Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

A zas ľudia

Čo už s nimi, keď sú skoro všade.

Tentokrát sú to Iránci.

Načo sa tváriť, že nie, nie, keď je aj tak vidno, ako mám Irán rada. Isteže sú to povrchné romantizujúce pocity, výsledok faktu, že počas potĺkania sa po Iráne ausgerechnet v bezstarostnom období - kedy sa dá ľahlo prepadnúť ilúzii, že všetko najhoršie je už odsraté a prispelo to k zocelenosti v ruvačke s drsnosťami života - sa nič nepríjemné nestalo. Lebo veľakrát si človek pre zmenu odnáša z návštevy rôznych kútov sveta pocity blbé a tie krajiny, ani ľudia ako celok na tom v zásade nemajú žiadny podiel. Proste to tak dopadlo a nechce sa mu o tých krajinách hovoriť ani písať. Len útrpne berie na vedomie, že napriek jeho iracionálnemu odporu naďalej existujú a majú ho na háku.

Takže tu je malá galéria Krajiny príjemných ľudí.  

 

Dietky v meste Šúš v školských uniformách, vrátane hidžábov bielych ako veža hrobky proroka Daniela, miestnej dominanty. Podobne lajdácky ako u tej v strede vyzeral aj môj povinný hidžáb, a tak sme sa na seba s pochopením vyusmievali.

Súrodenci v Hamadáne. Mladá dáma bola kooperatívna, bratovi musela dohovoriť, aby chvíľu posedel, lebo mal na práci čosi iné ako pózovať cudzej tetke. 

 

Jeden z mračna ajatolláhov v Qome. Iránci ich vo všeobecnosti nemajú príliš v obľube, používajú pre nich posmešné gesto naznačujúce turban okolo hlavy a dlhú bradu a pritom sa tvária sväto. Tento bol liberál či čo, vyhovel prosbe o záber.

Esfahánsky derviš. Dopadlo to, inšallah, ako v tej world´s shortest tale, kde girl asked a darvish "Will you marry me?" The darvish said "NO!". And the girl lived happily ever after and went traveling, had lots of friends, drank martinis, always had a clean house and never had to cook.

 

Starký z obce kdesi blízko zikkuratu Čhoga Zambíl.

Občan Yazdu pri údržbe vozového parku. Syn si babetu tajne zoberie a pôjde ňou jazdiť na zoroastriánsku Vežu mlčania, ktorá miestnym mladíkom slúži na freestylový motokros. Ale možno im štátne orgány túto zábavu po nedávnom vyhlásení pohrebného areálu za národnú pamiatku zatrhli.  

 

Obyvatelia iránskych Čičmian - starej rázovitej obce Abyaneh uprostred krásnej prírody. Odlišujú sa nielen používaním starého perzského jazyka dárí, ktorý bol úradnou rečou na panovníckom dvore sásánovcov, ale dámy tiež pestrým oblečením. Abyanehčanky nosia biele veľké šatky s červenými kvietkami a nejavia záujem prispôsobovať sa módnej čiernej vlne, ktorá v krajine zúri, odkedy sa Irán stal islamským. Z tých jabĺčok, čo má starký za sebou v komore, mi trochu odsypal do ruksaku. Občas si kladiem otázku, akým dojmom som asi pôsobila na domácich, keď mali podchvíľou sklon niečím ma obdarúvať. No ale zaobídem sa bez odpovede.

Inak, v Iráne sa mi stala srandovná vec, že keď som sa poflakovala po Nakš-e Rostam so skalnými hrobkami legiend perzskej histórie, zastavila ma veselá výletnícka rodinka, že či si ma môžu odfotografovať. A tak som si mala možnosť odskúšať, aké je to, robiť pred objektívom exotickú opičku.

--------------------------

Poznámka pod čiarou: Fotografie boli pôvodne radené vždy po dvoch vedľa seba a v editore držali formu. Ak sa cestou rozsypali pod seba, nevadí. Teda mne nie:p

 

                            

Fotografie odtiaľto aj odhentiaľ | stály odkaz

Komentáre

  1. spravne som pochopila...
    ?
    publikované: 24.04.2006 16:56:42 | autor: čvi (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. čvi
    Čo?
    publikované: 24.04.2006 18:02:43 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Ách, ema
    Aký pekný chlapec. Dal Ti košom?
    To by rozhodilo nielen fotky, zlomilo a zatvrdilo nejedno srdce :p
    __________________
    pekné obrázky. ako to len robíš?
    publikované: 24.04.2006 21:32:24 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. syska
    ... a taká skvelá pani dervišová zo mňa mohla byť.
    No ale odfotografovať sa nechal.
    Mojím absolútnym favoritom je však mních z kláštora Svätej Kataríny na Sinaji, ktorý predával vstupenky na výstavu ikon. Keď som si kupovala v rozpätí dvoch hodín tretí raz lístok, pozrel sa na mňa TAK nezabudnuteľne ... čo ti budem vykladať. Ako hovorila tetka v Polívkovom Dědičství, ty očiska...
    -------
    Obrázky sú výber z mnohých. Mám takú skúsenosť, že keď človek vycvaká 30 diafilmov, nejakých 50 ako-tak slušných záberov tam nájde.
    publikované: 24.04.2006 22:01:04 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. ema, ema
    si mi pripomenula moju sestru. Ta by doma o stredoskolaka ani nezavadila a v Irane na prazdninach najprv dlho besnela za jednym stikacom lístkov z lunaparku, aby ho neskor zabudla kvoli nejakemu predavacovi z mäsiarne. Dokonca si aj pisali. Za neho pisal nejaky kamarat co vedel po anglicky, za nu som pisala ja. Skoda ze nikdy neposlal svoje foto. Vyzeral ako Johnny Depp len o tri kategorie vyssie.
    publikované: 24.04.2006 22:13:03 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. ema, ema
    si mi pripomenula moju sestru. Ta by doma o stredoskolaka ani nezavadila a v Irane na prazdninach najprv dlho besnela za jednym stikacom lístkov z lunaparku, aby ho neskor zabudla kvoli nejakemu predavacovi z mäsiarne. Dokonca si aj pisali. Za neho pisal nejaky kamarat co vedel po anglicky, za nu som pisala ja. Skoda ze nikdy neposlal svoje foto. Vyzeral ako Johnny Depp len o tri kategorie vyssie.
    publikované: 24.04.2006 22:13:31 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. ema, ema
    si mi pripomenula moju sestru. Ta by doma o stredoskolaka ani nezavadila a v Irane na prazdninach najprv dlho besnela za jednym stikacom lístkov z lunaparku, aby ho neskor zabudla kvoli nejakemu predavacovi z mäsiarne. Dokonca si aj pisali. Za neho pisal nejaky kamarat co vedel po anglicky, za nu som pisala ja. Skoda ze nikdy neposlal svoje foto. Vyzeral ako Johnny Depp len o tri kategorie vyssie.
    publikované: 24.04.2006 22:13:55 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. ospravedlnujem sa
    nechtiac ti tu z toho robim najdiskutovanejsi clanok blog.sk.
    publikované: 24.04.2006 22:14:59 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. ema
    Ešte nie je všetko stratené. Jedného pekného dňa sestra zočí 3_Deppa v šírázskej mäsiarni a plynulou farsí sa spýta: A nepísali sme si my oňahdy? A on jej farsí ešte plynulejšou odpovie Áno!
    Padnú si do náruče a ich domácnosť bude mať vždy čerstvé mäso.
    publikované: 24.04.2006 23:32:32 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. sahrezad
    To píšem ja tebe, alebo ty mne alebo ako:p
    Už je neskoro, treba vypnúť comp.
    publikované: 24.04.2006 23:33:04 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. odomna pre teba
    Toho sa ten moj najviac obava. Sestra sa cely rok ucila po perzky a toto leto je odhodlana ist tam spolu s nami znovu. Perzan povedal ze uz nevladze ak to ma byt tak ako minule. Vraj jej odmieta pomahat v tej trapnej romanci s akymsi klobaskarom. Ked tam velmi chce nejakeho Iranca tak jej naaranzuje (svadbu) stretnutie s nejakym vysokoskolsky vzdelanym clovekom. he he
    publikované: 25.04.2006 00:58:38 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. či spm správne pochopila
    že tu máme emu live!
    Teda na obrázku...
    publikované: 25.04.2006 06:54:56 | autor: čvi (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. šahrezád + čvi
    Šahrezád, jazyk je výhoda. Sestra zistí, že každé druhé slovo klobáskara je k... a p... a nechá sa uviesť do akademických kruhov.
    .
    Andy, myslíš obrázok derviša? Tomu by som mohla byť rodnou sestrou. Ale ani to nechcel, trdlo mystické.
    publikované: 25.04.2006 07:48:34 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. neboj
    sestra bola uz pred odchodom poucena o tom ze slova ako zub a kus v Irane nesmie vyslovovat nahlas. Ani objednavat si v restauracii kír.
    Mozno by sa ten darvish na nas dnes z obrazku usmieval ak by Teba nestrazil po zuby ozbrojeny geolog.
    publikované: 25.04.2006 11:23:03 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. neozbrojený
    zato však dvaja.
    Ako z filmu Kukuška.
    publikované: 25.04.2006 13:02:56 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. kukuska
    v gorode ziti ili na vyyyselkaaach spieval Viktor Tsoj v piesni Kukushka. Prave si mi pripomenula ze som ho uz davno nepocula, idem si ho strcit do mp3.
    publikované: 25.04.2006 13:30:43 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014