Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Svojráz národného športu

Na rozdiel od Rogožkinovho bodrého Svojrázu národného lovu (Osóbennosti nacionáľnoj ochóty, 1995) sú aktéri iránskeho národného športu varzeš-e bastani naprosto triezvi.

"Kráčali bez kyrysu, divokí ako psi či vlci. Hrýzli do svojich štítov a boli silní ako medvedi či býci". Germánska Ynglingasaga drsným jazykom vypovedá o neprehliadnuteľnom fakte, aká dôležitá bola v boji muža proti mužovi fyzická sila. Cenila sa aj ľstivosť, ale keď došlo na fyzickú konfrontáciu, silnejší vyhral. A tak nezostávalo nič iné, len sa na boj poctivo pripravovať, pretože nešlo o nič menšie ako o vlastný život.

Jednou z najstarších a doteraz živých inštitúcií na prípravu do boja sú perzské zurkáne - domy sily s vyše tritisícročnou tradíciou. V nich sa prostredníctvom varzeš-e bastani/varzeš-e pahlavani, národného atletického umenia, trénovali perzskí bojovníci. Okrem sily sa cvičili aj v psychickej odolnosti, čomu slúžila filozofia obsahujúca morálku, mystiku a legendy o národných hrdinoch.

Korene perzského atletického umenia siahajú do obdobia mithraistického náboženstva a zurkáne si doteraz zachovali pôvodný tvar kruhových svätýň. Na mithraistický kult sa postupne nabalili prvky islamského mysticizmu - súfizmu a vylepšené vzorové životopisy národných heróov. Zurkáne voľakedy slúžili aj ako liečebne pre zranených. Možno predpokladať, že boli miestom iniciačných bojových rituálov - aby bojovníci zbabelo nezdrhli z boja, čo sa v hlboko zakorenenom strachu o život stáva - i keď možno menej dramatických ako v archaickom indo-sibírskom prostredí, kde bola súčasťou iniciácie vizualizácia usmrtenia - zbavenie sa v mysli vlastného mäsa a krvi a pozorovanie vlastnej kostry. A možno aj dramatickejších, ťažko povedať. Každopádne zurkáne zastrešovalo dve významné zložky archaického života - psychofyzickú prípravu do boja a umenie perzských "medicinmanov", ktorí látali dochrámaných bojovníkov.

O mystickom rozmere varzeš-e pahlavani vypovedá slávna Ferdowsiho Šahnáme, v ktorej atléti - pahlavani bojujú proti démonickým silám.

Keďže iránske púštne mesto Yazd je podľa UNESCO druhým najstarším nepretržite obývaným mestom na svete, aj jeho zurkáne má úctyhodnú históriu a jeho atletická škola má svoj vlastný štýl lašgarkeši. 

 

Spoza týchto dverí bolo počuť hudbu. Kto mohol vedieť, že je to typická hudba varzeš-e bastani (lebo perzskí atléti-bojovníci majú aj vlastnú muziku) a že vo vnútri je zurkáne. No a ja keď počujem hudbu, tak sa za ňou ťahám ako nočná múra za svetlom, na nebezpečenstvo nehľadiac.

Nebezpečné tam ani nič nebolo, len je to miesto, kam ženy obvykle nechodia a už vôbec nie počas tréningu. V tom čase sa ešte cvičenie nezačalo, a tak sa dalo v zurkáne chvíľu zotrvať. Okolo kruhu je porozkladané cvičebné náradie a vysvietená kazateľnica je pre trénera. Najviac sa používa míl - buzogáne rôznej veľkosti a hmotnosti, sang - štíty a takht-e šená - palice (na fotografii dolu).

Typická perzská ústretovosť. Namiesto toho, aby vás vykopli z miesta, kam nepatríte, ešte aj čo-to predvedú. Za pánom cvičiacim s takht-e šená - tyčami je portrét nejakého perzského hrdinu, asi Rostama.

Produktom prípravy vo varzeš-e pahlavani bol napríklad iránsky wrestler Gholamréza Thakti, ktorý vybojoval v roku 1956 Iránu historicky prvé olympijské víťazstvo. Až za ním skončili reprezentanti dvoch súperiacich blokov - ZSSR (2. miesto) a USA (3. miesto).

Zostáva veriť, že US jastrabi si tento raz dajú námahu naštudovať si niečo o perzskej histórii a včas pochopia, že v iránskych zurkáne sa neučí US hymna. Aby sa potom nečudovali istej neúcte voči okupačným vojskám, ako sa teraz divia aj ušami v Iraku.

 A že prečo si myslím, že zurkánisti sú triezvi, keď som ich ani nevidela? Jednak sa v Iráne fakt pije málo a tajne a jednak by si mohli navzájom buzogáňmi porozbíjať hlavy. Čo iste nikto nechce.

                

Fotografie odtiaľto aj odhentiaľ | stály odkaz

Komentáre

  1. presne takýto istý iránsky jadrový reaktor
    má GWB odfotený nad posteľou v orálnej pracovni. Z tých budzogáňov priam srší, aké sú nebezpečné - veď si ich len predstavte ako letia na Budapešť alebo Tel Aviv. Tu niekde je jadro celého problému. A preto aj tá zameriavacia hviezda uprostred, to je značka pre US mierové holubice, aby tam mohli konečne naklásť svoje demokratické misie (alebo missile?) a oslobodiť tak dobrú ropu od zla.
    publikované: 13.05.2006 01:44:03 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. buheh
    ...a personál reaktora zašiť do Guantanáma, lebo tak je to správne a bushumilé.
    publikované: 13.05.2006 08:22:10 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. o Golem Razovi
    ani vlastna sila ani sila narodneho sportu nepomohla Golem Razovi a Savak mu vzala jeho shem. fyzicka sila vzdy nevyhrava. bud v tom bola lstivost, alebo uplne ine pravidla boja ako sa ucili v 3tisicrocnej zurkane.

    umenie dnesneho bojovnika a jeho schopnost prezit spociva v tom, aby cim skor rozoznal aky druh boja, akymi zbranami a podla akych pravidiel vedie on a jeho protivnik.
    publikované: 13.05.2006 14:41:26 | autor: emele (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. to hej, emele
    Odkedy sa stali ručné palné zbrane nebezpečnejšie pre cieľ ako pre strelca, sú zurkáne dobré akurát tak na predchádzanie civilizačným ochoreniam. Ak nedostanú počas tréningu zásah z tankbustera.
    .
    Zlatý olympionik zabudol na základné pravidlo, ktoré platí stále: vidieť, a nebyť videný.
    No ale načo ti tu budem vykladať samozrejmosti, warrior:)
    publikované: 13.05.2006 16:11:11 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Choďte do kelu
    Kto sa má stále prispôsobovať tým pretekom v zbrojení?
    publikované: 13.05.2006 17:30:22 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. aaale Emi co to vidim
    Ty si vymenila kyudo za weblog.
    publikované: 13.05.2006 17:37:20 | autor: pressburg san (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014