Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Očká siete

Jakýsi Pantělej kopnul patou Ivana.

 Jakýsi Ivan praštil kolem Natálii.

Jakási Natálie praštila psím náhubkem Semjona.

Jakýsi Semjon praštil neckama Selifana.

Jakýsi Selifan praštil kazajkou Nikitu.

Jakýsi Nikita ...

(atakďalej.)

Natálie kousala Ivana do prstu.

Ivan kopal Pantěleje patou.

Safra, říkali jsme, rvou se dobří lidé.

(Daniil Charms)


Bratia

Môj starý otec hovorieval, že zemiaky z pahreby a kamarátov treba vyberať opatrne a priateľa, s ktorým sa nedá mlčať, radno vymeniť za psa.

Prečítala som si, že prichádza Google Wave, ktorá prispeje k tomu, že budeme ešte kolektívnejší, sociálnejší a komunikatívnejší. Už je to tu zas. Len netreba chodiť do Domu pionierov. Stačí sa pripojiť do sociálnej siete a zrealizovať si svoj primitívny inštinkt zberača. Tento raz zberača kontaktov. Nikdy to nebolo ľahšie. Aj v Dome pionierov sa dali zbierať kontakty, ale boli obmedzované tým, že Panělej kopnul patou Ivana a ten sa s ním už nechcel kamarátiť.

"Eric Mariacher s viac ako dvadsaťtisíc kontaktmi tvrdí, že ešte nevie, na čo mu bude taká veľká masa ľudí. „Moje motto je: buduj svoju sociálnu sieť skôr, než ju budeš naozaj potrebovať.“ Eric prijíma každé pozvanie – aj od neznámych ľudí, hoci pravidlá sociálnych sietí často trvajú na tom, aby sa dvaja prepojení používatelia aj reálne poznali. „Každý človek je pre mňa zaujímavý – minimálne kvôli ľuďom, ku ktorým sa cez neho dostanem. Zbieram ľudí ako známky, ale hneď ako ma niektorá moja známka potrebuje, odpoviem jej tak rýchlo, ako je to možné. A ona sa zrazu stane skutočnou osobou,“ povedal pre SME. S ľuďmi vraj komunikuje iba hodinu denne.

Psychológ Branislav Tichý hovorí, že podobné správanie môže mať u ľudí viacero príčin. „Či už je to fakt, že sa veľkým množstvom známych môžete pochváliť, alebo oportunisticky tým, že ,možno sa mi raz zídu'.“ V oboch prípadoch však ide primárne o uspokojovanie vlastného pocitu dôležitosti, prípadne nadradenosti nad ostatnými - nad tými, ktorí majú menej „kontaktov“

Vraj pravidlá sociálnych sietí trvajú na tom, aby sa dvaja prepojení užívatelia aj reálne poznali. Čo to je, reálne sa poznať?

"Zbieram ľudí ako známky, ale hneď ako ma niektorá moja známka potrebuje, odpoviem jej tak rýchlo, ako je to možné," píše magor, čo sa kontaktuje s 20 000 ľudmi. Obhodspodaruje ich hodinu denne tým, že poniektorým rýchlo odpovie."

Jedného pekného dňa vypadne elektrina, a magorova sociálna sieť založená na kvákaní a ubezpečovaní, aký som ja dobrý človek - lebo kto už by sa chcel zosieťovávať so zlým človekom, všakáno - je fuč.

  „Ľudia, ktorí nemajú možnosť alebo digitálnu gramotnosť nadväzovať kontakty cez web, môžu byť z procesu tvorby takýchto elít úplne vylúčení,“ tvrdí akási sociologička Gallová.

Akáže už vzíde elita zo zberačov, ktorí, idúc po sieti, kecajú ako Palacký.

Peknú knihu o priateľstve napísal Jü Chua. Volá sa Bratia. Je o sociálnej sieti, ktorá síce nemá tisíce očiek a tisíce utáraných húb, ale zato má dve ruky, ktoré niečo udržia. 

 

Garri Kimovič Kasparov - "bojovník za slobodu"

Daniel Johnson, autor knihy Bílý král a rudá královna, si vybral pozoruhodnú tému, ale len preto, aby ju poriadne sprasil. Ako keby nestačilo, že ju napísal štýlom emočne preexponovaného ...násťročného trtka, zosnoval v nej pasáže, nad ktorými čitateľ žasne. Aby Garrimu Kasparovi udržal politicky želateľný imidž, obhajuje členstvo tohto "bojovníka za slovodu" v komunistickej strane tlakom zvonka. V jednej vete napíše, že Kasparov vstúpil do komunistickej strany ako osemnásťročný len a len preto, aby mohol cestovať po svete a hneď v ďalšej vete konštatuje, že Kasparov po svete cestoval od trinástich rokov. Mimochodom, ešte aj tri roky po zisku titulu majstra sveta bol členom azerbajdžanského ústredného výboru komsomolu - a to veri nie je len tak. Kasparov kurva bol a kurva aj zostal. Od mlada sa zaujímal o politiku a podnes deň slúži tento "bojovník za slobodu" tým, ktorí mu dajú lepšie zabezpečenie.

Inde v knihe sa dočítame, že napríklad taký Spasskij do komunistickej strany nikdy nevstúpil. Vysvetlenie záhady, ako sa mu podarilo vycestovávať do zahraničia aj bez červenej knižky, sa od tupca Johnsona nedozvieme.


Sodomisti organizujú Gomory

Pod uhlom faktu, že Pentagon prizdoboval správy pre Busha and Co. biblickými citátmi (vpred, kresťanskí bojovníci! - malá ukážka), nadobúda iný rozmer aj operácia v noci, kedy zomrel Hamburg. Gomora.

Autorom názvu paličského - holokaustového bombardovania bolo samotné štetinaté prasa Churchill posadnuté starozákonnými beštialitami a bezýhradnou oddanosťou rasovej nadradenosti židov (pre tých, čo teraz začali hystericky poskakovať: nech sa páči prečítať si politicky korektnú knihu Churchill a Židé). Čiže z identického kultúrneho prostredia ako americkí evangelikánski extrémisti. Tornádový požiar v dvojmiliónovom meste dosiahol rýchlosť 250 km/h, teplotu 800 stupňov Celzia, zničil 250 tisíc domov a spálil civilné obyvateľstvo na 20 kilometroch štvorcových mesta. Po prvý raz bol na civilov použitý hustý dážď fosforových púm.

Hamburg. Ten, kto spáchal tento zločin sa k nemu nikdy nepriznal, nikdy sa ani nepokúsil vyrovnať s touto beštialitou.

Z Basry vraj už Briti odtiahli.

Uvidíme, kde sa znovu vynoria.


Peri fyseos anthropu - O ľudskej prirodzenosti | stály odkaz

Komentáre

  1. angloamericania museli bezpodmienecne vojnu vyhrat
    v opacnom pripade by bol churchil za zverstva spachane na nemeckych mestach rozkuskovany nadrobno


    popis socialnej siete od charmsa je dobry
    publikované: 30.05.2009 18:36:54 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Chazar zo Samary Železný
    komu se nesevře srdce, když vidí zabité děti raketou. Pocit je to strašný, ale neměl by opravňovat k pokrytectví. Která z evropských zemí by projevila tolik zdrženlivosti jako Izrael a po několik let si nechala líbit útok více než 7000 raket, které v každé chvíli ohrožovaly životy více než jednoho miliónu civilistů.
    Ale obyvatelé Gazy nejsou jen nevinné oběti. Oni nadšeně, vědomě, svobodně a demokraticky zvolili Hamas a jeho chartu. A pod slovem osvobození nemínili osvobození již svobodné Gazy, ale osvobození Tel Avivu a Haify od Židů, destrukci státu Izrael. Volí-li někdo zločince, pak s nimi musí logicky sdílet osud. Zejména, když se ti zločinci skrývají za sukně žen a za děti jako za rukojmí, pokud odpalují rakety ze škol a mešity proměňují na obří skladiště zbraní. Vzpomínám na bombardování Drážďan, které srovnaly britské letouny 1944 se zemí a zabily přitom 92000 civilistů, převážně žen a dětí. Nikdo se pokrytecky nepohoršoval. Němci si svobodně zvolili Hitlera a sdíleli s ním jeho osud. Také Gazané věděli, koho volí a proč.
    Naopak v rukou Hamasu skončila významná část prostředků, které z EU do Gazy proudí. Asi proto, aby se Gazané mohli s plným žaludkem a dobrým zajištěním z EU plně věnovat hloubení tunelů pro pašování stále smrtelnějších zbraní proti izraelským civilistům. Velmi proporční!
    z projevu v Evropském parlamentu
    publikované: 30.05.2009 19:35:50 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. hlina novacik v uj szme
    publikované: 30.05.2009 20:40:56 | autor: :D (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Tak oni tie sociálne nety
    sú vlastne len takým podružným symptómom terminálneho štádia choroby Západu, že áno. Prejavom narcisizmu, degenerácie a stádovitosti v jednom. Tam kde stráca na význame skutočná hodnota indivídua, nemôže byť nič významné vytvorené a dokonca, ako sme toho dnes svedkami, už ani vyrobené. Je to len zúfalá snaha a zbytočné plytvanie energie na udržanie niečoho, čo zo svojej podstaty už nie je životaschopné. Stádovitosť síce môže byť v boji o prežitie výhodou, ale keď je stádo degenerované a ešte k tomu vedené tupými narcismi, čo ani nevedia komu vlastne slúžia, tak to nemôže dopadnúť nijak inak, že nenažrané stádo nakoniec spasie samo seba. Bon appetit, stačí len aby ďalej klesal dolár.Prúd ani vypínať netreba, ten sa vypne sám.
    To, že tá západná societa už nemá žiadny koncept, je pekne vidno aj tu:
    http://www.blisty.cz/2009/5/29/art47097.html
    publikované: 31.05.2009 04:19:24 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Som nevedela, že v Britských listoch
    o tej skvelej (ako je už u Kellera zvykom) knihe písali. Lebo som chvíľu zvažovala, či do textu zakomponovať odkaz na ňu, ale nakoniec som to nechala na samostatnú tému.

    Je v tej knihe sympatické, že diagnóza spoločnosti je hneď na začiatku. Lebo spravidla sa v knihách až na konci dozvieme, že vrahom je záhradník, prípadne v mizerných sociologických knihách sa až na konci dozvieme, že vraha sa nepodarilo vypátrať.
    Je ňou budovateľské heslo éry korporátneho kapitalizmu: vážne problémy modernity vyriešime ďalšou modernizáciou.

    V korporátnej praxi (firma ako malé spoločenské laboratórium) sa to prejavuje smršťou zmien - chaosom, ktorý spôsobujú kreténski frikulíni vpustení do firmy ako pitbuli do králikárne, ktorých poslaním je dotrhať tradičné väzby, nahradiť ich modernou korporátnou odľudštenou štruktúrou s jej virtuálnou komunikáciou, a keď zákonite zlyháva, musia vymýšľať stále nové a nové pichoviny. Predsa si nemôžu priznať, akú paseku narobili.
    Ukážkovou firmou, cez ktorú sa takáto premena z tradičnej domácej stabilnej spoločnosti na súčasť monštruóznej korporácie (pre ktorú je labilita, hysterické zmeny modus operandi) prehnala ako tlaková vlna, je Slovnaft. Ale chápem, že žiadny sociológ sa do poctivej analýzy toho, čo sa tam udialo a čo to urobilo s ľuďmi, nepustí.
    Úplne však postačuje, že to poslúžilo ako odstrašujúci príklad pre ďalšie firmy, po ktorých sa tá monštruózna korporácia načiahla. Chorvátska INA sa napríklad poistila tým, že besnenie legionárskych pitbulov vo firemnej sociálnej sieti na tri roky zmluvne zabrzdila.

    Je na pobavenie, že sociálna sieť - súčasť ľudstva od jeho úsvitu - je prezentovaná ako modernita. Takí Čínania vedia, že "guanxí" je základom ich spoločnosti od nepamäti. Na rozdiel od moderných virtuálnych sociálnych väzieb, slabých a rozpadávajúcich sa, tradičné guanxí niečo unesie a je priam dedičné.
    Za všetko hodnotné sa však platí, a tak má tradičné čínske guanxí zabudovaný samoregulačný prvok - to, čomu sa obrazne hovorí strata tváre.
    To len stepná nomádska chazarská kultúra razí ilúziu, že virtuálna sociálna sieť bez tohto prvku môže bez problémov fungovať a nikto sa nemusí za nič zodpovedať, lebo šak klikne na ďalšiu sieť a vybavené (nomád, aby sa vyhol dôsledkom svojho prasáctva, zbalí päť slivák a tiahne ďalej). Keller o tomto klamstve píše tiež hneď v úvode: vraj "čím sú tieto kontrakty nezáväznejšie, tým sú pre zúčastnených výhodnejšie."
    publikované: 31.05.2009 07:45:20 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Veru tak, new world order
    Ak by bol výsledok vojny iný, na hento by nebolo treba žiadne mastné tresty za popieranie. To by nikomu ani nenapadlo popierať. Postačila by fotodokumentácia - jasná, zreteľná výpoveď o beštialite, ktorá nepotrebuje vymýšľanie legend.

    Tie zločiny boli tak veľké a ohavné, že nutne musel vzniknúť istý nebudememenovaťktorý mýtus. Jednak zavrel huby domácim kritikom britských a amerických zverstiev na európskom kontinente, jednak bol úspešne použitý na páchanie ďalších megazverstiev - outsourcovaných na Blízky Východ.

    Európania doslova kráčajú po mŕtvolách. Kto už by mal lepšie vedieť, že žiadne zverstvá NESMÚ byť ospravedlňované.
    A napriek tomu to nevedia.

    Lebo si nechali vziať právo na etické hodnotenie beštialít, akými bol holokaust Hamburgu. Nechali si to vygumovať z histórie ako niečo nepodstatné - ako niečo, čo sa hádam ani nikdy nestalo, a ak sa stalo, tak dobre tak. Dovolili, aby ľudia, ktorí o týchto beštialitách spáchaných na milónoch civilov hovoria, dostali od súčasných sionacistických ideológov ostrakizačnú nálepku nácek.
    Tie milióny európskych civilov si pri pohľade na spálený Hamburg neuvedomujú, že pri najmenšej zámienke sa im to môže - beztrestne - stať znovu.
    publikované: 31.05.2009 08:06:45 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. ema, viem, ze sa na svojom blogu
    venujes teme bombardovania nemecka uz po niekolky krat, tak ti (samo, ze nielen tebe) davam do pozornosti tuto knihu:

    Príšerná úroda od Ralpha Franklina Keelinga.

    http://www.archive.org/details/GruesomeHarvest
    (na tejto stranke ju mozte stiahnut vo formate pdf- vlavo hore)

    kratky citat:

    All German cities above 50,000 population and many smaller ones were from 50 to 80 per cent destroyed. Dresden, as large as Pittsburgh, was wiped out and nearly all of its 620,000 inhabitants buried under the ruins. Cologne, with a population of 750,000, was turned into a gigantic wasteland. Hamburg, with its 1,150,000 people, was blasted by huge attacks, in one of which the flames rolled a mile into the sky androasted alive hundreds of thousands of civilians in street temperatures of a thousand degrees. Frankfurt-on-Main, a city of 500,000, was reduced to a mass of rubble. All cities and industrial areas, such as the Ruhr and Saar regions, were laid waste.

    PS: kniha bola vydana v roku 1947, takze ziadna mytologia, vedecke vyskumy o "25 000" obetiach bombardovania drazdan etc...

    PS2: po precitani (ak si to este necitala) sa mozno dockame dalsieho fajn clanku na tvojom blogu :-)
    publikované: 31.05.2009 09:07:23 | autor: kri (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Ďakujem, nepoznala som tú knihu
    a aj s ohľadom na rok vydania vyzerá byť zaujímavá.

    Keď som čítavala oficiálne propagandistické knihy o tzv. histórii Európy 20. storočia, si presne pamätám na moment, ktorý bol ako satori. Písalo sa v tej knižke o nemeckom rasovom ideáli - vysokom statnom modrookom plavovlasom übermenschovi. Vtedy som sa pozrela na sprievodnú fotografiu Hitlera - a uvidela som tam malého počerného zmrda. Tento im akože hulákal z balkóna o fyzickom rasovom ideáli?
    A tiež som čítala o monštruóznosti nacizmu voči telesne postihnutým - a len tak, mimochodom, bolo spomenuté konské kopyto kripla Goebbelsa. Tento akože tento robil propagandu v prospech utrácania kriplov?
    (V knige Goebbelsove denníky 1924-1929 je v úvode Ralfa Georga Reutha explicitne napísané, že Goebbels bol "mrzákom nízkeho pôvodu". Vo Weimarskej republike? No ale také dačo, povedala som si. Na tom úvode je ešte interesantné, že je tam veľmi-veľmi zdôrazňované, ako Goebbels posadnuto nenávidel židov. Dobre, že to tam napísali. Lebo inak sú v tých denníkoch nejakí židia spomínaní vskutku minimálne.)
    A tiež som čítala o bombardovaní Dráždan a dočítala som sa, koľko bolo medzi zavraždenými civilmi židov. Čo tam, majngot, robili židia, ktorí mali byť podľa propagandy už dávno vyhladení?

    A niečo mi na oficiálnej propagande začalo neštimovať.

    Žijem v Európe, a preto ma zaujíma, čo sa tu NAOZAJ stalo.

    Keď už som spomenula Weimarskú republiku, tu je niečo o hyperinflácii, ktorou trpela:
    http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=13673

    “It was horrible. Horrible! Like lightning it struck. No one was prepared. The shelves in the grocery stores were empty. You could buy nothing with your paper money.” – Harvard University law professor Friedrich Kessler on the Weimar Republic hyperinflation (1993 interview)

    Nemecko sa pokúsilo vymaniť z psychopatického finančného systému riadeného walstreetovými "expertmi" permutujúcimi zelené nuly (kretenizmus tohto systému vidíme aj dnes v priamom prenose), ktoré mu podrezávalo krk.
    A tak bolo fyzické zničenie Nemecka (za trest, že sa nepodriadilo globálnej finančnej mafii) naplánované dávno predtým, ako sa začala ostrá vojna. Preto Británia intenzívne vyvíjala veľké bombardéry - na sadistickú likvidáciu veľkých civilných oblastí, na plošné vraždenie civilného obyvateľstva zo vzduchu. Stalinistické Rusko takýto program podľa všetkého nemalo.

    Zábavný článok o Weimarskej republike som našla v Britských listoch:
    http://www.blisty.cz/art/12588.html

    Píšu tam, že "...podobne ako nacistom pomohla inflácia, tentoraz to bola svetová hospodárska kríza, ktorá z vyspelých krajín sveta postihla najväčšmi práve Nemecko. Mnohé firmy a banky skrachovali. Počet nezamestnaných dramaticky rástol, od septembra 1929 do septembra 1931 narástol z 2,7 milióna na 4,3 milióna a na začiatku roku 1933 dokonca presiahol 6 miliónov."

    Tautológie sú vždy srandovné.

    No hej. Nacistom realita im pomohla v tom, že bola presne taká, ako o nej klamali.
    (Nebudem pridávať smajla. K tragédiám takéhoto rozsahu mi je to akosi trápne.)
    publikované: 31.05.2009 10:41:10 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Severná Korea
    http://www.fourwinds10.com/siterun_data/government/war/bushs_north_korea_war/news.php?q=1243532445

    Severní Korea včera odstoupila od příměří, které zastavilo korejskou válku. Dnes je oficiální Washington plný ne tak tajných „přísně tajných“ plánů na omezený jaderný první úder Spojených států, aby vymazaly severokorejskou hrozbu v jednom rázném úderu.

    Rusko bylo varováno, aby „vytvořilo plány“ kvůli radiačnímu spadu ve své východní hraniční oblasti.

    publikované: 31.05.2009 13:03:40 | autor: pacifista (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. "Tajné" plány Washingtonu
    so Severnou Kóreou vypovedajú o tom, čo by Washington chcel. Druhá vec je, čo reálne môže.
    Gates včera (či predvčerom) na stretnutí o regionálnej bezpečnosti v Singapúre deklaroval, že USA budú záležitosť Severnej Kórie riešiť bez vojenského úderu. Keby USA ten kúsok zeme zasypali nukesmi, odpísali by sa už totálne.
    Neviem, možno sa mýlim, ale podľa všetkého Severná Kórea odstúpila od zmluvy podpísanej v roku 2005, v ktorej jej USA prisľúbili dodávky ropy a elektriny - a dodali lobogo.

    Ale iné je interesantné. V prahe sa konal summit EÚ - Čína, aušak korporátne média to nepovažovali za tému vhodnú na seriózne spracovanie.
    A tak si prečítajme, čo tam EÚ Číne ponúkla. Starého idiota Brzezinského ideu o vytvorení G2 v zložení USA a Čína.
    Chinese Prime Minister Wen Jiabao rejected the concept of a Group of Two (G-2) comprising China and the United States, saying "it is totally ungrounded and wrong to talk about the dominance of two countries in international affairs".
    http://www.atimes.com/atimes/China/KE29Ad01.html

    Sranda, že ausgerechnet tá "komunistická" Čína musí Američanov upomínať, že nejaká G2 by bola ilegálna štruktúra.
    Another major reason for China to reject a G-2 is that it is would not be legitimate international structure. If G-2 was built with the help of the US, then the question is who can empower or authorize the US to do that? We can imagine the G-2 would be refused by most countries if taken to a global referendum. No other country, except for US, wants to see the emergence of "pax-Chimericana".
    Atakďalej.

    Otázka znie, prečo východoeurópskeho stepného chuja Brezinského nápad ponúkala Číne - Európska únia.
    publikované: 31.05.2009 19:35:04 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Zato tému Severnej Kórey
    médiá pojednávajú do absolútneho vyčerpania (svojho). A keby nebolo Kórey, bude niečo iné. Žiadnemu pozornému sledovateľovi západného spravodajstva nemohlo uniknúť, že v každých jedných správach ľubovolnej západoeurópskej televízie nikdy nemôže chýbať aspoň jeden šotík o prekérnej situácii človečenstva niekde inde na svete. To je povinná jazda, kokótio sine qua non. On ten Hans či Gertrúda musia byť totiž permanentne držaní v presvedčení, ergo informovaní, že žijú v edene, aj keď napríklad nevládzu splácať hypotéku a pod. A úplne najlepšie je, keď sa v nich podarí ešte aj vyvolať strach pred cudzími hrôzovládcami, to potom na vlastnú realitu zabudnú úplne. Je to ošúchaný trik, ale funguje zdá sa spoľahlivo.
    Prečo by potom ukazovali publiku, ako sa ich rodná EÚ zúfalo a pokrytecky - pretože oni potrebujú, aby sa Číňania zviezli spolu s USA do priekopy - musí strkať Číne do riti.
    Z iného súdku: teraz cez víkend boli voľby v Južnom Osetsku. Do popuku mi bolo, keď som zaregistroval, aký prívlastok si západoeurópski politruci najnovšie vymysleli pre túto krajinu. Už žiadna provincia viac, ani separatistický región, ale Land NIRGENDWO. Pre nich jednoducho prestalo Južné Osetsko po prehratej vojne s Ruskom existovať. Šmitec. Už sa tá Európa správa ako ohrdnutá milenka.
    Načim si bleskovo nájsť nového frajera. A prečo nie napríklad takého Alexandra Grigorijeviča Lukašenka.
    publikované: 01.06.2009 00:42:14 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Three generations of imbeciles are enough - - eugenika rasove zakony v USA
    Kto posluzil Hitlerovi ako vzor.
    (Hitler and his associates followed the WASPS’ diligent efforts at ethnic cleansing.)
    http://www.counterpunch.org/cockburn05292009.html

    Three generations of imbeciles are enough
    WASPS fought back with the program of population management known as the Eugenics Movement, eloquently defined by a great WASP hero, Supreme Court Justice Oliver Wendell Homes, put on the Court by that apx WASP, Teddy Roosevelt, who declared in a famous court ruling in 1928 that “It is better for all the world, if instead of waiting to execute degenerate offspring for crime, or to let them starve for their imbecility, society can prevent those who are manifestly unfit from continuing their kind … Three generations of imbeciles are enough."

    Sterilization laws targeting the non-WASP ethnic strains
    Starting around 1910, state after state adopted sterilization laws targeting the non-WASP ethnic strains. Other legislation sought to beat back genetic attrition. The 1924 Racial Integrity Act of Virginia rendered it illegal for blacks and whites to marry and reproduce.

    “Feebleminded” people
    By the end of the 1920s 39 states had adopted legislation prohibiting the marriage of “feebleminded” people. There was a building boom in institutions designed to house the insane and “feebleminded” around the country. The Minnesota Institute for Defectives had the responsibility “to keep the persons entrusted to our care until they are past the reproducing age.”

    Between 1880 and 1929, on one historical account, WASP eugenicists were able to increase the number of unfit imprisoned in asylums four-fold; from 31,973 to 272,527 people. Hitler and his associates followed the WASPS’ diligent efforts at ethnic cleansing with keen attention and delightedly studied the statutes WASPS rammed through Congress, most notably the Immigration Act of 1924, which effectively barred immigrants from eastern and southern Europe. Ironically, the Immigration Act spurred settlement in Palestine which most Jewish emigrants from Russia and Eastern Europe had previously spurned in favor of the United States, thus blazing the path that has led to AIPAC and Avigdor Lieberman.

    United States became the first eugenic nation
    In 1927, the United States became the first eugenic nation when the Supreme Court, upheld the decision to sterilize the unfit in Buck v. Bell by an 8-1 majority. The composition of the Court at this high point in the WASP counter-attack was as follows: Episcopalians: George Sutherland (Vermont); Edward T. Sanford (Tenn.); Harland Stone (N.Y.); Willis Van Devanter, (Wyo). Unitarians: Chief Justice William H. Taft (Ct); Oliver Wendell Holmes (Mass), who wrote the majority opinion, quoted above. Mainline Protestant (Disciples of Christ): James McReynolds (Tenn.), a fervent anti-Semite who refused to speak to his fellow Justice Louis Brandeis, for three years. Jewish: Louis Brandeis (Mass.) Catholic: Pierce Butler (Minn.), the sole dissenting vote. Butler did not write an opinion. With Sutherland, McReynolds and Devanter he was one of the “Four Horsemen” on the Court in the 1930s, opponents of New Deal legislation.

    Compulsory sterilization
    The WASP struggle for continued supremacy crested legislatively in the 1920s, even though compulsory sterilization continued for many decades.

    Studujte dejiny, aby ste nezostali cely zivot uzitocnymi idiotmi blaciacimi frazy propagandy.
    publikované: 01.06.2009 06:32:37 | autor: America uber alles (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Čert ber ich štvrtú a piatu generáciu imbecilov
    Tu je, iris, antidotum. Aby si medzi nimi úplne neosprostela
    http://www.youtube.com/watch?v=o55B2JSVlIU&feature=related

    Ber to ako príspevok k upevneniu všesieťovej vzájomnosti
    publikované: 03.06.2009 18:03:05 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Global Peace Index
    Slovensko na solídnom 24. mieste
    Svetlo na kopci - USA na 83. mieste, obklopené Ukrajinou a Kazachstanom
    A svetlo medzi národmi - centrála globálnej mafie
    ... no veď si to môže každý pozrieť sám
    http://www.visionofhumanity.org/gpi/results/rankings.php
    publikované: 03.06.2009 18:16:07 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. neprispievam, nepisem a aj tak som imbecil :o)
    ema, ten Slota vas tam vsetkych ovplyvnuje viac ako si pripustate, ved pozri, idar sa vysmieva z papagaja a na druhej strane veri, ze Sunkes dokaze pisat :o:)

    ale aby som bola uprimna...ano, mam pocit, ze osprostievam :o(
    Prosim vas, nezneuzivajte hnusne moju uprimnost.
    A samozrejme, ruska nadherna ortodoxna, to mi je blizke...moj otec spieval v chore, mal nadherny hlas a este aj s rakovinou pluc mal nadherne solo pod kosickym vianocnym stromcekom...ked som ho pocula, naozaj mi tuhla krv v zilach...videla som jeho RTG pluc a ten hlas a zima...je to nadherna nezaplatitelna spomienka a jeho odkaz.
    publikované: 03.06.2009 19:02:28 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. ema, mam ta rada.
    a mozno som sa len chytila do siete, to nevadi.
    publikované: 03.06.2009 19:35:03 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. A vie ten papagáj písať?
    Nevie.
    No vidíš.

    Iris, preto ti ortodoxné piesne zvlákam sem do pitvora, lebo je to tvoja skutočná kultúra. V žiadnej inej sa nestretneš so svojím otcom, ako keby bol tu.

    Si tak pamätám, že za celé tie roky sme sa mali furt rady. To už sa asi nezmení.
    publikované: 03.06.2009 19:44:55 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. vy dve ste velmi dojimave
    ked po sebe chvilu neziapete
    publikované: 03.06.2009 20:34:02 | autor: tichy spolocnik (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. a je to tu :))
    americky prezident prestal plnit priania extremistickych globalnych teroristov a stal sa z neho
    http://www.haaretz.com/hasite/images/iht_daily/D030609/248obama22.jpg
    publikované: 03.06.2009 21:27:41 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Global Peace Index
    zaznamenal echo aj v slovenskej tlači. A ešte aké!
    http://spravy.pravda.sk/novy-zeland-je-ostrovom-pokoja-vo-svete-f06-/sk_svet.asp?c=A090603_092316_sk_svet_p23
    Škoda len, že nepripojili aj rebríček mediálnych prostitútov. To by sa bezpochyby dostali aj na praktikábel.
    publikované: 03.06.2009 21:35:23 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. nasla som nieco pekne od Kunderu
    “There is nothing heavier than compassion. Not even one's own pain weighs so heavy as the pain one feels for someone, for someone, pain intensified by the imagination and prolonged by a hundred echos.”
    Myslim, ze je to pravda.
    publikované: 04.06.2009 04:40:56 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Nie sme tu na to,
    aby sme sa učili samé ľahké veci. Alebo aby sme sa neučili nič.

    Nie je nič ťažšie ako vysvetliť to ľuďom z civilizácie, ktorá nahradila hlboký súcit ubľačaným sentimentom.
    publikované: 04.06.2009 05:42:09 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Aby sa nezabudlo,
    Bolševik Kouchner sa zas raz vyjadril, čo by v skutočnosti ON najradšej spravil s Európou:
    http://www.sme.sk/c/4874103/kouchner-o-klausovi-chce-znicit-europu.html
    Takto to dopadlo, keď si dal Západ preliezť politiku tupými a ukrutnými stepnými nomádmi s ich mentálnou nestabilitou.

    Mäsiarsky skurvenec Kušnier, ktorý organizoval porcovanie a rozpredaj srbských civilov - Európanov, nech slovo Európa do papule vôbec neberie.
    (A že je Klaus ausgerechnet jedným z tých, čo žiadajú vyšetrenie tej beštiality.)
    publikované: 04.06.2009 06:29:07 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. Strhnite ten mur, Mr Prezident!
    Historickeho analogie ziadaju analogicke ciny. Gorbacov ich bol schopny. Teraz je na rade druha strana.

    http://www.sme.sk/c/4874731/obama-vyzval-na-novy-zaciatok-vo-vztahoch-s-moslimskym-svetom.html
    publikované: 04.06.2009 16:33:49 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. UN investigator 'shocked' by scale of destruction in Gaza
    http://www.haaretz.com/hasen/spages/1090452.html

    mr president nemal recnit k svetu z kahiry, ale z gazy
    publikované: 05.06.2009 04:01:27 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Sionistická sekta extrémistu Wildersa valcuje
    publikované: 05.06.2009 18:00:19 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. O Gorbim, Herostratovi a podobných písal, Arton,
    bájky už Ezop v 6 storočí pr.n.l.. Všetci to poznáme, radšej si to ale pre istotu ešte raz zopakujme.

    Jednoho krásného slunného dne na strom přilétl havran, který měl sýr v zobáku. Vůně sýra přilákala lišáka, který by si na sýru rád pochutnal. Lišák věděl jak sýr dostat, proto havranovi řekl: "Máš krásnou peruť, bystré oko, máš prsa jako orel, šíji nádhernou a překonáš tím všechny dravce. Větší škoda, že nemáš žádný hlas!" Těmito řečmi havran zpyšněl a začal zpívat, náhle mu vypadl sýr ze zobáku. Lišák už, už držel sýr v tlamě a pochutnával si na něm, když ješitně dodal: "Máš všechno, všechno na světě, jenom rozum ne."
    publikované: 05.06.2009 22:01:18 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. prepáčte, že od veci, ale
    už nelietajte. Konzervy v jeseni. A piecku na drevo.
    publikované: 05.06.2009 22:39:47 | autor: snake_eater (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. Jak, nelietajte
    Ani Aeroflotom?

    Fatálne sa ukázalo byť presvedčenie, že naša technika je natoľko úžasná, až môžeme najmodernejšími lietadlami lietať skrzevá ITCZ ako keby nič. Nezľakneme sa, nebudeme traverzovať popri pobreží, ale odvážne si vyberieme deep water solo
    http://www.weathergraphics.com/tim/af447/

    A čo sa pátrania po zvyškoch týka, Atlantik je nesmierny. Občas na to nestačí predstavivosť takto od monitora.
    publikované: 06.06.2009 05:32:36 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. Ilustračný obrázok
    ITCZ klenby nebeskej, keď zrovna nebesnie
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_pictures/8086127.stm
    publikované: 06.06.2009 05:52:38 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. zvlastne napisala sprava
    publikované: 06.06.2009 08:31:06 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. Ja neviem, v čom je tá správa interesantná
    Zaujímavá by bola, keby tam opísali, čo sa reálne udialo.

    Očakával niekto niečo iné ako tupú ideológiu od Pravdy v osemdesiatom ôsmom? Nie. Tak prečo mať obdobné očakávania od dnešných hlavných ideologických kanálov.

    Keď už si nás odporučil do smetiarne, iné je tam zaujímavé. Rusi obvinili z vojny Poliakov.
    Vrátane debaty, kde sú síce diskutujúci prevažne úplné vemená, ale pekne na nich vidno, akú úroveň znalostí o Európe 20. storočia majú Európania disponujúci minimálne maturitou: zopár propagandistických hesiel.

    http://www.sme.sk/c/4877539/rusi-obvinili-z-vojny-poliakov.htm
    publikované: 06.06.2009 11:35:25 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. Z tej diskusie v smetiarni
    sem preberiem jeden fundamentálny príspevok k tomu, ako beštiálne sa pred vojnou vydrbávalo na východe s nemeckou menšinou (čo s ňou dorobili "víťazné mocnosti" po vojne je iná, i keď rovnako dôležitá téma):

    "Nuz, v casoch uznania Kosova
    vyzeraju aj naroky nemeckych mensin v Ceskoslovensku a inde zrazu inac.

    Ono Hitler mal urcite v jednom pravdu: hranice su zdrojom nestastia a napetia, ak nie su robene z ohladom na etnicku etnicku situaciu.

    Nechcem tu robit obhajobu Hitlera ci nejaku neonacisticku propagandu, ale ked uz sme o tom zacali, pozrime sa, co okrem ineho Hitler chcel a ako to dnes vyzera:
    1. Tvrdil, ze Ceskoslovensko je nesamostatny utvar a ze sa ma rozdelit: stalo sa, situacia je takmer totozna s rokom 1939.
    2. Trdil, ze Juhoslavia je umely utvar, a ze cast sa ma zaradit do zapadneho politickeho okruhu: stalo sa (a Srbi boli nechutne a neludsky potrestani za svoju partizansku aktivitu pocas vojny)
    3. Tvrdil, ze Ukrajina a Pobaltske krajiny nemaju patrit Moskve, ale maju byt samostatne: stalo sa.
    4. Tvrdil, ze Europa ma byt jeden velky integrovany politicky celok, aby si udrzala svoju zivotaschoipnost proti inym tlakom: stalo sa
    5. Tvrdil, ze rozne aktivne mensiny, tuziace sa emancipovat, maju odist z Europy a urobit tak niekde na Madagaskare, Somalskom rohu alebo Palestine: stalo sa.

    6. Last not least chcel, aby Nemecko bolo zakladny kamen Europskej moci, aby bolo plne respektovane a uznavane ako politicky, tak ekonomicky (vid tzv. "nemecky hospodarsky zazrak") : stalo sa

    A este jahodka na koniec: chcel, aby nemecky narod dostal vozidielko, ktore kazdemu umozni sa slobodne pohybovat po zemi a ktore bude lacne a vyrabane v rekordnych mnozstvach: stalo sa, vid Volkswagen.

    Vlastne takmer bez ironie zostava otazka: co vlastne este nejaki neonacisti mozu chciet?"
    (wenming, 06.06.2009 8:55)
    publikované: 06.06.2009 12:38:06 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. Idar, take jednoduche to nie je.
    Za prve, Rusko potrebovalo zmenu a zbavit sa socializmu.
    Za druhe, Gorbacov a jeho skupina pri tom prejavili velku davku bravurnosti a kym to drzali oni v rukach, vsetko priebiehalo historicky nevidane lahko a bez zlocinov.
    Za tretie, az ked bol Gorbacov v roku 1990 politickym nasilim zbaveny moci, nastupila naozaj podlizava uboha zberba reporezentovana Jelcinom, az vtedy nastalo to, co je polutovaniahodne a co ty davas za vinu Gorbacovovi.

    publikované: 06.06.2009 13:01:57 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. Keby si toto, Arton,
    povedal nejakému čo len trochu vzdelanejšiemu Číňanovi, nechci vedieť, čo by si o tebe pomyslel. Ale možno by ti s úsmevom povedal, že zamieňanie naivity a neschopnosti s bravúrnosťou máva často tragické rozuzlenie. A mal by pravdu.
    Havranom bol jednoznačne Gorbačov, Jeľcin bol iba vypelichaný sup. Bezvýznamná figúrka, hrobár, ktorý už o ničom nerozhodoval. Ešte šťastie, že sionizmom rozleptaná Amerika tiež už nebola schopná žiadnej zmysluplnej akcie. Nie sú to veru dôstojní súperi.
    publikované: 06.06.2009 15:11:04 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. kvalitny rozhovor
    publikované: 06.06.2009 17:09:54 | autor: netopier (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. Kazdy, kto sa pozre na kalendar
    postupu zmien v Rusku, moze ohodnotit, za koho k comu doslo.

    Co sa tyka Cinanov, oni zvolili cestu izolacie od sveta uz v dobe, ked sa rozisli aj s Rusmi. A zvolili postupne hospodarske uvolnenie, takze nemuseli riesit veci pod takym tlakom, ako Gorbacov. Rusko a nase okolie nemienilo zit v izolacii od Zapadu - ani by to nebolo pre nas vyhodne, aj ked to prinieslo niektore negativa. Nebyt pucu a odstavenia Gorbacovy by mozno doslo k Putinovskej standardizacii pomerov v Rusku hned od zaciatku, a nedoslo by ani k odpojeniu Ukrajini ci niektorych inych spriatelenych republik.

    Na to, co je a nie je politicka brilantnost mozeme mat rozny nazor - konieckoncov, dobre si nase nazory uz pozname - ale jedno je iste - tvoje vyroky pod emocnym stresom urcite nemaju dost autority na to, aby toto posudzovali. Ver mi.)

    Ty si proste za izolaciu Ruska, ja som za jednu velku integritu - ty Zapad nenavidis, ja hladam jeho reformu - a podla toho sa nam javia vysledky hodnotenia historickych osobnosti.
    publikované: 06.06.2009 17:43:09 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. Asi preto je ten Gorbačov
    v Rusku taký obľúbený, že áno. Už založil asi piatu "liberálnu" stranu a národ ho volí ešte v žalostnejšom počte ako Kašpara. To bude ale asi tým, že tí nasprostalí Rusi svojej krajine veľkých chuj rozumia a jednajú pod emočným tlakom.
    Ic tam Arton, ty máš autoritu, a dohovor im. Prajem ti veľa zdaru, aby sa ti podarilo vytĺcť im všetky tie negatívne reminiscencie, vyplývajúce z tragických skúseností so Západom, z hlavy.
    Môj osobný názor je, že na čele veľkého národa nemôže stáť dementný slaboch. Ale to nemusíš prípomienkovať.
    publikované: 06.06.2009 21:45:56 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. zaujimave citanie:
    http://www.henrymakow.com/englands_jewish_aristocracy.html
    The "Jewish Conspiracy" may indeed be the British Empire, and the "Jews" may in fact be the Masonic British aristocracy who regard themselves as Jews, and often are. They consider themselves one of the lost tribes of Israel, the real "Chosen People." The word "Brit" apparently derives from the Hebrew for "pact" or "covenant" ( i.e. the Jewish Covenant with God.) Members of the British royal family are circumcised by a Jewish mohel.
    Henry Makow
    publikované: 06.06.2009 22:11:05 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. No ja by som Rusom dnes tiez neodporucal,
    aby volili Gorbacova.
    Jeho cas a uloha bol medzi 1985 a 1990 - clovece, to uz je viac ako 20 rokov dozadu, to je viac, ako trvala tisicrocna tretia risa ... azda nechces, aby sa niekto hodil na VSETKY historicke epochy.

    Okrem toho - ked v politike niekto raz strati moc, tazko sa k nej vracia. Vacsinou je to o image, o tajomnej sile ktoru volali klasici virtue, ktora drzi masy za gule viac, ako povraz Caradina v Thajsku vskrini. Ak raz dav zisti, ze politik utrpel porazku, uz ho nechce. To je Gorbacovov pripad. Je to ale unikatna zijuca minulost, zijuci mytus.

    Neviem preco si Gorbacovom taky posadnuty. Ja ti znova opakujem, ze dementny slaboch bol Jelcin a sily okolo neho sposobili to, co sposobili.

    Do Ruska si chod sam, ty v nich vidis spasitelov. Ja v nich vidim len lud na ceste slubnej premeny, co je dobre, dufam len, ze z nich "reminiscencie" na to, ako im "zapad ublizil" nespravia uplakanych uboziacikov.
    publikované: 06.06.2009 23:39:25 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. Britski "zidia".
    Je nepochybne, ze jedna cast zidovstva splynula s britskou vladnou vrstvou. Preto ta hlboka abnormalna zakorenenost podpory sionizmu v sirsom zmysle slova v angloamerickom svete.

    Respektive, je to priam tautologia. Hlboka abnormalna posadnutost starozakonnym mytom sposobila v Britanii, ze su vlastne vsetci insideri - zidia. Zidokrestania - tak volaju to nove nabozenstvo.

    Je to cele riadne iracionalna slepa ulicka vyvoja.
    Jedine, co nie je celkom jasne, je otazka, ci je sama povodcom choroby ludstva, alebo je len symptomom nejakej zavaznejsej choroby.

    V kazdom pripade, sucasne ludstvo nema idealy.
    Je to ako by zem prisla o ochranne magneticke pole. Bez neho by zivot zanikol. Rovnako bez idealov civilizacia nejestvuje - existuje len hnitie.
    Jedine, v co mozno dufat, je to, ze v priaznivych okamzikoch sa idealy siria ako ohen. Dufat, ze sa motor ci dynamo nastartuje este skor, nez toto male spinave lietadlo celkom vhupne do oceanu nicoty. Zapalneho materialu na podpalenie je dostatocne. Aj iskier preskakuje dost - kazdy jeden z milonov homosapientikov, ktorych priroda vytvara i kazdy den len aby sa pokusili jej pomoct, moze byt ten, ktory predsa len nahodi tu spravnu iskru, ktora sa chyti. Urobi to vrrrr..pripadne bum ... a buduce generacie budu hladet na sucasnost a sucasne "problemy ludstva" uz len ako na hromadu imbecilov - asi tak, ako my hladime na dobu nie velmi vzdialenu, povedzme napoleonsku ci postnapoleonsku a podobne.
    publikované: 07.06.2009 00:18:25 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. Nechce sa mi veriť, Arton,
    že by si nevidel tie fundamentálne rozdiely medzi čínskou a ruskou cestou. To nie je v nejakom otváraní alebo zatváraní systému, integrovaní alebo ignoráciou Západu - to bolo mimochodom už najneskôr od proslulej Nixonovej vizity v r.1972, ak sa nemýlim, aj tak na strane Číny - a už vôbec nie impaktom nejakého konkrétneho politika. Podstatné je to, ako v tých dvoch impériách prebehla transformácia systému.
    Zatiaĺčo sa Číňania vydali racionálnou cestou posilňovania krajiny zmenou systému, Gorbačov ako politruk s agrárnym pozadím, čiže vlastne analfabet alebo ako hovoria Nemci Nichtsnutz, pozbieral odvahu (nie svoju autonómnu, ale od agentov) na prevedenie kvázikeynesovských reforiem. Tak to je snáď jasné, že to musela byť pre transformujúci sa ZSSR smrteľná rana. Z toho sa Rusko dodnes nepozbieralo. Nemusím hádam pripomínať, že ZSSR nebol surovinovou ekonomikou, ale sa tam kedysi vytvárali špičkové technológie, ktoré aj po štyridsiatich rokoch Usamani nevedia prekonať. I keď je dosť možné, že mhohí z prítomných na to budú mať pod vplyvom čechopropagandy úplne iný názor.
    A to prosím stále hovoríme len o ekonomike. Ako ten neschopný človek obdarený takmer infinitívnou mocou dokázal rozjebať celú spoločnosť, to radšej ponechajme stranou. Ostatne, však sa mu celá tá šaráda nakoniec aj vypomstila. Puč:) Môže byť rád, že ho vďační židia, ktorým sa stále hodil ako maskot, nedovolili obesiť.
    Arton, takrečeno porytiersku sa sťahujem z tejto pofidérnej diskusie, pretože nemáš žiadne rovnocenné zbrane. Len samé imaginárne chujoviny, ktoré nemožno zaradiť do kategórie logických argumentov.
    publikované: 07.06.2009 03:21:34 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. Idar, musime si vyjasnit,
    s akym priblizenim sa na Rusko chceme pozerat.

    A. S urcitym vacsim odstupom mozem povedzme s tebou suhlasit (ako vyplyva uz s predoslych textov), ze Rusko procesmi poslednych 20 rokov aj dost utrpelo.
    Ale aj dost ziskalo. A co sa tyka Ciny, ta este len bude musiet prejst otvorenostou svetu, tomu sa nevyhne, a ktovie, ako to tam dopadne. Viacere veci si Cina este len odlozila do buducnosti.

    Ale to vsetko je vzdialenejsi pohlad a vlastne ina tema.

    B. Konkretnejsi pohlad na Gorbiho, respektive diania za jeho doby.
    Tu sa viac lisime, a o tomto zacala nasa debata (ked si ty hnevlivo zareagoval na moju indiferentnu zmienku o prezidentovi). Takze, realny socializmus nezhodil Reagan, ako tvrdia dementne prasce, ale ani Gorbacov - on len vytvoril pre nahromadenu tekutu vybusninu cestu, ktorou sa problem pretransformoval relativne plynulo. TO je historicky briliantne dielo, dielo jeho a urcitej skupiny v Ruskej spolocnosti (Andropovova vrstva, kludne k jej plodom zaradme aj Putina)

    Ergo, ak aj myslis, ze v Cine to prebieha lepsie (proti tejto formiuacii sa nebranim), tak je to koli jelcinovskemu faktoru, a tym nemyslim len faktor jedinca, ale "jelcinovsky" potencial v tej spolocnosti, vo vedeni aj sirsich vrstvach.

    Idare, kazda debata ma svoj konec, o pol stvrtej rano sa kazdy stahuje. Ale preco to o nelogicnosti, ked zaroven sam pises o "nichtsnutz", "agrarny analfabet" a podobne. Nuz, aky bol system, taky bol clovek. A keby som bol svina, spomeniem to, ze aky je narod, ake ma limity, take ma vedenie. Lepsie nebolo a mozno nebude.

    Ale nebudeme sa urcite hadat. Ved okrem nas a zatial nevyprofilovanych skromnych anonymov tu momentalne nie su ziadni alte kameraden, uz aj umelec previously known as Gregory sa dlho neozval.
    publikované: 07.06.2009 08:10:28 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  44. Teraz je historicky cas,
    aby podobny proces, aky je v Rusku spojeny s menom Gorbacov, vykonala aj Amerika. Vypustit vybusny potencial.
    Chce a dokaze to Obama a jeho tim (nech uz je to ktokolvek)?

    To sa neda predpovedat.
    Iste je len to, ze nech by sa zacalo cokolvek, urcite to vypali inak. Pocet pravdepodobnosti:) Vzdy to tak bolo.


    Ale egal. Ak mi niekto prezradi, ako sa da vyriesit hroziva energeticka kriza, ktora sa na ludsko sinie, nebudem mat o osud celosvetovej unie humanoidov ziadne obavy. Vratane problemu britozidov:) (velmi sa mi pacil ten link, Sinuhe).

    A opacne, kym sa energia nevyriesi, pripadaju mi osobne tieto problemy s mysami, zabami a ostatnymi siedmimi egyptskymi pliagami uz dost otravne a totalne zbytocne. Irelevantne tanecky opic na Titanicu s poskodenym motorom a vypnutym kurenim v arktickej zime.
    publikované: 07.06.2009 08:28:09 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. Aha, ako by ma pocul.
    http://www.sme.sk/c/4878750/gorbacov-perestrojku-potrebuje-aj-zapad.html

    Vsimni si, Idar, ze Gorbi nedal do placu ziadne navrhy.
    Vies, ono urcity realizmus sa zrejme spaja aj s urcitou skromnostou - ale to bez urazky neviem ci pochopis.
    publikované: 07.06.2009 10:59:46 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. Predbehol si ma s tým linkom, Arton,
    tiež som ti to chcel sem dať. No ale hlavné je, že ti to neuniklo. On Gorbi takéto vyhlásenia fabrikuje v jednom kuse, ostatne je to predsa jeho živobytie, a keď sa zrovna nič nedeje, ako napríklad dnes, veď koho by už zaujímal nejaký európsky parlament (okrem Havrana a Cyrana, sa rozumie;), tak sa to dostane aj do novín. Najnovšie sa ten tláchal dokonca pustil aj do Putina a to by skutočne nemusel.
    Áno, všimnime si, že našťťastie nemá žiadne návrhy. Už asi aj sám pochopil, ako strašne svoju historickú úlohu domrvil. Stál v čele impéria a to po jeho sľubných ale nezvládnutých reformách a la JZD Slušovice skončilo v troskách. A to je práve to zásadné zlyhanie, to je neodškriepiteľný fakt.
    Keď sa teraz takto spätne pozerám na tie osemdesiate roky, fundamentálnou chybou bolo, že sa začalo s tzv. slobodou slova, ktorá je mlčiacej väčšine aj tak hovno platná, zatiaľčo ekonomickým reformám bola prisúdená úloha až v druhom pláne. Tým sa vytvoril priestor pre krikľúňov, politrukov, a nie pre schopných ľúdí. Čína to robí presne naopak, teda správne. To máš, Arton, asi zastaralé informácie o tej uzavretosti Číny. Tam sa to mele ako nikde inde. Len si pritom dávajú na západných dobrodincov bacha, to je celé.
    A zase sa v mnohom Gorbačov mýli. Tento systém nie je nastavený na hyperspotrebu vyvolených, títo v drvivej väčšine prípadov škrupulózni jedinci svoje nastrádanô ani nemajú šancu minúť, ale na hyperspotrebu celej spoločnosti. Money is debt. To ale tupý aparátčik, ktorého podstatou existencie je oblbovať masy, asi nikdy nepochopí.
    Kapitalizmus sa má robiť tak, ako to robil Baťa. Čiže človek z praxe.
    publikované: 07.06.2009 16:00:29 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  47. Idar, proste nie je jasne,
    co konkretne ta osobne na Gorbim tak stve.

    Mozes ho porovnat s niekym, kto to robil lepsie?
    Ako to vy robite v praci - nejaku komparacnu vzorku, ktora mala na rovnakom mieste lespie vysledky? Kto, kde?
    V ZSSR urcite nikde. A vo svete? Kde v historii sa rise rozisli zo svojou minulostou tak pokojne? Vsade zdochynali miliony.
    Alebo si myslis, ze sok z rozpadu Sovietskych kolonii bol vacsi, ako rozpad Britskych ci Francuzskych kolonii? Sovietske Rusko bola posledna kolonialna velrisa - to je historicky fakt, ono sa muselo rozpadnut podobne ako tiie predosle, tak uz koli tomu netrp takou hanbou ci ako to mam nazvat.

    Co sa tyka vnutornych pomerov, kludne ZSSR a cely blok mohlo skoncit ako Severna Korea - zdochynat mohlo dlho.

    Cina uz davnejsie a v pohode zacala ekonomicke reformy, som pisal, ze Rusko v tomto zaostalo a bolo pod tlakom.

    Ale zasadne s tebou nesuhlasim ohladne glasnosti a slobody slova.
    Urcite mi veris, ze nie koli nejakej politickej korektnosti, alebo koli nejakemu sucasnemu zakazovaniu pochybovania o holokauste a podobne. Uprimne je sloboda slova prostriedok, ktory pomaha a Rusko malo v tomto smere velky deficit.
    V Cine je zarucena izolacia monopolom jednej politickej strany (takmer rovnako, ako v USA) a tazko povedat, aka je tam dnes sloboda slova. Na zakaze slobody slova ale podla mna Cina nestoji.

    ---
    Tento system trpi HYPERSPOTREBOU (je jedno, koho), a banda ma ako MINUT neskutocne zdroje - vid napriklad aj lietanie cez oceany, az kym obcas manitue nezmietne jeden cely cluster chrapace do pekla si ludia ani neuvedomuju, ake je to zbytocne sialenstvo. A mnoho inych prikaldov sialenstva minania a nicenia. Gorbacov to nehovori o fiktivnych jednotkach a nulach, ktore si chazari zapisuju na svoje konta - hovori o sialenstve spotreby a minania nenahraditelnych OBJEKTIVNYCH FYZICKYCH ZDROJOV (hlavne energetickych).

    Jedine, co k tomu mozno podotknut, ze Gorbi urcite nie je prvy, co tieto myslienky vyslovuje. Ale je dobre, ze to pripomina aj on.

    Mimochodom, dnes uz aj on uznava, ze Americkych bastardov precenil. To ale vacsina Zapadu, mnohi to nepochopili doteraz. Ale presnejsie by som to vyjadril - americky bastardi nabrali po 1990 necakane prudku zmenu smerom do minusu, ktoru mohol predvidat iba najvacsi pesimista a skeptik.

    Ako Bata robil kapitalizmus neviem. To je celkom o inom.
    A "oblbovanie mas" je ab definitio politika. Pohnut masami je umenie, pohnut ci uhnietit tu memeticku amorfnu masu kratkozijucich, to je umenie, jedno z najvacsich.

    PS. Len ti vysvetlujem svoj pohlad, nemusis ho akceptovat ani najmenej.)
    publikované: 07.06.2009 17:45:48 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  48. Baťa
    publikované: 07.06.2009 19:13:44 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  49. LINK
    publikované: 07.06.2009 21:29:10 | autor: NEVYPROFILOVANY ANONYM (e-mail, web, neautorizovaný)
  50. Už tuším rozumiem, Arton, prečo ti je
    ten Gorbačov taký sympatický. Ty máš totiž, presne ako on, záľubu v táraní. A spoločné koníčky ľudí spájajú, to je známa vec.
    Môjmu racionálnemu mysleniu je absolútne cudzia predstava, prečo by v prvom rade nejaká glasnosť, a nie solídne ekonomické reformy, mala postaviť na nohy hospodársky nahlodaný systém. Tá sa predsa v zdravom, fungujúcom systéme objaví sama od seba ako úplná samozrejmosť. Ale keď si budeme len stále dokola hovoriť, že sme v sračkách a pritom nezjednáme nápravu... no však posúď sám. Potešujúce ale je, že súčasný bankrotujúci severoatlantický model si nevie priznať ani len to.
    Jatky sa obvykle nekonajú, keď sa impériá rozpadajú, to je len taká populárna, ale ničím nepodložená fixná idea. Naopak, dochádza k nim, keď sa impériá tvoria a expandujú. Okrem toho, Gorbačovovým cieľom celkom určite nebol rozpad ZSSR a keď k tomu napokon došlo, on už v tom aj tak nehral skoro žiadnu úlohu. Ak si dobre spomínam, trčal práve v krymskej base.
    Gorbačov už dnes fakticky existuje iba v západnom ideologickom priestore. A to nie pre jeho pozoruhodný analytický intelekt, ale za zásluhy na definitívnom zošustrovaní konkurenčného ZSSR. Ergo, medaila za neschopnosť. V samotnom Rusku, ktoré by mu podľa tvojich rečí malo najviac vďačiť za jeho gigantické počiny, už po ňom dnes ani pes neštekne.

    publikované: 08.06.2009 02:22:48 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  51. Idar, vsetko je otazka vyjadrenia.
    Tvojemu empirickemu mysleniu je cudzia myslienka, ze realita potrebuje aj abstraktnu teoriu, a teda aj teoretikov, ktorych ty nazyvas "taraji".
    Je to klasicka pozicia "vedca" proti "filozofovi". Len bacha, ja nie som postmodernisticky.

    Otazka ovsem nebola, preco je mne sympaticky (aj ked toto urcite nie je dovod, lebo Gorbacov konieckoncov az tak ziaden teoretik nebo a nie je, ale skor praktik), ale otazka bola, preco ho TY tak neznasas.
    Snazim sa to pochopit, porovnavam to s mojim postojom voci Havlovi - ale kym na Havlovi nachadzam okrem evidentneho CHRAPUNSTVA, pazravosti, neludskosti a pokrytectva, nic take na Gorbim nenachadzam.
    Mam dojem, ze podliehas rychlokvasenym "antikomunistom" - tym, ktori ziadneho realneho komunistu v zivote nevideli .

    Co sa tyka reforiem, urcite mas pravdu, ze aj bez glasnosti sa mohli urobit reformy. Ale sloboda slova proces urychluje. Ano, rychlost moze byt nebezpecna, ale Gorbiho reformy a moc neznicila glasnost , ale vysadok, ktory ho zavrel na chate, a vzapeti tanky, ktore ostrelovali Dumu. Keby si bol Gorbi skutocne podrzal pod palcom KGB, mal by moznost ukazat aj svoje "konstruktivne" schopnosti - a potom by sme urcite mali co kritizovat:) Takto sa vlastne on osobne vyhol skuske - a chaos zostal na Jelcinovi.

    Na to, aby sa zjednala naprava, treba si podebatit, co vlastne su hodnoty a ako chceme zmenu. Tvoj postoj je dost taky typicky "ekonomicky" - teda od Marxa az po Friedmana - zmenime ekonomiku, a zvysok sa dostavi. Najlepsie to vyjadriel Feuerbach:
    " Dajte ludom misu fazule denne navyse, a spravite najvacsiu revoluciu v dejinach".
    Toto je v mnohom realisticky postoj, ale neodraza VSETKO, co v spolocnosti je.

    ---
    Ty povies nicim nepodlozenuz tezu, ze "Jatky sa obvykle nekonajú .... to je len taká populárna, ale ničím nepodložená fixná idea" a ides niekomu vycitat kecanie? :) Na zaklade coho si toto vyslovil?

    Jeden rozpad maleho imperia bola Juhoska - a tam sa jatky dost konali - a to aj pred tym, nez sa Zapad rozhodol, ze situaciu zneuzije a prihodil brvna do ohna.

    Podobne ustup Britskeho imperia bol spojeny s bojom, bojom a bojom.
    Realny komunizmus mal aj doma urcite miliony takych, ktori Gorbacova a jeho postup nenavideli stokrat viac, ako ty - a tych vsetkych Gorbacov do roku 1990 zvladol v pohode.

    Rozpad Turecka viedol k mocenskemu vakuu na Balkane a nasledne prvej a kauzalne aj druhej, teda vlastne jednej Dvojfazovej svetovej vojny 2O. storocia.

    Konieckoncov, aj rozpad ZSSR viedol ku konfliktom, ale relativnym a v neskorsom case.

    Gorbacovovym cielom nebol rozpad ZSSR, presne tak, ale uvolnenie vychodnej Europy a staelitov, zbavenie sa "kolonii", presne z tych motivov, pre ktore to robili Francuzi ci Briti. Rozpad ZSSR sposobom -tu a teraz- sposobil Jelcin - a to je ten humus. To si spominas dobre, ved ti to cely cas pisem.

    Gorbacov uz dnes nejestvuje, lebo je na dochodku.
    A vobec nehovorim, ze Rusko mu ma vdacit - tam sa k dielu nedostal - ale ak MY mame urcit, kto v 1989 nam dal slobodu, tak to bol Gornbacov.
    To, ze sme podobne ako sami Rusi nevedeli, co s nou a ze sme napriklad toho spominaneho Havla a jemu podobnych neobesili hned v roku 1990, to je uz NAS problem. Tam je problem.
    Ani my nie proste sme vseveduci proroci a bez viny.
    publikované: 08.06.2009 08:03:37 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  52. PS. Co sa tyka sameho Ruska,
    Gorbacov v nom mohol urobit to, co dnes Putin, a potom by mal popularitu, ako dnes Putin.
    Mohol, to je hypoteza, ale Putinov priklad dokazuje, ze pre Rusko a politikov existuje cesta spokojnosti ako doma, tak aj ten spravny sposob kooperacie so Svetom. Putinova politika historicky videne v nicom neodporuje Gorbacovovej.
    publikované: 08.06.2009 08:13:05 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  53. vojnovy zlocinec charles taylor je teraz zidom
    Former Liberian president Charles Taylor, on trial in the Hague for alleged war crimes committed during the civil war in Sierra Leone, has adopted Judaism, one of his wives said (for jerusalem post).

    The former warlord is on trial in the Special Court for Sierra Leone for allegedly encouraging atrocities during that country's civil war, which ended in 2002.

    On a broadcast aired last week, Victoria Taylor told the BBC World Service's Peter Ndoro that Taylor "is now a Jew. He's practicing Judaism."

    Asked if Taylor believes his newfound faith will aid him in his trial, his wife suggested he does.

    :)))
    publikované: 08.06.2009 10:38:19 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  54. Kultúrna vložka
    Pred Obamovym spíčom v Káhire sa americká mládež v Jeruzaleme poveselila
    http://www.youtube.com/watch?v=HteXjHh_V-U
    Cenným študijným artiklom je mladistvý zmrďoch v šiltovke pred Murphy´s krámom, čo hystericky lamentuje Jááj, kto sa o nás postará, halevááj.
    Tá mimika, tá gestikulácia ... človek priam vidí jeho vychcaného chazarského deda v ukrajinskom štetli, ktorý rovnako pojašene vrieskal - a aj príčinu mal rovnakú.
    publikované: 08.06.2009 17:30:20 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  55. Nezabudnite
    Nezabudnite kukat televizor dnes o 21:30 na CT2.
    Bude tam rozpravat jeden ujo a zalovat nepriatelov ludu.
    Ujo plukovnik JUDr. Juraj Vieska sa povodne volal Weiss, vyznaval judaizmus a mal materinky jazyk hebrejcinu.
    publikované: 08.06.2009 18:06:40 | autor: Kukucka (e-mail, web, neautorizovaný)
  56. Aj v Libanone sa veselia, potlesky postojačky ako za Kobu
    http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/06/20096813424442589.html
    netuším čo prozápadná proizraelská spoločnosť očakáva, ale utŕži hnilobu
    http://www.art-smagon.com/mau_g.jpg
    publikované: 08.06.2009 23:04:48 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  57. Europsku uniu caka svetla buducnost
    Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v pondelok ubezpečil kosovského premiéra Hashima Thaçiho, že Paríž podporí vstup Kosova do Európskej únie.
    "Francúzsko podporuje túto budúcnosť a pomôže Kosovu pripojiť sa k únii." Podobne ako pri stretnutí so srbským prezidentom Borisom Tadičom však Sarkozy varoval Thaçiho, že Kosovo a Srbsko musia nájsť spôsob mierového spolunažívania, dodal zdroj AFP.

    "Budúcnosť Kosova je v EÚ a NATO," vyhlásil Thaçi, bývalý veliteľ separatistickej Kosovskej oslobodzovacej armády. Prvý rok "budovania demokratického štátu" po vyhlásení nezávislosti vo februári 2008 zhodnotil ako "veľmi úspešný".
    publikované: 09.06.2009 04:15:55 | autor: Vyprofilovany Europan (e-mail, web, neautorizovaný)
  58. Kardinal Operenec poedal ze Slovaci maju zabijat
    madarskych muzov, zeny a deti pocas vojny
    http://www.haaretz.com/hasen/spages/1091469.html

    "The only way to fight a moral war is the Jewish way: Destroy their holy sites. Kill men, women and children (and cattle)."

    "I don't believe in Western morality," he wrote. "Living by Torah values will make us a light unto the nations who suffer defeat because of a disastrous morality of human invention."
    publikované: 09.06.2009 16:51:15 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  59. civilne sobase su nadalej ilegalne
    The Knesset plenum on Wednesday rejected a bill that would have paved the way towards legalizing civil marriages in Israel.
    publikované: 10.06.2009 17:41:27 | autor: jedina demokracia na Blizkom vychode (e-mail, web, neautorizovaný)
  60. schwindlerlist
    publikované: 10.06.2009 19:02:43 | autor: . (e-mail, web, neautorizovaný)
  61. Svetle stranky vojny proti teroru
    Starý Arab žije už cez 40 rokov v Chicagu. Veľmi rád by na svojej záhrade pestoval zemiaky a zeleninu, ale je tam sám a cíti sa už starý a slabý.

    Jeho syn študuje v Paríži a otec sa rozhodne napísať mu e-mail: „Milý Ahmed, som veľmi smutný, že nemôžem na svojej záhrade zasadiť zemiaky. Viem, že keby si tu bol, pomohol by si mi záhradu zrýľovať. Mám ťa rád. Tvoj otec.“

    Obratom dostane odpoveď. „Milý otec, prosím ťa, nerob v žiadnom prípade na záhrade čokoľvek!!! Schoval som tam "tú vec". Tiež ťa mám rád Ahmed.“

    Už o hodinu obkľúči dom starého muža americká armáda, FBI a CIA. Preorávajú a prerývajú záhradu kúsok po kúsku, prehľadajú každý milimeter, ale nenájdu nič. Rozčarovaní sa stiahnu a odídu.

    Ešte v ten deň dostal starý muž od syna e-mail: „Milý otec, iste je už záhrada kompletne prerytá a môžeš zasadiť zemiaky. Viac pre teba z takej vzdialenosti už nemôžem urobiť. Mám ťa rád. Ahmed.“
    publikované: 11.06.2009 05:38:02 | autor: Ahmed (e-mail, web, neautorizovaný)
  62. oni to myslia vazne?
    Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila svetovú pandémiu.
    Po vyhlásení pandémie by u nás začali očkovať lekárov a rizikové skupiny, distribuovať antivirotiká a zhromažďovať potrebné lôžka. Šéfka WHO na Slovensku Darina Sedláková hovorí, že aktuálne vrcholia prípravy na výrobu pandemickej vakcíny.

    A teraz poradte kam ujst pred ockovanim
    publikované: 12.06.2009 07:25:03 | autor: n (e-mail, web, neautorizovaný)
  63. Klesajuci pocet diskusných prispevkov
    (62 za poldruha mesiaca) by povrchný Ostap Bender komentoval slovami "Kr-í-í-íza žánru"... Pritom ale "žáner" poskytuje tém nadostač...
    Alebo žeby to malo nejakú skrytú, zaobalenú, bývalými častými diskutérmi možno neuvedomovanú, či skôr zámerne vedome vytesňovanú, ale potichu - a aspoň čiastočne - rešpektovanú príčinu?
    publikované: 13.06.2009 21:31:40 | autor: Snh (e-mail, web, neautorizovaný)
  64. Chazaroboľševik Lieberman sa odkláňa od osôb
    a obvinil režim ako nepriateľa, každý ich volič je nepriateľ a teda aj každý je vinný a tým už vopred zdôvodnil vinu prípadne zavraždených.
    Zavraždení ako vinníci sú vopred zbavení súcitu, ale pozor židoboľševikom nestúpajte na bagandže, lebo ihneď zasiahne medzinárodné spoločenstvo, západné národy aj slobodný svet.
    publikované: 14.06.2009 01:54:19 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  65. publikované: 14.06.2009 01:56:45 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  66. Upozorňujem tých
    ktorí komunistického podržtašku a sionistického výkuka niekedy aj chválili za prázdne slová že je vraj proti nejakej LS čo dostal za úlohu.
    http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/rasismus-v-cesku/klaus-vuci-neonacistum-bych-byl-daleko-tvrdsi_124451.html
    Nepriateľ priamej demokracie a slobodného vyjadrenia bez zákulisných okultných dohovorov narcis Klaus nemá pochopenie pre starostov, ktorí nezakazujú demonštrácie, vraj zo strachu.
    Ale tá možnosť by ukazovala existenciu jediného názoru v spoločnosti rozostupňovaného podľa miery totalitného uvažovania, jeden by poslal policajtov, zatýkal, rozohnal by ich či pobral, inému by postačilo sledovanie, zbieranie mien účastníkov.
    A nájdu sa tí ďalší, ktorým vyhovuje neobmedzené zhromažďovanie akýchkoľvek politických názorov?
    Ak nie, tak súdruh Klaus neunikne, a som tomu rád, už sa teším na jeho klietku, i keď železo je rýchlejšie.
    publikované: 14.06.2009 02:42:08 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  67. Každopádne je Klaus
    politický trtko za zenitom, ktorý o ničom nerozhoduje.

    Demokracia sa od totality v princípe odlišuje len v tom, že umožňuje ventilovať napätie v spoločnosti. A že vzniká späzná väzba.

    Že spätná väzba nevzniká a prasáckych politikov realita nezaujíma, na to sme si už zvykli. Teraz si musíme zvyknúť na to, že sa zaslepia poistné ventily.

    Tomuto natlakovanému totalitnému papiňáku sa bude naďalej hovoriť demokracia. Aby si ľud nemyslel, že žije v niečom inom.
    publikované: 14.06.2009 09:45:55 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  68. pan snake_eater,
    vdaka za vcasne varovanie. Atomka nastastie v januari nevybuchla, konzervy som dal zozrat psovi. Nic to, na jesen kupim dalsie.
    publikované: 24.06.2009 07:21:19 | autor: dr.Chocholusik (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014