Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Syn, ktorý odchádza

... a v batôžku si nesie SMART-1

 V septembri 2003 vyštartovala z kozmodrómu Kourou raketa Ariane 5. Viezla európsku sondu SMART-1 (Small Mission for Advanced Research and Technology), ktorá potom za tri roky precestovala kolom dokola Mesiaca asi sto miliónov kilometrov a včera podľa plánov dopadla na jeho povrch. Takto vyzerá animácia dopadu.

O Mesiaci sa medzi vedcami povráva, že je kusom plášťa našej rodnej hrudy, ktorý z takmer sformovanej Zeme odvalila zrážka s veľkým vesmírnym telesom. Tento názor pred štyrmi rokmi podporila aj počítačová simulácia. Predpokladá to aj šéfporadca ESA - Európskej vesmírnej agentúry Bernard Foing a má na to dosť dobrých dôvodov. Dáta z misie SMART-1 by mali pomôcť túto otázku vyjasniť.

Inak, Mesiac sa od nás vzdaľuje (čo tiež podporuje hypotézu o vzniku Mesiaca z materiálu Zeme). Príde deň, keď psi nebudú mať na čo vyť a aj mne bude za ním smutno ako starostlivej matke, ktorej syn sa nenápadne vytratil do šíreho sveta a ktovie, či sa tam s niekým nezrazí ... a či mu nie je zima ... a či bude vedieť sám obhospodarovať farmu serverov.

Každopádne nám v internete zostanú nostalgické čierno-biele fotografie Mesiaca od Akiru Fujii, ako napríklad táto

   

(Zo stránky David Malin Images, kde sú aj ďalšie od Akiru Fujii)


Fotografie odtiaľto aj odhentiaľ | stály odkaz

Komentáre

  1. takto vyzerá animácia dopadu
    publikované: 04.09.2006 20:03:48 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Vyzerá to ako asfaltka
    v sekcii Matlovič - odbočka do Podunajských Biskupíc.
    Čím sa potvrdilo kabalistické Ako hore, tak aj dolu. A vice versa.
    publikované: 04.09.2006 20:22:14 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. trochu ma zarazilo
    ze si nespomenula, ze s teoriou o tom, ze Mesiac je kusom zemskeho plasta, prisiel osem rokov pred Bernardom Foingom, iny vedec.

    http://gallery.vluvshahrukh.com/img3456.htm
    publikované: 05.09.2006 15:48:57 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. zvlastny,
    Pripada mi ako zladovately egres.
    je to uzasne co dokaze. Priliv, odliv. Vzdy uvazujem nad tym, ze ked Mesiac dokaze vytiahnut tolko vody z oceanu, co dokaze urobit s nasim telom, krvnym obehom, bunkami, cytosolom.
    Pri pohlade na takyto mesiac ma znova napadlo, ze zivot je predsa len uzasny.
    publikované: 05.09.2006 16:30:04 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. as-sala:m a´laiki, xanum
    Vo Swades nepovedali celú pravdu ... ja ti neviem, či spomenúť túto zarmucujúcu kapitolu kozmického výskumu ... no dobre.
    Keď v roku 1998 zorganizovala Uzbecká akadémia vied v spolupráci s Ulugh Beg Astronomical Institute v Taškente kolokvium "Celebrations of the 1200th anniversary of Ahmad al-Fargani", čestným hosťom sa na žiadosť domácich astronómov stal SRK. Teší sa u nich veľke obľube, mnohí ho poznajú lepšie ako jeho krajana, nebohého Subrahmanyana Chandrasekhara, ktorý sa zaoberal gravitačným kolapsom hviezd. Ako sa vyjadril Š. A. Egamberdiev: "my, čo sme zažili kolaps ZSSR, sa nenecháme poučovať nejakým Indom."
    No ale to sme odbočili.
    SRK na kolokvium naozaj prišiel, prispel postermi (šli na dračku, vedci ich brali aj pre manželky a dcéry) a tiež prednáškou. Počas nej pomocou dvoch posledných peľmeňov zo švédskeho stola názorne demonštroval, ako sa Zem vo finálnom štádiu jej konsolidácie zráža s iným vesmírnym telesom a ako vziká Mesiac, keď mu náhle peľmeň-Zem vyletel po zrážke z ruky a zmizol v auditóriu, a to navždy, lebo jeden z vedcov (nebudeme menovať) si ho šikovne strčil do vrecka ako darček pre vnučku. Peľmeň, ktorého sa dotkol sám veľký SRK.
    Lenže ... ostatní závistliví rypáci pokus neuznali a kolokvium rozvrátili, pričom šéf uzbeckej akadémie (nebudeme menovať), sa zmocnil druhého pokusného peľmeňa a používa ho ako ťažítko.
    SRK však trval na svojej teórii a vymohol si, že konečne v roku 2002 uskutočnili Southwest Research Institute a University of California počítačovú simuláciu genézy Mesiaca. Tá však nedosiahla úroveň peľmeňovej demonštrácie a zanechala otvorené otázky. Preto indická vláda na popud samotného SRK vstúpila prostredníctvom Indian Space Research Organization do rokovaní s NASA. Výsledkom je misia Chandrayan-1 s investičnými nákladmi asi 90 miliónov USD na mesačný orbit, naplánovaná na začiatok roka 2008. SRK trval na tom, že sa misie zúčastní osobne, ale na veľké naliehanie svojich fanúšiek pošle na orbit len kópiu filmu Swades.
    ESA s jej srandovným SMART-1 síce robia ramená, ale rozhodujúca bude misia Chandrayan-1. Tá potvrdí, že sa SRK vo svojej teórii nemýlil, o čom my (myslím, že môžem hovoriť aj za teba) vôbec nepochybujeme.
    publikované: 05.09.2006 17:09:08 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. ahoj, iris
    to ja si zasa, keď mi ľudia strašne lezú na nervy (čo sa občas stáva), predstavujem, ako idem skrz mesačné Mare Imbrium, široko-ďaleko nič živé a pozerám sa na Zem, aká je krásna ako celok, tak prečo by som mala byť otrávená z jej jednotlivých častí - a potom už nie som.
    publikované: 05.09.2006 17:18:14 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. iris
    Newton by sa v hrobe obracal. Nebudem ti tu pisat vzorec, ale ocean ma ovela vacsiu hmotnost ako clovek a tym padom sa pritahuje s mesiacom ovela viac. Pokial si v blizkosti Zeme, tak pritazlivost mesiaca ta nemusi vobec trapit.
    publikované: 05.09.2006 18:13:02 | autor: stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Mimo temy,
    publikované: 05.09.2006 19:44:13 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Cyrano, vďaka za linky
    Je to značne depresívne čítanie.
    publikované: 05.09.2006 21:29:12 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. stan
    ale áno, prosím Ťa napíš vzorec.

    Keď mesiac zdvihne takú veľkú váhu ako je oceán aj o dva metre, tak podľa mňa môže človeka zdvihnúť ešte oveľa viac. To nebezpečenstvo je väčšie, než si mnohí myslia. A Newton je dnes už prekonaný.
    publikované: 05.09.2006 21:34:12 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Kto prekonal Newtona, kto?
    Jokozuna Musašimaru? Dedžima? Alebo mongolský sumo mažiar Asašoryu Dagvadordž?
    publikované: 05.09.2006 21:47:04 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. to hore je odo mňa
    pre buheha. Úplne ma rozhodila tá správa o prekonaní Newtona.
    publikované: 05.09.2006 21:48:40 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. buheh
    ano Newton je prekonany, ty Einstein, ale prezrad co dobre fajcis, ked ta mesiac zdviha ovela viac ako dva metre? Nechcel by si pripojit k nasej skupinke mierovych aktivistov? Si plne kvalifikovany. Este mozme pribrat toho s linkami na sovietsku pravdu a budeme nezastavitelni.
    publikované: 05.09.2006 22:03:29 | autor: stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. xosh omadi
    Ach áno! Pelmelove kolokvium. Kto by si to nepamätal? Uzbecka vlada sa snazila Shahrukhovu teoriu bagatelizovat, ba priam ociernit jeho (uz i tak ciernu) tvar tvrdeniami, ze majster je sarlatan, co ziskal svoj diplom skrze spam "university diplomas", ktory mu raz bol prisiel na jeho hotmail. No spominas si na to, ako cela kauza praskla ked Fergana daily uverejnila fotky predsedu uzbeckej polmesacnej komisie, Nasira Shukraeleva, utekajuceho s pelmelom v ruke a Shahruknovymi overhead pictures v zuboch? Co sa tyka mna, ja spavam pokojne. Neexistuje ani najmensia sanca, ze sa Uzbekom podari zfuserovat a vyslat do vesmiru ich, prepitujem, orbit, skor ako tímu SRK. Ved o chvilu cely svet uvidi, kto mal pravdu!
    publikované: 05.09.2006 22:14:42 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. stan, zabudol si na ten vzorec.
    To aj ja viem, ty mudrlant, že človek počas splnu nelieta vo výške dvoch metrov. Ani kamene na morskom brehu nelietajú vo výške dvoch metrov. Ale morská voda je o dva metre vyššie. Podobne je to aj s človekom - vnútorné tekutiny majú ďaleko vyšší tlak. Neviem ako ty, ale ja sa počas splnu cítim oveľa ľahší a to je práve spôsobené tým. Čítal som o jednej Američanke, ktorá bola taká tlstá, že ju jej vnútorné tekutiny počas splnu nadnášali, že sa skoro vzniesla. To je overený fakt. Škoda že nemám linku.
    publikované: 05.09.2006 22:25:20 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. buheh, aby som nezabudol na vzorec
    Vzorec sily, ktorou posobi mesiac na cloveka je hmotnost cloveka krat hmotnost mesiaca vydelena stvorcom vzdialenosti cloveka od mesiaca krat gravitacna konstanta. Vzhladom na malu hmotnost cloveka a velkej vzdialenosti od mesiaca a tiez vzhladom na malu gravitacnu konstantu je sila, ktorou posobi mesiac na cloveka, tak mala, ze sa neda odmerat nijakym existujucim pristrojom. Relativisticke efekty su este zanedbatelnejsie. Dovysvetlovavat nebudem.

    Preto tiez nevidis odliv a priliv v pohari vody. Clovek je pritahovany Zemou biliony krat viac ako Mesiacom, to by ta malo trapit viac, ked ta uz trapi pritazlivost a ani to nie je nejaka velka sila. Ved len sila ludskych svalov je ovela vacsia ako zemska pritazlivost. Ved ako inac by sa Ivan vystveral na ten kopec a robil tie fotky pre tento slepaci propagandisticky blog?
    publikované: 06.09.2006 00:27:51 | autor: stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. stan
    ďakujem za vzorec. Zaoberáš sa fyzikou? Si ma prekvapil, nečakal som, že ho budeš naozaj vedieť (len či si si ho nevymyslel...) Ale aj tak si vedľa. "Sila ľudských svalov je oveľa väčšia ako zemská príťažlivosť..." to ste celí vy nadšení materialisti. Keby sa Ivan dostal do cesty tej lavíne, ktorú zemská príťažlivosť len tak mimochodom spustila, tak by bolo po svaloch aj fotkách pre slepačí propagandistický blog.

    To tvoje vysvetlenie je také dogmatické, povedal by som marxistické. Keď je vplyv mesiaca taký zanedbateľný, prečo ho potom každý cíti, ha? Neviete to zmerať žiadnym prístrojom, ale každý blbý živočích presne cíti kedy je spln a kedy nov. Skrátka, ten tvoj výpočet je chybný a tie sily, ktorými na nás mesiac pôsobí sú ďaleko väčšie než si myslíš a než si svojpomocne vyrátal.
    publikované: 06.09.2006 08:06:43 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Je to on!
    Náš mrtvák je jeden z dvojice fyzikálnych guruov zo skvelého amerického filmu The Core!
    Podľa názvu som si myslela, že sa tam budú americkí agenti prezlečení za islamských fašistov zakrádať tmou po Natanci a na záver nájdu v iránskej ťakej vode vodným kameňom obohatenú raketu, ktorou USA vyzbrojili počas iracko-iránskej vojny Saddáma a potvrdia, že Irán treba vybombardovať nielen plošne, ale aj hĺbkovo s použitím fungl nových nuke bombs, čím neporušia dohovor o zákaze jadrových skúšok, lebo pôjdu naostro.
    No ale Core je starší film a preto bol o inom. Pôsobili v ňom dvaja geniálni fyzici - jeden z nich náš mrtvák, druhý jeho spolužiak zo skautského fyzikálneho krúžku v Texase. A tam náš mrtvák pod tlakom okolností predsa len prešaltoval z newtonovskej fyziky do vyšších sfér.
    "Když počítač už asi popáté ohlásí vadné scenário, rozhodnou se to oba vědci po něm přepočítat. Použijí na to formulku, že moment se rovná R krát M. Je hned vidět, že se jedná o prvotřídní fyziky. Pořád to ale nějak není ono a tak se pokusí opustit newtonovské pojetí a násobit moment objemem. Moment by jim tak vycházel například v Nm na litr. Celá vědecká debata připomíná rozhovor dvou vidláků o chiptuningu. Nakonec se to rozhodnou udělat takto: když odpálí bomby s definovaným zpožděním, vznikne rezonance rázových vln a scenario bude completed."
    http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2006071604
    publikované: 06.09.2006 08:38:16 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. buheh
    Ano Newton bol najvacsi marxista hned po Galieo.

    Jediny blby zivocich, ktory citi pritazlivost pri splne si ty. Ved aky vplyv ma smer osvetlenia mesiaca na jeho pritazlivost? Nie je to tak, ze spln mesiaca iba vidite? Ty si jeden z tych, co po poziti drog vyskakuju z okna, lebo si myslia ze vedia lietat alebo ich nadnasa mesiac a tym robia zle meno drogam.

    Lavina rovnako ako ocean ma vysoku vahu, preto jej sila je vacsia ako sila, ktorou posobi zem na cloveka. Pri tom pri lavine mozno ani nie je taka nebezpecna jej vaha, ale to ze ta zasype a nemozes sa vyhrabat. Mozete sa vysmievat z vedy, ale jej pozorovania su pre vas zivotne dolezite na kazdom kroku.

    Napriklad, Ivan, ktory sa stvera pod takou velkou masou snehu aby robil fotky pre tento slepaci propagandisticky blog je subjektom nie len newtonovej gravitacnej teorie, ale aj darwinovej evolucnej teorie pomocou prirodzeneho vyberu.
    publikované: 06.09.2006 10:36:40 | autor: stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Vážený fyzikálny kongres
    moonistov. Vyhlasujem päťminútovú hudobnú prestávku s Ju:ne Xodet od mojich bratrancov Black Cats z hmlistej iránskej svadby Diny Chanum. Mrtváka prosím, aby predtancovával, trochu sa prekrví a nebude taký prkenný:
    http://s2.danceage.com/playme.php?track_id=2&id=1854
    publikované: 06.09.2006 10:54:57 | autor: Šunkes (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014