Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Volanie divočiny

Mongolskí pionieri

- Ako sa volá žena, čo riadi kamión?, pýtala som sa doma, aby som v škole poskytla korektnú odpoveď na otázku Čím chceš byť.

- Také neexistuje.

V triede som oznámila, že neviem, čím chcem byť a naďalej som snívala o kariére za volantom kamiónu.  Dobrodružstvá ďalekých ciest. Nadšenie ochladlo, keď som sa dozvedela, že skôr ako človek  vyrazí na cesty možno až do Dakaru, vozí celé roky vétrieskou uhlie z Prievidze. Pružne som vymenila sen o kamióne za geológiu, lebo geológovia chodili kade-tade po divočine. Lenže kým som doštudovala, geologicky neprebádaná divočina už vlastne nikde nebola, aj ZSSR s jeho megalomanskými prieskumnými aktivitami, do ktorých zapájal geológov z celého ostbloku, sa rozpadol a zostalo len vzrušujúce rozprávanie starej generácie geológov pretriasané na ... no, nazvime to spoločenských večierkoch. Konkrétne jedného, ktorého tu nebudem menovať, ale patrí medzi slovenské geologické old-school elity. Začiatkom 60. rokov, kedy väčšina z nás o tomto svete nič nevedela, pôsobil so svojimi slovenskými kolegami tri roky v Mongolsku. Vo Východných Sajanoch na hraniciach s Ruskom, kde vytvárali prvú geologickú mapu. Dostali kone, pušky, sprievodného Mongola - a odchod do ľudoprázdneho terénu. Žiadna televízia, žiadne rádio, žiadne kino, žiadny obchod, kde si človek kúpi rožky a mlieko. Z pobytu v divočine nafotografoval množstvo diapozitívov, ktoré si dával spracovať vo vtedajšej západnej SRN. Poctivá robota sa nezaprie a diapozitívy sú aj teraz, po vyše štyridsiatich rokoch, ako živé. Okolo roku 1968 z nich bola v Bratislave usporiadaná výstava, ale ideologický dozor dospel dodatočne k názoru, že neukazuje Mongolsko správnou socialistickou optikou a výstava bola predčasne zrušená. Tak si zopár z tých obrázkov pozrime aspoň tu, na blogu.

Mongolsko, začiatok 60. rokov

(z archívu slovenského geológa, od ktorého som sa veľa naučila o geológii aj o živote, za čo mu patrí moja úcta a vďaka)

Široký socialistický bulvár Ulanbátaru, v preklade Červeného rytiera. Tieto bulváry boli podľa rovnakého strihu od Severnej Kórei po "ľudovodemokratické" východné Nemecko. Autá na nich v zásade tiež. Na zábere je vstup na hlavnú železničnú stanicu.

Komunistická vláda Mongolska sa postarala o likvidáciu prakticky všetkých budhistických kláštorov a ponechala len zopár ako skanzeny. Napríklad tento pri Ulanbátare.

Osadenstvo jurty.

Povinná výbava geológov v Mongolsku. Kone a pušky. Ak prídete do hociktorej východosajanskej jurty, ešte dnes vám budú rozprávať hrdinský príbeh o bielom mužovi z nejakých ďalekých Prdelovíc, ktorý z veľkej vzdialenosti strelil dropa priamo do oka, čo sa v miestnych pomeroch hodnotí vyššie ako gramotnosť. Áno, AJ takto vytvárali naši vyslanci v ďalekej Ázii dobrý obraz Slovenska.  

Príroda Východných Sajan. Táto veľká horská sústava zasahuje do Mongolska len okrajovo a práve v tej oblasti sú Sajany najvyššie, miestami majú alpský charakter s výskytom ľadovcov. 

Ľudia Východných Sajan ...

... rieka Východných Sajan, v ktorej prišiel jeden zo slovenských geológov o život ...

... a o život tam prišli aj mnohé ryby, aby nakŕmili tých, čo v drsnej prírode prežili.

Ako zvestovala kamarátka, ktorá bola nedávno v Mongolsku na konferencii, Ulánbátar sa zmenil na moderné veľkomesto zavalené tovarom od výmyslu sveta, hlavne z Japonska. Na vidieku, ak to tak možno nazvať, sa ale sotvačo zmenilo, okrem toho, že boli revitalizované budhistické kláštory. Pastieri - arati si naďalej žijú svoj slobodný život závislý od prírody a nezávislý od zmien režimu.    

(Ešte raz ďakujem za možnosť zverejniť tieto historické fotografie)                 

Geo | stály odkaz

Komentáre

  1. Ulan bátar - červený rytier
    Auto na zábere je rovnako červené a meno má tiež hrdinské - Spartak (Škoda)
    Pekná ilustrácia ;)
    publikované: 13.11.2006 13:39:46 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. yo
    ja som v utlej mladosti snival o kariere horskeho nosica... ;) a teraz zistujem, ze presvedcit decka o tom, ze byt vzdelanym nie je hanba je ovela tazsie ako vyniest dve prepravky borovicky a sud piva na teryho chatu - a to dokonca naokolo cez zbojnicku chatu a priecne sedlo...

    ema, rozmyslam, ako by sa tu dalo zamontovat daco islamofasisticke a prisaaambohu nic! ;p nemaju mongoli nejakeho svojho sashu cohena (zida borata?)
    publikované: 13.11.2006 14:20:18 | autor: showhotel (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Som sa
    pytal svojho ruskeho priatela, ci maju este stale nejake zaujmy a odpoved bola jednoznacne :"neviem, uz asi nie". Tak to ma tesi, ze ich to uz prestalo bavit. A este mi odporucil, aby som sa po ceste do Mongolska zastavil na Bajkale. Tak to tada jo priatelia. Uz dlho sa totiz chystame ist s mojim strykom akademickym socharom do Mongolska. Len z toho vzdy zislo, lebo ja mam stale vela prace a on je zasa furt opity...
    publikované: 13.11.2006 14:39:31 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Mongoli mali
    za svojho Cohena lekára Johna Langdona Downa, ktorý na ich počesť pomenoval chromozomálnu poruchu.
    publikované: 13.11.2006 14:40:55 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Errata
    zaujmy v Mongolsku samozrejme.
    publikované: 13.11.2006 14:41:10 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Teraz tam majú
    záujmy Japonci. Vodku údajne vystriedalo saké a ruské cucavé bombóny nahradili makadamové oriešky v čokoláde.
    Na Bajkale zdochol pes.
    publikované: 13.11.2006 14:44:41 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. prosim, ja som raz jedla
    japonske cokoladove keksiky, ktore vyzerali ako medvediky. Ten, kto nasiel medvedika, ktory mal nakreslene slepe crevo, toho vraj postretne stastie.
    publikované: 13.11.2006 14:53:13 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. ... toho postretne
    šťastie, že sa nikdy nevyskytne na japonskej recepcii, kde sa povinne jedia chaluhové chlunty a surové ryby.
    publikované: 13.11.2006 15:01:31 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. A saké
    sa nalieva úplne doplna. To aby si Japončíci mohli otestovať, či už majú Alzheimera, alebo ešte né zatál.
    publikované: 13.11.2006 15:06:46 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. tak
    to jo, to sa borat nechyta, ten je zatial schopny len pytat sa statisticky priemernych amikov na vystave psov, nech mu vysvetlia, co je to dog style a ci si tam na mieste od ich milacikov moze vziat spermie ;p
    publikované: 13.11.2006 15:15:37 | autor: showhotel (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. ema
    cital som Kiri tuto diskusiu a pri tvojich slovach, ze niekde zdochol pes sa jej podlomili vsetky nohy, prevratila kvetinac a zasypalo ju hlinou. ani nepipla...
    publikované: 13.11.2006 15:18:13 | autor: showhotel (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. my menej stastni
    sme si toho medvedika so slepim crevom nevytiahli a zrejme preto nas japonski znami neprestavaju nukat sushi a ked sme im slusne naznacili ze nam je z neho nanic, tak nam pripravili miso soup. A to je podla mojho nazoru ako z blata pod odkvap.
    publikované: 13.11.2006 15:18:54 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. showhotel
    snad si je nenechal pod hlinou?
    To len sekery a mrtvoly mame nechat zakopane. Zivych tvorov neeee, preboha!
    publikované: 13.11.2006 15:27:08 | autor: Mikymauz (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. ha
    nasa kiri je taky ten zemedelsky typ, jej praca s podou nerobi ziadne problemy - vyjedla burinu a hravo sa odcupitala vykadit ;p
    publikované: 13.11.2006 15:45:11 | autor: showhotel (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Rado, má Borat
    v talóne aj niečo o mačkách? Alebo Cohen vyčerpal svoju omračujúcu invenciu pri psoch.
    publikované: 13.11.2006 17:32:47 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Mikymauz, showhotelovi
    nemá nikto to srdce povedať, že chová zajaca.
    publikované: 13.11.2006 17:34:47 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. ema
    keď ju teraz zožerú, je Ti jasné, že ju máš na svedomí?
    Mikymauz sa mi dajako nepozdáva. Aj minule jednu mŕtvolu vyhrabával a teraz toto... Ani taký útlocitný nebýval. Že sa on tajne stretáva s majstrom Šunkesom?
    publikované: 13.11.2006 19:15:48 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Niečo spolu
    pečú. Asi showhotelovho hlodafca.
    publikované: 13.11.2006 20:01:02 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. damy, damy
    co su toto za krcmove islamofasisticke reci? :p machrujete tu v (naoko) bezpecnom virtualnom priestore podpasovymi utokmi na inteligentnu selmu psovitu a myslite si, ze to ostane bez nasledkov??? kiri uz vypadli dva mliecne zuby a to prosim pekne nasilnym sposobom, co som jej rval papek z pusy, ked sme dovadeli v parku. takze bacha, ked sa jej zaceli chrup, moze si to dojst s vami vybavit a to vas uz nezachrani ani podlizave mnaucanie ala mr. sunkes.... ktoremu by som radil emigrovat, ako to urobili uz dve kocky v susedstve...

    ema, boratova invencia je sustredena na ten styl, ktorym sa moze dostat do sprav. a to sa mu brutalne dari - v newsbeate na bbc radio1 je o nom sprava kazdy bozi den, hned po bilancii dovadzania zapadnych jazdcov apokalypsy (bush, blair, putin) z predchadzajuceho dna... he's fucking political ;) a z tohto pohladu je jasne, ze macky su out...
    publikované: 13.11.2006 20:29:32 | autor: showhotel (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. showhotel
    tvoja psinka sa vola Kir? Chudinka. Vies ze to v osi zla znamena koko*?

    publikované: 13.11.2006 20:33:41 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. sahrezad
    tak to si ma teda potesila...;) to jej ani nepoviem, bo sa bude hanbit chodit do spolocnosti... a inak, je to fena - je teda kokotka? lebo koketka je na 100%
    publikované: 13.11.2006 21:20:14 | autor: showhotel (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. sahrezad
    vidim, ze si nanovo definovala os zla :-P Odkial poznas take narecie? alebo priam argot? :-)
    publikované: 13.11.2006 21:22:34 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. sahrezad
    na japonskej recepcii som sa vrhol na chlebiky vrchovato nalozene kaviarom. Ked som chcel do takeho chlebika zahyznut, boli to tucnucke vypasene mravce. Ako kaviar vyzerali iba zdialky. Ale chutili dobre, boli prijemne kyselkave.
    publikované: 13.11.2006 21:25:09 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. Bylinožravá kiri
    je samica od kira. Snáď netreba prekladať.
    publikované: 13.11.2006 21:34:03 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. Nič nepečú
    Mik žere hlodavce aj s chlpami a má prísny zákaz hrať sa s otvoreným ohňom.

    Aj keď mi teraz hrozí, že ma vylúčiš za prílišný sentiment, musí to von. Cisternový kamión, dopoly naplnený ešte teplým mliečkom, na zasneženej ceste z kopčeka a do kopčeka, za volantom syska... aaach jo...
    a túlanie naverímboha bez termínov a ohľadov..
    ema, Ty cynik, toto mi nerob.
    publikované: 13.11.2006 21:43:31 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. ema, tie fotky su uzasne
    maju atmosferu a spravili mi dobru naladu. Resp. presnejsie: z tych fotiek na mna presla taka pohoda.
    K Tvojmu textu: mam spoluziacku zo zakl. skoly, ktora v 15 rokoch s rodicmi emigrovala a kdesi v Kanade vystudovala geologiu. Kedze je mojou spoluziackou, patri teda uz k Tebou spominanej starej garde geologov :-) Je "prospektorkou na volnej nohe", jej sluzby si prenajimaju tazobne spolocnosti a podla toho, co mi hovorila je v Kanade este spusta malo preskumanych oblasti. Jej praca vyzera tak, ze dcerku, ked bola mala zanechala v starostlivosti manzela (ucitela hry na husle v miestnej skole), ona si nalozila "maly" pattonovy nakladiacik pracovnymi nastrojmi, stan, puska, strelivo, proviant, a na dva-ri tyzdne vyrazila sama do divociny medzi grizzlies ... Ktovie, mozno pri rozpravani o svojich stretkach s grizzlies trochu zvelicovala kvoli mne (vie, ze to mam rad :-), ale z jej rozpravania sa mi zda, ze este je zopar oblasti (v Kanade) geologmi malo preskumanych. Ale mozno ma krmila iba starymi historkami, ktore pre mna casove znamenaju mladost, ale pre Teba pravek :-)
    publikované: 13.11.2006 21:43:33 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. Všimli ste si
    ťaviatko na tretej fotografii zvrchu? Podľa autora je dôsledkom mongolského alkoholizmu a povedal to v čase, kedy svet o vtipnom Boratovi ani nechyroval.
    publikované: 13.11.2006 21:44:59 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. Sinuhet, keď nie je
    objednávka a badžetík, môžeš robiť prospektora akurát tak pre vlastné potešenie.
    Z mojich spolužiakov veľká časť od geológie odišla.
    publikované: 13.11.2006 21:51:05 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. Syska, ešte ti dlžím
    empetrojky Tourého, aby si nemala v kabíne ticho. Pamatám na to.
    publikované: 13.11.2006 21:53:37 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. na také monštrum
    nemám vodičák. Ale minule som neodolala a požičala si väčšiu dodávku. To bolo žúžo... Ten výhľad... Ešte keby som nebola na prepchatej diaľnici. Človek nemôže mať všetko.
    Na Tourého teším.
    Medzi nami, keď bude Rado naďalej tak horlivo páčiť papeky z papule spomínanej šelmy, nie že sa jej potom budeš smiať, keď nás príde zožrať.
    publikované: 13.11.2006 21:58:27 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. haló, idar
    pevne verím, že máš viac, ako jedného strýka. ?
    publikované: 13.11.2006 22:00:06 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. tak
    to taviatko podla mna nie je ozrate, len velmi vkusne a cudne drzi nohy spolu. vtedy tam pravdepodobne neboli take rozpustile mravy ako su napriklad teraz aj tu na tomto blogu... vsak velmi dobre vieme, o kom je rec... ze idar? ;p

    ale k veci: tie fotky su fakt super, ta druha mi pripomina b-ckove shaolinske kung-fu filmy... a ta stvrta zase winetoua ;)
    publikované: 13.11.2006 22:22:10 | autor: showhotel (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. No fajn syska
    a co ked dostanes defekt, vies si to opravit? Som minule isiel za krasnej jasnej noci cez Certovicu, mesiac v splne, len celkom malicky oblacik akoby sa s nim chcel bozkavat, ach boze. Zaparkoval som teda na okraji cesty, vsade hlboke ticho, len medvede si nieco zamilovane somrali somraci. Doprial som si posledny osviezujuci dusok omamneho sake a rozmarne odhodil prazdnu flasu kamsi v dial, totiz do druheho pruhu. Ticho noci podchvilou prerusil len kamion smelo si to namieruvsi z Mikulasa az volade do Rima. Piiisk, nevyhol sa, nuz co. Vies ako ten pohan potom hresil?! A rozhanal sa vsakovakymi hevermi a hasakmi? Hned bolo po romantike. Rozcarovany a zatrpknuty som teda zahrabal vsetkymi styrmi a vydal sa za dalsimi dobrodruzstvami kamsi do Tatier. A uvedomujes si kolko takych sentimentalnych kirov sa beztrestne pohybuje po nasich cestach necestach, ha?
    publikované: 13.11.2006 22:26:42 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. Čo hovoríš rado?
    Nevyrušuj teraz. Nepostojí a nepostojí, kua! Budem museť myslieť na emele, šak šahrezád ako vidíme nie je ani mladá ani krásna a toľko toho pritom nasľubovala...
    publikované: 13.11.2006 22:39:52 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. vidim priatelia, ze ste ma pohresovali
    a ja zatial sedim v kuchyni a ucim sa.
    Odkial poznam vulgarizmy z osi zla? Ci prave ony nie su tymi prvymi slovami, ktore sa clovek pri stretnuti s novou kulturou nauci?
    Sinuhet, tie mravce si mal zapit s Kir Royal. Este som nepocula o tom, ze by ich v Japonsku konzumovali. Nepomylil si si to s thajskym bufetom?

    showhotel, nic si z toho nerob. Moje skutocne meno znamena v osi zla "si hnusna". Ale stale lepsie ako moja kamaratka Ann - hovno.
    publikované: 13.11.2006 23:00:15 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. tak moment, Idar
    k comu ma chces vyprovokovat? Ja Ti nic dokazovat nemusim. Ale ked chces, kludne sa na moj uslachtily oblicaj a sumerne tvarovane nohy povypytuj mojho najblizsieho suseda. A teraz nemyslim toho debila, co mi kupil minule niklove nausnicky z Indiska, z ktorych sa robi alergia, lebo ten sa nevie ani vykoktat, ale toho, ktory chcel so mnou utiect do Angoly. Len potom nebud prekvapny ked ta chyti za koselu a zurvalecky na teba vystekne vsetky nadavky, ktore sme sa v dnesnom minikurze islamofasitciny naucili.
    publikované: 13.11.2006 23:39:33 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. Rado
    a nehádž mi Valoďu do jedného pytla s tými dvoma bastardami. To je dobrý chlapec, už teraz mu za veľa vďačíme. A on je asi aj jediný, kto môže šikovnými ťahmi zabrániť usraelitom v útoku na Irán. Kde dávajú toho nového Borata? Jestem napalony...
    publikované: 13.11.2006 23:41:31 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. Do Angoly?
    Tak tam teda prepanajana nechod. Nedavno tam padla vlada. Zlomila sa vetva.

    Video o gigantickych angolskych vtakoch sem radsej neplacnem, to by bolo trosku silne kafe. A proti vsetkym snaham o porozumenie medzi narodmi, ktore si tu tak starostlivo pestujeme. To s tymi symetrickymi nohami by ma vsak fakt velmi zaujimalo. To ako ked niekde v strede pri kolenach nakreslime ciaru, hore aj dole to vyzera rovnako? A to sa nehanbis tak chodit von medzi ludi? To su mi veci ;)...
    publikované: 14.11.2006 00:05:22 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. Ejha, idar
    aky romantik sa z Teba vyklul. Nespravime tandem? Ja budem snivat za volantom a Ty spravovat potrhane duse, ja sa budem bezstarostne viezt a Ty ukazovat smer, ja hladiet na cestu, Ty patrat po peknych zakutiach na zastavenie, po hribikoch a veverickach, jazerach a lukach. Velky oranzovy mesiac nam osvetli kazdu nastrahu, flaska sake vzdy spravi dobru naladu. Ponukneme aj hresiaceho pohana a veselit budeme sa spolu do rana. Hevery a flasky upraceme, naskocime, zamavame, hltat dalsie kilomile a minat podobnych kirov sa vypravime. Este ohen - chyba mi tam ohnik. Zalozime, jo?
    hmm - nacim ist do postele - vhodnejsie to miesto na snivanie :)

    P.S. Nam, zenskym, netreba vediet koleso menit. Staci vyliezt z vozu, zatvarit sa bezradne, pozalamovat rukami, uvolnit gumicku z vlasov... Ved kto by si lamal nechtiky a spinil rucicky, ze?
    Prisne tajna informacia - ja som to uz uspesne robila. No na kamione este nie.

    A neodpovedal si na otazku ohladom stryka. Letec a ozran jeden jest?
    publikované: 14.11.2006 00:12:45 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. ty si kus vola;-)
    symetricke nohy su opakom noh krivych.

    V Angole padla vlada? Tak to nie som padla na hlavu aby som tam za takych okolnosti putovala so susedom, ktory nerespektuje prirodzenu autoritu cloveka, s ktorym som uzavrela temporary marriage. Keby povedal, ze na Honolulu, tak nic nepoviem.
    publikované: 14.11.2006 00:15:57 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. Damy moje
    idem ja uz tiez drichmat, lebo vcera som toho teda moc nenaspal. A aj napriek mojmu kvetoucimu mladi, co je vela, to je len pre tela . Jasne syska, spravime ukazkovo stastny tandem! Ty strycovia su dvaja a ani v laske sa moc nemaju, aj ked akoby ich jedna mater mala. Teda vsak aj mala, len fotr neviem neviem. Pa pa.
    publikované: 14.11.2006 00:47:55 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. Porozumenie medzi národmi?
    Sionisti si ho predstavujú takto: "The majority of US Jews support Israel taking military measures to stop Iran from getting nuclear weapons, but would prefer that the US itself not do so, according to an American Jewish Committee poll released Sunday (12.11.2006).
    A veľa ďalších omračujúcich pikošiek z výročnej nazizleziny v Los Angeles:
    http://info.jpost.com/C006/Supplements/ga.2006/
    Mainstreamové média o nej - napriek tomu, že sa jej zúčastňuje predseda vlády Izraela, najmilitantnejšieho štátu na svete a tiež päť ministrov a sa tam preberá vojenský útok na cudzí zvrchovaný štát - akosi neinformujú.
    New York sa zrejme čoskoro výrazne vyľudní:
    "One day, the penny will drop for American Jews and they will realize they have no future as Jews in the US due to assimilation and intermarriage. Assimilation is unstoppable and inevitable in a country of this size and with such a mobile population. We have to get them to move to Israel, and then Ariel Sharon's vision of 1 million olim from America will come true." (Jewish Agency Chairman Ze'ev Bielski v odpovedi na sugestívnu otázku, či majú židia v USA budúcnosť, celý text v uvedenom linku.) Jawohl!
    Toľko môj dnešný príspevok k spolupráci medzi národmi. Výročný kongres si priam pýta brutál paródiu od Cohena, vymyslieť nejakého Šlojmiho s dvojitým občianstvom, ale toho sa iste nedočkáme.
    Prajem krásny multikulturálny deň vospolok a pre komunitu sionstov - návštevníkov tohto blogu od Bratislavy po Košice pridávam môj obľúbený text od Jewdashov.
    Guideline for lazy zionist:
    http://www.jewdas.org//zionpostings/lazyzionists.htm
    Nech sú vám "sionistickí liberáli" (och, tieto oxymorony) pôsobiaci v mieste odpočinku tatíčka sionizmu Weizmana, inak takto pravým povolaním výrobcu výbušnín, vzorom.
    S pozdravom "Dbajte na genetickú čistotu rasy!"
    vaša v sionistikom kolektíve obľúbená
    Ema
    publikované: 14.11.2006 08:11:16 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. Ešte odkaz
    pánu Illu Minátovi, čo hľadal Swetový židowský kongres pod posteľow a na pawlači.
    - Vidíte, predsa sa našiel. V Los Angeles. Ani to dlho netrvalo. Ale radšej nám z neho nič necitujte, lebo budete vyzerať ako antisemita + snovač konšpirácií. A to by ste iste nechceli.
    publikované: 14.11.2006 11:13:07 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  44. pani ema
    neberte to s podpostelnymi kongresmi az tak vazne. To bolo smerovane paranoidnemu individuu Kali Yebovi. Pokial ste to neboli vy sama, tak sa vas to nijako netyka.
    publikované: 14.11.2006 19:34:14 | autor: Illu Minat (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. Mila Ema,
    zasiel som na Tebou odporucanu stranku s info z vyrocnej nazisleziny v LA. V rubrike Reporters on the Scene som nasiel clanok s velmi slubne vyzerajucim nadpisom: Good for the Non-Jews too. Plny nadeji, co dobreho ma ocakava som na clanok klikol .. a odpoved: Cannot find the article. Co si mam o tom mysliet :-?
    publikované: 14.11.2006 21:18:16 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. Boh pre nežidov nekývne ani prstom :)
    obávam sa, že pre židov detto - zo známych dôvodov, sinuhet
    publikované: 14.11.2006 21:21:57 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  47. ---- >kriq:
    mas to popletene, krigel: Good neznamena God... a naopak ... :-)
    publikované: 14.11.2006 23:39:24 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  48. kriq, to
    nie je náboženská, ale politické zlezina. Náboženská sa momentálne deje v Paríži a je v zásade neškodná.
    Sinuhe, článku sa ti zachcelo? Och, títo gojim. Furt niečo od nás chcú.
    publikované: 15.11.2006 05:39:36 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  49. kriq, eném pro tebja
    názornejšie: sionistický kongres na americkej pôde je to isté ako boli komunistické zjazdy v Moskve. Sionizmus nemá hlavu v Tel Avive, ale vo Washingtone. Ako hovorí klasik, TAM je hlava sionistického draka. Tam je centrála ideológie, ktorá si zotročila politiku celého Západu. Presne rovnako robil ostblok poskokov sovietskej komunistickej ideológii.
    Keď sa nad tým skutočne poctivo zamyslíš, zistíš, že niet rozdielu. Na Západe sa teraz každá politická reprezentácia akože zvrchovaného štátu musí hlasne a otvorene prihlásiť k podpore sionistickej ideológie a pestovať si domácich politrukov - od politológov po historikov - ktorí budú túto ideológiu tvrdo presadzovať. Inak bude mať problémik. Na Západe tým, že "neverní" politici si zaskáču s padákom, ktorý sa im náááhodou neotvorí, na Blízkom Východe tým, že ich krajiny budú zbombardované. Len si spomeňme na vzácnu chvíľu pravdovravnosti Pakistanca Muššaráfa, keď povedal, že dostal od Západu dve možnosti: buď bude so sionistami spolupracovať alebo bude Pakistan vybombardovaný do doby kamennej.
    Našich domácich politrukov sionizmu ti snáď predstavovať netreba. Podchvíľou sú v telke a v novinách, napríklad smetiarni, stále, pretože im patria.
    publikované: 15.11.2006 06:06:35 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  50. práve v tom bol ten ftip
    sinuhet ;)
    publikované: 15.11.2006 06:26:26 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  51. ale toto vtip nie je:
    publikované: 15.11.2006 06:29:16 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  52. Sinuhe, no tak
    ti teda napíšem, what was good for the non-jews too. Po vojne v Libanone, kedy Izrael roztieskal susedný štát - dajme si znovu mapku bombardovania
    http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Locations_bombed_Aug13.jpg
    a tak dokonale zasral južný Libanon cluster bombami, že je nespôsobilý na normálny bezpečný život, sa židia v USA vyzbierali na "obnovu" severného Izraela, kam padali hizballáhske kaťuše zamerané na izraelské vojenské facility pozašívané medzi civilmi.
    A hľa - "6% of the $60 million that had reached Israel from the IEC went to help northern Arab and Druse villages. ... That decision led some in the American Jewish community to protest the fact that Jewish money was going to non-Jews, although I am told that no organized Federation or large donor protested."
    Ergo, peniažky určené židovským obyvateľom Izraela podľa niektorých nesmú byť použité pre nežidovských obyvateľov Izraela. Táto "etnická charita" je vskutku pozoruhodná.
    xxx
    Len na okraj, som toho názoru, že OSN by mala zaviazať všetkých agresorov rozbíjajúcich územia, ktoré im nepatria, k POVINNEJ PLNEJ náhrade škôd spôsobených civilnému sektoru. Potom by si Izrael rozmyslel bombardovať elektrárne, továrne, diaľnice a mosty a spôsobovať obrovské hospodárske škody.
    publikované: 15.11.2006 06:44:58 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  53. Sinuhe, mapka
    nefachčí, možno táto linka, kde je zverejnená, bude použiteľná:
    http://en.wikipedia.org/wiki/2006_Israel-Lebanon_conflict
    A keď nie, no veď si to v prípade záujmu nájdeš vo wikipedii sám.
    publikované: 15.11.2006 06:46:50 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  54. kriq, pointa
    toho článku je ako obvykle v závere:
    "Nemenovaný predstaviteľ OSN však varoval pred prehnaným domýšľaním v súvislosti s novými zisteniami MAAE a uviedol, že Irán poskytol vysvetlenie výskytu plutónia i obohateného uránu v zariadení s jadrovým odpadom, ktoré v súčasnosti skúmajú inšpektori. Ak sa tvrdenia Iránu potvrdia, objavený materiál sa môže klasifikovať ako vedľajší produkt mierových jadrových aktivít."
    Skús čítať texty do konca a rozmýšľať nad nimi a nesprávať sa ako pajác v hisáku.
    publikované: 15.11.2006 06:48:28 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  55. nie je to s Božím poriadkom
    pretože God podľa Genesis na počiatku stvoril len prvky od 1 po 92!
    Pu má číslo 94...
    publikované: 15.11.2006 07:03:32 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014