Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Intimita

Výber z korešpondencie

Pre začiatok - ako hovorí šedá eminencia tohto blogu docent Bazna - si objasníme základné pojmy. Ľudia si zakladajú a vycickávajú svoj blog spravidla preto, že si chcú budovať spolupatričnosť s istou názorovo viac či menej kompatibilnou komunitou, prípadne im cyberpriestor slúži na to, čomu psychológovia hovoria sebaaktualizácia.

Blog je sociálne prostredie internetu, obvykle prístupné širokému okruhu anonymných ľudí, a preto je tam možné očakávať všeličo. Napríklad súkromný odkaz, že "blog je síce super, ale osoba, ktorá ho píše, sa profiluje ako studený psí čumák a na rozdiel od iných blogeriek, ktoré tak pekne a dojímavo píšu o svojom súkromí, o svojom súkromí nielenže nepíše pekne a dojímavo, ale vôbec."

Nie je to pravda.

Na tomto blogu sa za uplynulé dva mesiace zhromaždilo toľko súkromných informácií, až to môže byť nepríjemné. Len si pripomeňme film ... den zum Küssen sind sie da - ktorý bol síce mrazivý, ale z priemeru ho nevytiahol ani Morgan Freeman - kde zaznela poučka platná aj pre internet: kto chce, urobí si obraz o tebe a tvojom spôsobe života aj z obsahu smetníka, ktorý si - súc inak extrémne obozretný/á - vypraštíl do kontajnera.

Blog - pri všetkej úcte k blogerom, seba nevynímajúc - je niečo ako pytlík s odpadkami vypraštený na virtuálne smetisko, v ktorom sa zhromaždilo všeličo. Kto chce, si presný obraz urobí. Isteže ho nedostane na striebornom podnose a jeho skladanie si vyžaduje aspoň priemerné znalosti psychológie, schopnosť indukcie, dedukcie atď. Ale kto je sprostý, musí počítať s tým, že sa o svojich blížnych veľa nedozvie. Oni títo týpkovia si to potom nahrádzajú fabuláciami, ale tak to už na svete chodí.

Výnimočne nebudem studený psí čumák a zavlečiem sem intimitu najintímnejšiu, čiže kuchyňu. Technické parametre: 13 metrov štvorcových, orientácia na severozápad.

Mačací čumák strčený v miske s trávou, ktorá je len a len jeho.

Zľava roh chlebárne, rôzne potravinové zvyšky od Latinskej Ameriky po Stredný Východ, Šunkes, tráva, škatula s kórejským čajom, ktorý zatiaľ nikto nemal odvahu otvoriť, slivovica, tuniské víno.

To snáď netreba komentovať, len upozorniť, že cez to okno sa nedá pozerať von, ale len dnu. Na stene je panoramatický pohľad na tibetský kláštor Ganden, ale na zábere to nevidieť.

Časť špajze. Vpravo hore Šunkesova zásobáreň, vrátane strašne zdravých talianskych keksíkov. Dovolím si upozorniť na mongolský čaj so sušeným ťavím mliekom v popredí, z ktorého sa podarilo nanútiť návšteve len jednu porciu asi pred rokom a rozkríklo sa to.

Pod kuchynským oknom. Prikladám ako dôkaz, že u nás v dome nikto nevyhadzuje smeti ako magor pred vlastný prah. 

Po tejto striptízovej vsuvke bude blog pokračovať v obvyklom serióznom duchu.


Fotografie odtiaľto aj odhentiaľ | stály odkaz

Komentáre

  1. Tot vsjo?
    Ziaden osobny list pre pradeduska v ktorom sa nam zdvoverujes s lutostou nad tym, ze si s tebou ani nestihol zatancovat na stuzkovej? No Ema, opät si sklamala. Ani len podla tych napisov na sackoch v spajzi sa neda zistit ze co si zac. Karma minus.
    publikované: 02.06.2006 22:44:00 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. niekto formou
    osobného listu zverejnil, že praded bol pod stolom už pred prvým kolom?
    Ľudia už nemajú úctu ani k svojej rodine.
    .
    Dá sa zistiť, že Šunkesovo žrádlo je skladované v krabici, ktorá by ti mohla byť povedomá. Je to dôkaz, že z tej zásielky nič nevyšlo navnivoč.
    publikované: 02.06.2006 23:02:14 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. kde ty na ten humor chodis?
    Kdezeby lezal pod stolom. Niekto zas potreboval zvysit kredit, tak na to zneuzil mrtveho pribuzneho. To uz je taka smetiskova obycaj.

    Ziadnu povedomu krabicu som si nevsimla. Asi preto ze mi ziadna nechyba a teda som ani ziadnu nehladala.
    Ako chuti mongolsky caj?
    publikované: 02.06.2006 23:10:01 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. heh
    v smetiarni k pedofílii pridali zneužívanie mŕtvych? Tým pokryli prakticky celé spektrum úchyliek.
    .
    Krabicu si poslala do sveta s vedomím, že nebude chýbať. Boli v nej napríklad veľké kryštály halitu, vulgo soli.
    .
    Mongolský čaj chutí ako výluh z ovracaného detského podbradníka.
    publikované: 02.06.2006 23:20:09 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. v spektre pochutín
    "škatuľa s kórejským čajom, slivovica, tuniské víno" si vynechala kvalitný "Olive Oil Minerva" - tiež ho používam (Carrefoure:)
    publikované: 02.06.2006 23:38:14 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. ad mongolsky caj
    Tak to ja radsej ostanem pri overenej znacke. 2/3 balenia Golabi tea + 1/3 Gunpower.

    Proti zneuzivaniu mrtvych nic nemam. Ked to ludia chceju tak nech to maju. Na mna maju dojimaky na prvu asi taky ucinok ako mongolsky caj, ale som presvedcena ze nejeden spominany mrtvy by to cital so zarosenymi ocami, keby bol zivy. Takze sa vlastne velmi o zneuzivani hovorit neda.
    publikované: 03.06.2006 00:16:47 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. kto povedal
    že v prípade mŕtvych ide o zneužívanie? Sťažoval sa niektorý z nich? Veď je demokracia, kua.

    Veď tu ide vlastne o oživovací proces, pri ktorom dochádza ku zahrievaniu dotyčnej mŕtvoly a zvyšuje sa podiel živých buniek v jej organizme. Trúchliví pozostalí by to mali oceniť. Dokonca si myslím, že sami by sa mali aktívnejšie zapájať a v duchu hesla Doc. Baznu by mohla aj rozlúčka so zosnulým v našej postetickej dobe vyzerať oveľa ináč, veselšie a radostnejšie. A slovo pieta tak dostane nový, taký existenciálnejší význam a nastanou krásné chvíle, jak by napsal Lyotard ve svém díle.
    publikované: 03.06.2006 02:18:42 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. buheh
    ja chápem, že bolo neskoro v noci, ale držme sa scenára a nezachádzajme ďalej ako po ovcu.
    Je iste chvályhodné, že chceš politické zoskupenie Láska k blížnemu, sloboda a rôznorodosť
    http://www.bleskovky.sk/cl/11/114547/V-Holandsku-sa-chysta-zalozenie-politickej-strany-na-pedofilnom-zaklade
    rozšíriť o thanatokrídlo, ale účinnejšie bude založiť si po vzore pedofila weblog v Sme a netrieštiť agitačnú tvorivosť v diskusiách na blogu pánubohuzachrptom.
    publikované: 03.06.2006 06:18:16 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Zelený šálek čaje
    Kocourku černej nežer tu trávu
    ať ti jde emička podojit krávu
    Ty keksy ze spíže to má být žrádlo?
    rybičky, masný prejt a hlavně sádlo!
    Na zahradě ptáčka ulov si raději
    ty čaje mongolský neskýtaj naději
    Čaj s mlékem velbloudím ti hubu skroutí
    tam dolu na dvorku je branka z proutí
    Pak se tam po ránu vybliješ jako já
    tuniský vinný mok se nesnídává
    publikované: 03.06.2006 06:27:33 | autor: Bohouši (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. vrrr
    Neblij mi, Bohouši / poránu před branku
    Já vás znám, tuhletu / vožralou sebranku
    Ulici vykřeslí / jak rajskou selanku.
    Advokát diaboli / marně tu hekáš
    Dávno vím, co mně tam / za voknem čeká
    Já nechci vroutit se / pod auta kola
    S laciným pokřikem / svoboda volá.
    publikované: 03.06.2006 07:36:55 | autor: Šunkes (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. toto je na zalobu!!!
    Takto znasilnovat cestinu. Stydte se!!!
    publikované: 03.06.2006 08:45:35 | autor: Jazykovedny oustav Premysle Orace (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. ema, ten link je fas
    cinujúci. Zamysleniahodné je, že médiá sú plné "ideových" platforiem, ktoré riešia práva nenarodených detí, "práva" pedofilov, ochranu zvierat pred pokusmi a čojaviem ešte aké iné umelé a viac alebo menej nezmyselné "problémy", na vyriešenie ktorých v skutočnosti človeku stačí intelekt a vzdelanie normálneho škôlkara. Pritom o veciach, ktoré sú dnes naozaj aktuálne a nebezpečné, je ticho. Trochu mi to pripomína éčkovú stravu zo supermarketu, ktorou nás majitelia zemegule tak optimisticky kŕmia a už úplne vytlačili babky so zeleninou ktorá vyrástla slobodne v nejakej záhradke.
    publikované: 03.06.2006 12:14:54 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. buheh
    mohol by si mi prosim ta vysvetlit, co znamena "zelenina, co slobodne vyrastie v nejakej zahradke"? v zahradke slobodne vyrastie pyr alebo slobodne vyrastie rasca lucna na luke za humnom. co som si ja vsimla v zahradkach vladne totalita zahradkarov. siky ako na majovych oslavach na Cervenom namesti, vodny rezim ako na Golanskych vysinach, niekde dokonca vidiet aj sklenene koncentraky, z ktorych jedina cesta vedie na popravisko. zajatym rastlinam sypu na hlavy nitraty, fosfaty a rozne pescitidy, niekedy im ani spat nedaju a svietia na nich celu noc ako na vysluchu StB.
    kde je tam sloboda?
    publikované: 03.06.2006 15:36:20 | autor: emele (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. no ja som myslel záhradku mojej starej tety
    kde si paradajka rastie len tak voľne ako vták, bez hnojív, pesticídov, nitrátov, skrátka navzdory všetkým teóriám totalitných záhradkárov, podľa ktorých by už dávno mala uschnúť, vyrastie voňavá a chutnučká, až kým dobrovoľne neodovzdá svoj utešený červený plod, ako my odovzdávame svoj hlas v demokratických voľbách. No nie je to krása?
    publikované: 04.06.2006 00:30:11 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. povodne si hovoril sice o babkach
    a teraz sa vyhvoras na tetu, ale co maju robit obcania, ktori tetu nemaju, alebo nemaju pristup do zahrady tvojej tety? nie, nie docenta Baznu nespominaj, hoci to beztetni nehamblivi obcania mozu robit, paradajku tak neziskaju.
    publikované: 04.06.2006 01:27:05 | autor: emele (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. no ono je to tak
    že tá moja teta je už taká stará (86), že je z nej už babka. Aj z Teba, Emele, bude babka, keď budeš mať toľko rokov. Teda pokiaľ z Teba náhodou nebude dedko.

    Čo majú robiť občania? Občania môžu vieš čo... a okrem toho môžu vyjadriť občiansku nespokojnosť s paradajkami vo voľbách. Konkrétne tým, že odovzdajú svoj hlas strane, ktorá sľubuje lepšie paradajky. Výsledok sa dostaví ako vždy, hehe. Docenta Baznu nespomeniem, aj tak sa vyskytuje v každom druhom príspevku, lebo ako hovorí klasik: "a vo tom to je".
    publikované: 04.06.2006 11:26:03 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. tvoja inovacia ma co to do seba,
    doteraz zvykli ludia volit stranu, ktora slubovala vacsie kaleraby. pestrejsia ponuka hortikulturalnych produktov rozhodne zlepsi farebnost predvolebnej kampane. docent Bazna je spominany pravom. je to klasik a ponuka prakticke riesenie zakladnej filozofickej otazky. ak si si nevsimol vsetky strany sa ci uz v predvolebnej kampani alebo neskor pri korupcnych aferach riadia jeho heslom.
    publikované: 04.06.2006 15:31:29 | autor: emele (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. áno
    docent Bazna vystihuje predvolebné kampane aj ostatné základné filozofické otázky bezo zvyšku.
    publikované: 04.06.2006 18:40:32 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014