Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Storočie Číny

Dobrý kresťan príde do neba. Úctivo pokľakne, aby pobozkal lem božieho rúcha. Nadvihne brokátovú látku, a tam nápis Made in China.

Alebo tento: je to modré, červené a biele a je to vyrobené v Číne. Čo je to?

- Svetová ekonomika zaznamenala vo februári 2005 jeden významný posun vpred. Čína sa stala najväčším svetovým spotrebiteľom priemyselných a poľnohospodárskych produktov, pripravila o toto prvenstvo Spojené štáty, ktoré boli jeho držiteľom takmer sto rokov.

- V priebehu toho istého roku prevýšil počet Číňanov s prístupom k internetu (134 miliónov) počet obdobne vybavených Američanov. Systému, v ktorom my všetci žijeme, udáva teraz tempo čínsky boom a diktuje mu pravidlá.

- Žiadny, ani ten technologicky najvyspelejší sektor, nie je chránený pred konkurenciou ázijského giganta: Čína predstavuje najpočetnejší národ konzumentov, najrozsiahlejšiu zásobáreň pracovnej sily i národ, ktorý vyniká vo vedeckom výskume, dobývaní vesmíru a v biotechnológiách.

- Podľa americkej banky Goldman Sachs bude čínska ekonomika do tridiatich rokov trikrát väčšia ako ekonomika Spojených štátov. The Economist odhadol, že v nasledujúcich päťdesiatich rokoch prispeje Čína celosvetovej ekonomike bohatstvom zrovnateľným s objavením štyroch ďalších Amerík.

- Vo všetkých ohľadoch sme vstúpili do "čínskeho storočia." Či už Čínu vnímame ako hrozbu alebo vhodnú príležitosť, nemôžeme si dovoliť ju ignorovať.

Federico Rampini, pekingský dopisovateľ talianskeho denníka, však vie, že Západ Čínu ignoruje. Preto na základe osobných skúseností napísal knihu Čínske storočie - autentický sprievodca krajinou červeného draka, z ktorej sú citáty horevyššie. "Pre nevedomosť, s ktorou sa k Číne stavia väčšina ľudí na Západe, existuje jedna poľahčujúca okolonosť: nedalo sa to čakať. Všetko prebehlo závratnou rýchlosťou. Aby sa stal zázrak, stačilo len odstrániť "zátku" maoizmu, ktorý utláčal skryté bezodné energie."

Rampini, západný novinár v ríši divov, opisuje rôzne aspekty čínskej spoločnosti, od vzniku webovej stránky alibaba.com, ktorá je postrachom eBay i Amazonu, cez vedu a výskum, až po návrat k budhizmu. Nezabudne poctivo pripomenúť čínsku úctu k vzdelávaniu a znepokojenie, ktoré v Američanoch vyvolávajú excelentné výsledky Číňanov v matematike a prírodných vedách. "Americké školské úrady importujú z Číny študijné programy a vyučovacie metódy, pretože ich znepokojujú výsledky ich stredoškolákov v matematike a prírodných disciplínach, v ktorých má ázijská mládež veľký náskok. Dúfajú, že sa im tak podarí pozastaviť úpadok, ktorý bude mať inak dopad na vedeckú úroveň v Amerike i na konkurencieschopnosť amerického priemyslu."

Dúfať môžu. Krajina, v ktorej je vyše 90 percent obyvateľstva zviazaného stupídnymi náboženskými dogmami, je však na úpadok odsúdená. Bude z nej to, čo v 20. rokoch minulého storočia, kým nezačala - náhle zbohatnúc na lacno získavanej energii - ťahať najlepšie mozgy z celého sveta, najmä z Európy: zaostalá bigotná diera.

 Hoci sa Rampiniho kniha nevyhla lacnému, na nervy lezúcemu  moralizovaniu mainstreamového západného novinára, ani občasným chybným záverom vyplývajúcim z neschopnosti alebo neochoty autora pochopiť čínsku spoločnosť, oplatí sa prelistovať si ju. Je v nej veľa faktov potvrdzujúcich generálnu, a optimistickú, skutočnosť, ktorú však Rampini nespomenul. Že je tu civilizácia, ktorá sa - s výnimkou krátkodobého ošiaľu z importovaného komunizmu - naučila zjednodušovať a už v hlbokej minulosti rozumela priestoru a energii.

Nie sme sami:-)

-----------------------

K osvete o Číne prispela STV nemeckým dokumentárnym filmom 5000 rokov čínskej civilizácie. Nemecko by ho malo v anglickej verzii poslať do Bieleho domu. Pretože tam podľa všetkého stále nevedia, s kým majú do čínenia. 

 

Čínski červení draci z dynastie Ming


Peri fyseos anthropu - O ľudskej prirodzenosti | stály odkaz

Komentáre

  1. Aký to doočúbijúci rozdieľ
    Takto pred sto rokmi si zapáďarskí rasisti ešte parcelovali Čínu, vymieňali podľa módy a chuti cisárov a, nezabudnime, naostatok už potláčali aj povstanie Boxerov.
    Teraz už môžu potláčať akurát svoj hnev. A dúfať, že im Číňania niečo ulejú z výnosných kšeftov. A ono ten vývoj nepostojí, ale pôjde ako obvykle ďalej.
    Inak ja by som ten Maoizmus zas tak negatívne nevidel. To bol tak významný zjednocujúci prvok, že Bismarck hadr.
    publikované: 29.06.2008 21:57:02 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Ja ti neviem, Grigoriy,
    ale práve včera som pobudla v mestskom hromadnom transporte so skupinou Číňanov, ktorí pracujú v čínskej reštaurácii vedľa Astry.
    Oni:
    - na zastávke flusali ako lamy
    - v autobuse boli hluční ako najväčšia európska menšina
    - dievčatá boli oblečené ako kurvy od kamiónov
    - chlapík, ktorý sedel oproti mne, sa na svoju spolusediacu očividne hrubo ocapoval, i keď som rozumela len miáu v rôznych tóninách
    ... asi máme na nich tu na Slovensku neblahý vplyv a málo vodopádov.
    Hej, dá sa si Číňanov romantizovať, ale ako hovorí klasik, vyžaduje si to vždy jazdiť autom.
    publikované: 29.06.2008 22:38:45 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Na obranu tejto hnijúcej,
    zdegenerovanej západnej spoločnosti je treba povedať, že ty, Grigroriy, si videl asi iba vzdelaných Číňanov. Oni tiež nie sú imúnni.
    Ja som videl aj Číňanov-kresťanov, hoci tiež vzdelaných, a musím povedať, že pohľad to bol strašný. Dúfajme len, že takíto budú nechaní na Západe ako suvenír vlastnej potupy.
    A som si všimol aj jednu podstatnú vec. Najviac nenávidia a trasú sa pred Číňanmi naši spoluobčania s potkaním výzorom. Aké to prekvapenie.
    Ale teraz im už tá démonizácia konkurentov asi moc platná nebude. Časy sa menia.
    publikované: 29.06.2008 23:06:27 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. moja babka povedala,
    ze tretia svetova bude mat sikme oci a pride z Ciny.
    :o)
    publikované: 30.06.2008 00:02:06 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. a este ,ked som kupovala hodvabny koberec,
    tak mi povedali, ze cinske hodvabne horia ako fakle.
    :o)
    publikované: 30.06.2008 00:03:56 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. a
    cinske hodvabne koberce horia ako fakle. Na rozdiel od perzskych.
    publikované: 30.06.2008 00:05:41 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. no dobre, dobre,
    radsej vam poslem pesnicku. Chcete?
    Uz idem prec.
    publikované: 30.06.2008 00:07:34 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Som to, Grigoriy, myslela vážne,
    že sa prispôsobili miestnemu koloritu.

    Podľa mňa nemá zmysel rozoberať komunity čínskych emigrantov.
    Reč je o Číne, o jej fundamente. Bez ohľadu na jednotlivosti je čínska spoločnosť racionálna (preto má ťah k univerzalistickému zjednodušovaniu).
    Ako jej môže západná spoločnosť konkurovať, keď je zviazaná primitívnymi dogmami z doby bronzovej, ktoré určujú aj etický rámec? Nemôže.

    Čína je iná civilizácia. Sranda, ako má táto naša civilizácia s plnou hubou multikulti rešpektu problém uznať inakosť. "Hrôza, je to iný svet! Preonačme ho na svoj obraz, alebo ho zničme."

    Asi pred týždňom najvyšší čínski predstavitelia jasne a jednoznačne sformulovali odkaz Západu: My vašou cestou nepôjdeme.
    Sú proste racionálni.
    A hlavne nie sú slepí.
    "My o vás vieme všetko. Vy o nás neviete nič." Aj toto nám odkazuje Čína.
    publikované: 30.06.2008 06:06:11 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. iris!
    hasíš koberec a si pri tom zabudla na tú pesničku?

    Tretia svetová je tu. A ako prvé dve, ani táto nemá s Čínou nič spoločné.
    Ale aj tak sa tvoja bapka mohla úspešne živiť ako všetica. Stačí hovoriť ľuďom to, čo chcú počuť.
    Napríklad o strašnej Číne.
    publikované: 30.06.2008 06:09:37 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Cez komunizmus, hoci bol aj s čínskou tvárou,
    okúsila Čína podobu talmudistického dogmatizmu. Ale čas ho vyvanul.

    Jednu poučnú vec nám Čína ukazuje. Námestie nebeského pokoja.
    Tam je vidno, ako by dopadli naše nežné revolúcie, keby neboli vopred dohodnuté. "Štrnganie kľúčmi nám prinieslo slobodu. Na námestiach sme si ju vykričalú. Sľübelezmesi láásku ... pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí! Niezmeakooni! Máme holé ruce!"
    Hehe.
    Čínska mlaď vtedy nepochopila, že dupoty na námestiach sú len sprievodný folklór.
    Čína už vtedy globálnym aparátčikom odkázala, že sa s nimi nemieni dohodnúť na americkej satrapii a pôjde si vlastnou cestou.
    Tam sa začala jej prosperita (a jej démonizácia na Západe).
    publikované: 30.06.2008 07:56:31 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Lenže Číňania majú tú smolu,
    že nemajú vyškolených expertov, ktorí by im v pravidelných intervaloch klasifikovali stav republiky. Tak ako to robia napríklad naši bratislavskí židia:
    http://www.sme.sk/c/3953754/Kvalita-nasej-demokracie-sa-zhorsila.html

    Všetko to musí teda ustíhať báječná Condi, ktorá je aj dnes v Pekingu na koberci. Posťažovala si, že vraj im Číňania odchytávajú príliš veľa agentov, že im to s tým Tibetom moc nevyšlo a podobné slinty bežného formátu.
    Ja si ale skôr myslím, že tam šveholila predovšetkým o dolári, aby ho Čína teraz nedajbože nezačala predávať. To je za súčasného stavu pre USA oveľa dôležitejšie issue, ako nejakí farební revolucionári.
    Kto by to bol povedal, že to raz zájde až takto ďaleko.
    publikované: 30.06.2008 20:05:10 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Keď sa známka zhorší na 3,
    pozve sem IVO americké demokratizačné bombardéry zvrhnúť režim?
    Revolučné zmeny režimov sú pre boľševikov typické.

    Condi sa bola spýtať, čo chce Čína za to, že si nebude chrániť investície v Iráne a umožní Amerike rozdrbať ho a vykradnúť ako Irak.
    V Pekingu sa domáci pousmiali.
    publikované: 01.07.2008 08:28:19 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. V Šanghai už začínajú vyrábať
    publikované: 01.07.2008 11:19:43 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. v haaretz nic nove
    Report: U.S. fears Israel will attack Iran this year
    http://www.haaretz.com/hasen/spages/997920.html

    ale rad by som pooznal meno tohoto diplomata aby som vedel kto hovori za Europu
    European diplomat: Israel won`t be afraid to drag in others if it hits Iran (Reuters)

    ani v reuters ho nemenovali
    publikované: 01.07.2008 11:40:05 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. mila Ema a ostatni
    viem, ze to nebude celkom k teme... ale - videli ste cinsky film Hrdina ? Ak nie, urcite si ho pozrite
    publikované: 01.07.2008 18:44:25 | autor: ardhjuna (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. ema, ja nehasim, ja som ho zapalila!
    Jo, jo, moja babka zomrela skor ako som sa narodila. Ale bola to nadherna, dobra a mudra zena.
    Koli Cine uz musia byt ryby v obchodoch oznacene miesto vylovu. Cina nas vsetkych pochova. Ak nie zbranami, tak ciapkami a ak nie ciapkami, tak otravi cely svet.
    ...idem palit.
    publikované: 01.07.2008 20:20:16 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. ema,
    ver tomu co vidis a nie cinskemu fundamentu.
    Tibetanov vrazdia, smrdia, artikulovana rec im robi problem, ked zacnu hovorit rodnou recou mam pocit, ze sa dusia alebo davia, otravili uz niekolko malych deti toxickymi hrackami, zjedia vsetko co sa hybe, do vsetkeho daju MSG, sak nech chuti, to je hlavne, co potom, ze na to niekto skape. Brrrrrrr.
    Fundament, pche. A najvacsia sranda bol ten ich prezident, jesmarjaa, spieval, vsade a vzdy spieval, bol uplne senilny, no keby ste toto videli... Hanba, ze tam bude olympiada, hanba je to.
    publikované: 01.07.2008 20:30:43 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Kým to ja, idar, prečítam,
    bude tu peak hydrogen.

    Film je to, ardžuna, zrejme tento
    http://www.youtube.com/watch?v=taktT84jpLg&feature=related

    Neviem, ako ostatní, ale ja som ho zatiaľ nevidela. Ďakujem.

    Vo wikipedii píšu, že this film has faced criticism from abroad at a perceived pro-totalitarian and pro-Chinese reunification subtext. Critics also cited as evidence the approval that had been given to the film by the government of the People's Republic of China. These critics argued that the ulterior meaning of the film was triumph of security and stability over liberty and human rights, analogous to the "Asian values" concept that gained brief popularity in the 1990s.

    Škoda komentovať.

    Ešte jeden majsterštik:
    http://www.youtube.com/watch?v=98K39Gpzl5Y&feature=related
    publikované: 01.07.2008 20:38:37 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. On je nielen senilný, iris,
    ale vraj aj alkoholik
    http://www.youtube.com/watch?v=PXnO_FxmHes

    Aj ty, seniná, iris? Alebo to druhé. Vraždia Iračanov. Okrem iných.
    Dúfam, že tam olympiáda nebude. Moronská v roku 2002 stačila.
    publikované: 01.07.2008 21:22:08 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. ano, Ema
    ano, Ema, je to ten film, ale v tom prvom linku ktory si dala je hudba, ktora v tom filme nieje... Urcite si to pozri, budes plakat od dojatia. (ja som skoro plakal) je to trochu dlhy film, ale nadherny, jednak obrazmi, jednak zvukom (hudba), ale co je najdolezitejsie - myslienka filmu... (nasiel som tam to, co vo filmoch uz isty cas nenachadzam (naposledy som to videl vo winetou-ovi :-) ) - ideal statocnosti a cestnosti, fair play)
    ... no... asi budes mat z tohto mojho prispevku misung, ale to nic, hlavne si pozri ten film :-)
    publikované: 01.07.2008 22:29:23 | autor: ardhjuna (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Pre bigotnú xenofóbku irču
    Přijde manželský pár do čínské restaurace. Usadí se, přiběhne číšnice:
    "Co si dáte? Máme kočičí nožičky, psí steaky... "
    Žena se zhrozí: "Ježkovi voči!"
    "Výborná volba madam".
    publikované: 02.07.2008 01:47:14 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Viete aky je v Cine najpopularnejsi maturitny darcek?
    Predplatenie plastickeho chirurga, ktory im vytoci sikme ocicka. Aby mali take ako bieli.
    A viete co ich najviac zere tych cinankov s fundamentom?
    Ze nemaju nosny chrbat. :o)) Ked mi to jedna cinanka povedala, som skoro odpadla. Ja som si to totiz predtym vobec nevsimla.
    Mila ema. Nie som senilna. Som mladsia ako Madonna. :o))

    Ti cinski barbari zaplavili jednu z najkrajsich udoli na svete. Nemaju uctu k prirode, k zivotu k nicomu. Indii nesiahaju ani po clenky.
    publikované: 02.07.2008 02:08:50 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. :o) pre emu,
    publikované: 02.07.2008 03:34:44 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. Odkedy Čína kúpila IBM, symbol Ameriky,
    projektujú na ňu Američania svoje komplexy. Napríklad z toho, že nemajú šikmé oči ako najlepší študenti/študentky amerických univerzít.

    Číňania nič nevedia nosiť na chrbtoch? No tak, iris.

    India sa ti páči, hm. Britskou kolonizáciou zdegenerovaný subkontinent, ktorý nevie ani len regulovať svoju katastrofálnu pôrodnosť a sa podobá na jednu veľkú východoslovenskú osadu. Ako hovorila moja voľakedajšia univerzitná kolegyňa, ktorá tiež obdivovala Indov: máme tady Inda, když ho vyndá, tak mu bryndá.

    Ale Indi sú nevďační. Neocenia, iris, tvoje chvály za to, že nie sú pre Západ konkurenciou. Napríklad nedávno bol v telke dokument o indických módnych návrhároch. Robia vždy jednu kolekciu pre Západ a jednu pre indických zbohatlíkov. Tie indické sú nádherné, veľmi ženské. Tie pre Západ pripomínajú anekdotu o chlapíkovi, čo si dal ušiť sako a sme ho tu v pitvore už spomínali. Sako bolo nahovno, ale krajčír ho presvedčil, že keď sa prihrbí, vykrúti ruku a druhú zohne, sadne mu úplne perfektne. Keď prišiel do divadla, ľudia si šepkali: Och, aký kripel. Ale sako - sako má perfektné.
    Takéto modely boli určené pre západné ženy.
    Nie je to tým, že by boli indickí návrhári mizerní. Oni nás tak proste vidia. Britskú kolonizáciu majú v čerstvej pamäti.

    Iris, o noštekoch pôvabne píše náboženský extrémista a potenciálny terorista Iliaš vo svojom najnovšom slinte. Kamarát mi poslal linku, lebo Iliaš spomenul európske kravy, ktoré nemajú dostatočne vyvinutý nosný chrbát. Čiže aj teba.
    publikované: 02.07.2008 06:07:39 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. V poznámke vo wikipedii k filmu Hrdina
    ma zaujala výčitka, že si niekto dovolil preferovať stabilitu a bezpečnosť. Dve základné hodnoty, bez ktorých civilizácie nikdy nič nevytvorili.
    Zvlášť nie tie, ktoré vedú destabilizovaní a globálne nebezpeční jednotlivci ako Bush, Olmert, Brown, pacient Šarközy, či Merkelová. Vidíme, ako za ich vlády vyzerajú sloboda a ľudské práva. Ako gumové medvedíky rozhadzované medzi davy. Haribo macht Kinder froh.

    Na Čínu neplatia západné talmudistické psychotechniky, ktoré obkecávaním vyrobia z vojnových zločinov šírenie dobra, z plutokratického mafiánstva voľný trh a z judeokresťanskej totality puncovanú demokraciu.
    publikované: 02.07.2008 06:56:52 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. tak ema, moj nosny chrbat
    je uplne vporiadku. Tot sa ma na Brodwayi, jeden Zid spytal: "R u jewish?" :o) Som sa doma v zrkadle dlho obzerala...
    No, I am a tough girl from eastern Europe. Mam predsa silny nosny chrbat. Mam sa zle, ale dobre to znasam.
    publikované: 02.07.2008 08:39:14 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. pre emu, kusok Ameriky :o)
    publikované: 02.07.2008 08:52:53 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. Hrala si, iris,
    na brodvejskom chodníku na akordeóne a zavýjala ako najlepšia britská speváčka? Že sa ťa tak pýtal.

    A si aj blondýnka, iris?
    Lebo to je teraz medzi nosatými východoeurópankami detašovanými v centrále sekty trendy.
    Sa pozri na Cipušku Livniovú, dcéru židovských teroristov a ministerku zahraničných vecí koloniálneho režimu, ako je z mesiaca na mesiac blonďatejšia a blonďatejšia.
    Čo je pozoruhodné, lebo skutočné blondýny starnutím tmavnú.
    Kým metla medzi národmi plavie.
    publikované: 02.07.2008 09:31:51 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. ilias je ako vystrihnuty z komunistickyvch 50. rokov
    nadseny mlady komunista. jasanek.
    iba ideologia je odlisna
    keby mohol, da vas vsetkych pozabijat

    ilias je ukazka realneho sionistickeho fanatizmu
    publikované: 02.07.2008 14:04:38 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. ale kdeze blondinka :o)
    len som si povedala, ze je asi nacase odlozit ten stary cierny kabat, co nosim este z gymnazia a ze ten cierny klobucik, co mama nasla na letisku a povedala, ze mi tak sedi mi sedi len preto, ze mi to povedala mama :o)

    Inak, nezebych byla naka precitlivela, ale na tom poslednom videjku ma Amy krasny hlas. Mozno ste si to nevsimli, lebo bola zdrogovana ako doga. Ale hlas to bol dobry.

    Ci blondiny tmavnu, ked starnu neviem. Ja si s farbou problemy nerobim. Som rada, ze mi vlasy nevypadavaju.
    publikované: 02.07.2008 14:56:46 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. kazdy si najde sposob:o)
    publikované: 02.07.2008 15:02:26 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. Hm, zvláštne, že tam
    ani slovom nespomenuli iné, obrnené buldozéry, ktoré vo Westbanku konajú svoje dielo skazy dennodenne. Tisíce zlynčovaných a povraždených Palestínčanov nezaujímajú nikoho, zato s tromi židovskými zdochlinami nás budú otravovať ešte aspoň dva týždne.

    A ešte niečo pre našu podradnú dopisovateľku irču:
    http://spravy.pravda.sk/umierala-pred-ocami-lekarov-nikto-nepomohol-fzv-/sk_ckronika.asp?c=A080702_154521_sk_svet_p23
    publikované: 02.07.2008 16:22:50 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. Tretia ríša
    http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1214726180915&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

    Ešte väčší magori, než sme dúfali :))
    publikované: 02.07.2008 17:18:14 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. To je tvoj americký špitál,
    iris?
    publikované: 02.07.2008 17:26:12 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. som si pozrel
    blog toho iliasa... no, poviem vam, toho by mali nie zastrelit, lebo skoda olova, toho by mali zakopat zaziva
    publikované: 02.07.2008 18:49:03 | autor: ardhjuna (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. nuz, ema,
    lutujem, ze je to americky spital. To by sa stavat nemalo.
    Neviem kde to bolo, ale podla osadenstva to vyzera na nejaku cernossku stvrt. Cernosi su na kokaine tak ako deti na mliecku. Kedze v USA si studium plati kazdy z vlastneho a su to strasne peniaze, kazdy chce robit peknu a zaujimavu medicinu a nie osetrovatela pre zdrogovane dogy.
    Kazdy si je sam zodpovedny za svoje zdravie.
    Hm, nedavno sa mi ale jeden mlady dostal pod ruky a kedze od urciteho casu povazujem za najdolezitejsiu cast predoperacny rozhovor, prehovorila som mu do duse. Aby na svojim nestastim a utrpenim nezivil ludi, ktori sa zato budu prevazat na jachtach a zit dlhy a pohodlny zivot. Hmm....ten chlap zacal plakat.Dojalo ma to.
    publikované: 02.07.2008 19:47:49 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. a nieco aktualne, spomente si na ubohu zenu z Kazachstanu,
    ktora si na svoj protest vybrala tak nevhodnu krajinu a odisla domov zranena. Tiez sa v tej kauze vyskytol jeden moron-lekar, ktory do kamery povedal, ze on nic nepovieci nejaku podobnu hovadinu.

    http://www.youtube.com/watch?v=X1HsmmJgLn0&feature=related

    Inak k Ilasovi: ked sa niekomu paci budhizmus, to je vporiadku, ale ked sa niekomu paci judaizmus a Izrael namiesto Pariza a Himalaji, tak to uz vporiadlu nie je? A este....ze skoda olova...kazdy ma zomriet tak, ako to praje druhemu, ardujaja ci kery *** si ty.
    publikované: 02.07.2008 20:08:02 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. To je čo zač, tá černosšká nemocnica?
    To iris kde kurva žiješ, že sa tam štvrte delia na čierne a biele, nemocnice na čierne a biele, ľudia na čiernych a bielych? V nacistickom Nemecku?

    Ja neviem, čo to bolo za nemocnicu, ale vidím, že 49-ročná pacientka, ktorá 24 hodín umierala na dlážke špitála a z personálu o ňu nikto ani nezakopol, je černoška.
    To tam máte doktorov nadrogovaných ako dogy, že si nevedia všimnúť človeka v ohrození života, nech už je to ktokoľvek?

    Odporná inkonzistentná banda ste všetci v tej zasranej Amerike.
    publikované: 02.07.2008 20:44:39 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. iris sa pýta ako sopľavá trojročná cára:
    Prečo vám nevadí, že je niekto normálny, ale vadí vám, že je niekto nenormálny?

    Prečo vám nevadí, že je niekto pacifista, ale vadí vám, že niekto bliaka o konci sveta a ide všetkých vyzabíjať a skravmagovať, pretože mu totálne drbe?

    No prečo asi.
    publikované: 02.07.2008 20:47:55 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. 2 syfIRIS
    tu nieje rec o paceni alebo nepaceni... tu ide o to ze ten kreten zidacky vyhlasuje svatu vojnu a ziada vykantrit vsetko co nieje vyvolene tym jeho krvilacnym bohom
    publikované: 02.07.2008 21:06:32 | autor: ardhjuna (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. Dynastia Ming.
    So svastikou.
    Normalna vec.

    publikované: 02.07.2008 21:10:08 | autor: arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. ale ema, klud,
    V Na emergency room ma KAZDY, kto sa nachadza v ohrozeni zivota PRAVO na osetrenie. Takisto na nevyhnutny chirurgicky vykon.
    Kazdy, je to dane zo zakona. Ten konkretny pripad bude nat dohru na sude. Tak isto ako mal takuto dohru s nasledkami pripad, ked mexicanke, ktora prebehla hranice a dobehla do sukromneho spitala rodit, nedostala porodnu epiduralnu analgeziu, lebo nemala ziadne poistenie a epidural stoji viac ako 1000$. Nemocnica predpokladala, ze to z nej nikdy nedostanu, tak rodila tak, ako by rodila v Mexiku
    A teraz perla perliva.
    Ked som zacinala, bola som jednou z najmladsich na oddeleni univerzitnej nemocnice v Kosiciach. Co cert nechcel, priviezli moju tetu(maminu sestru) s akutnym bruchom. Vzdelanu zenu, lekarnicku. Bola rada, ze ma vidi, ale ked sa spytala, kto ju bude robit, povedala som jej, ze ja. Zarazila sa, a spytala sa, ci by predsa nebolo lepsie, keby nejaky starsi kolega. Dopekla, ako som jej mohla povedat, ze jeden je na mol opity a druhy zdrogovany. Ako. Doteraz som jej to nepovedala. Takze, ema, sklapni.
    publikované: 02.07.2008 21:44:17 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. Aj ten opitý, aj ten nadrogovaný,
    by to spravili oveľa lepšie ako ty, irča. Bolo to od teba nanajvýš nezodpovedné, že si sa do toho pustila.
    A ozaj, prečo si ich vlastne nenatrela? Aha, to si ešte nič nevedela o mobbingu, tom zdravom štandarde na západných pracoviskách. Teraz určite udávaš všetkých svojich nejudeokresťanských kolegov (ak takí na vašom pracovisku ešte vôbec zostali) aj za to, že sa v práci rozprávali o tom, čo budú robiť cez víkend. Vlastne, čo robiť nebudú, že teda neplánujú v sobotu v synagóge čítať z tóry parašah.
    publikované: 02.07.2008 23:10:59 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  44. z dlhej chvile som si precitala jebkov prispevok,
    lebo inak mrknem prv na nck a idara necitam.
    Takze jebko Ph.D.,mobbing sa praktizuje na nevinnej obeti, nie na alkoholikoch a narkomanov v pracovnej dobe. Tam je natretie standardnou moralnou povinnostou v mene ochrany pacientov.
    Ale nepochybujem o tom, ze ty sa raz takemu nadrogovanemu alkoholikovi do ruk dostanes. Hm...karma. Myslienka sa nestrati.
    Nech to vyzera akokolvek paradoxne, moralnemu standardu v medziludskych vztahoch v USA sa slovac nemoze rovnat. Absolutne nechapete, ako sa da zit a pracovat. O politickej spicke nehovirim. Ta do bezneho kazdodenneho zivota nepatri.
    publikované: 03.07.2008 00:24:47 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. om shanti,
    a hlas akoby namoceny v mlieku :o) moja oblubena:

    http://www.youtube.com/watch?v=VYmlsSELh2c
    publikované: 03.07.2008 00:41:02 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. Hovorit o moralnom standarde
    po tom videjku zo zomierajucou pacientkou na zemi americkej nemocnice je special vesele.
    Rovnako ako spominanie na to, z akych lokalno-rodinnych pomerov nasa neuroticka pochadza.
    .
    Priatelka moja, ked mas problemy, preco sa neliecis, ale namiesto toho tvoj hnis opat zatahujes na cudzie blogy?
    To ma byt ten standard, o ktorom sa zmienujes? Kyvnutie rukou, ze to bola len cernoska? Nebola to zidovka, tak nech skape?

    Ale aspon som pochopil, preco si sa nepostarala o tvoju matku - radsej nech zomre na Slovensku v Zwergami vytunelovanych nemocniciach, ako by mala zdochnut grcajuc na zemi v Amerike.

    publikované: 03.07.2008 00:45:19 | autor: arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  47. No to by si ty ani čítať nemala,
    pretože to v živote nepochopíš. Teda nie že by to za moc stálo, ale konkrétne ty nemáš ani na takúto našu light spoločenskú konverzáciu. To je tak, keď sa mrští atrofovaný východňárský mozoček rovno do Jew Yorku. To sa môže len zapiecť, že áno. Ešteže ste mali so samcom prestupnú stanicu v tom Rakúsku, to vám očividne zachránilo aspoň zopár funkčných synapsií.
    To je práve to, že podradní degeneráti ako vy už ani nevedia rozlišovať medzi alkoholikom, narkomanom, černochom, Číňanom, Arabom, Hispáncom. A vieš prečo? Pretože všetci títo sú už ďaleko viac ako vy.
    Našťastie raz skapete a urobíte im v tej Amerike miesto. Už to nebude ani tak dlho trvať.
    publikované: 03.07.2008 00:51:57 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  48. jebko PhD a pivnicny akademik,
    dobre ste to napisali, ej dobre, zato vam gazdina nasype v pitvore zobu, az vam narastu hrvole :o)
    Len hrkutajte, hrkutajte :o)
    BTW, ak by mala moja mama akykolvek zdravotny problem, na Slovensku sa jej nikto nedotkne, okamzite prileti a dostane spickovu zdravotnu starostlivost. Uz to mam zariadene.
    Vytunelovane nemocnice a opiti lekari cakaju na vas, len si dajte pozor na organy :o) Ajtak skapete a vase miesto obsadia Cigani. Hocijako sa to vezme, bude to len dobre. Bude to len a len lepsia nahrada ako jebkovia s PhD.
    publikované: 03.07.2008 04:46:40 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  49. Mat nemocnicu 10000 km od domu,
    to je ziemlich nizky standard.
    Tym kecanim si akoze ukludnujes svedomie?
    Uboha to zena.

    publikované: 03.07.2008 10:01:24 | autor: arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  50. Arton, z teba hovorí
    čistá závisť.
    Určite by si tiež chcel byť nesmrteľný, ako irisina pani matka.
    Veď uznaj, nič nemôže byť krajšie, ako prežiť plnohodnotný produktívny život v kruhu východniarov pod komínmi VSŽ a potom celé ďalšie desaťročia v New Yorku na hadičkách.
    publikované: 03.07.2008 11:38:50 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  51. Akcia palestínskeho bagristu
    bola very-very-very... americká.


    Už od čias Johna D. Lee (Mountain Meadows masakry) v roku 1857

    http://en.wikipedia.org/wiki/Mountain_Meadows_massacre

    - cez rampáž na Texaskej univerzite v roku 1966,
    - seržanta USAF Ronalda Gene Simmonsa, ktorý jedným vrzom vyhubil šestnásť ľudí,
    - Julia Gonzáleza z irisinho New Yorku, ktorý ich odkrágľoval nejakých osem desiatok
    - až po Hesleyho Higdona v kentuckom Hendersone, ktorý len toť, pred pár dňami, vyzabíjal päť ľudí,
    prispievajú USA masovými vraždami k svetovému dedičstvu.

    Bagristický incident sa stal, ak sa nemýlim, vo východnom Jeruzaleme. Východný Jeruzalem je, napriek brutálnym etnickým čistkám, ešte stále dominantne palestínsky. Odkiaľ ten bagrista vedel, že zbagruje židov? Veď mal obyčajný americký amok a trieskal do všetkého, čo mu prišlo na ranu.

    Pozoruhodné je však, ako bola rampáž okamžite využitá Izraelom na ďalšie kolektívne dodrbávanie Palestínčanov: zatknutí rodinní príslušníci, príprava na oficiálne štátne zbagrovanie domu toho človeka (to bude iný bager ako šitítko, čo pobiehalo po Jaffskej ulici), odrezanie štvrte, v ktorej bagrista býval, od Jeruzalema koncentračným múrom a zabavenie identifikačných kariet všetkým jej obyvateľom.

    Ozaj, vie niekto o tom, že Izrael schválil zákon, na základe ktorého bude odnímať Palestínčanom "spojeným s terorizmom" občianstvo? Nie? Korporátne média o tom neinformovali? Ani o tom, že sa tam akurátne vtedy vyskytoval Harabin, ktorý sa išiel usliziť od servilnosti?

    Sranda, ako tá snaha zbaviť ľudí občianstva pripomína odnímanie občianstiev židom prisťahovaným z ostbloku v nacistickom Nemecku. Len teraz idú kolonizátori odnímať občianstvo pôvodným obyvateľom, ktorí majú tú smolu, že ich obydlia sa vyskytli v sektárkom projekte "Izrael" a zatiaľ sa židom nepodarilo vyhnať ich z rodnej hrudy - zatiaľ sa nepodarilo naplniť Žabotinského kriminálny genocídny projekt o ich sociálnom zničení.

    Špeciál pozoruhodné bolo, ako včera Izrael nekompromisne žiadal, aby sa okamžite zišla Bezpečnostná rada OSN a "teroristický akt" bezpodmienečne odsúsila.
    Už si čoraz viac ľudí ťuká na čelo a pýta sa, o čo tým hysterikom ide.
    publikované: 03.07.2008 15:11:38 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  52. Jo, ešte linka
    publikované: 03.07.2008 15:16:32 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  53. V Kosiciach fuka vietor spod Tatier
    a z Rudohoria :o), to je stara znama vec, ze smogom z VSZ su postihnuti Madari.
    Ale Bratislava, nasa krasavica na Dunaji vedie v plucnych ochoreniach a vyskyte astmy na Slovensku. Soooooooooooory :o)
    publikované: 03.07.2008 17:25:36 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  54. Buldozérová taktika
    http://www.sme.sk/c/3958586/Terorista-zautocil-buldozerom.html
    Schemeschka v SME píše, že "Použitie buldozéra je novým fenoménom v taktike teroristov." Ako zvyčajne, mýli sa. Teroristi používajú buldozérovú taktiku už dlhšiu dobu.
    http://electronicintifada.net/v2/article1248.shtml
    publikované: 03.07.2008 21:44:38 | autor: Aladár (e-mail, web, neautorizovaný)
  55. Corrie bola len jedna z mnohých
    ale Palestínčania zabití izraelskými buldozérmi nie sú zaujímaví. Ani škody na ich majetku, ktorými Izrael napľňa víziu nacistu Žabotinského: sociálne zničenie
    http://www.youtube.com/watch?v=EC6C-cAc240

    Kmeňový sektársky projekt Izrael je v hlbokom rozklade. Infekcia jeho vlastných vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti ho rozožrala ako lepra.
    Komu niet rady, tomu niet pomoci.
    publikované: 04.07.2008 06:26:21 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  56. No ale späť k Číne
    Američania sa boja (zvláštne, že vojensky najsilnejší sa trasú ako ratlíci a najčastejším výrazom v ich slovníku je fear), že keď v Číne výrazne prevýši počet mužov, prídu Američanov ubiť čapicami.
    Idioti vždy len to svoje do predpovedí projektujú, pretože čokoľvek iné presahuje horizont ich predstavivosti.

    Čína bude mať v Tibete duchovné centrum a ak bude treba, premení ho celý na jeden veľký budhistický kláštor.
    Ale to si Američania nedokážu ani predstaviť, že muži nejakej civilizácie uprednostnia mníšsky život v budhistických kláštoroch pred besným živočíšnym vraždením.
    publikované: 04.07.2008 06:37:26 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  57. omyl, Ema
    viem, ze je vseobecne zauzivane, ze USA su vojensjy najsilnejsi, ale nieje to pravda... najsilnejsia je Cina - aj vojensky. Ma 80 000 000 muzov v zbrani (ak sa nemylim), ma jadrovu technologiu, ma rakety, s ktorymi dokaze odstrelovat satelity vo vesmire (nedavno to predviedli a bol z toho celosvetovy skandal) a napokon ma ponorky, ktore sa akosi zahadne dokazu skryt pred US sonarmi (http://www.prop.sk/diskusia/index.php?subpage=forum&s=newpost&f=1&t=150&r=98501)
    publikované: 04.07.2008 16:34:14 | autor: ardhjuna (e-mail, web, neautorizovaný)
  58. ardhjuna
    sa mylis, Cina ma armadu o 2 250 000 vojakoch. V ostatnych ozbrojenych zlozkach este zo 4 miliony, ale aj spolu je to menej nez 10 percent z 80 000 000 co uvadzas.
    publikované: 04.07.2008 18:20:38 | autor: Aladár (e-mail, web, neautorizovaný)
  59. tak predsa
    tak predsa som sa mylil, je to teda 8 milionov
    publikované: 04.07.2008 18:53:04 | autor: ardhjuna (e-mail, web, neautorizovaný)
  60. Gruzínski dementi
    asi netúžia po ničom inom, ako si z krajinky urobiť druhý Irak:
    http://en.rian.ru/russia/20080704/113150879.html
    Oni si tí nohsledi zjavne myslia, že sú Izrael a že im USmani okamžite pricupitajú na pomoc, keď to raz preženú.
    publikované: 05.07.2008 01:43:50 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  61. Čína hlavne neprevádzkuje po celom svete
    takmer dvesto vojenských základní ako Američania. Má obranné kapacity a občas ich Američanom pripomenie (na jeseň 2006 boli Američania hysterickí z čínskej skúšky laserových zbraní a v roku 2007 zo zostrelenia toho satelitu), ale žiadnu snahu o agresívnu vojenskú expanziu.
    Mimochodom, jediná kovaná demokracia na svete - čo je krycí názov pre klasický učebnicový fašizmus - robí momentálne bordel v Mongolsku. Ulánbátarská jurtová revolúcia Made in USA je súčasťou sťahovania slučky okolo Ruska a Číny.

    Ináčky, málo až nič sa v korporátnych médiach píše o vesmírnej spolupráci ESA a čínskej CNSA. Ešte to tak, písať o kooperácii, keď poslaním korporátnych médií je štvať, prípadne rozoštvávať.

    K najnovšiemu výbuchu gruzínskej agresie v Južnom Osetsku sa EÚ na pol huby ozvala, že nech si s Gruzínskom zainteresovaní spravia poriadok. Zainteresovaní zastrihali pásikovo-hviezdičkovanými ušami a EÚ môže očakávať preplesk za vyskakovanie proti Veľkému Bratovi. Ale to je asi tak všetko, čo Amerika môže urobiť. Vyšticovať Európsku úniu, ktorá existenčne potrebuje kooperovať s Ruskom.
    publikované: 05.07.2008 06:15:10 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  62. The `Good War’ Myth of World War Two
    Toto suvisi s nasou temou a odporucam KAZDEMU si precitat.
    http://www.ihr.org/news/weber_ww2_may08.html

    Mimochodom ma napadlo, ze kazde imperium si vzdy po svojich bojoch a akumulaciach moci myslelo, ze navzdy prepise historiu - a zatial sa tak nikdy nestalo.
    A nikdy sa nestane.
    publikované: 05.07.2008 11:08:05 | autor: arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  63. Kultúrna vložka
    Xuefei Yang
    http://www.youtube.com/watch?v=835pFv5iXvU&feature=related

    Celkom rada by som si vypočula európskeho hudobníka, ktorý hentak majstrovsky odohrá čínsku klasiku

    Zostaňme pri klasike: ako hovorí klasik, oni o vás vedia všetko.
    My o nich nevieme nič.
    publikované: 05.07.2008 13:57:52 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  64. No, tak sme si začapkali,
    ale vráťme sa zbežne ešte k vojensko-politickým otázkam.
    Tých základní majú totiž vo svete USmani oficiálne aspoň 700, v skutočnosti však to číslo už môže prevyšovať tisíc.
    http://www.alternet.org/story/47998
    Toto tu ešte nikdy nebolo, takýto globálny imperializmus. To už je pomaly zrelé na rozpad, povedal by znalec z odboru histórie.
    Čo sa mi ale veľmi páči, sú cintoríny americké letectva. Nádherný pohľad, tie hromady vyslúžilej ocele.
    http://www.panoramio.com/photo/3749717

    Korporáti hovoria, že podľa medzinárodných pozorovateľov boli tie mongolské voľby v poriadku. Tak v tom má slávne medzinárodné spoločenstvo buď zmätok, alebo nadšenie pre farebné revolty už pomaly opadáva a ustupuje energetickému pragmatizmu. Po asi mesačnom kľudovom období urobila ropa tento týždeň ďalší skok nahor.
    publikované: 05.07.2008 14:58:33 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  65. Pre veľký úspech ešte jedna
    S dôrazom na čínsky perfekcionizmus
    http://www.youtube.com/watch?v=oEYKTWQsw9E&feature=related

    A teraz k západnému umeniu písania titulkov k ropným správam. Napríklad piatkový ježedňevný monitoring:
    "Ropa sa vybrala k 150 dolárom."
    Ropa si napakovala malinovku do chlebníka a išla k 150 dolárom, ako chodia smetiarski čitatelia na základe písomného odporúčania k Neziderskému jazeru. Pohoda.
    "Ropa láme rekordy."
    Niečo ako skokan do výšky, čím vyššie, tým lepšie. Rekord má pozitívne konotácie, všakáno.
    "Ropa sa umúdrila".
    Veru. Cena klesla o 0,001 percenta, a to na celé štyri hodiny. Potom sa, sprostaňa, zas vybrala nahor.
    Atakďalej.

    Toto je dôležitá správa:
    http://ekonomika.sme.sk/c/3961784/Ceny-najkvalitnejsich-diamantov-rastu-zavratnou-rychlostou.html
    Potkany na palube vetria potopu a sa zichrujú. Šutre, ktoré sa nepremenia na zelené nuly, ani ich neznehodnotia klimatické zmeny či jadrové prestrelky, proste zahrabú do zeme a vybavené.
    Ľud nielenže nemá peniaze na nákup diamantových oddrbkov, ale ľud ani netuší.
    Len superboháči vedia, že veľmi reálny je kolaps celého finančného systému a s virtuálnymi zelenými nulami si ani v krbe nepodkúria.
    publikované: 05.07.2008 17:37:00 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  66. Mali by radšej investovať
    v Číne, superboháči.
    Tam sa teraz plánuje 400 nových miliónových miest, na zelenej lúke alebo v púšti. Toto je jedno z nich, Ordos v autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko:
    http://www.nytimes.com/2008/05/01/garden/01mongolia.html

    Inak si Čína v posledných rokoch veľmi polepšila aj v turistickom rúšku a je už štvrtou najväčšou cieľovou destináciou. Ročne ju navštívi 50 miliónov zvedavých zápaďúrov.
    publikované: 05.07.2008 20:53:18 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  67. Ten Rampini v knihe Čínske storočie píše,
    v súvislosti s výstavbou o západných architektoch.
    Že sú ich už Číňania presýtení.

    Najpôsobivejšie a najdiskutovanejšie stavby - aby reč nestála:
    - nový olympijský štadión pre 100 tisíc divákov v tvare vtáčieho hniezda (architekti Švajčiari Herzog - de Meuron)
    - olympijský bazén s priečelím z lesklých nafukovacích panelov (dielo austrálskej firmy PTW)
    - návrh oválneho Operného domu s priehľadnou kvapkou na streche (architekt Francúz Paul Andreu)
    - budova šátnej televízie - mrakodrap v tvare O (architekt Holanďan Rem Koolhaas)
    - tretí terminál pekingského interkontinentálneho letiska so siluetou draka (architekt Angličan Norman Foster)

    Kritici využili zrútenie nového terminálu letiska de Gaulla v Paríži, pretože do toho bol zapletený elitný architekt Andreu, ktorý sa velice snaží zobnúť si v Číne čo najviac. Ináčky, pri zrútení terminálu v Paríži zahynuli 4 ľudia, z toho 2 boli čínski turisti.

    "Neštastie na parížskom letisku prelomilo kúzlo a porušilo tabu. Razom sa rozbesneli všetci Číňania - od miestnych architektov po ochrancov životného prostredia, od tlače až po intelektuálov - ktorí sa predtým neopovážili štýl zahraničných celebrít spochybňovať: začal sa znášať dážď kritiky, ktorá stojí na solídnych finančných argumentoch. Urbanista Peng upozornil na cenu Andreuovej Opery, ktorá štvornásobne presahuje cenu Lincolnovho centra v New Yorku. - Ak zoberieme do úvahy odlišnú cenu pracovnej sily a príslušné proporcie medzi čínskym a americkým HDP a príjem na hlavu, vychádza nám, ako keby opera stála šestnásťkrát viac - a to je predsa absurdné."

    Zjavne si tí architekti západní myslia, že Číňania sú blbí a donekonečna sa nechajú odrpkávať.

    Ozaj, Čína si začína robiť v Európe inteligentné PR cez kultúru. Aj s pomocou tisícrukej Guan Yin.
    http://www.stv.sk/videoarchiv/relacia/spravy-stv/
    publikované: 06.07.2008 10:00:50 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  68. Keby tá linka nefungovala,
    je to vo videoarchíve STV v správach zo 4. júla pod názvom Projekt: Zažiť Čínu v strednej Európe na Slovensku.
    publikované: 06.07.2008 10:03:52 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  69. Cina je celkovo zaostala krajina s velkym stadom ludi
    Vy ste sa tu teda hladali: ema, grigoriy, idar, ardhjuna. Len jeden druheho potlapkavajte a vravte si, aki ste nadherni a vytesujte sa nad kopou hnoja zvanou: Cinska ludova republika. Tie vase ody mi pripominaju ospevovanie Ruska 30-tych rokov min storocia, ked bolshoy teatr sa vydal na turne po zapade a poniektori boli uneseny jeho umenim. Nemalo to ale ziadnu vypovedaciu hodnotu o tom, ako zije bezny muzik s chazjajkou, ci robotnik za pasom alebo na stavbe. A tych bola drviva vecsina. Zivot v Rusku bol neznesitelny a vysoko depresivny. Propaganda o umeni a realizacii jednotlivca bola plytka a priehladna. Len vemi naivni ludia jej podlahli.
    Podobne Cina, ma par umelcov a zbohatlikov. Tych par jedincov este netvori cely narod, ktory inac zije v spine, smrade a nekulturnosti. Cestovali ste tam niekedy hromadnou dopravou? Tam by ste videli len kazdodennu kulturu. Ludia do vas sacaju, ryju sa, ziadne "prepacte, dovolite, albo aspon uhnite". Surovo vas udupu, ak ste v ceste. Prostredie je plne odpadkov a tym padom aj zapachu. Vobec sa nedivim clankom typu:

    Čínske úrady vydali kódex obliekania

    31.07.2008 13:28 - PEKING
    V rámci finišujúcich príprav na blížiace sa olympijské hry v Pekingu čínske úrady obyvateľom hlavného mesta poradili, ako sa majú obliekať.
    Kódex obliekania neodporúča Pekinčanom nosiť farebné pestré šaty, biele ponožky do čiernych topánok a verejne sa promenádovať v pyžamách. Obyvatelia čínskej metropoly by taktiež mali obmedziť pľuvanie na verejnosti.

    Brožúra s detailnými odporúčaniami sa ocitla v poštových schránkach približne štyroch miliónov domácností. Čitatelia predmetnej publikácie o etikete sa okrem iného dozvedia aj to, ako správne pri pozdrave potriasť rukou.
    >>>

    Cinania su nekulturne stado. Ospevujete tu nieco, co nepoznate a robite unahlene zavery. Vyhlasenia typu: IBM - klenot Ameriky, kupili Cinania su velkym nezmyslom a len svecia o autorovej nevzdelanosti a slabom prehlade. K zvysku je asi zbytocne sa vyjadrovat, znoska prekrutenych faktov. Dobre ze som z Sk prec, mat takychto susedov, ci kolegov v praci, tak utekam na 100 honov.
    publikované: 31.07.2008 15:18:10 | autor: ste (e-mail, web, neautorizovaný)
  70. Ste, ty ubohy bolsevicky podclovek.
    Ty tu spominas, ako ziju v biede americki bezdomovci ... pardon, cinski bezdomovci? To tvrdievali len bolsvici, ty mali podobnych zalospevov plnu hubu.

    Ty, hovado sproste, chces o nejakom narode tvrdit, ze je "nekulturne stado"? A co si ty? Co o tebe to tvrdia tvoji susedia? Podla tvojho prejavu to iste.

    V Cine sa pripravuje stretnutie dvoch roznych svetov a americkym osadlenym prascom nepozdava, ze sa Peking na to zodpovedne pripravuje? Cina urcite nie je zazrak, ale ked uz mame kritizovat narody a ich vyvoj, je to Amerika a produkty je pakultury, ktora sa stava smradlavou kloakou ludstva.
    publikované: 31.07.2008 15:50:21 | autor: saint just (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014