Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kozmos

Civilizácia založená na žravom drakovi

"To je skutočné umenie," povedal kamarát maliar, dokonca akademický, keď si pozeral obrázky hmlovín a galaxí z HST - Hubblovho vesmírneho teleskopu zverejnených v knihe Kosmos. "Fantastické. A všetko to naozaj jestvuje."

Kniha má veľké rozmery, vďaka čomu sú zábery impresívne, a je veľmi hmotná, čiže sa nedá pohodlne študovať v posteli. Toľko k jej základným charakteristikám.

Vesmírna dokumentácia pochádza z The Hubble Heritage Project, ktorý funguje už takmer desať rokov. Prevádzkuje internetovú stránku, kde si človek môže pozrieť obrázky z knižky Kosmos a ušetriť si kus miesta, ktoré by mu kniha v domácnosti zabrala. M104 z titulnej strany - galaxia Sombrero, ktorá sa od nás vzďaluje rýchlosťou 3,6 milióna km/h a ja sa jej nečudujem, je v šiestom rade tretia sprava.

Človek sa i spýta, či je v tom kozme niečo živé a inteligentné, a nie je prvý.  Dokonca sú aj takí, čo sa jalovo nevypytovali, ale konali, konkrétne Frank Drake, ktorý vymyslel SETI - projekt hľadania mimozemskej civilizácie. Pekne o tom píšu v decembrovom, šiestom čísle dvojmesačníka Kozmos. Zatiaľ sa nám, žiaľ, cez vodné okno nikto neozval, aby s nami zmysluplne pokomunikoval. Zrejme čaká, kým sa to najskôr naučíme medzi sebou.

Keď už teda vesmír mlčí, SETI v optickom obore spektra - OSETI ide na to inak: prijíma laserové signály a hľadá okrem iného záblesky z výkoných laserov vzdialených civilizácií. Ak sa bude blýskať, znamená to, že tam kdesi zúria hviezdne vojny. Televízia FOX News to pokryje ako prvá a republikáni s demokratmi sa (tento raz verejne a otvorene) zhodnú, že treba navýšiť rozpočet na zbrojenie.

Civilizácie môžu byť všelijaké. Pomocou rádioteleskopu v Aricebu sa napríklad v poviedke Stanislava Lema Úžitok z draka podarilo objaviť planétu Abrázia v hviezdokope Veľryby, na ktorej okrem rozumných bytostí žije nesmierne žravý drak.  "Planéta má len jeden veľmi veľký svetadiel, na ktorom sa nachádza 80 štátov. Tento svetadiel je zo všetkých strán obklopený oceánom. Drak sídli na ďalekom severe. Priamo s ním hraničia tri štáty - Klaustria, Lelípia a Laulália. Prehliadol som si toho draka na fotografiách zriadených z umelých satelitov, a na modeloch v meradle 1:1 000 000 a dospel som k názoru, že je to odporné hovado," píše Lemov kozmický cestovateľ Ijon Tichý, ktorý sa vybral dračiu záhadu preskúmať.

Abrázsky drak je strašne žravý a potravu mu dodávajú štáry zjednotené vo Zväze hospodárskej spolupráce. Drak sa nachádza pod ochranou medzinárodného práva, napriek tomu, že nikto sa o ňom nevyjadruje so sympatiami. Ani novinári. "Najskôr som si teda myslel, žo ho majú za čosi ako zlého boha, trest nebies a prinášanie obetín nazývajú podľa miestneho zvyku exportom. O diablovi je predsa možné hovoriť škaredo, hoci ho rozhodne nemožno brať na ľahkú váhu," zapísal si I. Tichý.

Na draka mal byť raz spáchaný atentát, ale bol včas odhalený. Abrázania boli rozhorčení, pretože úspešný atentát by znamenal katastrofu. Ijon Tichý sa však nedozvedel, v čom tá katastrofa mala spočívať.

Štáty hraničiase s drakom sú liberálne demokracie, a preto je možné hlásať v nich, čo sa komu chce. "Po usilovnom hľadaní som našiel publikácie, ktoré draka odsudzovali. Aj ich autori sa však domnievali, že vo vzťahu k drakovi je nutné zaujať rozumný kompromis." V Klaustrijskom ilustrovanom magazíne bola zmienka, že draka chceli zavraždiť provokatéri zo susedného štátu, ktorý je presvedčený, že kvóta dračieho exportu, ktorú mu pridelil Zväz hospodárskej spolupráce, je príliš nízka a chcel vytvoriť situáciu na revíziu kvót.

Vysvitlo, že drak žije z peňazí daňových poplatníkov a do priemyselných odvetví, ktoré produkujú stravu pre draka, investovala Abrázia v posledných rokov 400 miliárd. Ale oplatí sa to. V dôsledku automatizácie stúpala totiž nezamestnanosť, a to aj v akademických kruhoch. Drak ju zastavil. Abrázia mu začala vyvážať tony potravín. Drak ale nežerie hocičo, a preto vzniklo množstvo výskumných ústavov. Napríklad Hlavný inštitút pre výživu draka, a tiež Vysoká škola dračej hygieny a na univerzitách katedry drakológie. Vznikol  Úrad pre reguláciu dračích dôsledkov, ktorý zaisťuje prácu mládeži po VŠ štúdiu. Draka je nutné skúmať, spoznávať a občas i liečiť. Množstvo mladých lekárov tak našlo uplatnenie. Ijon Tichý Abrázanom povedal, že to všetko je predsa export dobročinnosti.

- Prečo by ste nemohli byť dobrodincami svojich občanov priamo?, pýtal sa Ijon.

- Ako to myslíte?

- No ... veď  vynakladáte na draka množstvo peňazí.

- No a čo, máme ich snáď rozdávať občanom ako dary? To odporuje základom našej ekonomiky! Ako vidím, v ekonomike sa vôbec nevyznáte. Úvery určené pre tento export nám rozbiehajú konjuktúru. Zvyšujú obrat.

(Z toho plynie poučenie, že do hľadania iných civilizácií treba zapojiť ekonómov. Vyslať ich ku hviezdam, na všetky strany. Najlepšie všetkých.)

Koniec. 

Mesiac fotografovaný zo Zeme novým objektívom na temnej pláni, bez statívu.


Geo | stály odkaz

Komentáre

  1. Kozmos odoberám a článok som čítal,
    ale poviedku Lema - hoci ho mám rád - zatiaľ nie. Vyhľadám a prečítam, iste stojí za to.
    publikované: 02.12.2007 21:24:07 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. kde je
    drak, je aj rytier Duro.
    Kde trci do frasa?
    publikované: 02.12.2007 21:51:49 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Kriq, poviedka je v tejto knižke
    publikované: 02.12.2007 21:57:43 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. V knižke písali, že
    rytiera Ďura zatkli za terorizmus.
    publikované: 02.12.2007 21:58:30 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. ema, ten novy teleobjektiv Canon,
    co si s nim fotila Mesiac (btw pekne foto) je z toho noblesnejsieho radu. Aj ja by som chcel taky ako mas ty,ale teraz musim setrit na novu sedacku a kniznicu :-( Ja mam len taky scheissovy Canon EF 75-300, ale zato na zakladny objektiv EFS 18-55 (tiez taka umelohmotova digitalna slabota) som si kupil rozkosny sirokouhly konvertor Crystal Vision DSLR Pro. Ak budes chciet, tak ti ho poziciam :-) Prijemne fotenie :-)
    publikované: 02.12.2007 22:36:47 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Čo sa vesmíru týka,
    tak ten podľa najnovších výpočtov vraj nie je plochý jak nejaká štrnástka, ale má tvar futbalovej lopty. Takej starej, prešívanej, dodekaedrálnej. Čítal som o tom pred pár rokmi článok v Nature od nejakých Francúzov. Odvodili to tuším z dákych mikrovlnných teplotných korelácií. Spomínam to hlavne pre potešenie tunajších početných športových fanúšikov, aby si boli vedomí, že aj do vesmíru sa dá kopnúť.
    Téma nenásytného draka-filantropa je lákavá, ale k tomu sa ešte určite dostaneme.
    .
    A ešte by ma zaujímalo, či tie pikčrs sú pseudokolorované, alebo im to tak priamo vyliezlo z Hubbla. Sa mi to zdá dosť podstatné na posúdenie autenticity umeňá. Kozmos už dlhšie neodoberám, tak som v tomto smere dosť pozadu.
    publikované: 03.12.2007 02:24:05 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Sinuhe, 400-stovku
    na bežné fotografovanie netreba.
    - To bol ale blbý nápad, kúpiť si ten objektív, hovorím kamarátovi.
    - Jak, blbý. Vylezeš na kopec, fotíš ľudí v doline a tí nič netušia.
    - No ... ale prečo by som to robila?
    A na toto mi, prosímpekne, neodpovedal.
    publikované: 03.12.2007 06:55:54 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Idar, v reakcii na onen článok v Nature
    jeden hokejový rozhodca v ročenke NHL zdôraznil, že "všetci predsa vieme, že vesmír má tvar puku. Vieme to tak presne, že to ani nemusíme dokazovať."
    Ja to svetonázorová záležitosť, zdá sa.

    O farbách obrázkov z HST píšu tutok vo FAQu:
    http://hubblesite.org/gallery/behind_the_pictures/meaning_of_color/index.php
    publikované: 03.12.2007 07:01:14 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Načož samozrejme rázne vystúpil
    zástupca SŽK a označil všetky snahy o objasnenie tvaru vesmíru za donebavolajúcu drzosť a za popieranie starozákonnej paradigmy, že vesmír má tvár šesťcípeho sterrrnu.
    Odvtedy na túto tému nič nepočuť a vyšli už len nejaké etické štúdie o zvrátenosti výskumov vesmírnej geometrie.
    Francúzi boli exemplárne potrestaní a ich výskumná činnosť bola obmedzená na šesť milónov svetelných rokov.
    publikované: 03.12.2007 11:56:30 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Áno. Zákaz poznania, tento večne živý
    starozákonný odkaz odovzdávaný z generácie na generáciu, je kostrou, svalstvom i srsťou súčasnej západnej "etiky".
    http://www.gallup.com/poll/27682/OneThird-Americans-Believe-Bible-Literally-True.aspx
    publikované: 03.12.2007 13:13:07 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. zákaz poznania bol možno Starozákonný odkaz,
    ale Tomáš Aquinský sa s ním už v stredoveku vysporiadal :)
    publikované: 03.12.2007 13:40:16 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Tomizmus sa uz v stredoveku zmieril so svojou nevzdelanostou.
    Ano, to je mozno tak povdat.
    Ano, krestania rezignovali na ludsku dostojnost uz v stredoveku.
    publikované: 03.12.2007 13:50:14 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Idar, kozmos tiez neodoberam,
    ba som ho uz ani davno nevidel .), ale autenticitu farieb nepovazujem za dolezitu. Na rozdiel od etiky su totiz farby naozaj subjektivne.)
    Ono zvlast tie casti spektra mimo ludskeho vnimania sa tazko zobrazuju.

    A pre umelecky dojem, teda mandalove posobenie, autenticita farieb naozaj nehra rolu.
    Hm, najlepsie Mandalove posobenie mal kedysi Mandelbrot, ten dokazal z jedneho jednoducheho vzorceka vyprodukovat tolko chaosu, ze pre ten chaos takmer nebolo mozne rozoznat ten kozmos za tym.
    publikované: 03.12.2007 13:59:35 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Známy svojim chaosom
    kedysi býval, Arton, aj bratislavský Zuckermandel. Fraktály tam síce ešte nemali, a aj keď mali, tak iba takéto:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Von_Koch_curve.gif
    Sa to volá že "Kochova hviezda al. vločka", ale zlé jazyky to niekedy nazývajú aj "monštruózne kurvy".
    Ja neviem, čo sa mi dnes toľko podbízejí a stále sa mi pchajú do príspevkov. Už dávno som mal kvôli tomu mesiacu spadeno vlastne na USA.
    publikované: 03.12.2007 15:13:20 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. V poznámkach Ijona Tichého
    bola zmienka o tom, že drak na severe Abrázie rád žrával ausgerechnet ten mandelbrot.
    publikované: 03.12.2007 15:43:29 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Subjektivne farby,
    krucispagat, to ma vyhodilo zo sladkeho moralneho bahna, kde som bol zaradeny - aj ked teraz je diskusia uz o inom -
    uz si niekedy pocul o spektrometroch a podobnych masinkach co vedia farbu svetla zmerat na chlp presne ?
    Hodim vlnove dlzky na papier, alebo vytlacim graf a diskusie o farbe su skoncene - presne take iste svetlo bude mozne "zapalit" aj o 100 rokov. Akym slovom si ho kto nazve je jeho vec.
    Ale ukaz mi pristroj ktory zmeria tak presne napr.: kedy je plod uz clovekom a tak sa treba k nemu aj chovat, alebo pokial presne az siaha nasa moralna povinnost starat sa o svojich starkych ?
    Ty urcite poznas presne odpovede na tieto otazky, pretoze etika je podla teba prirodna veda - staci len objavit jej zakony, ako napr. vzorce Euklidovej geometrie...

    publikované: 03.12.2007 16:03:28 | autor: Jozefb (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Inak,
    Ema dakujem za link na krasne obrazky, mam nejake filmy DIVX vytvorene zo zaberov z HST - niektore sa mi zdaju az moc prekolorovane, ale aj tak je to nadhera - pripadnym vaznym zaujemcom neschopnym stiahnut si to z WEB-u som ochotny poskytnut nejakou schodnou cestou....
    publikované: 03.12.2007 16:13:19 | autor: Jozefb (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Pokiaľ sa nemýlim,
    tak čo sa týka tých spektrometrov, na chlp presne vedia vlnové dľžky zmerať hlavne interferometre.
    A to už sa dostávame k laserom a na tie tu máme naslovovzatého fachmana, némlich stanka.
    publikované: 03.12.2007 17:08:31 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. Jozef, z coho ta vyhodil ten nevinny zart?
    Ze ty si pozeral opticky verne fotky slnka vytvorene v rontgenovom spektre :)

    Jozef, k tomu, co ta naozaj vyhadzuje:
    ja som nikdy ani nenaznacill ze poznam odpovede na vsetky eticke otazky. Ja dokonca neovladam dobre ani diferencialny počet a v tej novej jadrovej fyzike, clovece, tam sa uz davnejsie nechytam.

    Ale niektore odpovede poznam.
    Plod je citiacim ako kazdy iny citiaci tvor hned od ziskania vedomia, a starat o starkych sa musis az do absolutneho konca. Logicky nemozno stanovit ziadnu inu hranicu.

    Etika je predmet, ktory by mal byt objektom logickej a presnej vedy.

    Inac, medzi nami, pozna medicina presne odpovede na to, kedy je plod zivy a kedy vlastne je clovek mrtvy?
    Je medicina veda?
    Mala by byt medicina veda?

    Och nie, medicina nema presne odpovede, nepozna dokonale pristroje, a tak nechceme, aby medicina pokracovala podla logickych vedeckych postupov, spolahnime sa na nase pocity, intuiciu, solar plexus a zastavene vetry... tak, ako v nasej sucasnej etikonomii.
    :-))

    Dufam, ze uz si sa ukludnil a ze ta zas nedrbne.
    publikované: 03.12.2007 18:20:47 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Pán vesmíru prehral
    v Rusku voľby a zdá sa, že mu už z toho začína pekne kapať na karbid. Zatiaľ čo on sa zaoberá prkotinami akým je napr. prisprosté legitimovanie Židovských osadníkov na Westbanku, sibírske a kaspické bohatstvo mu preteká medzi prstami. Nakoniec mu ostane už iba jeho žravý drak, ktorému ešte bude musieť aj vytierať diareálne rektum. Dolárom, čím iným.
    Radosť pozerať, ako sa pisálkovia predbiehajú v produkcii pangalaktických .tín a .vín, vyvrcholenie bude určite v .týždni. Hláškou dňa je nasledovný skvost:"v ľahostajnom Rusku demokratické zmeny vyžadujú vytiahnuť obyčajných Rusov nie z táborov, ale od televízie, ktorá ich kŕmi propagandou ..."
    To im teraz Voloďa nastavil také trblietavé zrkadlo, že tie Hubblove sú pri tom iba takoví fleky.
    publikované: 04.12.2007 00:39:25 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Aký si ty neuvedomelý, idar
    Voľby, v ktorých Kasparov prehral, predsa nemohli byť čestné.

    Si pripomeňme jeho politický profil:
    - Kasparov's political involvement started in the 1980s. He joined the Communist Party of the Soviet Union (CPSU) in 1984, and in 1987 was elected to the Central Committee of Komsomol.
    - In 1991, Kasparov received the Keeper of the Flame award from the Center for Security Policy (a US think tank), for anti-Communist resistance and the propagation of democracy. Kasparov was an exceptional recipient since the award is given to "individuals for devoting their public careers to the defense of the United States and American values around the world".
    - In April, 2007 it was asserted, that Kasparov was a board member of the National Security Advisory Council of Center for Security Policy, a "non-profit, non-partisan national security organization that specializes in identifying policies, actions, and resource needs that are vital to American security". (wikipedia)
    Ijon Tichý by si zapísal do kozmického denníčka, že je to odporné hovado.
    publikované: 04.12.2007 08:16:51 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Internet
    Nebyt internetu, nebolo by dnes az take jednoduche rychlo si zistit a znovu predostriet publiku zavazne informacie potrebne pre chapanie udalosti a suvislosti, tak ako to ilustruje vyssieuvedeny prispevok. Nie je preto tazke predstavit si, ze niekde vo svojej diere uz dnes sedi jeden Kasparovov komplic Izaak Marcus Porcius Cato, a takto si duma:
    ... a preto si myslim, ze internet musi byt zniceny.
    publikované: 04.12.2007 09:23:46 | autor: Milka (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. idar, poďme ešte trochu o ruských voľbách
    Pozri, čo píšu v smetiarni:

    Úvod:
    "Rusko ide cestou k autoritárstvu. V mnohom pripomína nedemokratické islamské režimy žijúce z ropy. Vytriezvenie z putinizmu je možné, len ak ZÁKLADY SÚČASNEJ PROSPERITY PADNÚ."
    .
    medzitým blabla
    .
    Záver:
    "Reálne vytriezvenie drvivej väčšiny ruských občanov a politických elít z putinizmu je možné iba v prípade, ak ekonomické základy relatívnej prosperity padnú. Skôr či neskôr a z rôznych dôvodov k tomu pravdepodobne príde. Demokratický svet by sa mal v tejto chvíli zamerať na podporu zvyšku ruských demokratov a občianskej spoločnosti, na znižovanie vlastnej energetickej závislosti od Ruska i na zadržiavanie ruských imperialistických tendencií. Najmä by sa však mal pripravovať na obdobie, keď sa ekonomické rezervy putinizmu vyčerpajú a PRÍDE ĎALŠIA KRÍZA.
    Nielen preto, lebo to bude nová šanca na demokratizáciu krajiny. Ale aj preto, že je tradíciou autoritárskych režimov, ruského nevynímajúc, že sa vnútorné krízy snaží riešiť agresiou navonok."
    .
    Je tam vlastne napísané, že:
    - Skutočnou úlohou všelijakých Kasparov bolo dostať Rusko znovu do krízy a biedy, na ekonomické dno, aby robotníci od vrtných súprav zas jedli v tajge mach.
    - Keď sa nedostali Kaspari k moci, Západ má pracovať na tom, aby ku kríze a sprievodnej biede v Rusku "neskôr a rôznych (!) dôvodov" došlo a "vytvorila sa tak šanca na demokraciu".
    - A na záver morvayovské čaro nechceného - zdroje sa vyčerpali Emerike. Tvrdé fakty o agresivite USA už môžu poprieť len duševne nespôsobilí jedinci.

    Podčiarknuté a spočítané: Rusko je korisť.
    Americká trofejná korisť.
    Treba ju uštvať, vyhladovať, dostať na zem a skoliť.
    Kecy o akejsi demokracii sú zahmlievacie bľačanie.
    publikované: 04.12.2007 09:37:20 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. Milka, veď už sa ozvali nejakí,
    že internet najneskôr do roku 2010 padne.
    A noviny budú vydávané z jedného pravého demokratického a pluralitného centra:p
    publikované: 04.12.2007 09:39:35 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. No vidíš Milka,
    a aj tak je to hovno platné. Ono pri tých informačných tokoch dosť záleží aj na tom, ako sú nasmerované. Internet ti neleze do obývaku, ale si naopak vyžaduje nejakú nadprácu. Tak napríklad celé Slovensko vie, že v sobotu doobeda budú v Lidli lacné rožky, ale to, že v pitvore prebieha extra dôležitá debata k kozmose, nevie okrem pár ospalých agentov skoro nikto.
    Internet je plný "konšpiračných teórií" o 9/11, častokrát dokonca s pomerne solídnymi dôkazmi a pochybnosťami, a víde z toho niečo na povrch? Opýta sa na to nejaký pisálek al. kecálek Neocons? Neopýta.
    To už sa fakt musí nájsť nejaký absolutný dement, ako je napr. tuna sa občas ukážuci AIFík, ktorý to zverejní aj v Pravde. Ešteže to tam celé aj nenalinkoval.
    http://tinyurl.com/2tq44k
    publikované: 04.12.2007 10:56:26 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Vysvetlim
    ekonomické rezervy putinizmu vyčerpajú a PRÍDE ĎALŠIA KRÍZA.

    To je ked Ruska ekonomika padne, pretoze je vylucne postavena na rope. Uz teraz ma Rusko mizerny hospodarsky rast, nizsi ako Slovensko a z nizsieho zakladu a to pri rekordnych cenach za ropu. Ked cena ropy bude rast len mierne, alebo pojde dole, Rusko sa ekomomicky polozi. Rusko je tikajuca bomba.
    publikované: 04.12.2007 11:43:12 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. Celá ta hystéria,
    čo sa teraz strhla, ema, vlastne len ukazuje, že Putin im tentokrát vyleštil to zrkadlo naozaj dôkladne.
    A to hošánkov samozrejme vyvádza z rovnováhy. Až natoľko, že popíšu aj veci, ktoré si zvyčajne nechávajú len sami pre seba.
    publikované: 04.12.2007 11:45:40 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. Zas kecáš stanko
    Všetky parametre ako napr. nominálny HDP na hlavu, rast HDP, rast reálnych miezd sú v rámci bežných výkyvov približne rovnaké medzi Ruskom, Baltikom, Poľskom al. SK. Poliaci a Rusi sú na tom trochu horšie, Estónci a Slováci trochu lepšie. Eto vsjo.
    A sa dobre pozri, ako to je v Rusku s tou ropou. Zatiaľ čo ťažba ropy a plynu zostáva konštantná, priemyselná produkcia za posledné tri roky stúpla o 30%, v strojárstve sa dokonca zdvojnásobila. By bolo načase, aby takí trtkovia ako ty prestali klamať, že ruské hospodárstvo je založené iba na rope.
    http://www.gks.ru/free_doc/2007/b07_06/3/06-12.htm
    http://www.gks.ru/free_doc/2007/b07_06/3/06-04.htm
    publikované: 04.12.2007 12:31:37 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. ty kecas
    Neviem kde si vycital tych 30%, ale za minuly rok Ruska priemyselna produkcia vzrastla o 4.8% a na Slovensku 7.8%. Vo vybranych odvetviach to moze rast 100% alebo klesnut na 0% a nic to neznama. To su tie slavne komunistcke grafy. Este raz opakujem pri rekordne vysokych cenach za ropu, Rusky hospodarsky rast je ubohy. Ako by ta priemyselna produkcia v Rusku rastla keby nebola dotovana vysokou cenou ropy? Bez toho by bola Ruska produkcia absolutne nekonkurencie schopna. Rusko si preziera svoje prirodne bohatstvo a Putin si upevnuje moc, to je cele.
    publikované: 04.12.2007 14:03:46 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. Kto to zu ma strach o ruske prirodne zdroje?
    Kto sa obava, ze si Rusi prezeru svoje bohatstvo?
    Ten, co by im najradsej to ich bohatstvo ukradol?
    :)

    Z grafov sa nenajeme - povedal Luptak a Stanko.
    Dvaja expertil.

    Boye, urcitych ludi nekonecne stve, ked sa zas obacs najde narod, ktory si chce a vie vladnut sam.

    Uz ta Cina sa im nezmestila do papule, Rusko sa im definitivne nepodarilo otravit, krajiny ako Iran a Venezuela nechu posluchat velkeho brata, nakoniec sa pridruzia este republikyy ako Slovensko, Holandsko, Grecko ... a cela stavba sa rozpadne ako do domcek z karat.
    Ten ich koncept globalneho WC uz dlho nevydrzi, uz teraz praska vo vsoch pod vnutornym tlakom ... :)
    publikované: 04.12.2007 15:49:52 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. Dobra odpoved na konspiracneteorie o konspiracnych teoriach.
    citujem z linku od Idara:
    "bohovsky sa mi pacia shabesboys,
    ktori tvrdia, ze emericki siofasisti, s tajnymi sluzbami, so 100-miliardovymi rozpoctami, by take nieco nedokazali zorganizovat, lebo by to bolo nemozne, ale na druhej strane nam chcu nakukat, ze tridsat moslimov spolu s talibanom take sprisahanie previedli, z centrale v Afghanistane"
    publikované: 04.12.2007 15:54:58 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. za čo?
    idar, kedy, kde viem, ale najpodstatnejšiu infošku si neodovzdal.
    publikované: 04.12.2007 16:38:21 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. Celkom som pozabudol
    stanko, že baviť sa s tebou o číslach je ako pásť kone na betóne.
    Tie údaje sú z ruského federálneho štatistického úradu Rostatu, čiže oficiálnej autority, ktorá je presne na to určená. To nenapísal nejaký odjepok z Trendu alebo HN.
    Si uvedom, že Rusi sú už napríklad najväčší vývozcovia zbraňových systémov, nie len čo sa počtu predaných kusov týka, ale už aj celkovej hodnoty. A o tom, že sa jedná o kšefty s nemalou pridanou hodnotou a ešte k tomu aj nemorálne, kludne môžeš hneď teraz napísať nejakú ďalšiu kravinu. Raz dva tri.
    Beriem na vedomie, že ty na čísla jednoducho nemáš hlavu a aj ten zbytok svojej mozgovej kapacity máš vždy blokovaný nejakou ideológiou.
    publikované: 04.12.2007 18:57:51 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. Servus syska,
    neuveríš, ale chýbala si mi;).
    Ty vole, ja mám toľko roboty, že si na teba vôbec neviem nájsť čas. Tak teda tento víkend.
    O čom to točíš?
    publikované: 04.12.2007 19:02:56 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. cisla
    Ved ja nespochybnujem tie cisla, ja som pisal, ze jednotilive vybrane odvetvia nie su smerodajne, ale vsetko dokopy. Ved aj na tych grafoch mozes vidiet jak to fluktuuje. Ked toto nechapes tak mas poriadne zatemneny mozog.

    Este k tomu, ze chcem okradat Rusov. Ja teda tych biedakov nechcem okradat. Ja by som bol radsej keby boli bohati a mohol na nich zarabat, takto z nich nemam nic. A oni z toho tiez nic nemaju.

    Este k tym zbraniam. Rusi predavaju primitivne zbrane vseliakym bandam, co nimi vrazdia deti, no a aj ked sa povznesieme nad tuto nemoralnost, tak ruske zbrane su take poruchove a nekvalitne, ze sa predavaju len tam, kde americania uvalili embargo, tam je Rusko svetova jednicka. Co sa tyka celkoveho vyvozu zbrani Amerika vyvaza samozrejme ovela viac.
    publikované: 04.12.2007 19:42:19 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. Quality of Russian arms worries India
    Zpravy z Indie

    http://timesofindia.indiatimes.com/articleshow/1630043.cms

    A spravy z Ciny
    Cina zastavila dodavky ruskych zbrani kvoli nizkej kvalite. Nizka kvalita aj pre Cinanov, haha!

    http://www.domain-b.com/industry/defence/20070827_military.htm
    publikované: 05.12.2007 07:26:15 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. Stanko,
    nezabúdaj, že nielen Amíci, ale dokonca aj Rusi majú medzi sebou všelijakých stankov-šlendriánov, čo im kazia dobré meno.
    Situácia sa však postupne zlepšuje a stankovia sú vyraďovaní prirodzeným selekčným procesom.
    publikované: 05.12.2007 09:21:28 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. A aby sme sa vrátili zase ku kozmickým záležitostiam,
    tak ja len poviem, že tá aktuálna správa o Buschovej kapitulácii vo veciach Iránu je napriek všetkej komičnosti v nej obsiahnutej velmi dôležitá pre celý náš subvesmír.
    A to preto, lebo pojivo medzi USA a Izraelom sa už zjavne začína rozpúšťať.
    A my, ako zdatní analytici, sme to tu veru predpovedali už pred viac ako rokom. Pass auf stanko, to znamená len jedno. Že my sem nepíšeme žiadne .tiny a viny. ako v .týždni, ale samé solídne prognózy;p.
    publikované: 05.12.2007 15:29:00 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. Keď už teda o tom kozme tu
    ... USA nedávno na poslednú chvíľu zablokovali vypustenie izraelského špionážneho satelitu Polaris, ktorý mala India vymrštiť na nebesá z Bengálskeho zálivu.
    Na rozdiel od predošlého izraelského satelitu Ofuk-7 má Polaris aj cezmrakové videnia. Nuž ale, furt je opretý v kúte. Izraelskí ministríkovia prskali a sa kasali, že o pár dní bude všetko ako si prajú, aušak čas beží ... a nič.
    publikované: 05.12.2007 15:58:28 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. nazdar idar,
    máš pravdu, ty mne podobne ;)
    Fakt si na mňa cez víkend nájdeš čas? Veď sa šťastím pominiem, tak to radšej nerob.
    O rožkoch v lidli.
    Písala som v pokluse a odoslala nejasnú správu a navyše zabudla pozdraviť emu.
    publikované: 05.12.2007 16:20:09 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. Ahoj ema
    Na čo okrem vesmírnych telies používaš ten objektív?
    Bohatého Mikuláša. A deň voľna pre práčku.
    publikované: 05.12.2007 16:22:12 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. Ahoj, syska
    Používam ho na vzdialené pozemské objekty.
    Napríklad holuby na streche.

    Ja už som ti na tých bohatých chlapov úplne rezignovala. Ale služobníctvu som dala voľno:p
    publikované: 05.12.2007 16:47:11 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. keď sme pri tých kozmo- ba až sci-fi témach,
    bol som včera na ľahkom sci-fi flme NEXT (na báze poviedky Philipa K. Dicka).
    Hviezdi tam Nikolas Cáge, celkom príjemný oddych ;)
    publikované: 05.12.2007 17:10:41 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  44. hmmm, the next movie
    Kalamazoo Gazette critic James Sanford gave the film 1 1/2 stars and said "the only visions Next inspires are flashbacks to better films" like Honeymoon in Vegas, Leaving Las Vegas, The Illusionist, and Hannibal, adding "any film that makes someone wish he or she were watching Hannibal must be pretty awful."
    :)
    publikované: 06.12.2007 00:15:27 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. Môj sused má tiež taký objektív
    na holuby na streche. Vzor ZKM 452, ráž 5,6mm.
    Keď ideme na výlet do prírody, berieme ho občas so sebou. Hodí sa obvzlášť na zajace, ale nie tie z ókáes. Pri tých by sme zbytočne riskovali, že by nám ušli, keby sme ich neodfotili presne.
    Nabudúce ale tiež skúsime spraviť, ako šéfka, peknú snímku mesiaca. Doteraz sme sa báli, pretože nás svetové médiá ukrutne naplašili, že tam môžu byť nejakí astronauti. Teraz už ale vieme, že tam žiadni astronauti nie sú, nikdy neboli a ani tak skoro nebudú, tak sa o to teda pokúsime. Maximálne prefotíme nejakú pneumatiku na ojazdenom lunochode a to predsa nie je žiadna tragédia.
    Ty máš aký kaliber, ema?
    publikované: 06.12.2007 03:35:26 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. Vidim, ze vam to tu hapruje,
    tak chcem odvratit vasu pozornost od Izraela a nenavidenej Ameriky na Slovensko.

    Podle Pisa studie ma Slovensko jednych z najhlupejsich ziakov v OECD. Slovenski ziaci skoncili este za ziakmi zapadnej Europy a Severnej Ameriky. O schopnosti pochopit napisany text a triedit informacie a dezinformacie z internetu, som sa tu mohol presvedcit na vlastne oci. Pritom treba podotknut, ze v zapadnej Europe a v Amerike mozno viac ako 50% ziakov tvoria deti nevzdelanych pristahovalcov z Juznej Ameriky, Azie a byvaleho ostblocku, ktori im kazia priemer.

    Este horsie je to s vysokymi skolami. Na Slovensku je len 55 vedcov, co sa vobec venuju nejakemu vyskumu. Podla vlastnych slov idar bol jeden z nich, ale ten to vzdal a uz sa zaobera iba mojej osobe, takze to medzitym kleslo na 54.

    No a co robi Slovenska vlada? Do Slovenskeho rozpoctu sa vdaka minulej vlade sipe tolko penazi ako nikdy v historii, ale miesto podpory vzdelania vlada podporuje co? Kravy. Idu sa tiez odskodnit volovia, co investovali do nebankovych subjektov a samozrejme Fico musi este vratit 1000 nasobne z penazi obcanov tie vsetky pozornosti ako male byty a pozemky 20x40 metrov, ktorych cenu nevie, ani nechce vysvetlit a ani nemusi, lebo je to kazdemu jedno. Krajina Boratov sa viac zaujima o svoj najvacsi problem, ktorym su co? Zidia, ich spionazne satelity a obchody s Indiou.
    publikované: 06.12.2007 05:59:10 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  47. Takto z hlavy neviem
    Musela by som sa pozrieť do biometrického pasu a sa mi nechce. Zapodievam sa talmudistickou úvahou, ako vytvoriť rovnosť pri zachovaní nerovnosti.
    http://www.haaretz.com/hasen/spages/931426.html
    There cannot be a constitution in a Jewish and democratic state if it does not defend the unequal values of Judaism - and they are unequal. MK Moshe Gafni (United Torah Judaism) said he was in favor of a constitution, on principle, but only on condition that equality is carefully defined. "I am among those who want a constitution," MK Gafni said: "[But] we must decide what the word 'equality' entails.
    Postmoderní exegéti - kurviči významu pojmov, hláste sa a povecte, čo vlastne také slovko rovnosť použité v ústave znamená.
    Výsledok pribalíme do KEO - satelitnej časovej kapsule, aby sa naň preboha nezabudlo.
    publikované: 06.12.2007 06:19:42 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  48. Stanko, Izrael skončil
    v PISA prieskume ďaleko za Slovenskom. Zaujíma nás to, lebo židia sú celému svetu otrieskavaní o hlavu kvôli údajnej láske ku vzdelanosti. Kým Slováci sú stále vykresľovaní ako sprostí honelníci.

    Do PISA prieskumu sa haranti hlásia dobrovoľne. Nie je to reprezentatívny prieskum. USA tých najlepších podplácali, aby išli na testík a nebolo im to moc platné.

    Ale téma je to dobrá. Prečo sú fínske detí stále na špici?
    publikované: 06.12.2007 06:27:32 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  49. Mesič zo 6:19 h je pochopiteľne
    odpoveď na idarovi otázku, že aký mám kaliber.
    Len sa nám medzitým do dialógu nečakane votrel Stanko.
    publikované: 06.12.2007 06:28:55 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  50. boratovi
    Pre Izrael plati to co som napisal o zapadnej Europe a Amerike. V Izraeli je 24% Arabov, ktori maju este vacsi podiel deti. Keby si chapala napisany text, tak by si pochopila, ze ja som prave chcel odvratit pozornost od Zidov, Izraela a US. Skus aspon trosku inteligentne odpovedat.
    publikované: 06.12.2007 06:50:56 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  51. Áno, tí tvoji nadľudia sú v skutočnosti boratoví,
    len média im vytvárajú mýtus elity sveta.

    Iné štáty majú tiež minority vykazujúce horšie výsledky v oblasti vzdelávania - a skončili lepšie. Napríklad Slovensko.

    Pätnásťročné arabské deti majú ešte väčší podiel detí ako pätnásťročné židovské deti a to ovplyvnilo mizerný výsledok údajnej vyvolenej elity sveta v teste vzdelanosti? Ty sa už preber, Stanko, je osem hodín.

    Ďalším mýtom, rovnako chorým ako mýtus, že židia sú extrémne bystrí, je, že Palestínčania sú extrémne blbí. Nie je to pravda. Sú len znivočení 60-ročnou židovskou okupáciou a segregáciou školstva.
    http://hrw.org/english/docs/2001/12/05/isrlpa3399.htm

    Určite však stojí za zmienku okolnosť, ktorú sa tu snažíš pretlačiť do popredia: že zrovna tým židom sa ušli na Blízkom Východe takí otrasní, inferiórni a blbí susedia, s ktorými sa nedá robiť nič iné, len ich vyhnať a vyzabíjať. Hm, záhada ... že zrovna TAM.
    publikované: 06.12.2007 08:07:50 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  52. No a ja som zasa chcela, Stanko náš,
    prinavrátiť pozornosť na tvoj antisemitizmus. Pindaním na Slovákov kvôli PISA testu zároveň ešte škaredšie okydávaš Izraelčanov, ktorí skončili na horšom mieste.
    Si daj pozor, vemienko.
    publikované: 06.12.2007 08:10:50 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  53. Stanko, chces povedat,
    ze arabi su geneticky inferiorni?
    publikované: 06.12.2007 08:33:16 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  54. Ty stale len o Izraeli a Zidoch,
    tak dobre. Izraelski arabi su navzdelanejsi arabi na strednom vychode, ale aj tak vyrazne kazia izraelsky priemer. Slovensko a Finsko ma skoro nulovu imigraciu. V Nemecku prva a druha generacia imigrantov je na urovni Slovenska. Bez imigrantov by bolo Nemecko na 3. mieste.
    publikované: 06.12.2007 08:41:21 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  55. Stanko, ked hovoris
    ze nemci by dopadli lepsie bez pristahovalcov, chces tym povedat, ze nemci su geneticky superiorni?
    publikované: 06.12.2007 09:00:36 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  56. Poznate ten o zidovskom obchodnikovi,
    ktory isiel robit obcody do Finska a mesiace sa nevracal?
    A potom sa vratil vysvetlujuc:
    "viete ako tazke je najst vo Finsku zida"

    Ten vtip bol, vsak ano, povodne o Japonsku, alebo o Cine, ale aj tieto dalekovychodne narody su zname tym, ze su inteligentne.

    publikované: 06.12.2007 09:04:42 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  57. Smutne
    Ako som povedal vasim najvacsim problemom su Zidia, ale ze na Slovensku sa viac penazi dava na kravu ako na ziaka vam je fuk.
    publikované: 06.12.2007 09:12:36 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  58. Stanko, pošli sem vola,
    ktorý získal vzdelanie namiesto teba a vec je vybavená.
    publikované: 06.12.2007 09:21:14 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  59. Historicky videné sú Fíni
    nedostatočne otrávení biblickými dogmami.
    Majú myslenie najmenej kontaminované primitívnymi bludmi. Iracionalitou.
    Výsledky štátov euroatlantickej zóny v PISA by sa napríklad mohli porovnať s výsledkami prieskumu, aké percento obyvateľstva verí v doslovný výklad biblie.
    publikované: 06.12.2007 09:25:00 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  60. Stanko nie je ani natolko chlap,
    aby sa vyjadril ku svojim rasistickym postojom?

    Akeho je on povodu?
    publikované: 06.12.2007 10:05:48 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  61. Stanko, vôbec nám to nie je jedno,
    a preto aspoň teba tak usilovne doučujeme, aby si nám už v PISA testoch nekazil priemer. Vybrané slová ale musíš dobehnúť samostatne v domácom štúdiu. Alebo ste to ešte nebrali? Aspoň tu budeš dočasne menej sipieť a múdrosti sa z teba neskôr budú len tak sypať.
    Tie extra prachy na kravy sú z EÚ, a teda presne na to alokované. Nemusíš tu recitovať Miklošove odrhovačky, my správy čítame tiež a síce pozorne. Stálo by ale za to pouvažovať o plynulom presunutí tých zdrojov aj na ustajnenie a došlachtenie dobytka, ktorý medzičasom generuje naše školstvo. Názorný príklad uvádzať netreba, lebo sa on uvádza sám.
    publikované: 06.12.2007 11:19:08 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  62. komunisticky pravopis
    V PISA testoch sa take chujoviny ako vybrane slova netestuju, prave naopak, testuje sa pouzivanie vedomosti a nie nejake otrocke memorovanie.

    Dobre citanie:

    Koľko daromného vyučovacieho času zoberie nášmu žiakovi historizujúci a nelogický ypsilonový (etymologický) slovenský pravopis, ktorý v 50. rokoch 19. storočia vymyslel megaloman pražský profesor slavianistiky Dr. Martin Hattala (zo španielčiny zobral vôkaň, z gréčtiny ypsilon); on ten Hattala zomrel v blázinci a jeho "pravopis" zostal...

    http://www.krivany.sk/obec/dedovizen/
    publikované: 06.12.2007 19:15:21 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  63. Niekolko poznamok
    Je dobre, ze mame internet, a je velmi dobre, ze nam sluzi na vymenu nazorov. Mali by sme si to vazit, a vyuzivat takuto moznost.
    Mali by sme sa naucit objektivne hodnotit kazdy prispevok, nie s ohladom na to, kto ho napisal, ale kolko je v nom rozumnosti, alebo originalneho myslenia. Ak niekto, s kym som predtym malokedy suhlasil, napise nieco, co pokladam za rozumne, mal by som mat dost charakteru priznat mu kredit.
    Od desiatich rokov mojho zivota som pokladala, a doteraz pokladam Slovensko za tovaren na otrokov. Spracovatelsky a vyrobny proces otrokarne sa zacina uz v prvych rokoch skolskej dochadzky, a mozno uz aj predtym v nasich domovoch - otroci plodia a vychovavaju novych otrokov svojim prikladom, ale aj ziarlivou snahou, aby sa nam nasi potomkovia nevymanili z toho, co je pre nas posvatne - nase otroctvo. To je asi jeden z prirodnych zakonov. Ked som mala tych desat rokov, myslela som si, ze povodcom a riaditelom tej otrokarne je komunisticky system. Dnes vsak viem, ze jej povod je ovela skorsi, a sucasnost dokazuje, ze slovenska otrokaren prezije komunizmus o mnoho storoci.
    Az dodneska som ani netusila, ze nie som jedina, ktora poklada vsetky tie znele a neznele, tvrde a makke, podmetove a prisudkove, zivotopis a sto debilnych basnickych zbierok Milana Lajciaka, Ivana Krasku za hovadiny, za idiotizmus, ktory obera cele generacie Slovakov o detstvo, o schopnost naucit sa mysliet kriticky, analyzovat javy, o moznost stravit svoj cas v skole ucenim sa o niecom, co ma naozajstny vyznam. Len tak sa moze stat, ze system produkuje hlupakov, ktori sa mechanickym memorovanim naucili vsetky tie nelogicke a nezmyselne, stopatdesiat rokov stare blbosti, ale nikdy ani netusili, kto je to Konfucius, Spinoza, Budha, Nietzsche alebo Tesla.
    Kolko len casu, energie a prostriedkov si vyziada ta produkcia zmaturovanych otrokov, ktori dnes slapu ulice nasich miest. Ludi, ktori maju papierove potvrdenie, ze presli skuskou dospelosti, ze pred piatimi, desiatimi alebo tridsiatimi rokmi vedeli vymenovat vsetky potratove basnicke zbierky nejakeho idiota (dnes si to uz urcite nepamatuju), alebo napisat spravne: nakopali sysle prefikanu lisku do riti, ale pritom ich intelektualne zaujmy nejdu dalej ako vediet, co bude dnes vecer v televizii, ako hrala vcera Trnava alebo kolko stoji flasa vodky prepasovana z Uzhorodu a ich mentany vek ocividne nepresahuje dvanast rokov.
    Nepoznam presne statistiky, ale zda sa mi, ze sa chvalime, ze viac ako polovica ludi na Slovensku ma dnes tzv. maturitu. O tom, co ta maturita naozaj znamena sa najlepsie presvedcite, ked vidite, ako Slovaci naozaj ziju: spinave ulice miest a ich verejnych priestorov, grafiti, onausnickovana zmaturovana hlucna chamrad na uliciach, bezocive podvadzanie vzdy a vsade, politicky analfabetizmus. Nikde inde na svete som v prirode nevidela nahadzanych tolko PET flias, ako na zmaturovanom Slovensku, v krajine otrokov znalych pravidiel gramatiky ich lubozvucnej slovenciny.
    Boli ste niekedy v Singapure? Videli ste, ako tam vyzera verejna doprava? Videli ste na vlastne oci, ako sa tam chovaju ludia navzajom?
    Ked clovek uz naozaj na sebe nema nic, na co by mohol byt hrdy, zacne byt hrdy na svoj narod alebo nabozenstvo.
    Chcela som povedat, ked otrok...?



    publikované: 06.12.2007 21:01:30 | autor: Milka (e-mail, web, neautorizovaný)
  64. taktak Stanko,
    zrus ypsilon a nedaj si pritom podrit moralku (teda ak nejaku ma, lebo podla toho co tu vypisujes je tvoja moralka nie pod ritou, ale priam v latrine ...)
    publikované: 06.12.2007 21:14:31 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  65. To je, stanko, jedna z veľmi mála vecí,
    v ktorej s tebou môžem čiastočne súhlasiť. Slovenčina ypsilon nepotrebuje. Tých zopár odôvodnených (odôvodneních) prípadov sa dá vyriešiť častejším používaním mäkčeňov a je po celom odôvodnení (odôvodneňí). Ale ono to funguje aj tak, ako je to teraz, a ja zásadne nesúhlasím s tým, že sl. pravopis je niečo nesmierne komplikované. To nemôže robiť problém pochopiť a naučiť sa žiadnemu indivíduu s priemerným intelektom. A preto som vlastne veľmi rád, že je to tak. Aspoň sa vytriedi zrno od pliev. Minule mi napríklad jedna dosť vysoko postavená osoba napísala SMSku:"Večer sa my ozvy". Tak aspoň viem, čo je to za kokota.
    A to je, stanko, práve podstata veci. Ja som ťa len láskavo upozornil, že slovenský pravopis je jedna z mnohých vecí, ktorú neovládaš a len o nej mudruješ.
    Milka, Stankovi (lebo on so zmenami pravopisu začal priamo u seba; ešte nedávno sa písal s malým s) si poľutovaniahodne naletela na jeho tradičné mutatio controversiae. On sa len pokúsil zmeniť tému na nejaký ľahší a populárnejši topic, aby sa vyhrabal z tých sračiek, do ktorých predtým zabŕdol.
    Zásadným problémom Slovákov je lenivosť. Stankovi sa napríklad lení myslieť. A učiť sa. Tak je skrátka proti tomu.
    publikované: 06.12.2007 21:55:14 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  66. Tento náš Stanko je podľa všetkého
    autorom diela 10 najťažších jazykov na svete, v ktorom vyhlásil za najťažší jazyk práve slovenčinu.
    Na toto škaredé obvinenie reagovali priamo z JUĽŠu. Je to dlhé ako od Milky, ale nevadí:
    "V posledných dvoch dňoch prišlo do Jazykovedného ústavu niekoľko desiatok listov s otázkou, či je to pravda a či má s tým Jazykovedný ústav Ľ. Štúra SAV niečo spoločné. Ako môžeme mať s tým niečo spoločné, keď je list plný trápnych jazykových chýb? Pisateľ, ktorý sa podpísal ako prof. Doc. Vladimír Trnka, nevie, že my jazykovedci sa píše s tvrdým y, nie s mäkkým i (mi), že v slovenčine sa nepíše tým, ale tím, že máme byť hrdí na to (nie nato), že spisovne je fínčina, kórejčina, aramejčina (nie fínština, kórejština, aramejčtina), že gramatika je taká (nie tak) komplikovaná. Nikto z jazykovedcov by to takto nenapísal, nehovoriac o čiarkach, ktoré sú pre pisateľa španielskou dedinou. Nie je to teda jazykovedec. Ale kto to je? Nevieme to, ale o ňom vypovedá sama forma i obsah listu. Obsahovo je to úplný bluf, či ako by povedal Vajanský, blúznica, kým naši mladí by to mohli nazvať totálnou haluzou. Nie je totiž pravda, že slovenčina je najťažším jazykom na svete a že by sa na tom mali dokonca dohodnúť nejakí vedci z Paríža alebo že by to mal už osem rokov skúmať nejaký „Ústav jazykovedcov“ v Berlíne. Pravda je taká, že slovenčina patrí skôr medzi najľahšie slovanské jazyky. V lingvistickej typológii sa hodnotí ako pomerne jednoduchý a pravidelný jazyk.
    Ak si spomenieme na to, aké množstvo nepravidelných slovies je v románskych a germánskych jazykoch (francúzština, nemčina a i.), zistíme, že slovenčina ich má len poskromne (napr. typ jesť, jedia). Slovenčina nemá ani také množstvo časov ako napr. južnoslovanské jazyky, gréčtina či klasická latinčina. Má menej skloňovacích vzorov ako napr. čeština. V 1. osobe prítomného času má na rozdiel od staršieho stavu zovšeobecnenú slovesnú koncovku –m (napr. oproti češtine, kde je –u, -i aj -m: vedu, píši, volám). Pomerne jednoduchý je aj náš fonologický systém.
    Čo sa týka pána Trnku, ktorý uvádza súpis („rubriku“) najľahších a najťažších jazykov, dá sa o tom povedať len to, že sú tu len „nacápané“ jazyky bez ladu a skladu, jazyky, o ktorých počul alebo ich nejakým spôsobom pozná. Keby bolo jeho poznanie jazykov sveta na vyššej úrovni, určite by pri ľahkých nezabudol na indonézštinu a pri „ťažkých“ zasa na baskičtinu, predindoeurópsky jazyk, ktorý sa nevedel naučiť ani jeden z najväčších polyglotov všetkých čias Wilhelm von Humboldt, a nemohol by vynechať ani írčinu, gruzínčinu, príp. severoamerické indiánske či eskimácke jazyky. Ale aj tak: uvedené jazyky sú zložité len z nášho pohľadu. Je známe, že deti sa naučia všetky jazyky sveta za približne rovnaký čas, čiže všetky sú rovnako ťažké či ľahké.
    Dalo by sa súhlasiť s tým, že komplikovanými jazykmi z hľadiska zvládnutia pre cudzincov sú čínština, japončina, kórejčina a arabčina, ku ktorým pristupujú aj špecifické písma. Ale prečo sa sem dostala aj fínčina a maďarčina, vôbec nie je jasné. Pripomína to skôr žart, ktorý možno nájsť v nemeckom variante na internete: V Európe existujú dva extrémne ťažké jazyky: maďarčina a portugalčina. A maďarčina je dokonca taká ťažká, že ju neovládajú ani Portugalci. Perzštinu zasa možno považovať za ťažkú len v dôsledku množstva cudzích (arabských) slov, ale to isté platí aj o turečtine.
    Azda netreba vyvracať všetko, čo pisateľ v tomto texte uviedol, pekná je však cifra, že slovenčina má 465 výnimiek, a zaujímavý je aj údaj, že cudzincovi trvá dvanásť rokov, kým si osvojí slovenčinu. Čo je to „mobilita slov a slovných spojení?“ Že by sme mali sedem pádov naozaj len my? Grafémy y a i takisto nie sú našou výnimočnosťou, tie má aj ruština, čeština a poľština. Skloňovanie podstatných a prídavných mien je známe zo všetkých slovanských jazykov s výnimkou bulharčiny a macedónčiny. Rody poznáme z viacerých európskych jazykov, stačí si len na ne spomenúť. Prečo by malo byť spodobovanie iba výsadou slovenčiny? Že by slovenčina bola jediným jazykom s dvojhláskami? Má ich napr. taliančina a rumunčina.
    Čitatelia, ktorí sa chcú dozvedieť objektívne fakty o type slovenského jazyka, by mali skôr siahnuť po štúdiách Ľudovíta Nováka, Jozefa Ružičku a Viktora Krupu, ktoré sa nachádzajú v zborníkoch Studia Academica Slovaca, príp. aj po staršom úvode K. Horálka Úvod do studia slovanských jazykov a po novších Jazykoch sveta (Bratislava, Veda 2005) a Písmach sveta (2000) Viktora Krupu a Jozefa Genzora. Ak si chcú prečítať o mýtoch, ktoré vznikajú okolo nášho jazyka i jazykov iných, môžeme odkázať na príslušnú kapitolu v knihe Mýty naše slovenské autorov Viktora Krupu a Slavomíra Ondrejoviča (Bratislava, Academic Press 2005), elektronicky tu:
    http://www.saske.sk/cas/2-2005/studia_krupa_ondrejovic.html
    ________________________________________
    Slavomír Ondrejovič
    riaditeľ Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV
    publikované: 07.12.2007 07:25:04 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  67. Milka, školy sú iba pevný futrál
    pre detiská, aby sa nepoflakovali po uliciach. Skladisko. Ich forma je záväzná, obsah nedôležitý.
    Ale sa predsa len naučia kriticky myslieť - si svoje o školstve.

    Naposledy ma pobavilo, ako tento rigidný systém vymývania mozgov využil klérus na pohodlnú indoktrináciu primitívnymi kmeňovými dogmami.
    O naviazanosti školstva na ideológiu svedčí aj vreskot, ktorý sa ozval pri úvahách o zavedení jógy. Do škôl by prenikali myšlienky univerzalizmu - koľká hrôza.
    publikované: 07.12.2007 07:40:20 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  68. podla vsetkeho nie
    Ja som si nikdy nemyslel, ze Slovencina je tazky jazyk. Kazdy kto ovlada dokonale cudzie jazyky, a ja ich ovladam niekolko, vie, ze Slovencina je prosty a jednoduchy jazyk. Suhlasim tiez s idarom, ze slovensku gramatiku sa moze naucit aj podpriemerne inteligentny clovek, mne skor ide o jej zmysluplnost. Ucit sa naspamat vybrane slova je take zmysluplne ako napriklad ucit sa naspamat poznavacie znacky automobilov na parkovisku. Da sa to, ale preco by to clovek robil.
    publikované: 07.12.2007 08:12:02 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  69. Stanko, odhalil som tvoju identitu
    publikované: 07.12.2007 08:47:45 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  70. Hen, akí poliglot sa nám viklul zo Stanka
    Aj v tých niekoľkých cudzích jazykoch, čo ich dokonale ovládaš, przníš gramatiku? Hm?
    publikované: 07.12.2007 08:59:47 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  71. Ema
    s tvojim novým vybavením stráca platnosť príslovie o vrabcovi v hrsti.
    My máme na holuby a iné vtáky toto http://www.archery.cz/index.php?productID=136
    Je tichý, presný, aj keď na vesmírne ciele nepoužiteľný. O to je však bezpečnejsňší.
    publikované: 07.12.2007 09:02:08 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  72. Sinuhe, pán Lazorík sa tam dôrazne pýta
    "Hovoriť škodce, dravce, žravce, hlodavce, ako ukazovatele, činitele?"
    No prosím. Nevie on, či je Stanko ukazovateľ alebo činiteľ. Alebo mamľas.
    publikované: 07.12.2007 09:16:40 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  73. Syska, tak predsa si vstúpila
    do idarovho militaristického spolku.
    Je to o niečo praktickejšie ako idarove SU-27ky. S hentým môžeš aj pahrebu prehrabávať.
    publikované: 07.12.2007 09:21:22 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  74. Nuz...
    Slovencina naozaj potrebuje hlboku reformu. Ked uz nie pre ine dovody, tak aspon na zjednodusenie pocitacovej klavesnice.
    A este nieco na okraj, pre tych, co argumentuju spojitostou medzi IQ a schopnostou naucit sa pravidla slovenskeho jazyka.
    Velmi dobre sa uz dlhe roky poznam s osobou, ktora uz v casoch nasej spolocnej dochadzky do zakladnej skoly bola vynikajucou slovencinarkou; a dodnes je. Napriek vsetkej snahe okolia, ta osoba vsak dodnes nevie pochopit, aky je rozdiel medzi planetou a hviezdou.
    Su proste ludia, ktori s lahkostou pochopia vsetko logicke a zmysluplne, ich mysel vsak odmieta vstko umele, nelogicke, zbytocne a iracionalne.Ak ich vsak system prinuti uz v destve poddat sa, ma to za nasledok stratu tvorivosti a nezavisleho originalneho myslenia. Cele moderne dejiny Slovakov su toho nalepsim dokazom - nevyprodukovali ste jedinu osobnost, ktora by vo svetovom meradle bola prispela niecim novym a vynimocnym. Samozrejme, ak neratame Meciara, Benovu, Satana a Palfyho.
    Slovencina je krasna ako gyc a mrtva strnulost rokokoveho nabytku. Anglictina, napriklad, je zivy, nicim nehateny tok nevtieravej organickej krasy a praktickosti zenovej zahrady.
    publikované: 07.12.2007 09:37:51 | autor: Milka (e-mail, web, neautorizovaný)
  75. Milka, cely moderny svet je tovaren na otrokov,
    a povinna skolska dochadzka je za prve odkladovna deti pretoze rodicia zacali travit veskery svoj cas vo fabrikach, a za druhe vyrobna robotnikov a vojakov (obsluha stroja je o nieco neprirodzenejsia ako napriklad oranie ci dojenie a tak vyzaduje urcitu pripravu, aj disciplinu).
    Tak je to v celej zapadnej spolocnosti od zaciatku 19 storocia.
    Preco z tvojej strany ten útok na Slovakov a obvinvanie slovenskych skol?
    Nie si nahodou este prilepeny v nejakom lepidli? :)

    Skolstvo stoji za prd - ale tak to bolo vzdy. Mudri su ti, co sa nikdy nespolahli ani za mak, ze svoje vzdelanie dostanu v skole.

    Už Plutarchos to napísal presne:
    Mysle nie je lod, ktoru treba nalozit, ale ohen, ktory treba zapalit.
    Ale aj ked to ludia vedia a napisu si to hoci aj do cela svojeho blogu, ani to neznamena, ze ich to uchrani od toho byt mentalne na urovni 12 rocnych:)
    publikované: 07.12.2007 10:02:47 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  76. To, že sa dá pekne poorať
    aj s takou SU-27čkou bolo predsa názorne demonštrované pred piatimi rokmi v ukrainskom Ľvove. Všimnime si, že to krídlo sa vôbec nezlomilo.
    http://tinyurl.com/29j7sk
    Z etických duovodov sa videá uvádzať nebudú.
    .
    Milka, máš tam jeden non sequitur za druhým, tak sa ty o logike radšej moc nevyjadruj. Pamäť logiku nepopiera, ani naopak. Aj keď by sa to tak naivnému pozorovateľovi mohlo zdať. No napríklad taká naša vedúca nám môže poslúžiť za názorný príklad;p.
    Ja sa síce živým logickým myslením, a teda toľko svetových jazykov ako stanko neovládam - iba štyri - ale jedno som si všimol hneď. Angličtina je jeden nechutný redundantný zlepenec. Hovoria to dokonca aj samotní Angličania - to aby som trochu nasral aj do ich hniezda.
    Tak je na čase, aby si ty, milá Milka, ukázala svetu, čo v tebe je, a tým povesť našu biednu zachránila a osud náš od strašlivého konca odvrátila.
    publikované: 07.12.2007 10:17:14 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  77. Mimochodom, preco ste zahovorili Stanka,
    a jeho tvrdnie, ze piza test dokazuje, ze izraelci su dementni hlupaci na konci rebricku narodov (ocividne poskodeni incestom).

    Ja by som tieto Stankove tvrdenia nezamienal za debatu o Ypsiilone, ktory tu mame uz tisicrocia a nevymysleli si ho Slovaci.
    Keby sme boli sebavedomy a slobodny narod, tak uto pre nas cudziu vec neprebereme.
    Ale neboli sme.
    nevadi, tak sme aspon teraz.
    Budeme zajtra.
    Boze, kedysi som bol v maternici, dnes uz nie som, evolucia, kto ma z toho stale traumu !??

    A ze slovaci nemaju osobnosti?
    Na svete chodili, chodia a budu chodit miliony pratyekabuddhov, ak poznate pravy vyznam toho slova, a tak je to dobre :)
    publikované: 07.12.2007 10:18:44 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  78. Anglictina je kreolsky jazyk.
    Je zjednoduseny pouzivanim cudzincov, ktori presli cez anglicke udolia a poorali to tam a posemenili.
    Aby nevyzeral tak barbarsky, snobi do neho zasiali umelo latinske a francuzske vyrazy. Aby nevyzeral len ako danstina ci svedstina.
    Voila - our pidgin is there now here anywhere.
    It good be.

    Zen:
    http://www.youtube.com/watch?v=TUMWZuvocbA
    :-))

    publikované: 07.12.2007 10:27:00 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  79. Takmer koan
    Ako vyzera prave "praktickost" zenovej zahrady?
    publikované: 07.12.2007 10:32:58 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  80. Mimochodom, vy ste nezachytili ziadnu z tych tufalych snah,
    z tych akademickych hnuti, ako opravnene a marne sa angloamericania pokusali o zmenu, ci aspon upozornovali, ze ANGLICTINA nevyhnutne potrebuje reformu?

    Vy ste si nevsimli, ze anglictina nema len Y, ale nedefinovatelnu CELU ortografiu, JEDNOZNACNYMI PRAVIDLAMI jednoducho nedefinovatelnu vazbu medzi grafickym a fonetickym vyjadrenim?
    Vy naozaj chcete povedat, ze ovladate aspon jeden cudzi jazyk a nevsimli ste si JEHO historicky vzniknute anomalie?
    S Kolkymi jazykmi sa potrebujete zoznamit aby ste pochopili, ze KAZDY ma svoju vlastnu strukkturu, a ked sa pokusate napasovat jeden jazyk na konstruckiu druheho, tak vam do nej nepasuje , niekede nieco chyba, mnohe je navyse, ale to NIE je chyba toho druheho jazyka, to je chyba vas, ze sa o take nieco vobec pokusate.
    Vase myslenie sa este od jazyka neodputalo, este nedosiahlo univerzalne hlbkove struktury?

    Nuz, u Stanka ma to neprekvapuje, pretoze amoralnost indikuje aj celkovu cerebralnu (pod)priemernost, ale vy, normalni clenovia tohto klubu, azda chapete...


    Neverim.
    publikované: 07.12.2007 10:53:51 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  81. Arton, ja nechápem,
    prečo robíš toľko preklepov.
    publikované: 07.12.2007 11:03:07 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  82. No, dám sem separátne
    ešte raz linku na mýty o jazykoch.
    Špeciál interesantná je japončina.
    http://www.saske.sk/cas/2-2005/studia_krupa_ondrejovic.html
    publikované: 07.12.2007 11:09:16 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  83. lebo sa ponahlam, a nemienim to vydavat na papieri.
    a je to moj rozpoznavaci znak.
    nenapodobitelny kod, mystka, chcel napisat zufalych, alebo trufalych ...?

    A mozno len sedim rozvaleny pridaleko od monitora.

    Ja viem, je to urazka citatela ... hmmm, tak je to vlastne ciastocne spravne.

    Mimochodom, plati pre tuto moju lezernost to iste, co pre nepravidelne slovesa v anglictine (a ze je ich ovela viac, ako slov s Y v slovencine) . ... da sa to naucit, to ano, ale kto by to robil?
    publikované: 07.12.2007 11:15:21 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  84. hrusky a jablka
    Anglictina na rozdiel od slovenciny sa nehra na pis ako pocujes s nejakymi vymyslenymi nelogickymi pravidlami. Anglictina ma historicky pravopis a toho sa drzi konzistentne. Napriklad knight sa niekedy naozaj vyslovoval ako knicht a nie najt. Rovnako cinstina sa pise uplne inak ako sa hovori.

    Ja mam problem s tym, ked nejaky hlupaci vymysleli bezdovodne pravidla a tie sa maju dodrziavat. Ale zjavne otroci potrebuju pravidla, lebo inac by boli strateni.
    publikované: 07.12.2007 11:21:19 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  85. Anglictina "sa nehra" ? Takze anglictina sa ani nehra na logicku?
    A co si myslis, Stanko, ze vybrane slova nie su histroicky pravopis?
    Doteraz si to nepochopil, tak teraz som ti to prezradil:
    to, na co si tak frflal v slovensine, je destnasobne horsie v anglictine.
    (podobne, ako si nadaval na hlupost slovakov, a tym aj na dvojnasobnu hlupost izraelcov, aby sme zostali pri teme)
    Uznas to, alebo, ako vzdy, nepoucis sa zo svojich chyb? :)

    Si ako male decko zakryvajuce si ocka rucickami a volajuce - najdi ma.
    Pretoze to, ze ty nevidis, neznamena, ze tvoju nedostatocnost nevidno.

    A co sa tyka neoblubenosti bezdovodnych pravidiel - azda si nemyslis, ze ma k tomu ktokolvek iny postoj? Ale si opat na urovni patrocneho decka, ktore vidiac, ze cesta ide miernou zakrutou, skrieka:
    ta cesta je kriva, narovnajte ju, narovnajte ju, narovnajte ju ....

    PS Uz ovladas novu ortografiu nemciny? Alebo ju nedodrziavas, ako pravidla, ktore vymysleli hlupaci?
    V kazdom pripad : ty ziadne pravidla navymyslaj.
    publikované: 07.12.2007 11:34:47 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  86. Sadni si blizsie k monitoru,
    lebo ty nie len ze pises ako skolkar ale na vsetko odpovedas od veci. Anglictina je logicka, pretoze pouziva historicky pravopis. Ci to je dobre alebo nie, to je ina otazka. Mozno prave vdaka tomu vdaci svojej flexibilite, epresivite a svojemu vitazstvu vo svete.

    Nemcina sa reformovala preto, lebo sa za to storocie zmenila jej vyslovnost, slovencina by sa mala referomovat preto, lebo od pociatku ju vymyslel niekto s poskodenym mozgom.

    Izrael je krajina pristahovalcov a 25% tvoria Arabi, viac k tomu nemam co dodat. Ema vytiahla nieco, ze Zidia mozu za to, ze sa Arabom nechce ucit, co nevyvracia to co som napisal. Tak si pritiahni stolicku blizsie a precitaj vsetko este raz, alebo sa neozyvaj.
    publikované: 07.12.2007 11:43:44 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  87. Vskutku fascinujúcou rýchlosťou
    rastie u Stanka palestínska populácia v tom čudnom izraelskom štáte bez hraníc a bez ústavy.
    Včera Stanko hlásil 24 %, dnes 25 %, o týždeň to bude 32 % a o rok skoro 400 %.
    "Angličtina je logická, lebo používa historický pravopis." Muhehe.
    publikované: 07.12.2007 11:52:35 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  88. Stanko, k tebe si ja radsej prisadat nebudem, neobtazuj.
    Co to je zrazu "ina otazka"? :)

    Pan vodic, viete o tom, ze ste porusil dopravne predpisy?
    Nie, neviem o tom.
    Pan vodic, vy ste pil?
    Hik, to je ina otazka.

    Ale vazne, tvoja psychicka porucha sa prejavuje tym, ze musis obvinit niekoho, kto kodifikoval slovencinu, z "poskodenia mozgu".
    Sam si tu uz pripominal tvoje traumy zo skoly, to vela vysvetluje.

    Tvoje zastarale traumy sa daju medicinsky liecit, co ma ale viac znepokojuje, to je tvoje nepochopenie, ze aj sucasne akekolvek kodifikovanie sa da obvinit z "nelogicnosti". Tvoje selektivne myslenie ti sposobi este vela problemov. Rovnako ako tvoja potreba nadavat .. v podstate nadavat na sameho seba.

    Ale k pozitivnemu:
    Konecne si pochopil, ze sa vsetci zidia do Izraela pristahovali.
    To, ze 75% izraelcov, teda zidia, chcu zvalit svoju zaostalost a neschopnost na 25% domacich arabov, to je rovnako primitivna vyhovorka, ako ich Pisa vysledky v matematike.
    Izraeci su proste nielen intelektualny, ale aj eticky odpad
    (znova rad pripomeniem, ze tieto dve veliciny su kauzalne zviazane, len nezamienat spolocenske postavenie ci azda vysku prijmu s inteligenciou )


    publikované: 07.12.2007 12:09:55 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  89. re: vtáky
    vyčítala sova vrabcovi..
    Aký spolok? Tebe poslal prihlášku a mne nie??? :-( :-)
    Ema, aj tých holubov poprosíš o dovolenie a požiadaš, aby pekne postáli? Alebo im zákerne necháš ilúziu bezpečia, slobody, voľnosti, a pritom ich máš v hrsti? :P

    Mimochodom, slovenčina asi nie je ťažká. Nedávno ma prekvapil španielsky kolega - po dvoch rokoch tu nielenže plynule hovorí, nerobí hrubky, ale dokonca pozná kopu prísloví a popritom zmákol aj češtinu - pospevuje si vánoce vánoce přicházejí.
    publikované: 07.12.2007 14:02:46 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  90. vidim,
    ze ctene kolegium vykorculovalo na tenky lad lingvistiky, ba dokonca sa neokunalo nacriet aj do svojich hlbokych znalosti niektorych dalsich kognitivnych vied. a ako tak citam, piruety niektorych su uchvatne. len sa - prosim vas - nezabudnite vcas zastavit. zvykne z toho totiz boliet hlava a zvratky pytajuce sa na svetlo bozie tiez nie su niecim, s cim sa treba pretrcat. tu, v sukromi, hocikde.
    publikované: 07.12.2007 15:18:41 | autor: showhotel (e-mail, web, neautorizovaný)
  91. Banda idiotov:
    http://www.youtube.com/watch?v=VIP6s6MG8Ck&NR=1
    (damy prepacia silnejsie slovo, ale uznate ...)

    Je to s nimi take vazne, ze sa fakt ani ironicky ani nepytam ani Stanka, ci k nim chce stale patrit.
    publikované: 07.12.2007 15:21:13 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  92. ked sa uz pytas
    Ved apokalypticke myslenie ma aj ema, rozdiel je v tom, ze ti pobozni protestanti, nikomu nic nechcu robit.

    A ty arton chces stale k tejto bande idiotov patrit?
    http://www.youtube.com/watch?v=X2x7NkezUuU
    publikované: 07.12.2007 15:49:55 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  93. I´ve got it, stanko!
    Tak čínština sa fakt nepíše ako hovorí ;))). Pre takých Číňanov ako ty síce ešte exisuje pinjin, ale si ja aj tak viem živo predstaviť, ako by si vyvreskoval, keby si sa mal naučiť tie desaťtisíce čínskych znakov. A mi aj ušlo, že by sa nejaký jazyk v doterajšej histórii globálne presadil kvôli svojej flexibilite alebo expresivite. Vždy to záviselo iba od toho, kto bol pri kormidle. No v našej krajinke sa napríklad v 19. storočí tiež povinne mondokovalo a nejak to potom samo ustalo.
    Večná škoda, že dnes na tento srandovný holubník, čo holubník, už aj kurník, nemám čas. V rámci všeobecného osočovania vás však všetkých nezabudnem len tak chvatom nařknout z dysflexie a dysgrafie.
    publikované: 07.12.2007 15:53:38 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  94. Stanko, bavime sa o vaznych veciach.
    Nepropaguj tu bannikov iducich do sichty, alebo co to bolo za robosov.

    TVOJI priatela v Amerike su fanaticky presvedceni, ze im Jezi prikazal vyhubit pol sveta. Ze bude zanik sveta este v tejto generacii veri kazdy 5ty american.
    Krestania a Zidia - to je meno sialencov.
    Zdroj sialenstva je to tela, ktore vzyvaju, ktore ten tlsty fanatik drzi v ruke - do telacej koze obalena dogma. Keby len dogma, ale zla dogma. Vyzvy na vrazdy, podvody, genocidiy.

    Miesto deja ich stredovekej vypravy: Irak, Libanon, Palestina. Zatial.
    publikované: 07.12.2007 16:02:20 | autor: arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  95. dobry napad
    S tym vyhubenim pol sveta je celkom dobry napad, to by vyriesilo problem alebo dva. Ja viem, ze to je len taka projekcia, ze co by si robil ty a tebe podobni keby ste mali taku silu ako Americania. Kde na take dobre napady chodis?
    publikované: 07.12.2007 16:18:50 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  96. Stanko, vyhubit pol sveta je dobry napad?
    Linky na ideologiu tych tebepodobnych debilovs om ti dal.
    Sú ich tam este tony.
    http://www.youtube.com/watch?v=4MUf3ffSjE4&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=s7p7o4f4Asg&feature=related

    Pravda, namiesto blbeho zartovania o smrti ludstva by si sa mohol branit, ze su to len kecy totalnych kretenov, ALE
    tu mas ich dielo:
    http://zvedavec.org/clanky_1685.htm
    http://www.thefourreasons.org/victimsofwar.htm
    Len jedna malu cast ich diela.

    To su FAKTY.

    Ziadne ohovaranie, ziadne vymysly, ich DIELO.

    Dielo iracionalnej primitivnej zgerby.
    ( poculi ste tie atavisticke skreky pri tom druhom linku na Hageego o Aipacu?)

    Kam ty patris, Stanko?
    A kam patris TY, clovece?
    Mas v sebe silu a uslachtilost vybrat si skutocne dobro?

    publikované: 07.12.2007 18:01:42 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  97. Videa mi neposielaj,
    lebo mi nejde zvuk a nechce sa mi restartovat pocitac.

    Inac je to celkom dobre, este je tam aj fotka samovrazedneho utocnika a aj ten vojak co je odfoteny z takeho uhlu, ze sa zda ze mieri na hlavu zajatcovi.

    Ale tvoj napad s vyhubenim pol sveta sa mi zdal lepsi. Ty si normalne super mozog. Americania a Izraelcania s tvojim mozgom a ich vojenskymi moznostiami by uz davno vsetko vyriesili.
    publikované: 07.12.2007 20:50:33 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  98. Stanko, special aby si aj ty pochopil:
    tie videa neboli uvedene pre teba.

    Ved si ich, ako sa dalo predpokladatl, ani pepozrel.
    Neznalost je tvoj standardny stav, azda si nemyslis, ze niekto ocakava od teba nejaku zmenu.

    Co sa tyka Americanov a Izrraelcov - ti nielen, ze hlasaju tretiu svetovu vojnu, armagedon a apokalypsu, ale uz aj pozabijali pol sveta - aspon co sa tyka uzemi, kde vycinali ich zoldnieri a komanda spinavych vrahov.

    Stanko, je ti jasne ze ti davam jedinecnu sancu. Prezradil som ti dopredu, ako budu potkanikovci tvojeho razenia musiet obracat kabat o par rokov. Tak si to dobre zvaz, aby si nedopadol horsie ako tvoj tata ;)

    A uz tolko neplac a neobvinuj virtualne stale nevinnych - ludia ako ja si s ludmi ako ty spinit ruky nikdy nebudu, to mi ver.:) Porozmyslaj skor, ci nemas inych nepriatelov.

    No ... no vidis, hovoril som ti.
    Clovece,hrozne, nikdy si nerozmyslal nad emigraciou? Radsej by si mal.
    :-)
    publikované: 07.12.2007 23:12:11 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  99. Stanko, ak si sa ešte nerebootoval,
    tak ja ti poskytnem len stručnú transkripciu, ktorá sa dá zhrnúť do následovných zvolaní:

    Wake up!
    Stand up!
    Speak up!
    Victory is possible!

    S tým prvým sa môžeme bez velkého váhania stotožniť.
    publikované: 07.12.2007 23:22:46 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  100. O tých tikajúcich časovaných bombách,
    o výdavkoch na školstvo...
    a na "obranu":
    http://www.ctk.cz/zpravy/ekonomicke_view.php?id=285580
    publikované: 08.12.2007 00:28:05 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  101. O tých tikajúcich časovaných bombách,
    o výdavkoch na školstvo...
    a na "obranu":
    http://www.ctk.cz/zpravy/ekonomicke_view.php?id=285580
    publikované: 08.12.2007 00:28:06 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  102. No, zrejme
    to bude veľmi dôležité, keď to zobralo hneď dvakrát. Pre stanka by to síce bolo nutné zopakovať viackrát, ale aj tá umelá inteligencia má asi len jedny nervy.
    publikované: 08.12.2007 00:41:28 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  103. O tých tikajúcich časovaných bombách,
    o výdavkoch na školstvo...
    a na "obranu":
    http://www.ctk.cz/zpravy/ekonomicke_view.php?id=285580
    publikované: 08.12.2007 01:28:22 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  104. Zvuk nejde ani po rebootovani
    Diky za transcript

    Wake up!
    Stand up!
    Speak up!
    Victory is possible!

    Mne to strasne pripomina vykrikovanie miestneho artona, ale jemu este v hlave mata vyhubenie polky sveta.

    Dobre ze sme zase pri ekonomickej teme a zase to apokalypticke strasenie statnym dlhom US a s nejakymi cislami za minutu a tak. Take clanky su rovnako hlupe ako tie emine o rope.

    Ked sa ekonom pozrie na data, tak prve co vidi je, ze US nema ziaden problem so statnym dlhom. Statny dlh US je 65% s HDP, co je pre rozvynutu ekonomiku zdravy pomer, pre krajinu co je vojne a sype milardy do obnovy Iraku je to fantasticke. Nemecky dlh je 67% z HDP, ok to je este v poriadku. Belgicko 88% z HDP to je uz horsie, Taliansko 106% z HDP a nakoniec vitaz Japonsko 177% z HDP.
    publikované: 08.12.2007 06:50:33 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  105. Statisticky dokaz,
    ze volby v Rusku boli zmanipulovane.
    Na prvom grafe vidime korelaciu medzi ucastou na volbach, neplatnymi hlasmi a hlasmi za Jednotne Rusko. Napriklad v Cecensku pri 100% ucasti 90% pre Putina, je jedna z tych bodiek v pravo hore.

    http://www.swivel.com/graphs/image/25161052

    Teda cim vyssia ucast na volbach, niekedy to bolo vysse 100%, tym viac pomernych hlasov pre Putina a menej neplatnych hlasov.

    Normalne by takato korelacia nemala byt. Tu je rovnaky graph z kanadskych volieb:

    http://minns.ca/owen/image/canada-election-general-39-2006-vote-share-by-turnout-20071207-720x656.png
    publikované: 08.12.2007 07:32:58 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  106. Stan
    Tvoj ucitel matematiky by mal spachat harakiri. Ty spolu s nim.
    Mozme v neskodnej zabave s grafmi pokracovat: pridaj rovnaky graf z volieb v USA.
    publikované: 08.12.2007 08:35:00 | autor: -- (e-mail, web, neautorizovaný)
  107. Idar, tvoj transkript je nekompletny:)
    Chyba ti tam:
    Chrrr,
    Hrrrr
    Ouuu, ouuu
    Kroch,krochh
    ...
    a dalsie zvuky, ktore by Stanko lepsie pochopil.
    Vydava totiz podobne sam ked pripomina po internete, ze zidia su zdegenreovani zaostali a nevzdelani hlupaci.

    Stanko, nefunguje ti ani zvuk - nie si ty pocitacovy expert?
    Alebo uz je z teba expert na volby? Nie, ty nie si expert na volby, si len expert na opakovanie toho, co pocujes v masmediach.
    Co tak ta emigracia, naozaj o nej este neuvazujes?
    Alebo myslis, ze sa tvojim chrochtajucim priatelom naozaj podari vyhubit pol sveta, ako to maju predpisane v Talmude?
    :)
    publikované: 08.12.2007 10:48:28 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  108. To je fajn stanko,
    že si k tomu americkému dlhu zaujal koherentné stanovisko. Ušlo ti však, že podstatou tej mäsidž nie je 65% z HDP, ale to, že ten dlh sa za Busha zdvojnásobil. To o HDP asi ťažko môžeme povedať, že jo. Keď bude trend sypania biliónov do obnovy Iraku pokračovať, tak to budú za chvílu musieť začať obnovovať aj USA. Inak sa im to celé zosype, tak ako sa to stalo napríklad pri obnove Vietnamu.
    A ešte by som ti rád vyjadril vďaku za poskytnutie štatistickéo dôkazu. Tak ty nám chceš tvrdiť, že v Rusku je iba nejakých 100 volebných okrskov? Viac tám tých punktov totiž nemáš. Takto zbúchať na kolene si môže štatistiku každý chuj. Aj keby som opomenul spochybnenie zdrojových dát, tie outlier bodečky sú očividne nejaké kasárne, kde je stopercentná účasť zrejmá, ako aj vysoký podieľ hlasov za Putina. Situácia russkich saldatov sa totiž za Putina dramaticky zlepšila. A ozaj, tí Quebečania na tom kanadskom grafe prečo tiež utekajú?
    publikované: 08.12.2007 11:57:26 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  109. Skus znova
    Na tom grafe je vsetkych 154 volebnych okrskov, oblasti, teritorii alebo akokolvek to volaju. Tam kde to sfalsovali rovnako sa tie bodky jednoducho prekrivaju.

    Data mas tu:
    http://www.swivel.com/data_sets/spreadsheet/1010698?page=1

    Dlh sa za Busha zdvojnasobil, lenze treba tiez podotknut ze Bush bol len 2 tyzdne v urade a ekonomicka bublina, ktoru zanechali demokrati praskla. Malokto si uvedomuje, ze ekonomika ma nejaku zotrvacnost. Aby si tomu rozumel, zoberme si takeho Fica, jemu slape ekonomika ako hodinky, ale nie preto ze by bol taky genialny, ale kvoli genialnosti Miklosa. Ficove kroky sa negativne prejavia neskor, ale to on uz bude pestovat hrozno a ludia si budu vzdychat ako im bolo dobre za Fica.
    publikované: 08.12.2007 13:12:02 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  110. Ekonomicka bublina USA praskla..
    ludia sa maju dobre za Fica...
    Izraeliti sa umiestnili takmer posledni v medzinarodnom teste Pisa ...

    Tak nam Stanko priznava realitu.
    Zatial asi kabat este neprevratil, ale uz ocividne nesmelo testuje :)

    Ale ani sa mu necudujte, ked konecne pochopil, k akej otrasnej a mensinovej opozicii patril a patri.

    Vcera sa rozsirenim Schengenu ukazalo, ze Stanko je vlastne zas tam, odkial prisiel.
    publikované: 08.12.2007 14:22:26 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  111. pockam
    To ja si pockam radsej na idara, ten sa aspon nejako pokusa vysvetlit nevysvetlitelne. Arton len vidi zdialky nejake slova a na to reaguje bez toho aby chapal co sa pise.

    Aj ked ekonomicka bublina po demokratoch praskla, tak americka ekonomika je jedna z najzdravsich a najvykonnejsich na svete, snad az na Norsko a Luxembursko. Aj najchudobnejsi americky stat ju bohatsi ako Svajciarsko.
    publikované: 08.12.2007 15:43:06 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  112. Stanko, nebľač už
    Tie čísla sú jasné sprostosti. V takých velkých oblastiach volebná účasť nemôže dosahovať hodnoty >90%. Pokiaľ viem, médiá v správach vyvreskovali, že vol. účasť bola okolo 60%. Teda žiadnych 83%. A čo nám tým crotty chce vlastne povedať? Že čím viac uvedomelých voličov, tým viac hlasov pre Putina? To by celkom sedelo.
    Aj najchudobnejší americký štát je bohatší ako Švajčiarsko? Možno voľakde v ekonomickej príručke neocons;).
    publikované: 08.12.2007 16:01:19 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  113. stan,
    podla coho poznas bohaty alebo chudobny stat? Podla ekonomickych ukazovatelov alebo podla kvality zivota, aky ziju jeho obyvatelia?
    Lebo ak plati to druhe, tak najchudobnejsie americke staty su chudobne ako Somalsko.
    Prajem vsetkym bohateho Jeziska a vianocnu pohodu - vsetkym , ktori o to stoja :o) V New Yorku vcera poletovali snehove vlocky.


    Milka : rozdiel medzi astronomiou a astrologiou je asi taky ako medzi gastronomiou a gastrologiou?
    publikované: 08.12.2007 16:10:27 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  114. pochvalil som ta a nejak si sa spustil
    Neviem kde si zobral tych 83%. Ked ti ide o cele rusko, tak tento riadok je zaujimavy.
    Сумма
    Pocet volicov: 109,126,343
    pocet platnych hlasov: 68,748,039
    Aj bez preratavania vidim, ze to je okolo 60%

    idar: V takých velkých oblastiach volebná účasť nemôže dosahovať hodnoty >90%. Suhlas, nieco tam nehra v tom Rusku.
    publikované: 08.12.2007 16:42:10 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  115. iris
    Ekonomicka uroven je ekonomicka uroven a ako ziju vseliaki nezamestnani prizivnici a nekvalifikovani povalaci je mi jedno.
    publikované: 08.12.2007 17:02:39 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  116. US dolár je bezcenný zdrap papiera,
    a preto ho Irán počnúc dnešným dňom nebude akceptovať ako platidlo
    http://news.xinhuanet.com/english/2007-12/08/content_7219042.htm
    To len tak, mimochodom a narýchlo. Pekný víkend vospolok.
    publikované: 08.12.2007 17:46:53 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  117. Oh no,
    Iran prestal akceptovat dolar a v dalsich spravach v Cine spadol bicykel. Teraz aspon uvidite aky vplyv ma zaprdeny Iran, co ma mensi vyvoz ako Ceska Republika na americku ekonomiku.
    publikované: 08.12.2007 18:17:40 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  118. To my Hero Iris
    Never, in my wildest dreams, could I have ever hoped to see my name mentioned in your wise comment. Having seen you doing it, my hart was filled with joy and it gave me so much encouragement and pleasure. I feel like my greatest dream has come true. You, the greatest of us all, from the very center of the universe - New York, descended from the height of your being and payed your tribute to the unworthy. How do I deserve this?
    Upon discovering and reading the treasure of wisdom coming from you, I went to local village library and borrowed a concise Slovak - American dictionary, so that I can humbly answer in your native tongue, not bothering you and avoiding the language of peasants and the rabble from under the Tatras all the way down to the plains of Danube.
    Thank you a lot for your updating me on the differences between the words that hitherto were unknown to me.
    Special thanks for the wishes, you so selflessly bestowed upon us all for upcoming Christmas holidays.
    Regrettably, though, I have to admit, I am a little bit insulted and disappointed because not being a Christian but of Jewish faith, I can recognize your lack of tactfulness and political correctness. It really makes me feel excluded, and it hurts my feelings.
    I hope, next time you will think twice before letting your inconsiderate remarks reach the public domain.
    Is it so fucking difficult to watch your language!?
    publikované: 08.12.2007 18:20:45 | autor: Milka (e-mail, web, neautorizovaný)
  119. Idar, to si teda dopadol, Stanko ta chvali,
    ze mu skaces na jeho temy ako slepe kura na proso.)


    publikované: 08.12.2007 19:12:37 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  120. Stanko, tie krottyho čísla
    som nejak extra neskúmal, lebo som pozeral pekný film o ruskom kulinárskom iskustve. A prečo by ma aj malo zaujímať niečo, čo si niekto pravdepodobne vycucal zo svojho zahovneného agentského prsta.
    Mám ale pre teba podnetný návrh. Znormalizuj si tie dáta tak, aby ti tá tendenčná krifka sedela. Skrátka tak, ako sa ti to bude lúbiť. A potom nám oznám, o koľko percent by mal Putin menej. Ja ti nepomôžem, lebo tu nemám ani Sigmaplot ani SPSS. Ale ti zato posielam pekný obrázok Kasparova:
    http://images.scotsman.com/2007/07/20/russ.jpg
    publikované: 08.12.2007 20:11:02 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  121. Stan
    Kde je graf z volieb v USA? Hanbisa sa dat ho sem?

    Iran je 4. najvacsim svetovym exporterom ropy.
    publikované: 08.12.2007 20:40:02 | autor: -- (e-mail, web, neautorizovaný)
  122. vyborne
    No ked ty nemas cas to skumat, tak mi odporujes len tak zo zvyku?

    Takze ked nema nikto nic, tak sa znodneme, ze ruske volby boli zmanipulovane a ema napise zajtra pekny blog a zmanipulovanych volbach v Rusku, o Putinovych nedemokratickych metodach a zlom smerovani ruskej ekonomiky. A vec je vybavena. Len mam take tusenie, ze sa zase strapni s tym smiesnym Iranom a jeho dolarom.
    publikované: 08.12.2007 20:40:56 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  123. Znormalizuj si to,
    ti hovorím! Nech vieme, o čom je vlastne reč. Potom sa budeme môcť zhodovať.
    A keď ti zvýši trocha času, tak môžeš vygenerovať podobné dáta aj pre Slovensko a vysvetliť nám, prečo Zúrinda vo volbách 2002 a 2006 vždy získal dvojnásobok hlasov ako mu veštili všetky agentúry.
    publikované: 08.12.2007 20:57:04 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  124. americke volby
    nejaky imbecil sa tu stale pyta na americke volby uplne od temy a od veci, ale ked sme uz pri statistike ukazem vam ako chceli demokrati zmanipulovat volby v roku 2000. Je to aj dobry namet na dalsi blog, hned po Rusku.

    Bohuzial len idar ma tu nejake zakladne vedomosti zo statistiky, ved vie aj natukavat cisla do Sigmaplotu a SPSS, tak to tu pochopi asi len on.

    Takze pre zopakovanie v roku 2000 bezali za prezidenta Bush a Gore. Kedze v US je taky volebny system, ze ked v jednom state vyhra jeden kanditat automaticky dostane vsetky hlasy toho statu a jedno o kolko vyhral, vyhra v jednom relativne malom state moze rozhodnut volby.

    Na Floride sa scitavanie hlasov skoncilo velmi tesnym vysledkom, kde vyhral Bush. Predpokladajme, ze pri nesfalsovanom scitavani sa vacsinou nezapocitaju omylom hlasy, pri tom pre vysledny pomer to nerobi prakticky ziaden rozdiel. Sledujes to idar?

    Co teda urobili mili demokrati? Zacali prepocitavat hlasy v okresoch, kde mali vacsinu. Tie omylom nezapocitane hlasy sa pridavali demokratom aj republikanom, ale kedze sa prepocitavalo iba tam, kde mali demokrati vacsinu, vacsina tychto nezapocitanych hlasov pripadlo demokratom. Vsetko jasne idar?

    Preto pri kazdom scitani sa Goreho vysledok priblizoval Bushovmu. Demokrati cisto matematickym sposobom prisli na to ako manipulovat volby. Keby sa prepocitavali hlasy tam kde mali vacsinu republikani, Goreho vysledok by sa od Bushoveho vzdaloval. Jedine spravodlive prepocitanie by bolo prepocitat vsetky hlasy na Floride, ale o to nemali demokrati zaujem, lebo by im to bolo prd platne, pretoze v celej Floride vyhral Bush.

    Viem ze pre niektorych to je tazka matematika, ale idar vam to moze dovysvetlit.
    publikované: 08.12.2007 21:05:38 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  125. Stan
    Netaraj ako americky prezident a daj graf.
    publikované: 08.12.2007 21:28:48 | autor: -- (e-mail, web, neautorizovaný)
  126. Ti demokrati, to su ale hajzli.
    Nie su to nahodou Americania?

    Typicke :)
    (ale demokrati podla tej primitivnej rozpravky aspon ovladaju zaklady matematiky, to je v US dost neobvykle - a preto je aj to zrejme len dodatocna republikanska loz - v kazdom pripade odzrkadlujuca len podlost americkej politickej sceny )

    Preco ten Troll Stanko vlastne chodi stale otravovat svojimi prasacimi sposobmi niekde, kde nim kazdy opovrhuje?
    Aby nik nezabudol na jeho zakladnu message, ako skoncili Izraeliti v Pise na poslednom mieste?

    Alebo si vazne mysli, ze to tu zahovori detnskymi pokusmi o deformaciu statistiky z ruskych ci americkych volieb?
    :)

    Stanko, este raz:
    ked sa jedna o objektivne testy, aj priemerni Slovaci su dvakrat lepsi ako zidia.
    Uz to vsetci vieme, uz nam to nemusis pripominat.
    publikované: 08.12.2007 22:54:01 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  127. Prosim neznameho -- aby sa nejak podpisal,
    a aby neurazal Stanka prirovnavanim k tej opici.
    publikované: 08.12.2007 22:56:41 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  128. Slobodne volby
    Co sa mna tyka, ja nemam ani ponatia o tom, co je to Sigmaplot alebo SPSS. Mam vsak asi tisic dovodov mysliet si, ze keby som to z nejakych dovodov potrebovala, tak by som si to za jedenast dni nastudovala. Keby som to uz mala nastudovane, bola by som na tom naozaj vyborne, lebo by sa vo mne stretli dve kvality, ktore, pozorujuc dnesny svet, myslim, malokedy prichadzaju v jednom baliku: znalost zakladov statistiky a charakter.
    Asi nebudem daleko od pravdy, ked vyhlasim, ze podstatou diskusie je otazka, ci posledne volby volby v Rusku boli slobodne alebo nie. Jedinym kriteriom toho, ci akekolvek volby, kdekolvek a kedykolvek na svete boli slobodne je, ci z volieb vzisly vitaz ma naozaj najvacsiu podporu zo vsetkych kandidatov. V nasom pripade je preto kazdemu sudnemu cloveku jasne nad akukolvek pochybnost, ze ruske volby boli vo svetle horeuvedeneho kriteria jednoznacne slobodne.
    Priznat to vsak je tazke, ak mate agendu a nemate charakter.
    Vsetky tie skurvene krysy, ktore sa dnes nestitia ziadnej spinavosti alebo podleho triku, aby ociernili Vladimira Putina, nam vsetkym dlhuju odpoved na jednu otazku:
    Kto by bol vyhral ruske volby, keby boli naozaj slobodne podla ich kriterii?
    Kasparov?
    Chodorkovski?
    Berezovski?
    Alebo Ahaswer?

    publikované: 09.12.2007 06:14:04 | autor: Milka (e-mail, web, neautorizovaný)
  129. Bez sarkazmu - uplne vazne
    Napriek tomu, ze Stan ma svoju agendu, pripustime, ze je konstruktivnym prinosom pre tento blog - nuti Vas mysliet a cibrit Vasu schopnost argumentovat.
    Mohlo by sa lahko stat, ze bez neho by cela vec mala nasledujucu uroven:
    Kozmos odoberám a článok som čítal,- (koho to zaujima?),
    ale poviedku Lema - hoci ho mám rád - zatiaľ nie- (ako je toto pre inych dolezite?),
    Vyhľadám a prečítam, iste stojí za to.- (No a?).
    Infantilne predvadzanie sa niekoho s velmi nizkym sebavedomim a mentalnou urovnou dvanastrocneho.
    publikované: 09.12.2007 07:21:28 | autor: Milka (e-mail, web, neautorizovaný)
  130. Ludia su prinosom.
    Ale nesmu byt tlsti a zaberat vsetko miesto, pretoze je mnoho ludi, ktori sem nakuknu, a ktori potrebuju mat miesto na pozdrav ci skutocnu kritiku, a my mame mat miesto na ich privitanie medzi nami.

    A okrem toho - treba skutocny herausforderung, nie pinchla.
    Ved v rade cakaju dalsi, ktori ticho soptia a sujtomne sa zozieraju, lebo sa hanbia zapojit nechtiac sa zaradit vedla neho.

    K teme:
    Ako som hovoril, nizka inteligencia a vzdelanost suvisi s moralnou tupostou: Izraelsky rasizmus - predsudky a arogancia:
    According to the research, which was reported on Channel 10 Saturday evening, 50 percent of Israel's Jewish population believe that Arab Israelis do not deserve equal rights.

    "The problem is not a problem of Arabs in Israel. Israel's Arab population cannot continue to live like this, but also the Jewish population cannot continue to live with these statistics, which are extremely severe. It is a problem of the state of Israel and the Jewish citizens in Israel,"
    http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1196847285451&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
    publikované: 09.12.2007 09:12:53 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  131. Pre Milku, :)
    Mňa kedys´ zvádzal svet, mi hovoriac,
    reč, ktorú z domu vieš, ó, jak je lichá,
    Jak biedny nástroj ona pre snem prác,
    čo žitím srdca sú a v duchu pýcha...

    Ta pohoď totú handru, odev vetchú,
    do ktorej hriech je haliť - pomysli,
    Máš krídla známe, no máš ich vari k letku,
    jak však, keď zdrapy tebou ovisli...
    publikované: 09.12.2007 10:26:01 | autor: Jozefb (e-mail, web, neautorizovaný)
  132. milá Milka,
    témou bol Kozmos, sci-fi, tak som sa toho na úvod držal.
    Ostatní - skĺzli ako vždy (bez ohľadu na tému) - k anti/sionizmu, anti/amerikanizmu, k urážkam...
    Proste veselý emin pitvor ;)
    publikované: 09.12.2007 10:54:52 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  133. pre nu
    Get over it Milka! Someone else's beliefs aren't going to hurt you. Let there be Christ in Christmas,if that's what christians want. Stop being upset that someone has a different point of view than you do. Can you honestly say there's nothing in your life that might offend someone else?
    publikované: 09.12.2007 16:16:54 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  134. Samozrejme, že prechod na petroeuro
    je zanedbateľnosť
    http://www.globalresearch.ca/articles/CLA410A.html

    Američanom zostáva len vytie o biblickom armagedone a hŕstka fanúšikov ich úpadku, typ Stanko. Na-bina. Na-dan. Obdivovateľ bulvárnych grafov, v ktorých "sa prekrývajú" bobule, a preto nevidno, koľko ich naozaj je.
    publikované: 09.12.2007 18:26:56 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  135. Christmasový darček pre iris
    publikované: 09.12.2007 20:20:33 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  136. A keď sa tu už tak obdaruvávate,
    tak ja ešte prihodím Milke ku Paulovi H. Orzsághovi aj Slávy dceru. Zo školského prostredia, ako inak.
    http://www.youtube.com/watch?v=P6WIy5624Qk&feature=related
    Veru tak, jest čo zlepšovať.
    publikované: 09.12.2007 21:56:35 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  137. ema, dakujem
    preniklo to az do kosti...

    publikované: 10.12.2007 02:03:53 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  138. Kriklunovi
    Jeden infantilny kriklun napisal takto:
    "Ostatní - skĺzli ako vždy (bez ohľadu na tému) - k anti/sionizmu, anti/amerikanizmu, k urážkam...
    Proste veselý emin pitvor ;)"
    *********************************************
    To, preco si myslim, ze je infantilny, som uviedla vyssie.
    Preco kriklun?
    Individuum, ktore sa podpisuje kriq a obmenami, napisal za poslednych pat rokov do diskusii na on-line SME priblizne 30 000 (tridsattisic) pripevkov, a vsetky su agresivne a sproste prosionisticke a proamericke. Ak jeden prispevok vyzaduje aspon jednu minutu na jeho vypracovanie a odoslanie, stravilo toto individuum patsto hodin - viac ako sestdesiat plneodpracovanych osemhodinovych dni svojho zivota vypisovanim svojich infantilnych, agresivnych a sprostych zvastov. Mam podozrenie, ze za toto jeden musi byt plateny, alebo je drbnuty, ak uz nie oboje.
    A potom taky pride sem, a stazuje sa, ze slusni ludia maju svoje miesto, kde si mozu vyliat zial nad skurvenym svetom, ktory svojimi zvastami a bezcharakternostou vytvorili vsetci ti infantilni od alkoholu zdebilnely krikovia a bushmani.
    publikované: 10.12.2007 07:33:38 | autor: Milka (e-mail, web, neautorizovaný)
  139. artonoidná milka
    to ti fakt jeden "infantilny od alkoholu zdebilnely kriklun" stijí za to, aby si mu rátala príspevky na SME? :) ďakujem, som potešený.
    BTW, ak vám vadí moja občasná prítomnosť v eminom pitvore, zamknite si diskusiu heslom a urobte si z toho elitný "anti-usa, izrael" klub
    publikované: 10.12.2007 11:34:28 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  140. Kriq aký urážlivý
    Sme tu všetci jedna pitvorná rodina, a aj to tak vyzerá.
    Si spomeň na pamätné slová evolučného biológa Zrzavého. Ľudia prakticky celý život nerobia nič iné, len sa špehujú a ohovárajú.
    No vidíš.
    publikované: 10.12.2007 11:45:42 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  141. A že sme medzičasom
    už nejaká família!
    http://www.youtube.com/watch?v=4MK_vNkiPRk
    Ale aby to nebolo také veselé a družné, tak nasleduje aj nejaké to pak:
    http://www.youtube.com/watch?v=AlOuG1o9PHw
    publikované: 12.12.2007 03:18:27 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  142. Neat Video Crack is


    Neat Video Crack is a digital filter designed to reduce noise and sound in electronic digital video cameras, DSLRs, TELEVISION toners, and truly digital movie or VHS video film. Neat Video Pro Full Crack Newest 2023 is a well-known solution that is still extensively used by professionals and video enthusiasts and is always growing. Anybody who wants to improve the quality of their movies can utilise this capability. Neat Video Newest Version may be used to generate a serial key, which allows clients to enjoy a variety of benefits. When the key generation operation is completed, the user is advised to register this programme using the patch for the best results.
    <a href="https://newcrackkey.com/neat-video-crack-free-download/">neat video crack free download</a>
    publikované: 21.03.2023 15:34:00 | autor: peter (e-mail, neat video crack free download">web, neautorizovaný)
  143. PortraitPro Crack free Download
    PortraitPro Standard is a useful tool for fixing defects and enhancing portraits in your images, as well as giving image improvement and face shaping features. This programme has a plethora of professional options for generating portraits.
    <a href="https://freeforfile.com/portraitpro-crack-free-download/">PortraitPro Crack Download</a>
    publikované: 22.03.2023 07:26:37 | autor: PortraitPro Crack (e-mail, PortraitPro Crack Download">web, neautorizovaný)
  144. PureVPN Crack Mac is a secure, fast, and user-friendly VPN service for private online
    PureVPN Crack Mac is a secure, fast, and user-friendly VPN service for private online. It has a large database of over 6500 servers in 78 countries. It allows you to safely access everything on the internet. PureVpn 2023 Crack latest editions include compatibility for Windows 11 and macOS Monterey, allowing you to safely download your favourite material. It gives you immediate access to your favourite material. This programme protects you whether you're surfing the web or playing an online game. Download this programme right now for the most private and secure surfing experience.
    https://freepropc.com/purevpn-crack-free-download/
    publikované: 24.03.2023 11:45:21 | autor: PureVpn 2023 Crack (e-mail, web, neautorizovaný)
  145. Avast Cleanup Premium Crack
    <a href="https://profullkeys.com/avast-cleanup-premium-crack/"rel="nofollow">Avast Cleanup Premium Crack</a>make independently shows laugh out loud through partners with astounding as well as deals with your PC with no inciting issues totally. Without committing the presence of a remover. This program Split changes away the windows gigantic, PC library issues, a couple of things that clamoring the unbelievably extra room on the hard drive. Avast Cleanup Premium Crack Free Download For Pc is an application seen for the net demand figure out made and expected Mac Working Structure.
    https://profullkeys.com/avast-cleanup-premium-crack/
    publikované: 28.03.2023 10:30:24 | autor: kathrein Jone (e-mail, web, neautorizovaný)
  146. iTop Data Recovery Pro Crack
    iTop Data Recovery Pro Crack is one of the best application which is used all over the world. The aim behind using this app is that it recovers all kinds of lost data from PCs and other carriers devices.https://freeprosetup.com/itop-data-recovery-pro-crack/
    publikované: 28.03.2023 10:55:37 | autor: iTop Data Recovery Pro Crack (e-mail, web, neautorizovaný)
  147. Microsoft Office 2019 Crack With Activation Key [Updated 2023]
    Microsoft Office 2019 Crack With Activation Key [Updated 2023]

    Microsoft Office 2019 Crack is the newest and most advanced type and it is now a day accessible to both MAC OS and Windows. This provides us with the best MS Word and Excel PowerPoint capabilities. Microsoft Office 2019 Full Download Latest can also reach you to the highest level of excellence in our documentation and draughts. However, we must have to pay our bills for its monthly or yearly till we have our approach to Office Key 2019 that is free for use. When we select its two fundamental forms, “for the business platform and students’ Work,” MS Office is most appropriate and successful for business. The most reliable program is regarded as being Microsoft Office 2019.

    https://prekeysfree.com/ms-office-2019-crack-full-download/
    publikované: 03.07.2023 13:50:12 | autor: Microsoft Office 2019 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014