Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bonny light

Hynúca príroda delty Mississippi zdraví mŕtvu prírodu delty Nigeru

Dňa 17. mája 2010, keď ropná škvrna z ultrahlbokého vrtu spoločnosti British Petroleum na bloku Mississippi Canyon 252 v Mexickom zálive zasiahla kolónie vzácnych sivých pelikánov, vydala ropná korporácia Shell vyhlásenie, že s okamžitou platnosťou končí s ťažbou hlbokomorskej ropy pri delte rieky Niger. Táto ťažba nebola nikým regulovaná a kontrolovaná.

V čase, kedy sa stovky školených dobrovoľníkov brodili v mokradiach delty rieky Mississipi vybavení smrtiacimi injekciami, aby vykonali eutanáziu na utrápených zvieratách, padlo prostredníctvom vyhlásenia korporácie Shell ďalšie tabu "civilizovaného" Západu. Skončilo sa mlčanie o delte rieky Niger. O mieste, ktoré počas dvoch generácií západné ropné spoločnosti, saturujúce z tejto africkej oblasti napríklad 10 % spotreby ropy v USA, zničili do takej miery, že eutanázia by bola vykúpením nielen pre zvieratá, ale aj pre ľudí.

Delta rieky Niger. Takéto fotografie reálneho stavu životného prostredia v dôsledku ťažby ropy a plynu západnými spoločnosťami v ich výročných správach nenájdeme. Akcionárov zaujímajú čísla, nie nejaká krajina černoškov. 

V oficiálnom vyhlásení korporácie Shell je ukončenie deepwater drilling v západnej Afrike zaobalené do štandardných lepkavých korporátnych fráz o vnímavosti spoločnosti k životnému prostrediu. Sú určené pre sesterské korporátne média, aby ich rozniesli medzi ľud neschopný ani len lokalizovať rieku Niger na mape. V skutočnosti padlo rozhodnutie opustiť nádejné hlbokomorské ropné ložiská zo strachu. Presnejšie, zo strachu o peniaze. Od 20. apríla 2010, kedy vybuchla plošina Deepwater Horizon, sa udialo niečo, čo bolo ešte minútu pred explóziou nepredstaviteľné. Zábery ropy valiacej sa z vrtu do vôd Mexického zálivu, po prvý raz v histórii ľudstva prenášané online do domácich počítačov, spôsobili enormný psychologický posun v citlivosti k dopadom upstreamu na životné prostredie. Tento posun si vynútil aj politickú reakciu. Jej prvým bodom bol odkaz prezidenta USA korporácii: toto zaplatíte. A tak si v malej hlave iného korporátneho dinosaura - v centrále korporácie Shell účtovníci v glotových rukávoch rýchlo vypočítali, že obdobná katastrofa neďaleko delty rieky Niger (kde je otázkou nie to, že ČI sa katastrofa stane, ale KEDY sa stane - pričom je zázrak, že sa zatiaľ nestala) by ich už teraz vyšla pekelne draho.

Keď v roku 2008 vydali profesor Kalifornskej univerzity Michael Watts a fotograf Ed Kashi knihu Course of the Black Gold so 102 fotografiami, venovanú okrúhlemu 50. výročiu extenzívnej ťažby ropy západnými firmami v Nigérii, ani pes po nej neštekol. Teraz by aspoň časť Kashiho fotografií mohla byť súčasťou bombastickej správy korporácie Shell zo 17. mája 2010 o jej vzťahu k prírode. Sú presnou dokumentáciou toho, čo ropné spoločnosti - a špeciál Shell - dorobili s úrodnou pôvabnou africkou krajinou za krátkych päť desaťročí.

Katastrofa Nigérie sa začala, pochopiteľne, skôr. Brutálnou britskou kolonizáciou, ktorá krajinu rozložila a naťahala do nej parazity. Nigérijská ropa Bonny light bola a je pre ne naozaj bonitná a ľahko dostupná. Miesto, kam západní dovolenkári nechodia: Nigeria´s agony dwarfs the Gulf oil spill. The US and Europe ignore it. Ľudia na Západe však už začínajú šípiť, že takéto miesta prídu za nimi. Mexický záliv je začiatok.

Ai Ga Bani. Dovidenia, rieka Niger. Dovidenia v lepších časoch.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pé es: adresa pre ľudí s technickým a prírodovedeckým vzdelaním: The Oil Drum. Voľakedy to bývala stránka v závetrí na konzultáciu rôznych odborných problémov upstreamu. Teraz sa takmer úplne orientuje na technické aspekty vrtu MC 252.


Geo | stály odkaz

Komentáre

  1. A aby tých západných sračiek nebolo málo,
    režim extrémistických sionistických kreténov pripravuje pre zmenu nukleárne peklo:
    Israel is to deploy three submarines equipped with nuclear cruise missiles in the Persian Gulf, the Sunday times reported on Sunday.
    http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-israel-to-deploy-nuclear-submarines-off-iran-coast-1.293005
    publikované: 30.05.2010 10:34:56 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Dajme aj niečo aktuálne z CNN
    Čakanie na škvrnu: zlosť, frustrácia a neistota
    http://www.cnn.com/2010/US/05/29/gulf.top.kill.failure.reax/index.html?hpt=T1

    Z malej hlavy korporátneho dinosaura začína liezť pravda:
    "We have not been able to stop the flow," a somber BP Chief Operating Officer Doug Suttles told reporters. "
    publikované: 30.05.2010 10:46:18 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. nuke oil leak !
    poslite israelske ponorky z Perskeho do Mexickeho Zalivu ! mozu sa tam realizovat http://rawstory.com/rs/2010/0529/energy-expert-nuke-oil-leak/
    publikované: 30.05.2010 13:34:42 | autor: nuclear shabbat (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Matt Simmons for Bloomberg : nuke it !
    publikované: 30.05.2010 16:36:52 | autor: horrible (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. American-Israeli sociologist je psychopat S POSKODENYM MOZGOM
    American-Israeli sociologist calls for a “different military option. A military strike on Iranian military bases, airports, bridges, railroad stations and other key infrastructure could lead Iran to suspend its nuclear arms program, according to a paper that came out last week in a US Army publication.http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=176835

    buduci clanok tohoto sociologa bude o hlboko iracionalnom antisemitskom postoji
    publikované: 30.05.2010 18:59:45 | autor: . (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Israel Navy takes control of Gaza aid flotilla; 2 activists killed
    Israel Navy troops opened fire on pro-Palestinian activists aboard a six-ship aid flotilla sailing for the Gaza Strip, killing two of them and wounding several others, after the activists ignored Israeli orders to turn back, Turkey's NTV reported early Monday.
    publikované: 31.05.2010 06:08:03 | autor: human (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. flotilla : report
    Israeli warships attacked at least one of the six ships carrying pro-Palestinian activists and aid for blockaded Gaza, killing at least two and wounding an unknown number of people on board, an Arabic satellite service and a Turkish TV network reported early Monday.

    The Israeli military denied that its forces attacked the boats but said they would enforce the decision to keep them away from Gaza.

    The al-Jazeera satellite channel reported by telephone from the Turkish ship leading the flotilla that Israeli navy forces fired at the ship and boarded it, wounding the captain. The Turkish NTV network also reported an Israeli takeover with gunfire, and at least two people were killed.

    The al-Jazeera broadcast ended with a voice shouting in Hebrew, "Everybody shut up!"

    A Turkish website showed video of pandemonium on board one of the ships, with activists in orange life jackets running around as some tried to help an activist apparently unconscious on the deck. The site also showed video of an Israeli helicopter flying overhead and Israeli warships nearby.

    The reports came just after daybreak, with the flotilla still well away from the Gaza shore. Israel had declared it would not allow the ships to reach Gaza.

    The head of the Gaza Hamas government, Ismail Haniyeh, condemned the "brutal" Israeli attack.

    "We call on the Secretary-General of the U.N., Ban Ki-moon, to shoulder his responsibilities to protect the safety of the solidarity groups who were on board these ships and to secure their way to Gaza," Haniyeh told The Associated Press.

    On Sunday, Huwaida Arraf, one of the organizers, said the six-ship flotilla began the journey from international waters off the coast of Cyprus on Sunday afternoon after two days of delays. She said they expected to reach Gaza, about 250 miles (400 kilometers) away, on Monday afternoon, and that two more ships would follow in "a second wave."

    publikované: 31.05.2010 06:14:55 | autor: x (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. At least 10 activists killed as Israel Navy opens fire on Gaza aid flotilla
    .
    publikované: 31.05.2010 06:48:25 | autor: . (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Over 60 pro-Palestinian campaigners wounded
    .
    publikované: 31.05.2010 06:50:19 | autor: . (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. 14 activists killed
    .
    publikované: 31.05.2010 07:56:33 | autor: . (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Tak nam Izraelci zavrazdili mierovych demonstrantov z EU.
    Pytam sa KAZDEHO mojeho politika:

    Aky mate nazor na TOTO neskonale ohavne vrazdenie.
    Pytam sa to toho politika aj nepolitika PRIAMO DO OCI, a priamo do oci cakam odpoved.

    A ked mi niekto povie, ze TOTO VRAZDENIE schvaluje, presne podla Voltairovskej zasady - urobim vsetko pre to, aby som mu tu jeho svinsku sionisticku papulu zapchal.

    ------
    Pochopili ste, priatelia? Robte to takto. Neanonymne, konkretne, rozoberte ich PO JEDNOM.
    Ale nie zajtra, robte to HNED.

    Opytajte sa ich rovno: KTO INY, ako IZRAELITA, DOKAZE VRAZDIT MIEROVYCH AKTIVISTOV?

    To bolo SKREKOTU, koli tej jednej Irancenke , ktoru zabil nevdeno kto nevedno za akych okolnosti. CO je TOTO oproti tomu?

    Nuz, toto je STONASOBNE HORSIE, a uplne vazne myslim, ze toto je vojna.
    publikované: 31.05.2010 14:28:33 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Násilnícki mieroví aktivisti v medzinárodných vodách
    spáchali na úbohých príslušníkoch izraelskej armády pogrom.

    Stále, stále, do zvracania tie isté sprosté židovské psychomanipulácie, ktoré robia z obete násilníka a z násilníka úbohú, úbohú obeť.

    Vraj na lodiach našli sionacisti dve pištole. Môže si ich východoeurópsky chazarský pimprlák Barak strčiť obidve naraz do papule a stlačiť spúšť. Urobí tým Izraelu veľkú službu.
    publikované: 31.05.2010 15:39:04 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Všetkývh 15 zavraždených mierových aktivistov
    sú tureckí občania.
    V tomto momente už zasadá Bezpečnostná rada OSN.
    publikované: 31.05.2010 16:19:08 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Nuz, Gandhi by proti Izrael sviniam asi neuspel.
    Proti ludom bez moralky a ludskosti tazko uspeje moralny tlak.
    publikované: 31.05.2010 18:02:35 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. kto ešte aj dnes po terore podporuje Izrael
    je už neliečiteľný, je ako vypustený nájomný vrah pospájaný s inými pacientami ako v počítačovej sieti a ktorý udrie na príkaz. Sú to zločinci na úteku, ale ak by ich niekto chcel prefackať už by vrešťali o prvopočiatku nového holoholo.
    publikované: 31.05.2010 20:06:54 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. A máme tu ďalší holokaust
    Lieberman: 'flotilla unacceptable attack on Israel's sovereignty'.

    Zajtra vytrčia svojich vojenských mamrdov, ktorí si pri útoku na lode s humanitárnou pomocou nabili kolienka a budú vreštivo žiadať od Turecka holokaustové odškodné.
    publikované: 31.05.2010 21:00:51 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Bohužiaľ
    neliečiteľnými sa to len hemží na diskusiach korporátnych médií a objavilo sa aj slovne spojenie "humanistický dobytok"
    publikované: 31.05.2010 21:09:11 | autor: N (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. "Humanistickz dobytok"?
    Nech sa zahravaju, humanizmus ludstva je najvacsi ak nie jediny faktor, ktory este sionistov drzi od cesty do pekla.

    Bolo vlastne len otazkou casu, kedy izraelci prejdu od zabijania arabov, Libanoncanov a Palestincanov, aj k zabijaniu Europanov.


    Ano, neliecitelni stale su, "insideri" - sionisti a fanaticki zidia.
    Ale na kazdeho je liek.
    Pravda vzdy vyjde najavo. Aj pravda o sionistickej hydre prejde do vseobecneho povedomia. Nerobim si ilizie o ludstve, ale aj pre toto ludstvo je tato hnusna ropucha neakceptovatelna.
    publikované: 31.05.2010 21:26:20 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. Stwora v dnesnom komentari
    na zvedavec.org aktualne dianie glosoval takto:
    Jednoduše řečeno, my vás hubíme a vraždíme, ale každý pokus o obranu bude vnímán jako teroristický čin a potvrzení důvodů, proč vás vraždíme.
    publikované: 31.05.2010 21:56:24 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Israel is now officially mad and deadly. The Jewish State is not just careless about human life, as we have been following the Israeli press campaign leading to the slaughter, Israel actually seeks pleasure in inflicting pain and devastation on others.
    Israel. An institutional failure of a morbid society

    Gilad Atzmon

    As I write this piece the scale of the Israeli lethal slaughter at sea is yet to be clear. However we already know that at around 4am Gaza time, hundreds of IDF commandos stormed the Free Gaza international humanitarian fleet. We learn from the Arab press that at least 16 peace activists have been murdered and more than 50 were injured. Once again it is devastatingly obvious that Israel is not trying to hide its true nature: an inhuman murderous collective fuelled by a psychosis and driven by paranoia.

    For days the Israeli government prepared the Israeli society for the massacre at sea. It said that the Flotilla carried weapons, it had ‘terrorists’ on board. Only yesterday evening it occurred to me that this Israeli malicious media spin was there to prepare the Israeli public for a full scale Israeli deadly military operation in international waters. Make no mistake. If I knew exactly where Israel was heading and the possible

    consequences, the Israeli cabinet and military elite were fully aware of it all the way along. What happened yesterday wasn’t just a pirate terrorist attack. It was actually murder in broad day light even though it happened in the dark.

    Yesterday at 10 pm I contacted Free Gaza and shared with them everything I knew. I obviously grasped that hundreds of peace activists most of them elders, had very little chance against the Israeli killing machine. I was praying all night for our brothers and sisters. At 5am GMT the news broke to the world. In international waters Israel raided an innocent international convoy of boats carrying cement, paper and medical aid to the besieged Gazans. The Israelis were using live ammunition murdering and injuring everything around them.

    Today we will see demonstrations around the world, we will see many events mourning our dead. We may even see some of Israel’s friends ‘posturing’ against the slaughter. Clearly this is not enough.

    The massacre that took place yesterday was a premeditated Israeli operation. Israel wanted blood because it believes that its ‘power of deterrence’ expands with the more dead it leaves behind. The Israeli decision to use hundreds of commando soldiers against civilians was taken by the Israeli cabinet together with the Israeli top military commanders. What we saw yesterday wasn’t just a failure on the ground. It was actually an institutional failure of a morbid society that a long time ago lost touch with humanity.

    It is no secret that Palestinians are living in a siege for years. But it is now down to the nations to move on and mount the ultimate pressure on Israel and its citizens. Since the massacre yesterday was committed by a popular army that followed instructions given by a ‘democratically elected’ government, from now on, every Israeli should be considered as a suspicious war criminal unless proved different.

    Considering the fact that Israel stormed naval vessels sailing under Irish, Turkish and Greek flags. Both NATO members and EU countries must immediately cease their relationships with Israel and close their airspace to Israeli airplanes.

    Considering yesterday’s news about Israeli nuclear submarines being stationed in the Gulf, the world must react quickly and severely. Israel is now officially mad and deadly. The Jewish State is not just careless about human life, as we have been following the Israeli press campaign leading to the slaughter, Israel actually seeks pleasure in inflicting pain and devastation on others.
    publikované: 01.06.2010 06:13:10 | autor: I´m not author (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. myslím si, ale
    to nie je rozhodujúce, že liknavosť BP pri likvidácii katastrofy a i útok IDF na humanitárny konvoj sú súčasťou plánu na potopenie Obamu.
    http://www.sott.net/
    Títo služobníci satanovej synagógy si myslia, že sú dostatočne silní.
    A dobré správy? Vyšetrovanie skončilo, zabudnite.
    publikované: 01.06.2010 08:37:39 | autor: snake_eater (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Sucastou "planu" ?
    Akekolvek spomenutie "planu" privadza cloveka do paranoidnej kolaje, Snake Eater. Unik ropy v Mexickom Zalive nie je ziaden plan, preboha.

    To, ze stado a masmedialni bastardi v USA uz reaguju rovnako ako vo vychodoeuropskych statoch, a pokusaju sa svinstvo korporacii zhodit na stat a pripadne aj popularnych aspon trocha nekonformnych politikov - to len svedci o tom, ako hlboko sa uz prepadla aj vnutrostatna politika USA.


    Co sa tyka DAREBACKEHO STATU Izrael, ktory vrazdi mierovych aktivistov - toto je fakt, s ktorym mozno vytiahnut na verejnost, do televiznych debat a kdekolvek, kde sa da.
    Na sirsej baze je teraz mozno vyjadrit OTVORENE OPOVRHNUTIE tymto statom, vyjadrit NEOCHOTU cokolvek s tym statom mat spolocne. Ten stat vrazdi uz aj na lodiach EU, obcanov statov EU a NATO - nezabudajte, to uz je dovod na aktivitu. Na sebaobrannu aktivitu, pretoze zajtra moze hadzat Abomby priamo na Europske mesta.

    Zidofilov nemlatte, nezvysujte na nich hlas, nehovorte im, ze su svine a podobne - plujte na nich slova o tom, aky je IZRAEL odporny fenomen po politickej a ludskej stranke, a ako je POD VASU UROVEN sa o tomto bavit s nejakym primitivnym a tupym sionfilom.
    Ponunite im pomoc, radu, pripadne upokojujuce lieky.

    Pravda, dotycnych soionfilistov si zapamatajte a presne podla ich mafistickej tradicie, im neverejne a ticho podrazte nohy, okamzite kedykolvek to len bude mozne. Povedzte susedom, co su zac, urobte na nich mobbing, uvedte ich do izolacie. Ak mozete, co je najpodstatnejsie, ovplyvnite ich mocensky a financny kolobeh, ovplyvnite ich karieru, vyhdote ich z prace, ovplyvnite ich fungovanie v politickych strukturach. Nezabudajte, ze su to extremisti, koli ktorym zomieraju nevinni, a preto musia byt vyluceni z verejneho a politickeho zivota. Nemajte zlutovanie. Oni ho tiez nikdy nemali a nikdy mat nebudu. Su to psychopati, presne podla klinickej definicie.

    A na druhej pozitivnej strane, je treba, aby seriozne spolocenske a politicke sily kludne, spokojne a otvorene deklarovali, ze su PROTIZRAELSKE, ze su proti SIALENEMU A DAREBACKEMU statu.

    Priti Antisemitskemu statu - pretoze treba zdoraznit, ze vacsina Palestincanv je nositelom povodnej zidovskej krvi - urcite ovela viac, ako pehati ploskonosi priselci z vychodoazijskych mocarisk.

    Toto, priatela, je ako vzdy v historii urcity proces, prinik pritazlivych a odpudivych sil, a procesy v prirode vzdy generuju stratove teplo. Takze sa nepopalte, ale ani sa nebojte ci nelutujte, ked sa pripalia ini.

    Takze ziadne "vysetrovanie skoncilo, zabudnite". Bud toto spravite vy, alebo vase deti - ale potom sa pred nimi budte musiet hanbit. Naozaj sa chcete hanbit pred buducimi generaciami za svoju zbabelost?
    publikované: 01.06.2010 09:09:13 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Trocha mi to pripomina Slovensko Madarske mocarisko.
    Len taka mala anlogia.
    Este donedavna vacsina konfromnych politikov deklarovala neoblomne priatelstvo s madarskym ludom -vid konkretne pripad dnesneho symbolu tychto stran, pani Radicovu.

    Dnes uz sa od Orbana ci madarskeho statu distancuje, musi, pretoze Madarsko sa prejavilo ako stat vysoko neochotny spolupracovat a dosrziavat zasady Slolocenstva (v tomto pripade Europskeho Spolocenstva).

    Podobne dopadnu dnesni "priatelia" Izraela. Vsetci, od fanatikov cez uzitocnych idiotov az po platenych zradcov - popalia sa a budu nuteni sa od Izraela distancovat.
    Nemusi to byt zajtra, davat zidobolsevikovi rok ci dva by bola, podobne ako vo filme, tazka nepresnost, ale URCITE K TOMU DOJDE.


    Este chcem pripomenut, ze to v ziadnom pripade nebude znamenat koniec hostroie ci koniec roznych psochopacii v rode homo sapiens. Nie, sionsialenstvo, tato posadnutost touto sektou ktora sposobila rozsiahle prejavy besnoty zapadnych spolocnsoti, je len jedna forma problemov, jeden z foriem problemov a barier na ceste vyvoja. Po nej pridu dalsie ... preto je treba tuto odstranit cim skor a nechodit stale okolo nej. Uz len tym, ze sa zapadne ludstvo neustale zaobera a musi zaoberat totu diabolskou sektou, a jej roznymi odnozami a podsektami, je to nador na tele ludstva.
    publikované: 01.06.2010 09:28:09 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. .
    publikované: 01.06.2010 09:30:34 | autor: s (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. Sorry za preklepy,
    naozaj sa blbo pise, telefonuje a tak dalej...
    publikované: 01.06.2010 09:34:51 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. 2 dominujuce temy
    1.ekologicka katastrofa v mex. zailve - horny odhad na odstranenie bezprostrednej priciny 2-3 mesiace, dolny 7 dni. Spravodjstvo je transparentne, postupuje sa racionalne, niektori panikari su v mimo kritickeho diania. Obama, reaguje primerane.
    2.10 mrtvych humanitarnych aktivistov. Dnesne video v SME potvrdzuje, ze demonstranti nasilnym sposobom napadali prislusnikov specialnych jednotiek. Co k tomu povedat? Hazarderi .... Myslim ale, ze medzinarodny tlak na sucasnu vladu Izraela bude mat svoj efekt. Polozi vladu a ukonci blokadu Gazy... I ked verim tomu, ze je tam hniezdo islamskych radikalov
    publikované: 01.06.2010 10:18:54 | autor: martin, (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. Ai Ga Bani
    K+ velmi mi pripomina Buena Vista Social Club
    publikované: 01.06.2010 10:28:25 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. ,
    martinko - čo keby si si položil otázku - čo robili vojaci IDF na tureckej lodi v medzinárodných vodách? Nevstúpili oni na loď násilne a teda ako prvý použili násilie? aktivisti sa bránili, je to ich právo brániť sa pirátom

    http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs603.snc3/31771_10150207947805235_780255234_12919957_8015181_n.jpg
    publikované: 01.06.2010 10:59:13 | autor: samko (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. Samo,
    samo, ze som si pozrel co to znamena nachadzat sa v medzinarodnych vodach, piratstvo, korzarstvo a blokada. Tento cin je skor podobny korzarstvu ale kedze to bolo zakazane v 19. storoci, vravim si, nie som ja odbornik na medzinarodne pravo a preto sa nebudem pokusat tento akt klasifikovat. Intuicia mi vsak vravi - ak sa tatra, ktora nezna bratra, vali proti tebe v protismere, nerozmyslaj nad pravidlami cestnej premavky a uhni!
    publikované: 01.06.2010 11:14:25 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. Martin, nic v zlom, posobis vcelku stabilne,
    ale nepotrebujes nejaku pomoc, radu, alebo nejake dobre ale lahke leiky na spokojne spanie?
    publikované: 01.06.2010 11:33:39 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. ??
    Tu je 11:35 ... V akom casovom pasme sa nachadzas, Arton?
    publikované: 01.06.2010 11:36:16 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. .
    martinko - čiže tvojim riešením je nebojovať proti zločinu?
    publikované: 01.06.2010 11:40:28 | autor: samko (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. Samo, pre mna bojovat,
    je vzdy tym konecnym riesenim ;-)
    publikované: 01.06.2010 11:46:53 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. Senior officer hints the IDF sabotaged the engines of the other five ships in the Gaza aid flotilla, says Marmara was too large and could have been stuck at sea for days.
    publikované: 01.06.2010 12:29:35 | autor: ... (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. .
    Later on Tuesday, NATO ambassadors will hold emergency talks at Turkey's request to discuss the raid.

    publikované: 01.06.2010 12:38:32 | autor: . (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. nieco k tazbe ropy u negrov
    ema, ja ti nevim, ale podla mna si negri v afrike nic ine nezasluzia
    mal som tu cest zit s negrom pod jednou strechou a musim sa priznat ze je lepsie zit v izbe 2x2m s tromi svinami nez s negrom v jednom dome
    su to obycajne zvierata
    hej podobaju sa na ludi a pouzivaju horne koncatiny ako ruky, ale su to obycajne ZVIERATA
    ale nie o tom som chcel
    my tu onanujeme nad ubohymi negrami - pozrime sa na seba - na Slovakov - kto nam kedy co dal zadarmo???
    kto sa kedy vzrusoval nad manufakturou nadnarodnych korporacii v strede europy zvanej Slovensko???
    negrov nie je 6 milionov ako Slovakov - vyhovorka ze oni su bezmocne obete v ziadnom pripade neobstoji
    ich poroblem je neschopnost pracovat, spolupracovat, mysliet, organizovat zivot na urovni, ktora presahuje sukanie, zranie a sranie
    JAR, Zimbabwe - priklady, kedy bola sprava krajiny dana do ruk povodnych obyvatelov - negrov - vysledok pozname vsetci
    Realita je taka, ze vytvorit fungujucu spolocnost je uloha pre mysliace bytosti - ludi, ci su aj negri schopni myslenia, odpovedat si moze kazdy sam, staci sa pozriet na situaciu v karjinach kde negri "vladnu" - JAR, Zimbabwe, Eritrea, Somalsko, etc
    takze tak, rad by som vedel kolko z ludi bojujucich za lepsiu situaciu v Afrike ma osobnu skusenost s negrami
    podla toho co tu vypisujete asi nikto
    we need Africa - we need that continent to grow our food, to harvest resources
    we do not need creatures living down there
    publikované: 01.06.2010 13:58:49 | autor: zmrd (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. eimi eimi !!! they started to cut !!!
    publikované: 01.06.2010 16:11:33 | autor: theodoros (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. Co to tu za zmrda provokuje?
    Tam dole v Afrike je stale ta ista zem, ako tu hore. Ta jedna jedina.

    A uz som sa tu viackrat vyjadril o zrejmej genetickej statistickej neschopnosti africanov vybudovat komplexnu a humannu spolocnost, to ale neznamena, ze sa k nim treba pristupovat ako talmudista ku gojim.
    Zmrde, obavam sa, ze patris medzi psychopatov ktori neovladaju svoje mozgove vylucky. Na takych ludi, ako ty , bol vymysleny termin "rasista" vo svojom negativnom zmysle - skoda len, ze sa neuplatnuje (nemoze sa, lebo je zneuzivany na politicke ciele)
    publikované: 01.06.2010 16:12:01 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. Martin, o casove pasmo nejde.
    Ani o spanie nejde.

    Ide o parafrazu mojej vlastnej rady.

    publikované: 01.06.2010 16:14:04 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. zmrdi čo žijú so sviňami
    sú riadení sionistami, chopili sa rasovej otázky, aby ju pretvorili a zohyzdili vlastnou špinou a domýšľavou pýchou. Obdobne ako prednacistický a nacistický odpad útočil v rasovom zmysle v nenávisti a nekončiacich klamstvách na Slovanov, dnes rovnakými frázami vyskakujú na negrov, a isteže aj na Slovanov, aj iných. Náckovia sú už degradovaní iba na ojedinelé dederónske lokality, ale tá druhá banda stále vreští až je to nechutné, musia mať bohatý život ak ich rozhádže negerský zločin za mlákou či v JAR, zdôrazňujem ale ani slovo o zločinoch Izraela.
    Negry sú problém pre usa vypatlancov, mne sú ukradnutí, nie som globalista a spájanie bielych je v rovnakom účele ako to proletárske, v židovských záujmoch.
    Nech sa hispánci rozmnožia a nech zadlávia tú sionistickú „bielu“ srandu čo na každý zločin svojej vlády pritakáva.

    kto ťa dokopal drieť spolu s negrami ako globalistický nomád? ohováranie vlastných šéfov a spoluzamestnancov je ozaj prízemné, povedal si mu to predtým?
    Myslíš, že ty si ten veľký a negri sú nízky, ale potom povedz ty sám čo si vytvoril, neparazituj na diele iných árijcov, a predovšetkým zisti ako ťa tá lúza čo ti vymyla mozog využíva. Oštievajú negrov ale aj teba, to si uvedom otrok. BNP je proizraelská a protipoľská, a na šialenom západe je to obvyklé, už len tým ako sa rýchlo skamarátili s teroristickým talmudským jobbikom je všetko vysvetlené.
    Nie sú bieli, nezastupujú bielych, sú hanbou bielych.
    A dôvod ich útokov nielen na negrov? Prachy, čo iné, namyslený ich musí platiť a skupáň tomu nie je rád, a to je všetko a preto nenávidí každého kto ho oberá o prachy.

    Máš tvár bielu, árijskú? A to ti stačí? A čo biela duša, to znamená viac dobrých skutkov ako zlých, máš ich alebo si negroid?
    publikované: 01.06.2010 16:46:44 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. Bol si v Afrike, zmrd? A kde konkrétne?
    Poď, porozprávame sa. Môžem ti trebárs tlmočiť, čo oni hovorili o tebe.

    Ak by som mala ľudí trestať za absenciu vyšších mentálnych funkcií, za ich lenivé nemyslenie, tak už aj ti idem vybývať tvoju už aj tak polorozpadnutú chalupu, okradnúť ťa a dojebať pod čiernu zem, pretože si nič iné nezaslúžiš, ty hovado.

    Poviem ti jeden príbeh. Istý bývalý spolužiak, voľakedy Slováčisko ako repa, odišiel do USA. Okrem pičovania na Slovensko potom od neho nebolo nič počuť. A odrazu sa tu objavil. Spomenul si na informácie, ktoré prakticky nikto iný okrem slovenských geológov nemal a zistil, že sa dá na nich výborne zbohatnúť. Prišiel rýpať do jednej z najkrajších oblastí Slovenska, rozvrátiť ju, otráviť kynanidom.
    Ja neviem, možno "zil s nejakym kremnicanom pod jednou strechou a musel si priznat ze je lepsie zit v izbe 2x2m s tromi svinami nez s Kremnicanom v jednom dome. su to obycajne zvierata." A povedal si, že podla neho si Kremničania v Kremnici nič iné nezaslúžia.

    Ty si nielen zmrd, ale si aj úplne sprostý.
    publikované: 01.06.2010 17:39:04 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. bývalý predseda židoboľševickej KSČM
    uplakanec, ktorému niekto vrazil bombovku a on volal políciu
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jiri-svoboda.php?itemid=9982
    publikované: 01.06.2010 18:14:16 | autor: Fon (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. Ako sa dá
    svinskými paprčami používať klávesnica? Spýtajte sa tejto kurvy, šľape v Lidovkách: http://www.lidovky.cz/dolezal-spojence-branit-nechteji-sebe-nedovedou-ft5-/ln_nazory.asp?c=A100601_142235_ln_nazory_glu
    publikované: 01.06.2010 20:23:22 | autor: nevažno (e-mail, web, neautorizovaný)
  44. vidis, Arton,
    idem si dnes večer po ulici a stretnem známeho sionistu, ako si vykračuje na zdravotnej prechádzke a dali sme reč. Chcel rozoberať vnútropolitickú situáciu, ale ja som nedočkavo zvrtol reč na kritiku Izarela a jeho brutality. Vyčítavo na mňa pozeral, ale mal trpezlivosť s hlúpym gójom a jednoduchými, zrozumiteľnými výrazmi mi osvetlil, (priam iluminoval), že tí mieroví aktivisti to sú vlastne iba takí feťáci, ktorí sú za pár doláčov (od Arabákov) ochotní vystupovať v takýchto šaškárňach a netreba ich ľutovať ...

    P.S. Síce si ma tu, Arton, onehdy pochválil, že tu už neprispievam, ale rozhodol som sa, že dočasne urobím výnimku a podelím sa s pitvorným plénom o svoj zážitok zo života.
    publikované: 01.06.2010 20:40:04 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. V Bruseli sa pred krátkym časom skončilo
    zasadnutie NATO.
    Stále nie je jasné, koľkých ľudí izraelské komando zavraždilo.
    publikované: 01.06.2010 21:05:03 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. Sinuhe,
    prave na teba som myslel, na ludi v urcitom postaveni, ked som sem dal tu vyzvu, aby ste verejne Izraelom opovrhovali - ale na druhej strane sionistom uplne podla ich vzoru (co ti budem hovorit o vasej branzi, vsak) podla ich vlastneho vzoru nemilosrdne ale tajne podrazali nohy a lamali profesionalne vazy.

    Viem, je to trocha schizoidna vyzva ... ale mozno to nazvat opekanie chleba z oboch stran.

    Prosim o uvedomenie si, ze to nie je nejaky moj vynalez strategie, ale len opis reality, co teraz budu robit vedome ci podvedome desattisice ludi. Mozno prispejem len k tomu, aby si to tito ludia explicitne uvedomili - a robili to bez zabran.

    ( uz neviem, ako to myslis, ze som ta chvalil, ze nepises. mna skor mrzi, ze tu ludia az tak nepisu, a aj ked som tu uz povyskakoval takmer na vsetkych starych znamych (alebo oni na mna?), prave ty si tusim jedina vynimka. Mozno som sa zle vyjadril .)
    publikované: 01.06.2010 21:15:52 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  47. Vojna.
    Podla vsetkych indicii, Izraelsky utok na Turecke a Europske lode povedie k vojne.

    Vsetko to naznacuje. Cela situacia nepripusta moc moznosti ineho riesenia.

    Moj predpoklad nie je dany mojou tuzbou po nejakych globalnejsich politickych zmenach. Vojna nemusi znamenat nejake globalnejsie politicke zmeny. Otazna je aj jeho velkost, moze byt len lokalny, ale mozno, ako uz mnohokrat v minulosti, moze vzblknut vacsi ohen.

    To, ze sa Turecku nepodari z Nato dostat plnu podporu na svoju obranu, je jasne. Ale zaroven tato otazka sposobi ROZKOL v statoch Nato. A je dost mozne, ze prinajmensom symbolicku podporu by Turecko mohlodostat od statov ako Grecko, Madarsko a niektorych inych.

    Nie som ziaden hobby militarista, nevyzivam sa v sledovani sucasnych technickych typov lietadiel ci tankov, ale histroiu vojen mam relativne dobre zanalyzovanu. Preto sa odvazim povedat tuto predpoved, ktoru, ked, tak pozeram po webe, sa NIK neodvazil ani nadskrtnut.

    Izrael uz zacal viacero vojen, ked neratam za vojnu Masaker Gaza 2008-2009, tak naposledy Prepadnutie Libanonu 2006. Opakujem, toto moze viest k podobnemu konfliktu, alebo dokonca k vacsiemu, s tym, ze TENTORAZ BOLA NAPADNUTA CELA EU.
    Tento aspekt, ze sme napadnuti, NEMOZNO ZAMLCAT a vsetkym proizraelskym zradcom vo vedeni EU statov sa bude coraz tazsie potlacovat, zamlcovat. Coraz tazsie sa im bude potlacat neformalne sily Europskeho ludu.

    Uz davnejsie som pisal po webe, ze sionisti vedu vojnu s ludstvom.
    Toto je explicitna vojna Izraela s EU.

    A treba povedat, ze V KAZDOM PRIPADE povedie k OSLABENIU hnusnej sionistickej ideologie v Europe.
    Pretoze moc tejto ideologie je dovelkej miery zalozena na kryptokratickom zamlciavani svojeho vplyvu a vdaka explicitnemu konfliktu vyjde najavo ta ohromna PIJAVICA, ktora je prisata na EU pod ciarou ponoru.
    publikované: 02.06.2010 07:19:16 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  48. PeterS o izraelskej manipulacii
    Ako moze byt niekto tak neuveritelne zmagoreny? Bez stipky IQ, alebo sebaobranneho mechanizmu? Zhltnut akukolvek manipulaciu. Ved s vami sa pohra i male vychcanejsie decko, nie to este IDF !!!
    Aka tak asi bola casova naslednost? Preco existuje video za svetla a video v noci? Co vam ponuka IDF ? Kde je napisane, ze NAJPRV neboli obete a AZ POTOM prislo k utoku palicami? Vy palice vymlete! V sprave IDF????
    Zjavne to vyzera tak, a dosvedcuje to aj izraelska arabka Hanan Al-Zoubi, clenka Knessetu, ktora bola na palube, ze najprv stihaju clny turecku lod Marmara, to je vidiet na dennych videach. Potom ale prichadza nocne video, tam je ziadost o identifikaciu lode. Podla Hanan sa vsak lode priblizili, ziadali o identifikaciu a okamzite vypalili niekolko striel. Tie zranili niekolko ludi a zabili izraelskeho araba Sejka Raed Salah-a. Cize NAJPRV prislo k obetiam, k strelbe slznych granatov a strelbe na lod a sucasne prislo k utoku z vrtulnikov, ako ukazuju dalsie nocne videa vystrihane tak, aby bolo vidiet obranu palicami, ktora prisla POTOM.
    Povodne vraj izraelci neplanovali utok z vrtulnikov, ale turecka vlajoval lod bola prilis rychla... chachacha.
    Nuz a preco prislo k okamzitemu utoku v medzinarodnych vodach? Kapitan lode vyhlasil, ze hned po prvom kontakte s hliadkou zmeni kurz. Ved nakoniec, bol stale v medzinarodnych vodach. Lenze to ani nestihol urobit.
    http://firedoglake.com/2010/05/31/israeli-commandos-kill-unarmed-civilians-in-international-waters/
    Zeby riesenie okamziteho utoku bolo v tomto: Turecke zdroje tvrdia, ze maju k dispozicii vopred vypracovany zoznam pasazierov, ktorych mali izraelci zastrelit. Prave v bitke sa zoznam podarilo ukoristit. Svedkovia tvrdia, ze niektore obete boli zastrelene v spanku.

    Pri tom vsetkom je uz asi detail, ze sa to stalo 124 km od pobrezia, to znamena, ze daleko za 44 km pasmo v ktorom je mozne konat prehliadku lodi. Ale s tym, ze ide o pobrezie okupovanej Gazy, na ktore nema Izrael ziadne pravo a teda ani ziadne pravo kontroly. Maximalne tak krvave oci, pretoze pri pobrezi Gazy sa nasli loziska uhlovodikov.

    Izrael sa podla vsetkeho najprv pokusil odsabotovat lode este skor. Lode Challenger I a II sa museli vratit, pretoze sa im v tom istom momente pkazila hydraulika riadenia a zacali naberat vodu. Elitne komando "Flotila 13", ktore utocilo teraz, uz potopilo v 1988 v Limassole lod al-Awda, ktaro sa zucastnovala evakuacie Palestinskych utecencov. Takze by to nebolo nic nove.

    Nehovoriac o tom, ze pozuby ozbrojene specialne sily skakajuce z vrtulnika v medzinarodnych vodach na hlavu slobodnych obcanov asi nebudu civilni colni uradnici, ktori si prisli pokecat. A vojaci ani neboli vybaveni na obranu voci davu, ale na eliminaciu. Zvlastna predvidavost.

    Medzi zadrzanymi "teroristami", ktorych budu sudit, je o.i. aj 88 rocny byvaly arcibiskup Jeruzalema Hilarion Capucci. Normalne ze profesionalny zabijak.

    Nuz a na ceste do Gazy je dalsia lod, Rachel Corrie, pod Irskou vlajkou, pomenovana po americkom aktivistovi, ktoreho zabil izraelsky buldozer, ked branil zburaniu domu.

    To, ze sa tito aktivisti pokusili ludsky ukazat palestincanom, ze nie su sami, ze niekto ma aj srdce a chce prejavit solidaritu (a nie su to len pokazene lieky, ako detailne informuje Smecka, ale aj montovane domy, ci elektricke vozicky pre imobiilnych), tak to evidentne nie je urcene pre niektore tunajsie tupe hlavy.
    publikované: 02.06.2010 07:25:50 | autor: . (e-mail, web, neautorizovaný)
  49. evacuation
    The Israeli Foreign Office has decided to evacuate the families of its diplomats in Turkey, due to the tension in the wake of Israel's raid on the Gaza protest flotilla, Israel Radio reported Wednesday.
    publikované: 02.06.2010 07:32:24 | autor: Turek si nenecha srat na hlavu (e-mail, web, neautorizovaný)
  50. Z Nemecka a Francuzska este neevakuuju?
    Este nie?

    Hm.... uvidime, uvidime.
    A prilozime ruku k dielu - nie sme sice ziadni 20 rocni branci, ani zaidni kamikadze, ale pokial budeme moct.

    Ja viem, nie je to pekne, pouzivat ICH metody - ale ved svet, ktory oni vytvorili, je tiez riadne nechutny.
    publikované: 02.06.2010 08:05:56 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  51. arton
    ťažko neveriť konšpiráciám, ktoré sú potvrdené, často dodatočne, faktami: http://moneycentral.msn.com/ownership?Holding=Institutional+Ownership&Symbol=BP
    Goldman Sachs predal akcie BP tri týdne pred katastrofou. A ani nemusíme spomínať angažovanosť GS v Grécku. Ale to je len konšpirácia. Niečo sa chystá. A zlo, zahnané do kúta, bude kopať ešte silnejšie. Možno je tomu dva-tri roky, čo to bolo spomenuté v mojich príspevkoch na tomto blogu, blahej pamäti.
    publikované: 02.06.2010 14:35:54 | autor: snake_eater (e-mail, web, neautorizovaný)
  52. Maximalne sabotaz, Snake_eater,
    maximalne to mohla byt sabotaz.
    Ale tato tragedia nikomu neprospela - nemozno videt za kazdou vynimocnou udalostou niekoho ruku, ci dokonca plan. Teda aspon ja tam ziadne nevidim.

    Momentalne sa snazim sledovat, ako nam Izrael odmieta dat info o pocte a identite mucednikov z mierovej flotili.
    A rozmyslam, len tak mimochodom, ci im v Bratislave postavia pamatnik na Tyrsovom nabrezi.
    A mierne dokonca rozmyslam, ci niekto v predvolebnej horucke nepodlahne, a nehodi tuto tematiku do placu. Alebo je este prilis skoro? Myslim, prilis skoro od tragedie, este sa nazazila ako symbol.
    Ktore politicke strany v Europe pozaduju zmenu a sprisnenie Eu politiky voci Izaelu? Ci "extremisti" pozaduju len zmenu politiki oci islamu? Hm.... tak potom to musia vytiahnut seriozne stredove strany.


    Pocul som, ze v Rakusku bol jeden seriozny sikovny politik, ale ho zabili manipulaciou s jeho autom. A to nepovazujem za konspiracnu teoriu, to nie.
    publikované: 02.06.2010 17:28:15 | autor: Arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  53. the sum of all fears is here
    publikované: 10.06.2010 14:55:54 | autor: snake_eater (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014