Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sľúúúbilizmesiláásku

Bunraku

 Dvadsaťročné jubileum ďalšieho zo série globálnych bolševických pučov sa vraj oslavovalo na Hviezdoslavovom námestí, kde ľud uvil srdce z ostnatého drôtu odstrihnutého z plotu okolo americkej ambasády a veselil sa.

Huhňavý Vašek dostal čestné občianstvo Bratislavy, na čo povedal, že "ja si to čestné občianstvo, tú poctu, veľmi vážim, čo som vedel už pred tým, než som sem prišiel. Ale tu po tom ceremoniáli si to ešte viac vážim." Áno. Je to intelektuál a majster slova. A tiež povedal, že  "všetko ide oveľa pomalšie než sme pred 20 rokmi v dobách takého nadšenia predpokladali a očakávali," a jeho plurál zrejme narážal na krvavú beštiu Korbelovú-Albrightovú, z ktorou sa v Prahe na koncerte - kde zdegenerovaný Lou Reed v tričku odŕhal pre malomeštiacke paničky pražské vo večerných róbach - žartovne šťuchali a uchechtávali, že všetko síce ide pomaly, ale predsa. Postkomunistické krajiny podľa neho "musia ozdraviť spoločenský systém, vrátiť ľuďom sebavedomie, pričom politická kultúra je podľa neho ešte nezrelá a spája sa s veľkým prerozdeľovaním majetku, ktorý pre ňu predstavuje pokušenie." Amen. 

 Z programu k oslavám 20. výročia samozrútenia hnilého režimu som stihla to najlepšie. Predstavenie japonského bábkového divadla bunraku. Zorganizovali ho Japan Foundation a japonské veľvyslanectvo v Divadle P.O. Hviezdoslava, ktoré má podnadpis mestské divadlo, páchne myšinou, ale má javisko, hľadisko, dokonca aj balkón a je celkom fajn. Predstavenie otvoril veľvyslanec Japonska na Slovensku. Zmienil sa o tom, že bunraku má na Slovensku vystúpenie po prvý raz a je rád, že tu môže privítať vynikajúce Tokijské divadlo bunraku s jeho špecifickou formou Hachioji Kuruma Ningyo a bábkoherca Korya Nishikawu V. z dynastie veľkých japonských bábkohercov. Pán Koryu Nishikawa I. založil túto formu bábkového divadla  v polovici 19. storočia na konci obdobia Edo. Trojčlennú obsluhu vyše metra vysokých bábok nahradil jedným človekom pohybujúcim sa na nízkom drevenom vozíku a ovládajúcim všetky končatiny a hlavu bábky. 

 Súčasťou divadla bunraku je naratívny spev joruri, ktorého korene siahajú do konca 18. storočia. Pán veľvyslanec Japonska privítal okrem bábkoherca Korya Nishikawu aj speváka joruri Wakasanoju Tsurugu XI. Ten je pokračovateľom zakladateľa joruri Wakasanoju Tsurugu I. Tento súčasný pán Tsuruga má v Japonsku titul "žijúce národné kultúrne bohatstvo a nositeľ tradícií." V týchto končinách, kde si bolševici urobili laboratórium permanentných revolúcií, sú aj tieto dlhé umelecké dynastie potvrdením, že máme do činenia s úplne inou kultúrou. 

 Časť scény pre komickú bábkovú hru Yaji a Kita, v ktorej dvaja dobrodruhovia idú z Eda do Kjóta (s pultíkom pre speváka shinnai).

 To sú oni. Yaji a Kita.

Kita v strachu omylom zmláti v lese nejakého fracka, na čo príde frackov tata a Kitu zavraždí. Je to však slušný človek a ako ako-tak vidno na fotografii, Kitu oblečie do posmrtného kimona. Tu je o Kitovi, ktorý sa náhle ocitne v bielom kimone, dosť mizerné video z youtube

 

 Pán Tsuruga (druhý zľava) a dve hráčky na šamisen. Spolu so šamisenom vytvárali tieto dámy s ich dôstojnosťou a pokojom kompletné umelecké dielo. Bábkar vľavo má v rukách bábku Slovenky, ktorou zavŕšili predstavenie bunraku. Bábka tancovala na nejakú slovenskú ľudovú pieseň. Bolo to milé a ústretové.

Bunraku malo v Japonsku po WWII namále, keď ho pri zavádzaní pravej americkej demokuraší osloboditelia Japonska od japonských tradícií nazvali prežitkom feudalizmu. Nedopadlo však až tak katastrofálne ako ľudové divadlo kabuki, v ktorom vystupovali samuraji a ktoré bolo po WWII rovno zakázané alebo scenzurované. 

"Aj kodžiki, kompilácia mýtov z 8. storočia, z ktorých niektoré vychvaľovali cnosti dávnych cisárov, bola zakázaná. Horu Fudži, posvätné miesto šintoistického uctievania, tiež označili za zhubný symbol feudalizmu. Zábery slávnej hory boli vystrihnuté z japonských filmov. Samurajské filmy, pochopiteľne, zakázali všetky. Demokuraší mala byť vštepená japonským ľuďom, akoby nikdo z nich nikdy o tom pojme nepočul. Viazali sa s tým, okrem iného, tri S - sex, sport, screen. Bejzball bol propagovaný ako imanentne demokratický šport. Americkí tútori sa trápili nad feudalistickými vzťahmi medzi japonskými mužmi a ženami, ktorí sa nikdy nedržali za ruky, nie to ešte bozkávali na verejnosti. Jeden okupačný úradník mal oslnivý nápad, že americké ľudové tance by boli ideálny spôsob, ako oslobodiť Japoncov od feudalizmu a oboznámil s touto novinkou niektorých vidiečanov." (Ian Buruma, Zrod moderného Japonska)

(Kurosawa sa stal takým obľúbeným na Západe, lebo znázorňoval samurajov aj jednoduchých japonských sedliakov presne tak, ako ich chcel Západ vidieť - ako roztrasených debilkov.)

Jednou z troch častí bunraku bol fragment baladického príbehu muža Ran Cho, jeho manželky Omiye a kurtizány Kono´ito.  Celkovo sa bunraku venuje hlboko emotívnym témam, ktoré sa spravidla končia spoločnou samovraždou milencov. Sľúúúbilizmesiláásku, ale je to celé o ničom, radšej si to hoďme, hlavne teda ten, čo to vybľakoval bez hanby po námestiach.

O zmienenom trojčlennom príbehu Ran Cho - Omiya - Kono´ito sme v divadelnom letáku dostali túto informáciu: - Ran Cho totiž prestal pracovať a všetky peniaze minul na svoju milenku. Omiya tak bola sama nútená zamestnať sa v nevestinci, aby zarobila peniaze na ich každodenný život.  Ran Cho však všetky peniaze naďalej míňa na milenku, ktorú stále viac a viac miluje. Z bezvýchodiskovej situácie vidí jediné východisko - spácha spoločne s Kono´ito samovraždu." Toto náš kolektív pri diskusii o samovražde rozdelilo. Páni tvrdili, že samovraždu spáchali tie dve baby Omiya a Kono´ito. Počestné manželky povedali, že samovraždu spáchali Ran Cho s milenkou Kono´ito a osoby ľahších mravov vyhlásili, že samovraždu spáchali Omiya s manželom Ran Chom. 

Aká priepastná je odlišnosť nášho a japonského kultúrneho fundamentu - pre nás je jasným víťazom preživší.

Keď sme už pri tých samovraždách, nedávno sa vrátil z Japonska istý kamarát. Doteraz je v kultúrnom šoku z toho, že tam bolo čisto, poriadok, všetko fungovalo pokojne, perfektne a načas a všetci sa ukláňali. "Je to síce úžasné, ale oni ten tlak na perfekcionizmus nezvládajú a majú tam veľa samovrážd," povedal.

Keby to nezvládali, tak by ich kutlúra vyzerala inak, pomyslela som si. A som sa ho spýtala: Čo ak sú tie samovraždy len prejavom náročnosti? Čo ak je ich kultúra taká, že radšej dôstojne odísť, ako existovať v podmienkach, ktoré považujú za nedôstojné? Sme povinní akceptovať všetko? Hm?

A na toto som odpoveď nedostala.


Peri fyseos anthropu - O ľudskej prirodzenosti | stály odkaz

Komentáre

  1. samovrazda prejavom narocnosti
    mozno je, aspon zcasti ... . Musi tam byt ale aj to poznanie -" Marnost nad marnost, vsetko je len marnost a honba za vetrom"...myslim pocitove poznanie, nie to ze samovrahovia si oblubili Kazatela.... Co sa Vaska "ehn-ehn" tyka, myslim ze nie je hodnym byt spomenutym v tomto blogu ani ako odstrasujuci priklad.
    publikované: 21.11.2009 21:57:47 | autor: mnkr (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. To len aby sme nezabudli, menkaure,
    že mu bolo udelené čestné občianstvo Bratislavy. S opciou na prednostné humanitárne bombardovanie.

    Keď už sme pri tej cti, ja viem len toľko, že súvisí so samovraždami viac ako nejaké vybičované milenecké emócie. V čínskej kultúre sa to volá mianzi - strata ksichtu. Táto kultúra - materská kultúra japonskej - však mala smolu, že sa Čínou podchvíľou preháňali divoké nomádske hordy, a Japonsko malo geografické šťastie. Prirodzenú izolovanosť, čo Japoncom umožnilo pokojne si vyselektovať vlastnú, naozaj výnimočnú kultúru. Ich minimalizmus a perfekcionizmus nie je žiadna samozrejmosť, bezsrstá opica má skôr prirodzené sklon k sysleniu a bordelárstvu. Vytvoriť kultúru, ktorá z nej tento primitívny sklon vytrieska, vychová ju, nie je maličkosť.

    Nuž ale nakoniec došlo aj na krajinu vychádzajúceho Slnka, keď smradľavý McArthur, Supreme Commander for the Allied Powers, vstúpil v Acugi na pôdu Japonska a mal plnú papuľu rečí o tom, že Japonci sú ako malé deti - "kým Nemci sú vyspelá rasa", koniec citátu - japonská mentalita je barbarská a ich kultúra je jedovatá bylina. Toto povedal americký primitív v čase, keď desaťtisícom japonských detí v Hirošime a Nagasaki ešte stále mokvali príšerné popáleniny spôsobené americkou kultúrou (niežeby som niekomu dopriala popáleniny, ale tupci zrejme potrebujú skúsenosť na vlastnej koži, a tú im teda doprajem). Sex, šport a kino. To je také úžasné, kto už by mal v takejto báječnej americkej kultúre náladu na samovraždu.

    A už žiadna mianzi. Kde nie je česť, nemožno ju stratiť.
    Vo veľkom balení to nedávno predviedol General Motors, keď ojebal zmluvných partnerov, menovite Rusko a Nemecko. Hej, USA boli vždy v stave zúrivosti, keď Nemci paktovali s Rusmi a výskali radosťou, keď v minulom storočí Nemecko napadlo bolševický ZSSR. Teraz cez skurvené korporácie hrajú USA s Európu pokračovanie tejto nenávistnej hry, v ktorej nie je miesto pre česť a džentlmenské dohody
    http://ekonomika.sme.sk/c/5120053/nemecko-zrejme-bude-musiet-pomoct-opelu.html
    Mimochodom, bolo pozoruhodné čítať vo fáze, keď sa tento americký ojeb prevalil, reakcie tunajších oviec, ktoré bľačali, že hehehe, super. To by som rada počuť to remcanie, keď sa k nim ich zmluvní partneri (hocijakí, aj životní) takto zachovajú na lokálnej úrovni. No ale mentálnou výbavou primitíva je neschopnosť domýšľať veci do dôsledkov a potom odpudivo bedákať, že žije v bezpráví.
    publikované: 22.11.2009 06:32:59 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Ináčky, som si uvedomila kultúrnu odlišnosť
    Japoncov aj v súvislosti s takou blbosťou, akou bola reklamná brožúra o Japonsku, rozdávaná v mestskom divadle. V časti Veda, high tech boli na fotografiách vysmiati postarší inžinýri, očividne autentickí.
    Takýto reklamný kánon by bol u nás neprípustný. Na fotografiách by museli byť mladí dynamickí jedinci, zapožičaní z agentúry kšeftujúcej s postavičkami do reklamy, prípadne nejaké detváky, ako bolo možné zahliadnuť toť nedávno v reklame stavebnej firmy hojne prezentovanej na internete. V nej cca desaťročný hošánek v prilbe mudrlantsky rozbaľoval projekty, akože vám postaví dom. Niežeby na tom záležalo, ale aj tak by som rada vedieť, aké úvahy viedli kreténa v reklamnej branži k záveru, že zrovna toto vzbudzuje u potenciálnych klientov dôveru v kvalitu práce.
    Jedine že by to bol teda jeho syn a tata mu dohodil džob, aby si mladý kúpil skejtbord za svoje a už od detstva pochopil, ako ťažko si človek musí zarábať na chlieb svoj každodenný. Napríklad pózovaním v nepohodlnej ochrannej prilbe.
    publikované: 22.11.2009 06:49:16 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. vyplody
    priznam sa, ze som cele tie emine vyplody necital, ale viem si ich predstavit. Revolucia pred 20 rokmi bola najfantastickejsia vec, aj ked clovek na to teraz stale viac zabuda a obcas by sa mal pozastavit a spomenut si ake to bolo predtym vsetko otrasne.

    Pri tej prilezitosti ma napadlo ked som sedel a jedol kivi, ake boli vtedy rady na pomarance a o kivi ludia ani nevedeli ze existuje. Z mojho pohladu je kapitalizmus 100x nie tisic krat lepsi ako vtedajsi komunizmus, ked sa to da nejako kvantifikovat, a to sme prave v najhorsej hospodarskej krize od druhej svetovej vojny a moja rodina patrila pocas komunizmu k tym najpriviligovanejsim.

    A ze sa nejaky pofiderni anti-semitski nackovia citia teraz neslobodnejsi? Podla mna su na tom este lepsie ako si zasluzia, mali by vas popravit.
    publikované: 22.11.2009 08:09:27 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Ubohy Zidobolsevik Stanko.
    Ano, tvoja rodina patrila pocas komunizmu k najprivilegovanejsim (ako sam priznavas)

    Preto sme teba aj s celou tvojou rodinou mali v 1989 obesit.
    Rozumies.

    Ale nikdy nie je neskoro, pretoze historia sa vzdy cyklicky opakuje.
    A co je vynechane pri prvom priebehu, si neskor svoju karmu VZDY najde.
    Je to zakon.
    publikované: 22.11.2009 08:18:58 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Stanko, jelítko naše negramotné
    Veď píšem, že bolševický puč sa udial, aby sa mladí bolševickí hajzli - genetický materiál starých bolševických hajzlov mali za tohto režimu rovnako dobre ako ich skurvení rodičia privilegovaní v predošlom bolševickom režime.
    A ty mi to sem hneď dobehneš potvrdiť.

    Myslím si, že ešte furt nie je neskoro na slávnostnú revolučnú výzdobu kandelábrov privilegovanými zmrdmi minulého režimu, ktorí sa rehocú slušným ľuďom a vyhrážajú sa im. Nech tú revolúciu dotiahneme do konca. Výhodou dvadsaťročného oneskorenia je, že k nim môžeme privesiť ich genetický odpad, z ktorého sa vykľuli rovnaké bolševické špiny. Do huby im môžeme vraziť kivi, nech im nevylieza jazyk. Je to nechutné.
    publikované: 22.11.2009 08:25:15 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Ema, azda si nemyslis, ze sa ten zdegenerovany zidobolevik
    ma dnes dobre?
    To by nezral kiwi a nebehal chytat infarkty na tvoj blog.

    Treba ovsem este raz zdoraznit, ze tento ZIDOBOLSEVIK sa ZACAL VYHRAZAT POPRAVAMI.
    Preto sa necudujte a uz nekvicte, ked sa zidobolsevik zasa raz popali na ohni, ktory sam zaklada.

    Oni su proste nepoucitelni, horsi, ako opice.

    publikované: 22.11.2009 08:32:30 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Rozdiel je v tom,
    ze vy chcete zo zavisti vyvrazdovat cele rodiny. Takze stale mozme povedat, ze sme lepsi ako vy.
    publikované: 22.11.2009 09:20:06 | autor: Stan (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. stan,
    neviem co Ta k tomu vedie, mozno sa len nudis a potrebujes trochu provokovat ... nech je ako chce, vystavovat na obdiv svoju pokrivenu minulost, totalitarne myslenie a tuzbu po nasili je znakom istej zvrhlosti. Ale rob ako myslis, necitaj "emine vyplody" ked si ich "vies predstavit" :-)))
    publikované: 22.11.2009 13:17:31 | autor: mnkr (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. No tak ona sa nejaká tá hodnotná kultúra
    etablovala aj tu a dokonca dlhý čas aj stabilne fungovala. Nie je bez zaujímavosti, že to bolo za čias, keď bola spoločnosť ešte segregovaná. Logicky, veď kultúra je viazaná na rasu. Keď ale začali miešať karty rôzne neendemické živly, blicšnel bolo po veškerej kultúre.
    Na ilustráciu pekná ukážka z aktuálneho rozhovoru s gumenou mongolskou papulou, šéfideológom Kusým.
    Otázka čitateľa: "Marxistická filozofia, ako svetonázor socialistickej spoločnosti, prechádza z oblasti čistej teórie do oblastí spoločenskej praxe. Stáva sa nástrojom nielen vysvetľovania sveta, ale aj jeho zmeny, nástrojom jeho revolučného pretvárania. A v tom tiež spočíva základný význam štúdia marxistickej filozofie pre každého nášho človeka -budovateľa socializmu a komunizmu." Poznáte tento Vás citát?
    Síce nie kusá ale mimoriadne tupá odpoveď šéfideológa (pre istotu uvedená redakciou vo verzálkach): JA SOM SA NIKDY NETAJIL TÝM, ŽE SOM ZAČÍNAL AKO MARXISTA. VYŠTUDOVAL SOM NA KARLOVEJ UNIVERZITE FILOZOFIU A VTEDY PRE NÁS NEEXISTOVALA INÁ FILOZOFIA AKO MARXISTICKÁ. AŽ PO SKONČENÍ ŠTÚDIA SOM SA ZAČAL ORIENTOVAŤ AJ V MODERNÝCH FILOZOFICKÝCH PRÚDOCH. DÔSLEDOK TOHO BOL, ŽE SOM SA PRESTAL POVAŽOVAŤ ZA MARXISTU – A TO EŠTE ZA KOMUNIZMU.
    No a asi preto sa tento marxista-nemarxista tlačil ešte aj do ponovembrovej federálnej vlády ako predstaviteľ "slovenských reformných komunistov". Tak takéto mustre správania kedysi ani tu nemali miesto. Na to si Habsburg potrpel, aby mal vo veciach poriadok.
    Stanko, ty a tata ste tiež mongoli?
    publikované: 22.11.2009 15:04:18 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Zo zavisti?
    Ty chudatenko, kto tebe co kedy zavidel? To iba ty mas zdeformovane uplne mylne predstavy o vlastnom postaveni.
    Kuriemu oku nikto nic nezavidi.

    A ak kurie oko zacbne rozpravat o popravovani, jeho osud je definitivne specateny.
    publikované: 22.11.2009 16:09:28 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Inac, kedze su tie vianoce a tie vyrocia, cas pokoja a lasky,
    clovek si spomenie na dobu pred desiatimi (aj viac) rokmi, ked na diskusiach malokto veril v dolezitost nami predostrenych tem, ako malokto veril v ten vyvoj, ktory sme poniektori predpovedali.
    Dnes su to bezne temy a priam kazdy to vidi rovnako.
    Tolko k minulemu priebehu.

    Ako to je dnes? Dnes zas mozno mnohi neveria tomu, co sa nevyhnutne crta a o com vam tu obcas napisem. Nie ze by nechceli verit tym, ktori o veciach premyslaju, nie ze by azda nejak intelektualne nedokazali pochopit argumenty - ale oni to proste nedokazu uverit. Nevedia si to ani predstavit, tak, ako si ludia v historii takmer nikdy nevedeli predstavit, ze sa ich svet rozpadne a ze k tomu dojde skor ci neskor, ale obycejne ovela skor, ako ktokolvek z nich predpokladal. Dnes si myslia si, ze ludia ako ja zartuju, ze metaforicky prehnaju, ci ze zamerne vzbudzuju strach.

    Nie.
    Pred desiatimi rokmi som narpiklad vysvetloval ludom, ze Blizky vychod je jeden zo zakladnych problemov svetovej politiky, ze tzv. sionizmus v sirokom zmysle slova je zasadny problem Zapadu a ze tieto veci vsetci uvidia, pochopia a zhnusia sa z nich.

    Dnes som vam napisal a teraz to zopakujem:
    zidobolsevici budu visiet.

    Prebereme si to zas o desat rokov, ci som mal pravdu.
    publikované: 22.11.2009 16:47:54 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Nic proti Japoncom
    ale zatial ma ich kultura nejako za srdce velmi nechytila. Sushi este celkom ujde ale ked si pozriem zaverecny ucet a spomeniem na japonskych velrybarov, zostane mi na jazyku zvlastna pachut. Co sa tyka japonskej historie, takisto nic zvlastne. Feudalny uzatvoreny, skostnately a xenofobny rezim vytrhla z tisicrocneho spanku az invazia kolonialistov a definitivne ta posledna vyprovokovana americka. Naivne sa nazdavat, ze vsetko zmeni jedno storocie je ako ziadat od feudalneho ruska prerod na trhovu ekonomiku bez bolsevizmu a omylov mladych narodov. Japonske filmy a aj divadlo mi propadaju velmi pateticke. Neviem, aj to babkove bolsevicke divadlo (Manicka, Hurvinek a tatulda) maju Cesi so svojimi 10mil tusim vyzretejsie ... Ale vdaka za kulturnu reportaz s podivne mensim mnozstvom politickych narazok.
    publikované: 22.11.2009 16:56:33 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Martin, netreba s tebou zatriasť,
    aby sa ti usporiadali myšlienky?
    'Mladý národ' je fašizoidný pojem, ktorý používa napríklad maďarská propaganda na označenie Slovákov. Iste ti je známe, že maďarská historiografia, lepšie povedané mytológia, neuznáva ani existenciu Veľkej Moravy a Slováci podľa nej vznikli nedopatrením v meruôsmych rokoch.
    Ty tu ale túto demagogickú terminológiu beztrestne používať nebudeš a už vôbec nie v súvislosti s takým starým a významným národom ako sú Rusi. História Ruska nezačala ani Petrom Veľkým, ba dokonca ani Ivanom IV. Hrozným, ale oveľa dávnejšie, najneskôr v 8-9. storočí, kedy sa len začínali alebo ešte ani nezačali formovať aj mnohé iné európske národy. Niečo iné môžeš rozprávať len podobným chujom ako si ty v smetiarni.
    Nikto od teba nežiada, aby si pochopil kultúru inej rasy, ale by si si mohol osvojiť aspoň základy tej svojej vlastnej. Ibaže by si aj ty bol nejaký pozostatok tatárskych a mongolských nájazdov, ako jest stanko.
    publikované: 22.11.2009 22:17:15 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. martin ty si Niktoš
    a nemáš čo koho žiadať, aby sa prerodil na magorov tvojho rangu.
    Židoboľševizmus a trh má rovnakých otcov, niet nič medzi nimi rozporné, ich účelom je ničiť a rozbíjať všetko cenné a ešte z toho ťažiť. Štekáte na boľševikov nie preto že plienili, ale že aj vám nedovolili kradnúť a zdierať otrokov. 70 rokov výchovy k materializmu a požívačnosti a nevydolovali ste z toho nič, na rozdiel od hrabivých kapitalistov zo západu, ktorí nemali výčitky obchodovať z východom a zarábali a tým aj utužovali komunistov pri moci. Dnes rovnako v Číne. A ty burattino ich staviaš do konfliktu.
    Od počiatku sveta boli obchodníci čo ponúkali a vymieňali tovar, aj vo feudalizme, ty inteleguán, ale tebe nejde o predaj medzi susedmi, ale o židovské dogmy, o vyššiu ponuku a zvyšujúce sa ceny a kvantá ekonomických kníh čo ideologicky zdôvodňujú krádeže a egoizmus.
    Ruka trhu rozhodla, že nastanú cenové skoky lebo sa vraj zvýšil dopyt po nejakej blbovine, takže nie kazajková filozofia, ale nutnosť, ktorou malo ísť Rusko aj celý svet?
    Predávať závislým konzumentom predražené hlúposti je tvoj zmysel života.
    publikované: 23.11.2009 01:29:01 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Tá maďarská
    propaganda je maďarskou len v súvislosti s jazykom, v ktorom sa šíri, i keď ani tam to veľmi neplatí, presnejšie by malo byť označenie maďarsko–turecko–slovenský jazyk.
    Čo je v nich maďarské? Okrem zrady ich predkov. Oni nevyňali všetko árijské a slovenské, naopak, maďarské pre mnohých z nich je všetko uhorské, Maďari sú aj árijci, aj čmudi, všetci a všetko.
    Feferónčina je úplne identická s izraelským vnímaním, je im ľahostajné odkiaľ vyliezli, podstatné že sú spolusektári satanovej synagógy alebo ich vzdialení príbuzní, a tým sa stávajú Židmi a teda Hebrejmi.
    A môžu rozprúdiť nadávanie nielen na semitov Arabov, ale aj na spolužidov–negrov.
    Rasa neznamená nič, a vedecké upresnenie už vôbec.
    Na ženách sa jasnejšie vidí, odkiaľ prišli do Izraela, aj poslankyňa kryptotalmudského jobbiku je blondína, aj provokatérka Malinová má árijskú tvár.
    Ak by spájali „maďarské“ výlučne s tmavšími prísadami a jediné možné zafarbenie očí by bolo čierne to by bol veľký výkon smerom k pravde. Ak sú ochotní, a to áno, nenávidieť vlastných rasových bratov, nuž tak ako pacienti sú nevyliečiteľní a samozrejme na špinavú prácu používaní.
    publikované: 23.11.2009 01:52:22 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Zradlo, peniaze a Hurvinek, kultura sucasneho ludskeho odpadu.
    Co dodat - uznavaci Galov a podobnej chlpatej primitivnosti sa dnes a vsade znova a znova diskredituju sami.
    publikované: 23.11.2009 06:54:13 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Mánička, Hurvínek a talmuda
    Hrôzostrašná bábkohra o Korbelovej, Huhňavom a nomádskej príšere, ktorí pre blaho ľudstva vybombardujú pískajúcich divákov.
    Zvukový doprovod: Drn-drn zombie Lou Reed
    Zdravotná služba: Humanista Kuchnier chytajúci za srdce a jeho zmluvné transplantačné kliniky
    Catering: Monsanto
    Afterparty menu pre vyvolených: košer pištaku

    Netreba ďakovať, Martin, že je v tomto príspevku málo politiky. Tvoje blbé ignorantstvo je povestné aj bez toho.
    publikované: 23.11.2009 07:42:11 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. Neprekvapujuca pravda o zmene:
    Ako jednodche su historicke pravdy vyplyva aj z tejto recenzie jednej knihy:
    http://prop.sk/prekvapujuce_svetlo.html

    Historicku realitu proste nemozno zamlcat a oklamat.
    Upozornujem hlavne na bod 4, o
    rokovaní tajomníka ÚV KSČ Jozefa Lenárta, prvého námestníka federálneho rninistra vnútra Alojza Lorenca, vedúceho oddelenia štátnej administratívy ÚV KSČ Rudolfa Hegenbarta a ďalších vysokých oficiálnych československých predstaviteľov s veľvyslancami rozhodujúcich krajín NATO, ktoré sa uskutočnilo v auguste 1989 v pražskom hoteli Paríž.

    Vsetko bolo take jednoduche, cinitelia su znami do jedneho, Lenart, Hegenbart, Lorenz...

    ---
    Podobne je to zasa dnes. Tento system sa zmeni, zmeni sa vtedy, ked sa zmeni tazisko sily, ked si niekde v hoteli urciti ludia zasadnu a zmenia smer.
    Kym k tomuto fazovemu posunu dojde, treba sa riadit dvoma bodmi:

    1. My sme bezpochyby MORALNE nadradeni. Ab definitio.Vzdy sme boli, vzdy sme moralnu narocnost, cest a charakter osobnosti vyzadovali a propagovali. Je to evidentna otazka postoja, my moralku cenime a vyzadujeme, oni explicitne tvrdia, ze objektivna moralka nejestvuje. Opakujem, to MY sme bezpochyby moralne nadradeni.

    2. My sme bezpochyby KULTURNE nadradeni. Ab definitio.To ludia ako my vzdy tvorili a propagovali kulturnu narocnost a vynimocnost, propagovali kulturu ako strukturu hodnu chranenia a zocelovania - na rozdiel od kulturou opovrhujucich NIVELIZATOROV, RELATIVISTOV a malonarocnych ci az uplnych mentalnych slepcov.

    (Prepacte, ze som pouzil terminy My a Oni - je to aj podla prikladu jedneho tu pritomneho bezmenneho sraca, ktory to tu tento ICH sposob pouziva . Proste, Oni to tak robia a Oni proste inej reci zrejme neporozumeju)

    Tie dva body nie su pomocky k politickemu uspechu ci zmene sveta - tie dva body su navody na to, na com maju zdravi ludia trvat, aby im rozne chlpate monstra nezneprijemnili den.
    publikované: 23.11.2009 08:17:18 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Fuuu,
    iti, ni, san, yon, go, roku, siti, hati, kyuu, zyuu... Z hlboka dychat - to pomaha prekyslicit mozog
    publikované: 23.11.2009 08:27:53 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. A este mala osobna poznamka.
    Hore vyssie pisem, ze "tento system sa zmeni".

    Nechcem, aby niekto z mojich priatelov nadobudol dojem, ze patrim k tym co neustale cosi ocakavaju, co neznasaju pritomnost a cakaju na nejaku definitivnu zmenu. Nie, to by bolo prave jedno z typickych klamstiev a mytov o ludoch, hovoriacich krutu pravdu.

    Je to prave naopak - ja opovrhujem slepou frikulinskou biomasou, ktora je krmena tym, ze v minulosti bolo vsetko zle, vsetci boli blbi a primitivne zli, ale sucasnost... a bliizka buducnost, uz vsetko a natrvalo zmeni a bude trvale blaho. To su oni, ti dnesni "modri" bolsevici, nadseni tinageri s vymletymi mozgami, 20 rocni otroci bank, ktorym tvrdia, ze este chvilku (nejakych dalsich 20 rokov) musia posluchat a pracovat vice a lepe a potom, potom uz ... co vlastne potom? Ach, potom uz definitovne budu "uspesni", "lepsi ludia"... sami nevedia, CO vlastne, ale vedia, ze MUSIA...

    Nie, aby nevznikol mylny dojem, ja osobne ZIADNU zmenu nepotrebujem a ani do nej nebudem investovat vlastnu substancnu energiu.
    Pretoze to nepotrebuje.
    Nie, ja nebudem padlovat, aby som pohnal morsky prud, ja nebudem padlovat, aby som urychlil padajucu lavinu :)
    Mozno este tak zatlacim na spravne miesto v spravny cas, lahko, ale presne.
    A potom budem sledovat - tak, ako som v minulosti sledoval, ako teraz sledujem, ako vzdy.

    publikované: 23.11.2009 08:46:28 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Arton,
    "este tak zatlacim na spravne miesto v spravny cas, lahko, ale presne" - tu v tomto ta podporim a vpodstate vsetkych pritomnych. Inak, samozrejme, stojis na zlej strane barikady - metaforicky povedane, na strane osi
    publikované: 23.11.2009 09:09:53 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. dobry clanok o "nasom" novom prezidentovi:
    Herman is like Saruman, the wise wizard in Tolkien’s Lord of the Rings, who went over to the other side. He used to care about the things we cared about. But no longer. He has built himself a high tower from where he rules over all of us.

    viac tu - opisuje ho jehi stary byvaly kamarat:
    http://www.brusselsjournal.com/node/4181
    publikované: 23.11.2009 21:40:42 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. Martin, preco na zlej strane?
    Si si isty, ktora strana je zla?
    A si si isty, ze je tu vobec nejaka barikada a dve strany? A co ak su tri, styri... desat? Dobre som ta pochopil, ze pouzivas terminologiu konfliktu pomaly spred sto rokov?

    Na tychto a podobnych strankach nie je nic ziadanejsie, ako podrobne vypovede ludi, ako si ty. Ale ked vy ste taki ostychavi a vzdy rychlo - no, uteciete.
    publikované: 23.11.2009 23:08:25 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. Je to nebezpečná situácia, Sinuhe
    Z takých úradníčkov sa obvykle vykľujú psychopati. Treba s tým rátať.

    Že bol na post „nášho“ europrezidenta zvolený rachitický nímand, svedčí ale o dvoch veciach:
    - Európska únia osobnosti (skutočné politické osobnosti) nemá, alebo sa ich bojí vytiahnuť na najvyššie posty
    - Podľa toho, ako bleskurýchlo sa stiahli potkany typu Miliband či Blair, ktoré boli po najvyšších európskych postoch očividne pažravé a dávali to otvorene najavo, je zrejmé, že táto chamraď s krvavými paprčami je neakceptovateľná

    (Jedno s druhým, slaboch a psychopat, akým ten „náš“ prezident podľa všetkého je, neustojí nátlak ohrdnutých potkanov, ktorí sa budú angažovať v tom, čo vedia najlepšie – v zákulisných manipuláciách, s cieľom Európsku úniu poškodiť. Egál, za akú cenu. Hoci aj za cenu vojny. "Nechceli ste nás po dobrom ...")
    publikované: 24.11.2009 09:32:38 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Arton,
    strany a barikady si vztycil ty svojimi, umelecky mozno hodnotnymi ale obsahovo chatrnymi, prispevkami. Ci zle som pochopil, ze ty si na opacnej strane ako zidobolsevici, sionisti a podobna nomadska chamrad? Preco sa ma pytas ci som si isty miestom kde stojim ked ja vidim bojove pole a na nom Artona?
    publikované: 24.11.2009 16:48:41 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. prosim vas,
    neviete mi niekto vysvetlit ako moze na Slovensku restituovat cirkev majetok, ked cirkev nie je oddelena od statu?
    ked je napr. skola statne gymnazium, ako ho moze cirkev pravne vystahovat a restituovat budovu na uplne ine ucely?
    publikované: 24.11.2009 19:03:22 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. martin,
    v istom slova zmysle aj ja vidim Artona na bojovom poli, lenze v zmysle intelektualnom. Je to nieco, co je asi mimo Tvojho chapania. Ludi ako Ty kedysi oznacovali ako "predvoj robotnickej triedy"...nie, nemyslim tym, ze si bolsevik alebo nieco podobne, skor tie Tvoje nazory....'vsjo jasno".
    publikované: 24.11.2009 23:10:39 | autor: mnkr (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. Martin, som na inom mieste ako tebou spominana chamrad,
    ale otazka je, ci ty si na mieste tej chamrade.
    A ci si si naozaj isty, ze tvoj postoj je z nejakeho neznameho dovodu pre teba a hlavne svet to najlepsie? Stoji ti to za to, alebo si proste tuto zotrvacnost a zvyk este nikdy neuvazoval zmenit?

    Pises o bojovom poli, ale to zas len ukazujes stare dogmy, ktore ludom ako ty zvazuju ruky: mate vsugerovane, ze akakolvek zmena je "bojovy" proces. To vas drzi vo vezeni - ved kto by riskoval "boj", bez patricnej motivacie, ze hej.
    Nakreslili okolo vas ciaru a zakazali vam ju prekrocit. A vy hovorite o bariere, a o tom, ze tam za ciarou je bojove pole, kam vstupuju len blazni. Hlupaci, nie? Mudri ludia sedia doma a pocuvaju chlpatych ideologov. Mudri ludia posluchaju a cakaju, aby im ini povedali, co je eticke a co nie, vsak :)


    PS. Moje prispevky nie su umelecky hodnotne, pretoze ich pisem narychlo a nie do kamena, ale obsahovo su velmi obsazne. No, to nie je ziadna samochvala, pri dnesnych pomeroch, ked na papieri ci v internete je 99,99% clankov uplne bezobsaznych, alibisticky bezcielnych a len neautenticky opakuju stare vyblednute hluposti, posobi akakolvek skutocna myslienka ako kyslik pre umierajucich v potopenej ponorke.
    publikované: 25.11.2009 06:51:47 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. Bilderberg a europska dan
    publikované: 25.11.2009 08:07:20 | autor: Neuro (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. inteleguani
    Menkaur, mam pocit, ze ty si uz uplne medzi tymi "intelektualmi"-ideologmi, ktori vyprodukuju 20 kniziek o tej istej revolucii zabludil. Jedno maju spolocne s Artonom - vedia ako myslia ini...
    publikované: 25.11.2009 09:08:35 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. Hmm, to je zaujimave
    fakt, mojou specialitou je taky ten prienik, logika, kybernetika, psychologia...


    Ano, viem, ako ludia myslia.
    publikované: 25.11.2009 13:15:24 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. Mozno
    by stacilo sa iba specializovat ... napr. na tu logiku a hned clovek pochopi, ze myslenie je jedno velke prekvapko....
    publikované: 26.11.2009 10:22:22 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. priatelia,
    vy sa tu navzájom urážate a vonku sa zatiaľ dejú veci. Tak nám zvolili europrezidenta, byrokrata. Zatiaľ iba takého "akože", ale to sa postupne zmení. Príznačné je, že sa začalo hovoriť o eurodani. Aj tá bude zatiaľ iba akože, aj to sa bude postupne meniť. Slovenské firmy dostávajú protimonopolné pokuty, tie už sú menej akože. To je iný výsmech, Slováci a monopol na trhu... samozrejme, "nadnárodné" korporácie na Slovensku nemôžu dostať pokutu, veď žiadna nemá monopol - vždy sú na trhu dve či tri. Akože. No ale aby sme si nemysleli, že po 20 rokoch slobody už o ničom nerozhodujeme, tak máme zase raz voľby. Akože. Môžeme si slobodne zvoliť, či si dáme župan alebo montérky. A hybaj do Volkswagenu, možno budeme mať šťastie a budeme môcť pracovať pri páse. Wow!
    publikované: 26.11.2009 11:13:36 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. buheh
    toto sa ti velmi nepodarilo ...
    citaj diskusiu
    publikované: 26.11.2009 11:35:56 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. Logika hovori, ze myslenie je jednoznacny proces.
    Teda, aspon by malo byt, skutocne myslenie, nie to premielanie hmlistych, nedefinovanych a teda nic neznamenajucich zhlukov fonem/pismen, ktore mnohi povazuju za myslenie.

    Ono nie vsetky procesy, ktore prebiehaju v ludskom tele, su myslenie. Dokonca aj tie procesy, ktore prebiehaju v hlave homo sapiens, najcastejsie nie su myslenie. Zvacsa je to len taka jednoducha reakcna linia.
    Toto je dobre (peniaze, zlato, pochvala od davu ) - > spokojnost a slintanie, cakanie na odmenu, toto je zle ( samostatnost, spravodlivost, nezlomnost ) -> pohorsovanie sa, reci o nacizme, zapchavanie si usi, oci a zaliezanie do diery (schovavajuc vlastny obojok).

    Nie, Martin, tvoje myslenie nie je tiez ziadne velke prekvapko.
    publikované: 26.11.2009 11:49:18 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. Arton,
    ktora logika to prosim ta hovori? Tvoja? Pripustme, ze myslenie je mentalny proces, ktory vyhodnocuje vyznam pozorovaneho, pocuteho tj. analyzuje a kategorizuje, dalej zovseobecnuje a nachadza nove suvislosti medzi kategoriami (synteza) a rozhoduje o pravdivosti sformulovanych tvrdeni podla urcitych logickych pravidiel. Stale si myslis, ze je to jednoznacny proces?
    publikované: 26.11.2009 14:05:27 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. Myslenie je proces,
    ktoreho zakladom je logika, ktora sa da explicitne formalizovat.
    ( to, co ty sam pises "podla logickych pravidiel" ).
    Co je na tom nejednoznacne?

    Pravda, su ludia, ktori tomu "neveria", su kultury, ktore tomu neveria. Su ludia a kultury, ktore neveria ani matematike, neveria abstrakcii, neveria vede. Tak ako ty maju neprekonatelne predsudky voci predstave, ze su analyzovatelni a popisatelni, modelovatelni.

    Moj pes tiez neveri na jednoznacnost logiky.
    V Novej Guinei na nu domaci neveria.
    Mozno ano v starej nie (to je niekde na Zapade, vsak).
    Ludia proste nemusia verit na kyslik, aby prezili.

    Vaznou a konkretne praktickou pointou mojho prispevku by mohlo byt to, ze su kultury, ktore pocitaju s presnostou a jednoznacnostou, a su kultury, ktore su rozmazane, nepresne a svojvolne. Tie prve su strukturalizovane a zive, tie druhe su neforemne a roztecene. Tak to vzdy bolo a tak aj vzdy prosperovali a dopadli.
    Otazne je, ci si mozeme vybrat, alebo ci je to prilis determinovane genetikou a brazdou blbych tradicii.
    To je podstatna otazka.
    publikované: 26.11.2009 22:02:04 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. chúďatká bezmocné a nevinné zelené mozgy
    publikované: 27.11.2009 06:32:14 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. Arton,
    najhorsie kultury su tie, ktore maju v cele ludi, ktori si myslia, ze pojedli vsetku mudrost sveta a presne vedia ako a kam nasmerovat vojensky arzenal. Taketo kultury, vid. vyspele Nemecko z 30.-45. rokov minuleho storocia, vyzenu degenerovanych "blaznov", ako takych nomadov, do Ameriky a Izreala a sami rozputaju nejbesnejsi konflikt vsetkych cias. Su to proste kultury, ktore potrebuju polobohov, ktori si ani za Boha ziveho nepripustia, ze ich oponent mal pravdu. Naopak laxne a umelecky nad nou prizmuria oko a "jede se dal"....
    publikované: 27.11.2009 09:22:37 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. Martin, skus udrzat aspon ako tak format.
    Preco sem hned pleties "vojensky arzenal"?

    Nic ine uz nedokazes?

    Ved si rec zaviedol na logiku a poznanie, a teraz zas utekas k starym klise, starym tabu a starym ubohostiam? Vojenskym arzenalom operuju hlavne tebou spominani Americania a Izraelcania, to si si nevsimol, tie uboziatka jedni, deticky nevinne pokakane, co robia po svete??

    Ano, najhorsie kultury su tie, ktore vas ucia umyvat si ruky, ktore vas ucia zametat podlahu a ukladat si hracky, ktore si myslia, ze "pojedli vsetku mudrost sveta" a ucia vas vzdelavat sa a rozmyslat presne a chladne, nie bachorom ci este nizsimi telesnymi oblastami.
    Ucia vas tomu, aby ste pripustili, ze vas oponent ma pravdu, ze vam nepomoze, ked mu rozbijete hlavu ci na neho hodite tony vybusniny ci zapalnej latky - AJ TAK TU PRAVDU BUDE MAT.

    Martin, nie moc dobre sa bavis o logike, velmi zle sa prejavujes eticky. Zastavas sa vrazdenia a najhorsich svinstiev ludstva. Ved obhaj uz konecne trocha serioznejsie tvoju stranu, naco chodis po strankach roznych intelektualov, ked ti nakoniec nezostane nic ine, iba vypachnute blabotanie. Chod si po radu, dones argumenty. Ved predsa nie si sprostejsi, ako nejaky, podla teba "nackovia".

    Alebo ze by si nemal pravdu a tvoje postoje boli neobhajitelne?
    publikované: 27.11.2009 10:25:47 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. forma vs obsah
    arton, je neprehliadnutelne ako si ty zviedol rec od logiky(ci myslenia?) ku kulture a politike, ako stary dobry Adolf, hoci tie prirovnania su v dnesnej dobe klise, uznavam, mohol som zvolit Josipa alebo sucastneho neoliberala. Preco som tak neurobil? Aby som zvysil ucinok svojich slov. Tvoj nepriatel je totiz temer ten isty ako bol nepriatel nackov.

    Kde sa prosim ta zastavam vrazdenia?
    publikované: 27.11.2009 10:36:35 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. Martin, nebud smiesny.
    To akoze vazne uz zostava len najhorsi kaliber, priamo vytahovat Adolfa a priamo ho hadzat na spoludebatujuceho?
    Ako si spravne uviedol - tebe je jedno, aku mrtvolu, hlavne nieco absolutne negativne vytiahnut a bum ho .)

    Ja som otvorene spomenul ake nasledky ma rozdielny svetonazor ohladne zakladnych (logickych) veci na cely zivot a kulturu. Tym som zdoraznil vyznam danej temy, preco je taka dolezita. Mohol by som v tom pokracovat, pokial mas zaujem a nebudes upadat do hysterie. Naozaj si myslis, ze som "nacista"? Akoze vyholeny blbecek z ucnovkou? Alebo su nacisti nieco ine? Ja ti neviem, v zivote som ziveho nacistu nevidel. Alebo je nacizmus uz naozaj aj uznavanie hodnot ako presnost a jednoznacnost, hladanie odpovedi a tvrdenie o spoznatelnosti sveta?

    ---
    K tvojej osobnej otazke:
    Zastavas sa politiky Izraela. Politiky genocidy, ktora je nasobne horsia ako akekolvek politiky v modernych dejinach ludstva.
    O tom sa s tebou nemienim bavit, to je nespochybnitelny fakt.
    Som ochotny nad touto tvojou slabostou prizmurit oko - ved konieckoncov, ja nastastie vsetky tvoje aktivity v tomto smere nepoznam, ja ta tu nesudim.

    Ale mam dojem, ze tvoj zaujem klesa.
    Neopravnene - lebo uvaz - ludi ako ja len tak v televizii nezazres.)
    A mozes mysliet aj na inych (pritomnych), nielen na seba.
    publikované: 27.11.2009 10:58:56 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  44. Arton,
    je skoda, ze este nie si na ucnovke... Mal by si pred sebou moznost sa zmenit a snad si aj vsimnut mudrost svojich ucitelov, ktori upozornuju, ze je tu aj vyssie vzdelanie. Holohlavy ucnovkar je mensia hrozba ako ucesany kapral, umelec a filozof.
    --
    nikde sa nezastavam ziadnej politiky. naopak, mojou politikou je prispievat na organizacia ako AI, ktora ma svojom zozname prehresky voci zakladnej listine ludkych pravd a slobod kohokolvek, kto ju podpisal, bez ohladu na symbol, ktorym sa kryje
    publikované: 27.11.2009 11:05:01 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. Este tak mimo dialog, zas,
    len pre priatelov si dovolim nieco prezradit osobne:

    Ja nemam nepriatelov.

    Mojim nepriatelom nie su ani bolsevici, ani sionisti, ani semiti, ani upadkove populacie ( ved viete, cele lokality tzv. ciganskych osad ci objektivne sialeni a vrazdiaci zulovia) ani mnohe ine maniacke sekty.

    Nepriatel je niekto, s kym si musim vyrovnat ucty a s kym musim bojovat.
    Prosim, ja som plynuci clovek, fakt.
    Ja nemusim.

    Poruchy nie su moji nepriatelia, choroby nie su moji nepriatelia. Poruchy sa opravuju a choroby sa liecia. Kazdy nadych je vyliecenie nedostatku. Je to prirodzene, je to lahke. Nadych a vydych - tak prirodzene je liecit tento svet - vyrovanavat energeticke silociary. Nie je to ziadna namaha, nie su to ziadni nepriatelia. Je to stale iba jeden a ten isty svet a jeho vlny.

    .


    publikované: 27.11.2009 11:15:16 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. Martin, zostavas stale
    pri tej fadnej vytke, ze tvojmu diskutujucemu "chyba vzdelanie".

    Ovsem napisal si jeden fakt: napisal si, ze pre teba je "umelec" ci "filozof" "hrozba".
    Uz aj vytahujes revolver, ty humanista?
    Kto je pre teba teda hrozba? Kazdy, kto je vzdelany?Kazdy, kto ma fuziky? Kazdy, kto nema okovy, ako ty?

    ---
    Politiky Izraela sa zastavas, ale opakujem, ja ta nesudim. Budu ta sudit ini.
    (tvoje odpustky, ktore si kupujes od AI, clovece, su v tomto zmysle bezcenne)
    publikované: 27.11.2009 11:21:10 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  47. Arton,
    Latcho drom su kukni, ty upadkova civilizace
    publikované: 27.11.2009 11:21:13 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  48. "Priatelia",
    akoby som pocul svojho pana farara - "milujme svojich nepriatelov, odpustajme im, to je povinnost dobreho krestana".
    Arton - mojou hrozbou je nesebareflektivny jedinec, ktoreho nezastavi ani apel na rozum a argumenty... Sam totiz na vlastnych prezitkoch som niekolkokrat zazil co je to za vnutorny boj ked musis zhodit celu doterajsiu stavbu, kvoli nevyznamnemu a takmer neviditelnemu argumentu. Je to niekedy az na zblaznenie ... Drzim ti palce!
    publikované: 27.11.2009 11:26:30 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  49. Martin, tvoja hrozba si ty sam.
    To si spravne vystihol.

    Ale nepochopil si, zrejme zamerne - co som ostatne tebe ani nepisal: ja, na rozdiel od pokryteckych fararov, nic nehram, ja sa nehram na ziadne odpustanie, lebo odpustat mozno len nepriatelom. A tych ja nemam.

    Co sa tyka nafintenych obrazkov fidlikantov - clovece, tu si fakt NEPOCHOPIL vaznost temy, o ktorej sa bavime. O tej sa neda hovorit na zaklade hranych alebo kasirovanych filmikov, bavime sa o VAZNEJ REALITE - chod sa pozret do (mnohej, vacsiny ) ciganskej osady a tam uvidis Latcho drom - ty obhajovatel hnusu, upadku, degenracie a zlocinu.
    (alebo ani ten neobhajujes, "iba" davas linky na KLAMSTVA, ktore sociopaticky hnus zakryvaju?)

    Kedze uz si vraj doteraz zahodil nejake predsudky ( ake, to by ma zaujimalo, "celu doterajsiu stavbu", hm, socialisticku? nabozensku?), tak mas nadej urobit tak znova.
    Alebo nie, kedze mas z minulosti, ako sam pises, zafixovany strach pred podobnymi vecami (kedze si sa vtedy takmer zblaznil, hmmmm).

    Vastne prirodzene, aj ja som vyrastal pod zaplavou propagandy a tie veci, na ktore sa spoliehas ty, som poznal tak, ako ty, a ten proces trval nejaky cas, kym clovek odsunie prach a rozhliadne sa. Na to potrebuju aj urcity podnet, zhodu okolnosti.
    Martin, ja poznam ludi, ktori verili celkom tomu, co ty, a potom pochopili. Vlastne, prakticky vsetci, ktorym sa ukazali realne vztahy a realne pravdy, po urcitom case uznali a akceptovali realitu.
    Clovek MA tendenciu, poznat a uznavat pravdu.

    Hovorim, pokial si sa nezapojil moc do zlocinov sionizmu, nie je dovod, aby si sa dalej nicil.

    A nerob si vycitky, ze si na tieto veci neprisiel sam. Ono to tak nefunguje, vzdy musi byt aj urcita (stastna) nahoda.
    Pre teba je to mozno tento blog.)
    publikované: 27.11.2009 12:34:04 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  50. Vaznost intelektualnej temy
    Nehnevaj sa ale cigansky problem vo mne evokuje uz raz rieseny iny etnicko-nabozensko-politicko posvateny problem. Predtym nez by som riesitelovi dal ja sam do ruk nastroj, rozumej v sucasnej dobe politicku legitimitu a eurogrant, pozadoval by som po nom minimalne skusenosti a zivotne suzitie s danou komunitou a dalej vyborne a preukazatelne studijne vysledky v oblasti sociologie. Zaroven by som ho podrobil testu preco si mysli, ze uvedeny problem existuje najma na Slovensku z celej EU ...
    publikované: 27.11.2009 12:44:03 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  51. Vaznost, tu by som prosil, intelektualne ta tema ani nie je az tak narocna.
    Co myslis pod tym, "suzitie s danou komunitou"?
    To su zas len nejake vysvetlenia, akoze preco doterajsie akcie zlyhali? Pretoze ich robili "nespravni ludia"?

    Bez vysmechu, ako za sociku. "Metoda je spravna, len ludia ju zle realizuju".

    Pri Ciganoch sa v prvom rade asi najjasnejsie prejavuje, ze sucasne "socialne teorie" nemaju zakladne atributy pravdy:
    nedokazu popisat system tak, aby vedeli vysvetlit jeho fungovanie, predvidat jeho stav a dat odpoved na to, co treba spravit, ak ho chceme zmenit.
    (epidemiu zltacky a kriminality treba zmenit, o tom tiez nemienim diskutovat, a co je lepsie, o tom sa uz asi takmer NIK nemieni bavit - este nedavno to bolo inac)

    publikované: 27.11.2009 13:03:12 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  52. projekt "Slovakia"
    Na Slovensku uz toho zlyhalo viac - aj take pokusy ako nizkonakladovy letecky prepravca. Za to moze tiez socik ... Ach vy ideologovia... Odstavit vas od penazi je malo ;-) Prepac ale s clovekom, ktory nedokaze oslovit mensinu neurazlivym sposobom (sebareflexia), ja nebudem diskutovat.
    publikované: 27.11.2009 13:09:42 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  53. Podla teba
    mam volat Nemcov Dojčáci aby som ich neurazil? Nie je to skor naopak?
    Podla mna sa jedno velke mesto a jeden naozaj velky narod volali Roma, a je otazkou prava nedopustit, aby im toto meno ukradli nejake necivilizovane hordy, napriklad Tsiganes.

    Nejako prekvapivo si skoncil, zvlast ked uvazim, ze nadavat a urazat Slovensko ako celok si este len zacal. To by ti urcite islo lahko.
    publikované: 27.11.2009 13:28:33 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  54. Arton, keby ti to náhodou uniklo,
    tu je pozoruhodný kontrarevolučný materiál do tvojeho archívu:
    http://www.czechfreepress.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=1603&catid=58&Itemid=448
    Aspoň vieme, ako sa v tom čase narábalo s vôľou ľudu a inscenovala nežnosť resp. nenežnosť vtedajších lavórúcií. A kto o tom rozhodoval. Good job.
    publikované: 28.11.2009 01:27:13 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  55. Ano, na Rumunsku je to special viditelne.
    Ale uz vtedy, ked sa tam strielalo, sa hovorilo, ze do Rumunska vosli aj otvorene ruske vojska, aby to tam posunuli spravnym smerom (prozapadnym, tzv. kapitalistickym).
    Neviem, ci na tom je nieco pravdy, ale proste bolo jasne, ze Moskva tlaci.

    Len by som dodal k tomu koncu clanku, kde sa spomina, ze sa dnes Rumuni nenapiju zadarmo ani vody a ze 60% spomina na stary rezim, dodal by som svoju neustale uz omielanu temu:
    ziadna krajina neprekroci potencial svojich obyvatelov.

    Zial.
    No, a kedze som taky rozpisany v poslednom case, tak rozvediem:

    1.Su evidentne priklady svedciace o tom, ze system ovplyvnuje uroven spolocnosti. Take experimenty boli napriklad Vychodne a Zapadne Nemecko, Severna a Juzna Korea.
    Toto sme spominali vsetci este za sociku ako dokaz ekonomickej neschopnosti a inferiority systemu.
    Take nieco bolo vtedy oficialne samozrejme neakceptovatelne, zakazane.

    2.Za druhe su mnohe priklady zemi, ktore aj ked pomenili vsetky mozne systemy, stale zostavaju len naurovni, ktore ich skutocny najme BIOHUMANNY potencial umoznuje. Viac nedovoli. Prikladov klasickych je zas kopa. Taka Brazilia, napriklad, so vsetkou moznou dobrou teoriu a vecne zlou praxou, a prave to Rumunsko, kralovstvo, socializmus, kapitalizmus .. vsetko jedno (trocha vulgarne povedane, ale priblizne).
    To sa zas DNES neakceptuje, to je dnes tabu, zakazane.

    Tak ako socik musel priznat svoje chyby alebo padnut, sucasny socialny dogmatizmus musi priznat svoje chyby alebo padnut.

    Otazka teda zostava uz len:
    bude sa dat tato vec zmenit nejako partikularne, bud lokalne alebo v nejakej socialnej vrstve (elite), alebo naopak sucasna globalizacia, hustota a mnozstvo ludstva take ciastkove riesenie (na rozdiel od minulosti) uz neumozni a bude sa to musiet (najprv) cele rozpadnut?
    To je vlastne jedina otazka ... a aj ta vlastne obsahuje odpoved uz v sebe.

    publikované: 28.11.2009 08:57:45 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  56. Ked uz sme rpi teme, vsimol som si aj toto
    http://www.czechfreepress.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=1494:george-monbiot-mytus-o-populaci&catid=91:ekologie&Itemid=483

    Autor tam dokazuje, ze RAKOVINOVY rast populacii nie je pricinou nicenia prostredia uhlikovymi ci sirovymi emisiami.

    Dobre, to je povedzme pravda.

    Mal by sa ale zamysliet aj na rovnako zlymi, ak nie horsimi inymi nasledkami devastovania prostredia, a to hlavne genetickeho prostredia.
    Ak TOTO PROSTREDIE niekto povazuje za meneje podstatne, ak ho neikto totalne ignoruje, ako bolo donedavna este ignorovane stav ovzdusia a vody, tak sa setsakramentsky myli a je, aby som pouzil termin z clanku, "iracionalny ignorant".

    Este sa tam autor pokusil zamiest pod koberec to, ze tieto populacie su VYSOKO VYBUSNE.
    publikované: 28.11.2009 09:24:01 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  57. Tökés, oradejský biskup, je maďarským Fideszem zvolen za poslance europarlamentu.
    Rumunští Maďaři s ním nechtějí mít nic společného

    fidesz jeho provokácie iba financuje, ale on ako typický parazit „zastupujúci“ menšinu vystavenú diskriminácii bol zvolený v Rumunsku, využil početnosť a nevedomosť mondokujúcich, samozrejme aj pomaďarčených árijcov. Na štvanie potrebuje vyšší záber, nestačili by len počty poslancov v Maďarsku a vypustiť tie inde ponúkané.
    Jeho hnusný odporný zjav čo vyžaruje je len slabý odvar skazenosti jeho vnútra. Je biskupom najžidovskejšej sekty kalvínskej, ktorá po vzore talmudu vyzdvihla predurčenosť ľudí k zatrateniu vo vzťahu k úspešnosti vzrastu majetku a tým aj pohŕdanie nad pomocou iným. Každého blázna stvorila sekta a takí získavajú prednostne a vlastne výlučne ochranu Washingtonu.
    Nie Rumunsko bol koncentrák, ale len jednej špine sa ubližovalo, tak to videli v USA a hodili mu Trumanvsko-reaganovskú medailu slobody.
    publikované: 28.11.2009 23:59:10 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  58. Pre truchliacich
    publikované: 29.11.2009 16:21:42 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  59. Pre pobavenie
    publikované: 30.11.2009 13:46:20 | autor: AM (e-mail, web, neautorizovaný)
  60. otázky pre osadenstvo
    Vyhlásia Palestínčania svoj štát za nezavislý v hraniciach z roku 1967?
    Ak áno, čo urobí "zvyšok sveta" (čo urobí Izrael je zrejmé)?
    Čo napíše .týždeň?
    Čo to spraví s kriqom?
    publikované: 01.12.2009 12:20:07 | autor: AM (e-mail, web, neautorizovaný)
  61. Nieco lepsie pre pobavenie
    publikované: 01.12.2009 16:29:51 | autor: Garlic (e-mail, web, neautorizovaný)
  62. Hlavne je zrejmé, AM, čo urobia Clintoni
    Vydajú svoju škratinku do rodiny kóšer kriminálnika.
    Hľa, americká elita a jej samovražedná náklonnosť k pôvodne východoeurópskym chazarožidom, ktorých parazitický spôsob života vyselektoval na majstrovské ovládanie psychotechník ojebávania.

    No ale už im kypí spod všetkých pokrievok, kde varili svoje svinstvá. Čo bolo skryté, vždy vyjde na svetlo.
    Ukrainian academic: Israel imported 25,000 children for their organs
    http://www.haaretz.com/hasen/spages/1132425.html
    Ľudia sa už prestávajú báť a začínajú hovoriť.
    "Ukraine isn't the Gaza Strip!"

    Je tam aj toto:
    The conference, some of whose participants belong to a Slavic-rights movement, also featured two professors who presented a book blaming "the Zionists" for the Ukrainian famine of the 1930s as well as the country's current condition.
    Ak by niekto vedel, kde možno tú knihu získať, poprosím o informáciu.
    publikované: 03.12.2009 06:12:31 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  63. Bigot tiahne do boja
    A je vraj pretty sure, že EÚ neprijme rezolúciu o uznaní štátu Palestína a jeho hlavného mesta Al Quds (Jeruzalem) v tej podobe, v akej ju predkladá Švédsko ako predsedajúca krajina.
    http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1259243066949&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
    To je bieda, to je bieda, že hasbara musí vyťahovať z rukáva takéto nudné zajace - a žiadne esá.
    Z roka na rok plavovlasejšia chazarská beštia Cipi - ktorá čoskoro pomašíruje pred tribunál pre vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti a bude sa osobne zodpovedať za masaker v Gaze - lieta momentálne po Európe ako besná, pení a vyhráža sa. Uvidíme, aký bude výsledok.
    publikované: 03.12.2009 06:27:19 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  64. Aby sme neobišli hlavny zdroj informacii o Izraeli
    Správy, ktorými Semišová prikrmuje čitateľov mienkotvorného denníka:
    http://www.sme.sk/c/5137227/boxer-a-rabin-nevylucuje-sa-to.html

    Vzor ideálneho žida. Keď niekto nerobí, čo si praje, jednu mu uvalí.

    Prostý smetiarsky čitateľ sa nebude pozastavovat nad tým, ako Yuri musí odísť z IZRAELA do USA, aby objavil judaizmus.

    Je to krásny židovsky príbeh. Sú v ňom všetky povinné ingrediencie. Zlí slovanskí gójovia, ktorí si antisemitsky "doberajú" Jurijka, donútia rodinu Foremanovcov odsťahovať sa v roku 1991 do Izraela. Tam Jurijko ďalej trpí, tento raz pre zlých Arabov v boxerských kluboch. Nomádska odysea židovského hrdinu pokračuje odchodom do USA, kde konečne objavuje judaizmus. Zmohutnie a vypracuje si typický židovský štýl boxu, ktorý kombinuje (no, nenapíšem, že vykráda, ešte by to vyzeralo ako typická izraelská veda, technika, literatúra, kuchyňa...) prvky európske a americké. Je to, samozrejme, talent a pracant. Dopoludnia si vyplachuje mozog slintami o vyvolenom národe a gójskom dobytku, popoludní mláti do vreca.
    Smrk. Dávno som nič také dojímavé nečítala.

    Vo Fidlerovi na streche išli nomádski chazari rovnými nohami do USA. To mi je ľúto, že si teraz musia robiť medzipristátie v Palestíne a komplikovať si život hroznými skúsenosťami s hroznými Palestínčanmi, ktorí nie sú schopní spakovať sa a odtiahnuť niekam do piče, napríklad do Bieloruska.
    Ale hero Yuri, vlastník troch občianstiev, príde a vyboxuje ich tam. Za vrúcneho čapkania divákov v USA a Európe.
    On predsa toľko trpel.
    publikované: 03.12.2009 07:11:55 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  65. ak sa chceš dojať, ema, k slzám
    prečítaj si hniljašov blog o tom, ako bol v Prievidzi na tréningu kickboxu ... to je dojímavý príbeh psychicky narušeného náboženského fanatika na slovensko-sionistický spôsob ...
    k tej svadbe "prominetného páru" ... na Slovensku by sa na to spoločnosť pozerala cez prsty, svadba dcérenky exprezidenta so synáčikom zlodeja, ktorého bohatstvo stojí a padá na nelegálnych praktikách ...
    to by si bulvár (Nový čas, .týždeň, SME a pod.) zgustol, to by bolo Schutzových komentárov ...
    vzala by si Clintonka tohto chlapčeka, ak by nemal jeho ocko peňiažky? stretli by sa vlastne?
    ale Slovensko je malomeštiacka zaostalá východoeurópska oblasť, my tu nemôžeme pochopiť, že je to pravá láska, priam rozprávková - kráľovská dcéra si berie syna vyvrheľa
    btw čo ortodoxní na tú svadbu? žid a gójka ...
    publikované: 03.12.2009 10:38:34 | autor: AM (e-mail, web, neautorizovaný)
  66. Ortodoxný povedal:
    "Clintonových dcéra je židovskejšia ako ktorákoľvek židovka."
    Som sa ho spýtala, aká je vlastne definícia židovky, a on na to "Veď to, veď to."
    A bolo.

    Tam ani nejde o to, čo povie bulvár, ale dal by si ty dcéru do rodiny basmana?
    Juj, bolo by antisemitské povedať teliatku, aby sa dotyčného stránilo. To si Clintonovci nemôžu dovoliť.

    Keby neboli blbí, dajú ju za Wanga alebo Wua. Aj potomstvo by mali bystré. Skutočne bystré, nie vychcané.
    Aušak takto ...

    No ale chuj s nimi.
    publikované: 03.12.2009 15:56:07 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  67. veď práve ema
    nikto s chrbtovou kosťou by niečo také vo svojej rodine nepripustil a tá narážka na bulvár bola práve preto, že v normálnom svete je vonkoncom neprípustné takéto prepojenie vrcholnej politiky a organizovaného zločinu
    to si dovolia len v štátoch ako je Albánsko, jeho odnož Kosovo ... a USA ...
    publikované: 03.12.2009 16:37:50 | autor: AM (e-mail, web, neautorizovaný)
  68. Golodomor ako pracovná metóda
    Stanko preložil pre kriqa článok z Hárecu.
    http://www.outsidermedia.cz/Article.aspx?id=2333
    Ten rozhovor s Goldstonom má sice chuť odstredeného mlieka a je pre nás zbytočný, ale v súvislosti s Ukrajinou je tam jedna dôležitá Goldstonova poznámka, ktorú si treba dobre zapamätať:

    "Připomínám, že by měl přijít ten okamžik pro Izrael, kdy se bude zabývat nejenom obviněními ze zabití a zranění velkého množství civilistů, ale také z kolektivního trestání zaměřeného na obyvatele Gazy, spočívajícího v ozsáhlém ničení infrastruktury, ZVLÁŠTĚ TÉ, SPOJENÉ S VÝROBOU POTRAVIN."

    A ja ešte pripomínam leto 2006, kedy Izrael rozbíjal civilnú infraštruktúru Libanonu, a nielenže vtedy pred židmi utekalo milión ľudí z južného Libanonu, ale židovská armáda všemožne bránila humanitárnym organizáciám doviezť im potraviny. Konvoje s potravinami boli bombardované a zahynuli pri tom aj ľudia, ktorí boli ochotní sadnúť do kamiónov a doviezť jedlo hladujúcim ľuďom, vrátane množstva detí. Aj Robert Fisk vtedy pochopil, že jeho jazda v sanitke Červeného kríža len úplnou náhodou nebola jeho posledná.

    To len aby židofilné jelitá vedeli, s kým majú do činenia. Zajtra sa môže stať, že beštiálna sionistická čvarga prinúti hltať burinu pri ceste vaše vlastné deti a rodičov. Pohľad je to strašný. Neprajem ho dokonca ani prepitým zdegenerovaným obdivovateľom siončvargy ako je kriq.
    publikované: 04.12.2009 06:13:43 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  69. Pé es, ešte dačo ku Goldstonovej poznámke
    o ničení infraštruktúry na výrobu potravín.

    Do Gazy sa počas židovského masakru jej obyvateľov na rozhraní rokov 2008/2009 nesmeli doviesť žiadne potraviny. Humanitárne organizácie boli vtedy s nervami v koncoch, lebo sa museli pozerať na Izraelom orchestrovaný hladomor v priamom prenose a nesmeli 1,5 miliónu ľudí v Gaze pomôcť. Bolo to úplne šialené.

    Na blokovaní potravín do Gazy sa v zásade doteraz nič nezmenilo. V marci na veľký nátlak USA chrapúnsky chazarožid Olmert láskavo dovolil, aby boli ľudským bytostiam do Gazy dovezené cestoviny a syr.
    http://www.haaretz.com/hasen/spages/1073240.html
    Ale to len preto, aby to mohlo byť následne s veľkou pasiou zakázané.

    Sakra, ľudia, už sa preberte! Zajtra ste na rade vy.
    publikované: 04.12.2009 06:25:05 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014