Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kozmický mozog

Jedným zo základných ľudských práv je právo na zachovanie dôstojnosti

V roku 1968 čakala vtedajšiu československú geológiu hviezdna chvíľa. Miestna geologická obec bola organizátorom 23. Svetového geologického kongresu a na túto udalosť sa pripravovala prakticky od skončenia predošlého kongresu v roku 1964 v indickom Dillí. 

Stretnutie malo na programe významný bod - vytvoriť ako reakciu na potrebu širokej výmeny informácií Medzinárodnú úniu geologických vied. V druhej polovici augusta sa začali v Prahe schádzať geológovia z 91 štátov sveta. Krátko po slávnostnom otvorení však bolo takmer tritisíc geológov očitými svedkami vpádu okupačných sovietskych vojsk. Kongres bol násilne ukončený a zahraniční účastníci vyzvaní, aby okamžite opustili územie Československa.

Šok z neočakávaného aktu násilia zažili všetci, ale zvlášť intenzívne zasiahol jedného z členov organizačného výboru, geológa Jiřího Krupičku. Pražský rodák, absolvent geológie a tiež lingvistiky na Univerzite Karlovej mal s brutalitou moci svoje skúsenosti. Po roku 1948 bol ako politický väzeň internovaný v lágri v Boroch, prežil päť rokov v jáchymovských uránových baniach a komunistický režim mu umožnil zoznámiť sa aj s ďalšími najtvrdšími väzeniami pre "politických". Z pätnástich rokov si odsedel desať. Keď v roku 1960 dostal amnestiu, zamestnal sa na čas ako robotník a potom - s dôverou v progresívne spoločenské zmeny - sa znovu vrátil ku geológii.

Koncom augusta 1968, pri rozlúčke s kolegami - účastíkmi zrušeného geologického kongresu z celého sveta, v meste obsadenom sovietskymi tankami, ktoré veštili koniec slobodného pohybu a slobodnej výmeny informácií, stál tento skeptik a kritický racionalista pred vážnou životnou dilemou. Nakoniec sa rozhodol využiť ponuku zahraničných geológov - priateľov a z Československa odísť. Po krátkom pobyte v Holandsku sa jeho domovom stal kanadský Edmonton a pracoviskom Department of Earth and Atmospheric Sciences University of Alberta. Už krátko po príchode do Kanady sa s kolegom Ronaldom Burwashom začal venovať problematike albertského prekambria.

Ďalší Svetový geologický kongres sa konal v roku 1972 v Montreali a J. Krupička sa ho zúčastnil - s trpkými spomienkami na predošlý - už ako reprezentant kanadskej geológie.

Jiří Krupička prednášal geológiu na University of Alberta do roku 1988 a potom sa venoval hlavne literárnej činnosti. Vydal voľnú trilógiu Renesancia rozumu, Flagelantská civilizácia a Skúška dospelosti a ďalšie dve knihy Stará pevnosť a Rozmanitosť života. Všetky spája jeden hlavný motív - naliehavé upozorňovanie na potrebu zachovania ľudskej dôstojnosti.

Sumou celoživotného intelektuálneho úsilia J. Krupičku a vskutku renesančných znalostí je rozsahom malá kniha Kosmický mozek.

"Sú rôzne stupne inteligencie. Najvyššia z nich má svoje meno vo všetkých jazykoch a teší sa vždy veľkej úcte. To meno je múdrosť. Charakteristickým, múdrosť definujúcim rysom je rozsah jej používania, šírka myslenia a vedomia osobnej zodpovednosti za rozhodnutia, obozretnosť - pokiaľ to čas umožňuje. Múdrosť nie je neisté kolísanie alebo hľadanie lacnej cesty z nepríjemnej situácie, ale rozširovanie obzoru, trvalé učenie sa, umenie posudzovať obraz situácie v jeho celku. Dnes potrebuje ľudstvo múdrosť viac ako kedykoľvek predtým".

Jiří Krupička sa 5. mája dožil pri obdivuhodnom mentálnom zdraví 93 rokov. Rozhovor s ním spred piatich rokov, kedy mu český PEN klub udelil cenu za celoživotné dielo, je tu.

-------------------------------------------

A čo tým vlastne chcelo byť povedané?

Ja neviem, možno staršia generácia sa s tým nestretla, ale u nás sa už na škole prejavovala istá animozita medzi študentami prírodných vied a filozofie. Chodievali sme síce spolu do krčiem, ale my sme ich označovali za iracionálnych kecálkov, ktorí nemajú predstavu o prírodných zákonoch limitujúcich naše bytie a oni nás za tupcov s malým duchovným rozletom, ktorí nedovidia ďalej ako po svoje šutre a príroda je pre nich pánboh.

Ťažko povedať, kto z nás mal viac pravdy, ale vždy som si spomenula na názor svojho otca, ktorý deklaroval už od raného detstva: Najskôr budeš, moja milá, poriadne vedieť matematiku, chémiu a fyziku, pozbieraš nejaké životné skúsenosti a potom ... potom môžeš filozofovať.

Preto je pre mňa - bez ohľadu na to, čo si kto o tom myslí - geológ Jiří Krupička väčším filozofom ako dlhý zoznam rôznych "nových filozofov", ktorí celoživotne uprdelení v akademických kožených kreslách stavajú slonovinovú vežu zo slov bez významu a dovolím si tvrdiť, že TÝM znižujú ľudskú dôstojnosť.

------------------------------------------------

Len pre poriadok: prvý Svetový geologický kongres sa konal z iniciatívy US geológov pri príležitosti EXPO v Paríži v roku 1878 a zúčastnilo sa ho okolo tristo geológov z 21 krajín. Tam sa dohodli, že sa budú schádzať v troj- až päťročných intervaloch, aby sa navzájom informovali o aktuálnom dianí.

Posledný kongres, v poradí 32., sa konal v roku 2004 v Taliansku, ďalší bude v auguste 2008 v Nórsku.


Geo | stály odkaz

Komentáre

  1. Môj názor...
    Nevolám sa Ema.Meno Ema som použila preto,aby som symbolicky vyjadrila rovnováhu môjho názoru s Tvojím.Cítiť,že si vzdelaná a zdravo sebavedomá.Práve preto reagujem.Tí podľa Teba uprdelení v koženných kreslách vymysleli pre takých,ktorí podceňujú názory druhých prvok do dnešnej filozofie a ten sa volá názorový pluralizmus alebo hodnotový relativizmus.Takže niekto musí aj teoretizovať,ale to neznamená,že mimo toho kresla nič nezažili,nedokážu mať radi,pomôcť iným...a na základe toho na niečo v živote prísť.
    publikované: 01.06.2006 09:59:14 | autor: Ema II. (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Ľudská dôstojnosť
    je len jedna. Tam žiadny hodnotový relativizmus priestor nemá.
    publikované: 01.06.2006 10:09:08 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Môj názor...
    Písala som SYMBOLICKY.Keby som ja nebola tak isto hrdá na svoje meno,ktoré neznie relatívne,ale skutočne niekoho vystihuje,nepoužila by som to Tvoje ako moje,to je príklad analógie,ale bolo to myslené skôr ako symbolická logika,ale na pochopenie treba uprdelené vedomosti,ktoré ty odmietaš,taže sorry.Aj za to,že som použila Tvoje meno.
    publikované: 01.06.2006 10:31:29 | autor: Svetlana (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. suboj filozofov a prirodnych vedcov
    dokresleny zivym prikladom? :-) Uz k tomu chybaju len nejake nazorne fotky.
    publikované: 01.06.2006 11:44:29 | autor: Sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. ešte som zabudla
    špeciál pre šahrezád spomenúť, že študenti práva vysedávali v krčmách pri vedľajšom stole a uchechtávali sa.
    Nech je živý príklad kompletný:)
    publikované: 01.06.2006 11:57:26 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Pravnici?
    Moji spoluziaci vedu ideologicke vojny s ekonommi (ekonomami? uz zabudam lovencinu). Pre nich vzdy budeme "ti, co sa nedostali na ich skolu, lebo nevedia matematiku". Ze prd robime a este za to berieme strasne peniaze netreba dodavat.
    publikované: 01.06.2006 12:14:43 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. symbolicka logika :o))
    neviem, ale myslim si, ze som v zivote nic zabavnejsie nepocula ako tento termin :o)))))

    P.S: pri ktorom stole sedeli medici?
    publikované: 01.06.2006 14:47:02 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. svetlana
    kozene kresla su naozaj uprdene. vlastne ani nezalezi, ci su kozenene, kozenkove alebo platene. clovek si na nom sedi a pritrafi sa. pravdepodobnost sa zvysuje z casom na nom stravenom. staci sa o tom presvecit experimentalne - ovonanim. samozrejme je treba vystihnut chvilu, ked ludia s prirastenym zadkom k svojmu kreslu ho z nejakych urgentnych dovodov opustia.
    exaktnemu vyskumu zaprdenosti kresiel sa venuje katharzna sellalogia. pravidelna vymena spodneho pradla sediaceho (najlepsie denna) ma na kreslo blahodarne ucinky, zaprdenost sa vytraca. je to sposobene tym, ze prdy nemaju vzdy len plynne skupenstvo a zotrvavanim v spodnom pradle, ktore obsahuje historicky zaznam prdovych vrstiev sublimaciou do okolia sposobuje smrad ale teplucko.
    z toho sa dedukuje (je to zatial iba hypoteza) ze existuje pricinny vztah medzi miestom vzniku a kvalitou vyprodukovanych myslienok.
    publikované: 01.06.2006 15:15:53 | autor: emele (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. iris
    medici tam kde prebiehal zivot neboli. sedeli (lezali) na internate a ucili sa na Anatomiu II.
    publikované: 01.06.2006 15:26:34 | autor: emele (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. autorke
    Velka vdaka ti za linku na rozhovor v CER.
    publikované: 01.06.2006 17:14:44 | autor: AA (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. ja sa priznam, ze tomu nerozumiem
    prvy prispevok zacina ako "moj nazor" a pritom podpisany autor Ema II hned v prvej vete hovori, ze sa nevola ema. Chapem, ze tym vlastne chcela vyjadrit, ze aj ona je zdravo sebavedoma a vzdelana, ale v druhom prispevku uz svetlana pise, ze keby nebola hrda na svoje meno Svetlana, tak by nikdy nepisala ako Ema II, pretoze ona ovlada hodnotovy relativizmus ku ktoremu sa treba pracne preprdiet. No a este ta symbolicka logika, ktora vraj slizi nazornemu prikladu. Uplne ste ma doplietli, analogia pre mna nadobuda analny rozmer a vedomie, ze byt filozofom vyzaduje byt na specialnej strukovinovej diete.
    Ale prosim vas, nech mi nikto nehovori, ze toto sa da aj naucit a ze filozofi vobec vedeli kde je najblizsia krcma.
    publikované: 01.06.2006 18:36:40 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. ahoj iris,
    svetlana sa nam naozaj predstavila v difuznom svetle vzbudzujucom pochybnosti o konzistencii modelu jej symbolickej logiky s utrzkami realneho sveta prenikajuceho do jej vedomia. to su tie velke paradoxy zivota. sediac v kresle poznania nemusime este byt schopny rozpoznat jemnostky adjektiv, ktore kvalitativne popisuju nase cuchove vnemy.
    v podobnej situacii sa ocita aj absolvent skusky z anatomie, ktory vie ze Metakarpalne Kosti nie su najvyssim pohorim v Molvanii, ale aj ntak edokaze zabranit sonornym prejavom v manzelskej spalni.
    publikované: 01.06.2006 19:05:20 | autor: emele (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. iris
    Budiz tej biednej ale usilovnej studentskej dusi odpustene aspon v tom zmysle, ze ma aj hlbsie vedomosti a ze dokaze aj take kusky ako je aplikacia Ohmovho zakona na zistenie odporu cievneho riecista alebo krvneho prudenia vo velkom a dokonca aj v malom krvnom obezniku. Samozrejme v ramci etickeho citenia, ktore je nezanedbatelnym hnacim motorom medickeho moralneho kodexu a ktoreho samym racionalnym jadrom je (povedzme si to uplne otvorene a uprimne) laska k bliznemu, si tento ubohy student ako si spomenula nemoze dovolit vysedavat v krcme. K zodpovednosti za bliznych, a vedomostiam z tak mrtvej a trivialnej vedy akou anatomia je sa musi prelezat a prechrapat.
    Takze to je profesionalna deformacia.
    publikované: 01.06.2006 19:51:04 | autor: servus emele (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. iris
    bolo by treba este zistit, ci je svetlana altruistka, feministka, alebo iba trpi anosmiou. neda so to zmerat ohmmetrom?
    publikované: 01.06.2006 20:21:13 | autor: emele (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. iris
    ak je krčmový stôl takpovediac svetonázorovým symbolom, tak sme s medikmi sedeli pri jednom. Ono by sa aj ťažko pacientovi s fraktúrou HK vysvetľovalo, že v rámci názorového pluralizmu lekár zastáva názor, že mu nič nie je. Domnievam sa, že lekárovi by sa to neprepieklo, napriek tomu, že pluralita - citujúc Lyotarda - pozitívnym spôsobom rozvíja možnostný charakter a pacient by si mal - opäť citujúc Lyotarda - dekompozíciu HK pestovať konštruktívne.
    .
    Ale inak je to tak, ako napísala emele.
    publikované: 01.06.2006 21:41:28 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. mila ema
    tvoj nazor je hoden zadubeneho kolchoznika a tvoja dialektika (aj pana otca) poznala uz aj ine politicke zriadenie.
    Je velmi lakave tvrdit, ze dobre upeceny zvanec masa je dobry, tazsie sa to ale postuluje napriklad o nejakom obraze a uz vobec nehovoriac o filozofii.
    Neberiem Ti Tvoje pecene bravcove s pivom, ani teorie krcmovej segregacie kde nutne robis chybu post hoc, ergo propter hoc, len prosim nevykrikuj tak nahlas.
    publikované: 01.06.2006 22:01:43 | autor: disruptor (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. doplňujúcu otázku by som mala:
    filozofi (hehe) postmoderny už nastolili zriadenie, v ktorom bola zrušená matematika, chémia a fyzika? Už je to tu?
    Preboha. Informuj nás.
    Ešteže to bravčové a pivo prešli selekciou.
    .
    Mne sa o filozofii postmoderny postuluje, že je to kopa blábolov, dobre.
    Ťažšie sa mi postuluje, či je dobre upečený kus mäsa dobrý, pretože v diagnostike "dobre upečený" vykazujem istý deficit, ale praxou sa to iste zlepší.
    publikované: 01.06.2006 22:29:09 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. pan disruptor
    iris vam z jej klinickej praxe moze potvrdit, ze zapas s hodnotovo relativne nadrozmernym problemom vam moze sposobit psychicku herniu. jej priznaky su podobne ako postkoitalna melancholia z citania spisov Ludwiga Wittgesteina. preto sa netrapte s posudzovanim filozofie. ako napisal znamy filozof Shunkes vo svojom diele "Peri fyseos anthropu" postmoderna filozofia sa zivi svojimi textualnymi vykalmi metodou hnilobnych bakterii na skladke komunalneho odpadu. dekompoziciou odpadkov ale neodkryje novu kvalitu poznania lebo zivot je inde. napr. tam kde ho spoznava horolezec Shunkes, na uboci Himalaj prezuvajuc skromnu pasu (vid. foto)
    publikované: 01.06.2006 23:52:34 | autor: emele (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. velmi dobre som sa pobavila,
    vdaka vsetkym zucastnenym :o)))
    publikované: 02.06.2006 00:30:30 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. to ema, emela atd.
    "vsjo kukuruza", povedal by vas ideovy vzor.
    publikované: 02.06.2006 00:55:48 | autor: disruptor (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. boli to?
    som ti vravela, ze nemas dvihat tazke.
    publikované: 02.06.2006 01:09:48 | autor: emele (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. emele
    s pietou som si spomenula na kauzu staršieho dáta, ktorá vošla do dejín filozofie postmoderny ako kauza Kompost s vedomím.
    V disrupčnom uhle pohľadu sa ukázalo, že existencia takéhoto úkazu nie je úplne vylúčená.
    publikované: 02.06.2006 07:15:33 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. podla Sokalovej hypotezy
    sa kompost s vedomim evolucne vyvinul a je schopny sa sirit po internete v podobe adoracnych memov. v ceste jeho sireniu vsak stoji sentinel nekompromisych na bravcovom a kapuste odchovanych getridofdemov. hnutie getridofdemov vzniklo na pociatku 21. ked sa rozbujneli rozne studijne odbory ako napr. politologia alebo masmedialna komunikacia, ktore sa viezli na postmodernej vlne blabolu o potrebach spolocnosti po totalnom kolapse pocitacov sposobenym Y2K milenium bugom.
    publikované: 02.06.2006 07:43:46 | autor: emele (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. no a čo
    prečítala som si všetko.určite by so mnou súhlasila aj svetlana.napísala som včera jednú báseň,vyztihuje naše dišputy.

    no a čo

    veď len tak
    a akože
    možno preto
    lebo,že
    no a čo
    veď práveže
    mimochodom kdeže
    publikované: 02.06.2006 09:50:23 | autor: nová (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. aj my sme mali veselý
    detský deň ;)
    publikované: 02.06.2006 14:51:47 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014