Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Výnimoční

„O 1:42 a 26 sekúnd lietadlo narazilo do úbočia Nimitz, husto porasteného vrchu asi 50 kilometrov juhozápadne od letiska – 60 miliónov dolárov a 212 tisíc kilogramov ocele vrazilo do kamenistého povrchu rýchlosťou stošesťdesiat kilometrov za hodinu. Lietadlo sa ešte kĺzalo šesťsto metrov, poškodilo ropovod, polámalo stromy a a potom spadlo do rokliny a vzbĺklo. Keď záchranári dorazili na miesto havárie, 228 z 254 ľudí na palube bolo mŕtvych.“
 

Bol to let 801 leteckej spoločnosti Korean Air zo Soulu na ostrov Guam zo dňa 5. augusta 1997 a autor knihy Výnimoční Malcolm Gladwell použil túto haváriu ako bázu pre kapitolu s nekorektným názvom Etnická teória leteckých katastrof. Celkovo je jeho kniha rafinovane nekorektná. Do edičného plánu jedného z najneškodnejších slovenských vydavateľstiev sa zrejme dostala vďaka klamlivému náteru bulvárnosti, pod ktorým sa skrývajú – i keď rôzne pozliepané a kostrbaté - rafinované otázky (a občas i odpovede) smerované do jedného z veľkých súčasných tabu.

No ale späť do Boeingu 747, ktorý zapikoval do guamského vŕšku.  Kapitán bol skúsený, oddýchnutý, pripravený, navyše zo Soulu na Guam lietal často, terén dokonale poznal, len počasie bolo trochu horšie.

Tejto havárii predchádzali iné tragédie kórejských lietadiel. Stroje Korean Air padali tak často, že v roku 1999 Delta Air Lines a Air France vypovedali s touto leteckou spoločnosťou spoluprácu a americká armáda zakázala svojim vojakom dislokovaným v Južnej Kórei využívať lety tejto spoločnosti.  Americký Federálny letecký úrad znížil Korean Air rating a Kanada zvažovala zákaz letu cez jej vzdušný priestor. 

A potom sa stal malý zázrak. Od roku 1999 nemala spoločnosť Korean Air žiadnu nehodu a v súčasnosti je členom prestížneho združenia Sky Team. Zmena si vyžadovala netradičnú analýzu. Keďže šlo o bezpečnosť letovej prevádzky,  politická korektnosť bola odložená bokom a audítori sa bez bázne a hany zamerali na kórejské etnické špecifiká. Využili netradičný nástroj - Hofstedeho Index odstupu od moci (PDI), merajúci rešpekt voči autoritám v jednotlivých kultúrach. Ukázalo sa, že v kórejskej leteckej spoločnosti s jej extrémne komplikovaným zdvorilostným systémom neboli ostatní členovia posádky za žiadnych okolností schopní povedať kapitánovi stručne a jednoznačne, že robí chybu.

Využitie Hofstedeho PDI znamenalo úplne iný pohľad na letecký priemysel. Môže dobre poslúžiť aj pri analýze tragédie poľského lietadla s netradičnou mocenskou posádkou, ktorá poničila stromy pri smolenskom Severnom. I keď je pravda, že niektorí, napríklad kamarát Geňka, považujú skôr za tragédiu, že v lietadle nebol aj druhý malý mech jedu Jaroslaw.

Gladwell sa vo svojej pozoruhodnej, i keď miestami chaotickej knihe zaoberá aj výnimočným talentom Číňanov pre matematiku. Odpoveď hľadá v čínskej usilovnosti historicky danej nepretržitou prácou na južných ryžových políčkach. So zle skrývaným dešpektom voči Európe ju porovnáva so sezónnou prácou ľudí na starom kontinente, kde sa celú zimu roľníci hlivejúc váľali na gavalcoch, kým na teplom juhu Číňania fachčili celoročne ako diví. Preto sú potomkovia týchto sezónne pracujúcich Európanov neschopní vytrvalej práce. Ak je to tak, potom Gladwell jednoducho a nekorektne hovorí o selekcii. Ak sa Európan motal v zime po vonku a intenzívne pracoval, dostal zápal pľúc a uhynul. Tí, čo sa váľali pri peci, prežili. A je to.

Lenže – reč je o matematike. Predstava, že sa matematiku možno naučiť tisíckami hodín usilovne odsedených nad knihami je scestná a hlúpa. Kvantifikácia je proste Gladwellovou slabinou.  Iste, Číňania sú usilovní, ale tajomstvo ich talentu na matematiku treba skôr hľadať vo fonetike čínštiny. Ako hovorí klasik, zmeňte ľuďom jazyk – a zmeníte ich myslenie. Už len politicky nekorektne dodám, že analýza vzostupu agresivity u ľudí hovoriacich po anglicky (a špeciál americkou angličtinou) by možno priniesla prekvapivé výsledky.

-

Kniha chemika Josepha Davidovitsa Nové dejiny pyramíd má podtitul Šokujúca pravda o stavbe pyramíd. Jeho teória geopolymérov je však tak čistá a priezračná, že rozhodne nepôsobí šokujúco. Je výsledkom poctivej práce Occamovou britvou. Autor v knihe dokazuje, že stará egyptská civilizácia geopolymerizáciu poznala a využívala aj pri stavbe pyramíd. Starí Egypťania boli posadnutí kameňom a aj spôsob mumifikácie je dôkazom, že ich znalosti chémie boli excelentné. Davidovitsova teória stavieb pyramíd z geopolymérov je vynikajúco vyargumentovaná – a autor víta jej seriózne spochybňovania ako výzvu, pričom sa sťažuje, že im často chýba práve tá serióznosť – lenže vo verejnom priestore akosi nenachádza patričnú odozvu. Jej zarytým nepriateľom je napríklad despotický úradnícky vládca pyramíd Záví Havás, člen Mubarakovej mafie. Hej, to je ten, čo nenechal Gantenbrinka s jeho robotom Upuautom pokračovať v práci. Veľkohubo síce oznámil, že v roku 2005 bude vo výskumoch pokračovať singapúrsky tím, ale je rok 2010 a Havás robotický výskum naďalej účinne blokuje.  Ten ... ako sa len volá?, aha ... Däniken údajne nedávno v Bratislave povedal, že singapúrsky tím minulý rok vo výskume naozaj pokračoval a našiel nejaké nápisy, ale toľko sa Däniken v minulosti snažil robiť zaujímavým všelijakými táraninami, že dnes mu už nikto seriózny neverí.

Nebol by však Davidovits chazarským Davidovičom, keby nezamontoval do svojej knihy Izraelitov, naznačujúc, že pri zrode geopolymerizácie stál sám biblický Jožko. Ťažko povedať, či chcel takýmto spôsobom pretlačiť svoju teóriu výraznejšie do korporátnych médií, očakávaná odozva však nenastala.  História, ktorou sa zapodieva, je príliš stará a z hľadiska chazarskej kmeňovej ideológie podružná. Veď mýtus spájajúci Jozefa s pyramídami – čo zrejme Davidovits nevie alebo nechce vedieť – vznikol až v európskom stredoveku, kedy miestni škrabáci, ktorí nevedeli ani len označiť smer, kde leží Egypt, opisovali vo svojich temných kuticiach pyramídy ako „Jozefove sýpky“. Ideológovia vyznávajúci chazarskú mytológiu s jej centrálnou dogmou  „úteku úbohých izraelských otrokov z Egypta“ majú momentálne aj tak plné ruky práce s marginalizáciou závažného zistenia, že pyramídy nestavali otroci.

Odhliadnuc od tohto aspektu Davidovitsova kniha poteší najmä geológov. Je v nej pekne zhrnuté, v čom sme v súvislosti s Gízou a pyramídami omylní.

Otázkou je, prečo toľký odpor voči Davidovitsoej teórii. Odpoveď tkvie v detinskom malichernom postoji, že tí pred nami nemohli poznať niečo, čo my nepoznáme dnes. Glazúra? Poznáme, a tak ju mohli poznať aj starí Egypťania. Geopolymerizácia? Nepoznáme. A tak ju v žiadnom prípade nemohli ovládať staré civilizácie. Keď sa geopolymerizácia stane aj v tejto civilizácii, odchovanej na metalurgii, široko známou, budú sa nasledujúce generácie diviť, že jej znalosti niekto starým Egypťanom upieral.

--

Jeden si už tak zvykol na slovníky prevažne anglosaskej proveniencie, že si u milého malého slovníka pre deti i dospelých 1000 čínskych slovíčok ani nevšimol, že jeho autorkou je Češka. I listujem si v ňom, kochajúc sa kresbami a odrazu natrafím na niečo dôverne známe zo základnej školy. Obrázok typu „nakresli domček jedným ťahom“. To je ten s X uprostred. Až vtedy som prejavila záujem o autora knihy. A zároveň som si spomenula na kapitolu o matematike v Gladwellovej knihe Výnimoční. Hej, my sme mali šťastie na učiteľa matematiky, ktorý nám vysvetlil, že domček jedným ťahom musíme začať kresliť z uzla s nepárnym počtom, a že uzlov s nepárnym počtom nemôže byť nepárny počet, pretože každá čiara, ktorá má začiatok, má aj koniec. Dal nám tým základy topológie, čiže ontológie. Gladwell vytiahol ako etalón matematického úspechu nejakú dievčicu, ktorá sa ako dieťa každú sobotu triasla pred doučovaním z matematika a dnes študuje na vysokej škole – účtovníctvo, čo Gladwell považuje za veľkolepé. Nechtiac tým vyjadril nepríjemnú pravdu: že matematika je tu zredukovaná na upachtené účtovnícke počty. Vyučovanie matematiky aj na slovenských školách nech je toho dôkazom.  Namiesto intelektuálneho dobrodružstva nuda účtovníckych glotových rukávov.

(Ospravedlňujem sa všetkým, ktorí si všimli zníženú mieru súkromnej komunikácie. Ale každá práca sa raz skončí a ak človek dovtedy neodvykne, možno aj s blížnymi viac pokváka.)


Peri fyseos anthropu - O ľudskej prirodzenosti | stály odkaz

Komentáre

  1. Odkaz pre outsidera Stana
    (ja su taký lajdák, že mi ani poštový klient nefunguje): samozrejme, že môžeš.
    Pé es: tento Stan nie je identický s naším miestnym gašparom Stankom.
    publikované: 18.04.2010 10:39:46 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Hehe, príznačné. Z niktoša hrdina
    http://www.sme.sk/c/5332725/lech-hrdina-po-smrti.html
    Stačilo netradične otrčiť kopytá.

    Koľko je takýchto hrdinov v histórii, ktorí sa do nej zapísali len neobvyklým spôsobom skonu, primäjúc celý národ realizovať si verejne bolestínsku bľačivosť, za čo im bol národ neskonale vďačný.
    "Skurvené náledí."
    publikované: 18.04.2010 11:50:50 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. nieže tak vulgárne,
    stráca to úroveň, ale najmä vtip:
    zasrané náledí - za stranu, za lidi
    publikované: 18.04.2010 21:59:43 | autor: kriqx (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Čo?
    To skurvené je z istého filmu. Úroveň mal obstojnú.
    publikované: 19.04.2010 00:01:17 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Cheopsova pyramida
    V sucasnosti je tam japonsky robot v Osirisovej sachte a robot univerzity v Leeds na mieste kde posobil Gantenbrink a Lehner. Pred Japoncami pracovali v Osirisovej sachte Cinania.
    Robot z Leeds zacal misiu v lete 2009 a Hawas verejne slubil v decembri 2009 zverejnit vysledky. Nic sme sa nedozvedeli.
    Vraj v pyramide pracuje aj singapursky robot ale o tejto misii nie su ziadne dostupne spravy.
    Davidovitsova praca je jednym kusom do skladacky ale zahady zostavaju.
    publikované: 19.04.2010 08:35:33 | autor: Hapu (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. za stranu, za lidi..
    publikované: 19.04.2010 10:08:17 | autor: 14/88 (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Kazda doba podla seba.
    Este pred par storociami ci storocim boli teorie o Velkych pyramidach dost odlisne od sucasnych. Ocivdne sa v nich odrazala doba.

    Tak rozmyslam, nakolko zdegenerovana je ta dnesna doba, ked povazuje vsetky tie sachty a komplikacie v stavbach za objekty kultu. Je dnesna doba naozaj tak posadnuta smrtou a kultom?

    Akokolvek, ci uz pyramidy vybudovali koli comukolvek a akokolvek, urcite je, ze to bol absolutny vrchol - stavebne umenie potom uz v staroveku nedokazalo nic podobne. Naopak, v Egyptdkej Risi nastal len upadok, samozrejme, obcas vlnovito mierne ozivujuci, ale jednoznacne smerujuci tam, kde je dnes.

    Tvoriaci fundament ocividne vymizol najneskor okolo roku 2500 pnl., ak nie ovela skor. Niet skutocneho talentu, nie je tvorba (len kopirovanie a postupne degenerovanie, zakon entropie).
    publikované: 19.04.2010 14:27:09 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Krik, ty este zijes?
    Tomu sa povie vernost.

    Kascynsky, blbec, ktory sa posmykol do kralovskej hrobky :-)
    Za stranu a lidi.
    Damy a pani, nehovorte mi, ze dnesna doba nema v sebe humor.
    Ako kedysi, akurat Americania a Izraelci vrazdia ovela nehanebnejsie, nez komunisti, a ovela, ovela viac.


    publikované: 19.04.2010 14:32:28 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Po tom, ako sa mentálne nestabilná Procházková
    vysmievala v médiach (konkrétne v smetiarni) rodičom detí terorizovaných "bojovníkmi" v Beslane som si myslela, že ma miera jej chrapúnstva šírená verejným mediálnym priestorom ako prasačí mor už neprekvapí.
    No ale predsa.

    Zas ide o deti - a zas ide o deti ruské.
    http://www.sme.sk/c/5336590/su-americania-k-detom-nelutostnejsi-ako-rusi.html

    Ak už chcela byť Procházková korektná k americkému systému, dobre.
    Ale nazvať utýranie detí adoptívnymi rodičmi k smrti - jeden z najodpornejších predstaviteľných zločinov - eufemicky "situácia sa im vymkla z rúk" - to je príznak úplnej emočnej hniloby.

    To utýrané dieťa nebolo jedno, oficiálne sa vie o sedemnástich. Naposledy to bol v auguste 2009 sedemročný Váňa Skorobogatov, premenovaný adoptívnymi rodičmi na Nathaniela Cravera, ktorí mu rozrieskali hlavu. Predtým dvojročná Nina, ktorej jej adoptívna americká mater rozkopala brucho. Osemročného Denisa Urického rodičia vyhladovali na smrť. Atakďalej.

    Čo Procházkovej, ktorá je údajne sama materou, bránilo napísať pravdu - že spôsob adopcie je nedokonalý a deti sa občas dostávajú do pazúrov psychopatom. Nič. Len jej nenávisť, jej posadnutosť. V Procházkovej beštiálnom mentálnom svete sú vinníkmi "neovládateľné" ruské deti a americkým psychopatom a sadistom sa to len vymklo z rúk. Ups, proste to nevyšlo.

    Malého Arťoma, ktorého poslala jeho psychopatická americká náhradná mater samého krížom cez oceán, si po návrate z nemocnice adoptovali ruskí náhradní rodičia. Zas tá sviňa Procházková musela špirhnúť špinavé klamstvo, že Rusi deti neadoptujú a ďalšie špinavé klamstvo, že odkladajú deti častejšie ako Američania.
    Že sa Američania hrabú po ruských deťoch súvisí s ich rasizmom - v USA majú na adopciu detí habadej, lenže sú... no trikrát hádajme. Ruské deti sú biele, záujem je o čo najblonďavejšie.

    A že si v Rusku nejakí čuráci z adopčných agentúr mysleli, že keď uprednostnia pri adopcii Američanov pred Rusmi, budú sa mať deti lepšie - za to by mali ísť natvrdo do lochu. Konečne sa v Rusku pozrú na to, KTO o tých adopciách ruských detí do USA rozhodol. Pretože tam nešlo o dobro detí.
    publikované: 20.04.2010 13:14:47 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Sa silou-mocou hrabú po ruských deťoch
    http://www.rian.ru/society/20100420/224485355.html

    Hneď nejaká Crowley, zrejmei sesternica Aleistera Crowleyho, do Moskvy dofrčala.
    publikované: 20.04.2010 13:34:45 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. No aha ho, Janukovyča,
    publikované: 21.04.2010 16:27:53 | autor: nevažno (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. International Institute for Strategic Studies in London
    GDP: United States -- 13.8 trillion
    Iran --$ 359 billion (U.S. GDP is roughly 38 times greater than Iran's)

    Defense spending (2008):
    U.S. -- $692 billion
    Iran -- $9.6 billion (U.S. defense budget is over 70 times larger than Iran)

    Military personnel:
    U.S.--1,580,255 active; 864,547 reserves (very well trained)
    Iran-- 525,000 active; 350,000 reserves (poorly trained)

    Combat aircraft:
    U.S. -- 4,090 (includes USAF, USN, USMC and reserves)
    Iran -- 312 (serviceability questionable)

    Main battle tanks:
    U.S. -- 6,251 (Army + Marine Corps)
    Iran -- 1,613 (serviceability questionable)

    Navy:
    U.S. -- 11 aircraft carriers, 99 principal surface combatants, 71 submarines, 160 patrol boats, plus large auxiliary fleet
    Iran -- 6 principal surface combatants, 10 submarines, 146 patrol boats

    Nuclear weapons:
    U.S. -- 2,702 deployed, >6,000 in reserve
    Iran -- Zero
    publikované: 22.04.2010 07:44:36 | autor: Arya (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Misko gratulujeme !!!
    publikované: 24.04.2010 19:12:53 | autor: muuhehehe (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Kohn: Detičky, stratili ste sa?
    Detičky, κορίτσι και παιδί, poďte za mnou, do môjho domčeka. Nebojte sa.
    "Dominique Strauss-Kahn, the managing director of the International Monetary Fund, says the Greek people should not fear the IMF."
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/8642399.stm
    publikované: 25.04.2010 07:32:49 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Aj naša domácnosť blahoželá k oceneniu od OSF
    za kvalitnú ideologickú prácu, ktorá predčila aj úsilie skúsených agresívnych "pravicových" politrukov Baťu a Hríba.
    Výsledky sú tu:
    http://www.sme.sk/c/5342036/najviac-novinarskych-cien-ziskali-andrej-ban-a-palba.html
    publikované: 25.04.2010 07:39:20 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Popri sračkách typu novinárskych cien
    korporátne média akosi zabúdajú informovať o rozhodujúcich udalostiach pre Európu. Síce napísali, že Putin bol vo Viedni na majstrovstvách v džude, ale mediálni politruci neboli schopní zdôrazniť to najdôležitejšie: vo Viedni bola podpísaná dohoda, ktorá definitívne odštartovala budovanie plynovodu South Stream.
    Kto vie po rusky a zaujíma ho taká nepodstatná blbosť, či bude v zime v jeho domčeku teplo, tu má kompletnú správu:
    http://www.rian.ru/trend/putin_visits_austria_italy_23042010/

    Vrátane Putinovej otázky, na kieho oného ide EÚ na nátlak USA vraziť do plynovodu s podivným názvom Nabucco strašné miliardy, keď doň nemá zakontrahovaný jediný kubík plynu. Nemá a pri súčasnej politike štvania proti národom nebude mať.

    A teraz nastáva skutočná dráááma. Nabucco malo mať plyn z rozbitého, čiže zdemokratizovaného Iránu rovnakým spôsobom, ako má USA ropu zo zdemokratizovaného Iraku (Iračania nedostávajú za svoju ropu ani vindru, v podstate takto naturáliami platia náklady na okupáciu plus niečo navyše, samozrejme - za láskavosť okupanta zdržiavať sa v takej púštnej riti akou je Irak).
    Lenže Irán stále stojí na nohách.

    I prišiel z USA befel, že v súvislosti s Nabuccom treba s Iránom rokovať. Rakúsko pozvalo Manúčera Mottakího (je vo Viedni dnes). Do ulíc zároveň vyrazila židobolševická úderka, ktorej členkou je aj stará prašivá komunistka ovenčená Nobelovou cenou za prepytujem literatúru Elfrída Jelíneková, aby vrešťali Stop the bomb a podobne.
    Doprajme magorom, ktorí si hovoria politici, túto schizofrenickú situáciu, keď stoja ako kôl v plote medzi zžieravou realitou, reprezentovanou napríklad chladom v zime a napaprčenou hordou farebných revolucionárov nenávidiacich všetko, čo je iné ako oni.

    No a ako bodku za správami možno konštatovať, že zoskupenia ako BRIC, Šanghajská organizácia spolupráce a pod. sa pozerajú na USA a jej európske šlahúne už len ako na bezcennú, momentálne veľmi agresívnu pleseň, ktorá nie je partnerom do seriózneho dospelého dialógu.
    publikované: 25.04.2010 08:00:22 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Bonus
    Každý, kto sa trochu orientuje v ťažbe ropy, pri správach o nehode americkej ropnej plošiny zdúpnel. Následne sa v médiach objavili slinty - pripomínajúce vieru náboženských fanatikov, že keď boh dá, počas búrky bude len hrmieť, ale žiadny blesk neudrie - že možno nedôjde k úniku ropy.
    Magor nedokáže predvídať, zato vie obsluhovať robotíka. Niekde ho používa na oddrbávanie civilov, niekde na získavanie zbytočných dát.
    http://www.sme.sk/c/5344885/na-mieste-nestastia-v-mexickom-zalive-zacala-unikat-ropa.html
    publikované: 25.04.2010 08:10:38 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. v tazbe ropy sa neorientujem,
    publikované: 25.04.2010 11:59:56 | autor: nobody (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. podmorska trubka :))))
    publikované: 25.04.2010 15:22:32 | autor: tulen (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Podmorska trubka je dobry vtip.
    Na tom aspon vidno, aki su novinari sami seba klamajuci vydrbanci. Trubka trubulenka malinka ...

    Mimochodom, sokujuce na tom pripade pre mna je (aj) to, ako to zas masmedia spracuvaju, lepsie povedane, ako to zas ututlavaju.
    Ako za sociku...
    publikované: 25.04.2010 17:10:48 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Congratulations to everyone involved
    ZUG, Switzerland, Sept. 2, 2009 (GLOBE NEWSWIRE) -- Transocean Ltd. (NYSE:RIG - News) today announced that its ultra-deepwater semisubmersible rig Deepwater Horizon recently drilled the deepest oil and gas well ever while working for BP and its co-owners on the Tiber well in the U.S. Gulf of Mexico. Working with BP, the Transocean crews on the Deepwater Horizon drilled the well to 35,050 vertical depth and 35,055 feet measured depth (MD), or more than six miles, while operating in 4,130 feet of water.

    "This impressive well depth record reflects the intensive planning and focus on effective operations by BP and the drilling crews of the Deepwater Horizon," said Robert L. Long, Transocean Ltd.'s Chief Executive Officer. "Congratulations to everyone involved."
    publikované: 25.04.2010 17:16:09 | autor: Zug (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. pre nobody
    publikované: 25.04.2010 20:40:57 | autor: ropny trt (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. ki clanku Komedia o strasidle:
    pisem to sem, lebo diskusie k starsim clankom asi necita nikto okrem nikta. Nasiel som zaujimavy odkaz na historicku esej: http://www.kevinmacdonald.net/Marr-Text-English.pdf
    publikované: 27.04.2010 23:20:09 | autor: nikto (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. US oil leak worse than expected

    bude to mat horsie nasledky ako cernobylska havaria http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8650620.stm
    publikované: 29.04.2010 07:47:19 | autor: no possible solutions (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. Netreba, nobody, si o tom nutne niečo myslieť
    Aj ja by som si o tom radšej nič nemyslela.

    Skutočnosť je však taká, že teraz, po havárii Deepwater Horizon a v dôsledku katastrofy, ktorá nastala (a ešte nastane), to bude výrazne horšie ako ukazuje ten graf.

    Na nové tučné offshore ložiská, s ktorými radostne kalkulovali (a od US administratívy si k nim vydriapali prístup) všelijakí korporátni transoceánski špinavci, môžu zabudnúť. A všetky svoje skurvené pažravé prognózy môžu začať prepracovávať, a to od ...no, od peaky.
    publikované: 30.04.2010 15:59:34 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. US oil leak worse than expected?
    US oil leak je worse jak si dokáže väčšina ľudí čo i len predstaviť.
    publikované: 30.04.2010 16:01:14 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. nie oil leak je horsi, ako si dokazeme predstavit.
    Samotny unik ropy, samotne vycerpane ropy nie je tragedia. Tragedia je hlupost ludstva s nou spojena. Tu si nedokazeme predstavit.

    Ludstvu bolo cely historicky cas uplne jedno, kolko je ropy na svete, az posledne dve strocia sposobili, ze sa ludstvo ocitlo v hrozivej situacii.
    Teoreticky by sa mohlo stat, ze societa kludne prejde do stavu, v ktorom sa zaobide s mensim mnozstvom energie. V reale sa to ale nestane, pretoze ludstvo je ako celok take - priamo povedane, blbe.

    V prirpde su bezne poziare a tak aj ludstvo zasa raz zhori.

    TOMU sa hovori evolucia.
    Ta nie je NIKDY priama, prave naopak.

    Ale nema zmysu tu opisovat peklo, ktorym ludstvo prejde:)
    Ved sa vsetci dockaju a uvidia. O tom mozem kazdeho jedneho ubezpecit a nezaziju ho len ti, ktori vcas zomru.

    Zaujimavejsie je spomenut, ze absolutne vedomosti bud vzdy nejako preziju a prelezu lievikmi hostorie, alebo, ab definitio budu vzdy znova "objavene"
    Takze plati stare zname, ze naozaj mudry clovek sa nicoho neboji. Ani pekla:)
    publikované: 30.04.2010 21:54:37 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. Haliburton May be a Primary Culprit in Deepwater Horizon Oil Rig Explosion
    http://www.ferrell-lawfirm.com/825/haliburton-may-be-a-primary-culprit-in-deepwater-horizon-oil-rig-explosion/

    In recent years the company has become the object of several controversies involving the 2003 Iraq War and the company's ties to Former U.S. Vice President Dick Cheney.

    Cheney retired from the company during the 2000 U.S. presidential election campaign with a severance package worth $36 million.As of 2004, he had received $398,548 in deferred compensation from Halliburton while Vice President.
    publikované: 01.05.2010 18:22:44 | autor: . (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. riesenie nie je
    idioti isli do prilisneho rizika. v chamtivosti isli vrtat do hlbky na ktoru nie su spolahlive technologie. zhruba 5000 stop pod hladinou a vrt bol zhruba 30000 stop do hlbky pod dnom oceanu. Nanestie blci trafili na lozisko ropy. Tlak tam bol taky obrovsky ze okamzite vyhodilo celu plosinu, vybuch ventili uplne nefunkcne a plosina sa potopila hore dnom a padla zrovna na tu vrtnu dieru. Talk je taky obrovksy ze unika zhruba 10 az 100x viac ropy ako sa zatial priznava. Zdvihnut tu plosinu bytrvalo mozno niekolko rokov, proste na to nie su technologie. A dieru zapchat aj tak nemozno. Vraj jedina sanca by bola tam ***** atomku a dufat ze vybuch by tu dieru zapchal. To mnozstvo ropy ocean nikdy nezvladne, nemoze sa to samocistit, ropa sa postupne rozplynie a prakticky zahuby zivot v svetovych oceanoch. Ak mate radi rybicky, nakupte si konzervy do zasoby. Je aj dalsi problem zaroven unika mnozstvo plynu - metanove zluceniny a na pobrezi Luisiany je uz mnozstvo ludi hospitalizovanych s otravou a chysta sa obrovska evakuacia, zatial o tom oficialne zdroje mlcia
    Ked si uvedomite ze pred vyse 100 rokmi americka vlada na pokyny ropnych kartelov skupila cez firmu GE vsetky patenty Nikola Tesla ohladom free energy, apatenty zamkla len sa s nimi pracuje vtajnych vojenskych programoch... Ludstvo vobec nemuselo ziadnu ropu tazit uz dlhe destarocia, auta vobec nemuseli jazdit na benzin ci naftu, mohli sme mat dostatok absolutne cistej elektriny uplne zadarmo....tak uvidite ze vinnici tejto katastrofy nie su len sefovia BP ale vsetky americke vlady za poslednych 100 rokov, vsetky ropne spolocnosti vsetky vedecke institucie ktore sa odmietli Teslovymi teoriami zaoberat, vsetci prostitujuci sa vedci ktore Teslove teorie odmietali alebo zosmiesnovali. Mnoho ludi bolo zavrazdenych len za to ze sami zostrojili zariadenia na free enrgy a snazili sa to propagaovat, naposledy to bolo american zavrazdeny v noci, ked na druhy den rano mal vyboru americkeho senatu predviest free energy zariadenie a ani vybor senatu nedokazal presadit vysetrenie jeho vrazdy. Tato katostrova sa vyrabala 100 rokov a je v tom zapojene obrovske mnozstvo ludi ma roznych funkciach a v roznych instituciach ale aj kazdy jednotlive spotrebitel ktory je lenivy si najst skutocne zdroje informacii a z pohodlnosti sa necha opit novinarskym rozkom.
    publikované: 02.05.2010 15:30:02 | autor: dozorny na brane (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. Salazar calls oil spill a potential catastrophe
    publikované: 02.05.2010 18:31:51 | autor: lazar (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. Whistleblower: BP Risks More Massive Catastrophes in Gulf

    Friday 30 April 2010

    by: Jason Leopold, t r u t h o u t | Report

    A former contractor who worked for British Petroleum (BP) claims the oil
    conglomerate broke federal laws and violated its own internal procedures
    by failing to maintain crucial safety and engineering documents related
    to one of the firms other deepwater production projects in the Gulf of
    Mexico, according to internal emails and other documents obtained by
    Truthout.


    The whistleblower, whose name has been withheld at the person's request
    because the whistleblower still works in the oil industry and fears
    retaliation, first raised concerns about safety issues related to BP
    Atlantis, the world's largest and deepest semi-submersible oil and
    natural gas platform, located about 200 miles south of New Orleans, in
    November 2008. Atlantis, which began production in October 2007, has the
    capacity to produce about 8.4 million gallons of oil and 180 million
    cubic feet of natural gas per day.


    It was then that the whistleblower, who was hired to oversee the
    company's databases that housed documents related to its Atlantis
    project, discovered that the drilling platform had been operating without
    a majority of the engineer-approved documents it needed to run safely,
    leaving the platform vulnerable to a catastrophic disaster that would far
    surpass the massive oil spill that began last week following a deadly
    explosion on a BP-operated drilling rig.


    BP's own internal communications show that company officials were made
    aware of the issue and feared that the document shortfalls related to
    Atlantis "could lead to catastrophic operator error" and must be
    addressed.


    Indeed, according to an August 15, 2008, email sent to BP officials by
    Barry Duff, a member of BP's Deepwater Gulf of Mexico Atlantis Subsea
    Team, the Piping and Instrument Diagrams (P&IDs) for the Atlantis subsea
    components "are not complete." P&IDs documents form the foundation of a
    hazards analysis BP is required to undertake as part of its Safety and
    Environmental Management Program related to its offshore drilling
    operations. P&IDs drawings provide the schematic details of the project's
    piping and process flows, valves and safety critical instrumentation.


    "The risk in turning over drawings that are not complete are: 1) The
    Operator will assume the drawings are accurate and up to date," the email
    said. "This could lead to catastrophic Operator errors due to their
    assuming the drawing is correct," said Duff's email to BP officials Bill
    Naseman and William Broman. "Turning over incomplete drawings to the
    Operator for their use is a fundamental violation of basic Document
    control, [internal standards] and Process Safety Regulations."


    BP did not respond to repeated requests for comment for this story.
    Despite the claims that BP did not maintain proper documentation related
    to Atlantis, federal regulators continued to authorize an expansion of
    the drilling project.


    Last May, Mike Sawyer, a Texas-based engineer who works for Apex Safety
    Consultants, voluntarily agreed to evaluate BP's Atlantis subsea document
    database and the whistleblower's allegations regarding BP's engineering
    document shortfall related to Atlantis. Sawyer concluded that of the
    2,108 P&IDs BP maintained that dealt specifically with the subsea
    components of its Atlantis production project, 85 percent did not receive
    engineer approval.


    Even worse, 95 percent of Atlantis' subsea welding records did not
    receive final approval, calling into question the integrity of thousands
    of crucial welds on subsea components that, if they were to rupture,
    could result in an oil spill 30 times worse than the one that occurred
    after the explosion on Deepwater Horizon last week.


    In a report Sawyer prepared after his review, he said BP's "widespread
    pattern of unapproved design, testing and inspection documentation on the
    Atlantis subsea project creates a risk of a catastrophic incident
    threatening the [Gulf of Mexico] deep-water environment and the safety of
    platform workers." Moreover, "the extent of documentation discrepancies
    creates a substantial risk that a catastrophic event could occur at any
    time."


    "The absence of a complete set of final, up-to-date, 'as built'
    engineering documents, including appropriate engineering approval,
    introduces substantial risk of large scale damage to the deep water [Gulf
    of Mexico] environment and harm to workers, primarily because analyses
    and inspections based on unverified design documents cannot accurately
    assess risk or suitability for service," Sawyer's report said. He added,
    "there is no valid engineering justification for these violations and
    short cuts."


    Sawyer explained that the documents in question - welding records,
    inspections and safety shutdown logic materials - are "extremely critical
    to the safe operation of the platform and its subsea components." He said
    the safety shutdown logic drawings on Atlantis, a complex computerized
    system that, during emergencies, is supposed to send a signal to
    automatically shut down the flow of oil, were listed as "requiring
    update."


    "BP's recklessness in regards to the Atlantis project is a clear example
    of how the company has a pattern of failing to comply with minimum
    industry standards for worker and environmental safety," Sawyer said.


    The oil spill blanketing roughly 4,000 square miles in the Gulf of Mexico
    after the Deepwater Horizon explosion, which killed eleven workers, was
    exacerbated, preliminary reports suggest, by the failure of a blowout
    preventer to shut off the flow of oil on the drilling rig and the lack of
    a backup safety measure, known as a remote control acoustic shut off
    switch, to operate the blowout preventer.


    Congressman Henry Waxman, chairman of the Committee on Energy and
    Commerce, sent a letter Thursday to BP Chairman and President Lamar McKay
    seeking documents related to inspections on Deepwater Horizon conducted
    this year and BP's policy on using acoustic shut off switches in the Gulf
    of Mexico.


    The circumstances behind the spill are now the subject of a federal
    investigation.


    Profits Before Safety


    Whether it's the multiple oil spills that emanated from BP's Prudhoe Bay
    operations in Alaska's North Slope or the March 2005 explosion at the
    company's Texas refinery that killed 15 employees and injured 170 people,
    BP has consistently put profits ahead of safety.


    On October 25, 2007, BP pled guilty to a criminal violation of the Clean
    Water Act and paid a $20 million fine related to two separate oil spills
    that occurred in the North Slope in March and August of 2006, the result
    of a severely corroded pipeline and a safety valve failure. BP formally
    entered a guilty plea in federal court on November 29, 2007. US District
    Court Judge Ralph Beistline sentenced BP to three years probation and
    said oil spills were a "serious crime" that could have been prevented if
    BP had spent more time and funds investing in pipeline upgrades and a
    "little less emphasis on profit."


    Also on October 25, 2007, BP paid a $50 million fine and pleaded guilty
    to a felony in the refinery explosion. An investigation into the incident
    concluded that a warning system was not working and that BP sidestepped
    its own internal regulations for operating the tower. Moreover, BP has a
    prior felony conviction for improperly disposing of hazardous waste.


    The incident involving Deepwater Horizon, now the subject of a federal
    investigation, may end up being the latest example of BP's safety
    practices run amuck.


    The issues related to the repeated spills in Prudhoe Bay and elsewhere
    were revealed by more than 100 whistleblowers who, since as far back as
    1999, said the company failed to take seriously their warnings about
    shoddy safety practices and instead retaliated against whistleblowers who
    registered complaints with their superiors.


    In September 2006, days before BP executives were scheduled to testify
    before Congress about an oil spill from a ruptured pipeline that forced
    the company to shutdown its Prudhoe Bay operations, BP announced that it
    had tapped former federal Judge Stanley Sporkin to serve as an ombudsman
    and take complaints from employees about the company's operations.


    That's who the whistleblower complained to via email about issues related
    to BP's Atlantis operations in March 2009 a month after his contract was
    abruptly terminated for reasons he believes were directly related to his
    complaints to management about BP's failure to obtain the engineering
    documents on Atlantis and the fact that he "stood up for a female
    employee who was being discriminated against and harassed." The
    whistleblower alleged that the $2 million price tag was the primary
    reason BP did not follow through with a plan formulated months earlier to
    secure the documents.


    "We prepared a plan to remedy this situation but it met much resistance
    and complaints from the above lead engineers on the project," the
    whistleblower wrote in the March 4, 2009, email to Pasha Eatedali in BP's
    ombudsman's office.


    Federal Intervention


    Additionally, he hired an attorney and contacted the inspector general
    for the Department of the Interior and the agency's Minerals Management
    Service (MMS), which regulates offshore drilling practices, and told
    officials there that BP lacked the required engineer-certified documents
    related to the major components of the Atlantis subsea gas and oil
    operation.


    In 2007, MMS had approved the construction of an additional well and
    another drilling center on Atlantis. But the whistleblower alleged in his
    March 4, 2009, email to Eatedali in BP's Office of the Ombudsman that
    documents related to this project needed to ensure operational safety
    were missing and that amounted to a violation of federal law as well as a
    breach of BP's Atlantis Project Execution Plan. The ombudsman's office
    agreed to investigate.


    MMS, acting on the whistleblower's complaints, contacted BP on June 30,
    2009, seeking specific engineering related documents. BP complied with
    the request three weeks later.


    On July 9, 2009, MMS requested that BP turn over certification documents
    for its Subsurface Safety Valves and Surface Controlled Subsea Safety
    Valves for all operational wells in the Atlantis field. MMS officials
    flew out to the platform on the same day and secured the documents,
    according to an internal letter written by Karen Westall, the managing
    attorney on BP's Gulf of Mexico Legal Team.


    But according to the public advocacy group Food & Water Watch, a
    Washington, DC-based nonprofit, which became involved in the case last
    July, BP did not turn over a complete set of materials to MMS.


    "BP only turned over 'as-built' drawings for [Atlantis'] topsides and
    hull, despite the fact that the whistleblower’s allegations have always
    been about whether BP maintains complete and accurate engineer approved
    documents for it subsea components," Food & Water Watch said in a 19-page
    letter it sent toWilliam Hauser, MMS’s Chief, Regulations and Standards
    Branch.


    During two visits to the Atlantis drilling platform last August and
    September, MMS inspectors reviewed BP's blowout preventer records. Food &
    Water Watch said they believe MMS inspectors reviewed the test records
    and failed to look into the whistleblower's charges that engineering
    documents were missing. The blowout preventer, however, is an issue at
    the center of the Deepwater Horizon spill.


    An MMS spokesperson did not return calls for comment.


    Last October, Food & Water Watch filed a Freedom of Information Act
    (FOIA) request for expedited processing, seeking documents from MMS that
    indicate BP "has in its possession a complete and accurate set of 'as
    built' drawings ... for its entire Atlantis Project, including the subsea
    sector." "As-built" means lead engineers on a specific project have to
    make sure updated technical documents match the "as-built" condition of
    equipment before its used.


    MMS denied the FOIA request.


    "MMS does not agree with your assessment of the potential for imminent
    danger to individuals or the environment, for which you premise your
    argument [for expedited response]. After a thorough review of these
    allegations, the MMS, with concurrence of the Solicitor's Office,
    concludes your claims are not supported by the facts or the law," the
    agency said in its October 30, 2009, response letter.


    In response, MMS said that although some of its regulatory requirements
    governing offshore oil and gas operations do require "as built" drawings,
    they need not be complete or accurate and, furthermore, are irrelevant to
    a hazard analysis BP was required to complete.


    Unsatisfied with MMS's response, Food & Water Watch contacted Rep. Raul
    Grijalva (D-Arizona), a member of the Committee on Natural Resources and
    chairman of the subcommittee on National Parks, Forests and Public Lands,
    about the issues revolving around BP's Atlantis operations and provided
    his office with details of its own investigation into the matter.


    "Unsubstantiated" Claims


    On January 15, Westall, the BP attorney, wrote a letter to Deborah
    Lanzone, the staff director with the House Subcommittee on Energy and
    Minerals, and addressed the allegations leveled by Food & Water Watch as
    well as indirect claims the whistleblower made.


    Westall said BP "reviewed the allegations" related to "noncompliant
    documentation of the Atlantis project ... and found them to be
    unsubstantiated." But Westall's response directly contradicts the
    findings of Billie Pirner Garde, BP's deputy ombudsman, who wrote in an
    April 13 email to the whistleblower that his claims that BP failed to
    maintain proper documentation related to Atlantis "were substantiated"
    and "addressed by a BP Management of Change document." Garde did not say
    when that change occurred. But he added that the whistleblower's
    complaints weren't "unique" and had been raised by other employees
    "before you worked there, while you were there and after you left."


    Westall noted in her letter that "all eight BP-operated Gulf of Mexico
    production facilities" received safety awards from MMS in 2009.


    "Maintenance and general housekeeping were rated outstanding and
    personnel were most cooperative in assisting in the inspection
    activities," MMS said about BP's Gulf of Mexico drilling facilities.
    "Platform records were readily available for review and maintained to
    reflect current conditions."


    Westall maintained that the whistleblower as well as Food & Water Watch
    had it all wrong. Their charges about missing documents has nothing to do
    with Atlantis' operational safety. Rather, Westall seemed to characterize
    their complaints as a clerical issue.


    "The Atlantis project is a complex project with multiple phases," Westall
    said in her letter to Lanzone. "The [August 15, 2008] e-mail [written by
    Barry Duff, a member of the Atlantis subsea team] which was provided to
    you to support [Food & Water Watch's] allegations relates to the status
    of efforts to utilize a particular document management system to house
    and maintain the Atlantis documents. The document database includes
    engineering drawings for future phases, as well as components or systems
    which may have been modified, replaced, or not used."


    But Representative Grijalva was not swayed by Westall's denials. He
    continued to press the issue with MMS, and in February, he and 18 other
    lawmakers signed a letter calling on MMS to probe whether BP "is
    operating its Atlantis offshore oil platform ... without professionally
    approved safety documents."


    Grijalva said MMS has not "done enough so far to ensure worker and
    environmental safety at the site, in part because it has interpreted the
    relevant laws too loosely."


    "[C]ommunications between MMS and congressional staff have suggested that
    while the company by law must maintain 'as-built' documents, there is no
    requirement that such documents be complete or accurate," the letter
    said. "This statement, if an accurate interpretation of MMS authorities,
    raises serious concerns" and requires "a thorough review at the agency
    level, the legal level and the corporate level. The world's largest oil
    rig cannot continue to operate without safety documentation. The
    situation is unacceptable and deserves immediate scrutiny.


    "We also request that MMS describe how a regulation that requires
    offshore operators to maintain certain engineering documents, but does
    not require that those documents be complete or accurate, is
    appropriately protective of human health and the environment."


    On March 26, MMS launched a formal investigation and is expected to file
    a report detailing its findings next month.


    Zach Corrigan, a senior attorney with Food & Water Watch, said in an
    interview Thursday that he hopes MMS "will perform a real investigation"
    and if the agency fails to do so, Congress should immediately hold
    oversight hearings "and ensure that the explosion and mishap of the
    Horizon platform is not replicated."


    "MMS didn't act on this for nearly a year," Corrigan said. "They seemed
    to think it wasn't a regulatory or an important safety issue. Atlantis is
    a real vulnerability."
    publikované: 02.05.2010 20:29:17 | autor: . (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. vcv
    Ako keby bol problém postaviť v Mexickom zálive biorafinériu na ich krakovanie a zahrnúť tento eko-trend do Obamovej energetickej stratégie. http://www.shopmonclerjackets.com/
    http://www.shoppingthomassabo.com/
    publikované: 16.07.2010 07:29:14 | autor: rewr (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. buy tiffany
    hte a robot univerzity v Leeds na mieste kde posobil Gantenbrink a Lehner. Pred Japoncami pracovali v Osirisovej sachte Cinania.
    Robot z Leeds zacal misiu v lete 2009 a Hawas verejne slubil v decembri 2009 zverejnit vysledky. http://www.panjewellery.com/
    http://www.salejeansmart.com/mens/jeans/bootcut.html

    http://www.edhardysall.com/ed-hardy/bags-purses.html Nic sme sa nedozvedeli.
    Vraj v pyramide pracuje aj singapursky robot ale o tejto misii nie su ziadne dostupne spravy.
    Davidovitsova praca je jednym kusom do skladacky ale zahady zostavaju.
    publikované: 28.07.2010 10:52:45 | autor: buy tiffany (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. pandora bracelets
    (ja su taký lajdák, že mi ani poštový klient nefunguje): samozrejme, že môžeš. http://www.edhardysall.com/ed-hardy/bags-purses.html
    http://www.eluxurysall.com/louis-vuitton-handbags.html
    http://www.thomassabosales.com/thomas-sabo-bracelets.html
    Pé es: tento Stan nie je identický s naším miestnym gašparom Stankom.
    publikované: 28.07.2010 10:55:29 | autor: pandora bracelets (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. klinik aborsi
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-banjarnegara/">JUAL OBAT ABORSI DI BANJARNEGARA</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-banyumas/">JUAL OBAT ABORSI DI BANYUMAS</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-purwokerto/">JUAL OBAT ABORSI DI PURWOKERTO</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-batang/">JUAL OBAT ABORSI DI BATANG</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-blora/">JUAL OBAT ABORSI DI BLORA</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-boyolali/">JUAL OBAT ABORSI DI BOYOLALI</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-brebes/">JUAL OBAT ABORSI DI BREBES</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-cilacap/">JUAL OBAT ABORSI DI CILACAP</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-demak/"> JUAL OBAT ABORSI DI DEMAK</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-grobogan/">JUAL OBAT ABORSI DI GROBOGAN</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-purwodadi/">JUAL OBAT ABORSI DI PRWODADI</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-jepara/">JUAL OBAT ABORSI DI JEPARA</a>
    publikované: 28.05.2019 04:28:18 | autor: laskar (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. klinik aborsi
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-karanganyar/">JUAL OBAT ABORSI DI KARANGANYAR</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-kebumen/">JUAL OBAT ABORSI DI KEBUMEN</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-kendal/">JUAL OBAT ABORSI DI KENDAL</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-klaten/">JUAL OBAT ABORSI DI KLATEN</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-kudus/">JUAL OBAT ABORSI DI KUDUS</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-magelang/">JUAL OBAT ABORSI DI MAGELANG</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-pemalang/">JUAL OBAT ABORSI DI PEMALANG</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-purbalingga/">JUAL OBAT ABORSI DI PURBALINGGA</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-purworejo/">JUAL OBAT ABORSI DI PURWOREJO</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-rembang/">JUAL OBAT ABORSI DI REMBANG</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-semarang/">JUAL OBAT ABORSI DI SEMARANG</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-ungaran/">JUAL OBAT ABORSI DI UNGARAN </a>
    publikované: 28.05.2019 04:32:15 | autor: laskar (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. klinik aborsi
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-sragen/">JUAL OBAT ABORSI DI SRAGEN</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-sukoharjo/">JUAL OBAT ABORSI DI SUKOHARJO</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-tegal/">JUAL OBAT ABORSI DI TEGAL</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-slawi/">JUAL OBAT ABORSI DI SLAWI</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-temanggung/">JUAL OBAT ABORSI DI TEMANGGUNG</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-wonogiri/">JUAL OBAT ABORSI DI WONOGIRI</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-wonosobo/">JUAL OBAT ABORSI DI WONOSOBO</a>
    <a href="https://apotekamanda.com/jual-obat-aborsi-di-bandungan/">JUAL OBAT ABORSI DI BANDUNGAN</a>


    <a href="https://apotekamanda.com/cara-menggugurkan-kandungan/">CARA MENGGUGURKAN KANDUNGAN</a>
    publikované: 28.05.2019 04:33:04 | autor: laskar (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014