Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pán Costcutting a pán Timesaving

Kto spôsobil ekologickú katastrofu v Mexickom zálive

  Cirkus v hĺbke 1,5 kilometra pod vodnou hladinou Mexického zálivu, v ktorom účinkujú divoký gúšer a cvičené ROVy, mal tento týždeň doplnkové predstavenie. Americkí kongresmani si predvolali na výsluch šéfa BP Tonyho Haywarda, aby mu kládli nepríjemné otázky o tom, akým spôsobom BP dotiahla do USA katastrofu kombinujúcu Bhopál a deltu Nigeru a celé to zaznamenali na video. Subkomitét viedol predseda Stupak. Tento Američan vojde do dejín ako bystrý muž, ktorý postrehol, že BP znižovala náklady a urýchľovala prácu na úkor bezpečnosti. Pritom dnes len úplný blb alebo americký úradník nevie, že dvaja experti, Mr Costcutting a Mr Timesaving, sú absolútnymi vládcami korporátnej kultúry už pekne dlho. Svoju misiu však vykonávali hlavne v slabých krajinách tretieho sveta (čo pána Stupaka iste nikdy netrápilo). Takzvaná ekonomická kríza však pomohla korporáciám zaviesť cost cutting a time saving aj v krajinách, kde sa dovtedy správali ako-tak civilizovane. Hoci je BP od svojho vzniku, kedy plienila iránske ložiská, známa šokujúcou mierou cynizmu voči prírode (aj na katastrofu ropného vrtu MC 252 v Mexickom zálive zareagoval CEO BP Tony Hayward nonšalantným výrokom, že je to len drobný ropný pramienok uprostred masy morskej vody), jej bezohľadnosť v uplynulých rokoch akcelerovala a korporácia bola čoraz častejšie ochotná ísť do extrémneho rizika. Aj priamo v USA. Nehodám v amerických rafinéfiách a skorodovaným ropovodom na Aljaške nasadil korunu práve výbuch na plošine Deepwater Horizon a to, čo nasledovalo - to, čo všetci vidíme a z čoho slabšie povahy už kolabujú a nás silnejšie povahy to čaká neskôr. 

Foto: J.D. Davidson

 Vyšetrovanie ukázalo, že s vrtom MC 252 boli vážne problémy už od februára 2010. Pracovníci na plošine na to nervózne opakovane upozorňovali a zamestnanci korporácie Halliburton, ktorá vykonávala kritické cementačné práce, navrhovali korporácii BP bezpečnejší postup. Manažéri BP ho zamietli. Trval by dlhšie a bol by drahší.

Americkí kongresmani žiadajú hlavu šéfa BP Tonyho Haywarda. Ak by sa ňou dal upchať vrt, chrliaci do Mexického zálivu uhľovodíky - dobre. Ale tako? Je úplne jedno, kto stojí na čele monštruóznych korporácií, ktoré tak veľmi pripomínajú stredoveké feudálne panstvá (majetok je dedičný, nezabúdajme). Ich zločinný charakter to nezmení.

Na celom prepytujem kongresionálnom híringu bolo najzaujímavejšie, že nikoho z členov subkomitétu nezaujímalo, prečo BP ani po 2 mesiacoch od výbuchu ropnej plošiny Deepwater Horizon nemá o tejto udalosti vypracovanú súhrnnú správu.

Dáta z vrtu MC252 krátko pred výbuchom ropnej plošiny Deepwater Horizon

Ako povedal klasik v súvislosti s kvantom ropy valiacej sa do vôd zálivu, veľa fyzikálnych zákonov bude pripomenutých. A ja dodám, že sa budú týkať aj samotnej americkej spoločnosti - nielen neživej prírody.

Bola by škoda nevyužiť súčasné dianie v Mexickom zálive na dve poznámky:

- Aj na korporácie sa vzťahujú zákonitosti kolapsu zložitých spoločností. BP ako jedna z najstarších a najväčších svetových korporácií kolabuje pod vlastnou ťarchou. Sprievodným úkazom je zdivočelý ultrahlboký vrt MC252 a neschopnosť korporácie zastaviť únik ropy + efektívne organizovať čistiace práce.

- Obdobou výbuchu ropnej plošiny a následnej ekologickej katastrofy bol kolaps bánk. Táto ekologická katastrofa zasiahla environment - životy desiatok miliónov ľudí. No ale koho by trápil sociálny kolaps, keď nie je taký spektakulárny ako gigantická ropná škvrna.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

A čo nové doma? K moci sa derie gang štyroch. Vdova po komediantovi, Riško Dršbalónik, komisár Fígeľ, ktorý vošiel do dejín SR zdravicou pri príležitosti masakry ľudí v Gaze spáchanej židovskou armádou, a Béla Brutál, ktorý túži nakopať komisára a zalepiť mu hubu ešte skôr, ako sa stanú kloačnými parťákmi. Svorne sľubujú ľudu slovenskému zmenu. Čiže revolúciu.

Idú títo revolucionárski bolševici rúcať sochy? Opierať sa do jazykového zákona? Nie. Prvé, čo ich zaujíma, sú peniaze. Tu vidno pravú motiváciu tejto chamrade - dokopať Slovensko k ekonomickému kolapsu. Ostatné už padne samé. Je zvlášť dojímavé, keď hovorí o deformácii podnikateľského prostredia zákonom o strategických podnikoch Béla - kámoš a kmeňový brat Viktora Orbána z krajiny, ktorá zaviedla Lex MOL (chrániaci ako maďarský strategický podnik aj Slovnaft, ktorý je zatiaľ stále na slovenskom území) - toho Orbána, ktorý sa napriek skrachovanej maďarskej ekonomike snaží za každú cenu kúpiť do vlastníctva štátu vyše 21 % akcií MOL. Nuž, iný meter je na Maďarsko - a iný na Felvidék. Vdova po komediantovi nám to potvrdí.


Peri fyseos anthropu - O ľudskej prirodzenosti | stály odkaz

Komentáre

  1. Už se perou
    BP hryz do Andarka, Andarko hryz-hryz do BP. A to je len začiatok
    http://money.cnn.com/2010/06/18/news/companies/BP_Anadarko/index.htm?hpt=T1
    Uhľovodíky zatiaľ veselo a nehatene frčia do zálivu.
    publikované: 19.06.2010 15:50:31 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Corporation Xe Service
    http://www.sme.sk/c/5430864/nastupca-kontroverznej-esbeesky-bude-posobit-v-afganistane.html

    Blackwater. Nova forma korporacii s licenciou na zabijanie
    Afganske opium treba chranit

    Takto sa pretransformuje aj BP
    publikované: 19.06.2010 17:03:22 | autor: opium crudum afganiensis (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Co opium
    najnovsie LITIUM, ZLATO....
    publikované: 19.06.2010 20:01:46 | autor: N (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. asi tak nejak
    publikované: 19.06.2010 20:10:39 | autor: Jojo (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Israel bars German minister from Gaza
    German Development Aid Minister Dirk Niebel was denied entry into the Gaza Strip during his current visit to Israel, German officials said Saturday evening.

    A ministry spokesman said talks had continued to the last moment with Israeli officials over Niebel's aim to visit the Palestinian areas.

    German Development Aid Minister Dirk Niebel was denied entry into the Gaza Strip during his current visit to Israel, German officials said Saturday evening.

    A ministry spokesman said talks had continued to the last moment with Israeli officials over Niebel's aim to visit the Palestinian areas.
    publikované: 19.06.2010 23:00:40 | autor: . (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Mineralizácia americkej propagandy
    Už zas. To je ale nuda.

    Keď koloniálne USA dostávali po pysku vo Vietname, americká vojnová propaganda zabudovala do svojich slintov úžasné vietnamské ložiská vanádu.

    Teraz majú Američania stiahnutý chvost v Afganistane - a čo vykotí americká propaganda? Lítium a podobné chutné vecičky na povzbudenie bojového apetítu Američanov. Kto už pozná lepšie ich pažravú mentalitu, ktorá sa za desaťročia od špinavej vietnamskej vojny nezmenila, ak nie Pentagon. "Juj, treba tam zostať. Je tam BOHATSTVO," povie si po prečítaní propagandy od Pentagonu Američan. Jeho zadný mozog sa rozvibruje a zelená guma Petraeus je zachránený.
    Nerastné bohatstvo je prísľub, že sa okupácia Afganistanu bude samofinancovať z výnosov z nerastnej rabovačky. Tak ako sa teraz samofinancuje v Iraku z irackej ropy. Šikovní zabijaci z Xe Services, ktorých za čias Blackwateru vďačné iracké domáce obyvateľstvo rozvešalo vo franforcoch po falúdžskom moste, budú vyplácaní výnosmi z afganských ložísk.

    Na tej propagandistickej správe bolo najzábavnejšie, že afganské ložiská nerastných surovín "objavil tím úradníkov Pentagonu s malou skupinkou geológov z USGS."
    Aká sprostosť.
    Americkí geológovia tam pobiehali a poletovali už štyri-päť rokov nazad a v paprčkách mali - ruské mapy. Tie odišli zo zdemokratizovaného Ruska spolu s hajzlami, ktorí pracovali v ruských geologických službách a boli ochotní predať tieto cenné mapy Američanom za hocičo. Medzi nimi bola aj kopa Šlojmov, ktorí krádež máp a ich odovzdanie Američanom považovali priam za svoju povinnosť voči sionistickému režimu. Dostali za to ako odmenu US občianstvo. Inak by museli pri vycestovávaní z Izraela do USA vždy potupne žiadať o víza. (Dúfam, že tu všetci vieme, že Izrael má voči USA vízovú povinnosť).
    Inak, je to obdoba toho, ako predávali informácie o slovenských ložiskách nerastných surovín všelijakým pochybným drancujúcim firmám poniektorí slovenskí geológovia.

    Tie ruské geologické mapy Afganistanu sú veľmi kvalitné. Bez nich by boli experti z Pentagonu a USGS v riti. To len tak, na okraj.

    No ale iné som chcela. Neďaleko Kábulu je veľké ložisko medi. Ťažbu zastrešuje - čínska firma. Bez desiatok tisícov čínskych vojakov v krajine, bez ťažkej vojenskej techniky a drónov. Jediné, čo jej hrozí je, že ju vybombardujú prepytujem spojenci.
    Čína za možnosť pôsobiť v Afganistane tvrdo politicky platí. Dúfam, že nikto nie je taký naivný a nebude klásť otázku, kto tam Čínu politicky vydiera.
    Situácia v Afganistane dospela do stavu, keď budú na afganských ložiskách pôsobiť čínske firmy, ktoré budú platiť veľké výpalné Spojeným štátom americkým. Tie tam budú prevádzkovať "esbeesky" typu Xe Services a tie tam budú plniť dve úlohy: dohliadať na domorodcov, aby nepindali voči drancovaniu krajiny a dohliadať na čínske firmy, aby pekne načas a v dostatočnej výške cvakali Amerike výpalné a správali s apodľa amerických požiadaviek. Budú tam mať amerických supervízorov, samozrejme. Takáto je americká predstava o slobodnom podnikaní v globalizovanom svete.
    Brave New World. Hallelujja!
    A ópium ako bonus. Samozrejme. Nadrogované davy sa lepšie ovládajú.
    publikované: 20.06.2010 06:37:18 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Xe Services, čiže Blackwater
    Koporácia, ktorá má od vlády USA licenciu na zabíjanie.

    Pozrime sa trochu do histórie. Kým Američania neudreli na Irak, táto partička agresívnych smradov živorila ako inštruktori streľby. Nebyť amerického občianskeho militarizmu, nemala by táto prepytujem firma šancu ani vzniknúť.
    Hviezdne chvíle pre Blackwater nastali až po tom, ako v súvislosti s vojnou v Iraku zmutovala na oficiálnych súkromných zabijakov, ktorých Amerika vypustila ako svorku pitbullov na Iračanov.

    Zrejme je načase prečítať si Peltonovu knihu Oprávnění zabíjet (Kontraktoři ve válce s terorizmem)
    http://www.martinus.sk/?uItem=57572
    Napísal ju magor nadšený vraždením, a preto tam nemožno očakávať ani náznak etickej roviny.
    Sľubná je už fotodokumentácia: Mamba tím Blackwateru, Little Bird Blackwateru doplňuje muníciu kontraktorom na streche v Nadžáfe, Grizz a Toll relaxujú medzi dvoma jazdami (Grizz a Toll sú dvaja potetovaní "pracovníci" Blackwateru, ktorých tupé sánky veštia pevný charakter) atakďalej atakďalej.
    Zatiaľ som si prečítala toľko, že svorka vrahov korektne označovaných ako kontraktori jazdila po Iraku v bielych nenápadných autách s čiernami sklami a keď sa k týmto autám, ktoré vyzerali úplne civilne, nič netušiaci domáci obyvatelia priblížili, začali po nich strieľať. Cool.
    Zabijaci z Blackwater stáli mimo zákona. Za svoje zločiny neboli trestaní, pretože tak to vo svojom boji "o srdcia a mysle" Iračanov zariadil Bushovský klan.
    Teraz bude Xe Services bojovať "o srdcia a mysle" Afgancov.
    publikované: 20.06.2010 07:20:18 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Do tretice poznámka k ROV
    K podmorským robotíkom (Remotely Operated Vehicles), ktoré dobiedzajú do gúšeru
    http://mxl.fi/bpfeeds/

    V časopise Robot Revue (vo svojom druhom roku existencie ešte stále detinskom a mizernom) je seriál o týchto podmorských robotoch a k nemu historický prehľad. Začína sa takto:

    1941
    Vznikli prvé podmorské elektronické navigačné systémy. Po vojne boli využité ako podpora pre hydrografické systémy, prevádzku hĺbkových kamier, magnetometrov bočných sonarov navádzania ROV (Remotely Operated Vehicles)

    1953
    Prvý ROV - Poodle (Francúzsko)

    1957
    Prvý AUV - SPURV (USA)

    Áno. Niečo tam chýba. Zátvorka k prvému údaju. Má v nej byť NEMECKO.

    To čo je toto za skurvený systém, keď ani v detinskom časopise o robotíkoch nesmie byť napísané, že základy podmorskej robotiky sú v Nemecku.
    Niekto sa bojí, aby si náhodou ani čitatelia tohto blbého plátku neuvedomili, aká technologická sila bola v tom čase Nemecko - bola to pre USA tak nebezpečná konkurencia, že ju Američania boli ochotní zničiť za každú cenu. Vybombardovať do doby kamennej.
    Hej. Toto je pravý dôvod zničenia Nemecka, vrátane Morgenthauovho genocídneho plánu.
    Zvyšok je propaganda.
    publikované: 20.06.2010 07:41:26 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Ema,
    nazdavam sa, ze maximalizacia prijmov a minimalizacia nakladov je zakladnym ekonomickym principom, ktory zabezpecuje spolocnostiam maximalny zisk a robi vlastnikov stastnymi. Regulovat spravanie ekonomickych jednotiek v honbe za maximalnym ziskom je uloha statu. Ak vsak stat vyznava princip maximalnej slobody v konani ekonomickych jednotiek, ako napr. USA, a minimalizacie zasahov statu do trhoveho prostredia, obcas jednoducho vznikaju problemy, o ktorych pises. Liberalna spolocnost podlieha evolucnemu vyvoju ako ktorykolvek iny zivy organizmus. Nikto nie je dokonaly. Dolezite je aby spolocnost neustrnula vo vyvoji a bola schopna sebareflexie a reagovala na problemy, ktore sa objavia, poucila sa z nich a v buducnosti im predchadzala. Mna takisto vyrusuje fakt, ze pri pionierskych a rizikovych metodach tazby ropy vlada USA nie je prezieravejsia a aktivnejsie zapojena do diania (informovana o diani) korporacii pri vlastnom pobrezi s cielom predchadzat moznym ekologickym rizikam rozsahu, ktoreho sme svedkami. Ale to je dan, ktoru treba obcas zaplatit za slobodnu spolocnost.
    publikované: 20.06.2010 08:51:12 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Martin,
    slobodná spoločnosť? Tak sa pozrime na obmedzenia pre zahraničných investorov:http://www.cesifo-group.de/portal/page/portal/DICE_Content/INFRASTRUCTURE/COMMUNICATION_NETWORKS/Liberalisation%20Process/for-own-restr-TC.pdf
    Ak by sme mali americké zákony, Markíza by pri súčasných majiteľoch nemohla vysielať.

    No a k tej sebareflexii - aké závery boli prijaté napríklad z toho, že o voľbách na Floride rozhodovali úradníci podriadení bratovi G. W. Busha a sudcovia vymenovaní otcom G. W. Busha?
    publikované: 20.06.2010 09:36:36 | autor: Milosh (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Milos,
    slobodna spolocnost sa musi chranit pred neslobodou, pred ktorou jej ekonomicka a vpodstate spolocenska elita (tzv. chazari, podla urciteho slovnika) musela zutekat. To je o integrite, sebaurceni a samouvedomeni sa. Takisto nikto netvrdi, ze slobodna spolocnost nemoze zdegenerovat, pripadne zavadzat obmedzenia, ktore su pre zbytok sveta velkou neznamou. Ak tieto obmedzenia su pioniersky novatorske, tj. vynutene poziciou globalneho ekonomickeho lidra ako je tomu napr. v pripade evidovania biometrickych udajov, monitorovania financnych tokov nielen v USA ale aj na cudzich financnych trhoch ako je EU, ktore su vynutene pionierskymi teroristickymi utokmi, tak je to vporiadku ak je navyse do procesu zavadzania obmedzeni zainteresovany bezny obcan.
    Konkretne v pripade pridelovania radio-tel. licencii zahranicnym investorom pouzijem paralelu - je uplne prirodzene, ze napr. pragmatik zatvori dvere pred misionarom a tak chrani svoju rodinu pred ideologiou, ktoru povazuje za ekonomicky menej uspesnu.
    publikované: 20.06.2010 12:08:00 | autor: martin, (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. 2 x info
    1/ Israel surprised by German minister criticism of Gaza travel ban

    2/ EU considering funding Israeli military research project

    publikované: 20.06.2010 15:05:26 | autor: . (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Slobodna spolocnost
    ktora sa sprava ako despocia, kedykolvek sa jej zachce.
    :-)
    Podobny inkonzistentny nazor moze byt dany bud funkcnou chybou mozgu alebo drogami.


    A mimochodom,
    ubohy clovek, ubohy, ktory povazuje prave Zidov za elitu spolocnosti.
    Ale tento nazor vysvetluje fanatizmus a slepotu tychto ludi.
    NERATAJTE s tym, ze SA ZMENIA.
    S tym neratajte.

    Ale ani oni nech nerataju s tym, ze s tym ratame.
    publikované: 20.06.2010 23:08:40 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Naopak, Martinko
    Mýtus, že tento systém je lepší ako jeho bývalý konkurenčný moloch, definitívne padol.
    A ty, nový bolševik, v zúfalstve z tohto zistenia robíš to isté, čo robili tvoji mentálni predchodcovia: ako na zjazde KSČ si tu posunul celý problém do abstraktnej roviny, kde môžeš talmudisticky vykrúcať prázdne poučky. "Je dôležité, aby spolocnost neustrnula vo vyvoji a bola schopna sebareflexie a reagovala na problemy, ktore sa objavia, poucila sa z nich a v buducnosti im predchadzala."
    Isteže, Martin. Isteže.
    publikované: 21.06.2010 04:12:21 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Gulf oil spill: A Hole in the World
    publikované: 21.06.2010 06:39:56 | autor: gomfan (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. abstrakt
    publikované: 21.06.2010 07:57:21 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Bhopal, BP and karma
    Tony Hayward: "Accidents happen, and I am afraid you will have to live with the consequences of this one. Look at the positive side of things. If no oil had leaked, we would have simply sold all of it to your SUV drivers and the resulting carbon dioxide - or C02 - emissions would have polluted the whole world. Instead, all that leaking oil only pollutes the waters off the southern USA, a relatively small part of the world.

    "If you don't like my answer, I have one word for you: Bhopal."

    http://www.atimes.com/atimes/Global_Economy/LF19Dj01.html


    Bhopal: In 1984, an American company, Union Carbide, faced a similar litany of problems in a plant making pesticide. It was located right in the middle of a densely populated city in central India, Bhopal. Reacting to the declining profitability of the plant in the early 1980s, management enacted a number of cost savings as well as holding back much-needed capital expenditure that would have helped restore various safety systems to acceptable standards.

    The end result was that on December 3, 1984.
    publikované: 21.06.2010 08:02:09 | autor: . (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Call the politburo, we're in trouble
    Mark it on your calendar. It seems we've finally entered the Soviet era in America.
    http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/LF17Ak02.html
    publikované: 21.06.2010 08:04:21 | autor: . (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. vedel by toto niekto potvrdiť
    aj z iných zdrojov? Ak áno, môžeme sa tešiť na návrat do stredoveku.
    http://www.whatdoesitmean.com/index1381.htm
    publikované: 21.06.2010 08:19:19 | autor: snake_eater (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. BP was told of oil safety fault 'weeks before blast'
    Henry Waxman, a House of Representatives Democrat who is overseeing congressional investigations into the rig disaster, has accused BP of taking safety shortcuts to save money.

    "BP appears to have made multiple decisions for economic reasons that increased the danger of a catastrophic well failure," Mr Waxman said.

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/world/us_and_canada/10362139.stm

    Several rig workers the BBC spoke to who were on the Deepwater Horizon said there was pressure in April to work fast.

    Work to prepare and then seal the well was behind schedule and had to be completed before a production rig could move in and start turning profits.
    publikované: 21.06.2010 09:28:10 | autor: S krizom po funuse (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Risko uz balonik dodrzal muuuhehehehe
    publikované: 21.06.2010 09:59:00 | autor: onus bonus kapsa zmenil kona za psa (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Super grafika. Pozrite si.
    publikované: 21.06.2010 13:03:23 | autor: Milan (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. pred 2 rokmi
    sa ešte podarilo to šialenstvo Rusom v Gruzínsku zastaviť.
    Ale kto sa nepoučí z histórie, bude nútený si ju zopakovať.
    http://www.iraq-war.ru/article/227705
    dnes to už skúšajú pre istotu paralelne - aj ponorky a konvoj lodí do Zálivu. A nie toho Mexického. Zaujímavé časy.
    publikované: 21.06.2010 14:28:03 | autor: snake_eater (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. A čo konkrétne z toho, snake_eater?
    Zelenú kométu nádeje, že sa Zem zbaví expanzívnej plesne?
    No, príliš dôvodov na tento druh optimizmu stále nie je. I keď pleseň vo svojej tupote robí všetko pre to, aby svoj zánik urýchlila.

    Ten vrt MC252 je úplne obyčajný (len je hlbší ako obvykle). Geologické pomery sú úplne obyčajné. Ropa je úplne obyčajná (debaty o an- alebo organickom pôvode sú čisto akademické a nehrajú v tomto konkrétnom prípade žiadnu rolu).

    Ono je to, čo sa deje v Mexickom zálive, snake_eater, údesné práve tým, že je to celé také obyčajné. To nie je žiadna Black swan udalosť. A napriek tomu si s tým nevieme, nevieme a nevieme poradiť.
    publikované: 21.06.2010 17:01:04 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. V auguste 2008 ruské letectvo
    vybombardovalo gruzínske letecké základne.
    USraelský útok na Irán tým Rusko nezastavilo. Len oddialilo.

    Každému z nás je jasné, že tá agresívna, z reťaze odtrhnutá usraelská banda psychopatov neprestane vyvádzať pri izbovej teplote.
    Otázne len stále zostáva, koľko to bude musieť byť stupňov Celzia.
    publikované: 21.06.2010 17:08:33 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Iris, frustrácia v USA je veľká ako tá ropná škvrna, že?
    Lebo takýchto komentárov od Američanov by sme sa ešte pred krátkymi 2 mesiacmi zaboha nedočkali. Tupci proste musia byť konfrontovaní s katastrofou, ktorá sa už nedá typickým americkým kovbojským spôsobom zľahčovať.

    Dobre si to prečítaj. Je to zo stránky, kde nediskutujú hysterici, ale rozvážni technickí inteligenti.

    "I believe we will see a gradually worsening of conditions resulting in the ultimate realization of an ecological disaster of immense proportions. Until now, our expectations have been based on what we have been allowed to see (“out of sight, out of mind” is not a well known phrase for nothing). As long as the volume of oil and dispersants is suspended in the water column or kept from rising into the water column (again, we can't see it, but there have been reports, if I remember correctly, of oil pooling on the sea floor), we have no way to determine the extent, location, or chemical make up of the oil/dispersant stew.

    We are going to have to mobilize nationally in order to keep this from becoming a long term, unimaginably large, toxic cesspool. While there's been quite a bit of creative thinking regarding how to stop the flow of oil demonstrated at TOD over the short time I've been reading comments, what we face in the clean-up is even more daunting and the challenges unprecedented — we had better start figuring out what to do to save our Gulf. It's a national food source and a global generator of marine life.

    Mr. Obama, I'm speaking to you.

    Whatever the programs aimed at remediating the damage, they will most certainly require manpower, and lots of it. Will the currently unemployed find work in the clean-up? If so, will the social benefits of a clean-up be recognized at their full value and provide a living wage to those involved? Will the powers that be allow and enable the great transfer of wealth that will be necessary to protect this resource?

    The answer is no, they will not.

    The most simplistic reason that will be put forth will be that we “need the oil.” Oil production is and will remain our first priority in the Gulf. Economic strain will be a supporting argument (please note that in our current Corporatist system, the beneficiaries of deregulation, tax cuts, and lax enforcement haven't had any noticeable economic strain). Tony Hayward and his ilk will never lose a dime of their fortunes to the benefit of the “little” people.

    The larger reason we won't make the rational investment in clean-up is that we are already eyeball deep in two wars for resources. We can't make war without oil, and we will make war to get it (Eisenhower warned us about this self-propagating, bloodthirsty monster).

    The Gulf is toast, because we have lost our Constitutional Republic to a Corporatist cabal, and the interests of that cabal are not the interests of We, the People.

    Hard times been a long time coming, harder times ahead."
    publikované: 21.06.2010 17:40:17 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. Nezabudnime sa pozrieť
    ako sa dnes majú robotíky
    v Louisiane sa už k ním začali modliť.
    http://mxl.fi/bpfeeds/
    publikované: 21.06.2010 17:47:32 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. ema, mňa už nezmeníš
    ani ja teba. Tie linky sú hlavne pre tvojich čitateľov. Nech sa zamyslia nad súvislosťami a možno sa nájde zrnko, ktoré pochopí, že hoci sme rozdielni, môžeme sa rešpektovať. Skôr ako ho pohltí pleseň. Vidím dennodenne, ako mladých pohlcuje. Prežiť dnešný deň na úkor iného človeka , to je filozofia doby. Nie, tiež mi nie je ich ľúto. Iba zvláštny pocit, sledovať zánik svojho druhu. Ten vrt bol obyčajný, dobre. O tomto vieš tiež - http://en.wikipedia.org/wiki/New_Madrid_Seismic_Zone
    publikované: 21.06.2010 20:15:47 | autor: snake_eater (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. Antisemitizmus !
    publikované: 21.06.2010 20:52:04 | autor: . (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. Som si nie istá, či ty vieš o tomto:
    http://www.onepetro.org/mslib/servlet/onepetropreview?id=OTC-18844-MS&soc=OTC
    (netreba študovať celý materiál).
    To je nebezpečnejšie ako seizmcké ohrozenie.Ak by so potreboval mapu, je k dispozícii. Ak si dobre pamätám, neďaleko MC252 je nevybuchnuté torpédo.
    V Mexickom zálive sa, samozrejme, vykonáva analýza seizmického ohrozenia, ktorá zahŕňa aleatorické aj epistemické neurčitosti atakďalej atakďalej, geofyzikálne školenie presunieme na inokedy a prizveme si do pitvora lepšieho lektora než som ja.
    publikované: 21.06.2010 21:33:17 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. MC 252 update for Ema
    UPDATE Noon EST
    Oil gushing at spill site after vent damaged
    Cap removed after sub hits vent
    2 cleanup workers die in separate events
    publikované: 23.06.2010 18:57:28 | autor: rig-er (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. Christian DeHaemer
    publikované: 25.06.2010 14:10:30 | autor: N (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. Či už úmyselne alebo neúmyselne,ten DeHaemer
    slúži svojimi Jóbovými zvesťami na zakrytie reálneho nebezpečenstva. Volá sa disperzant. BP ho na zatušovanie ropnej škvrny kydá do zálivu v takom extrémnom množstve, že závažné dôsledky sú nevyhnutné.
    Naozaj sa oplatí pozrieť, čo sa stalo v Bhópale.

    Praskliny na dne? Mexický záliv nie je hlinený hrniec. Za niekoľko desaťročí bol síce rozvŕtaný ako rešeto, ale všelikto dnes problémy s horninovým prostredím v okolí vrtu zväčšuje do proporcií biblickej katastrofy. Aby sa ľudia báli všeličoho možného absurdného, a nie reálnej jedovatej chemikálie, ktorú do zálivu sype BP.
    publikované: 25.06.2010 18:04:31 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. Ďakujem, Ema
    publikované: 25.06.2010 20:58:29 | autor: N (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. Golf of Mexico Storm Watch
    publikované: 26.06.2010 08:37:40 | autor: ! (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. izraelsky zid zas uradoval
    http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-israel-seizes-oxygen-machines-donated-to-pa-1.298385
    Seven machines donated by Norwegian agency confiscated en route to PA over chance generators attached could be used for purposes other than medical treatment.
    publikované: 26.06.2010 10:59:05 | autor: antisionista (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. Pozdrav z futalovych MS
    publikované: 26.06.2010 20:18:07 | autor: :) (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. GOM disaster as a global issue
    http://www.cityam.com/news-and-analysis/dutch-group-plans-trip-us-stop-the-oil-spillage
    I think other countries have every right be involved, as the ramifications of this disaster will impact more than the immediate Gulf area.
    publikované: 26.06.2010 21:49:59 | autor: . (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. Mame hole ruce :-)
    V porovnani s vrazdenim Izraelcov toto vyzera ako zart.
    http://alles-schallundrauch.blogspot.com/2010/06/polizei-in-toronto-greift-friedliche.html

    V porovnani s tymto ale vyzera dovod, preco vysli v roku 1989 ludia do ulic, uz ako totalny vysmech.


    Koukolik razi pojem "debilizacia". Niet viac co dodat.
    Toto videjko je pekna ilustracia debilizacie, obojstrannej.)

    publikované: 28.06.2010 00:31:27 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. Konsum und Materialismus sind gut und erstrebenswert.
    V ramci prekonania debilizacia, primitivismu a nevzdelanej telackosti, ktorej niektori jedinci podliehaju, este tento pekny citat s Alles Schall und Rauch.
    http://alles-schallundrauch.blogspot.com/2007/10/warum-menschen-fast-alles-glauben.html

    Nie ze by sa nedal prelozit a vyjadrit po slovensky ... ale po vseliakych tych francuzskych a inych buzerantoch nezaskodi pripomenut aj trocha rec klasicizmu.

    Pravda, nie so vsetkym tam sa da suhlasit.
    a tak radsej vyberem to, co je bezpochyby pravda :)

    Die Deutschen die alleinigen Bösewichter waren.
    Die Araber die neuen Bösewichter sind.
    Es gibt eine grosse Terrorgefahr.

    Nepochybujte a bojte sa. A nemajte deti - ved co keby z nich vyrastli novi Hitleri?
    publikované: 28.06.2010 00:48:58 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. It's Unstoppable
    publikované: 28.06.2010 06:02:09 | autor: total structural failure of the well (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. Corporation BP will kill us
    BP Will Kill Us All Scenario #1: Everyone knows that, early on in the spill, BP was thoughtful enough to pump millions of gallons of a horrible chemical dispersant called Corexit 9500 into the gusher, a violently toxic compound so notoriously lethal it's been banned for years by the European union. Obama & Co finally caught on to BP's tactic and told them to knock it off.

    Too late. Obscure Russian scientists tell us Corexit's deadly compounds are now breaking up and evaporating into North American rainclouds, which will shortly begin raining down complete toxic hell on us all, poisoning all crops, babies, cats, Christians, Starbucks baristas and none-too-bright redneck videographers -- though it will somehow magically spare the really good jazz clubs in Louisiana and that one guy who scored the goal for the USA in the World Cup, because he's a freakin' hero.

    These scientists say the toxic rain could be so poisonous, it will destroy the entire food chain and plunge North America into chaos, rendering the entire region unlivable, with any straggling survivors crawling desperately up to Canada, where they will be promptly made into slave labor to build hockey arenas and drink lager and fade into the woods.

    Does that sound dubious? Totally implausible? Fine. No problem. For there is another, even better backup apocalypse scenario, even more melodramatic and wickedly cinematic, and therefore much more likely to come to pass.


    http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/g/a/2010/06/25/notes062510.DTL
    publikované: 28.06.2010 06:06:09 | autor: Corexit (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. Worth Watching.


    60 Minutes - BP disaster - Deepwater Horizon survivor Mike Williams pt 1
    http://www.youtube.com/watch?v=0onXmlFgF8I&NR=1

    60 Minutes - BP disaster - Deepwater Horizon survivor Mike Williams pt 2
    http://www.youtube.com/watch?v=N58oCgl9j2c

    60 Minutes - BP disaster - Deepwater Horizon survivor Mike Williams pt 3
    http://www.youtube.com/watch?v=RfzPod_jSh8

    60 Minutes - BP disaster - Deepwater Horizon survivor Mike Williams pt 4
    http://www.youtube.com/watch?v=JNkuWuicFJE

    publikované: 28.06.2010 06:37:23 | autor: . (e-mail, web, neautorizovaný)
  44. Kolko stoji 1 pelikan
    publikované: 28.06.2010 07:40:14 | autor: aku planetu nechame svojim potomkom? (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. najlacnejsi vrahovia
    CIA defends Blackwater contract worth $100m
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/world/us_and_canada/10429981.stm
    publikované: 28.06.2010 07:42:29 | autor: aku planetu enchame svojim potomkom? (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. Slovenska politicka scena.
    publikované: 28.06.2010 12:40:40 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  47. Vytvaranie nepriatela.
    V tomto pripade si rezim svojich oponentov doslovne vytvara - posiela fizlov, aby robili problemy.
    A stado sa necha aj strhnut, zhypnotizovat...

    (tu ocividne zhodou nahod boli traja prichyteni priamo pri cine - musi to byt len zlomok skutocneho stavu)
    publikované: 28.06.2010 19:09:08 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  48. rec je samozrejme o Toronte,
    publikované: 28.06.2010 19:10:01 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  49. A este jeden nazor Zida (nerasistickeho)
    AntiSemites are wrong


    AntiSemites are quick to blame the Jews for the ills of the world. It shows how racist they are. The fact is the economic meltdown in the America and the world was caused by the high gas price that Arab Islamist-Jihadist states and their partners-OPEC ripping off the world on gas price in 2008. This led to the destruction of small businesses, job losses, foreclosures, financial meltdown, etc. In addition, the two wars that America was engaged. The lack of monitoring and control on the mortgage industry. All these led to the economic downturn.

    The fact is the Islamist-Jihadist states that ripped off the world on gas price should be punished for triggering this global economic meltdown.

    It is absolutely essential therefore that America must become energy independent from Middle East oil. The Democrats should do away with their environment god that the godless created to prevent America from digging more oil wells in Alaska. They should do away with this biggest crap of having more concern for the carribous, the mosquitoes, butterflies and other wild animals than for the good, well-being, and survival of humanity.

    The fact is the survival and existence of humanity is more important than animals and mosquitoes.

    America has the biggest oil reserve in the world buried underneath Alaska! Palin is right to urge more oil drilling in Alaska to make America free from the slavery of oil dependence from hostile Islamist-Jihadist states in the Middle East and elsewhere.


    Brod , USA (02.22.09)

    publikované: 29.06.2010 15:18:33 | autor: Alaska (e-mail, web, neautorizovaný)
  50. nerasistický žid?
    ešte k tomu istotne semita?
    Je typickým šialencom zo satanovej synagógy, agresívny, egoistický, zúrivý a dokonale tupý, bez morálky, bez hanby a bez pokory.
    Zničí všetko len aby sám nezdochol, bola by ho zrejme škoda.
    Čo vôbec vedie túto spodinu, aby ku každému svojmu úchylnému výplodu pripojili znaky židovskej nátury. Výpoveď potomka obete holoholo ako črta najvyššej kvality, tak zaznieva ich pýcha.
    Ten vypatlanec nie je sám, v tom vymyslenom umelom nenárode je obdobných bláznov plno, alebo skôr všetci, pretože kto nie je stotožnený s klímou židovstva je sebanenenávidiacim židom, odlúčeným židom, teda nežidom a de facto árijcom a turkitom, čo ich rasa aj potvrdzuje.
    Židovstvo je zlo, kto nenapomáha zlu je zradcom.
    To je ich rozdelenie, tí čo sa zmocnili definovania židovstva sú pravými židmi a kto sa odkláňa od zla prestáva byť židom.
    Protižidovstvo je v skutočnosti antisatanizmom, keďže každý čo by len náznakom mal pochybnosti o vraždení je vyháňaný.
    Všetci židia sú vinní a všetci židia budú súdení, zmyslom židovstva je vražda a jej siahodlhá obhajoba a obviňovanie obete.
    A po tom všetkom stále vreštia, liečba neúspešná.
    publikované: 29.06.2010 17:52:18 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  51. brod reagoval na
    čínskych antisemitov
    http://www.ynet.co.il/english/articles/0,7340,L-3675560,00.html
    publikované: 29.06.2010 17:54:55 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  52. aimi
    V horšom prípade tie pôvodné mená zmiznú nevyužité na smetisku dejín, v lepšom prípade sa využijú pre blaho sionizmu - zostanú vytesané v mramore ako obete veďviemečoho. http://www.linksestore.com/charms.html
    http://www.lvtaschenonlineshop.com/
    publikované: 16.07.2010 07:39:48 | autor: vbc (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014