Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

V raji budhu budúcnosti

Tibet, Ganden.

Presne pred 600 rokmi bol budhistický mních Congkhapa natoľko rozhorčený lajdáctvom intelektuálnym aj duchovným, ktoré signalizovalo úpadok tibetského budhizmu, že sa podujal na ráznu zmenu. Stal sa tibetskou obdobou reformátora Luthera. V sekte gelugpa zaviedol prísny mníšsky život na sparťanský spôsob a sústredenosť na filozofiu a v roku 1409 vybudoval vo výške 4500 metrov, na krásnom mieste priamo nad údolím rieky Lhasa, nový kláštor. Dal mu názov vskutku veľkolepý - Ganden, Raj budhu budúcnosti. Práve odtiaľ je táto séria fotografií vytrvalo neprítomného spolublogera a ich autora Ivana L., ktorý ma dnes upozornil, že na cédéčku s fotografiami, ktoré dal k dispozícii na uverejnenie, sú v jednom súbore aj poznámky. 

"Ganden bol v 50. rokoch po invázii Číny do Tibetu centrom protičínskeho odporu, a bol takmer zničený čínskou kultúrnou revolúciou. Aj do tohto kláštora sa však koncom 20. storočia navrátil mníšsky život  a dnes je Ganden jedným z funkčných tibetských kláštorov. V čase, kedy sme tam prišli (koniec októbra 2005), zomrel hlavný láma a vpadli sme priamo do posledného dňa  trojdňovej rozlúčky, počas ktorej lámovia slávnostne predčítavajú posvätné texty a do kláštora prichádzajú vidiečania zapáliť podľa zvyku sviečky a odovzdať drobné finančné dary." 

 

Pohľad na kláštor Ganden z Angkor Ri (4800 m). V pozadí je údolie rieky Lhasa.

V kopcoch nad kláštorom vedie pútnicka cesta vyznačená modlitebnými vlajkami, ktoré na nej pripevňujú okoloidúci. V tejto pustej, rozľahlej a prázdnej krajine sa zaviedol zvyk používať pestré kúsky látky ako ubezpečenie pocestných o ľudskej prítomnosti. Prinášalo im to pocit, ktorý je v preľudnenej Európe s výnimkou hôr prakticky neznámy.

Tri dni trvajú modlitby za zosnulého. Modlia sa radoví mnísi ...

... aj príslušníci iných lámskych hodností odlíšení oblečením.

Dobrú reinkarnáciu daj mu, budha.

Bonus:

Kuchyňa.

Varilo sa v nej aj pre pútnikov, ktorí prišli odprevadiť lámu na poslednej ceste tohto života.

                        

Fotografie odtiaľto aj odhentiaľ | stály odkaz

Komentáre

  1. Tsongkhapa
    bol zakladateľom žltých čapíc - "sekty" Gelugpa (hovorí sa sekta, ale to nie je správne - správnejšie by bolo slovo cirkev alebo škola). Prvým kláštorom a pôvodným centrom cirkvi bol Ganden, ale Tsongkhapovo učenie sa tak rýchlo rozšírilo, že v priebehu pár rokov jeho žiaci založili aj všetky ostatné najdôležitejšie kláštory tibetského budhizmu - Sera, Tašilhunpo, Drepung. Vlastne okrem Džókhangu, ktorý tibeťania považujú azda za najsvätejší, lebo ten má korene v 7. storočí a založil ho ešte zakladateľ tibetského štátu kráľ Songtsen Gampo. Bol niečo ako kupec Samo čo predával tie patenty na dvere. No a Tsongkhapa bol niečo ako Cyril a Metod :-)
    publikované: 25.05.2006 00:18:03 | autor: ivan (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. pán autor fotografií ivan (L.)
    Que Sera, Sera, whatever will be, will be, the future´s not ours tralala lala.
    Vidím, že na tvojom cédečku je aj kláštor Sera, čiže najbližšie will be Sera.
    To je ináč typické, baba urobí kus práce a chlapík príde kvákať, akože dopĺňať, do diskusie.
    Pé es, aby sme nezabudli: Všetky tie kláštory vyzerajú dosť rovnako.
    publikované: 25.05.2006 05:29:18 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014