Len málo mojich hmotných statkov prežilo minimalizáciu pri častých sťahovaniach. Medzi nimi tri v hodvábnom papieri zabalené gobelíny formátu A3. Jeden vyšívala mama a pojednala na ňom zámoček na Loire, druhý stará mama a je na ňom kytica a tretí pra-omama a stvárnila na ňom akúsi stepilú devu. Keby goblény nepodliehali zubu času a mimoriadnym udalostiam, mala by som v dedičnej zbierke aj goblén vyšívaný archeopteryxom v rodovej línii.
V žiadnej z mojich provizórnych domácností tie goblény neviseli na stene, pretože sú, úprimne povedané, ohavné. Len občas, zriedkavo, ich rozbalím a sledujem, ako tie tri dobré ženy zručne zapracovali do látky farebnú vlnu.
Jedného pekného dňa som kúpila gobelínový podklad, bavlny a jedného škaredého dňa som nakreslila vzor a začala s vyšívaním. Tak som vyšívala a vyšívala, predstavovala som si tisíc užitočnejších vecí než je udržiavanie rodinnej tradície Vyši si svoj goblén a stále viac a viac som strácala nervy. Až prišla chvíľa, kedy som sa zamyslela, na kieho čerta sa mama, omama a pra-omama venovali takejto pochybnej aktivite. I spomenula som si na podobenstvo o varenej šunke. Bolo o žene, ktorá vždy pred varením rituálne urezala z veľkonočnej šunky obidva konce. Muž sa jej pýtal, prečo to robí.
- Lebo to tak vždy robila moja mama, odpovedala s posvätnou úctou žena.
- Zavolaj jej a spýtaj sa, prečo.
Žena zatelefonovala mame a dozvedela sa, že to tak robila aj jej mama. Muž nástojil, aby zavolala aj starej mame. Žena vytočila číslo.
- Stará mama, prečo si vždy pred varením urezávala šunku na obidvoch koncoch?
- Lebo som mala malý hrniec.
-----------------------------
- Mama, stará mama, prastará mama, prečo ste vyšívali goblény?
- Lebo sme sa nudili.
A tak sa v našej rodine skončila tradícia vyšívania goblénov.
Komentáre
Ach, co som sa ja v Tatrach navysivala !
šahrezád
Ty, šahrezád, nevieš, na čo sa používajú štvrtené citróny v slanom náleve? Na pohári je napísané, že to jedli Feničania, ale nič viac.
šunka s gobelínom
citrony
ad: sunka s gobelinom
šahrezád, na teba je spoľahnutie
Čiže do torty nie.
Skúsim to zamontovať do chakchouky, tá do seba rvnako ako guláš pojme hocičo.
buheh
ad: šahrezád
Ema, je obrezaná šunka kóšer?
buheh
ema, buheh
Buheh, svetre nemusis jest, ale prechadzat si po zuboch s takym fajnym, hrubym, co ma velke ocka, ma rovnaky ucinok ako o tabulu zlomeny necht. Aspon teda na mna.
šahrezád
Hentie ich lokálne maghrebské ťahanice, že či je fenická špecialita typická marocká alebo tuniská, heheh. To je ako s chalvou, tiež sa všetci tvária, že to boli ich predkovia, ktorí sa raz zamysleli a vydumali ju pre blaho sveta.
ema, pobavila si ma!
Ozaj, nechces dat nejake recepty? To, co tu pises, znie zaujimavo, ale ani neslintam, lebo si neviem nic predstavit pod tymi pismenkami...
čvi, na recepty
.
Ale môžem sem dať recept na indické kurčacie poprsie a ryžu basmati. Ryža basmati sa varí tak, že sa kúpi v hypernove na periférii, lebo inde ju nemajú, nasype sa do vriacej vody a je to.
Na kuracie poprsie vysypeš postrúhaný cesnak, postrúhaný čertsvý zázor, kurkumu, garam masalu, kardamom, chilli papričky a pokrájané štvrťky citrónu v slanom náleve (prečo nie), necháš to poležať v olivovom oleji a potom to prosto opečieš na panvici.
Ako hovorí môj obľúbený profesor Bazna z animovaného seriálu Onanovat je normální: Hlavné je se nestydět. Keď sa budú stravníci na basmatu a indické prsa tváriť divne, ich vec. Žijeme na vlastné rizko:p
žijeme na vlastné riziko
.
P.S. Pri tvojom navode na pripravu ryze basmati ma velmo srdce zabolelo! Naucit sa basmati ryzu je ozajsne umenie.
fenomén pravej talianskej pizze
...
mozno ano
oprava
šahrezád