Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Firtaš

Šikovným stačia dva roky železničiarskej učňovky

(Článok Záhadný oligarcha - text je nedostupný na sieti - Profit č. 3, vydaný 11. februára 2009, strany 12-13, autor Peter Adrian, karikatúry v texte: RIA Novosti)


- Januárové zastavenie prepravy ruského plynu cez ukrajinské územie vyvolalo vlnu rozhorčenia, ale i záujmu Európanov o hlavných aktérov sporu. Moskva a Kyjev našli spoločnú reč aspoň pri poukazovaní na obštrukčné medzičlánky v lukratívnom biznise   spoločnosť Rosukrenergo a jej podielnika Dmitra Firtaša.
Rosukrenergo je sprostredkovateľská firma zložená spolovice z ruského a ukrajinského kapitálu. Ukrajinská premiérka Júlia Tymošenková sa pri tom obula do Dmitra Firtaša, vlastníka štyridsiatich piatich z päťdesiatich percent patriacich Ukrajine. Moskva ho nebránila a 43 ročný miliardár skončil v novej rusko ukrajinskej dohode z 19. januára vyšachovaný s celým Rosukrenergom z hry. Príde tak ročne zhruba o miliardu dolárov a štátne objednávky. Zranilo ho to, ale nezlomilo.

 


Dve rozdielne polovice

Na prvý pohľad sa rusko ukrajinský kooperačný výtvor z júla 2004 Rosukrenergo javí ako štandardná korporácia. Je riadne registrovaná vo švajčiarskom meste Zug, spĺňa právne náležitosti a má švajčiarskeho predsedu správnej rady Larsa Hausmanna. Z jej internetovej stránky sa dá stiahnuť bilančná správa za rok 2007 a podľa uvedených ukazovateľov plnila firma kontrahované záväzky. Najprv slúžila ako "koordinačná platforma na predaj stredoázijského zemného plynu na ukrajinskom trhu" a od roku 2006 aj iným európskym zákazníkom. Polovičným majiteľom bol ruský pološtátny kolos Gazprom. Ponurú reputáciu si Rosukrenergo vyslúžilo za dva roky trvajúce tajnostkárstvo okolo vlastníckej štruktúry jeho ukrajinskej polovice. Pri zrode firmy stál vtedajší ruský prezident Vladimir Putin a Predstavenstvu Gazpromu šéfoval súčasný prezident Dmitrij Medvedev. Hmla obostierajúca totožnosť D. Firtaša a Ivana Fursina (majiteľa zvyšných piatich percent patriacich Ukrajine), im vtedy príliš neprekážala. Rosukrenergo mal od roku 2006 pôsobiť ako sprostredkovateľ a vyhladzovač trenie medzi Gazpromom a ukrajinskou pološtátnou plynárenskou spoločnosťou Naftohaz.

Pozadie miliárd

Funkcia medzičlánku prinášala Rosukrenergu rozprávkové a bezrizikové príjmy. Zlatou baňou pre akcionárov bol a je i Gazprom, ale Rosukrenergo ostávalo viac zatemnené, čo poskytovalo privilegovanému kruhu ľudí príležitosti nabaľovať sa v ústraní. Rosukrenergo vyvolávalo podozrenie, že D. Firtaš s I. Fursinom držia záves, za ktorým sedia mocnejší a vplyvnejší ľudia. Osobné imanie Dmitra sa ku koncu vlaňajška odhadovalo od dvoch do štyroch miliárd dolárov, ale tieto hodnoty zahŕňali aj jemu prisudzovaný majetok z iných podnikateľských činností zastrešených dva roky holdingom Group DF (Group of Dmitry Firtash). Ide o energetickú a chemickú skupinu, ktorá má takmer dve desiatky firiem v ôsmich krajinách.
Kľúčové otázky sa krútia okolo pozadia Firtašovej podnikateľskej činnosti. Nešlo ani o to, či je dobrý obchodník. Jeho životná dráha potvrdzuje, že má mimoriadny talent, intelekt, výdrž a schopnosť presadzovať svoje predsavzatia. To mu nemuselo stačiť na katapultovanie do desiatky najbohatších Ukrajincov, keby sa nemohol opierať o sieť správnych konexií. Z kruhov okolo ukrajinskej premiérky J. Tymošenkovej sa šíria náznaky, že D. Firtaš zastupuje záujmy Semiona Judkoviča Mogileviča. O tomto rodenom Kyjevčanovi sa v centrále americkej FBI na mnohých európskych policajných prezídiách má za to, že je celosvetovým bosom ruskojazyčných mafiánskych syndikátov.
Nie je jasné, či si S. Mogilevič naozaj vybral Dmitra za frontmana a keby aj, nerobilo by to z neho automaticky mafiána. Ak padol S. Mogilevičovi do oka, tak ho zrejme zaujal obchodníckym inštinktom, sebazlepšovaním a chuťou ísť s dobou. Tá sa v postsovietskych pomeroch vyznačovala zaostávaním práva za búrlivým vývojom ekonomiky divokého kapitalizmu.

Tvrdé detstvo

Pred dva a pol rokom vyšiel D. Firtaš z ulity záhadného oligarchu a poskytol denníku Vedomosti podrobnosti o svojom živote. "Nie som verejnou osobnosťou a nikdy som sa ňou nechcel stať," uviedol. V rozhovore, ktorý sa konal v Londýne, mu novinárka zalichotila, že jeho život pripomína success story ako vyšitú z amerických legiend, keď sa chudobný dedinský chlapec vypracuje na milionára. Presnejšie na miliardára, a to dolárového.
"Mama pracovala v učtárni cukrovaru a otec bol vodič. Pracoval som od útleho detstva s vedomím, že si musím zarábať na chlieb. Rodičia však neboli chudobní. Pestovali doma paradajky a každú sezónu zarobili päťtisíc rubľov. Toľko stálo vtedy auto Žiguli. Celá západná Ukrajina sa živila prácou pomimo hlavného zamestnania. Ja som drel ako dieťa v skleníku od svitu do mrku. Pestovanie paradajok mi liezlo hore krkom a keď som mal sedemnásť rokov, osamostatnil som sa."
Dmitro Vasiľovič Firtaš sa narodil 2. mája 1965, čo znamená, že keď vstúpil do Doneckého železničného učilišťa, písal sa rok 1982 a ruská ekonomika sa rúcala v základoch. Školu zavŕšil v roku 1984, keď sa v Kremli ujal moci Michail Gorbačov, aby sa pokúsil revitalizovať kolabujúci sovietsky systém. Dmitra povolali do armády a keď sa vrátil domov, gorbačovská "perestrojka" povzbudzovala drobné podnikanie. "Požiadal som rodičov o pôžičku na podnikanie, ale odmietli ma slovami ,Zarob si sám!'," prezradil. Zbalil si kufor a odišiel do Černovca (obce na Zakarpatskej Ukrajine). Kamarát mu tam pomohol nájsť miesto v požiarnom zbore. Časy sa zhoršovali a prestali im vyplácať mzdy. Rozhodol sa niečo podniknúť a s priateľmi začali predávať potraviny.

Postup do prvej ligy

 Za svoj prvý veľký kšeft považuje D. Firtaš predaj práškového mlieka do Uzbekistanu v roku 1988. "Zobral som si päťmiliónový úver v banke na nákup štyroch tisíc ton. Uzbeci mi namiesto peňazí ponúkli bavlnu. Musel som cestovať do Odesy a zariadiť v prístave vyloženie zásielky. Mal som šťastie a riaditeľ prístavu mi pomohol poslať tú bavlnu na predaj do Hongkongu," konštatoval. Po ôsmich mesiacoch vyvážania bavlny zarobil 1,2 milióna dolárov, z čoho dosiahol päťdesiattisícový čistý zisk. Od roku 1990 predával Stredoázijčanom potraviny už z Moskvy a raz, keď nemali čím zaplatiť, dohodol s nimi barterový obchod potraviny za plyn. Ten od neho nakupoval ukrajinský obchodník Ihor Bakaj, ktorý mal dovoznú licenciu od vtedajšieho prezidenta Leonida Kravčuka.
Nasledoval vstup do veľkého biznisu. D. Firtaš postupne prerástol I. Bakaja a nadviazal spoluprácu so spoločnosťou Itera, ktorá bola partnerom Gazpromu. Jej program Potraviny za plyn pomáhali realizovať cyperská spoločnosť Highrock Holdings a izraelská Highrock Properties. Jednu z nich vraj založila Mogilevičova žena. Netrvalo dlho a D. Firtaš prebral vlastníctvo týchto firiem.

Opora v žene

Nasledoval strmý vzostup v kalných vodách ukrajinského veľkobiznisu. Dmitro priznáva, že pri výstupe mu podala v roku 1996 pomocnú ruku Maria Kalynovská, keď mu zverila obchodné vedenie svojej spoločnosti, vrátane licencie na obchodovanie s plynom. V roku 2001 sa za neho vydala. Mala už dvoch synov Serhyja a Oleksandra a bola od neho o deväť rokov staršia. Rozviedli sa v roku 2006 a Maria si vysúdila okolo sto miliónov dolárov. Keď sa onedlho dozvedela, že Dmitro bol spoluakcionárom Rosukrenerga, požiadala o zvýšenie odstupného. Neuspela. D. Firtaš sa prvýkrát oženil už v roku 1986 s Ľudmilou Graboveckou a mal s ňou dcéru Ivanku. 

 Keď nápady nevyhasínajú

Ani po odstavení Rosukrenerga zo sprostredkovateľskej parkety medzi Gazpromom a Naftohazom nemá Dmitro Firtaš čas ani náturu na sebaľútosť. S ukrajinskou vládou síce vedie spor o vlastníctvo plynu v podzemných zásobníkoch, ale viac sa sústreďuje na budúcnosť. Navrhuje založiť spoločný podnik s Gazpromom a západoeurópskymi plynárenskými koncernami a zaangažovať sieť svojich spoločností po celej Európe. Vladimir Putin a Júlia Tymošenková mu v tom budú brániť, ale ak by sa hospodárska situácia v Rusku a na Ukrajine prudko zhoršila a nápaditý D. Firtaš by prišiel s novými iniciatívami, Moskva i Kyjev by mu azda opäť prišli na meno. Medzitým však pripravuje investičné projekty v Indii. V prvom zamýšľa postaviť komplex na výrobu titánu z ilmenitov a v druhom metalurgický závod.

Vladimir Putin a Julia Tymošenková sa zriekli jeho služieb, ale neudusili v ňom obchodného ducha.

 

Juščenko nervózne tvrdí, že nemá s firmou Rosukrenergo, ktorá zablokovala rozhovory Ukrajiny a Ruska o dodávkach plynu, nič, ale vôbec nič spoločné. Timošenková je iného názoru.

"Prostrednícka" firma Rosukrenergo je definitívne vykopnutá z ukrajinského trhu

Timošenková nedovolí, aby sa táto firma na ukrajinský trh vrátila.

A ja stále neviem, prečo autor článku z Profitu píše o mafiánovi Firtašovi velice žoviálne ako o Dmitrovi.

-------------------------------------------------------------------------------

Infografika z RIA Novosti - sieť plynovodov Rusko - Európa 


Peri fyseos anthropu - O ľudskej prirodzenosti | stály odkaz

Komentáre

  1. Tento text bol umiestnený do pitvora
    na žiadosť iris, ktorá je už unavená z Gazy. Zrejme bola pomáhať pri vyhrabávaní ľudí zo sutín, ktoré zostali z obytných domov po izraelských bombardovaniach.

    A tak tu máme teda tému jednej cynickej pažravej bastardskej kurvy, ktorá bola schopná odstaviť od RUSKÉHO plynu stovky miliónov ľudí.

    Iris môže v rámci osobného voľna popremýšľať, prečo bola tá barbarská odstávka plynu Európe prelinkovaná až do USA.
    Len neviem, či to nebude rovnako frustrujúce ako myšlienky na skrvavenú Gazu.
    publikované: 11.02.2009 18:24:42 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Lieberman z Moldavska posilnil
    publikované: 11.02.2009 20:02:55 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Škrupulóznych miliardárov,
    čo boli odchovaní na paradajkách, paprikách a chrizantémach, máme aj na Slovensku dosť. Zdá sa, že dlhodobý pobyt v skleníku všeobecne vedie ku spareniu mozgových závitov.

    Zato taký Juščenko akiste vyrastal v nóbl kruhoch. Svedčí o tom aspoň jeho vytríbený zmysel pre humor:"Už ma to nebaví počúvať. Ja sa vašim smradľavým plynom nezapodievam."
    Zmysel pre realitu má ale zjavne atrofovaný:
    http://www.czechfp.cz/site/?p=5625
    publikované: 11.02.2009 22:22:56 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Žiadny z miestnych fóliášov
    sa nestal globálnym mafiánom, čo skrzevá plynovú rúru drží pod krkom celé krajiny.
    Môžeme sa tu hrať na demokraciu, akože máme aj my podiel na moci, ale keď nám nejakí firtaši odstavia plyn, si ňou ani len nepodkúrime.

    Pozri na ten životopis hlúpeho trtka z typickej stredostavovskej socialistickej ukrajinskej rodiny. (Ktorý nezabudne vzlyknúť, aké mal "ťažké detstvo." To je v prípade firtašov povinná položka životopisu - či už osobného, alebo národného - ukázať strašné utrpenie, ktoré potom človeka zatvrdí a urobí z neho hovado, aušak s právom spáchať akékoľvek zverstvo. Lebo on trpel. A každému kresťanovi, odchovanému na mýte o útrpnom Ježiškovi, zvlhne oko.)

    Vidíme, že dotyčný bol pažravý po peniazoch priam vrodene. Lenže blbý ako bečka (čo ide s pažravosťou po peniazoch lapka v lapke) sa začiatkom 80. rokov prepracoval iba na železničiarsku učňovku. Ja neviem, či vôbec dostal výúčný list. Potom mu kámoš vybavil flek niekde v derevňi Riťovec na Západnej Ukrajine u hasičov. Keby sa nezačal socializmus rúcať, bol by ten výmrdko zakotvil na najnižšej spoločenskej priečke.
    Lenže v roku 1988 sa už časy menili a v Uzbekistane sa začal hladomor, do ktorého dostal túto krajinu sociálnoinžiniersky bolševický projekt. Firtaši hneď zavetrili a vyrazili. Firtaši sú všade, kde sa melie ľudské nešťastie, aby na ňom dobre zarobili. Na hladomoroch vedia firtaši špeciál dobre zarábať, to je takpovediac ukrajinská tradícia.
    Potom sa hladomor rozšíril aj do ďalších stredoázijských krajín. Namiesto toho, aby to riešili demokratické vlády - lebo veď po rozpade ZSSR a pod americkou kuratelou tam kvitla demokracia bujná ako šeřík - prichádzali hyeny s plnou hubou dogiem o "slobodnom podnikaní bez zábran".

    Zaiaľ toľko. Pokračovanie niekedy nabudúce.
    Len sa musím znova uchechtnúť na tomto: "Ak padol S. Mogilevičovi do oka, tak ho zrejme zaujal obchodníckym inštinktom, sebazlepšovaním a chuťou ísť s dobou. Tá sa v postsovietskych pomeroch vyznačovala zaostávaním práva za búrlivým vývojom ekonomiky divokého kapitalizmu."
    Chrapač, ktorá sa neštíti megazverstiev ľubovoľného razenia, je v článku pochválená výrazom "sebazlepšovanie".
    Prečo si veľký mafián vybral práve tohto? Kvôli jeho hodnotným ľudským vlastnostiam zaiste.
    A nie náhodou kvôli tomu, že je schopný robiť to, z čoho by ľudia aj s minimálnou hranicou etiky grcali - mali by zábrany?

    Je taký vtip o chlapíkovi, ktorý žije sám so svojou andulkou. Odrazu niekto zaklope, chlapík otvorí a zbadá na prahu malú smrtku s kosou. "Prišla som si pre tvoju andulku," zapiští. Chlapík ju odkopne a zabuchne dvere. O chvíľku sa ozve znovu klopanie. Chlapík otvorí, a tam veľká smrtka s kosou. A zdola od jej nôh sa ozve pišťanie: To je on! To je on!

    Nie nadarmo opakovane odznelo, že firtašstvo, ktoré blokovaním ruského plynu spôsobilo závažné problémy Ukrajine a mnohým európskym štátom, sa ťahá až k americkej administratíve.
    publikované: 12.02.2009 06:44:28 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Mňa zaujali, Fon, vyjadrenia
    EÚ a US administratívy.

    US administratíva takticky mlčí, len nejaké frázy vysrstila.

    Zato EÚ slintavou hubou sionistického princa (ktorého papá zneužíval počas WWII na zveľaďovanie svojich majetkov väzňov z koncentračných táborov - rómskych, ofšemže, tí vedeli lepšie makať) devótne oznámila, že sa "teší na spoluprácu s izraelským Haiderom, a to menovite na spoluprácu pri zveľaďovaní mierového procesu."
    Nájdeš to vyjadrenie niekde v smetiarni, ak sa nemýlim.

    Ak si sionsitickí princovia z boľevickej eurocentrály v Bruseli myslia, že toto podliezanie totalitnej ideológii zostáva medzi voličmi bez povšimnutia a bez odozvy, veľmi sa mýlia.
    publikované: 12.02.2009 06:53:46 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. ahoj ema,
    Firtas je klasicky priklad krizenca Korejka s Milom Minderbinderom.
    publikované: 12.02.2009 11:57:16 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. sinuhe kto je korejko?
    kim ir sen?
    publikované: 13.02.2009 17:46:28 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Kvety z Gazy
    Izrael poprvé po roce dovolil, aby Palestinci z Gazy vyvezli nějaké zboží. Jde o 25 tisíc karafiátů, které jsou určeny na evropský trh. V sobotu nás čeká svatý Valentýn, svátek zamilovaných.

    Izrael zintenzívnil blokádu Gazy poté, co zde v červnu 2007 převzalo moc islamistické hnutí Hamás, se kterým neudržuje diplomatické styky.


    publikované: 13.02.2009 17:48:08 | autor: n (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. prepierate tu mena
    o ktorych sa politici a novinari vyjadruju s ponizenou uctou, ako keby sa doba zmenila.
    asi sa zmenila
    publikované: 13.02.2009 17:48:39 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Firtash
    http://www.youtube.com/watch?v=uLxLIbn6XBs
    Firtash Tells His Side of the Story
    publikované: 13.02.2009 18:02:49 | autor: ergo (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Už ministrov otec podporoval snahy sionizmu
    v článku--Jindřich Středa, Slovo o Židech, Řád 4/1937- 1938, s. 170- 176.
    http://www.souvislosti.cz/clanek.php?id=213
    Karel VI. sdílí vlnu sympatie k židovství, která je u něj nyní již zcela jednoznačná, bez jakéhokoliv "ale" - avšak dává jí zcela jiný, praktický směr. V sedmdesátých letech se stává publicistickým obhájcem sučasného Izraele v jeho sporech s Palestinci. Ve Vídeňských svobodných listech publikuje v letech 1973-1975 asi tucet článků o různých aspektech izraelské politiky, v nichž přejímá sionistický patos a opakovaně zdůrazňuje, že křesťan nemůže dnes nestát na straně Izraele (a současně upozorňuje na existenci křesťanských komunit v Izraeli).
    publikované: 13.02.2009 18:19:25 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Yo-Yo-Yo, X-Plain. Support us! Hate them!
    publikované: 13.02.2009 22:33:16 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. NWO,
    Korejko je postava z knihy Ilfa a Petrova "Dvanast stoliciek".
    publikované: 14.02.2009 00:44:51 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Co som dnes objavil v smetiach.
    Jedna z pokusnych teorii o novu paradigmu, pretoze stara zlyhava. Je samozrejme o socialne a preto pripomina social..(izmus?). , ale aspon spravne definuje, ze sucasna posadnutost kvantitatou je sialenstvo.
    A okrem toho ... podla filozofickych principov tejto teorie Grundeinkomen sa vlastne ja sukromne uz par rokov riadim.) Vlastne som avantgarda nielen medzi teoretikmi, ze ano, ale aj v praxi:)

    http://dotsub.com/view/26520150-1acc-4fd0-9acd-169d95c9abe1

    Mohol by som k tomu napisat nejake nazory, keby som mal cas a chut, ale vlastne to sem davam do archivu. Nech si kazdy urobi nazor sam a pripadne vyjadri. Ale nie stylom: to je "totalna kravina". Vsetky socioteorie su zle a podozrive, vsak ano, ale - teatralne odmietane myslienok je mentalna lenivost alebo neschopnost.
    publikované: 14.02.2009 15:00:40 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Ten pokus o novú paradigmu
    je dobrý už len v tom, že zjednodušuje súčasný systém kolabujúci pod váhou vlastnej zašmondrchanosti a že "trestá" spotrebu.
    To druhé je prevratná novinka, zvrhnutie zlatého teľaťa nekonečne rastúcej spotreby.
    Aj tak si myslím, že tieto úlohy by mali riešiť kybernetici, nie ekonómovia. A už vôbec nie tí ekonómovia, ktorí vyrobili a uviedli do chodu súčasného globálneho ekonomického golema.
    publikované: 15.02.2009 08:39:36 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Rím priam symbolicky
    http://ekonomika.sme.sk/c/4309009/g7-chce-obnovit-doveru-v-trhy-nie-je-jasne-ako.html

    Ja neviem, načo sa vôbec pokúšajú sformulovať nejaké prepytujem komuniké pre ľud, keď nemajú čo povedať.
    publikované: 15.02.2009 08:46:59 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Tohto ani povolávať nemusíš z NY
    Je tu.

    Čo nám nepovedia reprezentanti G7, povie nám priamo z brucha Baruch:
    http://www.sme.sk/c/4309447/preco-paralela-medzi-historiou-a-dneskom.html

    Tá podobnosť s Artonovymi kázňami priam bije do očú.
    publikované: 15.02.2009 09:21:54 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Len takto, medzi nami
    Ceny ropy indikujú, že sa chystá generálny zošup. Na cestu je už takpovediac zbalené.
    Pred cca rokom ceny ropy okrem iného indikovali, že si niekto vytvára gigantické zásoby. Ale aj ten už pochopil, že je to márne. Všetci sme na jednom Titaniku.

    Mudrci zo Sioni, Grigoriy, celé desaťročia ubezpečovali US administratívu, že vynašli perpetuum mobile. "Len nás podporujte vo všetkých globálnych svinstvách - a my vám zabezpečíme nekonečný hospodársky rast."
    publikované: 15.02.2009 09:41:21 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. arton,
    ten link na Gruneinkomen bol dosť zaujímavý. Ďakujem :-)
    publikované: 15.02.2009 22:15:13 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Ja sa pridávam,
    ale zároveň podotýkam, že hento teda so zakáľaním zlatého teľaťa nemá nič spoločné. To so žiadnym Grundeinkommen alebo ekluzívnou Mehrwertsteur totiž vôbec nesúvisí (pokiaľ teda naozaj všetci neprestanú pracovať). Práve naopak, ide o udržanie teľaťa v chode, pri čo najmenších stratách. Kto trochu pozná nemecké prostredie, tomu je naprosto jasné, že ide len výraz nemeckej a švajčiarskej pohodlnosti a hlavne zúfalstva nad tým, že už nie sú schopní udržať dych nielen s Čínou, ale ani s Východnou Európou. Pochopili, že v tomto globalizovanom a liberalizovanom svete im už pšenka nepokvete, tak špekulujú čo ďalej, bez toho aby si v tvrdej konkurencii natrhli vypasenú riť. Predsa len sa tam aj napriek 60ročnému vymývaniu mozgov ešte udržala nejaká kultúra myslenia kombinovaná so sociálnym štátom, takže výsledkom nemôže byť nič iné ako takéto sociálne konštrukty, z reálnopolitického hľadiska úplne bezvýznamné, lebo implementované stranami s nulovým voličským potenciálom ako napríklad švajčiarska strana zelených. Príznačné je, že o tom, že doteraz blahobytne žili aj z lacnej práce a komodít z rozvíjajúceho sa sveta, tam nie je ani zmienka. To bola tá fasa pridaná hodnota, ktorá ale teraz zrazu začína robiť problém, lebo už nemajú tú vlastnú.
    Oveľa úprimnejšia je iná snaha spod Matternhornu, kde sa tamojší zhýčkaní intelektuáli naozaj dobrovoľne vzdávajú konzumu a majú to namierené k duchovnej spoločnosti, takpovediac buthánskeho typu, len bez tej otravnej totality.
    http://www.integrale-politik.ch/d/index.php?option=com_content&task=view&id=59&Itemid=72
    Ku štúdiu Grundlágenpapíru si pre dobrú stráviteľnosť môžeme dať aj osvedčený hudobný podmaz, ktorý sem, šak ako inák, celkom dobre pasuje.
    http://www.youtube.com/watch?v=4YcSjmF0LcU

    Toľko plané teoretizovanie. Ja aj tak zastávam názor, že hlboké zmeny v socioekonomickom usporiadaní ľudského hnojišťa nenastávajú primárne v dôsledku nejakých prevratných ideí, ale katastrofických udalostí. Ostatne ako v celom živočíšnom svete. Príkladom z moderných dejín nech nám len tak námatkou poslúžia Francúzska revolúcia (klimatické zmeny, hladomor), národný socializmus (hospodárska kríza), komunizmus (svetová vojna) atď. Čo iné môže sapienta prebrať z letargie.
    Preto navrhujem, aby sa nová paradigma aj s celým Grundeinkommen predbežne uložila do ideového depozitu, v ktorom sa poprehŕňame, až táto kríza dospeje ku zdárnemu koncu. Ale aj tak, nemali by sme sa inšpirovať myšlienkovým bohatstvom jedného zdegenerovaného národa, ktorý (ako napríklad teraz cez víkend) označí popieranie max. 25 tisícov obetí bombardovania v Drážďanoch za neonacizmus.

    publikované: 16.02.2009 02:43:22 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Is Israel assassinating Iran nuclear scientists?
    With co-operation from the United States, Israeli covert operations have focused both on eliminating key human assets involved in the nuclear programme and in sabotaging the Iranian nuclear supply chain," she was quoted as saying.

    http://www.haaretz.com/hasen/spages/1064852.html

    nemam slov.
    publikované: 17.02.2009 09:35:34 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Nedotknutelni. Vtedajsi.
    Nahodou som dostal link na tuto zabavnu minulost.

    Vyberte si videjko "Kulatý stul" (hned nad obrazovkou).
    http://www.projekt-spad.cz/galerie3.html

    Mal som starsieho kolegu ,ktory tvrdil, ze tieto ksichty tam vydrzia este sto rokov.
    Dnes nam pripadaju len ako tupe neschopne telce a priam sa clovek cuduje, ze tychto aparatcikov niekto co len na moment repsektoval a nepluval po nich vsade, kde sa objavili.

    A co ti dnesni, svetovi aparatcici?
    Ti nam ako pripadaju dnes a ako budu zajtra?
    publikované: 17.02.2009 12:49:27 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. sionistická prax
    Israel is assassinating Iranian nuclear scientists as part of a covert war against the Islamic Republic's illicit weapons program, the Daily Telegraph on Tuesday quoted Western intelligence analysts as saying.

    Cover war.

    Oni vedu proti nam vojnu.

    Budu zdochynat aj verejne znami ci menej znami sionisti medzi nami?
    Moja odpoved je - budu.
    Ako by to mohlo byt mozne, aby jedna strana konfliktu nebola predmetom utoku?
    publikované: 17.02.2009 16:13:37 | autor: arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. Len pokračujú
    Aby ochránili židovských rituálnych vrahov vyslali UK a Francúzsko vojnovú flotilu k ostrovu Korfu.
    Grécky premiér Delyannis reagoval na intervenciu v prospech vrahov od všetkých židovských vlád, konkrétne UK, Francúzska, Talianska, Rakúska–Uhorska, že oficiálne vyšetrovanie by mohlo naraziť na určité faktory, ktoré podporujú prijatie viery v rituálnu vraždu, preto vyvíja úsilie o odloženie začiatku procesu, aby získal čas na vypracovanie potrebných dôkazov ich neviny.
    Pred viac ako 100 rokmi a to opakovane počas viacerých procesov židovskí bankári a ich poskokovia korumpovali, vydierali, manipulovali, klamali, v novinách urážali a obviňovali každého kto nenasledoval ich podvod, vlády maých štátov finančne ruinovali, tzv. veľmoci im bez protestov posluhovali, a všetko úsilie jedine, aby ochránili židovských mordárov, vandráckych niemandov. Prečo ťažký boháč mal toľko ochoty zamlčať pravdu?
    Práve preto, že rituálne vraždy sa konali.
    http://www.jrbooksonline.com/schramm/corfu.htm
    Bejlisovi dokonca jeden z Rotschildov zakúpil farmu v USA.
    Aj vedcov v Iráne vraždia iba z dobrých úmyslov, oni ani iné nepoznajú a antisemiti ich neodôvodnene napádajú.
    publikované: 17.02.2009 21:06:39 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. Správu o mafiánskom "zneškodňovaní" vedcov
    uverejnia média v Európe ako keby šlo o iečo normálne. To sme dopadli.
    http://www.sme.sk/c/4313367/mossad-poluje-na-iranskych-vedcov.html
    "Izrael tradične odmieta komentovať správy tohto druhu."
    Ja nie som zvedavá na komentáre Izraela. Kde sú komentáre napríklad popredných európskych vedcov? Dnes vadia "židovskému demokratickému" štátu bez hraníc iránski vedci, zajtra to môžu byť oni.
    Mafiánsky spôsob zbavovania sa konkurencie. Ak to nejde zničením celého štátu na spôsob Iraku, "židovský demokratický" štát bez hraníc začne vraždiť elity.

    Tak ešte niečo o peniazoch:
    High Noon: Geithner v. The American Oligarchs."
    http://informationclearinghouse.info/article22020.htm

    a východoeurópskych bankách
    http://informationclearinghouse.info/article22007.htm

    Idar, s použitím mafiánskych metód zavedených svetlom medzi národmi udržia s východnou Európou krok. Ba viac.
    Zostáva otázne, či ich použijú.
    publikované: 18.02.2009 04:18:24 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Ďalší nadrogovaný
    http://www.sme.sk/c/4313331/hlt-vina-zlozil-japonskeho-ministra.html
    Intelektuálny výkon na summite G7 iste zodpovedal jeho stavu.
    Ako hovorí klasik, a o to ide.

    Keď sa nenechajú zdebilizovať, dostanú znovu po hlave nukesmi.
    publikované: 18.02.2009 06:14:57 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. vedci nemozu protestovat
    boli by z nich antisemiti a to znamena konec kariery
    zas je tu bolsevicka totalita

    treba si zacat davat pozor na cudzich ludi
    ked budete mrtvy mafia si najde dovod preco to tak ma byt
    ostatny budu ticho aby neboli dalsi na rade
    teraz to takto bezi medzi europskymi politikmi, zajtra to tak bude medzi elitou
    odbojni a neprisposobivi budu ritualne zlikvidovani
    new world order
    publikované: 18.02.2009 11:34:27 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. Rzhorcenie?
    Grigoriy, nechcel si im posledne gratulovat k vitazstvu?
    publikované: 18.02.2009 21:31:23 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. NewWorldOrder,
    poznas tu rozpravku o skaredom kacatku?

    Tu rozoberani sektari sa pokusaju presvedcit miliardy labuti, ze su spinave krivonohe nelietajuce stvorenia.
    Dokedy sa to krivonozcom moze darit? Kedy labute znovuobjavia, ze to oni su uslachtile stvorenia a ti druhi su prave cosi , co samo nevie lietat a preto by chcelo vsetkych priputat k nizkemu bahnu?
    publikované: 18.02.2009 21:38:48 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. Prečítal som si to,
    a práve preto ma rozhorčuje, že takým oponentom si mienil či mieniš gratulovať.

    A čo je ten pravý výraz, keď aj víťazstvo je vraj understatment?
    Azda tisícročná ríša?
    Alebo koniec historie na veky vekov?
    Naplnenie armagedonskych predpovedi?


    Nebudem stručný ale opakovane pripomeniem, že dnešné pomery nie sú dosiahnuté žiadnou sofistikovanou sociomanipuláciou, ale sú jednoducho vybudovane na SKUTOCNYCH MILIONOCH roztrhaných spálených za živa v Hamburgu, Tokiu, Berlíne, Mnichove, Plzni, Drazdanoch, Hirosime, Koline, Strasburgu, Nagasaki a, Palestine a na mnohych a mnohych dalsich miestach. Na mrtvolach je postavena sucasna politika, NA NICOIM INOM. Nie na satanizme, ani na buzerantstve, ritualoch, ba ani nie na na peniazoch - na megatonách mrtvol.

    Nebyt nich, nič poriadne nemajú.

    Ak chceš, tak gratuluj, mozeš aj im aj nohy bozkávať, ako sami píšu.

    Ja ale historickej uchylke a luzrom rutiacim sa do pekla zasadne negratulujem, ani pri vyhratych gamoch.
    publikované: 18.02.2009 23:25:10 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. Nie. Grigoriy nie je nenormálny.
    Grigoriy len nerozumie prírode.
    Je to bežné.

    Grigoriy, veď Arton sformuloval presnú otázku:
    "Alebo koniec historie na veky vekov?"
    Si ty ďalší Fukuyama v poradí, Grigoryi, hlásajúci koniec dejín - čiže koniec evolúcie?
    Aký nezmysel.

    Isteže mohla predstava "zámerného zastavenia evolúcie" vzniknúť v nejakej plesnivej kutici v hlave neandertálca - jednotlivca, ktorého individuálny vývoj sa naozaj zastavil a ponechal ho na mentálnej úrovni päťročného decka. Doteraz sú tieto kreatúry presvedčené, že ich boh povedal a more sa rozostúpilo. Toto sú ich tzv. znalosti prírody.
    Hej, Grigoriy. Evolúcia neandertálcov, ktorých relikty sú tu medzi nami, sa zastavila. Ale čo to má spoločné s celým ľudstvom?

    Strach z poznania má ten, kto potrebuje definitívne konce.
    publikované: 19.02.2009 07:58:20 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. Grigoriy,
    jedno ťa chcem ubezpečiť - niet takej predstavy o stave či budúcnosti zeme, ktorá by mi dnes a vlastne aj pár desaťročí dozadu, nahnala do srdca strach o budúcnosťsveta a spôsobila by nejake obranne iracionalne sebaklamanie.
    Tento svet čeli mnohým nebezpečenstvám a v podstate je rovnako zákonite a aj rýchlo smrtelný, ako kotrýkoľvek z nás.

    Na druhej strane má určite tento blog hranice - miera aktivity, ktorú sme pre zmenu sveta ochotní robiť, ako aj mieru boja, ktorý s problémom chceme viesť, ako aj prostriedky, ktoré sme ochotní použiť proti AKEMUKOLVEK zlu.

    Určite ale môžu byť veci, ktoré sme nepreberali, a môžeme.
    Toto je verejne ale aj súkromné fórum - kludne tu napiš tie tvoje najneobvyklejšie myšlienky. Okolo nás sú miliony tvorov veriacich na pannestvo bohorodičky a mnoho iných iných absurdít a hlavne irelevantností - horšie to nemôže byť.

    Zastavenie evolúcie človeka?
    Podla prevládajúcich informácii 99% ludí nič o evolúcii človeka nevie a neráta s ňou. Ani niekdy predtým nevedelo a nerátalo.

    Ja to vidím ináč, ako som povedak vyššie o škaredom vtáčatku. Mentálne sme v kúte klačiace a krčiace sa bytosti, mnohí sú chromí a tak presadzujú filozofiu nevstávania, a snažia sa v tomto stave udržať aj tých, čo by sa mohli vystreť, vykročiť či vyleteť.
    Tento stav je abnormálny, ale v podstate je to večný problám ludstva. "Vyvolený kmeň" nie je jediny problém ludstva, ani synchronne ani diachrónne - ale teraz a tu je jeden z najväčších. Preto je témou.

    Opakujem, ak máš nejaké metafyzické názory, neboj sa ich zverejniť. Nevyhováraj sa na to, že "to tu nemieniš kaziť".

    PS. Ale negratuluj im, to budem vždy proti.)
    publikované: 19.02.2009 14:37:55 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. obamova inauguracia a us rabini
    Leading rabbi welcomed Obama, now stands accused of idolatry
    http://www.haaretz.com/hasen/spages/1065668.html
    kukstein je v prusery

    But at the age of eight, upon arriving for my first day at an Israeli religious school, I was sternly told by the mathematics teacher that I must not write the full plus sign, but instead should leave off the bottom leg. On keyboards in the computer room, half the offensive signs were scratched off. My protests - that I knew what a cross looks like and a plus sign is not a cross - were to no avail.
    :D

    btw v israeli neplatia civilne sobase a kto nie je narodeny z kosher manzelstva schvaleneho rabinom je oficialne statom israel oznacovany za bastarda a diskriminovany

    vedia o tom ludia ktori lezu israelu do vyvoleneho zadku?
    vedia o teokratickom neznasanlivom pseudostate aj dalsie veci z realneho zivota?
    publikované: 20.02.2009 07:07:54 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. grigoriy
    bojis sa konfrontacie nazorov?
    z toho krv netece
    publikované: 20.02.2009 07:10:50 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. Grigoriy, ja su taký zbabelec
    Od samej hrôzy, čo tam asi môže byť, som z tvojho príspevku len oslovenie prečítala.
    publikované: 20.02.2009 17:12:24 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. Prečo by o tom mali vedieť, nwo
    Keď o tom vedieť nemajú.

    Hen, aká sranda
    http://www.haaretz.com/hasen/spages/1065604.html

    Pán Dogramaci si azda naozaj myslel, že jedná so serióznymi ľuďmi. Dostalo sa mu typického slizkého uskakovania od dohôd, z ktorých by mohol profitovať aj niekto iný, typických lacných chazarských fintičiek. Jááj, prečo nás len nikto nemá rád, halevaj.

    A písali niekde v tunajšom výhonku korporátnych médií, že sa stal zázrak a senátor John Kerry sa ustanovil do Gazy, padla má sánka a celé hodiny počúval, čo mu hovorili gazanské deti?
    A že Netanyahu preventívne vrešťal, že Kerry nereprezentuje stanovisko US administratívy?
    publikované: 20.02.2009 17:33:52 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. bez nazvu
    vsetkych zidov ktorych poznam osobne si vazim. Takmer vsetci su mili vzdelani ludia ochotni pomoct. Dokonca aj na internete diskuteri, ktori su mi sympaticki su zidia.
    Neviem, ale je ich tolko, ze toto nemoze byt nahoda.
    Je nesmierne oslobodzujuce nemat nikoho, koho by ste nenavideli. Je nesmierne oslobodzujuce nekritizovat, neobvinovat, nesudit.
    Skuste si to.
    publikované: 21.02.2009 04:16:56 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. Isteže to nie je náhoda, iris
    Verím, že tvoj židovský šéf si tvoj postoj všíma a ti dá dobré hodnotenie.

    Jo, a čo keby si začala svoju pseudobudhistickú radu aplikovať - ako vzor pre nás ostatných - sama na sebe a prestala tu hulvátsky skákať do idara? Skús si to.

    And last, but not least, čo keby si to vyžadovala aj od svojich obdivovaných židovských priateľov? Povedz im, že je "nesmierne oslobodzujúce nemať nikoho, koho by nenávideli. Je nesmierne oslobodzujúce nekritizovať, neobviňovať a nesúdiť." Že by nemali exponovať svoje deti kultúrou, v ktorej sa pri stole omieľa "Všetci nás chceli zabiť, ale my sme sa nedali a teraz jeme".
    Celý židovský koloniálny projekt je postavený na kritike, obviňovaní, odsudzovaní a nenávisti. Nevšimla si si? Nie? Taký Dogramaci už áno.

    Tvoji židovskí priatelia na teba hľadia zhovievavo, iris. Vidia, že submisívna východoeurópska katolíčka im dostatočne usilovne líže nohy. Už je dobre vycvičená, nebude im vyčítať, že podporujú šokujúce zverstvá, krádeže, klamstvá, nebude jej vadiť, že ich nenávisť je hlboko zakorenená v kultúre.
    Nenávisť voči Palestínčanom preniesli ako vírus aj na teba, iris.

    Z historických postavičiek mi to pripomenulo W. Churchilla. Blbého chrapúňa očareného židovskými majetkami a mocou, ktorý za dobré služby dostal príležitosť robiť špinavú prácu. Tá Gilbertova kniha Churchill a Židia, ktorú to ktosi odporučil, je skutočne cenná. Keď budem mať, iris, čas, vyberiem sem Churchillove citáty od roku 1906. Nemusíš sa obávať, Gilbertova kniha je mainstreamová, korektná. Už dnes sa smie verejne povedať, že Churchilll robil sionistickú protieurópsku politiku. A smie sa verejne napísať, ako obdivoval židovskú vyvolenú "rasu".
    publikované: 21.02.2009 05:56:38 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. iris bola vcera u psychoterapeuta :))
    vyplach mozgu este doznieva
    zajtra bude u nej zas vsetko inac
    publikované: 21.02.2009 08:12:21 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. Churchil bol len sluha,
    ktory dostaval pomyje, aby robil spinavu robotu.

    Iris, je nesmierne oslobodzujuce, ked prestanes kritizovat, obvinovat a sudit napriklad arijsku kulturu, kulturu cistoy a svetla.
    Je to velmi oslobodzujuce, skus si to.
    publikované: 21.02.2009 08:27:13 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. zen sensei
    publikované: 21.02.2009 09:12:46 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. A teraz trocha optimizmu
    publikované: 21.02.2009 09:15:47 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. Nech si len vyskočí devucha
    Každému prislúcha právo odpútať sa o pozemského pachu, aspoň na chvílu si povyskočiť, teda aj iris. Len v jej prípade to vždy skončí obvyklými komplikáciami, pretože tá guma, čo ju v nej židia nechali zastoknutú, ju zakaždým poriadne oplieska o zem. Škoda.

    Tak si celú záležitosť rozoberme pekne po poriadku. Nech sa na to pozrieme z ktoréhokoľvek uhlopohľadu, židia (aspoň časť) sú potomkovia zaostalých nomádskych kmeňov neistého blízkovýchodného pôvodu (možno kanánskych, ale určitie nie egyptských), ktorí dokonca aj svoje náboženstvo ukradli následníkom Abrahámovým. Na tom sa odborné kruhy už dávno zhodujú. Ono je to nomádstvo vlastne len taká slepá vývojová ulička, nenáročná adaptácia a kombinácia atribútov primitívnych kultúr lovcov a zberačov. Alebo inak, neschopnosť vytvoriť vyspelú poľnohospodársku a remeselnú spoločnosť. Za túto svoju inferiórnosť tzv. židia aj patrične pykali a vždy museli stiahnuť chvost pred vyspelejšími kultúrami ako Asýrčanmi, Babylónčanmi, Rimanmi, neskôr Španielmi atď. Vlastnú svojbytnú kultúru nedokázali vybudovať nikdy, s opomenutím dnešného umelého štátiku Izrael, beztak živoriacemu len vďaka hadičkám s vysokokalorickou výživou napájanými z Washingtonu. Bibliu ukradli, prvý chrám im postavili Feníčania, druhý Peržania, no a ten tretí Francúzi. Jediné, čo vytvorili naozaj sami, je len šamanská príručka talmud, však teda aj nesúca typickú pečať ich zaostalosti.
    No a o Chazaroch škoda reči, to bola len taká dočasná stepná epizódka, zavčasu ukončená Arabmi a Kyjevskou Rusou.
    Jedným slovom, zberači a lovci sa v kolese času len pretransformovali na zlodejov a vrahov, čo je vlastne to isté, ide len o rozsah zdrojov. A od takýchto zmrdov ešte niekto očakáva nejaký pozitívny vývoj? Pre tých sa už evolúcia dávno skončila. Nielen evolúcia génov, tá u nich mimochodom zo známych príčin primrzla obvzlášť tuho, ale hlavne mémov. Od kreatúr, ktorých dokázala obísť aj neolitická revolúcia, sa nedá už nič čakať.
    publikované: 21.02.2009 10:37:16 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  44. Strucne vyjadrene.
    Vsetci vieme, ze tuto podstatnu myslienku sme tu uz formulovali, ale nie tak koncentrovane:

    "Jedným slovom, zberači a lovci sa v kolese času len pretransformovali na zlodejov a vrahov, čo je vlastne to isté, ide len o rozsah zdrojov."
    publikované: 21.02.2009 11:20:50 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. A teraz trocha optimizmu 2.cast
    publikované: 21.02.2009 19:47:56 | autor: n (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. kazdy mame sefa, ty snad nie ema?
    a je uplne jedno, ci je zidovsky, alebo makovy alebo orechovy. Ak ma niekto povahovo zakorenene prdolezectvo, tak ho ma a na povode sefa nezalezi, zalezi len na jeho pozicii. A to ti ja ema, v povahe nemam. Ale vedela by som ti po veceroch rozpravat vesele kosicke nemocnicne prihodicky. Nuz mila ema, odisla som z nemocnice do vnutornej emigracie a isla som robit obchodnu firemnu cestujucu. Pozicia to pekne platena s inym laifsajlom, ale ponizujuca pre lekara. Pre mna vsak nie. Po zamatovom prevrate sa totiz na miesto nasej sefky, ktora v komunistickej strane nikdy nebola dostala silna kadrova rezerva z KSC a Ludovych milicii....Takze mila ema. Mne do sefov nekecaj. Na rozdiel od slovenskeho aparatcikovskeho trtka, ktory poskodil mnohych na mene aj na zdravi tento ako hovoris "zidovsky" a dokonca "teply" sef pracuje na vychyrenej klinike a je vo svojom obore respektovany. A predstav si, ze aj v takej konzervativnej krajine ako je USA, kde je stale "normalne" mat rodinu byt heterosexualne zamerany a chodit v nedelu do kostola.
    Pre mojho sefa bol totiz dolezitejsi jeho priatel, ako jeho post. A vdaka k nemu som zmenila svoj postoj aj k teplym. V Stonewall maju najlepsie pivo v NYC :o)
    Nuz, ale iny kraj, iny mrav. Slovensko, moja laska a rodna hruda, ale som rada kde som a hlavne som rada, ze pracujem kde pracujem. Je to tu stale normalnejsie ako na Slovensku.

    Pre NWO: psychoterapeuti su darmozraci. Clovek si musi pomoct sam. A nevysmievaj sa. Nevies kedy budes potrebovat ty svojho psychologa, doba bude zla :o)
    Arton, ak ma zacitujes kde som konkretne obvinovala arijsku kulturu, ospravedlnim sa. Ale take nieco nenajdes. Neviem sice, ci sa mam pokladat za arijku, ci vlastne kto to je? :o) Nemam modre oci, pradedka roztrhali vlci na ruskych saniach a jedna babicka bola Madarka a druha Rakusanka. Ja ti nevim Karle....:o)
    A ...peciem kolac. Jablkovy. Pozvala by som vas, ale ste daleko, tak nic, majte sa pekne a nenadavajte nam :o)
    publikované: 22.02.2009 02:19:10 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  47. Klaus sviečku nikdy nevidel, preto by ich rád doviezol bez cla ako ázijskú novinku
    Mnozí z Vás jistě znají jméno francouzského ekonoma Frederica Bastiata a jeho slavnou Petici výrobců svíček, která se stala známým a dnes už kánonickým učebnicovým textem, ukazujícím absurditu politického vměšování se do ekonomiky. Dne 14. listopadu 2008 Evropská komise vyslyšela skutečnou, nikoli Bastiatovu fiktivní petici výrobců svíček a na svíčky dovážené z Číny uvalila 66% clo. Nevěřil bych, že se 160 let starý literární esej může stát realitou, ale je tomu tak. Nezbytným důsledkem rozsáhlého zavádění takových opatření je ekonomické zaostávání Evropy a zpomalování, ne-li dokonce zastavování ekonomického růstu. Řešení je jen a jedině v liberalizaci a deregulaci evropské ekonomiky.
    publikované: 22.02.2009 02:51:56 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  48. Bývalý kandidát na členstvo v strane súdruh Klaus
    pozvoľne postúpil na vyšší level. Už nie proletári sa zjednocujú.
    Modloslužobnícke náboženstvo voľného trhu ich núti, keďže nechcú upadnúť do herézy, aby mali sústrasť nad čínskymi anonymnými výrobcami, ktorým chcú otvárať cestu ku konzumom zdevastovanému obyvateľstvu v Európe.
    Fanatik čo využíva aj to v cudzí finančný osoh úpadok dnešného človeka na pochválenie vlastnej ideológie, podľa ktorej prosperitu poháňajú práve konzumní idioti.
    publikované: 22.02.2009 03:06:57 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  49. Haider klopal ako poslušný gój na sionistické
    brány, podporoval vstup Turecka do eú, navštívil múzeum holohoaxu v New Yorku, žobronil v USA o vstup Rakúska do NATO.
    A nivočil slovinských bratov.
    Absolvoval trojtýždňový špeciálny kurz na Harvarde na tému privatizácia, medzi profesormi sa objavil aj Jeffrey Sachs.
    Samá pretvárka a podvod. Po voľbách získajúc viac hlasov ako övp im prenechali funkciu premiéra a ministra zahraničia s proeurópskym programom a Haider zaliezol do Korutánska.
    Burattino splnil úlohu, lóžový brat mal poverenie znemožniť zmysluplný odpor a neinformovaní ešte vyplakávali pri jeho nešťastnom konci.
    publikované: 22.02.2009 07:23:19 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  50. nacisticka razia v zidovskom ghette
    nacisti ako pravidelne kazdu noc aj v tu noc robili razie po domoch v zidovskom ghette a hladali zidovskych teroristov. vyzvali zidovskych obyvatelov domu aby ho vsetci urychlene opustili. v posteli zostal lezat nevladny 99rocny Zid. nacisticky doberman ho dohryzol.

    The IDF confirmed Sunday that an army dog bit an elderly Palestinian during a West Bank raid.

    Salem Bani Odeh said he was in his bed when he was bitten repeatedly. He remained hospitalized Sunday with a gash in his left ear.

    The 99-year-old's relatives say he is paralyzed.

    The incident occurred before dawn Friday in the village of Tamoun.

    An IDF statement said that troops surrounded a house in Tamoun during a search for a Palestinian. The statement said soldiers called on everyone to leave the house and that a resident of the house was subsequently bitten by a dog. It said the man eventually received medical treatment from soldiers and was then taken away by Palestinian medics.
    publikované: 22.02.2009 14:05:16 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  51. Grigoriy,
    kedze to chapem ako odpoved, dovolim si to ohodnotit.

    Dobre, velmi dobre.

    Preco si vlastne myslis, ze tu ludia su obmedzeni len na konkretne zhrozenie nad cinmi Izraela a pozitivne vyzdvihnutie inych idealov je radikalnejsi nazor?

    Ja myslim, ze aj prakticky je politicky priechodnejsie prejst od uz coraz intevnizvnejsieho kritickeho, teda negativneho postoja, na pozitivny, teda ponukajuci alternativy.
    Tazko sa pren hladaju nazvy, ale kludne je mozne, ze je pouitelny aj nazov "arijsky".
    Okrem ineho je pouzitelny aj pre to, ze podla sucasnej ideologie nie je vraj spojeny s biologiou, ale s myslenim-jazykom-kulturou. Ok.
    Pravda, je zatazeny spojenim s jednou stranou posledneho svetogveho konfliktu, s porazenou stranou, no ale to azda nie je az take negativum (ak sa nebudeme prilis zdrzovat tym, ze koli tomu pozitivnemu cielu "arijstvu" budeme obhajovat vsetky krky tej strany, alebo ju dokonca nejako primitivne napodobnovat. Kto v zivote napodobnuje detaily z minuleho storocia, NIKDY nemoze uspiet - ale takymito pouckami samozrejme urazam inteligenciu pritomnych.

    Takze dobre, dobre. Pozitťivne vyjadrenie je lepsie a potrebnejsie, ako vecna kritika korozie, chaosu a entropie.
    A niekedy aj lahsia, jednoduchsia, istejsia - a tak to ma byt.

    Len dva detaily:
    Pouzivanie terminu Zid pre negativum na tejto urovni popisu nie je presne, ani prakticke. Azda nechcem byt moc politicky korektny, ale podstata problemov je naozaj sirsia a pripomina to naozaj privulgarny sposob vyjadrovania.

    Za druhe, je pochopitelna tvoja kritika Fonovej poznamky, ale preco ta tvrdost a hlavne, preco to paranoidne obvinenie z jeho identity ci ôspoluprace" na spinavych trikoch?
    Ale to len tak bokom.

    Takze mi zostava predsa len ta otazka pre vsetkych:
    je "arijstvo" dobry termin pre vsetky tie idealy, ktore tu vyjadril Grigoriy, alebo pozna niekto nejaky lepsi?

    To, ze tie idealy existovali a podla mna aj existovat budu, naopak otazka v ziadnom pripade nie je.
    publikované: 23.02.2009 13:24:54 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  52. Pozitivum.
    Absolutne hodnoty nemaju mena, ale historia ludstva bezpochyby mena ma. Ma mena pre to, co jestvovalo.
    Arijstvo bezpochyby existovalo, to je iste. Bol to jeden zo zakladnych hybatelov historie.
    Dobry? Zly?
    Rovnako existuju negativne hybatele, negativne entity. Boli Dzingischanovi dobyvatelia naozaj zlo?

    A co tak nasi, slovenski Cigani? V Sme je dnes clanok s jednou osobou, Cigankou, poetkou. Evidentne, jednici su, ale evidentny je aj fakt kolonii zijucich v podmienkach cloveka nedostojnych.
    Tieto veci su a maju nazov - Cigani.
    Co teraz, aby sme aj poetke nekrivdili? Premenovat na Romstvo? a Potom?
    V historii nejake veci existovali a nie je ziaden dobry dovod o nich mlcat alebo o nich klamat.
    Ale jazyk ma sluzit obom stranam dialogu a preto, aby sme si rozumeli, obcas sa posuva a meni aj jazyk.

    PS. Pricinou bordelu v romskych osadach a degeneracie romov nie je "ciganstvo", ale vseobecny princip, ze clovek ma v zadnom mozgu prasacieho jastera, a niektore etnika ci kultury mu podlahnu. Ziadna metafyzika, ale choroba a pripadne nevedomost - to su priciny "zla".
    Ale aj na choroby a nevedomosti musime byt tvrdi, aby ste si to nahodou nevylozili zle. Podla potreby.

    (pps toto nepisem nikomu adresne, ak, tak sebe)
    publikované: 23.02.2009 13:46:49 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014