tkvie tá zázračná premena?
    V koristi.

    "Do Ríma húfne prichádzali ľudia z provincií."
    Rozvrat bol dokonaný.
    Treba rozdať ešte viac Zelených kariet, otoriť hranice s Mexikom.
    A v Európe poslať do riti všelijakých Trenkwalderov, ktorí nám sem na Slovensko vláčia tzv. pracovné sily, presnejšie povedané gény, z Kosova.

    Som si minule so záujmom v picérii prečítala článok o Azerbajdžanke, s ktorou v jej rodnej vieske manžel velice drsne nakladal, a tak sa zbalila a prišla aj s harantom asi dvanásťročným na Slovensko. Smrk, dojal by sa jeden, teda hlavne jedna, lebo to bol babský časopis. Lenže ja som, Menkaure, citovo tupá a ako tak cez prizmu svojej citovej tuposti hľadím na fotografiu, kde sa Azerbajdžanka tuľká k svojmu odrastenému synovi, vidím toto: spokojný môže byť azerbajdžanský násilník, lebo vyhnal svoje semeno do sveta. O pár rokov bude jeho harant trieskať do báb - tak ako jeho foter - tu, u nás. Do miestnych.
    Inak, divné bolo to tuľkanie. Bitá baba si inštinktívne zachováva zdravý odstup aj do malého samčeka, nositeľa polovice genetickej výbavy hajzla, ktorý jej spekelnil život.
    Je zvykom v opičích tlupách vyháňať mladých samcov. Vývoj pokročil. Teraz možno mladých samcov vyhnať skôr a pribaliť im ich matere. O semeno je postarané a azerbajdžanskému agresívnemu samcovi sa otvoril priestor na novú samičku.

    Šéngajstom odkazujem, že sa nemusia unúvať upozorňovať na politickú nekorektnosť. Nebudú braní do úvahy.
    publikované: 09.11.2008 06:50:36 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. To je veľmi dobré, že sa našla
    projektová dokumentácia. Zarazí tipec všiam, ktoré ich existenciu vehementne popierajú.

    Veľkolepým objavom sú tiež bane kráľa Šalamúna, ako pre menej pozorných čitateľov hlása priamo titulok
    http://veda.sme.sk/c/4147264/vedci-nasli-bane-krala-salamuna-tie-medene.html
    ktoré jasne potvrdzujú, že nejaký Dávid a Šalamún nie sú len bájne postavičky z kmeňových biblických mýtov a likvidujú tak ako triedu všetkých popieračov ich existencie - popieračov biblie jakožto pravdivého/objektívneho záznamu histórie.
    publikované: 09.11.2008 07:13:29 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Zas až takým ostrovom USA nie sú, idar
    Mexická hranica je dostatočne porézna.
    publikované: 09.11.2008 07:14:58 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Nevie niekto náhodou, prečo
    títo
    http://www.sme.sk/c/4166112/pri-spomienke-na-tupeho-vyjadrili-svoj-odpor-k-neonacizmu.html

    neboli videní v Kráľovskom Chlmci, aby nenásilne protestovali proti súčasným, reálnym fašistom a extrémistom, ktorí tam veselo dubasili vo fašistických uniformách
    http://www.sme.sk/c/4166280/kubis-vyzyva-madarsku-vladu-aby-zakrocila-proti-extremistom.html

    Ani jeden z nich tam nepriešiel vyjadriť odpor.

    Zrejme sa spevaví bojovníci proti neonacizmu obávali, že odpor voči dupotajúcim uniformovaným náckom by bo netolerantný a a šíril by etnickú neznášanlivosť.
    Iné vysvetlenie nemám.
    publikované: 09.11.2008 07:35:22 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Keď už sa tu takto nárazovo rozpisujem poránu,
    prečo sa nezmieniť aj o nedávnom zážitku s naším rodinným dorastom, ktorý si namiesto pálenia sviečok pri hroboch a umierneného spomínania na zosnulých robil "helovínskú párty". Vyrábali si potravu, ktorá sa mala čo najviac podobať na ľudský mozog a vložili do toho kreativitu svojich trinásťročných mozočkov.
    I som si uvedomila, že ich predkovia nemuseli takýmto spôsobom nakladať so svojím strachom z vyvrhnutého mozgu, pretože ho nikdy nevideli. Bola to záležitosť mäsiarov, ich malej uzavretej komunity a bežní ľudia boli tejto hrôzy ušetrení.
    Dnes tieto deti majú obraz vyvrhnutého mozgu, násilnú smrť na tisícero spôsobov, každý večer v obývačke.
    Americká kultúra.

    Poslala mi kamarátka z Kanady fotografie miestnej halloweenskej verejnej výzdoby. Že aby som si zvykla, pretože to príde aj sem. Z domov tam viseli kostry, priečelia zdobili ľudské lebky a záhradu pootvárané hroby.
    Aj človek, ktorý pozná staroindické kulty smrti, musí konštatovať jedno: je to degenerácia.
    Ťažko nájsť zreteľnejší prejav slabosti civilizácie, výraz jej úpadku, než je americký halloween.
    publikované: 09.11.2008 07:59:27 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. V rámci formovania perceptívneho priestoru
    rozlišujeme veci iba na dobré a zlé. Tento binárny prístup odjakživa razia slovutní západní ideológovia, takže musí byť správny.
    No a podľa týchto kritérií sú uniformovaní nacisti maďarskej národnej stráže, čo včera pochodovali v Királyhelmeci, jednoznačne dobrí.Jedná sa tu totiž o sympatický prejav stepného etnika, ktoré si aj napriek silnému genetickému a civilizačnému tlaku v slovanskom prostredí zachovalo typický kolorit nájazdových hôrd.
    A preťo by proti tomu mali bratislavskí neorasisti akože protestovať? Ja sa skôr divím, že tam maďarských priateľov nečakal s chlebom a paprikou uvítací výbor zložený zo zhúlených falošných pjevcov z miestnej organizácie v Košicoch. Asi je to aj odtiaľ do Chlmca príliš ďaleko, alebo zväzáci ešte stále nestihli vytriezveť od coolovej halloweenskej párty.
    publikované: 09.11.2008 15:32:02 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. ema,
    vdaka za reakciu na moju reakciu, presne tu analogiu som mal na mysli, Rimania tiez nasledkom dekadencie a naslednej degeneracie povolili ludom z provincii usadzovat sa v Rime, a navyse aj tlupam germanskych "federatov" na uzemi rise. Tito ju potom celkom ovladli. Podobnost s dnesnou migracnou vlnou vobec nie nahodna. Dnesny Zapad nie je myslim judeokrestansky, skor postkrestansky a vseobecne dekadentny ( nemyslim to vsak kauzalne, ze postkrestansky = dekadentny, a teda krestansky = nedekadentny ), ale poukazat aj tuto paralelu s neskorocisarskym Rimom. Co sa Obamu tyka, uplne suhlasim, berem spat moj predchadzajuci dojem a koment. Takisto bez vyhrad suhlasim s Tvojim nazorom na geny, upadok kultury, Azerbajdzanku a pod. Je to politicky nekorektne az strach a v niektorych mediach by sme boli zrejme oznaceny za fasistov ( take nezavisle SME, napr ) mne to vsak nevadi, pravda nie je hriech.
    publikované: 09.11.2008 16:33:32 | autor: mnkr (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. fon
    prosim neprisudzuj mi vlastnu situaciu ( otrok ) a naozaj je uplne moja vec, na koho alebo na co sa zameriavam alebo na koho blacim alebo neblacim ( mimochodom, na nikoho neblacim, len konstatujem iste asi geneticky podmienene predispozicie neschopnosti uspokojivo vladnut ). Ked je jedno jablko cervive, neznamena to, ze vsetky ostatne su necervive, ked su potomkovia Sema problemom pre potomkov Jafeta, neznamena to este, ze potomkovia Chama su ok, biblicky povedane.
    publikované: 09.11.2008 16:50:31 | autor: mnkr (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. K Barakovi
    teda aby bolo jasne, o ktoreho Baraka ide: k Obamovi tolkoto:
    Z diskusie k jednemu clanku o Barakovi v ICH:
    Is black prostitute somehove different from white?
    publikované: 09.11.2008 17:26:55 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. zlata nie je nikdy dost
    publikované: 09.11.2008 21:54:11 | autor: Chuang-Tzu (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. k oswienčimu
    práve frčí na ČT 9 hodinový dokument "Šoa" od Claude Lanzmanna - k 70 výročiu Krištáľovej noci
    publikované: 09.11.2008 22:04:45 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. 9 hodín?
    Aj vedúca úloha holokaustových mýthov v spoločnosti raz odumrie, aspoň niekde.
    http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1225910044052&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
    publikované: 10.11.2008 03:20:11 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Sinuhe, tak nejaký rozdieľ tu predsa len je
    Biele kurvy sú obvykle drahšie a dokonca sa medzi nimi nájdu aj také, čo sa tvária ako keby kurvy vôbec neboli. Však to je inak aj prípad väčšiny amerických prezidentov, aj keď zrovna tí poslední dvaja sa tejto reguli vymykajú. To, že Obama bude veľmi lacná šlapka, je ale jasné už teraz.
    A vôbec, ono to zrovna v USA aj tak nie je ktovieako dôležité, či si biely, počerný, alebo celkom čierny. Sú predsa len trochu od veci tie vaše prirovnania ku koncu Ríma privodenom rasovou kontamináciu. Z jednoduchého dôvodu, pretože vzhľadom na vznik a celú históriu toho monštruózneho zlepenca sa USA vždy dostával a tam prekvital len absolútny odpad bielej rasy. Áno, ja viem, to by sa dalo povedať a namietať aj pri Austrálii, že kde sú teraz tie kriminálnicke gény, ale tu ide hlavne o otázky súvisiace s kultúrou a čiastočne aj intelektom. USA nie sú bielym štátom, oni sú nanajvýš bielou stokou. Intelektuálna kvalita sa im kvôli neblahému vývoju v Európe dostávala len za pár posledných dekád, ale ani to nehrá prakticky žiadnu rolu, lebo to bola len kvapka v mori. A teraz sa už karta aj tak obracia, no veď sa len pozrime, kto tam tiahne dnes. Všelijaké Irisy.
    Ten štát skape na svoju tuposť a je úplne jedno, akú bude mať farbu pleti.
    publikované: 10.11.2008 04:09:56 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Americké impérium vybudovali
    bieli protestanti. Bieli náboženskí fanatici, ktorých disciplinoval práve ich náboženský fanatizmus.
    Že nie je až tak jedno, kto v štáte žije, ukázala Katrina. Takého masového divočenia by ani WASPovia neboli schopní.
    publikované: 10.11.2008 04:24:15 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Keď začal ten dokument, som si povedala,
    že kriq dobehne do pitvora, aby to tu nahlásil.
    Dúfam, že si ho sledoval starostlivo.
    Lebo ja hej, vrátane výpovedí Poliakov. V poľskom origináli.

    Vraj je to revidovaná verzia, nie tá pôvodná z roku 1985. Škoda.

    Uvítala by som aj deväťhodinový dokument o autentických záznamoch z Bad Arolsen, podľa možnosti nie z kmeňovej dielne. Nevieš, kriq, prečo stále nie sú verejne dostupné?

    Na všeličo existuje vždy celé spektrum názorov.
    A odrazu sa vyskytne niečo, kde je veľká časť názorového spektra ZAKÁZANÁ. Nie je. To je proste fakt.
    Vždy sa vie, kde systém klame.
    Klamstvo je pre ľudí, ktorí si ctia pravdu, výzvou. Počnúc otázkou o motivácii klamať a končiac analýzou represívnych nástrojov.
    publikované: 10.11.2008 04:43:40 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. No ale vráťme sa do starého Ríma
    "Tým, že systém mocenskými nástrojmi zakazuje niečo spochybňovať, potvrdzuje paradoxne pravdu spochybňovaného," povedal by dialektik Cézar.
    publikované: 10.11.2008 05:13:36 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. Ale iný skvosť frčal včera v telke
    Prvý diel 4-dielneho seriálu o Karolovi Vojtylovi. Vyzerá ako z argentínskej dielne, ale je z talianskej
    http://www.stv.sk/relacieaz/jednotka/karol-clovek-ktory-sa-stal-papezom/

    Bol tam impresívny obraz bombardovania civilistov.
    "To čo? Američania na afganskej svadbe?," spýtala som sa. Ale nie. Nemci perverzne a beštiálne bombardovali utekajúcich Poliakov. V roku 1939 (!). A chlapčeka zabilííí, ktorý chcel zachraňovať svet.

    A iné podobné pikošky tam boli. Ako prišiel škaredý kožený Nemec do Wawelu, explicitne vykrikoval, že Toto je moje! Moje!, aby každý pochopil a pán farár s ušľachtilým kukučom sa smutne pratal.
    I vyli tam tiež rôzne mučení ľudia ako v stredovekom traktáte o pekle.

    Klasický archetyp biblického davu tam bol použitý. To je už nenormálne, povedala som si, tieto dokola obrazy o úbohom vyhnanom ľude biednom, ktorý sa presiera z miesta na miesto, tragicky sa tváriac a bedákajúc, len tuto jeden kufríček so sebou a beštie sú nám v pätách.
    "Och, akí sme my stále biedni a slabučkí, furt nás niekto ako vzduté kozy naháňa, pokoja nám nedá. A my, pretože sme VŽDY tí biedni a slabí, máme právo nášho veľkého a silného nepriateľa dodrbať najzákernejšie, ako sa dá."
    Hej, toto je etický kotrmelec biblického davu. Toho sústavného usmokleného vyvolávania dojmu chronickej obete zlovoľných silných, ale slabí nakoniec zvíťazia a silného nepriateľa obesia za gule, keď ho predtým ho inkvizične stiahnu z kože, aby mu bolo jasné, že je sviňa a oni si to môžu dovoliť, pretože sú tí slabučkí, smrk.
    Druhý diel už pozerať nemusím.
    publikované: 10.11.2008 05:29:37 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. Jo, a ešte odkaz pre Chucpu
    07:57 Auschwitz expert: Blueprints discovered in Berlin not of death camp (Haaretz)
    A fčil čo? No?
    publikované: 10.11.2008 07:08:16 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Chuang-Tzu, Slovenský štát dával potvrdenky?
    Interesantné.

    Teroristické židovské organizácie Irgun a Hanana nedávali domácim Palestínčanom, ktorých v Palestíne orabovali o všetky majetky a vyhnali ich ako psov, žiadne potvrdenky.
    A to je, samozrejme, dôkaz, že sa zločin nestal.
    Lebo chýbajú bumažky, ktoré by vydal zločinec o svojom zločine.
    publikované: 10.11.2008 07:20:53 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. Pardon, Hagana
    http://en.wikipedia.org/wiki/Haganah

    V teroristickom Lehi
    http://en.wikipedia.org/wiki/Lehi_(group)
    boli aktívni rodičovia pravej ruky Baracka Obamu Emanuela
    http://en.wikipedia.org/wiki/Rahm_Emanuel

    Detičky mnohých teroristov, ktorí masovo vraždili a vyháňali Palestínčanov, sa dostali do významných pozícií nielen v USA, ale aj v Izraeli
    http://en.wikipedia.org/wiki/Tzipi_Livni
    Livni is the daughter of Eitan Livni (born in Poland) and Sara Rosenberg, both prominent former Irgun members.

    Samý terorista a ich semeno.

    Deväťhodinového dokumentu o židovských zverstvách v Palestíne sa, pochopiteľne, nedočkáme.
    publikované: 10.11.2008 07:26:15 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. presnejsia sprava o auschwitze
    http://www.haaretz.com/hasen/spages/1035958.html

    Van Pelt also said the words "gas chamber" on one of the drawings meant a room in which disinfection of clothing was done by means of gas, and that the sketch is not of an extermination camp established in 1942, but rather of earlier plans for a huge concentration camp in which a force of 130,000 slave laborers was intended to work.

    kazdy kto by sa takto vyjadril v minulosti sedi v vazeni

    bude aj v nasich mediach aj oprava bombastickej spravy o najdeni planikov death campu?
    publikované: 10.11.2008 08:38:11 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. ema som rád, že som ťa nesklamal :)
    ale o dokument "Šoa" som zakopol náhodne, pri prepínaní kanálov pred 19,00 a debatujúc s kamošom pri TV ma to napadlo hodiť sem až neskôr. Vydržal som to (s prestávkami) pozerať až do konca. Výpovede Poliakov sa mi zdali autentické, vôbec celý ten dokument bol veľmi autentický. Vrba to toho svojim temer holyvúdskym zjavom moc nepasoval.
    BTW, palestínci - ak majú čo natočiť, nech podobný dokument natočia, na čo čakajú 60 rokov? Temer to vyzerá, že nemajú čo natočiť, lebo prostriedky by sa iste nielen u Saudov na to našli...
    publikované: 10.11.2008 09:49:14 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. Analogia Rim-Amerik je dobra.
    To, ze Rim posiel na genovu dekadenciu bolo jasne uz antickym autorom.
    Dobre to vystihol Montesquieu: "z otrokov robila obcanov".
    A mentalita sa dedi, ako aj vseobecne "technicka" inteligencia.

    Nemyslim, ze by do Ameriky odchadzal vzdy iby "odpad".
    Ale je pravda, ze tam vzdy pocas jej kratkej historie bola silna selekcia nasilnikov a vagabundov (vid ich kulturu divokeho zapadu) a rovnako tam koluju memy dokonanej genocidy na povodnych obyvateloch (nie, to NIE JE ziadna malickost, TA genocida bola dokonavana este pred necelymi 100 rokmi, to je stle CERSTVA vec).

    Ale podstatnejie je, ze aj tento technicky protestantsko eticky potencial zaplavi chaos - od tropickych etnik az vsetky mozne zdegenerovane minority vlastne kulturneparaziticke tornadove viry a memeticke viry.
    publikované: 10.11.2008 10:24:27 | autor: arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. Vecne sa opakujuci priebeh dejin.
    Kedysi existovala civilizacia - nevedno aka velka, ako dlho vznikala a hlavne ako vznikla, ani ako ju nazvat . Iste ale je, ze v nepriatelskom prostredii korodovala az sa stala synonymom rozkladu a dekadencie. Vtedy sa volala Egypt
    (a dnes sice trocha historickou nahodou, ale aj kauzalnymi suvislostami sa dnes jej menom "pysia" "kultury" absolutneho upadku = Gypsies = Cigani. Aj ked samozrejme -a priznacne- tito Gypsies nemaju nic spolocne nielen s povodnou civilizaciou, ale ani s Egyptom)

    Okrem mnozstva inych instancii existovala aj kultura Mitani, kultura Slnka a mozno ich odnoz vracajucich sa knazov z udolia Nilu, ktori skombinovali svoju kulturu s kulturou nomadov, kutlurou zlostneho kmenoveho dedka. Tym prirodzene tiez zdegenerovala tym, a tym viac, cim ju preberali rozne dalsie kmene kocovnikov, od tych zo Sinaja az po tych z Chazarie. Dnes sa tato upadnuta kultura nazyva Izrael.

    Existovala skvela kultura Grecka, ktora zdegenerovala, ked Alexander pre nu dobyl bohatstvo sveta, existovala jej bratska kultura Rima, ktore zdegenerovala, ked pre nu rozni genialni caesarovia dobyli bohatstvo sveta. Dnes je meno Rim spojene s degenerovanou kulturou katolicizmu.

    Existovala kultura Ameriky, kultura slobody danej relativne neobmedzenym priestorom a ohromnymi zdrojmi surovin. Ta dosiahla bohatstvo hklavne svojimi dvoma vybojmi o svetovladu. Ten druhy sa vydaril, do Ameriky sa nastahovalo bohatstvo minimalne polovice sveta - a vysledok vydite.
    Mam opakovat slovko DEGENERACIA? Ecce protestanti.

    Vsetky tieto kultury su nase, a ja mam PLNE PRAVO ich pomenovat a NASPLUT na ne. Odmietam, tak ako bolo odmietnute "pohanstvo", odmietnute "katolictvo", tak odmietam aj "protestsntstvo" a last but not least "zidovstvo".
    Odmietam ich, a SKUSTE mi ich vnutit !


    ---
    Ludstvo zatial opakuje svoje chyby.
    Otazne je, ci sa pouci.
    Otazne je, ci sa este niekde vytvori vobec nejaka zdrava, prosperujuca kultura v pravom slova zmysle.

    Odpoved je - nevytvori.
    Pomeru su uz ine, a uz nejestvuju doterajsie ostrovne enklavy, ktore by podporili evoluciu.

    Ale pozor, evolucia je v principe prirodna sila rovnaka, ako napriklad gravitacia. NEMOZNO ju zastavit. Stare cesty su zapchate, zaslepene, ale sila si musi najst cestu.
    O tom nikto z tych, co toto citaju, nech nepochybuje.
    Nech o tom nik nepochybuje.
    publikované: 10.11.2008 10:47:05 | autor: arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. Ešte to tak, kriq,
    aby tu každý sústavne ublíženecky vrešťal ako biblické stádo opíc.

    Dúfam, že nikto nebude nasledovať PR zákerných bľačivcov. To by tu bolo skuvíňania, že by sme si vlastného slova nepočuli.

    Tento odporný rozkladný mém musí každý rozumný odvrhnúť.
    Aj Smilla Hoegova hovorila: smoklenie a sebaľútosť sú ako rakovina.
    Hlavne keď niekto bolestínsky soplí ľuďom do ksichtu a zároveň sa rozháňa nožom a seká všetko zaradom.
    publikované: 10.11.2008 12:18:27 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. Nový Zéland má nového
    publikované: 10.11.2008 12:24:36 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. Najprv Indiáni, černoši,
    poptom Japonci, teraz Arabi. Protestanská zberba vždy potrebovala k plnému sebauplatneniu sa živú dvojnohú korisť.
    Najnovšie im zmizlo dvadsať tisíc väzňov a nikoho z tých basdardov to netrápi.
    http://www.blisty.cz/2008/11/10/art43732.html
    V Amerike tá evolúcia práveže zafungovala, aspoň teda v zmysle selekcie, a výsledok dnes dobre vidíme. Všetci mysliaci jedinci bez agresívnych sklonov boli jednoducho vyradení z obehu.
    publikované: 10.11.2008 12:50:35 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. Austrália má tiež pomerne
    frešného premiéra, alo to podľa všetkého nie je žid, takže je strašne sprostý.
    Minulý týždeň pri príležitosti zvolenia Obamu s plnou vážnosťou zahlásil, že Martin L. King mal pred 25 rokmi sen a ten sen teraz akože vošiel v platnosť. Hmm, to je mi elita.
    publikované: 10.11.2008 13:00:24 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. Píšu tam, idar, že
    "Obama bude muset říct Izraeli pár nepříjemných pravd: že Spojené státy už nemohou nekriticky přehlížet izraelskou armádní brutalitu a kolonizaci arabských zemí jen pro židy. Obama se bude muset postavit izraelské lobby v USA a zrušit Bushovu podporu z r. 2004 pro izraelský nárok na podstatnou část Západního břehu Jordánu."

    To by Obama nesmel poznať Kennedyho rituálnu popravu.

    Pozrime, čo pre zmenu píše Samsonblinded - obľúbený blog, na ktorý masívne odkazujú svojich čitateľov Hárec aj AlKuds Post. Asi ten blog píše priamo Netanjahu. Alebo nácek Avigdor Lieberman.
    No šak sa začítajme:

    http://samsonblinded.org/blog/iran

    Spolu s otvoreným vyzývaním na vojnu podčiarknuté a zhrnuté: Nech ide Amerika do riti, keď nechce poslúchať. Odkazujú jej sionisti. Je tu predsa Čína.
    "We can even produce weapons in cooperation with China: our design, cheap Chinese manufacturing, and to hell with the new world order."
    Heheh.
    publikované: 10.11.2008 14:12:46 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. Jo, to je hlavne upozornenie pre miestnych
    sionistických riťolezov. Pozor, chlapci, aby ste správne detekovali zmenu vetrov, vedeli sa rýchlo prispôsobiť a nevyzerali ako zaostalé vemienka. Takých strana a vláda nepotrebuje.
    Amerika je už vybývaná.
    publikované: 10.11.2008 14:18:04 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. citat
    "... and to hell with the new worl order"
    :-)))

    Amerika je vybyvana, potkany opustaju lod.
    To ma naozaj rozosmialo.

    Dokonca ani tie plany plynovych komor nevydrzali dlhsie, ako jeden den. Vobec je podozrive, ze system prisiel s takou blbostou - KAZDY insider predsa musi vediet, aka je realita a co sa moze dokazat.

    Ale tito nadseni blbi jasankovski krikovia, ti im to vsetko definitivne pohnoja.)

    PS. Vcera som shoe venoval par hodin. Tie niektore typy, co tam vystupovali, boli neuveritelne slizky zmrdi. Ze ludstvo take nieco dokaze vyprodukovat ma napriek vsetkemu stale prekvapuje.
    publikované: 10.11.2008 17:55:35 | autor: arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. Tak aby sme si to aj my tu
    zaarchivovali:
    http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.channel&ChannelID=375503861
    Pod tým sú linky na všetkých šesť častí s anglickým komentárom a titulkami. A samozrejme aj celý dokument v Ruštine.
    Kedy to bude na ČT2, neviem.
    publikované: 10.11.2008 21:08:22 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. nieco sa deje
    publikované: 10.11.2008 21:25:03 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. Nem normalis :-)))
    publikované: 11.11.2008 14:11:35 | autor: Pista Hufnagel (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014