Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pred Atlasom - za Atlasom

ulovil som soba lasom. Tak to je veta z čias, kedy som "s" vyslovovala ako "f", moja matka chodila kvôli tomu k logopédovi a od logopéda nofila na líftkoch bizarné riekanky.

Namietla som, že v severoafrickom Atlase soby nie sú. Matka povedala, že jej to nevadí. Mňa ale, na rozdiel od nej, Atlas zaujímal.

Čo bolo pred Atlasom

Najskôr bola Pangea a všetci sme boli na jednej lodi. Potom sa rozdelila na dva superkontinenty - Lauráziu (Severná Amerika, Európa a Ázia všetky svorne pospolu) a Gondwanu (Južná Amerika, Afrika, Antarktída, Austrália a India). Lauráziu necháme bokom a Gondwana pri spätnom chode vyzerala takto:

http://kartoweb.itc.nl/gondwana/gondwana_gif.html

Na africkej doske bol horotvorný kľud. Okrem severu. Až tam zasiahla južná časť mladého - alpínskeho vrásnenia z Európy a vznikol Atlas. A tiež Rif. Len podstatne starší južný Antiatlas nemá s alpínkskym vrásnením veľa spoločného.

Atlas sa nedelí ako obce na Slovensku na Vyšný a Nižný, ale na Vysoký, Nízky a tiež Stredný plus náhornú plošinu mesetu. Počas jury a kriedy  bola veľká časť pohoria zaplavená Stredozemným morom a pozostatkom je niekoľko kilometrov vysoká vrstva sedimentov. Do sedimentov prenikali subvulkanické horniny a to sa potom všetko alpínsky zvrásnilo a vznikli synklinály a antiklinály. Ako šľahačka na torte zasiahlo do charakteru územia štvrtohorné zaľadnenie, ktoré vytvorilo strmé horské steny. Tu je pohľad na časť výsledku:

http://narg.web.mcc.ac.uk/images/high_atlas_google.jpg

Čo je za Atlasom

Sucho. Horská hradba blokuje prenikanie zrážok a ročne ich tam padne v priemere 400 milimetrov. Planiny, na ktorých sa udržiava život len v okolí artézskych studní, pozvoľna prechádzajú do piesočnej púšte, klasickej Sahary.

Aj kvôli svojej geografickej a klimatickej pestrosti patrí Maroko medzi najkrajšie krajiny na svete. Zrejme nikde inde sa nemôže stať, že dopoludnia v ostrom vzduchu voňajúcom ihličím človek obdivuje cédrové stromy na severnom svahu Atlasu, podvečer sa márne pokúša postaviť si stan v silnejúcom vetre pod piesočnou dunou v Erg Chebbi a na ďalší deň napoludnie vylihuje na pláži Atlantiku v Agadire, kúsok od kempu, kam chodia romanticky prezimovať chudobnejší francúzski dôchodcovia. A to všetko je v rámci jednej malej krajiny a spájajú to pomerne kvalitné cesty.

Ešte, ako obvykle, zopár obrázkov

Pred Atlasom a v Atlase:

Horská chata pod Djebel Toubkalom (4167 m).

A o kúsok ďalej za Atlasom:

Kazba Amerhidil v údolí Dadés.

Rozširovaniu piesku sa domáci bránia priehradami z palmových listov. Márne.

... a tu sa už začína drsná cesta cez Saharu. My dnes ďalej nejdeme.


Geo | stály odkaz

Komentáre

  1. Jeeeej!
    Velice interesantné! Až som dostal chuť sa ísť trochu zvrásniť do Gondwany alebo aspoň prstom do atlasu.
    publikované: 14.04.2006 01:21:40 | autor: yellow (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014