Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mesopotamia mia

Na počiatku západného záujmu o túto historickú oblasť bol Riman Pietro della Valle

Vzdelaný šľachtic. Bola polovica 17. storočia, keď neposedný Talian nastúpil v Benátkach na loď smer Konstantinopol, aby prebrázdil celý Blízky Východ, oženil sa v Bagdade s krásnou nestoriánskou kresťankou a spolu potom putovali Perziou, spolu dokonca aj po jej skonaní, pretože všade so sebou vozil jej telo nabalzamované na egyptský spôsob a zabezpečil tak alabastrovej Bagdadčanke dobrodružný život i po smrti. Do Talianska sa vrátil po dvanástich rokoch cez Indiu a ako prvý priniesol do Európy kópie nápisov z Perzepolisu.

Chvíľu trvalo, kým Nemec Grotefend zistil, že ide o písmo zodpovedajúce trom jazykom. Staroperzštine, elamštine a babylonštine. Pustil sa práve do staroperzštiny a na úsvite 19. storočia predložil učeným obciam transliteráciu nápisu. Prvý presvedčivý preklad staroperzštiny však zriadil Angličan Rawlinson. Nerobil ho v Európe od stola, ale odišiel do pôvabného perzského mesta Kermánšáh, jedol povestné kermánšáhske datle - celkom ako my, lebo na krabičke, čo si kúpime v Tescu, je ako krajina pôvodu uvedené Iran, Kermanshah - dumal nad staroperzským nápisom zo skalnej steny v Bísutúne popisujúcim nástup Dáreia I. na trón a jeho víťazstvá nad nepriateľom, veď ako inak. Veľkým výkonom bolo dostať sa už len k samotnému nápisu. Podarilo sa mu to pomocou navijáka a lana, húpal sa tam vo výške skoro sto metrov, pod ním riečka, stromy, haditá prašná cesta a klebetiace Lorky v pestrých sukniach a priehľadných farebných šatkách, nápis pracne čistil a opisoval jednotlivé časti do poznámkového bloku. V priebehu dvoch rokov rozlúštil tretinu znakov a hlavne vzbudil v Európe veľký záujem o Mezopotámiu.

Keď Rawlinson obrátil zrak učeného sveta na cuneiformy - klinopis, Botta cedil pot pri vykopávkach v perzskom Chorsabáde postavenom Sargonom II. a jeho kolega Layard činil to isté v Nimrúde, metropole vystavanej Aššurbanipalom (to je on, turulský Aššurbanyi Pál), aby zabezpečili ďalší písomný materiál na lúštenie.

Medzitým na Západe vypukla priemyselná revolúcia a praktickejšie založení jedinci sa začali v zemi rýpať kvôli biznisu. V polovici 19. storočia vydumali v USA princíp ťažby ropy s názvom Air Lift (Air Gas). Čo teda nebolo nič omračujúco nové, pretože šlo len o kópiu Luftmaschine - vzduchotlakového stroja na čerpanie vody z baní, ktorý v roku 1773 skonštruoval Jozef Karol Hell v Banskej Štiavnici. Na Hella sa zabudlo, ale iste ho to nijako netrápi.

Nastúpila éra ropy. Mnohí preto budú tvrdiť, že na počiatku západného záujmu o Mezopotámiu bol Armén Kaluste Gulbenkian. Všetkými obchodníckymi masťami mazaný rodák z Istanbulu, ktorý okrem toho, že zakladal ropné spoločnosti a kšeftoval po celom Blízkom Východe a v Rusku, vyvracia mýtus, že najlepšími obchodníkmi sú židia. Nie. Arméni. Každý obchodník v arménskej štvrti Jeruzalema je toho živým dôkazom.

A práve tento Gulbenkian, inak tiež politický pletichár a vášnivý zberateľ umeleckých predmetov, založil na začiatku 20. storočia Irackú ropnú spoločnosť handlujúcu s kvalitnou ľahkou ropou, po ktorej koncom 20. storočia mocne zatúžila americká ropná spoločnosť Halliburton. Na spôsob gulbenkianskych politických pletích prispela k zásadnej myšlienke doviesť do umelého štátu Irak, obludného výtvoru Západu, rozvratom a zabíjaním tzv. demokraciu. K starým mezopotámskym mýtom pribudol mýtus novodobý - prichádzajú bohovia zo Západu, aby priniesli osvietenie a slobodu. Hlavná šelma, ktorá sa tak rada vyciera po boku šéfa blízkovýchodného apartheidu Olmerta,  to s veľkou dávkou cynizmu nazvala birth pang in order to create a New Middle East. Birth pang, pri ktorom boli zabité desaťtisíce detí a ďalšie stotisíce žijú v podmienkach popierajúcich ľudskú dôstojnosť.

Čo už dodať k US okupantom. Snáď len niečo mezopotámske klasické:

"Nepríjemné sú mi ich spôsoby,

za dňa nemôžem odpočívať, za noci nemôžem spať.

Chcem ich zničiť, zmariť ich konanie."

(Z mezopotámskeho Eposu o stvorení, ergo birth pangu, ktorý je na rozdiel od Eposu o Gilgamešovi málo známy, tabuľka 1, preklad Jiří Prosecký)

A ešte niečo z Eposu: Bohyňa Tiámat tvorí vojsko desivých netvorov:

"Stvorila hada jedovatého, saň (mušchuššu) a morskú obludu (lachmu),

obrovského leva (urgallu), besného psa,

človeka-škorpióna,

zúrivé víchry (úmu), človeka-rybu a človeka-tura."

(Tabuľka 1, preklad Jiří Prosecký)

A na záver citát klasika Antonia Flavia zo smetiarskej diskusie k Iraku - jeho reakcia na akési bushofilné jelito, ktoré z každodennej hrôzy v Iraku vinilo Iračanov: "Keď ti nejaký primitívny bušman vrazí kopiu do brucha, budeš nadávať na bacily, ktoré ti ranu infikujú? Nie je oveľa viac vinný zločinec, ktorý ti ranu spôsobil?"

... a k tomu kúsok Eposu o Errovi:

"Zabil si starcov pri vchode do dverí,

malé dievčatká si usmrtil v ich postieľkach.

Nenašiel si však kľud."

(Tabuľka IV, preklad Blahoslav Hruška)

Týmto sa pre kalendárny rok 2006 s pitvorom lúčim a prajem všetko dobré.

S pozdravom,

Kocúr Šunkes

(Použitá literatúra: Henrietta McCall, Mezopotamské mýty, z originálu preložil Ivo Šmoldas, lektoroval Petr Vavroušek) 

----

Dodatok: The Human Face of Collateral Damage

Na zozname vinníkov je aj Slovensko. Okupanti so slovenským znakom na uniformách. Vo vašom mene - za vaše peniaze. Nikto to už z histórie nevymaže.

        

Kocúr Šunkes, bystrý žiak školy milétskej | stály odkaz

Komentáre

  1. Zaujimave
    spravy idu momentalne napriec virtualnym svetom medii: vraj Bush straca podu pod nohami, vraj neocons dostali distanc, a pomaly sa stahuju zo salonov v Bielom Dome spat do svojich "think tankov"... vraj nastupuje nova linia, v mediach na cele s pragmatikom Bakerom... Vraj. Akokeby vsetci zabudli, kto je James Baker... Akokeby sme mali ocakavat nejaky posun k lepsiemu v tom krvou zaliatom chaose... Novinari su v drvivej vacsine naozaj bud kurvy (ale ani to sa mi nechce napisat, lebo ja mam ozajstne kurvy vcelku rad), alebo (a to skor) nedouceni arogantni tutmaci.
    Inac ema, tento clanok ma celkom rozveselil, lebo ten skok medzi evokaciou armenskeho obchodneho genia a firmou Haliburton bol ako Fridov gag.
    publikované: 06.12.2006 14:11:44 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. A dnes som si akurat
    prelistoval posledne vydanie tyzdna (nech clovek zvie, ako podla prostodemokratickeho Dulebu vlastnej definicie zmysla slovenska "aktivna" elita, ktora vlastne "demokraticky" urcuje raz krajiny - ale nase "aktivne" elity si na vlastne zasadne protirecenia potrpia.) Bol tam clanok nejakeho mne neznameho politruka o tom, ze Fico opat zlyhal, ked natvrdo povedal, ze do Afganistanu nasi vojaci vonkoncom nemusia ist. Zrazu je ticho po plesine, ze nasi sa idu stiahnut z Iraku. A tak sa ide vrtat do toho, ze predsa v Afganistane by sme predsa ako hodnotovi "ludia" mali predsalen nadalej posobit. Ved sme predsa v NATO. Politruci, politruci. Nie ze by mi z nich bolo na zvracanie, ale preco ich vzdy citam pocas obednajsej pauzy?
    publikované: 06.12.2006 14:16:42 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. samozrejme
    Frigov gag. G, nie d.
    publikované: 06.12.2006 14:18:35 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Ti poviem
    Šunkes, toto bol výkon hodný dravého polyhistora, príkladne takého Aszurbanyi Pála. Od histórie, archeológie, lúštiteľstva, cez vzduchotechniku, geológiu, imperializmus, geopolitiku, atrocídy, až po orientalistiku a eposy. Dokonca aj tabuľky;)... Len si prosím pooprav ten kalendárny rok 2007 a je to na výbornú, vďaka!

    Citát z prvého linku "But what if this inscription were not located high above the ground, on an isolated cliff in northwestern Iran?". Nedopadlo by to ako Nimrúd po americkom nájazde v 2003? Inak neviem, nebol to s Nimrúdom Aszurnaszir Pál kettő?

    A aby si ani ty neobišiel naprázdno, tak s vďakou teda aj tebe irisku, nech sa bohouši nestrhá:
    http://www.youtube.com/watch?v=OLeT9DjPZ-U
    publikované: 06.12.2006 15:04:29 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Nevychvaľuj ho
    idar. Nedal grafy.
    publikované: 06.12.2006 16:48:01 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Cyrano, v smetiarni
    v Krátkych správach ausgerechnet teraz zvestovali "Blair súhlasí s názorom, že spojenci v Iraku nevyhrávajú." Vemeno anglikánske, to predsa nie je názor, ale fakt.
    publikované: 06.12.2006 16:54:23 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. ale no!
    nebud na neho prísna, je to len zviera. Má sedem rokov, a preto sa mu grafy zatiaľ javia ako zbytočné čarbaniny. Veď on sa aj to naučí, bystrý je až až.

    Ozaj, ten čo ho tam súdia je naozaj Saddam Hussein, alebo voľajaký dobrovoľník? A čo je s Tariqom Azizom, sa po ňom zem zľahla, či čo? Nejak nás o týchto veciach zabúdajú v masmédiách informovať...
    publikované: 06.12.2006 20:07:17 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Azíz bol len
    šašo. Nakoniec, aj Husajn.
    Niečo malé gulbenkianovské si dajme, z čias príprav na rozvoz ideálov demokracie:
    http://www.judicialwatch.org/iraqi-oil-maps.shtml
    publikované: 07.12.2006 06:57:57 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. A ja si zas tak myslim,
    ze kdekade na tomto svete su ludia, ktori dva razy v zivote videli televizne noviny, precitali si zopar clankov v manipulovanych novinach a to im staci, aby mali hotove odpovede na vsetky otazky diania v nasom zaujivavom svete plnom vsakovakych udalosti.
    Malokedy sa vam stane, ze stretnete cloveka, ktory sa snazi nahovorit vam, ze sa rozumie vyssej matematike, ked to tak nahodou nie je; kazdy, v pripade, ze tomu nerozumie, ochotne vam to povie a nema s takou vecou ziadny problem - nemat ani ponatia o vyssej matematike nie je hanba a nikto to nikomu nema za zle.
    Uplne ine je to v oblasti politiky, lebo tu uz tazko stretnete niekoho, kto by otvorene povedal, ze o tom nema ani ponatia. To by bola velka hanba, a tak kdekade, ale hlavne na internete, vidite hlupakov, ktori su ochotni sa prezentovat s najvacsou blbostou alebo idiotizmom a budu vehementne presviedcat kazdeho, kto sa nahodou dostane do ich akcneho radia, ze ich pravda a pohlad je jediny spravny.
    Predpokladajme, ze nikto z nas sa nicomu nerozumie, hlavne preto, ze nemame pristup ku vsetkym informaciam, nemame cas zhanat tazko dostupne informacie a nie sme ani dostatocne motivovani stracat nas cas, peniaze a mentalnu energiu na taketo intelektualske dobrodruzstva.
    Su vsak na tomto svete ludia s velmi dobrym pristupom ku vsetkym informaciam, su za to plateni a ocakava sa od nich, ze maju vo veciach jasno.
    Iste uznate ze jednym z takychto ludi by podla vsetkej logiky mal byt hociktory z americkych senatorov.
    V tomto svetle je potom zaujimave precitat si, ako vidi niektore veci byvaly senator James Abourezk:
    http://cosmos.ucc.ie/cs1064/jabowen/IPSC/articles/article0050679.html
    publikované: 07.12.2006 08:56:33 | autor: Grigoriy (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Arton ->Nazdar Grigoriy
    publikované: 07.12.2006 11:45:57 | autor: -- (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Arton -> nikomu
    Kedse sa (tu) dnes nic nedeje, idem sformovat zopar efemernych foriem na otologickom oceane.

    aum...


    Funguje to.
    publikované: 07.12.2006 12:07:47 | autor: -- (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Pozoruhodný je
    jeho životopis
    http://en.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Vrba
    Hlavne tak okolo roku 1942.
    publikované: 07.12.2006 12:17:36 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Si na tom
    "judicial watch" linku od vedúcej ráčme vľavo dole všimnúť odkazy na video sekvencie z tej pumpy pri Pentagone, ktoré boli po 5-ročnej cenzúre konečne zverejnené, aj keď asi nie celkom v originálnej podobe. Tak ja som teda pár lietadieľ už videl, dokonca aj Boeing 757, ale hentak naozaj nevyzerá...

    Ema, a keď ťa tu už máme, alebo lepšie povedané, keď tu ty máš nás, tak by si nám ako expertka od fachu mohla vysvetliť, že prečo sa tie najvýdatnejšie resp. najdostupnejšie ropné ložiská nachádzajú práve na blízkom východe. Celkom by ma to interesovalo. Náhoda to asi nebude.

    Tak teda nech je šašek aj Saddám, veď kto neni. Ja som s ním v každom prípade ešte toť minulú zimu v bare jedného nemenovaného ale dosť fajnového hotela v Alpách popíjal Chatoneaux d'Pappe ;).
    publikované: 07.12.2006 13:22:34 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Châteauneuf-du-Pape, idare!
    ak "Chatoneaux d'Pappe" - ibaže by si bol šašek, veď kto neni ;)
    publikované: 07.12.2006 13:40:00 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. No vidím kriqu
    že sa v muzikológii moc nevyznáš, ale to ma ani neprekvapuje;). Správne je to presne tak, ako som to napísal. Inak pili sme nejaký koňak, né hento...
    publikované: 07.12.2006 13:53:27 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. z muzikologického hľadiska
    to neviem posúdiť, v tom sa nevyznám, ale ty nám isto povieš vočkráčí, žejo? ;)
    publikované: 07.12.2006 14:12:37 | autor: idare (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Ne
    nehám to až na sysku, poneváč sa to tak trošku týka aj sexuálnej orientácie, na čo je ona tu v pitvore naslovovzatá odborníčka.
    publikované: 07.12.2006 14:28:24 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. No to je dosť
    Šunkes, že sa ozveš. Jasné, kamoš, učíš sa s nimi vyť a nemáš toľko voľného času. No badám, že spolužitite s tvojou domácou (figu personál - to si len namýšľaš) ťa deformuje. Kto to kedy videl, aby mäsožravá šelma hltala ďatle? Pche, ja by som jej to nezožral!
    Medzi nami, zvieratami, čudujem sa tvojmu opičeniu. Stojíš vari o opičí, teda človečí život? Viem, vo svojom väzení nemáš toľko možností ako ja, pes vychádzkový, ale jedno ti poviem. Nikdy by som pred nikým z nich neukázal, čomu všetkému rozumiem, nieto venoval sa učeniu ich reči! Ja som s ľuďmi vypiekol. Pre môj pokojný psí život sa najlepšie osvedčila taktika neveľmi premýšľavého dobre naladeného, pritom však svojho si hľadiaceho hafana. V poslednom čase testujem vyššiu úroveň - nahluchlý neborák - tak sa mi veľa nepliech prepečie. Zatiaľ mi to domáca baští a presviedča aj domáceho, aby ma po nesplnení rozkazu hneď nenakopol. Ukázal by som, aký som múdry, ešte by na mňa aj povinnosti hodili. A čo som ja sprostý? Nie. Ale opováž to na mňa prezradiť, kamarát!
    Tak čau o rok. Nech sa ti ujde aspoň kus rybej hlavy a veselosti mačacieho života.
    publikované: 07.12.2006 18:33:39 | autor: Mikymauz (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. Idar, a nechceš
    sa ma tiež spýtať, prečo deti vznikajú ausgerechnet v maternici? Odpovedala by som ti niečo v tom zmysle, že sú tam na to najvhodnejšie, i keď v tomto prípade nie geologické, podmienky.
    Ani po tejto fundamentálnej odpovedi nám nič nebráni rozvíjať teórie genézy ropy napríklad z pohľadu prepytujem inteligentného dizajnu, ale ja prispejem možno až cez víkend.
    publikované: 08.12.2006 06:29:19 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Mikymauz, Šunkes je
    ako štvortaktný motor. Nasaje informácie, skomprimuje ich, potom to v ňom exploduje a výsledok vidíš sám. Nič s tým nenarobíme. On je blbo skonštruovaný.
    Ale z povinností sa vie perfektne vyvliecť aj tak. Vlastne, od neho sa - na rozdiel od teba - splnenie žiadnych povinností neočakáva.
    Naša domácnosť je kultúrne nekompatibilná, Vianoce nemáme. Ale Šunkes môže na chanuku skákať na stenu a loviť svetelné prasiatka.
    publikované: 08.12.2006 06:37:58 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Rímska ríša padla
    dobrý (ako obvykle) text od Roberta Fiska
    http://www.informationclearinghouse.info/article15834.htm
    publikované: 08.12.2006 06:39:17 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Tiež je zaujímavé
    flirtovanie s fašizmom na CNN
    http://www.informationclearinghouse.info/article15836.htm
    Ryk našich lokálnych bojovníkov proti "fašounom", ktorí sa zhusta koncentrujú hlavne v smetiarni, sa neočakáva. Pretože na CNN sa prezentujú "dobrí fašouni" bojujúci proti záporákom, ktorých treba nastrkať do lágrov.
    publikované: 08.12.2006 06:58:38 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. A do tretice
    publikované: 08.12.2006 07:00:30 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. Očividne
    som si naivne myslel, že práve takéto čosik by mohlo patriť k fundamentálnym poznatkom geológie. Napríklad, že ausgerechnet na blízkom východe sa vplyvom priaznivého geologického zloženia alebo nebodaj dokonca pohybu kontinentálnych platní alebo pôsobeniu nejakého úplne iného faktoru či čo mohla ropa dostať bližšie k povrchu. To by mohlo vyhovovať biogenetickej aj abiogenetickej teórii, že áno. Ale keď ništ, aj tak dobre. Beriem to teda podľa hesla: kde boh nedáva, ani čert neberie...

    Som sa aspoň samoštúdiom dozvedel, že ropu vo veľkom využívali už babylónčania (odtiaľ aj slovo "naptu"), a že dokonca asfaltovali důležité silnice ke kultovním místům (!). Inak pri slove "kultový" ma napadá, že sa tu už nejak podozrivo dlho neukázal showhotel.
    publikované: 08.12.2006 08:52:31 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. Na abio
    radšej zabudni. lepšie je držať sa toho, čoho prospektori, ktorí na rozdiel od akademikov v abiokuticiach musia ropu naozaj nájsť.
    To tvoje heslo je stručná odpoveď biblebeltovej teórie ID na otázku Prečo nie je v USA viac ropy.
    Keby nekúpili od Rusov za sedem melónov zaropnenú Aljašku, boli by úplne v prdeli.
    V našom regióne voľakedy v roku 1820 vraj ako prvý experimentoval s technológiou spracovania ropy istý apatiekár Lukaszewicz. Vyrábal petrolej.
    Celkom by ma zaujímalo, prečo je všade ropa "nafta", ešte aj v Rusku, kým u nás sa udomácnila ropa a nafta je len jedna frakcia.
    Verme, že showhotel nežužlá offline kvôli pouličným výtržnostiam väzenskú stravu a len sa mu proste nechce.
    publikované: 08.12.2006 09:33:03 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. osoba Šunkesova
    príroda ho skonštruovala akurát. To vy ho hanebne mrzačíte! A výsledok - žere datle. Z Tesca. Fuj!
    Zvyčajne sa u nás tých hláv zíde viac, a keď vy svojho zverenca oberáte o väčšinové pôžitky a nemáte takých prajných susedov, rád sa s kamarátom podelím. Šak nemusím mať zásoby pod každou posteľou.
    publikované: 08.12.2006 10:54:18 | autor: Mikymauz (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. pozrimeho
    aký "inteligent"! Mik, a ty nevieš, že čo (tu) povieš Šunkesovi, akoby si po okolí roztrúbil?
    Takže - odteraz sa ťa už nezastanem.

    ema, prepáč. Ten pes je škodoradostný. Každého by lákal pridať sa k jeho zbojstvám. Fakt netuším, odkiaľ to mohol odpozorovať. Šunkes je však bystrý a rozvážny kocúr, o neho strach mať nemusíš.
    publikované: 08.12.2006 11:19:03 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. idar
    chcel si ma naštvať? Ja po fchancúzky viem len.., ále, čo to budem opakovať, veď vieš. Hovor na mňa mojím rodným rečom, hej?
    publikované: 08.12.2006 11:21:52 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. Mikymauz, kocúr
    žerie aj olivy kalamaty a balkónové anemonky v rámci experimentov. Nijako ho v tom neobmedzujem.
    publikované: 08.12.2006 11:42:33 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. Paničkaa ahooj
    nič zlé som nevyviedol, kamaráta som hájil. No povedz, mohla by si sa ty pozerať na také nehorázne poľudšťovanie zvieraťa?
    publikované: 08.12.2006 11:50:10 | autor: Mikymauz (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. Čuš, Mik!
    Mňa k zostavovaniu odporúčaného jedálnička nevyprovokuješ. Keď to Šunkesovi chutí, ne si žerie trebárs aj banány. Skutočne neviem, prečo ťa práve konzumácia ďatlov tak pobúrila. Veď vtáky sú prirodzenou potravou mačkovitých, ty mudrlant.
    A na tovjom mieste by som o gastronómii pomlčala, lebo Šunkesovi poviem, prečo máš čerstvo vymydlenú hubu. Kvôli rečiam to nie je.

    Ema, vidíš, už si to žehlí, zbabelec ;)
    A pestuješ aj omamné a jedovaté byliny?
    publikované: 08.12.2006 11:57:48 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. To mydlo
    zožral celé?
    On má pred tebou rešpekt. Tak to má byť.
    Syska, ja su dobrák, žiadne omamnosti a jedy, aj na fľaši s vodou na polievanie anemoniek je nálepka Pozor, obsahuje rastlinné hnojivo, aby niekto nepožil. Vrátane kocúra.
    publikované: 08.12.2006 12:59:07 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. Pri tych novinarskych hyenach
    ma najviac vzdy dokaze udivit, ako si periodicky slapu po vlastnom jazyku obsranymi vojenskymi bagandzami, a pritom sa tvaria ako majstri sveta.

    Mna npkd prekvapil taky mlady slovensky neocon (aj taki su) Surgos z Pravdy:
    http://dennik.pravda.sk/sk_dennik.asp?r=Cnazorya&c=nazorya_16_7

    Americka administrativa s takmer rocnym "oneskorenim" priznala, ze v Iraku sposobila vojenska agresia riadena GWB a vemenom Blairom chaos, obciansku vojnu, a fakticku negaciu VSETKYCH deklarovanych politickych cielov agresorov, a novinarska svorka napriec zemegulou ako na povel meni slovnik. Vsak to je ako z romanu 1984.

    Tutok este tragikomicka vsuvka nejakeho Bonesa zo smetiska:
    http://blog.diskusie.sme.sk/viewdiscussion.php?spoj=blog-28934
    Ktovie, ci aj Bones nie je nejaky "novinar". V kazdom pripade vdacny citatel vyplodov tych hyen. A takych su tisice, maju vysokoskolske diplomy, a su na seba patricne hrdi.
    publikované: 08.12.2006 14:03:25 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. Jo, a to este
    zabudame na jeden fakt: Bakerova sprava bola hotova uz pred volbami, lenze na poziadavku ludi okolo Busha (vratane Bakera) jej prezentacia verejnosti bola nacasovana az po volbach... Taka je to "nezavisla" komisia.
    O tom ale nase media neinformovali. Ani teraz nemoze mat clovek pocit, ze je to vsetko hnusna fraska, ved az teraz to nejaka "nezavisla" komisia vysetrila, zverejnila, a kopec ludi, ktori to zavinili vraj ide prec, aj ten Olmert sa snazi vyjst tym Palestinskym teroristom v ustrety...
    publikované: 08.12.2006 14:24:06 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. Bones je
    starý známy smetiarsky SLyzák. Tam sa nečuduj ničomu. Nežije v realite, je to len generátor táranín.
    Článok je fajn
    http://jaron.blog.sme.sk/c/28934/Sklzli-sme-do-krvi-a-sraciek.html
    publikované: 08.12.2006 14:28:08 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. Na ozviezenie: virtualna ventilacia mladej novinarskej "mysle"
    publikované: 08.12.2006 14:29:35 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. ema,
    ten link som tu pastol len preto, ze som si uvedomil, ze je to vlastne takmer do roka a do dna odvtedy, co som take nieco napisal (v podstate len citatel sprav amater), a ako vtedy ludia reagovali. Co sa pred rokom pisalo v novinach? Hyeny, hyeny, hyeny, Slotu na nich.
    publikované: 08.12.2006 14:40:17 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. Jo, Olmert
    rýchlo vyslal raketu Cipušku do Washingtonu (8. dec.): "Foreign Minister Tzipi Livni left for the United States overnight Thursday to meet with US Secretary of State Condoleezza Rice. Livni's will be the first visit by an Israeli official since the release of the Baker-Hamilton report on Iraq, which calls for Israel to negotiate with Syria on the return of the Golan Heights. The foreign minister will attempt to find out whether the American administration plans to adopt the Baker report's recommendations."
    .
    V USA je zároveň na vizite izraelský nacista Milášššek. Možno sa oplatí kvôli vomitickému vyhláseniu Foxmana z ADL zlepiť link a rozbaliť to:
    http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1164881845308&pagename
    =JPost%2FJPArticle%2FShowFull
    publikované: 08.12.2006 14:42:46 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. A fakt, mensch
    veď 12. decembra je až budúci utorok. Som to akosi prehliadla a brala to ako najnovší článok.
    publikované: 08.12.2006 14:46:54 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. Si píš, ema
    že keby som chcela, aby ho zožral, tak ho zbaští, ešte aj poďakuje. Ale chýbalo by nám, tak som ho zmydlila, ako obvykle. Jedna modrina, vymydlený jazyk a priama sprcha do čumáka. By ma zaujímalo, kedy sa konečne prestane hrať na žumpu, hajzlík.
    Nech si Mik hovorí a myslí, čo chce, s použitím donucovacích metód by som doň vedela dostať všeličo. Načo by som to však robila? Okrem humusáckych epizód jeho stravovacie potreby rešpektujem. Veď my tým našim zvieratkám splníme, čo im na očiach vidíme, aj zvláštne kochlíky zriadime ;)
    Pekný víkend.
    publikované: 08.12.2006 22:27:30 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. Syska, podľa mňa
    by si mala brať do úvahy, že v Tibete jedia všeličo zvláštne a Mikymauz je tibetský pes. Čo ak ho premkla nostalgia a to, čo zožral, mu pripomenulo vôňu domova? Možno si to pomýlil s campou, jačím maslom a ja sa mu vôbec nedivím.
    publikované: 09.12.2006 08:22:43 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. Psi brešú uprostred púšte, ktože ich počuje ?
    Celkom zaujímavý článok ... a zase to skončilo tými Göebelsovinami.:-(((

    Nuda, nič len nuda. Stále to isté dookola.

    Má to ale jeden háčik Ema. Tá Tvoja obľúbená propagandistická metóda o tisíckrát zopakovanej lži, ktorej ľudia nakoniec uveria, dnes nefunguje. Jednoducho preto, lebo v dnešnej dobe ľudia proste nemajú čas čítať tisickrát to isté !!! (A ani na to nie sú odkázaní.) Chápeš ?

    btw., všimni si kto chodí na Tvoj blog. Stále tie isté nicky, 5 alebo 6 ich tu je ?
    Ostatní prídu a odídu. Slušní iba mávnu rukou, menej slušní si odpľuvnú nad Tvojimi propagandistickými ohavnosťami, ale odídu.

    Psi brešú, karavána ide ďalej.
    Tak si tu len breš, moja milá Ema.
    Kto Ťa počuje ... ? :-D
    publikované: 11.12.2006 18:04:29 | autor: negev (e-mail, web, autorizovaný)
  43. nerev, resp. negev:
    sem nas chodi zopar, lebo pravdu a ozajstnu krasu zvycajne ocenuje malokto. A teraz povedz: kolkoze tzo lkudi chodi na tvoj blog? jeden: Ty sam? A ostatni (t.j. vsetci) tam pridu ... a odidu.
    publikované: 19.12.2006 01:43:59 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014