Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Víťazi evolúcie

Sebavyjadrenie a vyvanutie.

Keď po WWII Američania systematicky likvidovali nemecké univerzity, stala sa obeťou aj nemecká škola teoretickej biológie, ktorá bola v tom čase svetovou špičkou. Jednou z "collateral damage" barbarskej likvidácie významného centra európskej (a svetovej) vzdelanosti bol švajčiarsky biológ Adolf Portmann (1897-1982). Z prostého dôvodu, že jeho dielo tvorilo súčasť nemeckej školy.

 Vo wikipedii je tomuto pozoruhodnému teoretickému biológovi venovaná takáto masívna zmienka. O jeho diele Neue Wege der Biologie ani muk. Práve v ňom zachytil obraz preferovaných vedeckotechnických prístupov v biológii ako áut uháňajúcich po diaľnici, presne zameraných na jediný cieľ, neschopných vnímať mnohorakosť aspektov živých bytostí. 

Vďaka silnej českej biologickej škole je heslo Adolf Portmann v českej verzii wikipedie o kúsok bohatšie.

Portmann zaviedol do biológie pojem sebaprezentácie (Selbstdarstellung) živých tvorov. A nielen to - on sebaprezentáciu živých bytostí (jedno, či nálevníkov, pávov alebo gibonov) označil za jednu zo základných funkcií organizmu, úplne rovnocennú rozmnožovaniu či látkovej výmene. Tento racionálny biológ a kritik teizmu Teilharda de Chardin nahliadal na živé organizmy ako na komplexné bytosti pracujúce na princípe sebavýstavby, ktoré majú vzor a cieľ samé v sebe.

Teraz, na začiatku 21. storočia, začína descartovská biológia objavovať fascinujúci svet myšlienok "filozofujúceho zoológa" Portmanna - začína pomaly integrovať do svojej sféry záujmu aj kvalitatívny výskum živého.

 "Teórie, o ktorých hovorím," napísal Portmann v eseji Nové obzory biológie, "znovu vracajú do hry predstavy o živom, ktoré boli vyrieknuté pred viac ako sto rokmi. Napomínajú nás, že grécke slovo psyché pôvodne vyjadrovalo oproti dnešnému poňatiu skôr celkový charakter živej štruktúry. "

Dlhá je cesta od dušo/telového dualizmu - farárskych špekulácií, čo dušu má a čo už dušu nemá - k antickému vnímaniu komplexity všetkého živého. K jej preciťovaniu. Práve diela vedcov ako Portmann vedú cez racionalitu k zušľachťovaniu emócií, ktoré chováme ku všetkému živému okolo seba. Od dážďovky v záhrade po členov domácnosti.

------------------------------------------------------------------------------------------

 Portmann sa zaoberal aj luxusnými štruktúrami u zvierat, napríklad gigantickými parohmi u jeleňov, či mandibulami u roháčov. Ja ako chudobná mačka síce žiadne luxusné štruktúry nemám, ale s potešením sem zaznamenám toto: 

"...práve dosiahnutie medzných možností a tvarov je to, o čo v evolúcii ide. Tieto formy dosiahli maxima svojho sebavyjadrenia, ich invencia sa vyčerpala a mohli nerušene "vyvanúť" vyhynutím. Obecne možno povedať, že osud živých bytostí, vrátane človeka, je šťastný vtedy, keď sa v maximálnej možnej miere uskutočnili všetky možnosti, ktoré sú im inherentné. U človeka je celá vec viac-menej všeobecne jasná a akceptovaná, u zvierat v tejto podobe nie.

Potom by víťazmi evolúcie neboli tí, kdo prežili a nejako pretrvali všetky predošlé mizérie, ale tí, čo zažili "bytie v plnosti" a dosiahli maximálneho sebauskutočnenia. Je pozoruhpdné, ako atmosféra posledných dvoch vojen s ich vitálnym ohrozením nechala povstať "prežitie", a to za každú cenu, ako hodnotu vôbec najvyššiu - dnes je väčšine ľudí nepochopiteľné uctievanie Jána Husa ešte hlboko v 20. storočí. Keby sa bol ako úspešný prežívateľ vyvliekol nejakou scholastickou kľučkou a vrátil sa z Kostnického koncilu v zdraví (a trebárs by sa niekde v skrytu venoval vlastnej reprodukcii), sotva by sa stal onou figúrou, ktorou je: cesta k maximálnemu sebauskutočneniu vedie buď cez prah smrti, alebo tesne okolo neho. Na tých, ktorí prežili, sa dá pozerať ako na tých, ktorých obdobný proces iba čaká a zatiaľ sa musia naďalej plahočiť dejinami z pokolenia na pokolenie."

(Stanislav Komárek o myšlienkach biológov Portmanna, Koestlera, von Wattenwylla a Hingstona a paleontológov Copeho a Osborna) 

Toto je moja obľúbená mačacia rozprávka:

"Kedysi dávno žila v Číne princezná Wu. Bola krásna a bohatá. Mala veľký zámok s množstvom služobníctva, veľkú záhradu a množstvo šperkov. Bola to ale mocná a zlá čarodejnica. Jej moc, sila a život boli zakliate v šnúre prevzácnych perál, od ktorých sa nikdy neodlúčila. (...) Hrôzou sa prebudila a v polospánku siahla do šperkovnice pre svoju kúzelnú šnúru. Tá sa ale zachytila o iný šperk a ako ňou princezná šklbla, pretrhla sa a perly sa rozleteli na všetky strany. Vtom zmizol zámok aj záhrada, služobníctvo sa premenilo na divú zver a rozutekalo sa do lesov a z krásnej princeznej zostala len hŕbka popola. Zo všetkých krás zostali len šperky, ktoré však ožili a rozbehli sa po zemi."   

Aj ja som taký živý šperk. Možno aj priamo perla z náhrdelníka princeznej Wu, ktoré boli čierne.

(Rozprávka pochádza z knihy Karel Kleisner (ed.): Biologie ve službách zjevu - K teoreticko-biologickým myšlenkám Adolfa Portmanna, vyd. Pavel Mervart, 2008. Citát pochádza z autorskej časti Karla Kleisnera, z kapitoly nazvanej Neadresné skulptúry alebo živý poklad princeznej Wu - a pôvodne pochádza z knihy Jaroslava Mareša a Vlastimila Lapáčka Najkrajšie chrobáky trópov. Vlastimil Lapáček viedol začiatkom 90. rokov prírodovedecký časopis Živa, založený Jánom Evangelistom Purkyně v roku 1853 a v súčasnosti je knižným redaktorom vydavateľstva Academia.)

 

S pozdravom,

kocúr Šunkes,

bystrý žiak školy milétskej


Kocúr Šunkes, bystrý žiak školy milétskej | stály odkaz

Komentáre

  1. V Bazilej dnes už po Portmannovi
    ani pes neštekne. Nie je po ňom pomenovaná žiadna ulica a dokonca ani žiadny inštitút. Aj ten najnovší, čo je jak sa zabáča z Múlbérštrós okolo toho diskrétneho sexjointu na Matteštrós, radšej postmoderne nazvali Inštitút systémovej biológie. A to je pritom hneď vedľa ústav nazvaný po inom slávnom bazilejskom biológovi Friedrichovi Miescherovi. Celkom tomu nerozumiem, lebo Portmann bol inak vo Švajčiarsku veľmi populárny, aj vďaka jeho rozsiahlym aktivitám v oblasti popularizácie biológie, čím sa dosť účinne sebaprezentoval. No, oni sú tam dnes zrejme orientovaný skôr na praktické stránky biológie - teda ako ju najlepšie speňažiť - a na nejakého Portmanna už nezvyšuje čas.
    publikované: 28.09.2008 16:14:32 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Ešte niečo o sebaprezentácii
    v biológii. Nechce sa mi to prekladať z nemčiny, tak to zaraďme do cudzojazyčnej rubriky.

    Es war einmal eine Kartoffel, die lag noch tief in der Erde. Sie wusste, dass sie etwas ganz besonderes war. Viel besonderer als die Kartoffeln um sie herum, die träge und zufrieden mit sich und ihrem Leben vor sich hinreiften. Sie wollte etwas erreichen in ihrem Kartoffelleben, sie wollte zum Papst nach Rom! Sie wollte die würdige Ernährung auf seinem Teller sein! Dieser Gedanke liess sie nicht mehr los. Sie musste einen Weg finden, so schnell wie möglich nach oben zu gelangen! Sie drückte mit aller Kraft und es gelang ihr mit all ihrem Kartoffelwillen, sich Stück für Stück nach oben zu arbeiten. Als sie endlich oben angekommen war, erblickte sie die Sonne und war hingerissen. Sie konnte nur immer wieder ins Licht schauen, und war glücklich. Nach einer Weile färbte sich ihre Haut zu einem wundervollen Violett und sie war stolz. Das ist die richtige Farbe für meinen Besuch! Grade als sie anfing zu überlegen, in welche Richtung sie sich ihren Weg weiterdrücken wollte, schliesslich wollte sie auf den Teller des Papstes, kam der Bauer vorbei.Er sah die Kartoffel, bückte sich und hob sie auf. „Ja!“ jubelte die Kartoffel, man hat mich entdeckt!“ Der Bauer schaute die Kartoffel skeptisch an. „Schon wieder diese Frühlinge! „ murmelte er. „Diese blöden violetten Kartoffeln versauen mir noch die Ernte, die kriege ich doch so nie los!“ Er warf die Kartoffel in einen Sack mit anderen violetten Kartoffeln und rief: „Naja, die Schweine wird’s freuen!“
    publikované: 28.09.2008 16:21:33 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Podla mna je nepochybne,
    ze aj v Portmanovi vyznieva ta vtedajsia vseobecna tendencia, vidiet socialne javy determinovane biologiou.
    Spravna tendencia.

    Ked si clovek uvedomi, ze tento svetonazor bol nahradeny na jednej strane Lysenkovskymi chorymi teoriami absolutne popierajucimi EVOLUCIU,
    a na druhej strane starovekymi nabozenskymi dogmami absolutne popierajucimi EVOLUCIU,
    clovek musi vzdychnut nad regresiami behu sveta.

    Vlastne dodnes je EVOLUCIA popierana.
    Tato doba je STALE zatuchnuta ako stredovek.
    Mozete sa samozrejme bavit donekonecna o chlpoch na opicej riti, ale skuste niekde oficialne povedat slovo EUGENIKA...

    ( ja viem, som nudny, zas spominat problemy sucasnej kultury,... ale na druhej strane, ved viete, ze pre mna je to len docasna spina, ktora sa casom zotre alebo bude zotreta - ale je to humus)
    publikované: 28.09.2008 19:06:46 | autor: arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. nejasne tuším,šunkes , čo si chcel povedať
    ale netrúfam si oponovať, lebo ma zotrieš pod čiernu zem. Iba viem, že článok nejakým spôsobom súvisi s diskusiou článku predchádzajúceho. Možno to domáci v diskusii vysvetlia, aby sme to pochopili aj my prežívajúci.
    Niečo na tom bude, ale tuším tam kolíziu s teóriou cesty. Je dobrovoľný koniec jedinca aj cieľom, alebo len prechodom vedomia na inú cestu? To nie je také jednoduché ako friendly-foe.
    publikované: 28.09.2008 21:01:25 | autor: snake_eater (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. sebavyjadrenie v ramci potencionality
    je v budhizme nazyvane karma
    publikované: 28.09.2008 21:33:43 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Ja som si nie istý,
    či tým chcel Šunkes vôbec niečo povedať. Iba ak vyzdvihnúť dokonalosť vlastnej kreatúry, v relácii k takému evolučnému nepodarku akým je sapient. No ale to je predsa len trochu nerovný súboj. Veď sa len pozrime, aká perlišťo z nášho Šunkesa za posledného pol roka narástla. To už je pomaly na cukrovku.
    Inak to z odborného hľadiska ktovieako relevantné zase nie je, lebo každý kto niekedy čo len trochu zabŕdol do biologických vied vie, že keď na niečo trpí dnešná biológia, tak je to práve nedostatok tej kvantitatívnosti.
    publikované: 29.09.2008 01:38:39 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. ehm...sebaprezentacia?
    priamo popiera evoluciu, prinajmensom v darwinistickom slova zmysle. Sebaprezentacia z akeho dovodu...ved ani len entropia a entalpia okoliteho sveta sa tym nezmeni :-). Take krokodyly alebo zraloky sa takto sebaprezentuju pekne stovky milionov rokov, ako to, ze ich to este neomrzelo? Prepac ema, ako si uz skonstatovala, vecne frflem, okrem toho som pomerne (s)prosty clovek mysliaci v intenciach sedliackeho rozumu zalozeneho na principe pricina-nasledok, preto sa mi ta Portmannova sebaprezentacia ako "hybna sila" evolucie zda byt pofidernou spekulaciou. Najma vzhladom na neovratny koniec "sebaprezentacie"
    publikované: 29.09.2008 02:21:24 | autor: mnkr (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Že by bolo, idar, používanie
    fyziky, chémie a matematiky vo vedách biologických na ústupe? Neni možné. Čo robia tie stovky, ba tisíce vedátorov, ktorými sa hemží Petriho akademická pôda? Naozaj len rozprestierajú pred kolegami tatrče citácií, ako pávy chvost? (čo je luxusná štruktúra par excellence).
    publikované: 29.09.2008 05:00:42 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Túto tému, snake_eater, plánoval
    Šunkes dávnejšie, ale nakoľko je to mačka tlstá - ako správne poznamenal idar - a lenivá, nezhostil sa jej skôr.
    publikované: 29.09.2008 05:04:24 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Keď už sebaprezentačný aspekt živého
    niečo popiera, Menkaure, tak inteligentný dizajn.
    Nadeliť jeleňu na hlavu kostený ker - parohy (čím teda nemyslím nič osobné) s hmotnosťou pytla zemiakov, na ktoré potrebuje zohnať kopu kalciumfosfátu vypovedá buď o tom, že kreátor je úchyl, alebo o tom, že príroda je slepá ako americká administratíva vrhajúca bankám štátne záchranné lano.

    Neznepokojuj sa žralokmi. "Na tých, ktorí prežili, sa dá pozerať ako na tých, ktorých obdobný proces iba čaká a zatiaľ sa musia naďalej plahočiť dejinami z pokolenia na pokolenie."
    publikované: 29.09.2008 05:12:35 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Takto vidí význam Portmannovho dedičstva
    evolučný biológ Komárek:

    "Portmannov prínos v chápaní živej prírody spočíva v zásade v tom, že vidí - hoci v inej rovine, než býva obvyklé - analógiu medzi človekom a živými bytosťami, hlavne čo sa týka ich podielu na "subjektivite", kreativite, autonómii a tvorivej slobode. Uvedomenie si tejto hlbokej analógie medzi človekom a inými živými bytosťami môže viesť k šetrnejšiemu vzťahu k mimoľudským živým bytostiam, než aký k nim zaujíma industriálna civilizácia.

    Portmann zdôrazňuje aj cenu jednotlivej bytosti, nielen človeka, ale povedzme aj sépie, huby či stromu a pôsobí tak proti inak veľmi zvodnej možnosti prehnaného "zamilovania sa" do abstrakt typu pojmov či peňazí.

    Tiež umožňuje sofistikovanou a kultúrnou formou zohľadňovať "amatérsky" typ obdivu voči živým bytostiam a bráni rozpadu vzťahu k nim na tvrdú vedu a zoofíliu bez akejkoľvek medzipolohy, akou bola napr. Lorenzova a Tinbergenova klasická etológia.

    Portmannova "šetrná redukcia" zaujíma rozumne vyvážené stanovisko medzi obidvoma extrémami, ktoré sú podľa zásady Orwellovho doublethingu súčasnou spoločnosťou praktizované naraz: medzi videním naprostej rozdielnosti medzi ľudským a mimoľudským svetom novovekými humanitnými náukami a väčšinou filozofických škôl a ich naprostým a bezvýhradným stotožnením sociobiológiou.

    Kto má oči na videnie, vidí, že človek (a jeho svet) je bytosť svojím spôsobom výnimočná, a zároveň legizímna súčasť "jedného" sveta, vrátane sveta živého.

    Je tiež divné a skľučujúce, že Portmannove myšlienky neboli žiadnym spôsobom inkorporované do environmentalizmu, ktorý dáva radšej prednosť kombinácii ekonomickej argumentácie (koľko stojí hektár pralesa), citového vydierania a operovania apokalyptickými víziami.

    Koniec citátu.

    Čiže stará dobrá stredná cesta, dalo by sa povedať.
    A tiež advaita - neduálnosť.
    publikované: 29.09.2008 05:28:19 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Je tu dobrá príležitosť
    vrátiť sa k voľakedajšej debate o etike, v ktorej sa zopár ľudí pýtalo, Čo je to tá etika a niektorí sa tlemili, že NAČO je niečo také.

    Predpokladám, že už prišli o ťažko nastrádané peniaze a konečne pochopili.
    Či ešte nie?
    http://www.blisty.cz/2008/9/29/art42953.html

    "Je to spíš krize určitého druhu kapitalismu, který přestal dodržovat zásady důvěryhodnosti, integrity a férovosti jako "zastaralé" překážky při "výrobě zisků"."

    Ešte stále si niekto myslí, že kultúra odrbávania je to pravô orechovô a odrbávačov netreba odstaviť, ale treba ich obdivovať, závidieť im ich úspechy?

    A tak sa pýtam, či mafiánski mongoli - polonomádske bezcharakterné hordy s ich kultúrou špicľovania a podvádzania, ktoré ovládli globálne finančníctvo, sú vôbec schopné hrať férovo.
    Lebo na férovú hru treba - predovšetkým genetické danosti. Na rozheganom gepli sofistikovaný softvér nepofrčí.
    Netvrdím, že nemajú miesto na Zemi a že ich zrovna treba obesiť, ale tieto zdegenerované bytosti s mentalitou na úrovni počerného vreckového zlodeja okrádajúceho v električke decká a starcov, nemajú čo rozhodovať o životoch stoviek miliónov ľudí.

    Dúfam, že každého jeba, ktorý považuje etiku za nejakú sprostú a zbytočnú lavičásku fičúru, odrbú mafiáni, ktorých tak obdivuje, aj o poslednú korunu.
    A konečne pochopia praktické implikácie etiky.
    publikované: 29.09.2008 07:57:07 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Wall Street Journal:
    "Osud finačnej stabilizácie je v rukách Číny"

    Až sem dostali Ameriku mafiánske polonomádske hordy, ktoré infiltrovali na Wall Street a rozložili ju.
    Namiesto Wall Street je tu China Wall.

    http://www.rian.ru/economy/20080929/151671077.html

    Ruština má pekný výraz pre pád - lopnúť. "Od začiatku roka lopnulo v USA 13 bánk." V slovenskom slangu sa tento výraz používa na krádeže páchané všelijakými grázlami.

    V Číne zatiaľ diskutujú dva tábory. Jeden by ten hnilý americký finančný systém aj zachraňoval, ale oponujú mu tradicionalisti. "Nelezme do tých amerických sračiek."
    Na tú smolu bola v Číne olympiáda, vďaka ktorej Zhong guo ren vytrezveli z obdivu k Západu.
    publikované: 29.09.2008 08:12:24 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. dalsia americka banka ma existencne problemy
    publikované: 29.09.2008 11:25:36 | autor: new world bordel (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Neuveríš, ema, ale používanie
    matematického inštrumentária je v biologilckých vedách na ústupe už celé štvrťstoročie. Odkedy ten hnusný gojim Werner Arber, mimochodom takisto slávny predstaviteľ bazilejskej školy, naučil biológov klonovať, už sú to všade len samé génové manipulácie a nekvantifikovateľné báchorky okolo toho. No hotové pexeso, tá dnešná biológia.
    Ale raz príde deň, keď vymyslené bubliny začnú praskať, zavládne panika, vedčúri si už úplne prestanú dôverovať a svetoznáme výskumné inštitúcie vyhlásia bankrot. A vtedy príde zase na rad tvrdá vedecká mena, teda čísla. Kto ich nebude mať, pôjde do perdele.
    publikované: 29.09.2008 13:47:20 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. No hej, klonovanie
    Ale ovca im zdochla.

    Tuto aké vtipnosti píšu:
    http://ekonomika.sme.sk/c/4076911/hurikan-odstavil-rafinerie-benzin-v-europe-asi-zdrazie.html

    Vraj "Odvtedy, keď obchodníci na burzách počujú slovo hurikán, tlačia ceny ropy a ropných produktov nahor."
    Koľko je to, tri-štyri dni?, čo som tu nastolila naliehavú otázku, že kdeže bolo zdražovanie ropy počas gigantického hurikánu Ike?
    Nebolo.
    Toto nech ľudu vysvetlia.
    Nie sprostosti odtrhnuté od reality srstiť.
    publikované: 29.09.2008 17:38:03 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Keby len americká banka
    V smetiarni som si prečítala, že dozorná rada slovenskej dcéry Dexie bude mať nočnú šichtu.
    publikované: 29.09.2008 17:40:03 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Dalsia krachujuca americka banka
    - ovladlo titulku SME v poslednej dobe s rovnakou pravidelnostou ako ruske bombardery.....

    Tieto praskajuce bublinky ste videli ? /dolna cast clanku/:
    http://ekonomika.sme.sk/c/4093891/kriza-pokracuje-skrachoval-dalsi-financny-dom.html
    publikované: 29.09.2008 17:45:24 | autor: Jozefb (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. tsunami postupuje
    Ameri..no, Europe for sale. Aréna sa pripravuje. Odsúdení na smrť ťa zdravia, cézar.
    O odkúpenie FEDu má vraj záujem Čína. A Rusi prejdú asi na cársky zlatý rubeľ.
    Pomaly začnem baliť. Ako málo stačí na vznik sociálneho chaosu. Zajtra dokúpim muníciu, ak ešte nejaká bude.
    publikované: 29.09.2008 18:03:29 | autor: snake_eater (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. ale, ale, ema
    argumentuj...nemyslim pseudoargumentuj. Ak si myslis, ze to spomenute parozie ma chudak jelen na akusi sebaprezentaciu v zmysle toho, aky uzasny druh je...tak ok, mozne to je :-) Skor si ale myslim, ze v zmysle evolucie si takto pomaha zabezpecit genovy prenos, tak asi ako zeny krasnymi prsiami a tak... co sa inteligentneho designu tyka, je to podla mna spekulacia, avsak ako som uz spomenul, ja vzdy hladam nejaku pricinu nejakeho javu
    publikované: 30.09.2008 03:06:25 | autor: mnkr (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. A videl si ty niekdy sŕňa cucať parožie?
    Ja veru nie.
    U všetkých vyhynutých jeleňov s parožím ako almara boli samice komplicmi pri napĺňaní osudu.
    Ešte ti je niečo nejasné?
    Len sa pýtaj, nehanbi sa. Klopte, a bude vám otvorené.
    publikované: 30.09.2008 05:22:15 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. http://econoir.blogspot.com/2008/09/trh-zlyhal.html
    zdravim kocura miletskeho
    publikované: 30.09.2008 07:38:23 | autor: oikos nomos (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. autenticka sprava z krajiny dlhych radov pred bankami
    Citigroup prevzala kontrolu nad bankou Wachovia! Na pobockach se jiz od ctvrtka tvorily fronty na vybery vkladu. Media o tomto vubec neinformuji, ale zde v Marylandu uz pobocka Wachovie prestala vydavat vklady minuly patek. Zatim jedina banka, ktera se drzi, je soucasna bankovni jednicka a nejvetsi banka v USA, Bank of America (pote co prevzala Merill Lynch a svou velikosti a portfoliem tak predbehla Citigroup), ale pozor, spekuluje se, ze Bank of America pocitala a spekulovala najisto se zachranou od vlady, aby zavazky Merill Lynch slusne prodala s diskontem vlade, to se ale ted nestane a buhvi co se stane zitra. Jiz dnes jsem z Bank of America vybral veskere sve vklady v hotovosti a mam je v trezoru doma (na pobocce bylo fronta az na parkoviste!!!) a nechal jsem na uctu jen neco okolo par dolaru. Pokud se zakymaci Bank of America, ekonomika USA se zhrouti behem 48 hodin, protoze uz nezustane nikdo, kdo by mel bankovni likviditu...
    publikované: 30.09.2008 07:52:22 | autor: voice of america (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. A kdeže je teraz pán Ivan Mikloš?
    Prečo ho žiadny redaktor nevytiahne na stránky masmediálneho plátku, aby sa verejne vyjadril?
    Prečo som nenašla od toho arogantného qoqôtika, ktorý mal vždy plno mudrlantských rečí, k súčasnej situácii ani slovo?
    Smetiari, čo je? Nemáte jeho číslo na mobil?
    publikované: 30.09.2008 08:15:39 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. Hen ema,
    valašskomeziříčtí hvezdári pre nás prichystali zaujímavý program:
    http://www.scienceworld.cz/sw.nsf/ID/F0FB318B69868025C125747B004BF238?OpenDocument&cast=1
    Určite lepšie sedieť po dobrej večeri na prednáške o mongolských geologických krásach ako odbavovať v chladnej synagóge piatkový máriv.

    A jo, ešte tie nešťastné stromy:
    http://www.scienceworld.cz/sw.nsf/ID/15855EA0ACD636BBC125748300458821?OpenDocument&cast=1
    publikované: 30.09.2008 11:35:28 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Úplne by stačilo
    opýtať sa Váňu Mikloša, či si aj on "sporí" na dôchodok v nejakej DSSke.
    publikované: 30.09.2008 13:30:41 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. To Voice of America
    presne toto ma napadlo, ked som pozeral splasnutie bankovych bubliniek na vkusnej animacii /link vyssie/ - AKO TO, ze ta velka centralna bublina splasla tak malo ?!? Ved je tu zjavny nepomer....
    Asi zrejme este nieco pride, ako tvrdi aj nositel Nobelovej ceny a spol. Slovami klasika:"Something wonderfull..."
    Tiez len tak veeelmi okrajovo, ako pozadie, ukazali na nasej TV aj nejaku demonstraciu americkych obcanov, zeby vkladatelov skrachovanych tentoraz nie nebankovych subjektov, neviem.
    V skutocnosti moze byt teraz v USA dost vela dost hodne nasratych obcanov /nemyslim teraz bankovych manazerov co prisli o job, samozrejme / - preco o nich nepocujeme ani len malu informaciu ???
    Stale len vyjadrenia expertov - co hovoria ti co to nakoniec zaplatia nikoho nazaujima, fuck ?
    publikované: 30.09.2008 14:44:39 | autor: Jozefb (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. americania su dost nasrati
    preto ich voleni zastupcovia neschvalil 700 megamelonov pre financnu oligarchiu
    davy by ich zlyncovali

    bohvie ci k tomu aj tak nedojde
    publikované: 30.09.2008 15:17:19 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. kolonia protestuje
    publikované: 30.09.2008 15:19:25 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. pytal som sa na argumenty
    tejto teorie...to je to, co marne hladam. Ziadne neuvadzas, ale ok, nevadi. Teoria o nic horsia od niektorych inych
    publikované: 01.10.2008 01:12:05 | autor: mnkr (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. Od sebaprezentácie
    (čo by to už bolo za jeleňa bez parožia, že áno)
    k sebauvedomeniu
    (v tom sú ovšem jeleni častokrát lepší ako mnohí poľovníci)
    http://www.osel.cz/index.php?clanek=3900
    publikované: 01.10.2008 02:22:55 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. Menkaure, keby bol kostený ker na hlave
    na ohurovanie jeleníc, aký dôvod by mal jeleň tú pracne vyrobenú nádheru každý rok zhodiť a vyvíjať novú. Hm? Veď by stačil jeden ker na celý život. Ušetrený kalciumfosfát si mohol jeleň uložiť v DSS.

    (ospravedlňujem sa za nevýstižnú stručnosť, mám neočakávane menej času na kvákanie v pitvore než obvykle)
    publikované: 01.10.2008 05:09:49 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. Tú Zedníkovu prednášku by som si bývala
    vypočula, idar, ale ausgerechnet v tom čase bude Valašsko ďaleko.

    Minule bola tuto u nás veda popularizovaná v Auparku. Skoro som kocúrovi zabudla zakúpiť potravu od prekvapenia. Teraz neviem, či je zámerom naučiť mladých vedčúrov chodiť do Auparku, alebo pritiahnuť auparkové typy k vede.
    publikované: 01.10.2008 05:15:43 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. Wall Street - dobrá rada stojí groš
    publikované: 01.10.2008 05:23:08 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. jetotak upgrade
    konecne alternativa aj s modernym vizualom
    http://www.jetotak.sk/
    dobra praca
    publikované: 01.10.2008 07:01:19 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. Predkovia fuckerov z Wall Street
    publikované: 01.10.2008 12:22:34 | autor: xx (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. skladanie dielov mozaiky
    publikované: 01.10.2008 15:03:52 | autor: snake_eater (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. kreativita a tvoriva sloboda
    publikované: 01.10.2008 23:26:04 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. Plagiátorka, oslica,
    zajtra bude veľa prípadov. Budú zvážať po fúrach opitých jewyorských židov, čo neprečkali v zdraví bujaré oslavy Roš hašana.
    Ešteže im toho roku trochu kazí náladu burzová depresia a hlavne nezmyselné zákazy zarábať aj na tom. A 700 miliardové odškodnenie pritom stále nikde.
    publikované: 02.10.2008 02:30:08 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. Keď klasik Gustave Le Bon
    napísal koncom 19. storoči knihu La psychologie des foules, varoval v nej (hlavne politikov), že dav nie je hračka

    Na túto tému tu máme teraz na dlhé zimné večery dobré videjko
    http://informationclearinghouse.info/article12642.htm
    publikované: 02.10.2008 06:14:47 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. Kultúrna vložka
    Pieseň co-CEO investičnej fy Oppenheimer, Wall Street-Jerusalem

    http://www.youtube.com/watch?v=cN1LCow_BQU&feature=related
    publikované: 02.10.2008 06:23:30 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. moderny vizual?
    Jetotak zostal so vsetkymi funkcnymi nedostatkami, ktore mal.
    Len troska pomenili rozmery tabuliek... to je vsetko.
    Ema, pred 2 rokmi si psravila naivnu chybu, ze si tam isla nieco pisat uplne bez protihodnoty, a teraz znova naivne chvalis ubohucku ich neschopnost (neschopnost aj po tej technickej stranke)
    Podvod a nabubraly klam - to je ten ich "novy"dizajn.

    Ema, Ema, ved ty si sa nepoucila.
    publikované: 02.10.2008 14:05:41 | autor: arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. ach, teraz som vsimol,
    ze to nie Ema ale new world order spominal jetotak.
    Tak berem spat - ved som sa aj cudoval.
    Nejako sa mi to poplietlo, kedze vacsina prispevkov je tu od Emy.
    publikované: 02.10.2008 15:09:49 | autor: arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  44. Arton, ešte niečo
    sa ti nejako poplietlo.
    Len tak pre poriadok si pripomeňme, že ty a Cyrano ste boli jedni z mála tých, čo ten transfer podporovali ;p
    publikované: 02.10.2008 16:17:14 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. neobmedzena moc
    usa a izraela konci
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7645743.stm
    nekontrolovatelna moc je na konci krvavej a zlocinnej cesty
    moc ktora kradne a vrazdi konecne zdochyna
    je cas spocitat doterajsie skody na majetku a zivotoch ludi celej zeme
    skody sposobene medzinarodnemu pravu
    skody napachane na kulture
    amerike a jej blizkovychodnemu agresivnemu spojencovi treba vystavit ucet
    nie je to ziadny antiamerikanizmus ziadny antisemitizmus
    len spravodlivy trest za zlociny
    publikované: 03.10.2008 07:49:30 | autor: jew world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. Čo? Antiamerikanizmus?
    To je čo? Tú trápnu snahu robiť zo svojich politických oponentov iracionálne bytosti, čiže duševne chorých ľudí, si môžu všelijakí bútori, šebeji, samsoni strčiť za čepičku.
    "Ty si antiamerikanista, vypadni. Nikto sa s tebou baviť nebude." Toto je mechanizmus prepytujem demokratickej politickej bútoro-šebejo-samsonskej diskusie v časoch globálnych aparátčikov. Ako za socializmu. "Si protisocialistický živel, a preto budeš ostrakizovaný." TEN ISTÝ mechanizmus.

    Nie tzv. antiamerikanisti (čo to je?) sú chorí, ale chorí sú hentí proamerikanisti. Amerika si po implózii ostbloku začala kupovať ideológov. Vykrikovala Kto chce prachy, kto chce prachy?, na čo dobehli bútori, šebeji, samsoni a podobná háveď "Ja! ja! Ja chcem a budem za ne vzhliadať k USA ako k zlatému teľaťu a trestať všetkých kacírov, ktorí to odmietajú.

    Ako keby som to nepoznala. Aj ja som sa po kolapse ostbloku rozhliadala po svete, že kde-čo, aj ja som mala možnosť nacicnúť sa na americké tzv. nongovrnmentálne (heh) peniaze, za ktoré nebolo treba nič, len predať nezávislé myslenie a svedomie. A práve tam niečo neštimovalo, práve TO smrdelo cholerou.
    A mňa bude niekto obviňovať, že som sa ňou dobrovoľne nenakazila? Mňa budú nejakí zmrdi škandalizovať, že som "antiamerikanistka"?
    Môžu si akurát tak trhnúť. A teraz už dupľom.

    A pokiaľ ide o tzv. antisemitizmus, detto to isté. Smradom, ktorí nakazili túto civilizáciu ich barbarským oko_za_oko, ja nie som povinná zostať nič dlžná. Zabíjal si nevinných ľudí? Budeš zabitý. Okrádal si bezmocných ľudí? Budeš okradnutý. Sú to VAŠE pravidlá, páni. Vy ste ich tu, v tejto civilizácii, zaviedli. JA som sa len prispôsobila.
    Odrazu sa vám VAŠE pravidlá nepáčia? Odrazu bľačíte, že nevinným a bezmocným sa NESMIE ubližovať? Odrazu sa idete odvolávať na moju vyššiu etiku, na moju vyššiu morálku? Idete sa odvolávať na to, že ja predsa nie som taká sviňa ako vy?
    Tak to sa ešte uvidí.
    Punktum.
    publikované: 03.10.2008 08:35:22 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  47. Idar, plne ti davam za pravdu.
    Viackrat som si spomenul, ze ty, co by clovek praxe, si to presne skepticky odhadol.

    Ale aby to nevyznelo jednostranne, nie ze by som nad tym serverom celkom lamal hul. Len ho tou zhodou okolnosti mierne sledujem, co by jeden radoby independent element.
    Bol proste mekky, tak zatupol.
    Skoda, ale kazdy, aj negativny experiment ma svoju cenu. Zatial nevidim priznaky ozivenia, skor naopak.
    Nejaky server pre stredne-umiernene myslienky by nebol na skodu, ale tamto tam sklzava teraz do "marxizmu" ci coho este, to je mimo misu ... ale to by som sa opakoval.
    publikované: 03.10.2008 08:47:56 | autor: arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  48. Vy ste tu k téme jetotaku
    jak z toho budhistického príbehu o dvoch mníchoch na ceste. Jeden urobil, čo nemal a keď mu to druhý ešte aj po ďalších piatich kilometroch cesty vyčítal, povedal mu: Ja som na to už dávno zabudol, kým ty si to nesieš v mysli ako ťažké bremeno.

    Naučila som sa tam vtedy pracovať s najčudnejším editovacím programom, s akým som sa stretla. A zároveň som zistila, že nepatrím medzi to najhodnotnejšie, čo slovenská hruda nosí. Každá skúsenosť je cenná.

    Debatu na danú tému z mojej strany uzatváram, a to kultúrnou vložkou:
    http://www.raduza.cz/mp3/2.pri/Raduza%20-%20Na%20konicka%20vyskocim.mp3
    publikované: 03.10.2008 09:01:44 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  49. Dobre napisane, Ema.
    Kde ty na tie myslienky chodis?

    Teraz sa mozno opat raz ruca kus sveta.
    Mozno sa zruti viac, mozno len malo.
    Ale akokolvek sa posunie, ja osobne sa tiez priklanam k tomu, aby ludia (a teda aj my) sme boli nemilosrdni.
    Pamatame, ako po poslednom velkom pade realneho socializmu sa populacia tiez dala opit heslami "nie sme ako oni" a zmierlivostou - vysledok: pri moci zostalo nadpriemern percento realnesocialistickych zhnitych potkanov.

    Pozor, neprorokujem, ze zajtra dojde k vyraznej zmene paradigmy (opakujem, ja som optimista len ontologicky, nie prakticky).
    Nemusi sa zmenit vela - ale v kazdom pripade je uz davno cas si naozaj uvedomit: MY SME MORALNE NAD NIMI - a to im musime dat pocitit, tak k nim pristupovat od zaciatku dialogu a tak sa k nim spravat. K nim - nie k nejakej dogmaticky definovanej mnozine, ale ku vsetkemu, co nie je hodne ludskej dostojnosti.
    publikované: 03.10.2008 09:07:18 | autor: arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  50. Bodka za mojimi dnešnými správami
    Informácia z týždenníka Trend.

    "Za takmer dve miliardy dolárov kúpi jedna z najväčších ázijských rafinérií, čínsky Sinopec kanadskú spoločnosť Tanganyika Oil. Tá sa špecializuje na ťažbu ropy a prieskum nových ložísk. Ponúknutá cena je o osem percent vyššia ako trhová cena. O Tanganyika Oil prejavili záujem viaceré zahraničné firmy. Ako najvážnejší protikandidát čínskeho Sinopecu sa ukázala indická Oil and Natural Gas Corporation (ONGC).

    Akvizícia kanadskej spoločnosti zvýši postavenie Sinopecu ako globálneho komoditného hráča. Na kanadskom partnerovi sú preň zaujímavé najmä aktíva v Sýrii. Tam, v blízkosti iracko tureckých hraníc vlastní Tanganyika Oil dve ropné polia s objemom ťažby takmer 17 tisíc barelov za deň.

    Tanganyika Oil je ďalšia zo série významných kanadských ťažobných spoločností so záujmami v Afrike a Ázii, ktoré sa stali predmetom záujmu zahraničných investorov. Len nedávno získal taliansky ropný a plynárenský gigant ENI za takmer jednu miliardu dolárov kanadskú First Calgary Petroleum. Tá vlastní ložiská zemného plynu v Alžírsku. Pred dvoma rokmi zasa kúpila saudskoarabská Dana Gas PJSC kanadskú Centurion Energy International so zastúpením v Egypte za viac ako miliardu dolárov.

    S akvizíciami kanadských ťažobných spoločností má skúsenosti aj Čína. Pred troma rokmi zaplatila čínska štátom ovládaná rafinéria CNPC viac ako štyri miliardy dolárov za kanadskú PetroKazakhstan s významnými aktívami v Strednej Ázii.

    Majoritní akcionári spoločnosti Tanganyika už s dohodou o kúpe súhlasili. Súčasť dohody sú aj penále vo výške šesťdesiatpäť miliónov dolárov v prípade, že čínske úrady akvizíciu do konca tohto roku neschvália. Rovnakému penále čelí aj kanadská spoločnosť v prípade, že od dohody odstúpi.

    Pre čínsku ropnú spoločnosť Sinopec je kúpa Tanganyiky Oil náplasť za nedávny neúspech v boji o získanie podielu v britskej Imperial Energy. Tá sa zaoberá najmä prieskumom a ťažbou ropy a zemného plynu v Rusku. Spoločnosť vtedy za 1,4 miliardy libier získal práve najväčší rival spoločnosti Sinopec v boji o kanadskú Tanganyiku Oil, indická ONGC."
    publikované: 03.10.2008 09:20:00 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  51. Nepovedal by som,
    ze niekto urobil, co nemal.
    Veci treba susat, inac by sme zostali na stromoch.
    Povodne posobili ako kriticki ludia schopni otvorene kritizovat ako sucasnu politiku USA tak aj sionizmus a ine izmy.
    Co sa s nimi stalo dnes? Chapem, potrebujuju peniaze, dali sa kupit :)
    No dobre.
    V podstate stale ustupuju ... az skoncia v tom, ze nebudu hovorit NIC
    (v tom stave vlastne uz aj boli - teraz ich trocha ozivi kriza financii:)
    Presne to chcu aj ich oponenti.
    Co napriklad ta mlada Mikusova s nabrusenym jazykom - skoncila niekde na skole konzervativnej dogmatologie - boze moj, to je "kariera", za chvilu z nej bude druha stara Mikusova,ta, ktora na Jetotaku smrdela od zaciatku so svojou protiruskou xenofobiou (alias dirigovanou zamernou zidovskou hate propagandou) a smrdi doteraz.
    publikované: 03.10.2008 09:23:08 | autor: arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  52. No, ema, bremeno jedno ty si,
    v tom sa hádam zhodneme ;p

    Hen, Majkl Mór ide v JúEzEj budovať plutokraciu s ľudskou tvárou:
    http://www.blisty.cz/2008/10/3/art43015.html
    Sapienti za toho boha nevedia pochopiť, že oni spoľahlivo dodrbú akýkoľvek systém, bárs by ho aj sám Jehova na zem zoslal.
    Pokým ľudia nebudú vlastniť ten náš obľúbený atribút NAD, tašško veru napredovať.
    publikované: 03.10.2008 13:16:51 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  53. ta sme se pobaveli :o)
    hned takto ku rannej kave :o)))
    Dobre ti to pise arton, ej veru dobre :o))))
    publikované: 03.10.2008 16:08:19 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  54. tomuto blogu svedci ina raduza
    http://www.youtube.com/watch?v=fHNC-tn6Gts&feature=related
    minimal music
    /obraz so sladkou ameliou treba vypnut/
    publikované: 03.10.2008 18:14:38 | autor: nwo (e-mail, web, neautorizovaný)
  55. FUJ
    treba vystrielat vsetkych zidov
    publikované: 03.10.2008 19:22:02 | autor: stalker (e-mail, web, neautorizovaný)
  56. Čüz, Stanko
    Púštne opice si už vystrieľal, ako sa na správneho pravičiara patrí, že.
    Medzitým si kabátik prevrátil a poďho strieľať ďalej.

    Neviem, načo sa nám tu zdôveruješ. Bež za svojím psychiatrom a my budeme mať zas pol roka od tvojich pubertálnych rečí pokoj.
    publikované: 03.10.2008 19:45:36 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  57. Sztanko asi prehral na burze
    už aj posledné trenírky, páč napriek našemu trpezlivému vysvetľovaniu nepochopil ako celý systém funguje. Tak teraz prechodne nevie kudy kam. Azda ešte vkladá nádeje do sedemstomiliardového balíčku, ktorý mimochodom technicky vôbec neexistuje. Jedná sa samozrejme zase len o ďalší dlh. Liečiť symptóm kurvením príčiny, tak to už je onakvejšia homeopatia.
    Snáď by ho, stanka, mohlo utešiť aspoň to, že bratislavskí židia za minulý kvartál zase znížili známku tuzemskej demokracii. Ja som vo svojich úsudkoch opatrnejší. Pokiaľ to nebude aspoň 4 mínus, čo by znamenalo koniec židokracie a nastolenie rovnováhy, žiadny dôvod k radosti nie je.
    publikované: 03.10.2008 23:01:57 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  58. arton,
    kde je to mladá Mikušova? už 3 mesiace nič nenapísala na blog...
    publikované: 03.10.2008 23:17:32 | autor: Aldo (e-mail, web, neautorizovaný)
  59. Aldo, kde skoncila Mikusova je nepodstatne.
    Co sa tyka Stalkera:
    samozrejme, vsetci ti chcu len zlo a nad nicim inym nerozmyslaju, len ako by tebe, prave TEBE skodili a krivdili.

    Preto treba vsetkych Slovanov vystrielat.

    Alebo aspon umucit hladom, ako na Ukraine v tridsiatych rokoch urobili vasi bolsevici.

    publikované: 03.10.2008 23:58:06 | autor: arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  60. stalker informuje
    o common nalade v amerike
    publikované: 04.10.2008 01:17:05 | autor: nwo (e-mail, web, neautorizovaný)
  61. USA pod vedením G.W.Busha - náš vzor!
    Amerika sa stáva krajinou náboženských fundamentalistov a bigotov
    http://www.sme.sk/c/4107509/ateisti-zaluju-busha-za-narodny-den-modlitby.html
    publikované: 04.10.2008 08:31:38 | autor: agnostic (e-mail, web, neautorizovaný)
  62. jual obat aborsi bandung
    thaks
    <a href="https://tokoobataborsitangerang.blogspot.com">Obat Aborsi Tangerang</a>
    publikované: 03.11.2018 01:48:29 | autor: aborsi bandung (e-mail, web, neautorizovaný)
  63. jual obat aborsi bandung
    :nex [url=https://tokoobataborsitangerang.blogspot.com]Obat Aborsi Tangerang[/url]
    publikované: 03.11.2018 02:01:08 | autor: aborsi bandung (e-mail, web, neautorizovaný)
  64. jual obat aborsi bandung
    https://tokoobataborsibogor.blogspot.com/
    https://tokoobataborsikupang.blogspot.com/
    https://tokoobataborsimanado.blogspot.com/
    https://tokoobataborsijakarta.blogspot.com/
    https://tokopenjualobataborsibandung.blogspot.com/
    https://tokoobataborsibekasi.blogspot.com/
    https://tokoobataborsibatam.blogspot.com/
    https://tokoobataborsitangerang.blogspot.com/
    https://tokopenjualobataborsisurabaya.blogspot.com/
    https://tokoobataborsisemarang.blogspot.com/
    https://tokoobataborsipekanbaru.blogspot.com/
    https://tokoobataborsipalu.blogspot.com/
    https://tokoobataborsipalembang.blogspot.com/
    https://tokoobataborsimedan.blogspot.com/
    https://tokoobataborsimalang.blogspot.com/
    https://tokopenjualobataborsimakassar.blogspot.com/
    https://jualobataborsitagerang.blogspot.com/
    https://jualobataborsicytotecpadang.blogspot.com/
    https://obataborsicytotecsurakartasolo.blogspot.com/
    https://obataborsicytotecbanjarmasinmanjur.blogspot.com/
    https://obataborsicytotecpontianakmanjur.blogspot.com/
    https://obataborsicytotecdenpasarbalimanjur.blogspot.com/
    https://obataborsicytoteclampungaman.blogspot.com/
    https://obataborsicytotecmalaysiakualalumpur.blogspot.com/
    https://obataborsicytotechongkong.blogspot.com/
    http://tokoobataborsijakarta.blogspot.com/2018/09/penjual-obat-aborsi-jakarta-cytotec.html
    https://jualobataborsicytotecpadang.blogspot.com/2018/10/jual-obat-aborsi-cytotec-kota-padang.html
    https://obataborsicytotecpontianakmanjur.blogspot.com/
    http://jualobataborsitagerang.blogspot.com/2018/10/apotik-jual-obat-aborsi-tangerang.html
    http://tokopenjualobataborsibandung.blogspot.com/2018/09/penjual-obat-aborsi-bandung-cytotec.html
    https://obataborsicytotecbanjarmasinmanjur.blogspot.com/2018/10/jual-obat-aborsi-cytotec-banjarmasin.html
    http://obataborsicytotecdenpasarbalimanjur.blogspot.com/2018/10/jual-obat-aborsi-cytotec-denpasar-bali.html
    http://obataborsicytotechongkong.blogspot.com/2018/10/jual-obat-aborsi-cytotec-hongkong-obat.html
    http://obataborsicytoteclampungaman.blogspot.com/2018/10/obat-aborsi-cytotec-lampung-obat.html
    http://obataborsicytotecmalaysiakualalumpur.blogspot.com/2018/10/jual-obat-aborsi-cytotec-malaysia-kuala.html
    http://obataborsicytotecsurakartasolo.blogspot.com/2018/10/jual-obat-aborsi-cytotec-surakarta-solo.html
    http://tokoobataborsibekasi.blogspot.com/2018/09/penjual-obat-aborsi-bekasi-cytotec.html
    http://tokoobataborsibatam.blogspot.com/2018/09/penjual-obat-aborsi-batam-cytotec.html
    http://tokoobataborsibogor.blogspot.com/2018/09/penjual-obat-aborsi-bogor-cytotec.html
    http://tokoobataborsikupang.blogspot.com/2018/09/penjual-obat-aborsi-kupang-cytotec.html
    http://tokopenjualobataborsimakassar.blogspot.com/2018/10/toko-penjual-obat-aborsi-makassar-obat.html
    http://tokoobataborsimalang.blogspot.com/2018/10/toko-penjual-obat-aborsi-malang-obat.html
    http://tokoobataborsimanado.blogspot.com/2018/09/penjual-obat-aborsi-manado-cytotec.html
    http://tokoobataborsimedan.blogspot.com/2018/10/toko-penjual-obat-aborsi-medan-obat.html
    http://tokoobataborsipalembang.blogspot.com/2018/10/toko-penjual-obat-aborsi-palembang-obat.html
    http://tokoobataborsipalu.blogspot.com/2018/10/toko-penjual-obat-aborsi-palu-obat.html
    http://tokoobataborsipekanbaru.blogspot.com/2018/10/toko-penjual-obat-aborsi-pekanbaru-obat.html
    http://tokoobataborsisemarang.blogspot.com/2018/10/toko-penjual-obat-aborsi-semarang-obat.html
    http://tokopenjualobataborsisurabaya.blogspot.com/2018/10/toko-penjual-obat-aborsi-surabaya.html
    https://tokoobataborsitangerang.blogspot.com/2018/10/toko-penjual-obat-aborsi-tangerang.html
    https://apotikjualobataborsicytotecbrebes.blogspot.com/
    https://apotikjualobataborsicytotecbrebes.blogspot.com/2018/10/apotik-jual-obat-aborsi-cytotec-brebes.html
    https://tokojualobataborsibanjarnegaracytotec.blogspot.com/
    https://tokojualobataborsibanjarnegaracytotec.blogspot.com/2018/10/apotik-jual-obat-aborsi-cytotec.html
    https://obataborsibanyumascytotecasli.blogspot.com/
    http://obataborsibanyumascytotecasli.blogspot.com/2018/10/apotik-toko-jual-obat-aborsi-banyumas.html
    https://obatcytotecaborsibandung.blogspot.com/
    https://obatcytotecaborsibandung1.blogspot.com/
    https://obatcytotecaborsibandung2.blogspot.com/
    https://obatcytotecaborsidibandung.blogspot.com/
    https://jualobatcytotecaborsibandung.blogspot.com/
    https://obatcytotecaborsibatam.blogspot.com/
    https://obatcytotecaborsidibatam.blogspot.com/
    https://jualobatcytotecaborsibatam.blogspot.com/
    https://penjualobatcytotecaborsibatam.blogspot.com/
    https://obatcytotecaborsibekasi.blogspot.com/
    https://obatcytotecaborsidibekasi.blogspot.com/
    https://jualobatcytotecaborsibekasi.blogspot.com/
    https://penjualobatcytotecaborsibekasi.blogspot.com/
    https://obatcytotecaborsipekanbaru.blogspot.com/
    https://obatcytotecaborsidipekanbaru.blogspot.com/
    https://jualobatcytotecaborsipekanbaru.blogspot.com/
    https://penjualobatcytotecaborsipekanbaru.blogspot.com/
    https://obatcytotecaborsitangerang.blogspot.com/
    https://obatcytotecaborsiditangerang.blogspot.com/
    https://jualobatcytotecaborsitangerang.blogspot.com/
    https://penjualobatcytotecaborsitangerang.blogspot.com/
    https://apotikcytotecmanjur.blogspot.com/2018/10/apotik-penjual-obat-cytotec-aborsi.html
    publikované: 03.11.2018 02:02:34 | autor: aborsi bandung (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014