Ema

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako sa žije súčasníkom Ježiša

Nazaretského.

Keď filmársky crew talianskeho režiséra Franca Zeffirelliho vyberal kulisy pre veľkolepé dielo Ježiš Nazaretský, umiestnil časť deja do marockého údolia Dadés. Údolie tisícich kázb, hlinených stredovekých stavieb, spropagoval pre filmárov ich kolega David Lean vo filme Lawrence z Arábie a naučil domácich zo zapadlého mestečka Ouarzazate vybudovaného francúzskymi Cudzineckými légiami, že záujem filmárov môže byť pre región veľkým prínosom. Zeffirelli si zvolil to isté miesto ako Lean, kazbu Ait-Ben-Haddou. Jej súčasná tvár je výsledkom Zeffirelliho predstáv, ktorým kazbu prispôsobil a rekonštrukcia ho iste stála nemalé peniaze. Dnes je kazba zapísaná do Svetového dedičstva UNESCO.

Údolie Dadés je za hradbou Vysokého Atlasu v dolnej časti pod snehovými fľakmi (nič podrobnejšie som nenašla)

http://www.gesource.ac.uk/worldguide/html/image_930.html

A takto vyzerá Dadés až príliš podrobne

http://www.maion.com/photography/morocco/dades_todra_es_p7.html

Labyrint hlbokých kaňonov vyhĺbili rieky stekajúce z Vysokého Atlasu a načervenalú farbu dali údoliu Dadés zvetrané granity.

 

Tu je pohľad na typickú dedinku v údolí, malé domčeky.

Opevnené kazby sa v údolí začali stavať v 17. storočí, počas dynastie Glaoui. Jednou z najpôsobivejších, s panoramatickým výhľadom do údolia, je kazba Ait-Ben-Haddou.

V kazbe Ait-Ben-Haddou trvalo žije niekoľko desiatok ľudí. Majú ovocné a zeleninové záhrady, vo vyvýšených výbehoch bývajú ovce a kozy (záber vľavo). V pozadí je časť kazby zrekonštruovaná pod dohľadom Zeffirelliho štábu. Vpravo je jedna z komnát kazby s hrubou vrstvou kobercov. Na stene je plagát z Mekky, portrét z detstva, na klinci šatstvo, pri posteli v rohu pár dobrodružných románov vo francúzštine, na štokerli č-b televízor poháňaný autobatériou. V kazbe sa svieti benzínovými lampami. Starší pán, obyvateľ izby, si rád spomína na časy, kedy sa po kazbe preháňal Zeffirelliho štáb a špeciálne na Ježiša Nazaretského - Roberta Powella. "Bolo tu rušno a Ježiš bol príjemný muž." Žena, asi jeho sestra, drobná pani s pichľavými očami, usilovne prikyvuje. " Áno, áno, Ježiš bol úžasný." V skromnom ráme visí na špagáte obrázok z filmu Ježiš Nazaretský - výstrižok časopisu, na ktorom je rodná kazba týchto ľudí. Zrejme bol ilustráciou recenzie.

Dcéra Ježišovych súčasníkov. Na Zeffirelliho si, samozrejme, nepamätá, nebola na svete. Na priečelí sú rukou namočenou vo vápne vyrobené Chamsa - ochranné ruky Fatimy, dcéry proroka Mohameda. V bohatších domácnostiach je Chamsa na dverách kovová, aj s okom na zahnanie démonov, ale v Ait-Ben-Haddou si na parádu nepotrpia. Chamsa z vápna má jednu výhodu -človek si ich vyrobí, koľko chce. Napríklad päť, na ochranu každého člena domácnosti zvlášť.

----------------------------------------- 

Poznámka pod čiarou:

V údolí Dadés vznikal aj Scorseseho film Kundun. Odvtedy je súčasťou údolia rázovitá tibetská dedina.        

    

Fotografie odtiaľto aj odhentiaľ | stály odkaz

Komentáre

  1. tibet v maroku? :-)
    asi ako polystyrenove historicke mury na spisskom hrade :-)
    publikované: 03.05.2006 10:19:09 | autor: bowden (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014