Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

V bode obratu

Tibetská tvár Mt. Everestu

Vonku sú štyri stupne nad nulou, fúka silný severozápadný vietor a to je ideálne počasie, aby sme vyrazili do základného tábora pod Mt. Everestom. Autor fotografií a zápiskov z tibetského cestovateľského denníčka Ivan sa v strese z rozhodeného harmonogramu sťahovania vzdal pod rúškom lichôtok samostatného prístupu k tunajšiemu zverejneniu textov a hlavne fotografií z JEHO cesty a ponechal náš miestny malý, ale o to kompaktnejší kolektív napospas tomu, čo vyberiem z cédečka s fotografiami a z poznámok ja.

Takže dnes je to cesta cez údolie Drakaa až do  Rongbuku pod Mt. Everestom.

"V noci (31. október 2005) nám v stanoch pomrzla všetka voda. Kto musel ísť von, bol odmenený nevídaným pohľadom na žiariace hviezdnaté nebo s veľkým červeným Marsom. Víchrica, napriek rôznym opatrným optimistickým prognózam, vydržala celú noc, ale  ráno bola predsa len o niečo slabšia (bol z nej opäť iba silný nárazový vetrisko). Otázka znela, či ísť peši alebo nie: pred nami bola cca 20-kilometrová etapa cez viaceré sedlá. Väčšina výpravy bola skôr za to, odviezť sa aspoň časť trasy autami a potom sa uvidí. Tak sme najskôr spoločne s posádkou vo vetre zbalili stany (boli to veselé scénky) a potom sa pustili smerom do mierneho sedla nad táborom a ďalej údolím Zombuk do údolia Drakaa pod Mt. Everest."

Tam výpravu čakal bod obratu, pretože dosiahli cieľ svojej cesty a ďalšou trasou sa vracali do Nepálu.

Drakaa Ču - údolie, ktoré odvádza vodu zo severnej strany Everestu. Vľavo mohutná takmer osemtisícovka Gyachung Kang (7922 m) a celkom vpravo Čo Oju (8201 m).

Žírne pastviny pre jaky.

A jakpa, podeverestský, drsnou prírodou zocelený pastier.

Základný tábor pod Mt. Everestom. Veľká plocha býva počas horolezeckej sezóny plná. Koncom októbra tam aj vzhľadom na počasie nebolo ani nohy.

Update: NIE je to základný tábor pod Everestom, ako v diskusii ex post upozornil autor záberov. Je to kláštor Rongbuk, posledná ubytovacia možnosť pre turistov. Sú tam dva hotely - jeden studený, honosný čínsky, ktorý je prázdny a Lonely Planet pred ním každého varurje, a jeden začmudený skromný tibetský, ktorý je stále plný. Základný tábor vyzerá presne rovnako ako tá fotka, ibaže bez tých budov.

Mt. Everest, záber z Rongbuku.  

Fotografie odtiaľto aj odhentiaľ | stály odkaz

Komentáre

  1. dnes je tu podivne ticho
    je to dane uctou k majestatnosti velhor, alebo sa vsetky hormony vyburili uz vcera?
    publikované: 31.05.2006 18:22:49 | autor: emele (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. povráva sa
    že čierny na druhom zábere je obávaný Šunkes.
    Preto také ticho.
    publikované: 31.05.2006 19:47:27 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. šunkes
    spoznal som ho po tom liatom zvonci :)
    publikované: 31.05.2006 20:11:41 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. a ten tretí
    mi pripadá ako kazašský džigit
    publikované: 31.05.2006 20:14:20 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. ema
    Šunkes v plnej polnej? vyzera ako americky vojak v iraqu. plne nalozeny, ozbrojeny a strasne nebezpecny.
    publikované: 31.05.2006 20:26:07 | autor: emele (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. ten predposledný záber
    nie je základný tábor, ale kláštor Rongbuk, posledná ubytovacia možnosť pre turistov. Sú tam dva hotely - jeden studený, honosný čínsky, ktorý je prázdny a Lonely Planet pred ním každého varurje, a jeden začmudený skromný tibetský, ktorý je stále plný. Základný tábor vyzerá presne rovnako ako tá fotka, ibaže bez tých budov. A keď už som múdry, tak ešte doplním, že na prvom zábere je vľavo mohutná takmerosemtisícovka Gyachung Kang (7922 m) a celkom vpravo Čo Oju (8201 m). Na druhom zábere zvrchu NIE JE Šunkes, hoci podoba je zarážajúca.
    publikované: 03.06.2006 01:25:11 | autor: ivan (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. jak to máš
    na tom cédečku pooznačované, tak som to sem dala. Opravy vykonám. S potešením zisťujem, že si už pripojený a ďalšie časti budeš môcť pred vyvesením skontrolovať a doplniť.
    dajne sekretärin Ema
    publikované: 03.06.2006 08:28:32 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. to ze na zabere JE Shunkes
    dokazuje nielen podoba, ale aj ilustracne foto k clanku Intimita. tam je Shunkes jasne zachyteny ako trenuje pozivanie alpinskej stravy vo vyssich polohach. (komentar sa zmienuje o nejakej trave, zaber jasne naznacuje, ze Shunkes nie je na zemi, ale vo vyske pracovnej dosky kuchynskeho stola)
    publikované: 03.06.2006 15:18:40 | autor: emele (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. No dobre,
    je koniec koncov možné, že to predsa len je Šunkes. Ale čo tie rohy a kopytá? Ak sa zo zoológie dobre pamätám, kocúr tuším nemá rohy a myslím že ani kopytá. Keby ich predsa mal, vyvstala by zásadná otázka: je Šunkes párnokopytník alebo nepárnokopytník?
    publikované: 04.06.2006 00:19:48 | autor: ivan (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. aby bolo jasno
    1. Nepári sa. Z toho vyplýva odpoveď. Kopytá nosí len na trekking.
    2. Rohy nasadzuje len vo výškach nad 4000 m z tlakových dôvodov.
    A je to.
    publikované: 04.06.2006 06:25:59 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. ivan, vari si necital
    cestopis cetovatela Shunkesa "Himalajom v jacej kozi"? tam je vsetko vysvetlene.
    hned v prvej kapitole napr.:
    "Himalaj nie je velky ako Koprova dolina, je vyssi, dlhsi a strmsi. tam nestretnete len ceskeho turistu a spravcu tanapu, ale aj ... (3 strany obsahujuce menoslov, tych so Shunkes stretol v Himalaji). preto sa musite nalezite pripravit a vystrojit. zo svojich potuliek svetom viem, ze na Slovensku po slovensky, v Rime po rimsky a v Himalaji po himalajsky sa treba chovat, obliekat aj spravat.
    ked som si pri pripriprave na cestu robil poznamky, tak som si zapisal: "Jak sa obliect? Jak ..." v tom mi zazvonil telefon. akysi chlap chcel, aby som vyniesol akusi zastavu na Himalaj. bol to nejaky psychopat, lebo mi spieval, ze bez zastavy neodidem. odbyl som ho, ale dost na tom, ze poznamky som uz nedokoncil. tak ich nasla na druhy den moja asistentka ema a pochopila, ze mi ma prichystat jaciu cestovnu uniformu.
    tato nahoda sa neskor ukazala ako velmi uzitocna, splynul som s krajinou a hoci sa mi spociatku tazko zvykalo na nezvylku obuv z kopyt ....
    oblecenie to bolo tazke, ale teple, vhodne do miestnych ....
    aj rohy sa ukazali nakoniec velmi uzitocne. zostupoval som z Co Oju, ked som nad stvrtym taborom stretol spanielsku vypravu. jeden z nich mal bohuzial (pre neho) chorobu z povolania. bol to pikador a zautocil na mna horolezeckym cakanom. jeho telo neskor nasli pod stvrtym taborom a lekar vypravy z charakteru zraneni konstatoval, ze sa napichol na svoje cakany. to ze mal cakan iba jeden akosi nezbadal a moju teutonsku prilbu si nastastie nevsimol ....
    (Shunkes, Himalajom v jacej kozi)
    publikované: 04.06.2006 06:35:29 | autor: emele (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. jaaj tak
    teraz tomu konečne začínam. Ja som tú knihu čítal v staršom vydaní, čo bol dosť zlý preklad, titul znel "Himalájom v zajačej koži". Aj sa mi zdala čudná tá kapitola, kde cestovateľ Shunkes napichol pikadora na zajačie uši, ale som si myslel, že to je autorská licencia. Ten španiel sa tam podľa lekára výpravy napichol na čakanku, čomu som sa tiež čudoval, ale usúdil som, že asi himalájska čakanka je iný tabak ako naša. Namiesto kopyta sa tam spomínalo koryto, čo sa mi zdalo logické, lebo osamelý putujúci zajac (ešte k tomu v prestrojení) v cudzej krajine má pod korytom prirodzenú ochranu - v niektorých krajinách takto zajace bežne cestujú, hovorí sa im korytnačky. No skrátka, treba čítať kvalitné preklady.
    publikované: 04.06.2006 11:13:00 | autor: ivan (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. pocula som o tom preklade
    podla neho nafilmovali Wallace&Gromit a zuzitkovali tak multi-talent Shunkesa, ktory hral obe hlavne roly.
    publikované: 04.06.2006 15:20:35 | autor: emele (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. to bol Beavis a Butthead
    a Shunkes sa sám kreslil.
    publikované: 04.06.2006 18:43:05 | autor: ivan (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Blahoslavení chudobní v duchu (skromní), lebo ich je kráľovstvo nebeské ...
    Ehm, tie "ŽÍRNE" pastviny pre yaky ma dojali ťemär až k slzám. :-D

    publikované: 19.06.2006 11:25:36 | autor: negev (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014